Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie w całości dwurodzinnego domu + remont

Napisany przez Hipp83
Cześć drogi zespole Forum Finansowego,

mój mąż (33 lata) i ja chcielibyśmy kupić Dom, do którego mogłaby się wprowadzić moja matka. Mój mąż jest zatrudniony na stałe od 1999 roku i zarabia 2200 euro netto. Ja (30 lat) aktualnie jestem na urlopie rodzicielskim i opiekuję się naszym dzieckiem, więc nie mam dochodu oprócz zasiłku rodzicielskiego, zasiłku dla dzieci i od września zasiłku opiekuńczego (łącznie około 600 euro miesięcznie). Nie mamy żadnych bieżących kredytów i mamy zaoszczędzone 10000 euro (które jednak chcielibyśmy zachować na remont), w 2015 roku dojdzie do tego 7000 euro z umowy oszczędnościowej, a w 2016 roku moja mama obdaruje nas kwotą 20000 euro (jeśli może wprowadzić się z nami do domu), te 27000 chcielibyśmy przeznaczyć na dodatkową spłatę. Dodatkowo posiadamy 3 polisy ubezpieczeniowe o obecnej wartości wykupu około 20000 euro.
Chciałabym dowiedzieć się, czy możliwe jest sfinansowanie w całości zakupu domu plus kosztów remontu, czy może lepiej jest jeszcze poczekać? A może kupić Dom i ewentualnie zmodernizować później? Co byłoby najbardziej sensowne? Mamy już obiekt na oku, ale jeszcze go nie obejrzeliśmy, oto podstawowe dane dotyczące domu:
Dom szeregowy dwurodzinny
Cena 225 000 euro plus koszty dodatkowe (pośrednik, notariusz, księga wieczysta)
Rocznik 1962
135 mkw powierzchni mieszkalnej
472 mkw działki
2002 wymiana dachu
2007 nowy piec gazowy
Miesięczne dochody z najmu 300 euro

Moglibyśmy spłacać 1100 euro, nasz obecny wynajem netto wynosi 800 euro.
Szacuję, że konieczne prace remontowe wyniosą około 30 000 euro (nowe okna i drzwi, łazienka i toaleta dla gości, nowa instalacja elektryczna i wodno-kanalizacyjna). Wszystko, z wyjątkiem okien, moglibyśmy wykonać własnoręcznie.
Aktualne zapotrzebowanie finansowe wynosi około 280 000 euro. Czy jest to możliwe w oparciu o powyższe warunki?
Dziękuję za waszą pomoc i wcześniejszą ocenę.
Pozdrowienia Hipp83

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
to bardzo zwięzła historia.
W każdym razie ubezpieczenia na życie powinny być zabezpieczone w taki sposób, że wartość wykupu pokryje koszty zakupu.
A jeśli to nie wystarczy, dołożysz resztę jako kapitał własny.
Cena zakupu 230 000 EUR, 12% koszty dodatkowe = 27 600 EUR na przykład.
Jeśli wartość wykupu ubezpieczenia na życie w wysokości 20 000 EUR zostanie w pełni uznana, będziesz musiał dołożyć tylko 7 600 EUR kapitału własnego.
Jeśli prace modernizacyjne zostaną w pełni zrealizowane z zyskiem zwiększającym wartość, istnieje realna szansa na pomyślne przeprowadzenie projektu.
Koszt 280 000 EUR przy 10-letnim zabezpieczeniu na czas 1 000 EUR.
230 000 EUR z oprocentowaniem 1,5% i KfW 50 000 EUR Nr.124 Standard.
Jednak z jednej strony zawsze pojawiają się koszty zarządzania. Z drugiej strony, istnieje możliwość uzyskania dochodu z najmu (300 EUR)

Napisany przez Hipp83
Cześć wszystkim,
krótkie aktualizacje dotyczące mojego pytania sprzed tygodnia. Dzisiaj obejrzeliśmy opisywany Dom i zdecydowaliśmy się nie kupować, ponieważ okazało się, że wymaga więcej remontów, niż początkowo przypuszczaliśmy. W związku z tym postanowiliśmy w ogóle odłożyć zakup domu na później i najpierw zaoszczędzić więcej pieniędzy.
Mam nadzieję, że kiedyś, może za 1 lub 2 lata, znajdziemy odpowiedni obiekt i będziemy mogli spełnić nasze marzenie.
Pozdrowienia, Hipp83

Napisany przez 6Bankkaufmann
Może istnieje Dom, który nie wymaga żadnych remontów?

Napisany przez Hipp83
Dzień dobry,
istnieją takie domy, nawet bardzo ładne, ale kosztują one od 300 000 euro w górę w naszym regionie...
Wydaje mi się, że po prostu teraz nie jest dobry moment. Szukamy już bardzo długo i po prostu nie możemy znaleźć nic odpowiedniego.

Napisany przez sebastian-k

Witaj drogi zespole forum finansowego,
[....]
Szacuję, że niezbędne prace renowacyjne będą kosztować około 30000 euro (nowe okna i drzwi, łazienka plus toaleta dla gości, nowa instalacja elektryczna i wodno-kanalizacyjna).
Poza oknami, wszystko moglibyśmy wykonać własnymi siłami.

Hej,

Cała łazienka + instalacja elektryczna + wszystkie rurociągi własnymi siłami? To będzie wymagać sporo wysiłku. Jeśli zrobicie wszystko sami, to możecie zmieścić się w 30000 euro, ale to i tak jest dość napięty budżet (przynajmniej według mojego doświadczenia dotyczącego opłat za podobne prace).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata