Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przejście z taryfy d3 na taryfę d4 w BHWW.

Napisany przez kleinannie
Cześć,

jestem tutaj nowy i mam następujące pytania, na które może ktoś mi odpowiedzieć:

Mam ubezpieczenie budowlane D3 z 1995 r. o sumie 76 tys. EUR, na razie zgromadziłem 60 tys. EUR.

Nie planuję wypłaty pożyczki i chciałbym dowiedzieć się, kiedy i jak powinienem przejść na ubezpieczenie D4. Nie wiem, czy wypłata wtedy należna (z uwzględnionymi 4% odsetkami) będzie również przekraczać sumy ubezpieczenia budowlanego, czy też 76 tys. EUR to maksymalna kwota. Jeśli to drugie, musiałbym natychmiast przejść na ubezpieczenie D4, aby nie stracić dodatkowego zysku z odsetek - czy źle rozumiem?

Ponadto chciałbym wiedzieć, jak jest obliczany podatek odsetkowy podczas rekalkulacji: czy muszę zapłacić 25% od dodatkowej kwoty przy wypłacie, czy jest obliczany wstecznie za cały okres?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Re: Przejście z taryfy d3 na taryfę d4 w BHWW.

Napisany przez Andi79
Cześć,
mam dokładnie ten sam problem co kleinanni i będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc.

Mam stary kontrakt oszczędnościowy BHW w ramach tabeli D3 (3% odsetki). To kontrakt z 1988 r. i dotychczas wpłaciłem około 7500 EUR z oszczędności na kwotę oszczędności. Ponieważ od dłuższego czasu nie wpłacam już żadnych pieniędzy, większość kwoty zgromadziła się z odsetek. Chcę zmienić kontrakt na D4, aby otrzymać odsetki końcowe w wysokości 4%, zaakceptować przydział i zrezygnować z pożyczki. Tylko dzięki obliczeniom już dochodzę do sumy końcowej, która przewyższa kwotę oszczędności.

Moje pytanie teraz brzmi, czy BHW wypłaci tylko do kwoty oszczędności. Jeśli tak, stracę pewną część odsetek końcowych.

Czy wypłacają wszystko, co wynika z obliczeń, nawet jeśli przekracza kwotę oszczędności? W takim przypadku mógłbym kontynuować kontrakt z 3% odsetkami (jako D3) i nadal korzystać z odsetek. Być może ktoś może mi powiedzieć, przy jakiej kwocie muszę przełączyć się na D4, aby BHW nie odmówiło odsetek końcowych, argumentując, że nie można już wziąć pożyczki, ponieważ byłaby ona zbyt niska.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata