Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo dwóch kredytów ratalnych

Napisany przez Mayana
Cześć drodzy użytkownicy forum,

także mnie obecnie nurtuje kwestia właściwej finansowania.

Dane dotyczące nieruchomości (mieszkanie własnościowe):
Cena zakupu 240 000
Koszty dodatkowe około 12 500
Makler (do negocjacji) 8600
Co daje około 261 000 €.

Obecnie mam kredyt konsumencki w wysokości około 10 000 € oraz finansowanie samochodu z pozostałym saldem w wysokości 24 000 €.
Moje obecne dochody to 2500 € netto.
Chciałbym sfinansować to samodzielnie.

Z sprzedaży obecnej nieruchomości pozostanie mi około 80 000 € jako kapitał własny po odliczeniu pozostałego zadłużenia oraz innych opłat. Jednak otrzymam go dopiero w połowie listopada.

Już robiłem kalkulację oferty w Interhyp.
Kapitał własny wynosiłby 24 000 €, czyli finansowanie w wysokości 90%, koszty dodatkowe pokryłbym z własnej kieszeni, warunkiem jest spłacenie obu pozostałych kredytów wcześniej. Warunki byłyby następujące: oprocentowanie 2,94%, spłata 2%, 10-letnie zabezpieczenie. Brzmi to wspaniale, rata wynosiłaby poniżej 1000 €, co jest dla mnie wykonalne. Wszystko odbywałoby się za pośrednictwem Diba. Bardzo podoba mi się możliwość dodatkowej spłaty oraz dwukrotna zmiana wysokości spłaty.

Jednakże nie chcę czekać do momentu otrzymania pieniędzy ze sprzedaży i chciałbym pójść do notariusza wcześniej, ponieważ boję się, że ktoś może wykupić mi nieruchomość spod nosa.

Byłem także w moim banku (Hypo).
Warunki dotyczące oprocentowania i spłaty były prawie identyczne. Chętnie pozostałbym przy moim banku. Jednak dla mnie pojawiają się następujące problemy: Bank musiałby dokonać oględzin nieruchomości. Tutaj, na miejscu, jest tylko jeden specjalista od nieruchomości, który to robi. Dlatego też bardzo trudno jest uzgodnić termin oględzin. Jeśli dobrze zrozumiałem, bank będzie dokonywał wyceny nieruchomości i następnie określi jej wartość zabezpieczenia. Jestem pewien, że nieruchomość jest warta więcej niż podana cena zakupu. Stąd może wyniknąć dla mnie dobra szansa, aby obniżyć wartość zabezpieczenia poniżej 80%. Problem polega jednak na tym, że wnętrze mieszkania wygląda dziwnie, trzeba by dużo zrobić remontu. Jednak nie z powodu uszkodzeń, lecz czysto wizualnych niedoskonałości. Obawiam się, że to negatywnie wpłynie na ocenę.

Remont będzie przeprowadzony całkowicie na własną rękę z własnych środków.

A teraz właściwy problem:
Chcę, jak już wspomniałem, podpisać umowę tak szybko, jak to możliwe. Chciałbym jednak do tego czasu otrzymać pisemne potwierdzenie finansowania od banku. Interhyp tego nie robi. Otrzymałem zielone światło podczas wstępnej oceny, ponieważ na razie zignorowaliśmy inne kredyty.

Hypo chciałby bardzo przejąć finansowanie.

Czy mogę liczyć na dobre karty, jeśli przedłożę im notarialne umowy dotyczące dotychczasowej sprzedaży? Są one przecież 100% w porządku i ja także zobowiązałbym się do spłacenia moich innych zobowiązań przed wypłatą kredytu. Obecni właściciele nie chcą już czekać i chcą sprzedać pierwszej lepszej osobie poniżej wartości, ponieważ przeprowadzili się 600 km stąd i chcą to wreszcie załatwić.

W razie potrzeby: mój wynik w Biurze Informacji Gospodarczej wynosi powyżej 96, według informacji ze sierpnia wewnętrzna ocena w Hypo była na poziomie 2+, a także widziałem B na ekranie komputera. Nie wiem dokładnie, co to oznacza.

Czy moglibyście udzielić mi tutaj porady? Mam już bezsenne noce ?

Dziękuję i pozdrawiam
Mayana

Napisany przez 6Bankkaufmann
W ING-DIBA ist możliwość skorzystania z finansowania pośredniego. Dzięki temu możesz uzyskać zaliczkę na dochód ze sprzedaży nieruchomości, którą planujesz sprzedać. Czy to jest dla Ciebie interesujące rozwiązanie? W takim razie wszystko odbywa się za pośrednictwem ING-DIBA.

Napisany przez Mayana
Cześć Bankierze,

dziękuję za ten pomysł.
Jak by to wyglądało?

Ogólnie chciałbym podjąć ten krok dopiero po otrzymaniu poświadczonej umowy kupna dla obecnego nieruchomości.
Nigdy nie wiadomo, co się może wydarzyć

Napisany przez 6Bankkaufmann
Krok 1: Sprawdź dostępność finansowania
Krok 2: Podpisanie umowy kupna nowej nieruchomości.
Krok 3: Sprzedaż istniejącej nieruchomości

Finansowanie z pośrednią finansowaniem istniejącej nieruchomości może wyglądać następująco przy następujących danych: cena zakupu 240 000,00 EUR i pożyczka hipoteczna 216 000,00 EUR.

166 000,00 EUR
pożyczka bankowa
10 lat okresu obowiązywania oprocentowania
3,10% oprocentowanie nominalne
3,14% rzeczywista stopa procentowa roczna
1,00% spłata kapitału
5,00% dodatkowa spłata
567,17 EUR miesięczna rata

pożyczka z funduszy pomocowych
Bank Odbudowy Gospodarczej (KfW) - Program Własności Mieszkaniowej Nr 124
Kwota netto pożyczki 50 000,00 EUR
pożyczka bankowa = 100% wypłaty
10 lat okresu obowiązywania oprocentowania
2,90% oprocentowanie nominalne
2,94% rzeczywista stopa procentowa roczna
1,73% stopa spłaty
Okres karencji 1 rok
192,87 EUR miesięczna rata

Pośrednie finansowanie dla istniejącej nieruchomości
pożyczka bankowa
Maksymalny czas trwania pożyczki 1 rok
5,20% oprocentowanie nominalne
5,33% rzeczywista stopa procentowa roczna
346,67 EUR miesięczna rata

To aktualna propozycja finansowania z pośrednią finansowaniem przy aktualnych warunkach

Napisany przez NaTwoim13
Wartość ustalona przez bank nie ma znaczenia przy określaniu wartości zabezpieczenia kredytowego, uwzględnia się cenę sprzedaży, jeśli ta przynajmniej zostanie potwierdzona podczas oględzin.

Finansowanie pośrednie oferowane przez Ing.DiBa jest zdecydowanie za drogie.

Co zostanie spłacone ze sprzedaży? Czy kredyty zostaną spłacone? Jakie części całkowitych kosztów zakupu zostaną zainwestowane w pozostały kapitał własny, bądź jaki jest rzeczywisty potrzebny finansowy, gdy sprzedaż zostanie sfinalizowana? Zdezorientowało mnie to z tymi 24 000 euro kapitału własnego i stwierdzeniem, że koszty dodatkowe będą ponoszone przeze mnie!

Brakujący - uzyskiwany dopiero w listopadzie - kapitał własny można zfinansować pośrednio, najłatwiej gdy umowa sprzedaży zostanie podpisana i tymczasowo przekazana do banku. Jeśli mam dobrze zrozumieć z Pani wypowiedzi, czy pozostała kwota ze sprzedaży ma być użyta do spłaty obu kredytów, stanie się to warunkiem w umowie kredytowej, można także zabezpieczyć finansowanie wcześniej spłaty kredytów poprzez przekazanie umowy sprzedaży.

Uzyskanie całkowitych nowych funduszy plus spłata obu rat kredytów, długotrwałe zaciągnięcie potrzebnych funduszy po wpłaceniu ceny zakupu w listopadzie i zaciągnięcie długoterminowego finansowania na pozostałą część, aby nadmiar po wpłacie ceny zakupu mógł ponownie spłacić zmienne pożyczki.

Napisany przez Mayana
Dziękuję bardzo!

Oświadczenie domowego banku było takie, że nieruchomość zostanie wyceniona i ta wartość może mieć dla mnie pozytywny wpływ, jeśli nieruchomość jest warta więcej niż cena sprzedaży. To główny powód, dla którego skłaniam się ku domowemu bankowi.

Moje zasoby kapitałowe przedstawiają się następująco:
Dochód netto 2150 miesięcznie, 14,5 wynagrodzenia --> według banku daje to miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości około 2500 €.

Dochód ze sprzedaży - saldo zadłużenia nieruchomości z inkl. VVE daje kapitał powyżej 80.000 €. Z tego kwoty zostaną spłacone raty kredytów, a pozostanie mi około 50.000 € jako kapitał startowy.

Chcę z tego przeznaczyć 24.000 jako kapitał własny (10%) i pokryć koszty zakupu oraz zachować resztę jako rezerwę.

Oczywiście mam nadzieję na oprocentowanie poniżej 3%. Finansuję to wszystko sam.

Najchętniej wziąłbym 3 pożyczki. kfw powyżej 50k, następnie większą kwotę z 10-letnim okresem oprocentowania i mniejszą pożyczkę na okres możliwe, że tylko 5 lat z większą spłatą, którą następnie spłacę spełnieniami lub na koniec okresu obowiązywania oprocentowania.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mayana,

Uszkodzenia kosmetyczne nie obniżają wartości nieruchomości znacząco, również niezwykle rzadko zdarza się przypisać wartość wyższą niż cena zakupu, ponieważ gdyby nieruchomość była warta więcej, zostałaby sprzedana za tę cenę, przynajmniej takie jest fundamentalne podejście większości banków. Inna sprawa dotyczy sprzedaży w ramach rodziny, tam wartość wyższa niż cena zakupu może być ustalona i uwzględniona.

W każdym razie, kluczowe lub pierwszorzędne rozważenia należy podjąć w odniesieniu do koncepcji finansowania potrzebnych funduszy, gdzie z mojego punktu widzenia poszczególne elementy dotyczące ustalenia oprocentowania są raczej drugorzędne.

Napisany przez Mayana
i co to dokładnie znaczy?
Czy oznacza to, że moje plany są nierozważne? Czy może nieprzemyślane?

Napisany przez Mayana
Jeszcze raz.
W jedną bezsenną noc dojrzewał pomysł, żeby zachować kredyt na samochód, ale zdecydować się na 80% finansowanie. Warunki oczywiście są lepsze, a pozostałe zobowiązanie jest o wiele mniejsze po 10 latach, co oznacza dodatkowe zabezpieczenie.
Więc wciąż byłoby 24k do spłacenia za samochód z miesięczną ratą w wysokości 400€. Z tej finansowania mógłbym jednak w każdej chwili zrezygnować, jeśli na moim koncie będzie wystarczająca kwota. Przy realizacji mojego planu zakładałem już dodatkowe zabezpieczenia.
Co o tym sądzicie? Czy według was banki raczej zareagują pozytywnie?
Dzięki wam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata