- śr kwie 02, 2014 7:23 pm
Cześć,
jestem zainteresowany zakupem działki budowlanej, ponieważ chcę zbudować w ciągu najbliższych kilku lat.
Działka kosztuje 120 000 euro,
do tego dochodzą koszty dodatkowe około 7%
i prowizja dla pośrednika w wysokości 6%.
Ogółem więc 135 600 euro.
Dysponuję około 90 000 euro wkładu własnego i od kilku lat mam stały umowę o pracę, dzięki której zarabiam wystarczająco.
Czy banki udzielają małych kredytów na takie cele?
W tym przykładzie 45 600 euro (kwoty są lekko zmienione).
Spłaciłbym ten kredyt w maksymalnie 3 lata (realistycznie 1-2 lata).
Jakie stawki procentowe mogę w tym przypadku oczekiwać?
Obecnie chciałbym kupić tylko działkę, a następne kilka lat poświęcić na budowę domu.
Dom zbudowałbym prawdopodobnie bez wkładu własnego, ale z działką. Czy to jest dobry pomysł, czy też będę musiał liczyć się z wyższymi odsetkami, niż te które musiałbym obecnie zapłacić, gdybym kupił Dom + działkę od razu?
(Zdaję sobie sprawę, że za kilka lat oprocentowanie budowy może być wyższe, zakładamy jednak, że oprocentowanie budowy pozostanie takie samo przez najbliższe 50 lat.)
Dziękuję za pomoc!
jestem zainteresowany zakupem działki budowlanej, ponieważ chcę zbudować w ciągu najbliższych kilku lat.
Działka kosztuje 120 000 euro,
do tego dochodzą koszty dodatkowe około 7%
i prowizja dla pośrednika w wysokości 6%.
Ogółem więc 135 600 euro.
Dysponuję około 90 000 euro wkładu własnego i od kilku lat mam stały umowę o pracę, dzięki której zarabiam wystarczająco.
Czy banki udzielają małych kredytów na takie cele?
W tym przykładzie 45 600 euro (kwoty są lekko zmienione).
Spłaciłbym ten kredyt w maksymalnie 3 lata (realistycznie 1-2 lata).
Jakie stawki procentowe mogę w tym przypadku oczekiwać?
Obecnie chciałbym kupić tylko działkę, a następne kilka lat poświęcić na budowę domu.
Dom zbudowałbym prawdopodobnie bez wkładu własnego, ale z działką. Czy to jest dobry pomysł, czy też będę musiał liczyć się z wyższymi odsetkami, niż te które musiałbym obecnie zapłacić, gdybym kupił Dom + działkę od razu?
(Zdaję sobie sprawę, że za kilka lat oprocentowanie budowy może być wyższe, zakładamy jednak, że oprocentowanie budowy pozostanie takie samo przez najbliższe 50 lat.)
Dziękuję za pomoc!