Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jak jest ubezpieczony w europejskim zagranicą podczas podróży?

Napisany przez Lenawords
Cześć wszystkim,

Zastanawiam się nad podróżą do europejskiego zagranicy, czas nieokreślony. Czy będę szukać pracy gdzieś (na krócej albo dłużej) wciąż jest otwarte.

Już kilka miesięcy spędziłam w Australii i Nowej Zelandii, za każdym razem na wizie dla pracujących na wakacjach. Co do ubezpieczenia zdrowotnego, informowałam NFZ w Niemczech, przedstawiając odpowiednie dowody (bilety lotnicze itp.), a następnie było to beztowarowe. Na wyjazd zagraniczny wykupiłam ubezpieczenie podróżne za około 470 euro rocznie, które mogłam anulować miesięcznie.

Czy to samo miałoby miejsce w Europie? Zakładam, że z powodu UE jest to na pewno inaczej... Wizy do pracy nie potrzebuję (ale zamiarowo planuję na razie tylko podróż), ale co z NFZ? Jeśli kontynuowałabym ją w Niemczech, byłoby to oczywiście drogie i dla mnie niemożliwe do sfinansowania, ponieważ minimalna składka wynosi około 140 euro miesięcznie, jeśli dobrze pamiętam. Nie wiem jednak, jaka jest obowiązująca sytuacja i przepisy.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrowienia

Lena

Napisany przez stanstas
Cześć Lena,

1) GKV - tutaj musisz postępować tak samo jak wcześniej. Przejdź do GKV z dokumentami potwierdzającymi, biletami lotniczymi, wypowiedzeniem, ewentualnie nowym miejscem pracy. Ważne jest tutaj wypisanie się w Niemczech.
2) ubezpieczenie zdrowotne zagraniczne kosztuje trochę mniej w Europie, ale i tak będzie cię kosztować 300-400€ rocznie. Tutaj warto porównać, ponieważ istnieją znaczne różnice w zakresie i cenie świadczeń. Wystarczy wpisać w google i sprawdzić. Ja osobiście zawsze korzystam z tej strony ronis.de

Mam nadzieję, że mogłam ci w ten sposób pomóc.

Jeśli potrzebujesz bliższych informacji odnośnie wypisania się z GKV, daj znać.

Pozdrawiam,
Roman

Napisany przez Lenawords
Dziękuję bardzo Roman, to mi już bardzo pomogło. Będę kontynuować planowanie, a jeśli pojawią się jakieś pytania, dam znać! Pozdrowienia

Napisany przez Bernhard-Reise
Cześć Lena,

masz rację, w krajach UE ubezpieczenie zdrowotne w ramach ubezpieczenia publicznego nadal obowiązuje częściowo. Oczywiście, istnieje różnica między podróżowaniem a pracą za granicą. Podróżując, możesz uzupełnić swoje ubezpieczenie zdrowotne publiczne różnymi paczkami, bardziej lub mniej obszernymi, w zależności od kraju, aby uzupełnić swoje ubezpieczenie. Jeśli pracujesz za granicą, musisz się zarejestrować, aby uniknąć podwójnych opłat.

Twój zespół BERNHARD Reiseversicherungsmakler GmbH

Napisany przez Lenawords
Cześć Bernhard-Reise,

to trochę przeczy informacjom od Romana - skąd mam teraz wiedzieć, co jest prawdziwe? Czy istnieją strony internetowe, gdzie mogę się bliżej dowiedzieć? A może najlepiej pójść do ubezpieczenia zdrowotnego i porozmawiać? Czasem nawet oni same nie zdają się wiedzieć dokładnie...

To naprawdę przyprawia o zamieszanie!

Pozdrawiam, Lena

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata