Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie o powiadomienie o terminie zapłaty ceny zakupu i kwocie wykupu.

Napisany przez udoderk
Cześć wszystkim,
mam pytanie dotyczące procedury związanej z przelewem kwoty wykupu.
Fragment z komunikatu o terminie zapłaty kwoty wykupu (bez konkretnej kwoty i danych bankowych)

W celu uwolnienia właściciela umowy oczekuje się kwoty wykupu w wysokości AB.ABC, 00 EUR, a mianowicie od BANK XYZ. Zgodnie z postanowieniami umowy kupna przy pierwszej raty musisz zapłacić tę kwotę bezpośrednio wierzycielce. Dane niezbędne do dokonania przelewu znajdziesz w załączonym liście od BANK XYZ z dnia ...2013.

Proszę pamiętać, że raty za cenę zakupu - oprócz kwoty wykupu - należy wpłacać wyłącznie na konto wskazane w umowie kupna ZTUZ sprzedawcy w SPARKASSE kkk

========
Rozumiem to tak, że kwotę wykupu należy zapłacić bezpośrednio na konto BANK XYZ. Wysokość kwoty wykupu jest równa kwocie za nieruchomość.

Z innej strony pierwsza rata wynosi 30% całkowitej kwoty. Całkowita kwota składa się z usług budowlanych i ceny gruntu według umowy.

Jak będzie wyglądać ta procedura?? Aktualnie nie otrzymaliśmy jeszcze żadnych faktur od dewelopera.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
nie do końca rozumiem problemu.
Poprzez całkowitą hipotekę, nabywany przez ciebie kawałek ziemi zostanie zwolniony z całkowitej hipoteki. W pewnym sensie, uwolnienie zastawu.
Najpierw płacisz kwotę spłaty bezpośrednio do Wald-Wiesenbank za działkę.
Następnie płacisz za postęp prac budowlanych bezpośrednio do dewelopera zgodnie z umową zakupu.
Wygląda na to, że wszystko pasuje.
Pierwsza płatność jest istotna, aby pierwszorzędna hipoteka została faktycznie skasowana, a twoje finansujące bank otrzymał pierwsze miejsce w hierarchii.

Napisany przez udoderk

Witaj
nie do końca rozumiem problem.
Powinieneś odblokować swojego nieruchomość z hipoteki jako całości, którą kupujesz. W zasadzie, uwolnienie zastawu.
Najpierw płacisz kwotę spłaty bezpośrednio do Banku Leśno-Lugowego za nieruchomość.
Następnie, dokonujesz płatności za postęp prac budowlanych do dewelopera zgodnie z umową kupna.
Tak jak to widzisz, wszystko się zgadza.
Pierwsza wpłata jest ważna, aby pierwsza hipoteka została rzeczywiście spłacona i twój bank finansujący otrzymał pierwsze miejsce.

Jak już pisałem w innym temacie, zatwierdzona kwota kredytu wynosi 320 000 EUR. Cena zakupu wynosi 300 000 EUR.
Cena zakupu składa się z ceny działki (około 55 000) i prac budowlanych (245 000). W umowie pod sekcją Płatności za zakup znajduje się tabela ratalna. Całkowita cena zakupu to 300 000 EUR. Czyli cena działki + prace budowlane.

Pierwsza kwota (1. Rata, po rozpoczęciu prac ziemnych) wynosi 90 000 EUR (30% ceny zakupu). Do tej pory sądziłem, że ta pierwsza rata obejmuje cenę działki.
Teraz odkrywam, że muszę zapłacić zarówno 55 000 jako kwotę spłaty bezpośrednio do BANKU XYZ, jak i 90 000 EUR jako 1. Rata do banku deweloperskiego....

Okej, zrozumiałam.
Jednakże, jeśli już wymieniliście artykuł, to dobrze byłoby dodać odnośnik krzyżowy.
Tutaj jasno, po prostu źle zinterpretowaliście.
Czy macie dwa umowy sprzedaży? Raz dotyczącą działki, a drugą dotyczącą domu?
Czy wszystko w jednej umowie?
W każdym razie, prawdopodobnie nie unikniecie konieczności uregulowania obu płatności.

Napisany przez udoderk

Ok, zrozumiane.
Jeśli jednak już zamieścili Państwo artykuł, dobrze byłoby podać odnośnik krzyżowy.
Tutaj jest jasne, po prostu źle zinterpretowałeś.
Czy masz dwa umowy kupna? Raz na działkę, a raz na Dom?
Czy wszystko w jednym?
Jednakże raczej nie unikniesz konieczności dokonania obu płatności.

Cześć,
mam tylko jedną umowę.
poz.
Nie mogę jeszcze zamieszczać linków w tym forum, silnik forum odmawia hiperłączy ze względu na niewielką liczbę moich postów.

Ok, umowa kupna i w niej jest cena zakupu działki oraz koszty domu?
Chętnie mogą mi Państwo przesłać umowę drogą mailową do wglądu oraz krótkie oświadczenie.
Jednak zakładam, że całość została przez Państwa niewłaściwie zinterpretowana.
Płatność za działkę jest jasna
30% na początku prac ziemnych też.
To jest standardowe.

Napisany przez udoderk
[cytuj=Bankkaufmann">
Okay, umowa kupna i sprzedaży, w której podana jest cena zakupu nieruchomości i koszty domu?
Chętnie moglibyście mi również przesłać umowę kupna i sprzedaży mailem celem weryfikacji oraz krótkie oświadczenie w mailu.
Jednakże zakładam, że całą sytuację źle zinterpretowałeś przez przypadek.
Płatność za nieruchomość jest jasna,
30% na początku prac ziemnych również.
To standardowa praktyka.
[/cytuj]
Muszę jeszcze zeskanować umowę kupna i sprzedaży, aby móc ją przesłać mailem.

Do tej pory zakładałem jednak, że cena zakupu to rzeczywiście suma podana w umowie kupna i sprzedaży, którą muszę spłacać w ratach (np. w banku kredytowym).

Obecnie wygląda na to, że rzeczywista cena zakupu jest wyższa niż kwota odkupu: - ((

Harmonogram kredytowy został również obliczony bez tej kwoty odkupu (uwzględnione zostały tylko nasze specjalne życzenia)

Następnie należy przeprowadzić badanie prawnicze w celu ustalenia, czy w umowie sprzedaży nieruchomości i domu mowa jest o cenie.
Byłoby świetnie, gdybyście mogli mi szybko przesłać tę umowę. Lub gdy będziecie mieli na to czas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata