Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Co się dzieje w przypadku wypowiedzenia kredytu ratalnego?

Napisany przez Gast123
Pytanie skierowane do społeczności tutaj.
Posiadam mieszkanie, którego sam używam, z kredytem hipotecznym. Mam również kilka kredytów ratalnych. Jestem samozatrudniony, nie jestem zatrudniony na etacie. Co się dzieje, jeśli przestanę spłacać raty kredytów? Czy kredyty zostaną wypowiedziane? Czy można negocjować z bankiem niższą ratę po wypowiedzeniu kredytu? Czy bank od razu po wypowiedzeniu kredytu ratalnego będzie egzekwował go poprzez ustanowienie zabezpieczenia hipotecznego w księdze wieczystej? Czy w przypadku wypowiedzenia kredytu ratalnego bank może ustanowić zastaw hipoteczny? Jak taki proces wygląda? Moja działalność jako samozatrudnionego nie idzie dobrze. Chcę obniżyć ratę kredytu ratalnego. Bank mówi, że możliwe jest to dopiero po wypowiedzeniu kredytu, a następnie można negocjować warunki spłaty. Czy są tutaj doświadczenia dotyczące działań banków udzielających kredytów ratalnych?

Re: Co się dzieje w przypadku wypowiedzenia kredytu ratalnego?

Napisany przez Daniel2504
Witaj Gościu,

od razu kilka kredytów ratalnych? Ciekawe, na co zostały wzięte?

Ale do Twojego pytania:

Co się stanie, jeśli przestaniesz spłacać kredyty ratalne:

1. Nie płacisz już pierwszej raty: Bank wystawi upomnienie i żąda opłaty za zwłokę.

2. Nie płacisz kolejnej raty: Bank sprawdzi, czy przekroczony został poziom 5% lub 10% i ponownie wystawi upomnienie oraz zawiadomi o wygaśnięciu pożyczki, jeśli przekroczono wspomniane poziomy.

3. Jeśli nadal nie płacisz, bank wypowie umowę kredytową i zażąda spłaty całej pozostałej kwoty kredytu. Jeśli nie będziesz w stanie spłacić, bank zgłosi informację do Schufa, że nie spłacasz kredytu, przekaże sprawę do działu odzyskiwania długów lub sprzeda dług agencji windykacyjnej. Następnie zostaną podjęte środki egzekucyjne lub wszczęte postępowania sądowe.

4. Dzięki informacji do Schufa inne banki będą wiedziały, co się dzieje, i także wypowiedzą kredyty z powodu znacznego pogorszenia Twojej sytuacji finansowej. Cała układanka zacznie się sypać. Jeśli pierwszy bank wypowie kredyty, to po kolei i reszta banków zrobi to samo, w efekcie domina. kredyt hipoteczny również zostanie wypowiedziany. Niemniej jednak, czy nieruchomość będzie nadal opłacalna w takich warunkach, nawet w przypadku porozumienia w sprawie spłaty, pozostaje wątpliwe.

Mam nadzieję, że wszystkie kredyty masz w jednym banku, w innym przypadku grozi Ci to, co wyżej. Niestety, to się zdarza bardzo często.

Jeśli jednak wszystkie kredyty masz w jednym banku, istnieje większa szansa na uzgodnienie planu spłaty w ramach planu naprawczego.

Co do kolejnego pytania:

Tak, jak tylko będzie wykonalny tytuł egzekucyjny dla kredytów ratalnych, możliwe będzie zajęcie Twojego domu w celu zaspokojenia roszczeń z tytułu kredytów ratalnych. I wtedy mogą zostać ustanowione zabezpieczenia hipoteczne.

Mimo to nie powinieneś liczyć zbyt mocno na to, że bank zgodzi się na porozumienie w sprawie spłaty. Trudności w prowadzeniu działalności i płynące z tego konsekwencje niestety w Twoim przypadku nie są żadnym atutem.

Ale bez znajomości dokładnego stopnia zadłużenia nie da się jednoznacznie stwierdzić, co jest możliwe, a co nie.

Życzę Ci w każdym razie wszystkiego dobrego!

Pozdrowienia

Daniel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata