Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak działa najlepiej finansowanie budowy?

Napisany przez 2Carla
Cześć, czytałam wiele wieczorów na tym forum, ale jeszcze nie znalazłam odpowiedzi na nasze pytania. Dlatego teraz zarejestrowałam się, aby otrzymać pomoc od Was.
Syntuacja: Mieszkamy w Nadrenii-Palatynacie w typowej posiadłości wiejskiej. Kupiliśmy posiadłość i spłaciliśmy 130 000 euro. Mój mąż pracuje jednak w Austrii i jest tu tylko w weekendy, dlatego postanowiliśmy kupić posiadłość przy granicy górnej Bawarii (ok. 12 km od miejsca pracy) i sprzedać naszą posiadłość tutaj. Po ośmiu latach podróży mój mąż zaczyna powoli tracić siłę.
Plan: Nowa posiadłość ma kosztować 300 000 euro. Razem z kosztami dodatkowymi na nową izolację dachu i ogrzewanie, zamierzamy wydać 400 000 euro.
Wkład własny: 30 000 euro
40 000 euro z budżetu oszczędnościowego mieszkaniowego (BSV), 40 % oszczędności z 2017
50 000 euro z BSV, 40 % oszczędności z 2016
100 000 euro z BSV, 10 %, po kolejnej wpłacie 300, z 2020 Zuteilung
oraz oczywiście stara posesja, która oczywiście musi zostać sprzedana najpierw.
Jesteśmy 2 dorosłymi osobami i 3 dziećmi.
Wynagrodzenie 4250 euro netto, plus zasiłek rodzinny, plus 350 euro z pracy dorywczej.
Musimy jeszcze spłacić 580 euro miesięcznie za obecną nieruchomość do 2017 roku, a potem do 2022 roku jeszcze 200 euro.
Co byście zrobili?! Byłabym naprawdę wdzięczna za każdą pomoc, albo jeśli ktoś zna w pobliżu Pfarrkirchen rzetelnego doradcę finansowego. Przy naszej pierwszej nieruchomości popełniliśmy wiele błędów, i tym razem chcę zrobić więcej rzeczy właściwie.
Z góry dziękuję, Pozdrawiam Carla

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
ważne jest oczywiście, jaka jest wartość, za jaką obecna posiadłość mogłaby być sprzedana, oraz jak wysokie są istniejące finansowania w razie konieczności włącznie z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę. Ponieważ jest to gospodarstwo rolne, nie wszystkie banki są gotowe przejąć finansowanie. Warto porozmawiać z lokalnym bankiem, ponieważ dobrze znają oni okoliczności.
Obcy dochód zostanie przeliczony na poziom niemiecki za pomocą kalkulatora wynagrodzeń, aby uwzględnić wszystkie składki socjalne.
Pojawia się również pytanie, w jaki sposób gospodarstwo ma być wykorzystane i jakie dodatkowe koszty należy uwzględnić.
Jeśli chodzi o podróżowanie, oczywiście ma sens przeprowadzić się bliżej miejsca pracy. Ze względu na dochody początkowe podwójne obciążenie nie będzie raczej sensowne. Zatem sprzedaż starego gospodarstwa najprawdopodobniej będzie w centrum uwagi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście ważne jest również, w jakim banku hipotecznym podpisali Państwo umowy kredytowe, jeśli planują Państwo uwzględnić je w rozważaniach. Finansowanie ma sens tylko wówczas, gdy jest kompleksowe.

Napisany przez 2Carla
Cześć, dzięki za szybką odpowiedź.
Więc to nie jest gospodarstwo rolne, ale bardziej podwórze, jakie jest typowe w Nadrenii-Palatynacie.
Oznacza to główny budynek, stodołę (przebudowaną na Dom mieszkalny) stajnię z 15,000m ziemi.
Cena sprzedaży to około 300,000 euro. Opłaty społeczne, podatki i ubezpieczenie zdrowotne już odliczyłem (są normalnie opłacane przez pracodawcę)
140,000 w Deutsche Bank, 50,000 LBS.

@2Carla tutaj powinieneś najpierw sprawdzić, czy z punktu widzenia finansującego banku cena nieruchomości jest odpowiednio wysoka.

Napisany przez 2Carla
Cześć, jak to dokładnie zrobić. Porównałem tylko nasz Dom z obiektami porównawczymi.
Pozdrawiam

Cześć
Wasz Dom jest obiektem dla miłośników, który chcecie kupić.
Jeśli macie wszystkie dokumenty dotyczące obiektu, wybrany przez was partner bankowy może ocenić wasz obiekt na podstawie WSZYSTKICH dokumentów i powiedzieć, ile wart jest z punktu widzenia banku.

Napisany przez 2Carla
Cześć, każdy kto zna Nadrenię-Palatynat wie, że większość starych domów jest zbudowana w ten sposób, dlatego nie są one obiektem miłośników. To samo dotyczy nowego obiektu. Ale jak uzyskać wycenę finansową swojego domu?? Pozdrowienia

Napisany przez Alex [CryptoMod]

40 000 BSV, 40% zostało przydzielonych w 2017 roku
50 000 BSV, 40% zostało przydzielonych w 2016 roku
100 000 BSV, 10%, z 300 dalszych płatności, przydzielonych w 2020 roku
a potem oczywiście stary dwór, który oczywiście najpierw musi być sprzedany.

jeśli ktoś zna w okolicy Pfarrkirchen rzetelnego doradcę finansowego.
Przy naszej pierwszej nieruchomości zrobiliśmy wiele błędów, i to

Faktycznie.... Sprzedawca BSV zarobił na Was pewnie grube pieniądze, czy przynajmniej w porównaniu do dzisiaj macie dobre oprocentowanie zysków? W takim przypadku można byłoby ewentualnie krótkoterminowo zaciągnąć część środków, a następnie spłacić je BSVs (efektywne oprocentowanie kredytu chyba nie będzie takie super?)

Być może byłby sensowny doradca honorowy.

Napisany przez 2Carla
Tak więc 100 000 oszczędzających na budowę ma 1% oprocentowanie kredytu, co jest według mnie w porządku. Do tej pory moje doświadczenie pokazuje, że posiadanie oszczędności na budowę jest najbardziej elastyczne, zarówno w dobrych, jak i w złych czasach. Gdzie mogę wstrzymać płatności rat, jeśli muszę, a po przyznaniu, czy mogę spłacić wszystko na raz.

I czy jest Panu jasne, jak wysoka jest rata kredytu hipotecznego dla umowy 1%?
Mam na myśli zarówno odsetki, jak i spłatę kapitału, nie tylko odsetki.
Zazwyczaj niskie oprocentowanie wiąże się z wyższą ratą kredytu hipotecznego.

Napisany przez obelix
Intrygujące byłoby pytanie, jak długo (prawdopodobnie) będzie trwała alokacja 1%er-a.

W przypadku większości kas oszczędnościowo-kredytowych jest to znacznie dłużej niż np. w przypadku umowy z oprocentowaniem kredytu na poziomie 2,25%. W związku z - jak wyżej wspomniano - (zazwyczaj) wyższą stopą spłaty, czas, w którym ten kredyt w wysokości 1% jest dostępny dla klienta, zostaje zrelatywizowany.

Zgadzam się z opinią elastyczny. Ponadto, ukierunkowanie przy zawieraniu umów mogło być całkiem uzasadnione.

@obelix
dokładnie tak jest.
Optycznie korzystne stopy procentowe są faktycznie dostępne tylko dla najlepiej zarabiających, ponieważ stopa odsetkowa i spłaty dla kredytu hipotecznego często wynosi 1% miesięcznie.

Napisany przez obelix

@obelix
dokładnie tak jest.
Optycznie korzystne oprocentowanie kredytów jest w rzeczywistości dostępne tylko dla najlepiej zarabiających, ponieważ stopa odsetkowa dla kredytu hipotecznego czasami wynosi 1% miesięcznie

Topverdienerowie, jeśli to w ogóle zależy od danego planu, nie chcą czekać wiecznie na ten korzystny kredyt, który jest dostępny tylko przez stosunkowo krótki czas.

Jako umowa rezerwowa, na przykład na późniejsze modernizacje, jest to raczej interesujące. Dla tego typu (ekstremalnie) niskich stóp procentowych są one w zasadzie przeznaczone. Sumy budowlane na modernizacje są raczej niskie, więc wyższa stopa spłaty w stosunku do normalnych stawek jest akceptowalna.

W międzyczasie istnieje jednak wiele różnych planów, które są częściowo bardzo elastyczne. Wybór ostatecznej stopy procentowej kredytu lub ostatecznej stopy procentowej i spłaty może być zrealizowany dopiero przy terminie alokacji. Dlatego klient ma do tego czasu wystarczająco dużo czasu.

Napisany przez 2Carla
Przepraszam, dyskusja na temat istniejących BSV niewiele wnosi. Potrzebuję pomysłów dotyczących całego finansowania. Czy ktoś może jeszcze zaproponować coś nowego?!

Napisany przez obelix
Przepraszam, masz rację.

W każdym przypadku zalecam poproszenie o propozycję finansowania w kasie oszczędnościowej, gdzie istnieją umowy.

Ponadto jestem zwolennikiem banków domowych i/lub banków lokalnych.

Lokalny bank w Pfarrkirchen może najlepiej oszacować kupowane obiekty.

Napisany przez 2Carla
Cześć, obiekt zakupu pochodzi z banku Sparkasse w Pfarrkirchen. Mam na myśli nasz Dom. Kupiliśmy go wtedy jako ruinę, ale na pewno włożyliśmy w niego około 360 000 euro. Kto teraz oszacuje wartość naszego domu w stanie obecnym?

Czy chcesz sprzedać obiekt samodzielnie czy z pośrednikiem? Najlepszym rozwiązaniem byłby oczywiście rzeczoznawca. Jednakże może on potwierdzić jedynie bieżącą wartość.
Jeśli jednak Twój obiekt jest nietypowy, wówczas warto rozważyć sporządzenie pełnej opinii. Oczywiście to wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Dzięki temu będziesz jednak znać rzeczywistą wartość obiektu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata