Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy mężczyźni płacą wyższe składki ubezpieczeniowe samochodowe?

Napisany przez ADMCI4
Mężczyźni są często dyskryminowani już od urodzenia. W przypadku wielu ubezpieczeń mężczyźni płacą więcej, ponieważ mają wyższe ryzyko zdrowotne, umierają wcześniej lub prowadzą bardziej niebezpieczne życie.
Obecnie szukam samochodu i zastanawiam się, czy dotyczy to również składek ubezpieczenia samochodu.
Wiem, że muszę już płacić więcej, ponieważ mam mniej niż 25 lat. Ale czy teraz też ma to znaczenie, że jestem mężczyzną, czy w tym wieku to nie ma znaczenia? Czy takie postępowanie jest zgodne z zasadą równości lub nie ma jej dla mężczyzn?
Pozdrowienia,
Wesołych Świąt Wielkanocnych
frank

Napisany przez finance
Od 21.12.2012 r. w Niemczech mamy uniseksowe stawki dla nowych umów. Uniseksowe stawki? Wikipedia

Napisany przez 2Escorpio
Właściwie mężczyźni nie byli tacy źli, jeśli chodzi o ubezpieczenia.

Najważniejsze ubezpieczenie (ubezpieczenie zdrowotne) było dla mężczyzn znacznie tańsze niż dla kobiet.

Poza tym, jak już zostało napisane przez Finance, od grudnia obowiązują taryfy unisex... więc nie masz już żadnej niekorzyści z bycia mężczyzną

Napisany przez Finance_2ME
Nie powinno być już tak!

Napisany przez Markrus
Cześć wszystkim,
właśnie usłyszałem po raz pierwszy, że niedawno mężczyźni musieli płacić wyższe składki ubezpieczeniowe niż kobiety, z perspektywy czasu ma to jednak sens.

Napisany przez ThinkPad

Cześć wszystkim,
właśnie po raz pierwszy słyszę, że niedawno mężczyźni musieli płacić wyższe składki ubezpieczeniowe niż kobiety, z perspektywy czasu to już ma sens.

A jaki sens?

Napisany przez 2Escorpio

I jakie znaczenie?

We w pierwszym poście jest już kilka przykładów / możliwości

ponieważ mają wyższe ryzyko zdrowotne, umierają wcześniej lub żyją bardziej niebezpiecznie.

Napisany przez ThinkPad
Tak, przeczytałem to. Ale dla mnie są to po prostu twierdzenia bez argumentów. Nie wiem, jak jest naprawdę. Dlatego moje pytanie.

Napisany przez Begeld
To byłby szok, gdyby mężczyźni płacili więcej za ubezpieczenie samochodu, na pewno wzrosłaby liczba kobiet na drogach

Napisany przez Scholl
Nie, zazwyczaj jest takie samo :P

Napisany przez ThinkPad

To byłoby coś, gdyby mężczyźni musieli płacić więcej za ubezpieczenie samochodu, na pewno zwiększyłoby to liczbę kobiet poruszających się po drogach.

Faktycznie niezły pomysł.

Napisany przez Begeld
Dziękuję ThinkPad

Napisany przez isabs
Dawniej składki dla mężczyzn były rzeczywiście wyższe. Dla kobiet było taniej, ponieważ jeżdżą ostrożniej i uważniej.

Obecnie obie płcie płacą jednakową opłatę...

Napisany przez Dahut
Tak po prostu działa solidarność społeczna. Kobiety również były droższe w ubezpieczeniu zdrowotnym, pod pretekstem, że statystycznie rodzą 1,8 dzieci i ponoszą odpowiednie koszty leczenia lekarzy/szpitali, ale z tego, co się nauczyłem, zawsze zaangażowany jest też mężczyzna, który powinien więc równo ponosić połowę kosztów.

Napisany przez McLinsey
Uniseksualne taryfy są oszustwem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn (kolejna bzdura z UE).

W przypadku umów, w których mężczyzna był wcześniej lepiej sytuowany, teraz musi płacić więcej (dopasowane do składki kobiet) zamiast tego, że składka kobiety spadnie.

W przypadku umów, w których kobieta była lepiej sytuowana, jest to samo.
Ceny w ogóle nie spadają, tylko są dostosowane, zrównane, ale zrównane do góry, nie w dół.

Napisany przez Bernson
Czy na pewno masz rację, McLinsey? Czy oznacza to, że jednolite składki oznaczają ogólnie podnoszone ceny? Czy to nie zależy od planu ubezpieczeniowego lub od osoby? Czy to wszystko nie jest bardziej indywidualne?

Napisany przez gruberclaudia
Byłbym skłonny do podobnego spojrzenia jak Bernson.
Ponadto, uważam, że bez względu na to, jakie przepisy zostaną wprowadzone, zawsze będą pojawiać się problemy i niesprawiedliwości.
Uważam w zasadzie za słuszne, że doszło do uzyskania równości.
Powiedzmy sobie szczerze, kto teraz może z pewnością twierdzić, że obecne młode pokolenia mężczyzn za 50-60 lat nie będą mieć podobnej długości życia jak kobiety. Jest to również spowodowane faktem, że kobiety coraz częściej pracują w porównaniu do przeszłości.
Ponadto, w branży ubezpieczeniowej zawsze podkreśla się, że każda osoba jest oceniana jako indywidualny przypadek. Co może zrobić mężczyzna, który jest zdrowy i w formie, a mimo to musi płacić więcej ze względu na pewne statystyki i założenia. Cieszę się, że te kwestie zostały zmienione.

Napisany przez fufo
tak, masz pewność..

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata