Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu w Volksbanku: Dodatkowe żądanie 150 000€ wartościowych zabezpieczeń.

Napisany przez Vincent_nrw
Cześć Forum,

mam pilny problem z bankiem ludowym i potrzebuję natychmiastowej pomocy - Dziękuję!

Aktualna sytuacja:

Finansowanie domu 500.000 € (pozostała kwota 464.000 €)
miesięcznie 2.900€, w tym około 1.000 € odsetek / 1.900 € spłaty
kredyt jest regularnie spłacany co miesiąc, bez opóźnień czy zaległości

kredyt na finansowanie budowy (2/3 użytkowanie komercyjne & 1/3 użytkowanie prywatne) został zawarty w grudniu 2007 roku.

Jestem samozatrudnionym przedsiębiorcą jednoosobowym, - zakup nie został dokonany jako spółka z o.o. ani inna osoba prawna z ograniczeniem odpowiedzialności.

Cena zakupu nieruchomości wyniosła 430.ooo€, a zobowiązanie finansowe zostało połączone z warunkiem, że należy udowodnić co najmniej brutto inwestycję w wysokości 589.ooo€. Udowodniono wydanie ponad 200.000 € na przebudowę i dostarczono bankowi kopie wszystkich faktur za moje inwestycje. Ponadto zainwestowano co najmniej 70.000€ własnej pracy, ponieważ znajomi i przyjaciele pomagali bezpłatnie.

Osobiście szacujemy obecną wartość nieruchomości na 600.000 - 700.000 €.

konto bieżące (Biznesowe)
Linia kredytowa do 50.000€ bez terminu płatności ani okresu kredytowania
Stopa procentowa 13,25% + dodatkowo bez uzgodnienia bank obciąża opłatą za monitorowanie kredytu w wysokości 150€
miesięcznie do zapłaty około 700.00€ odsetek i opłat
Dodatkowym zabezpieczeniem jest środki z mojego ubezpieczenia na życie w wysokości 10.000€

W grudniu 2010 roku otrzymaliśmy pismo od banku ludowego o treści:
Aby zapewnić spłatę kredytu, oczekujemy przedstawienia solidnych zabezpieczeń w wysokości 150.000,00 € do 6. stycznia 2010 roku.

List ten był uzasadniony zauważalnym pogorszeniem mojej sytuacji finansowej.

W odpowiedzi na to pisemnie zapytaliśmy kierownika działu e-mailem, jakie są podstawy żądanej kwoty 150.000 €.

Na nasze zapytanie otrzymaliśmy odpowiedź 12 stycznia 2010 roku:
Wymagane przez nas wzmocnienie zabezpieczeń oparte jest na punkcie 19 lub 21 Ogólnych Warunków Dotyczących kredytów i Pożyczek, które możesz znaleźć w zawartych z Tobą umowach kredytowych.

Ponieważ zauważalne jest dla nas wyraźne pogorszenie twojej sytuacji ekonomicznej, żądamy pokrycia naszego ryzyka, które nie jest zabezpieczone już udzielonymi zabezpieczeniami. Konkretna suma wynika z naszego oszacowania udziału twojego zaangażowania, obliczonego według wewnętrznych zasad obliczania zabezpieczeń bankowych.

Jeśli nie spełnisz żądania do 28.01.2011 roku, skorzystamy z naszego prawa do natychmiastowego rozwiązania umowy handlowej.

A teraz ... ?!?!

No cóż, teraz jesteśmy w kropce! Żądanych 150.000€ w postaci solidnych zabezpieczeń nie jesteśmy w stanie - zrozumiale - dostarczyć.

Moja sytuacja finansowa poprawiła się znacznie dzięki dobrym dochodom z mojej działalności gospodarczej w ostatnich miesiącach. Spłaciliśmy zaległości i udokumentowaliśmy redukcję długów wobec osób trzecich o co najmniej 25.000€.

W ostatnich miesiącach bank ludowy w licznych rozmowach informował mnie, że wartość mojego domu gwałtownie spadła. doradca wspominał o wartościach poniżej 300.000€, nie podając mi żadnych powodów!

Mam teraz następujące pytania:

1. Czy bank faktycznie ma prawo żądać tak wysokich zabezpieczeń w trakcie trwającego stosunku biznesowego?

2. Czy bank może rzeczywiście wypowiedzieć kredyt hipoteczny, jeśli terminowo spłacam moje zobowiązania?

3. Ile czasu mam do licytacji komorniczej, jeśli bank ludowy wypowiada finansowanie domu?

4. Kto zna dobrego prawnika albo specjalistę do tego problemu i/lub miał również złe doświadczenia z bankiem ludowym w sprawach finansowania domów?

5. Jak należy postąpić? Pisma nie zostały wysłane za potwierdzeniem odbioru. Czy to wszystko może być jedynie DZIAŁANIE WOBEC PRESJI?

Powinno się to wiedzieć ... !!!

Chociaż brzmi to głupio, podejrzewamy mały spisek banku ludowego.

Tłem jest fakt, że mam zamożnych wujostwa, które do tej pory mnie nie adoptowały. Ta formalność jest jednak planowana w najbliższej przyszłości i jest znana mojemu ukochanemu bankowi ludowemu.

Moje wujostwo wpłaciło krótkoterminowo 250.000€ w gotówce do banku ludowego, aby kredyt został wypłacony z wyprzedzeniem, ponieważ wewnętrzne zatwierdzenie w banku się opóźniało zanim otrzymało zabezpieczanie.

Teraz bank ludowy również wie, że w przyszłości będę beneficjentem małej kwoty siedmiocyfrowej i liczy więc na oczywistą akceptację tych zabezpieczeń.

Dla mnie temat jest tabu, aby moi w innuwni (Wujostwo) przekazali jakiekolwiek pieniądze bankowi ludowemu!

Kocham swoich wujków i chciałbym, żeby dożyli 100 lat, ale bank ludowy również wie, że mówimy tutaj o 10 - 20 latach do punktu X.

W przypadku licytacji komorniczej Dom na pewno zostałby sprzedany poniżej rzeczywistej wartości. Na zakup z pewnością zgłosiłoby się wielu chętnych. Również z kręgów banku ludowego i firm z nim związanych, ponieważ ważni ludzie (m.in. członkowie zarządu) wszyscy mieszkają w mojej okolicy!

TERAZ naprawdę byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógłby mi udzielić pomocy.

Jeszcze raz, - DZIĘKUJĘ

Re: Finansowanie domu w Volksbanku: Dodatkowe żądanie 150 000€ wartościowych zabezpieczeń.

Napisany przez tekla2004
Cześć, proszę o kontakt WAŻNE!! Mam ten sam problem (
Pozdrowienia

Napisany przez tekla2004
Cześć, proszę o kontakt dotyczący Volksbank!

Napisany przez Suxxess
Sprawdź datę pierwszego postu. Moja rada:
Dzisiaj jeszcze udaj się do swojego zaufanego adwokata.

Drugą możliwością byłoby znalezienie innej banku, który przejmie umowę.
(udzieli Ci kredytu, którym możesz spłacić swoją aktualną bankowość)

Niezależnie od tego, że nie mam pojęcia na ten temat, porady prawne w sieci są zabronione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata