Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu / Finansowanie Schwäbisch Hall.

Napisany przez Fitten
Cześć!

Kupiłem Dom (dzierżawa z tytułu nabycia), bank przejmuje finansowanie wstępne, które następnie powinno zostać spłacone poprzez kredyt związany z nieruchomością.
kredyt podzielony jest na dwie części: kredyt bankowy w wysokości 35 000 €
I kredyt mieszkaniowy (Schwäbisch Hall) w wysokości 75 000 €

Jak dotąd wszystko jasne, całość przebiegała za pośrednictwem brokera ubezpieczeniowego, a następnie w bezpośredniej rozmowie z bankiem i pracownikiem z Schwäbisch Hall. Powinno ponoć wszystko się udać.

Teraz pracownik z Schwäbisch Hall mówi, że ten kredyt mieszkaniowy nie może się tak odbyć. Informację tę otrzymał teraz od centrali, że czas trwania dzierżawy nie jest wystarczający.

Dzierżawa obowiązuje do 2049 roku (zgodnie z wpisem w księdze wieczystej), zgodnie z propozycją finansową brokera, wszystko zostałoby spłacone do 2038 roku. Oznacza to, że do tego czasu Dom byłby mój (przed zakończeniem dzierżawy).

Dlaczego Schwäbisch Hall teraz odmawia finansowania?

Z nową propozycją jestem oczywiście w gorszej sytuacji i nie mam pełnego zabezpieczenia odsetkowego dla części kwoty, która teraz będzie finansowana inaczej.

Czy istnieją jakieś szczególne statuty, których nikt nie zna? Dla mnie to kompletnie niezrozumiałe.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie chodzi o czas trwania pożyczki. Chodzi wyłącznie o to, jak długo jeszcze musi trwać dzierżawa wieczysta. Pracownik sprawdza to w wewnętrznej instrukcji określającej zasady i prawdopodobnie okazuje się, że pozostały czas trwania dzierżawy wieczystej jest zbyt krótki.
To nie zależy od długości pożyczki.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Fitten,

dlaczego właśnie Schwäbisch Hall albo dlaczego tam jeszcze dalej?

Napisany przez Fitten

Nie chodzi o czas trwania pożyczki. Chodzi wyłącznie o to, jak długo musi jeszcze trwać dzierżawa wieczysta. Pracownik sprawdzający wewnętrzny podręcznik zasad zapewne stwierdził, że pozostały czas dzierżawy wieczystej nie jest wystarczająco długi.
Nie chodzi o czas trwania pożyczki.

Moim zdaniem dzierżawa wieczysta powinna się zakończyć dopiero w 2038 roku, więc bank nie miałby już żadnego ryzyka do poniesienia, ponieważ wszystko byłoby opłacone. W takim razie bank by był bezpieczny...

Nie rozumiem, dlaczego czas trwania dzierżawy wieczystej jest niewystarczający. Dla mnie w tym sensie czas trwania jest całkowicie wystarczający.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Chodzi także o to, jak interesujący jest obiekt w przypadku likwidacji / licytacji przymusowej dla potencjalnego nabywcy.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Pytanie 1:
Czy emerytura mieszkaniowa = Riester ? Być może problemem jest to, że prawo wieczystego użytkowania nie jest wtedy Twoją własnością ??

Pytanie 2:

Potrzebujesz 110 000 EUR.
Gdzie widzisz ryzyko odsetek ??

Myślę, że normalne kredyt ratalny z 4% spłatą kapitału byłby wystarczający przy 10-letnim okresie wiązania oprocentowania, rata 640 EUR (3% efektywnie), saldo zadłużenia 58 tys. EUR. Lub od razu na 15 lat

Napisany przez NaTwoim13
Niezrozumiałe!

A jak wysoka jest cena zakupu? Czy zostali wprowadzone jakieś modernizacje i remonty?

Być może problem leży w stopie pożyczki hipotecznej, ponieważ Bausparkasse może udzielać pożyczek tylko do 80%, a w takim przypadku bank powinien przejść na drugi plan.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć.

Erbpacht jest przeliczana przez bank przez lata według indywidualnego klucza i oceniana jako zobowiązanie przedwstępne. W związku z tym mogły być przekroczone pewne granice.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata