Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Konieczność kapitału własnego przy zakupie domu.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim!

Od jakiegoś czasu zastanawiam się, jak bezsensowne jest płacenie czynszu co miesiąc, skoro cała ta własność mogłaby być nasza. Ponieważ wiem, że za kilka tygodni Dom w sąsiedztwie będzie wystawiony na sprzedaż, chcielibyśmy wyrazić nasze zainteresowanie. Nasze miesięczne dochody z pewnością wytrzymałyby takie obciążenie. Jednakże oprócz polisy życiowej nie posiadamy żadnego kapitału własnego.

Czy bank udzieli nam pożyczki pomimo tego?

Dziękujemy za Waszą radę!

Napisany przez MThiemann
Cześć Opal,

Finansowanie bez wkładu własnego jest nadal możliwe. Banki rekompensują sobie wyższe ryzyko niższymi dopłatami do oprocentowania.

Przede wszystkim możliwość sfinansowania zależy od Twojej sytuacji dochodowej - a Ty mówisz, że jest ona wystarczająca.

Dodatkowo warto zauważyć, że wartość wykupu z Twojego ubezpieczenia na życie może stanowić dodatkowe zabezpieczenie. Sprawdź swoje dokumenty ubezpieczeniowe, które otrzymujesz rocznie.

Dla dokładniejszego planowania możesz poprosić o darmową ofertę finansowania na naszej stronie internetowej.

W sekcji Zapytanie online o kredyt budowlany znajdziesz odpowiednie miejsce do wprowadzenia danych. Dzięki temu będziesz miał już bardziej konkretne liczby do swojego planowania.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4

Cześć wszystkim!

Od jakiegoś czasu zastanawiam się, jak bezsensowne jest płacenie co miesiąc czynszu, skoro to wszystko mogłoby być nasze. Ponieważ wiem, że za kilka tygodni Dom w naszej najbliższej okolicy będzie na sprzedaż, chcielibyśmy wyrazić nasze zainteresowanie. Nasze miesięczne dochody na pewno mogłyby udźwignąć takie obciążenie. Jednak poza ubezpieczeniem na życie nie mamy żadnego kapitału własnego.

Czy bank udzieli nam mimo to pożyczki?

Dzięki za Waszą radę!

Cześć Opal, cztery lata temu kupiliśmy nasz Dom także bez żadnego kapitału własnego. Jest to możliwe, ale musimy również płacić odpowiednio wysokie odsetki i musieliśmy znaleźć chętny bank.

Napisany przez ADMCI4

Cześć wszystkim!

Od pewnego czasu zastanawiam się, jak bezsensowne jest płacenie czynszu co miesiąc, skoro całość mogłaby być nasza. Wiem, że za kilka tygodni Dom w naszym sąsiedztwie będzie na sprzedaż, więc chcielibyśmy wyrazić nasze zainteresowanie. Nasze miesięczne dochody z pewnością poradziłyby sobie z takim obciążeniem. Jednakże, poza ubezpieczeniem na życie, nie mamy żadnego wkładu własnego.

Czy bank udzieli nam w takiej sytuacji pożyczki?

Dziękujemy za Waszą radę!

Cześć Opal,

Finansowanie jest oczywiście możliwe także bez wkładu własnego. Szukamy rozwiązań i opracowujemy koncepcje finansowania bez wkładu własnego. Ponieważ każda sytuacja finansowa jest indywidualna, naszym zdaniem nie ma sensu wpisywać danych o finansowaniu na platformach internetowych. Rzeczywistość często przedstawia się inaczej.

Pozdrowienia
Axel Henning

Napisany przez VZiegler
Cześć wszystkim,

mam tutaj pytanie:
Jak jest z gwarantowanymi wartościami wykupu z ubezpieczenia na życie z kapitałem?
Jeśli chcę na przykład kupić Dom za 300 000,00 € i mam 50 000 € darowanych gotówki, które prawdopodobnie zostaną wykorzystane na koszty dodatkowe i remonty itp., ale mam także gwarantowane wartości wykupu z ubezpieczenia na życie z kapitałem w wysokości około 70 000,00 €.
Czy mogę również uznawać je jako kapitał własny lub przynajmniej częściowo uznawać, aby musieć zaciągnąć mniejszą kwotę kredytu? Czy muszę anulować ubezpieczenie lub przekazać je?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, ponieważ znalazłem niewiele informacji w sieci.

Pozdrowienia

Napisany przez MThiemann
Cześć VZiegler,

Aby móc wykorzystać zainwestowaną wartość odkupu swojego ubezpieczenia jako kapitał własny, musisz teraz zrezygnować z tego ubezpieczenia i wypłacić swój kapitał.

Jednak przed podjęciem tej decyzji należy wyjaśnić kilka istotnych kwestii:

1. Kiedy ulega wypłacie ubezpieczenie?
Na przykład, jeśli wypłata następuje za kilka lat, możemy także sfinansować wartość odkupu poprzez oddzielną składkę finansową (do czasu wypłaty) i potem spłacić finansowanie. W tym przypadku ubezpieczenie zostałoby zastawione jako zabezpieczenie kredytu bankowego.

2. Ile już wpłaciłeś na to ubezpieczenie? I czy poniesiesz straty w przypadku rezygnacji?

3. Jak długo trwało ubezpieczenie (aspekty podatkowe!)?

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez VZiegler
Szanowny Panie Thiemann,
dziękuję za szybką odpowiedź.
Nie opłaca się rezygnować z ubezpieczenia. ubezpieczenie jest dynamiczne i dopiero w ostatnich latach osiągnęło tak dużą gwarantowaną wartość wykupu. Możemy więc użyć go tylko jako zabezpieczenia i prawdopodobnie musielibyśmy wziąć całe 300000,00 € jako pożyczkę. Ale myślę, że przy obecnych stopach procentowych nadal jest to wykonalne. Czy ubezpieczenie wpływa na oprocentowanie jako zabezpieczenie? Czy powinniśmy traktować je jako pożyczkę w 100%? Dziękuję jeszcze raz.
Pozdrowienia, Veronika Ziegler ?

Napisany przez MThiemann
Witaj Pani Ziegler,

jeśli anulowanie ubezpieczenia nie jest opłacalne, proponuję zbudować finansowanie w następujący sposób:

Koszty całkowite:
300.000 EUR cena zakupu
10.500 EUR podatek od nabycia nieruchomości 3,5%
5.100 EUR koszty notarialne i sądowe 1,7%
315.600 EUR koszty całkowite

Finansowanie:
49.600 EUR kapitał własny
70.000 EUR kredyt budowlany (okres kredytowania dostosowany do ubezpieczenia) = 277,08 EUR miesięcznie (tylko odsetki, przy założeniu 4,75%)
102.000 EUR kredyt budowlany (4,75% nominalnie, 1% spłaty kapitału = 488,75 EUR miesięcznie)
94.000 EUR Program Własności Mieszkaniowej KfW (3,55% nominalnie, 1,52% spłaty kapitału = 397,15 EUR miesięcznie)
315.600 EUR Łączna kwota finansowania = 1.162,98 EUR miesięcznie rata całkowita

Średnie oprocentowanie z powyższej kalkulacji wynosi: 4,326% nominalnie.

Do tego należy doliczyć składkę ubezpieczeniową, którą dotychczas już opłaciła Pani.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez VZiegler
Cześć Panie Thiemann,
jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź, na pewno pomoże nam to w dalszych rozważaniach. Jeśli masz jeszcze chwilę czasu, byłbym zainteresowany, jak wyglądałoby to, gdybyśmy faktycznie zainwestowali cały kapitał własny tylko w koszty dodatkowe i remont, co oznaczałoby konieczność sfinansowania 300.000,00. Nie spieszy się jednak, na pewno masz wiele do zrobienia.
Na pewno już bardzo mi pomogłeś. Ceny wynajmu domów szeregowych lub bliźniaków w naszej okolicy wynoszą 1200 lub 1300 euro, więc warto zastanowić się nad zakupem własnego mieszkania.
Bardzo wdzięczne pozdrowienia
Veronika Ziegler

Napisany przez MThiemann
Cześć Pani Ziegler,

wówczas finansowanie powinno wyglądać mniej więcej tak:

Całkowity koszt:
300.000 EUR cena zakupu
34.400 EUR modernizacja
10.500 EUR podatek od nabycia nieruchomości 3,5%
5.100 EUR koszty notarialne i sądowe 1,7%
350.000 EUR łączny koszt

Finansowanie:
50.000 EUR kapitał własny
70.000 EUR kredyt budowlany (czas trwania zgodny z ubezpieczeniem) = 277,08 EUR miesięcznie (tylko odsetki, obliczone na 4,75%)
130.000 EUR kredyt budowlany (4,75% nominalnie, 1% spłaty = 622,92 EUR miesięcznie)
100.000 EUR program własności mieszkaniowej KfW (3,55% nominalnie, 1,52% spłaty = 422,50 EUR miesięcznie)
315.600 EUR łączna kwota finansowania = 1.380,83 EUR miesięcznie rata ogółem

Mieszana stopa procentowa z powyższych obliczeń wynosi: 4,35% nominalnie.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez VZiegler
Dziękuję bardzo, Panie Thiemannie,

tak w przybliżeniu również to obliczyłam. Myślę, że to naprawdę pomaga i na pewno będąc w poważnej sytuacji, pomyślę o kredycie hipotecznym.

Życzę Panu miłego tygodnia pracy.

Pozdrawiam
Veronika Ziegler

Napisany przez MThiemann
Cześć Pani Ziegler,

nie ma sprawy. Proszę się odezwać, gdy zaczniecie, wtedy dokładniej policzymy.

Pozdrowienia i powodzenia w poszukiwaniu odpowiedniej nieruchomości.
M. Thiemann

Napisany przez degusto11
Mimo wszystko istnieje możliwość otrzymania pożyczki. Mniejsze zabezpieczenie oznacza wyższe odsetki dla banku. To jasny atut.

Jednakże kapitał własny jest niesamowicie ważny. Jeśli go brakuje, bank nałoży drakońskie odsetki. To może stanowić problem, ponieważ chociaż umowa może być zawarta, to nie będzie mogła przetrwać, ponieważ obciążenie odsetkami jest zbyt wysokie.

W każdym przypadku znajdziesz jednak jakąś bankową instytucję, która udzieli Ci zgody.

Mimo wszystko warto porównać oferty.

Napisany przez Torian
Ostatni post pochodzi z roku 2009, czy ta odpowiedź nadal jest aktualna?!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata