Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędności mieszkaniowych Riester F6-R w LBS.

Napisany przez Schwabe
Cześć wszystkim,

w grudniu 2009 roku podpisałem klasyczny kontrakt oszczędnościowy w budownictwie mieszkaniowym w LBS. Wtedy właśnie zakończyłem naukę z brutto wynagrodzeniem w wysokości 3000 € miesięcznie. W trakcie konsultacji wyraziłem również chęć zakupu mieszkania. doradca powiedział mi, że nie ma problemu, że można zrobić pożyczkę mostkową. W ufności do swojego doradcy podpisałem umowę na kwotę oszczędnościową w budownictwie mieszkaniowym w wysokości 50 000 €. Miesiąc później postanowiłem przekształcić umowę w oszczędnościowy kontrakt w ramach systemu Riester. Powiedziałem doradcy, że już oszczędzam 50 € miesięcznie na rentę Riester. Powiedział, że oszczędnościowy kontrakt Riester nadal był dla mnie sensowną inwestycją. Powiedział, że nie powinno powstać nowych opłat za zawarcie umowy. Podpisałem więc wniosek o F6-R na początku 2010 roku. Zauważyłem, że obok mojego podpisu nie było daty, ale rozpoczęcie miało miejsce w grudniu 2010 r. (za co otrzymałem kolejny formularz aplikacyjny, w którym w polu z moim podpisem odniesiono się do podpisanego przeze mnie, bez daty, wniosku z początku roku). Pomimo jego obietnicy, koszt przekształcenia wyniósł 50 €, co jednak zaksięgowałem jako koszt nauki.
Teraz, po długim poszukiwaniu, wreszcie znalazłem mieszkanie i chciałbym je sfinansować. Jednakże, ponieważ moja umowa w wysokości 50 000 € jest dopiero w 20% oszczędnościach, nie mogę z niej skorzystać. Oszczędności w ramach umowy nie mogą być również odpowiednio zmniejszone, ponieważ w tym wariant oszczędności w budownictwie mieszkaniowym obowiązuje minimalna kwota oszczędności w wysokości 50 000 €.

Moje pytanie brzmi: Jak mogę użyć 10 000 € z mojej umowy Riester? W przypadku klasycznego kontraktu oszczędnościowego mógłbym go po prostu anulować. Teraz musiałbym zwrócić dofinansowanie Riester oraz ulgę podatkową. Z powodu moich dwóch umów, jest to bardzo złożone.
Czy mam szansę na skargę do LBS dotyczącą złego doradztwa lub podstępnego wprowadzenia w błąd lub coś w tym stylu? W końcu jasno wyraziłem chęć nabycia nieruchomości. Ponadto uważam za niesłuszne sprzedawanie 19-latkowi umowy oszczędnościowej w budownictwie mieszkaniowym na 50 000 €, której nie można zredukować. Przekształcenie w Riester było również bez sensu. Przecież płacę rocznie 2400 € na kontrakt Riester w budownictwie mieszkaniowym i 600 € w rentę Riester. Podatkowo mogę jednak zrzucić jedynie 2100 €!! pożyczka mostkowa również nie ma sensu i wypełnia tylko kieszenie mojego doradcy. (Dodatkowe informacje: Ten doradca się przeniósł i nie jest już moim kontaktem)

Być może ktoś z was ma jakiś pomysł i może mi pomóc. Chciałbym być odpowiednio przygotowany na rozmowę z następcą byłego doradcy... Dziękuję z góry

Re: Umowa oszczędności mieszkaniowych Riester F6-R w LBS.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy masz na piśmie, że doradca doradził błędnie? Czy masz zapisane e-maile lub coś podobnego?
Dlaczego nieodpowiedzialnie jest przekazywać dorosłej osobie coś podczas spotkania doradczego?
Być może nie byłeś jeszcze gotowy na podpisanie umowy oszczędnościowej na kwotę 50 000 euro.
Jednakże, mając 18 lat, jesteś pełnoletni i ponosisz pełną odpowiedzialność za swoje działania.
Co do ogólnego przyjęcia.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie praktyczne, to skonsultuj się bezpośrednio z kasą oszczędnościową w sprawie swoich pytań. Tam na pewno zostaniesz bardziej obiektywnie doradzony.

Jeśli jednak możesz udowodnić za pomocą e-maili, itp., że pośrednik popełnił błąd, powinieneś koniecznie sprawdzić, czy kasa oszczędnościowa może zawrzeć z Tobą umowę. Niezależnie od tego, ile masz lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata