Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy otrzymamy finansowanie na Dom i jeśli tak, na jaką kwotę?

Napisany przez iolith
Cześć,
oto sytuacja:
Mój mąż i ja (razem od 11 lat, z tego 4 lata małżeństwa, syn w wieku 2 lat) chcielibyśmy w przyszłości kupić Dom. Żaden z nas nie ma wpisów w Schufa, mąż zarabia netto 1900€, a ja 600€, co daje nam łącznie 2500,00€ netto (bez świadczenia rodzinengo).
Możemy sobie poradzić z kosztami dodatkowymi, ale nie mamy żadnego wkładu własnego.
Obecnie płacimy 550€ czynszu, ale moglibyśmy przeznaczyć około 1000€ miesięcznie na kredyt.
Czy mamy szansę na sfinansowanie domu przy tych zarobkach?
I jaka kwota byłaby realistyczna?
Dziękuję!

Pozdrowienia
Iolith

Napisany przez 6Bankkaufmann
Brak wpisów w Schufa
Brak kredytów
Własny kapitał na koszty dodatkowe dostępny
2.500 EUR netto bez zasiłku rodzin w gospodarstwie domowym

Gdzie leży problem?
Oczywiście nie kupisz wily za 600.000 EUR.

Jednak nie warto przesadzać.
Ile powinno kosztować wymarzone mieszkanie?
200.000 EUR?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
ogólnie rzecz biorąc, finansowanie budowy do kwoty około € 300.000,-- powinno być możliwe.
Jednak warunki różnią się w zależności od banku, a także terminy stałego oprocentowania, czyli okres, na jaki stopa procentowa nie może być zmieniona, mają wpływ na wysokość oprocentowania i tym samym na miesięczne obciążenie, dlatego porównanie ofert banków ma sens. Dodatkowo istotna jest stopa spłaty kapitału, czyli w jakim czasie chcesz spłacić finansowanie budowy. W niektórych przypadkach, mimo zwiększonej spłaty kapitału, można osiągnąć korzystną ratę poprzez skorzystanie z korzystnych kredytów KfW.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Witaj,
zasadniczo finansowanie budowy do około 300.000 € będzie możliwe.

Tak, na pewno !!

Gdybym teraz policzył: 300.000 EUR przy 3% oprocentowania i 2% spłaty = rata 1250 EUR, plus koszty dodatkowe...

Przy 2500 EUR netto nie zostaje zbyt wiele na życie....

Osobiście polecałbym maksymalnie 150.000 EUR, co dawałoby ratę w wysokości 625 EUR.

EUR 300.000 na pewno nie będzie odpowiednie. Ale na razie autor wątku w ogóle nie wyraził opinii, ile ma kosztować wymarzona nieruchomość.

Napisany przez iolith
Cześć i dzięki z góry za odpowiedzi.
Więc, jak już napisałem, możemy dostarczyć około 1000€ na finansowanie, więc jest bez sensu mówić mi, żebym zakładał maksymalnie 150 000€, ponieważ miesięczne obciążenie wynosiłoby około 600€, prawda? (nie obrażaj się) Jestem świadom, że do tego dochodzą jeszcze dodatkowe koszty i nie wliczam ich w finansowanie. Aktualnie płacimy około 250€ dodatkowych kosztów do czynszu. (mieszkamy w domu i musimy samodzielnie pokrywać wszystkie koszty)

Więc, jeszcze nie szukamy właściwie, ale oczywiście trochę się rozglądam, i jeśli patrzę na ceny i to, co chcielibyśmy mieć, nieruchomość powinna kosztować około 200 000-250 000€. (jeśli to realistyczne)

Pozdrowienia i dzięki
Iolith

Napisany przez verschaukelt
Proszę zachować realizm!

Obecnie ponoszą Państwo koszty wynajmu w wysokości około 800 euro, wliczając w to opłaty eksploatacyjne.

Jednak w zamian właściciel musi pokryć wszelkie naprawy.

Jeśli teraz chcą Państwo sobie pozwolić na nieruchomość, to jej koszty powinny nie być znacznie wyższe od obecnego czynszu. Należy również uwzględnić fundusz na utrzymanie nieruchomości!

Jeśli zdecydują się Państwo obciążyć kwotą 1000 euro odsetek i spłaty kredytu plus opłaty eksploatacyjne itp., to przekroczą Państwo swoje możliwości. Jest życie, które również trzeba sfinansować!

Dlatego nie jest to nonsens, gdy ostrzega się, że lepiej jest szukać czegoś tańszego, lecz to jest poważna rada.

Obecnie oprocentowanie jest bardzo niskie. Co będzie za kilka lat, tego obecnie nie można przewidzieć.
Wasze prywatne plany - być może kolejne dziecko? Czy nowy samochód za kilka lat? Może wakacje...? Te wszystkie aspekty powinny być uwzględnione.

Koszt zakupu w wysokości 250 000 EUR kosztuje 1 037 EUR u partnera bankowego, który bierze udział w Twoich dochodach.
W tym przypadku musiałbyś sfinansować koszty dodatkowe związane z zakupem.

Szacunkowo 200 000 EUR na 10 lat z oprocentowaniem na poziomie 2% i spłatą, oraz
50 000 EUR z programu KfW na 10 lat również z oprocentowaniem na 35 lat.

Z miesięczną ratą w wysokości 1 000 EUR, jak ją obliczyłeś, osiągnąłeś granicę 40% wydatków.

Oznacza to, że po 10 latach nie powinno wystąpić znaczne zwiększenie oprocentowania. Albo Twoje dochody wzrosną.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Tak, już napisałem, że moglibyśmy zgromadzić około 1000€ na finansowanie, więc jest bez sensu mówić mi, abym zakładał maksymalnie 150000€, bo wtedy miesięczne obciążenie wynosiłoby około 600€, prawda? (nie obrażając się) Jest dla mnie jasne, że do tego dochodzą jeszcze dodatkowe koszty, których nie wliczam w finansowanie. Aktualnie płacimy około 250€ na czynsz kalt, a do tego dochodzą jeszcze koszty eksploatacyjne. (mieszkamy w domu i musimy pokryć wszystkie koszty)

Tak więc, jeszcze nie szukamy konkretnie, ale oczywiście trochę się rozejrzeliśmy, i jeśli biorę pod uwagę ceny i to, co chcielibyśmy mieć, to nieruchomość powinna kosztować około 20000-250000€. (o ile to realistyczne)

Pozdrowienia i dzięki
Iolith

Jeśli możecie odkładać co miesiąc 450 EUR, to dodajcie jeszcze 200 EUR (na fundusz remontowy) i oszczędzajcie przez rok.
Wtedy będziecie mieli więcej własnego kapitału i przekonanie, że to was nie zrujnuje.

Posiadanie własnego domu z ratą 625 EUR oznacza zazwyczaj koszty stałe wynoszące co najmniej 1000 EUR miesięcznie. Zaniżacie swoje szacunki co do wymaganego wysiłku finansowego.

Napisany przez mehrgeldag
Cześć, obecnie historycznie niskie stopy procentowe są bardzo niebezpieczne. Jak przeczytałem, planujesz zakup z oprocentowaniem na 10 lat i 1% początkową spłatą. Ale co jeśli za 10 lat stopa procentowa wzrośnie o 3%? Jeśli chcesz obecnie solidnie sfinansować, to 20 lat o stałej stopie procentowej i spłata 3% jest idealna. Kwota 150 000 na zakup nie jest nonsensowna, ale realistyczna. Twoje obciążenie wyniosłoby 750 euro miesięcznie. Za 150 000 można znaleźć nieruchomości na wsi lub na aukcjach komorniczych. Pozdrawiam, Werner

Finansowanie na 20 lat z 3% spłatą kapitału jest oczywiście świetne do zrealizowania pod względem budżetowym.
Niestety wielu ludzi ma różowe okulary na nosie i myśli, że dostaną także oprocentowanie poniżej 2%

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata