Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Co dalej z Kudelski?

Napisany przez Turicum
Rzekomo Kudelski traci jedynego dużego klienta Echostar, z którym generuje 2/3 przychodu (kiedyś przeczytałem w gazecie).

Napisany przez ADMCI4
Ostrzegałbym przed tym... Jeśli masz dodatkowe pieniądze na granie, to kup (ponieważ mają one ekstremalne wahania kursów).

Jednakże, długoterminowo widzę cel kursowy, który nie będzie wyższy niż obecnie.

Ponieważ ten tytuł wylatuje ze SMI i przechodzi do SPIs, teraz wiele funduszy SMI sprzedało ten tytuł.

Długoterminowo nie, krótkoterminowo tak, być może.

Napisany przez Turicum
Z funduszy ten tytuł już dawno wypadł, wydaje mi się. Tak jak się poinformowałem, Kudelski był blisko bankructwa około 15 lat temu. Teraz znowu jest w podobnej sytuacji: podobno słaby produkt, brak ważnych klientów, itp. Nawet mój doradca bankowy mnie ostrzegał, że Kudelski nie jest już zabezpieczony kapitałowo(!). Według niego Kudelski nie ma żadnych szans na rynku międzynarodowym i niedługo zamknie swoje podwoje.

Napisany przez Dany1

Z funduszy ten tytuł dawno wypadł, mam takie wrażenie. O ile się dobrze poinformowałem, Kudelski był już raz bliski bankructwa około 15 lat temu. Teraz znowu mówi się to samo: rzekomo zła jakość produktu, brak ważnych klientów itp. Nawet mój doradca bankowy mnie ostrzegł, że Kudelski nie jest już w pełni zabezpieczony kapitałowo(!). Kudelski nie ma absolutnie szans w międzynarodowej konkurencji i niedługo zamknie swoje podwoje, mówi ten na banku.

Więc ja trzymam się z daleka od tego tytułu.

Wątpię raczej w twojego doradcę finansowego niż w Kudelski :mrgreen: Między Montreux Jazz a festiwalem Paleo jutro kupię kilka akcji Kudelski. Mój drogi Turikum; Kudi właśnie powiększył swoją firmę i stworzył kilka nowych miejsc pracy tutaj...

Piszesz: Kudelski nie ma absolutnie szans w międzynarodowej konkurencji i niedługo zamknie swoje podwoje, mówi ten na banku.

Czy twój bankier naprawdę to powiedział?????
Gdzie on pracuje?

Napisany przez Hans
..powinno kursowo iść w górę..

https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=20122&z=2

Napisany przez Turicum
Brak sygnałów o zamiarach sprzedaży
Poprzez joint venture Nagrastar Kudelski współpracuje z EchoStar. Nie otrzymałem żadnych sygnałów wskazujących na istnienie takich zamiarów sprzedaży - dodał Saladini. Jednak szef EchoStar, Charlie Ergen, jest oczywiście wolny, aby sprzedać swoje akcje w każdej chwili.

Dziwnym zbiegiem okoliczności jest to, że wymiana akcji między Kudelski a Echostar miała miejsce już w maju (?) 2002 roku. Od tego momentu EchoStar było wolne.

Napisany przez Dany1

Brak sygnałów o zamiarach sprzedaży
Poprzez spółkę joint venture Nagrastar Kudelski ściśle współpracuje z firmą EchoStar. Nie ma sygnałów, że istnieją takie zamiary sprzedaży, dodał Saladini. Jednak szef EchoStar, Charlie Ergen, jest oczywiście wolny, aby sprzedać swoje akcje w dowolnym momencie.

Dziwne: Wymiana akcji między Kudelski a Echostar miała jednak miejsce już w maju(?) 2002 roku. Następnie EchoStar było wolne.

Jeśli DirecTV chce przejąć EchoStar, musi ona niestety kupić akcje EchoStar... w tej kwestii Kudelski prawdopodobnie nic nie może zrobić. Mam nadzieję, że przeczytałeś także, że przychód z EchoStar w bieżącym roku będzie stanowił mniej niż 15% i że Kudelski będzie osiągać zysk nawet bez Echostara.

Uzyskałem już zysk 80 centów za każdy zakupiony dzisiaj akcji... naprawdę nieźle, biorąc pod uwagę, że Kudi wkrótce zamknie swoje podwoje... :mrgreen:

Napisany przez Turicum
Gratulacje! Zrobiłeś dobry, mądry biznes!

Do tej pory straciłeś już 50 rappenów na akcję. I tak dalej! :lol:

Napisany przez richard100
Na, nie może być tak źle z KUD.
Wyciąg z FuW.
Pozdrowienia Rich

Mauro Saladini, CFO Kudelski
Opłacalne nawet bez Echostar

Od poniedziałku krążą spekulacje, że największy amerykański dostawca satelitarnych usług telewizyjnych, DirecTV, chce przejąć swojego drugiego największego konkurenta, Echostar. Akcje Kudelskiego doznały znaczących strat na wartości. Echostar jest największym klientem Kudelskiego. W przypadku przejęcia przez DirecTV Kudelski mógłby stracić Echostar jako klienta, ponieważ DirecTV jest spółką-córką Murdochs News Corp, która posiada własny system szyfrowania NDS. Mauro Saladini, dyrektor finansowy Kudelski, nie dostrzega jednak sygnałów, że szef Echostara, Charlie Ergen, ma zamiar sprzedać firmę.
Panie Saladini, na rynku krąży plotka, że konkurent DirecTV chce przejąć Echostar, a Kudelski mógłby stracić Echostar jako klienta. Czy ta plotka jest wiarygodna?

Nie mogę wypowiadać się na temat intencji Charliego Ergena. Jako założyciel i dyrektor generalny Echostara, posiada większość kontrolną.

Ale Andre Kudelski utrzymuje bliskie kontakty z Ergenem. Czy od razu skontaktowano się z nim, aby wyjaśnić sprawę?

Współpracujemy z ludźmi z Echostara w ramach wspólnego przedsięwzięcia Nagrastar. Nie ma sygnałów, że istnieją takie intencje sprzedaży. Ale jeszcze raz, Ergen ma swobodę sprzedaży swoich akcji w dowolnym momencie.

Zakładając, że najgorsze się stanie, DirecTV kupi Echostar, a Kudelski straci swojego największego klienta. Czy egzystencja Kudelskiego byłaby zagrożona?

Zdecydowanie nie. Strata naszego największego klienta byłaby bolesnym ciosem dla nas, bez wątpienia. Jednak nie jesteśmy już tak bardzo uzależnieni od Echostara jak trzy, czy cztery lata temu. Jesteśmy bardziej zdywersyfikowani zarówno pod względem geograficznym, jak i liczby klientów. W Europie na przykład potroiliśmy przychody z telewizji cyfrowej w ciągu ostatnich trzech lat i obecnie osiągamy wielokrotność przychodów Echostara.

Jaki jest udział Echostara w przychodach?

Udział przychodów w bieżącym roku wyniesie mniej niż 15%. W roku 2005, gdy odbywał się program wymiany kart, był wyższy.

Czy Kudelski osiągnąłby zysk nawet bez Echostara?

Absolutnie, nawet bez Echostara nadal bylibyśmy rentowni, ale oczywiście na niższym poziomie. Ponadto, Echostar nie jest obecnie naszym głównym motorem wzrostu. Dynamika pochodzi raczej od naszych klientów europejskich, ale także azjatyckich.

Akcje Kudelskiego od ubiegłej jesieni zmierzają tylko w jednym kierunku - w dół. Ciągłe nowe plotki obciążają ich wartość. Czy ktoś ma interes w obniżeniu kursu?

To możliwe. Niektórzy inwestorzy mają krótkie pozycje; to znaczy, że spekulują na niższe ceny.

Czy otoczenie rynkowe dla Kudelskiego pogorszyło się?

Wręcz przeciwnie. Proces cyfryzacji sieci telewizyjnych postępuje w wielu rynkach. Wśród nich również na znaczących rynkach, takich jak na przykład Niemcy, gdzie zbudowaliśmy silną pozycję. Wywiad: Corina Drack

Napisany przez Turicum

Na dobrze, KUD nie może być aż tak złe.
Wyciąg z FuW.
Pozdrowienia Rich

Mauro Saladini, CFO Kudelski
Opłacalność nawet bez Echostar

Od poniedziałku krążą spekulacje, że największy amerykański operator telewizji satelitarnej DirecTV chce przejąć swojego drugiego największego konkurenta Echostar. Akcje Kudelski doświadczyły znaczących strat. Echostar jest największym klientem Kudelskiego. W przypadku przejęcia przez DirecTV Kudelski mógłby stracić Echostar jako klienta, ponieważ DirecTV jest spółką-córką News Corp Murdocha, która posiada własny system szyfrowania NDS. Szef finansów Kudelskiego Mauro Saladini jednak nie dostrzega żadnych sygnałów, że szef Echostar, Charlie Ergen, ma zamiar sprzedać firmę.
Panie Saladini, na rynku krąży plotka, że konkurent DirecTV chce kupić Echostar i Kudelski miałby przez to stracić Echostar jako klienta. Czy ta plotka jest wiarygodna?

Nie mogę wypowiadać się na temat intencji Charlieego Ergena. Jako założyciel i dyrektor generalny Echostar, ma on kontrolę większościową.

Ale Andre Kudelski utrzymuje bliskie kontakty z Ergenem. Czy nie nawiązano natychmiast kontaktu z nim, aby wyjaśnić tę sprawę?

Współpracujemy ściśle z ludźmi z Echostar poprzez wspólne przedsięwzięcie o nazwie Nagrastar. Nie otrzymałem sygnałów, że istnieje taka intencja sprzedaży. Ale powtórzę, Ergen jest wolny, aby sprzedać swoje akcje w dowolnym momencie.
:arrow: W Kudelskim również nie wierzą już w pełne utrzymanie Echostar. :idea: Taktyka opóźniania

Zakładając, że najgorsze się wydarzy, DirecTV kupiłby Echostar i Kudelski straciłby swojego największego klienta. Czy istnienie Kudelskiego byłoby zagrożone?

Absolutnie nie. Strata naszego największego klienta byłaby dotkliwym ciosem dla nas, bez wątpienia. Jednak jesteśmy znacznie mniej uzależnieni od Echostar niż jeszcze trzy lub cztery lata temu. Mamy szersze wsparcie, zarówno pod względem geograficznym, jak i ilości klientów. Na przykład w Europie w ciągu ostatnich trzech lat potroiliśmy przychody z telewizji cyfrowej i obecnie osiągamy wielokrotność przychodów z Echostara.
:arrow: To prawda! Echostar już nie jest głównym generatorem przychodów (słyszałem, że Echostar miał kiedyś ponad 50% udziałów około sześć lat temu):
Obecnie odpowiedzialny tylko za małą część (mniej niż 15%) :idea: Dziś Kudelski ma wielu małych klientów (m.in. w Chinach).

Jaki jest udział przychodu Echostara?

Udział przychodu w bieżącym roku będzie wynosić mniej niż 15%. W 2005 roku, gdy odbywał się program wymiany kart, był wyższy.
:arrow: patrz poprzedni punkt :idea: 2005: wymiana kart na nowe dekodery (nowy system bez Nagrastara!)

Czy Kudelski osiągnąłby zysk nawet bez Echostara?

Niewątpliwie, nawet bez Echostara nadal bylibyśmy rentowni, ale oczywiście na niższym poziomie. Dodatkowo, Echostar nie jest obecnie naszym źródłem wzrostu. Dynamika pochodzi raczej od naszych klientów europejskich, ale także azjatyckich.
:arrow: Analitycy są bardzo sceptyczni => niższy $

Akcje Kudelskiego od ubiegłego jesieni zmierzają tylko w jednym kierunku - w dół. Ciągle pojawiają się nowe plotki obciążające te tytuły. Czy ktoś ma interes w obniżeniu kursu?

To możliwe. Niektórzy inwestorzy mają krótkie pozycje; oznacza to, że spekulują na niższe ceny.
:arrow: całkowicie słuszne!

Czy sytuacja rynkowa Kudelskiego się pogorszyła?

Wręcz przeciwnie. Cyfryzacja sieci telewizyjnych jest promowana w wielu rynkach. W tym również w ważnych rynkach, jak na przykład w Niemczech, gdzie zdobyliśmy silną pozycję.
:arrow: Poprawnie: Branża rośnie. Niestety, tylko Kudelski nie potrafi z tego skorzystać.

Wywiad: Corina Drack

Napisany przez richard100
Dla mnie osobiście trzy kryteria muszą być spełnione przy zakupie:
1. Stopa dywidendy min. 2%, im więcej tym częściej.
2. Produkt musi być dla mnie zrozumiały. Popyt, potrzeba. Czy można na nim zarobić. Przykładowo, ropa, farmaceutyki.
3. Zarząd musi mnie przekonać.
Dokładnie ta kolejność według ważności.
KUD w moim przypadku spełnia przynajmniej 2 punkty.
Nie chcę tym jednak powiedzieć, że w dzisiejszych czasach inwestowanie w KUD nie przynosiłoby zysków. Kto wie. Dla mnie powyższe punkty są po prostu zaworem bezpieczeństwa, zdarzały się jednak wyjątki. Ale coraz rzadziej. :wink:
Tak było w przypadku INTC, a mimo to dostałem w twarz :cry:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Na krótką metę można zarobić najwięcej dzięki kudelski, jest tak zmienne jak ona.

Jednak ryzyko jest odpowiednio wysokie!

Napisany przez Turicum

Na krótką metę można zarobić najwięcej pieniędzy na Kudelski, ponieważ jest tak volatilna.

Jednak ryzyko jest odpowiednio wysokie!

Ale obecnie nie: idzie tylko w jednym kierunku (w dół!). Dziwne dzisiaj: stosunkowo dużo zakupów i mało sprzedaży. Mimo to tytuł spada mocno.

W międzyczasie zdecydowałem się na ABB. Ma bardziej profesjonalne zarządzanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata