Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie zakupu domu jest możliwe?

Napisany przez MichaelP
Witam,
myślę z żoną o zakupie własności. Myślimy o niewielkim domku jednorodzinnym w cenie od 120 do 160 tysięcy euro. Nie chodzi o nową budowę, lecz o zakup istniejącej nieruchomości. Niestety nie mamy własnego kapitału. Dodatkowo mamy do spłacenia zobowiązania, a mianowicie:
- 1 rata w wysokości 381 euro aż do września 2014 r.
- 1 rata w wysokości 150 euro do 08/2016
- 1 rata w wysokości 53 euro do 01/2016
Razem 14100 euro.

Mam miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości 3100 euro. Dodatkowo niedługo odziedziczę od matki (81 lat) mieszkanie własnościowe o obecnej wartości sprzedaży około 55-60 tysięcy euro.

Czy byłaby możliwość uzyskania finansowania, które jednocześnie pozwoliłoby uregulować istniejące zobowiązania? Zanim pojawi się pytanie: nie mogliśmy dotąd zebrać własnego kapitału, ponieważ musiałem do 6 miesięcy temu co miesiąc wygospodarowywać 1400 euro na alimenty, które teraz, dzięki Bogu (po 12 latach!), zostały zniesione.

Moja żona mogłaby także poszukać pracy na pół etatu za 400 euro, dzięki czemu miesięcznie moglibyśmy przeznaczyć 1200-1500 euro na spłatę potencjalnego kredytu. Mamy 45/36 lat, pracuję od 20 lat jako technik w stabilnej pozycji z równie stabilnym wynagrodzeniem.

Czy udałoby nam się znaleźć bank, który zaoferowałby nam finansowanie, czy też jesteśmy beznadziejnym przypadkiem? W końcu moglibyśmy spłacić kredyt trochę szybciej później, gdybyśmy sprzedali mieszkanie mojej matki. Samemu zamieszkanie w tym mieszkaniu nie wchodzi w grę, ponieważ znajduje się ono w Bremie.

Pozdrawiam, Michael

Napisany przez verschaukelt
Jeśli własność mieszkania mogłaby zostać wcześniej przekazana w formie darowizny, możliwe byłoby jej użycie jako zabezpieczenia. Ważne jest jednak, aby nie było wpisane prawa do zamieszkania dla matki. Dziedziczenie jest zbyt niepewne! Moja babcia ma 91 lat i cieszy się dobrym zdrowiem.

Bezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby: zbierać oszczędności tak dobrze, jak to możliwe, szukać nieruchomości po spłaceniu dużej pożyczki w 2014 roku i niezwłocznie poszukiwać dla żony pracy objętej ubezpieczeniem społecznym, która będzie na czas nieokreślony.

Napisany przez Schlumpf
Cześć MichaelP,

Finansowanie w pełni jest zawsze trochę trudniejsze, ale na pewno jest możliwe. Twoje liczby wyglądały całkiem nieźle, a niemal każdy ma teraz kilka kredytów ratalnych. Poza tym nie musi się Pan tłumaczyć, dlaczego nie ma Pan własnego kapitału :-)

Skąd pochodzisz?

Napisany przez MichaelP
Cześć i dzięki za odpowiedzi!
@Schlumpf:

Przeczytałem tutaj kilka podobnych pytań innych uczestników forum i byłem w pewnym stopniu zszokowany szorstkim tonem, który adoptowali niektórzy uczestnicy dyskusji. Przypominam sobie jeden post, w którym pytający został dość zjechany za to, że nie był w stanie oszczędzać. Poszło to już w kierunku za głupi, by oszczędzać, dlatego od razu dostarczyłem wyjaśnienie. To naprawdę smutne, jeśli pomyślę o tym, ile pieniędzy na alimenty wydałem w ciągu 12 lat - na pewno mogłem już spokojnie kupić coś własnego!
Zresztą, pochodzimy z powiatu Recklinghausen.
Pozdrowienia, Michael

Napisany przez Latinl
No cóż, przy dochodzie netto 3,100 EUR dla małżeństwa oczywiście moglibyśmy to ponownie tutaj rozważyć. Chociaż wygląda na to, że Pani żona nie pracuje. Czy są dzieci?

Czy mają Państwo inne oszczędności, wohnriester, bsv itp.?

Napisany przez MichaelP
Cześć,
chciałbym podzielić się krótką informacją: dotychczas otrzymaliśmy oferty finansowania od 3 banków, co trochę mnie zdziwiło, że w ogóle jakiekolwiek banki złożyły oferty.

Jednak te oferty były takie, że wahałem się między głośnym śmiechem a dużym frustracją!

Czasami proponowano mi okres spłaty kredytu wynoszący 45 lat (mam obecnie 45 lat) z resztą zadłużenia, która nadal przewyższała cenę zakupu nieruchomości, miesięczne raty w wysokości zaledwie 450 €, spłaty w wysokości 1% itd.....
Gdybym przyjął jedno z tych ofert, musiałbym być skłonny popełnić samobójstwo...

Niesamowite, jak kreatywne potrafią być niektóre banki!

Teraz postaramy się zebrać siły w ciągu najbliższych 2 lat i najpierw szybko spłacić istniejące długi. Jednocześnie będziemy nadal oszczędzać 15 000 € w programie oszczędzania mieszkaniowego, który również planujemy jak najszybciej założyć. Po upływie tego wyznaczonego przez siebie terminu, spróbujemy ponownie.

Pozdrowienia, Michael

Napisany przez Latinl

Cześć,
chciałbym podzielić się krótkim podsumowaniem: do tej pory otrzymaliśmy oferty finansowania od 3 banków, co sprawiło mi trochę zdziwienie, że w ogóle jakieś banki złożyły oferty.

Jednak te oferty były tak absurdalne, że wahałem się między głośnym śmiechem a głębokim rozczarowaniem!

Czasem proponowano mi okres kredytowania wynoszący 45 lat (a ja mam teraz 45 lat) z pozostałym saldem, które nadal było wyższe od cen zakupu nieruchomości, skąpe raty w wysokości zaledwie 450 € miesięcznie, oprocentowanie na poziomie 1%, itp...
Gdybym przyjął któreś z tych ofert, musiałbym chyba mieć skłonności samobójcze...

Niesamowite, jak kreatywne mogą być niektóre banki!

Teraz zamierzamy skoncentrować się na spłacie pozostałych zobowiązań w ciągu najbliższych 2 lat. Jednocześnie będziemy regularnie odkładać środki na rachunek oszczędnościowo-budowlany w wysokości 15 000 €, który zapewne również szybko osiągnie gotowość do wypłaty. Po upływie tego wyznaczonego przez nas okresu ponownie podejmiemy próbę uzyskania kredytu hipotecznego.

Pozdrawiam, Michael

Cześć

Przy obecnym poziomie odsetek i początkowej spłacie w wysokości 1%, około 45 lat całkowitego okresu kredytowania jest normalne. Im wyższa spłata, tym krótszy okres kredytowania.

Niektóre banki oferują standardowo 1% spłaty lub uwzględniają 1% spłaty w obliczeniach budżetowych. Czy kiedykolwiek zapytałeś, jakie byłyby raty przy wyższej spłacie? Nikt nie może Cię zmusić do niepłacenia rat - niektóre banki oferują bezpłatne dodatkowe spłaty roczne i możliwość zmiany wysokości spłaty. To zależy od Ciebie, jak szybko zdecydujesz się spłacić to zadłużenie.

Napisany przez MichaelP
Hej,

ponownie reakcja.

W związku z naszym planem zakupu domku, moja żona i ja postanowiliśmy najpierw pozbyć się naszych długów. Wtedy będziemy wolni od długów/rat najpóźniej do października 2014 roku. Ale nadal nie będziemy mieć kapitału własnego.

Marzy nam się nieruchomość do 150 000 €, chcielibyśmy spłacać kredyt w wysokości około 1000 € miesięcznie (3-4,5% spłaty).
Ważne dla nas byłoby mieć możliwość dokonywania dodatkowych wpłat, aby ewentualny kredyt spłacić szybciej. Jak już wspomniałem, dziedziczyć będę mieszkanie mojej matki. Mogę je sprzedać za około 50-60 000 € i również mogę tę kwotę wykorzystać do szybszej spłaty kredytu. Dodatkowo możemy wpłacać corocznie dodatkową kwotę w wysokości 1800 €.
Czy uważasz, że możemy znaleźć bank, który zaoferuje pełne finansowanie w tych okolicznościach? Dysponuję miesięcznym dochodem netto w wysokości 3100 €. Od czasu pierwotnego wątku udało nam się spłacić jedną z trzech wyżej wspomnianych rat, dzięki czemu pozostałe długi obecnie wynoszą prawie 11 000 €...
Bardzo dziękuję!
Z pozdrowieniami, Michael

Napisany przez MichaelP
Cześć,

ponownie krótkie podsumowanie. W międzyczasie udało nam się zmniejszyć nasze wspomniane wcześniej długi z 14000 do 6000€. Znowu się czegoś nauczyliśmy - mianowicie, że obiekty z prywatnym prawem użytkowania wieczystego wydają się być absolutnym kryterium dyskwalifikującym przy pełnym finansowaniu.

Znaleźliśmy obiekt, który nam odpowiadał, jednak finansowanie najwyraźniej nie powiedzie się z powodu tego, że działka jest objęta prawem użytkowania wieczystego, a właścicielem jest osoba prywatna.

Najwyraźniej nie pozostanie nam nic innego, jak szukać obiektów z nieruchomościami do czystego zakupu. Co ciekawe, banki wydają się bardziej elastyczne w takich sytuacjach i wydają nawet wyższe sumy kredytu! Znowu coś nowego się nauczyliśmy... no cóż... nadzieja umiera ostatnia.

Z poważaniem

Napisany przez Daniel2504
Cześć,

tak to jest, człowiek nigdy się nie uczy.

Bezpodstawnym ryzykiem dla zabezpieczenia hipoteki przez bank jest sytuacja, gdy bank nie uzyska zrzeczenia rangi prawa użytkowania wieczystego w stosunku do hipoteki do wpisu. Żaden bank nie udzieli wtedy kredytu hipotecznego na nieruchomość, ponieważ żaden bank nie chce zabezpieczyć obiektu. Wyjątkowo trudne jest uzyskanie kredytu zabezpieczonego nieruchomością.

W przykładowej sytuacji, gdy dochodzi do licytacji komorniczej, obiekt z prywatnym prawem użytkowania wieczystego jest ekstremalnie trudny do sprzedaży i to tylko przy bardzo dużych stratach z powodu obniżającej wartość prawa użytkowania wieczystego.

Pryorytetowe traktowanie prywatnego prawa użytkowania wieczystego wobec wpisu hipoteki bankowej jest bezwzględnym kryterium eliminacyjnym i jest odrzucane bez dalszych dyskusji.

Pozdrowienia
Daniel

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pełne sfinansowanie jest jednak możliwe z innym właścicielem nieruchomości. Tylko nie z osobą prywatną.

Napisany przez MichaelP
Cześć,

jak wysoka mogłaby być kwota kredytu dla nieruchomości z wyłącznie zakupem działki, czyli jak droga mogłaby być nieruchomość?

Jeszcze raz nasze dane ogólne:

-Miesięczne wynagrodzenie netto 3100 €
-niestety, brak wkładu własnego
- bieżący kredyt z pozostałym saldem około 6000€
- możemy sobie pozwolić na miesięczną ratę kredytu w wysokości 1200-1300 €
- rocznie jesteśmy w stanie przekazać dodatkowo 2000-3000 € na spłaty nadzwyczajne
- od matki (82 lata) odziedziczyłem mieszkanie z obecną wartością rynkową od 55 do 60 tys. €, którego nie chcę obciążyć, lecz chciałbym skorzystać z dochodu ze sprzedaży do szybszej spłaty kredytu

Pozdrawiam, Michael P

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy mogę jeszcze zapytać, ile miesięcznie płacisz za kredyt ratalny w wysokości 6 000 EUR?

Napisany przez Studebaker
Szukanie zatrudnienia dla kobiety nie jest dostępną dodatkową opcją?
Przynosi ono korzyść polegającą na tym, że dodatkowo zarobione pieniądze mogą być przeznaczone na spłatę kredytu hipotecznego, ponieważ jak dotąd wydaje się, że poradzacie sobie bez problemów i nawet możecie dokonywać dodatkowych wpłat na raty kredytów?

To znacząco poprawiłoby Wasz wizerunek w oczach banków i uczyniłoby Was jeszcze bardziej atrakcyjnymi :-)

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Krytyczne pytanie na temat:

Od 12/2012 roku miesięczne świadczenia alimentacyjne w wysokości 1 400 EUR zostały uznane za zniesione. Czy nie było możliwe oszczędzanie przynajmniej części tych 1 400 EUR jako kapitału?

Napisany przez MichaelP
*usunięte*

Pozdrawiam MP

Napisany przez Nomik
Z tymi warunkami nie widzę powodu, dlaczego finansowanie nie byłoby możliwe! Jednoznaczna odpowiedź: tak, możesz uzyskać finansowanie.

wskazówka: Skonsoliduj istniejące zobowiązania i zmniejsz miesięczne obciążenie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata