Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Bezpiecznie ulokować 130 000.

Napisany przez eva star
Potrzebuję porad, jak bezpiecznie ulokować 130 000 euro:
na moje stare dni. Pracowałem jako model w firmie castdeluxxx i nie zawsze mam 21 lat. Jak więc najlepiej zabezpieczyć te pieniądze na moją emeryturę? Z przyjemnością przyjmę dobre porady. Marcel, który twierdzi, że był moim byłym szefem w castdeluxxx i który jest nadal moim dobrym przyjacielem, poradził mi, abym podzielił pieniądze na 3 części! 50% na lokacie terminowej, 30% w funduszach akcyjnych i 20% w niemieckich funduszach nieruchomości. Powiedział również, że nie ma 100% pewności, ale trzeba ponieść pewne ryzyko! Co myślicie o tym? Czy Marcel ma rację? Jak dotąd moje inwestycje oparte na jego radach okazały się być dobre! Również on twierdził, że nie istnieje 100% pewność!

Napisany przez 2Bolitho
Trzeba byłoby wiedzieć, co rozumiesz przez bezpieczne. Oczywiście, możesz po prostu odłożyć je gdzieś na rachunek oszczędnościowy i zostawić. Przy takiej sumie może lepiej na 2 konta ze względu na ochronę depozytów. Ale przy oprocentowaniu 2-2,5% grozi utrata siły nabywczej. Będziesz mieć pieniądze plus odsetki, ale za tę kwotę nie będziesz mógł kupić tyle co dziś. Jeśli chcesz jednak zachować siłę nabywczą, wahania i ryzyko będą większe. Dodatkowo dobrze jest mieć pomysł na to, w co dokładnie chce się zainwestować. To nie jest czarna magia, ale wymaga pewnego wdrożenia się w temat. Trzeba być gotowym na to. Niestety, zazwyczaj nie działa też oddanie decyzji komuś innemu, jak inwestować pieniądze. Ponieważ ostatecznie to ty ponosisz odpowiedzialność za inwestycje i potrzebujesz takiej samej wiedzy, jak gdybyś sam inwestował. Na początek rachunek oszczędnościowy jest jednak niezłą opcją. A potem trzeba po prostu wiedzieć, czy uważasz na utratę siły nabywczej za akceptowalną, czy chcesz zgłębić temat.

Napisany przez Latinl
Brak bezpiecznej inwestycji. Przepraszam, że jestem taka bezpośrednia!

Możesz oczywiście nabyć niemieckie obligacje, ale nawet one mogą zbankrutować.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad zakupem nieruchomości? Ładne mieszkanie lub Dom (jeśli 130 tysięcy w Twoim regionie wystarczy).

Jeśli nie, kontynuuj modelowanie i trzymaj pieniądze na lokatach terminowych, a następnie zainwestuj na rynku nieruchomości.

Kiedy zestarzejesz się i przestaniesz płacić czynsz, będziesz wdzięczny.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, obecnie mamy problem, że najmniej ryzykowne inwestycje praktycznie nie przynoszą żadnych zysków. W rezultacie tracą one na wartości wskutek inflacji i podlegają ponownie ryzyku. W zasadzie wszystkie inwestycje, których nie rozumiesz wystarczająco dobrze, są zawsze ryzykowne. Relatywne bezpieczeństwo zapewnia jak najszersze rozproszenie kapitału. Obligacje, akcje, nieruchomości, surowce/metal szlachetne, różne rozsądne strategie... Ale najważniejsze jest to, co napisał Bolitho: Pozostawić odpowiedzialność tam, gdzie powinna być: Przy Tobie. I inwestować w wiedzę... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,
Pamiętaj, że w tej sumie prawdopodobnie zostanie wyczerpany dostępny limit zwolnienia podatkowego. Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś, to zmniejszy to dodatkowo oczekiwaną stopę zwrotu.
Z tradycyjnymi bezpiecznymi portfelami inwestycyjnymi, takimi jak lokata terminowa czy lokata o stałym oprocentowaniu, obecnie trudno będzie osiągnąć minimalne oczekiwane zyski pozwalające zrekompensować inflację.
Radę, aby zainwestować pieniądze w nieruchomość, uważam w obecnie panujących warunkach za wyjątkowo nieodpowiedzialną. Na podstawie podanych przez Ciebie informacji, większość Twoich środków znalazłaby się w jednej klasie aktywów inwestycyjnych, co odbiega od zdrowego rozproszenia kapitału.

Napisany przez eva star
Marcel mówi, że był moim byłym szefem w firmie Castdeluxxx i nadal jesteśmy silnie związani przyjaźnią. Powiedział mi, żebym podzielił pieniądze na 3 części!
W 50% na rachunku oszczędnościowym, 30% w funduszach akcyjnych i 20% w niemieckich funduszach nieruchomości. Powiedział również, że nie ma 100% pewności, ale należy ponieść pewne ryzyko! Co o tym sądzicie, czy Marcel ma rację? Dotychczas dobrze mi się powodziło, idąc za jego radami! On również powiedział, że nie ma 100% pewności!

Napisany przez EasyD
Trudno odpowiedzieć ogólnie na Państwa pytanie, ponieważ wiele zależy od Państwa osobistych wyobrażeń dotyczących własnej przyszłości.

Moim zdaniem udział przeznaczony na konto oszczędnościowe jest zbyt wysoki, ponieważ zawsze wpłacałbym na nie tylko kwotę, którą potrzebuję jako zabezpieczenie płynności finansowej. Ale być może planują Państwo wyjazd na najbliższe dwa lata i dlatego potrzebują, aby pieniądze były zawsze dostępne.

Mogę tylko zalecić skonsultowanie się z profesjonalistą, któremu ufają Państwo, który zada im wszystkie pytania, aby znaleźć coś odpowiedniego dla nich.

Ale proszę poświęcić sobie trochę czasu na podjęcie decyzji i zbudowanie własnego obrazu.

A gdzie można zobaczyć zdjęcia z Państwa sesji?

Napisany przez cstahl
Och, znowu ktoś, kto liczy na to, że ktoś się nabierze na własną promocję (patrz 3x wzmianka o firmie castdeluxxx.....). Całe to reklamowanie jest denerwujące!!!!!

Napisany przez eva star

Och, znowu ktoś, kto liczy na to, że ktoś da się nabrać na własną reklamę (patrz 3-krotne wspomnienie firmy castdeluxxx.....).
Całe to reklamowanie mnie irytuje!!!!!

przepraszam, że jako kobieta zadaję tutaj pytanie, nie robię tu żadnej własnej reklamy! Myślałam, że dobrze jest wspomnieć, że mam pracę, w której mężczyźni mają tylko przyszłość od 8 do 12 lat! Dlatego zadałam pytanie, nie mogę przecież robić za to, co jest powtórzone dwukrotnie!! Przepraszam, ale to moim zdaniem nie jest fair!

Wiem, że moje pytanie też nie jest łatwe do odpowiedzenia, mój bank mówi tak, a tutaj tak, powoli zaczynam wierzyć, że nikt naprawdę nie wie i trzeba podjąć ryzyko!!

I jeszcze jedno, nie szukam tu nowej pracy, ponieważ postanowiłam zrobić sobie przerwę!

Napisany przez ADMCI4
A więc myślę, że powinieneś naprawdę poszukać doradcy (nie z banku), który może zaoferować Ci wiele produktów i jest niezależny. doradca bankowy zawsze będzie polecać produkty swojego banku, ponieważ nie ma innej opcji.
Osobiście podzielam zdanie moich poprzedników:
1. Odkładaj trochę pieniędzy na koncie oszczędnościowym: Zaleta: zawsze masz dostęp do pieniędzy, Wada: niskie oprocentowanie
2. Fundusze (rodzaj funduszu można określić dopiero po indywidualnej konsultacji): Zaleta: dobre możliwości zwrotu, Wada: ryzyko
3. Nieruchomości (choć z pozostałymi 130 000 € to jeszcze nie możliwe): Zalety: wartość rzeczowa i relatywnie bezpieczna inwestycja z dobrym zwrotem, Wada: Wiele zmiennych (brak najmu, renovacja itp.) i nie możesz szybko uzyskać dostępu do pieniędzy.

Napisany przez Latinl
Naprawdę?

Zrób to z Marcelem! On wie, co robi!

Napisany przez EuroPaule

Marcel twierdzi, że był moim byłym szefem w castdeluxxx i nadal jesteśmy bardzo zaprzyjaźnieni. Powiedział mi, że pieniądze powinnam podzielić na trzy części!
50% na koncie oszczędnościowym, 30% w funduszach akcyjnych i 20% w niemieckich funduszach nieruchomości. Powiedział również, że nie ma 100% pewności, ale trzeba ponieść pewne ryzyko!
Co o tym sądzicie, czy Marcel ma rację? Dotychczas dobrze mi się sprawowało, stosując się do jego rad! Również on powiedział, że nie ma pewności w 100%!

To z pewnością nie są absurdalne pomysły, ale raczej solidne rozwiązania.
Mimo wszystko nie unikniesz konieczności samodzielnego zrozumienia tematu!
W przypadku funduszy akcyjnych może mieć sens rozłożenie wpłat na przykład na 10 miesięcy. To zmniejsza ryzyko wkroczenia dokładnie w złym momencie.
Dobrym pomysłem może być również fundusz tak jak Carmignac Patrimoine A, aby w pewnym stopniu ograniczyć ryzyko.
Przy 39 000 euro jesteś w stanie (i powinnaś) zdecydowanie zdywersyfikować się w tej dziedzinie.

@cstahl: Chcieć robić reklamę dla modelingu w finansowym forum wydaje się tak absurdalne, że aż zabawne, prawda?

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez eva star

Szczerze mówiąc ?

Zrób to z Marcelem! On się na tym zna!

Ale poważnie, jaki fundusz powinienem wybrać? Jest ich tyle? Co sądzicie o funduszach biotechnologicznych? Lepiej nie mówię, skąd mam ten pomysł, ale co o tym sądzicie?

Napisany przez eva star

To przynajmniej nie są absurdalne pomysły, ale raczej solidne historie.
Niemniej jednak nie unikniesz konieczności samodzielnego stania się mądrzejszym!
W przypadku funduszy akcyjnych może być sensowne rozłożenie wpłaty na przykład na 10 miesięcy. Zmniejsza to ryzyko wejścia dokładnie w złym momencie.
Dobrym pomysłem może być także fundusz taki jak Carmignac Patrimoine A, aby nieco ograniczyć ryzyko.
Przy kwocie 39 000 euro (i powinno się) rozważyć rozproszenie również w tej dziedzinie.

@cstahl: Chcieć robić reklamę castingu modelek w forum finansowym byłoby tak absurdalne, że aż śmieszne, prawda?

Pozdrowienia, Paule

Aby uniknąć nieporozumień, nie szukam pracy ani miłego menadżera, po prostu chciałem porady, jak ulokować część moich niepotrzebnych pieniędzy na przyszłość. Przynajmniej jesteście uprzejmi i nie żartujecie na temat butów czy makijażu!

Napisany przez EasyD
To po prostu nie da się uogólnić. Jeśli już decydują się na fundusz inwestycyjny, ważne jest określenie ich tolerancji na ryzyko oraz na jaki czas są w stanie i chcą zdecydowanie zrezygnować z zainwestowanej sumy.

Z funduszem Carmignac Patrimoine A, który EuroPaule poleca, na pewno nie można źle trafić.

Skąd pomysł na bio-technologię?

Napisany przez eva star

To po prostu nie jest takie proste, aby tego uogólnić. Jeśli już decydują się Państwo na fundusz inwestycyjny, ważne jest określenie swojego stopnia tolerancji na ryzyko oraz na jaki okres czasu są Państwo gotowi zainwestowaną sumę zatrzymać.

Z funduszem Carmignac Patrimoine A, polecanym przez EuroPaule, na pewno nie poczyni się złego wyboru.

Co sprawiło, że zainteresowali się Państwo biotechnologią?

dostałem ten wskazówkę .

Napisany przez EasyD
Ale za tym wskazówką powinno znajdować się uzasadnienie, dlaczego akurat te pasują do nich.

Osobiście, dodam fundusze biotechnologiczne tylko jako niewielką domieszkę do pakietu funduszy. Po prostu dlatego, że moim zdaniem niosą pewne ryzyko, a w roku 2012 miały niezwykle dobre wyniki. W tej dziedzinie zaleca się jednak raczej wejście, gdy ceny są niskie.

Napisany przez eva star
Marcel dał mi ten wskazówkę trzy lata temu!! Powiedział mi także rok temu, żebym kupił akcje Kuka! Co o tym sądzicie. To nie było zbyt dobre polecenie, prawda? Wiesz, wolę spytać was, bo myślę, że wiecie więcej! Więc czy powinienem kupić akcje Kuka rok temu czy nie! Powoli zaczynam wierzyć, że dla mnie najlepszą opcją jest książeczka oszczędnościowa. Wiem, że wiele osób zbankrutowało, ale potem poznaję ludzi, którzy naprawdę dobrze na tym zarabiają - co mam zrobić!

Napisany przez richi very rich
Myślę, że nie ma 100% pewnej inwestycji!
Ale gdybyś zainwestował swoje 130 000 euro w Kukę, miałbyś teraz 400 000 euro. Więc Marcel miał rację. Ale mógł się też mylić. Nic nie jest pewne. Ale powinieneś był posłuchać tego wskazania. Mój dziadek zawsze mówił: Gdyby nie było słowa gdyby, mój ojciec byłby milionerem.
Ale teraz nie zainwestowałbym w biotechnologię, ponieważ ceny są wysokie, a Kuka od roku tylko rośnie, ale może się to zmienić albo wzrosnąć jeszcze bardziej! Być może zainwestowałbym 10% twoich pieniędzy w Kukę, albo i nie, szczerze mówiąc!

Napisany przez EuroPaule
Cześć Ewo,

Biotech to po prostu fundusz branżowy. Jeśli sama nie rozumiesz tej branży, nie powinnaś traktować jej inaczej niż pozostałych branż. Dlatego zainwestuj tylko część swoich akcji. Powinnaś rozproszyć swoje inwestycje w wiele różnych branż, regionów i pomysłów...

Pojedyncze akcje to czysta gra hazardowa dla inwestorów indywidualnych. Możesz równie dobrze iść do kasyna lub grać w pokera. Jeśli szukasz bezpiecznej inwestycji, trzymaj się z dala. Nie bądź zachłanna ;-)

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez marcel123
A tak naprawdę to nie jest mój styl. Ale teraz jednak. Wskazówki, które dałem ponad rok temu, okazały się nie takie złe! Krótka wygrana 213% nie jest zła dla kogoś, kto zarabia pieniądze w branży erotycznej! Nawet teraz doradzam ludziom, aby zainwestowali pieniądze w akcje Commerzbanku! Kurs dzisiaj to 12,84, data 08.01.2014. Teraz znowu ludzie będą narzekać i krytykować. Ale 01.06.2014 ci, którzy posłuchali mnie, będą mi wdzięczni, a ci, którzy narzekali i drwili, powiedzą, że znowu miałem szczęście!
Normalnie nie przystoi mi się tłumaczyć.
Cieszę się, że Eva wtedy posłuchała mnie! Po opodatkowaniu z 130 000 zł zrobiła 150 000 zł zysku! Ale jak już wspomniałem, może to był tylko fart! Czy łatwe pieniądze czy coś innego!
Stoję za swoim słowem pod moim prawdziwym imieniem Marcel!!

Napisany przez rheingeist
Zastanawialiście się kiedykolwiek nad nieruchomością !!

Jeśli tak, to tylko pod kątem trzech najważniejszych kryteriów,
czyli Lokalizacja, lokalizacja i jeszcze raz lokalizacja nieruchomości

Napisany przez marcel123
Jeśli już słyszę te powtarzane mantra: lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja!!, to przeważnie wypowiadane przez ludzi, którzy nie stać ich na miesięczny bilet. Weźmy na przykład Monachium Schwabing, świetna lokalizacja, w miarę zadbany stan bez centralnego ogrzewania wody. Więc najtańsze mieszkanie w tej świetnej lokalizacji kosztowałoby 400 000 euro. Proszę Cię, kto miałby tak po prostu 400 000 euro? To nie dotyczy tych z małymi oszczędnościami, może mają 80 000 lub 90 000 euro i chcą na tym zarobić! A przede wszystkim teraz nieruchomości jako inwestycja są całkowicie nieatrakcyjne, chyba że chce się w nich mieszkać. Proszę Cię, istnieje wystarczająco wiele stron, gdzie możesz powtarzać frazę lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja i wszyscy myślą, że masz to w małym paluszku, ale w rzeczywistości nie jesteś kimś więcej niż twój strach... dlaczego?! Bo nie można wygrać, jeśli nie jest się gotowym na straty! Więc nie męcz z tą lokalizacją!!

Napisany przez marcel123

Zastanawiałeś się kiedyś nad nieruchomością !!

Ale zastanów się tylko nad trzema najważniejszymi kryteriami,
Lokalizacja Lokalizacja i jeszcze raz Lokalizacja nieruchomości

da merkt mann das er null Ahnung hat. schon fast als sehr ..... zu bezeichnen!!
niech weźmiemy pod uwagę lokalizację, lokalizację, lokalizację ... gdy to słyszę!!
Teraz masz nieruchomość w najlepszej lokalizacji, dobrze! czy wpis w księdze wieczystej jest na wieczne prawo użytkowania czy nie, czy mieszkanie może być wynajmowane na wolnym rynku, jak wysokie są koszty dodatkowe!! czy mam pieniądze, aby kupić coś w najlepszej lokalizacji!!
Co będzie za 5 lat, gdy będziesz miał 2 albo 3 dzieci. albo gdy 2 albo 3 dzieci nie będą już mieszkać z tobą! albo gdy rynek nieruchomości powróci do normalnego stanu, bo podniesie się stopa procentowa !?!?
Co jeśli zarządzanie nieruchomością popełni błąd albo deweloper i okaże się, że trzeba przeprowadzić remont dachu?!?! kosztuje to, w zależności od wielkości, od 500 000 do 700 000 euro, co daje od 20 000 do 25 000 euro na jednostkę mieszkaniową!! ogrzewanie przestanie działać po 10 latach itd. itd. itd.
Więc nie tylko lokalizacja lokalizacja lokalizacja jest ważna !!

Napisany przez rheingeist
@marcel123

no to teraz dodaj trochę swojej gorącej głowy, na co zwracałbyś uwagę?

Na przykład, mogę ci powiedzieć, że można zawsze wynająć tani mieszkanie w Berlinie lub Hamburgu (Alster).
Teraz nic nie mów, wiem, że za 130 000 euro w takiej lokalizacji nie znajdziesz mieszkania, ale zawsze można znaleźć dobrą lokalizację w swoim własnym mieście.
Tak właśnie zawsze robiliśmy (rodzina), zawsze trafialiśmy na banki.

Napisany przez marcel123
Na górze jest już dowód, że daję dobre rady, prawda? Po prostu napisz mi wartość akcji Commerzbanku, a za 4 lub 5 miesięcy będziemy obydwaj w dalszym ciągu. Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja - co za marzyciel

Widać, że on nie ma żadnego pojęcia. To można już nazwać bardzo ...!
Przyjmiemy, że chodzi o lokalizację, lokalizację, lokalizację... Jak ja to już słyszę!!
Teraz masz nieruchomość w najlepszej lokalizacji, dobrze! Księga wieczysta, czy jest dzierżawa wieczysta czy też nie, czy mieszkanie może być wynajmowane, jak wysokie są koszty dodatkowe! Czy mam tyle pieniędzy, by kupić coś w najlepszej lokalizacji!!
Co będzie za 5 lat, jeśli masz 2 do 3 dzieci. Albo jeśli 2 do 3 dzieci już nie mieszkają z Tobą! Albo gdy rynek nieruchomości powróci do normalności, bo stopy procentowe zostaną podniesione!?!?
Co jeśli zarządzanie nieruchomościami popełni błąd, albo generalny wykonawca i trzeba będzie przeprowadzić remont dachu?!?! Kosztuje to również, w zależności od wielkości, od 500 000 do 700 000 euro, co daje w przybliżeniu 20 000 do 25 000 euro na jednostkę mieszkalną!! Ogrzewanie nie działa po 10 latach itd., itp., itd.
Wi?c nie tylko lokalizacja lokalizacja lokalizacja jest ważna!!

Potencjał raka gałki ocznej

Napisany przez marcel123
jak już mówiłam, za 5 do 6 miesięcy będziemy kontynuować

Napisany przez obelix

jak wspomniano, za 5 do 6 miesięcy zobaczymy dalej

mam nadzieję, że nie zostaniesz w tym forum tak długo. Żegnaj!

Napisany przez marcel123
Nie musisz się bać. Nie zamierzam tu zostać, ponieważ różnica między nami polega na tym, że ja żyję na zewnątrz, w rzeczywistym świecie, którego się boisz!! Twoją fikcyjną rzeczywistość chętnie zostawiam tobie!! Miłej zabawy w WoW

Napisany przez marcel123
Teraz prywatnie często pytano mnie, dlaczego sądzę, że wartości nieruchomości teraz nic nie są warte! Wierzę, że od września 2014 r. stopa procentowa zostanie podniesiona i nie wzrośnie do 0,5 lub 0,75%, a przynajmniej do 1,3%, co oznacza, że ceny nieruchomości spadną, ponieważ mniej osób będzie mogło sobie na nie pozwolić, a wielu będzie musiało sprzedać, ponieważ kwota do spłacenia wzrosła! I to będzie korzystne dla banków, zwłaszcza niemieckich, ale szczególnie dla Commerzbanku!! Wiem, że teraz 10 lub 15 z was znów dostanie raka oczu albo powie położenie, położenie, położenie!! Ale pomyślcie trochę, może tym razem mam rację!!

Napisany przez Lothar
Naprawdę zawsze masz rację

ale może zastanów się trochę, być może tym razem mam rację!!

Myślę, że powinieneś bardziej ćwiczyć na nadchodzące dyktando z niemieckiego. W przeciwnym razie może być trudno z awansem do 7. klasy.

Napisany przez soundjunk
Paule, jeśli polecasz fundusz Carmignac Patrimoine A, oczekuję, że jako ekspert natychmiast uprzedzisz mnie o podatkowym traktowaniu zagranicznych funduszy kapitałowych reinwestujących zyski!

Napisany przez EuroPaule

Paule, jeśli polecasz fundusz Carmignac Patrimoine A, to oczekuję od Ciebie jednocześnie, że jako ekspert będziesz informował o opodatkowaniu zagranicznych funduszy kapitałowych z kapitalizacją!

Jeśli jesteś specjalistą w tej dziedzinie, to z przyjemnością przyjmę Twój wkład.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez soundjunk
Dlaczego? Czy to nie powinna zrobić osoba, która wydała zalecenie?

Napisany przez Cashflowclub MD

W 50% na rachunku oszczędnościowym, 30% w funduszach akcyjnych i 20% w niemieckich funduszach nieruchomości. Powiedział również, że nie ma 100% pewności, ale trzeba podjąć pewne ryzyko!

*auć* konto oszczędnościowe nie jest inwestycją, ale spalaniem pieniędzy!

Portfel inwestycyjny należy skonstruować podobnie jak zespół piłkarski, idealnie w układzie 4-3-3, co oznacza:

40% w defensywie: to bardzo konserwatywne, bezpieczne inwestycje (rzeczywiście nie ma 100% pewności nigdzie!), do których należą na przykład obligacje stałe (majątek materialny!), metale szlachetne/surowce, prawa zastawu podatkowego, bombezpieczne akcje, konserwatywne nieruchomości itp., ale także konto oszczędnościowe (na nim powinna znajdować się tylko taka kwota pieniędzy, jakiej potrzebujemy, aby przeżyć około pół roku, na wypadek takich sytuacji jak utrata pracy itp., aby nie znaleźć się nagle bez środków do inwestycji i nie być zmuszonym do przymusowej likwidacji cennych inwestycji)

Tutaj ważniejsza jest wartość majątkowa niż zysk, są one przeznaczone jako rezerwa płynności i stanowią fundament całego portfela

30% w pomocy: to pomoc zarządzania całego portfela, tutaj wymagane są inwestycje, które oprócz bezpieczeństwa (przed całkowitą stratą!) zapewniają atrakcyjne zyski. Tutaj najlepiej umieścić nieruchomości, ponieważ są praktycznie bombezpieczne i oferują zwroty z inwestycji w średnim zakresie dwucyfrowym do trzycyfrowym dzięki OPM (część cudzego kapitału)!

30% w ataku: to spekulacyjne formy inwestycji, które pozwalają osiągnąć zyski w dwucyfrowym zakresie, ale mogą także przegrać. Zwiększają one jednak całkowite zyski portfela o 5-10%!

Proszę również samemu przeliczyć: zakładając, że lokujesz 10 000 € z oprocentowaniem 3% w banku lub alternatywnie rozdzielasz je na 4 bardzo spekulacyjne akcje, z których 3 ponoszą całkowitą stratę, a czwarta akcja przynosi zysk 20% rocznie. Która strategia przyniesie większe zyski po 20 latach?

Ogólnie rzecz biorąc, pojedyncze rekomendacje lub rady na odległość należy przyjmować z dużą ostrożnością!!! Najlepszą inwestycją jest inwestycja w własną wiedzę finansową. Ryzyko inwestowania istnieje tylko wtedy, gdy nie wie się, co się robi (i dlatego trzeba polegać na innych i oddać kontrolę nad swoim majątkiem w obce ręce)!

Jednak zanim rozpoczniesz jakimś sposobem rozproszenie kwoty 130 000 € (szacunek za sukces w oszczędzaniu!), polecam lekturę specjalistycznej literatury. Znajdziesz różne rekomendacje w sklepie na naszej stronie internetowej (patrz profil).

W miarę starzenia się lepiej jest grać bardziej defensywnie i w wieku 40 lat zmienić taktykę na 4-4-2, a po 50 na 4-5-1.

Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata