Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: szukam wymiany poglądów w celu pomocy w podejmowaniu decyzji

Napisany przez Max Mustermann
Cześć drodzy członkowie forum,

postaram się być krótki.

W tej chwili jestem przekonany, że powinienem skorzystać z usług niezależnego doradcy finansowego, ale zanim podejmę ten krok, chciałbym usłyszeć zdanie forum.

Mam około 20 lat i kilka tygodni temu zostałem dumny ojcem pięknej córki.

W najbliższym czasie stoi przede mną kilka decyzji, które szczerze mówiąc bardzo mi ciężko podjąć.

Jestem jeszcze nieżonaty, ale także to się niedługo zmieni.

Nie tylko gdy dziecko przyjdzie na świat, ale już wcześniej zaczyna się zastanawianie nad finansami.

Przed narodzinami naszego małego anioła, mogłem oszczędzać około 500 € miesięcznie po odliczeniu wszystkich kosztów (czynsz, jedzenie, ubrania, ubezpieczenia, benzyna, samochód itp.). Ponieważ matka w niedalekiej przyszłości także pewnie będzie mniej zarabiała, ten kwota z pewnością się zmniejszy.

Więc, faktycznie potrzebuję nowego samochodu (stary jest za mały, naprawy stają się coraz częstsze i na pewno nie będą tańsze; ktoś na pewno zapłaci jeszcze 5000 € za ten samochód małego),

wesele też pochłonie co najmniej 10 000 €,

a mieszkanie wynajmowane za rok lub dwa będzie za małe.

Do tej pory udało mi się zaoszczędzić około 6 000 € i w przyszłości (w ciągu najbliższych 3-5 lat) najprawdopodobniej będę mógł odkładać jedynie od 200 do 300 euro miesięcznie.

Czy kupuję nowy samochód i rezygnuję z marzeń o własnym domu przez najbliższe 10 lat?

Czy nie kupuję nowego samochodu i mimo to rezygnuję z marzeń o własnym domu przez najbliższe 10 lat?

Czy powinienem zainwestować określoną kwotę?

Nie mogę zrezygnować z wesela, nie chcę tego!

Być może możemy zbliżyć się krok po kroku do mojej decyzji...

Dziękuję z góry wszystkim zainteresowanym czytelnikom i członkom chętnym do dyskusji

Napisany przez winfoer

Nie kupuję nowego samochodu i mimo to odrzucam pomysł na własne mieszkanie na kolejne 10 lat??

W twojej sytuacji spróbowałbym tego.

... zgadza się, faktycznie nie ujawniłem zbyt wielu informacji, ale na czym opierasz swoje zdanie???

Czy mógłbyś to jeszcze bardziej wyjaśnić??

Z góry dziękuję

Napisany przez winfoer
Na początek co do samochodu:

Oczywiście nie wiem dokładnie, jakie naprawy są konieczne, ale jeśli chodzi o zużyte części, można śmiało je wymienić. Często wchodzę na forum samochodowe i ludzie często uważają, że samochód po przejechaniu 100 000 km lub po 5-10 latach staje się kosztownym problemem. To jednak nie do końca prawda. A jeśli mały samochód jest wart nadal 5 000 €, to najprawdopodobniej nie dotyczy to ciebie. Ale aby móc udzielić ci naprawdę dobrej rady, trzeba by wiedzieć więcej.

Ok, rozmiar auta... ale da się z nim żyć. Jakie są alternatywy?

Sprzedaż dotychczasowego samochodu i zakup nowego używanego za kwotę uzyskaną ze sprzedaży:

- Nowy samochód w takim samym lub starszym wieku.

- Rzeczywisty stan auta jest niepewny (kupowanie kota w worku). Aktualny problem może pojawić się ponownie za 1-2 lata.

Sprzedaż i zakup nowego lub młodego używanego samochodu:

- Całe oszczędności zostaną wykorzystane, brak oszczędności LUB/I

- Koszty finansowania

- Przy finansowaniu konieczne jest wykupienie pełnego ubezpieczenia komunikacyjnego

- Wysoka utrata wartości

Nieruchomość:

Faktycznie brak kapitału własnego, niemożliwa jest wysoka rata. Lepiej się wstrzymać.

Mój tip: Oszczędzaj, oszczędzaj, oszczędzaj. Za 5-10 lat ceny nieruchomości powinny znowu spaść. Tylko dlatego, że teraz są niskie stopy procentowe, nie oznacza to, że trzeba za wszelką cenę kupować nieruchomości.

Ale to tylko moje amatorskie zdanie. Aby móc powiedzieć coś więcej, być może trzeba wiedzieć więcej o tobie/o was i waszych warunkach życiowych. Wizyta u niezależnego doradcy finansowego/maklera też nie zaszkodzi, wtedy możecie zorientować się, co byłoby możliwe i w jakich warunkach

Cześć,

dziękuję Ci za Twoje spostrzeżenia winfoer.

Żeby być zupełnie szczerym, podzielam Twoje zdanie.

Wiele osób mówi, że można kupić domek mając dochód domowy w wysokości 3.000 € (bez dużego ryzyka i problemów).

Czy podzielacie to samo zdanie???

Czy zainwestowalibyście 6.000 € oszczędności w akcje i lokaty?? Jeśli tak, gdzie najlepiej się o tym dowiedzieć??

A może wielu z Was unika ryzyka??

Napisany przez winfoer
Dom o powierzchni 100 mkw na działce o wartości 10 000 € czy Dom o powierzchni 200 mkw na działce o wartości 100 000 €?

Przy dochodzie gospodarstwa domowego w wysokości 3 000 € na koniec miesiąca może pozostać 0 € albo 2 000 €. W zależności od tego można dokonać finansowania.

Co oznacza zdobycie? Czy po 20 latach to będzie mój Dom i nie będę miał już żadnych pożyczek do spłacenia, czy będę spłacał hipotekę przez 40 lat (lub będę stał na końcu okresu wiązania z wysokim saldem długu i nie do udźwignięcia kontynuacją finansowania)?

Rozumiesz, o co mi chodzi?

Co to są inwestycje? Jeśli masz tylko 6 000 € oszczędności, nie powinieneś spekulować. Zwłaszcza jeśli planujesz w przyszłości (w ciągu 10 lat) zakup nieruchomości.

Moja rada: lokata terminowa, lokata oszczędnościowa, obligacje oszczędnościowe. Zwróć uwagę na okres karencji!

Napisany przez pete
Cześć Max ;-)

Powinieneś absolutnie posłuchać winfoera. Wydaje się, że ma on doświadczenie życiowe i wie, co robi.

Osobiście pomyślałem, że to ja zadawałem to pytanie, kiedy dokładnie rok temu musiałem podjąć te same decyzje.

Samochód: Kupiliśmy większy samochód. Tak samo stary jak poprzednik i w dobrym stanie. Dotychczas ta decyzja była absolutnie słuszna. Miesięczne koszty pozostały więc takie same.

Dom i Łódź: Decyzję o własnej nieruchomości odłożyłem na razie na później i ponownie rozważę ją za 5 lat. Aha, co do łodzi, to marzę o niej tylko wtedy, gdy śpię.

A teraz najważniejsze: Nie narażaj się na stres. Ja to zrobiłem i nie posunęło mnie to ani o centymetr do przodu. Dziecko nie potrzebuje dużo miejsca. Nawet za 2 lata. Potrzebuje tylko mamy i ciebie. W tym wieku materiałe rzeczy nie mają znaczenia.

Jeśli chodzi o Twoją strategię finansową, powinieneś sam się zastanowić, czego chcesz, ustalić sobie cel czasowy i zastanowić się, jak to osiągnąć. Co do krótkoterminowej inwestycji, muszę dodać, że warto poszukać czegoś bez ryzyka, bo masz zbyt wiele do stracenia, z krótkimi terminami i ewentualnie coś, co chociaż minimalizuje ryzyko inflacji.

Powodzenia!

Cześć,

życzę Wam pięknej niedzieli.

Po pierwsze, chciałbym Wam podziękować. Aktywnie uczestniczę w różnych forach (na różne tematy), ale z czasem zauważam, że to narzędzie staje się coraz słabsze. Być może po prostu trzymam się złych forów.

W każdym razie nie spodziewałem się, że ktoś w ogóle odpowie na mój post, więc tym bardziej cieszę się z tego.

Spróbuję bardziej zgłębić moje własne pytania.

Dlaczego nowy samochód???

Aktualnie jeżdżę Fordem Fiesta (kupionym nowym, wiedząc, że straty na wartości są ogromnym przeciwwskazaniem). Świadomie zdecydowałem się wtedy na ten samochód. Przez długi czas absolutnie tego nie żałowałem, ale jakość Forda czasami pozostawia wiele do życzenia... ... ale nie jest to tak dramatyczne, jak się może wydawać.

Czas może przemawiać za nowym samochodem.

1. dzisiaj dostanę około 5-6 tys. euro za Forda
2. miałbym możliwość kupienia większego samochodu, który zdecydowanie oferuje więcej komfortu
3. TERAZ mogę sobie na to pozwolić (dla mnie nie wchodzi w grę nic innego niż Audi lub BMW)

Ale muszę także zauważyć, że pragnienie posiadania nowego auta to pragnienie luksusowe. Moja dziewczyna ma również samochód, który jest większy od Fiesty. Obecnie radzimy sobie całkiem dobrze. Gdyby kiedyś było daleko podróżować, byłoby to oczywiście problematyczne. Jeśli niedługo ma przyjść drugie dziecko, tym bardziej.

Dlaczego w wieku 27 lat poważnie zastanawiam się nad zakupem domu??

Aktualnie płacimy 450 € czynszu (wszystko razem). Jeśli wkrótce będziemy potrzebować większego mieszkania (oczywiście, jakoś da się radzić, ale tylko jakoś, brakuje nam już miejsca), musiałbym liczyć się z czynszem w wysokości co najmniej 700 - 800 €. Czy nie byłoby sensowniej spłacać pieniądze za własny Dom, zamiast wciskać je obcym ludziom??

Wiele osób w moim otoczeniu mówi, że stopy procentowe są niskie (jak już wspominaliście). Jesteś jeszcze młody, więc będziesz nadal w dobrym wieku, gdy spłacisz Dom. Widzę po 2-3 innych znajomych, że to działa....

Pracuję teraz 5 lat i udało mi się zwiększyć moją pensję netto o 1.000 € (nadal w tej samej firmie). Mam 27 lat i oczywiście mam nadzieję, że to nie jest koniec moich możliwości i zdaję sobie sprawę, że muszę jeszcze wiele osiągnąć, aby iść dalej do góry.

Moja córka była wymarzonym dzieckiem, i nie zajmuję się tematem pieniędzy od dziś.

Po raz pierwszy wypowiadam się teraz na forum.

Mam po prostu wrażenie, że następna decyzja finansowa będzie kluczowa na kolejne 10 lat.

Ogólnie jestem bardzo konserwatywnie nastawiony. Nie uprawiam hazardu i nie podejmuję dużego ryzyka. Oszczędzanie nie sprawia mi trudności. Kupno domu tylko dlatego, że stopy procentowe są niskie, ale faktycznie nie ma kapitału, dla mnie nie wchodzi w grę.

Może powinienem dodać, że moja dziewczyna w ciągu 2-3 lat będzie miała 15.000 €. Ale nawet wtedy nie mielibyśmy więcej niż 25-20.000 €.

Moim zdaniem, to nadal za mało na własny Dom....

Napisany przez winfoer

Widać to po 2-3 innych znajomych, którzy zdają się działać....

Czy będzie działać, można ocenić dopiero za 10, 20, 30 lat.

Czy oczekujesz jeszcze odpowiedzi na tematy zakupu samochodu i nieruchomości? Pytam, ponieważ nie widzę bezpośrednich pytań w twojej ostatniej wypowiedzi. Co jeszcze chciałbyś wiedzieć?

Jeszcze raz odnośnie samochodu:
Sądzę, że w twojej sytuacji nie jest sensowne ograniczanie się tylko do Audi i BMW. Choć rozumiem twoje podejście. Ale Ford Focus, pozostając przy twojej dotychczasowej marce, oferuje również więcej miejsca i komfortu.

Przy okazji, ja jeżdżę Focusem. Na razie pozostanie tak, ale 3 lub 5 byłyby potencjalnymi następcami. Ale tylko z R6.

Jednak dla Mondeo Titanium (S) z odpowiednim silnikiem zawsze wybrałbym czterocylindrowego BMW.

Napisany przez pete
Cześć Max,

w zasadzie wszystko jest możliwe. Możesz nawet kupić 3 kawałki i uzyskać pełne finansowanie bez własnej wkładu na swoje mieszkanie, o ile twoja zdolność kredytowa na to pozwala. Ale pytanie brzmi, czy to konieczne i sensowne.

Bez względu na to, jak to zrobisz, powinieneś nadal mieć możliwość gromadzenia oszczędności. Co ci da posiadanie własnego domu, jeśli po 4 latach ulegnie awarii ogrzewanie, a twój skarbonka będzie pusta.

Rzeczywiście rozróżnij między luksusem a rzeczywistymi potrzebami, inaczej szybko się przewrócisz. Sprawdź statystyki finansowe. Wiele osób myśli, że sobie poradzi i na pewno będzie potrzebować. A później długi są niemal pewne. Rozumiem, że chcesz sobie na coś pozwolić i nagrodzić, ale przemyśl dokładnie po jakiej cenie.

Mówisz, że jesteś konserwatywny. W takim razie zachowuj się konserwatywnie ;-)

Cześć Pete, cześć Winfoer, Myślę, że zanim stworzyłem ten temat, już wiedziałem, jaka jest odpowiedź. Nawet dla siebie. Może potrzebowałem tylko potwierdzenia. Dotąd nie dałem się namówić do kupna samochodu (chociaż kilka osób mi to sugerowało, w tym moi rodzice), ani nie jestem dumnym posiadaczem małego domku i totalnie zadłużony... Postaram się trochę zgromadzić majątku (co obecnie i biorąc pod uwagę politykę jest moim zdaniem trudniejsze niż zdobycie doktoratu) i nadal będę inwestować w dalsze kształcenie się. Teraz muszę tylko znaleźć właściwą mieszankę dla budowy majątku. Myślę, że wysłuchanie opinii niezależnego doradcy finansowego byłoby interesujące. Dziękuję za udział, za Wasze opinie, Jestem pewien, że to nie był mój ostatni post na tym forum. W tym duchu, wszystkiego najlepszego i powodzenia w zdobywaniu bogactwa. PS. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy naruszam teraz zasady forum, ale spróbujcie poszukać na YouTube Explainity Proste, ale cholernie genialne.

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

rozmawiasz o dwóch równie emocjonalnych i pieniądze pochłaniających tematach - samochodzie i domu :-).

Brzmi na to, że masz do tego obu zdrowe podejście. Czasami mam klientów, którzy tracą nad tym kontrolę ;-).

W ramach systematycznego i kompleksowego planowania majątku można jednak zrealizować te rzeczy, jeśli podchodzi się do nich w realistycznych proporcjach. To często problem, gdy na przykład Dom staje się większy (czyli droższy), niż byłoby to ekonomicznie uzasadnione. Czasem prowadzi to do tego, że inne ważne rzeczy są pomijane, tylko po to, by móc sobie pozwolić na drogi Dom.
Dobry niezależny doradca finansowy może w takich sytuacjach być cennym wsparciem.

Cześć AV-Planerze,

dziękuję za kwiaty i mówię to poważnie.

Chciałbym zadać Ci jedno pytanie.

Dlaczego przebywasz na tym forum?

Zwróciłem na to uwagę

finanzplaner-deutschland.de

Co sądzicie o Fidor Bank ???

Przepraszam za offtopic, ale nie chciałem tworzyć kolejnych wątków

Miłego wieczoru wszystkim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]