Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domu - finansowanie przez KFW i umowę oszczędnościową budowlaną.

Napisany przez Smallframe
Witajcie wieczorem,

w przyszłym roku moja partnerka życiowa i ja planujemy zbudować urokliwy Dom. Wstępne plany trwały prawie dwa lata, teraz przyszła pora na szczegóły finansowania.
Tutaj nie jestem absolutnym specjalistą, tak naprawdę w ogóle nie jestem, ostatecznie skorzystamy z porady specjalistów, co już dawało dobre efekty przy planowaniu domu.

Fakty:

Działka już zakupiona (wartość rynkowa 65 000 €)
Koszt budowy domu jednorodzinnego ok. 250 000 €.
Pozostały kapitał własny wynosi 100 000 €.

Teraz otrzymaliśmy ofertę od naszego banku budowlanego:

Potrzebujemy 150 000 € pożyczki.

50 000 € kredyt KFW 124 na 2,2% - pozostałe saldo po 10 latach zostanie przeniesione na istniejący kontrakt oszczędnościowy.

100 000 € poprzez już zasileny kontrakt oszczędnościowy na 2,5% przy okresie spłaty ok. 22 lata.
W sumie to ok. 600 € miesięcznej raty.

Moje pierwsze pytanie, czy warunki są już wystarczająco dobre?
Moje drugie pytanie, czy kredyt KFW 153 na koszty planowania/budowy nie jest również odpowiedni do naszego przedsięwzięcia?

Mam podejrzenie, że sprzedawca w banku budowlanym zdecydował się nie informować nas o tym, aby zwiększyć swoją marżę lub marżę banku.

Jeśli ktoś chciałby ocenić moje dane, bardzo się z tego cieszę.

Pozdrowienia

Smallframe

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
jak została opłacona nieruchomość? Kapitał własny?
Pytanie także o wysokość miesięcznego dochodu?

Napisany przez Smallframe
Cześć Bankierze,

działka została zakupiona za pomocą kapitału własnego.
Nasz miesięczny dochód wynosi około 2.500 - 3.500 €.

Czy skorzystanie z KFW 153 zależy od powyższych czynników?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Smallframe,

pojawia się kilka pytań lub potrzeba wyjaśnień, aby móc kompleksowo ocenić ofertę:

1) Czy 100 000 umówiony kredyt budowlany jest gotowy do alokacji?

2) Jak wysokie jest saldokredytu budowlanego przy wypłacie / alokacji

3) Jakie jest efektywne oprocentowanie kredytu budowlanego?

4) Jaki to jest obecnie istniejący - do złożenia - kontrakt, o którym wspomina się w związku z kredytem KfW? Czy jest tam już jakieś saldo, jeśli tak, to ile, ile jest wpłacane miesięcznie, a jakie będzie oprocentowanie kredytu budowlanego po 10 latach?

5) Czy nowa konstrukcja spełnia standard KfW 70, który jest wymagany w programie 153 Budownictwo Efektywne?

6) Jakie program faktycznie kryje się za 2,2% w programie KfW 124 Program Własności Mieszkaniowej? Nie mogę w żaden sposób zidentyfikować warunków. Raczej jest to stopa procentowa, którą można by przyporządkować do programu 153 według tabeli.

7) Czy umówiony kredyt budowlany (proszę podać nazwę pakietu) ma opcję bonusową w przypadku zrzeczenia się kredytu (ponieważ lepiej jest korzystać z tańszej alternatywy poprzez KfW)? Ta opcja zwiększyłaby saldo, co w rezultacie zmniejszyłoby potrzebę finansowania pozostałą kwotą 50 000 euro - zakładając, że korzysta się z 100 000 euro z programów 124 i 153 KfW.

Jakie maksymalne obciążenie - z punktu widzenia najniższych stóp procentowych, zgodnie z właściwym wyborem programów KfW/wariantów czasowych - byłoby akceptowalne?

Dzięki dwóm programom KfW 124 i 153 można efektywnie osiągnąć niższe stopy procentowe niż 2,5% oferowane przez kasę oszczędnościową z kredytem budowlanym (przy właściwym wyborze programów), tym bardziej, że oferowane przez KfW warunki KfW można by jeszcze subwencjonować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata