Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Korzyści podatkowe związane z emeryturą Rürup.

Napisany przez flip
Cześć,

nie jestem jeszcze pewien, jak dokładnie działa odliczalność składek Rürup. W 2014 roku można odliczyć 78%. Czy oznacza to, że odliczone zostanie 78% wpłaconych składek (np. 7 800 euro z 10 000 euro jest odliczalne), czy 100% składek do kwoty 15 600 euro (78% maksymalnej kwoty 20 000 euro)?

Czy jako osoba samozatrudniona dodatkowo wlicza się dobrowolne składki do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego, czy nie?

Załóżmy, że w jednym roku wpłacam 30 000 euro na składki Rürup i do ubezpieczenia emerytalnego, wówczas w 2014 roku mogę odliczyć podatkowo tylko 15 600 euro. Musiałbym opodatkować 14 400 euro. Gdy przejdę na emeryturę po 2040 roku, czy będę musiał ponownie opodatkować całą emeryturę, czy składki Rürup, które musiałem opodatkować w 2014 roku, będą zwolnione od opodatkowania w przyszłości? W przeciwnym razie nie miałoby sensu wpłacać raz więcej niż maksymalna kwota ze względu na podwójne opodatkowanie.

Niektóre ubezpieczenia oferują możliwość zawieszenia składek, przy czym u niektórych dostawców okres ten jest ograniczony do 3 lat. Jakie konsekwencje ma zazwyczaj dłuższe zawieszenie po upływie tego okresu? Oczywiście, to zależy od dostawcy, ale jakie są typowe scenariusze i na co należy zwrócić uwagę. Jeśli raz nie wpłacałem składek dłużej niż 3 lata, nie chciałbym stracić prawa do emerytury.

Dzięki,

Philip

Napisany przez flip
Cześć,

w uzupełnieniu moich poprzednich pytań mam jeszcze 2 kolejne:

- Zakładając, że osoba samozatrudniona wpłaca do funduszu emerytalnego Riester (np. z istniejącej umowy z czasów zatrudnienia), to moje zrozumienie jest takie, że składki te nie są odliczalne od podatku. Czy w momencie późniejszej wypłaty emerytury będzie trzeba ją jednak opodatkować w całości, czyli osoba ta będzie opodatkowana podwójnie?

- Każda osoba niezamężna prowadząca działalność samozatrudnienia może inwestować rocznie do 20.000 w uznane produkty emerytalne ze zniżką podatkową. Na moje zrozumienie z tej maksymalnej kwoty odliczane są również składki do ubezpieczenia emerytalnego. Czy poniższe rozumowanie jest poprawne pod względem podatkowym?

Przypadek 1: Osoba inwestuje 20 tys. euro w danym roku w Rürup-Rente i może odliczyć od podatku 76% tych składek w 2014 roku.
Przypadek 2: Osoba inwestuje po 10 tys. euro w danym roku w Rürup vs. ZUS. Składki na Rürup mogą zostać odliczone od podatku w 2014 roku w wysokości 76%, a składki do ZUS w 100%.

Składki na ubezpieczenie zdrowotne nie są odliczane od maksymalnej kwoty, czy też należy to uwzględnić?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Dziękuję!

Philip

Napisany przez uwehaensch
Cześć,

na twoje pierwsze pytania:

W 2014 roku można odliczyć 78%. Oznacza to, że 78% wpłaconych składek (np. od 10 000 euro można odliczyć 7800 euro)...?

Tak, dokładnie.

Jako osoba samozatrudniona, dobrowolne składki na ubezpieczenie emerytalne są również doliczane, czy nie?

Tak, te składki są uwzględniane w maksymalnej składce (20 000 / 40 000 euro) i można je odliczyć w takiej samej wysokości jak składki na rzecz Rürup-Rente.

Załóżmy, że w jednym roku wpłacę 30 000 euro składek na Rürup-Rente i składki do ubezpieczenia emerytalnego, wówczas w 2014 roku mogę odliczyć podatkowo tylko 15 600 euro. Musiałbym opodatkować 14 400 euro. Kiedy przejdę na emeryturę po 2040 roku, czy będę musiał ponownie opodatkować całą emeryturę, czy składki na Rürup, które musiałem opodatkować w 2014 roku, będą później zwolnione od podatku?

Kwota 30 000 euro jest możliwa tylko, jeśli jesteś żonaty, w przeciwnym razie maksymalna kwota odliczenia wynosi 20 000 euro. Wpłaty powyżej tej kwoty są zazwyczaj niemożliwe, a jeśli tak, to nie mają już związku z Rürup, lecz traktowane są jako składki niefinansowane. Jeśli to w ogóle jest możliwe, na koniec rozdzielane są składki na Rürup i inne, a przepisy dotyczące Rürup-Rente obowiązują tylko te pierwsze.

Niektóre ubezpieczalnie oferują zawieszenie składek, ale u niektórych dostawców okres ten jest ograniczony do 3 lat. Jakie konsekwencje zazwyczaj niesie dłuższe zawieszenie niż ten okres? Oczywiście, zależy to od dostawcy, ale jakie są typowe scenariusze i na co należy zwrócić uwagę. Jeśli nie płaciłem składek przez ponad 3 lata, nie chciałbym stracić prawa do emerytury.

Nigdy nie stracisz prawa do emerytury, ale umowa bezzwrotna może nie być już reaktywowalna.

Pozdrawiam,

Cześć,

co do drugiej części:

Jeśli wpłacisz do umowy Riester nieubezpieczone składki, zostaną one później (oddzielnie od tych objętych finansowaniem) traktowane oddzielnie przez ubezpieczyciela. Są one prowadzone jako prywatne składki, a emerytura z nich będzie opodatkowana jedynie w odniesieniu do części zysków.

Składki na ubezpieczenia zdrowotne nie mają nic wspólnego z tymi na emeryturę rządową ani tymi na ubezpieczenie społeczne.

Przypadek 1: Inwestujesz 20 tys. euro w danym roku w emeryturę Rürup i możesz odliczyć od niej podatek w wysokości 76% w 2014 roku.
78 % w 2014 roku.

Przypadek 2: W danym roku inwestujesz po 10 tys. euro zarówno w emeryturę Rürup, jak i w ubezpieczenie emerytalne. Składki na emeryturę Rürup można odliczyć od podatku w wysokości 76% w 2014 roku, a składki na ubezpieczenie emerytalne w 100%.
Nie, zarówno składki na emeryturę Rürup, jak i składki na ubezpieczenie emerytalne można odliczyć od podatku w wysokości 78%.

Pozdrawiam,

Napisany przez flip

Załóżmy, że w ciągu roku wpłacę 30 000 euro na składki Rürup oraz do ubezpieczenia emerytalnego, wtedy w 2014 roku mogę odliczyć podatkowo tylko 15 600 euro. 14 400 euro musiałbym opodatkować. Gdy przejdę na emeryturę po 2040 roku, czy będę musiał ponownie opodatkować całą emeryturę, czy też składki Rürup, które musiałem opodatkować w 2014 roku, będą później zwolnione z podatku?
30 000,- dotyczy jedynie małżonków, w przeciwnym razie kończy się na 20 000,-. Wpłaty powyżej tego limitu są często niemożliwe, a jeśli tak, to nie mają już nic wspólnego z Rürup i są traktowane jako niepromowane składki. Jeśli w ogóle jest to możliwe, na końcu zostanie rozdzielone według składek Rürup i innych, i tylko dla pierwszych będą obowiązywały przepisy dotyczące renty Rürup.

Cześć Uwe,

dzięki za pomocne odpowiedzi!

Jeśli posiada się kilka umów u różnych dostawców, może się zdarzyć, że przekroczysz łączną kwotę maksymalną.

Cytat od uwehaensch

Jeśli wpłacisz nierefundowane składki do umowy Riester, zostaną one później (oddzielnie od tych promowanych) traktowane przez ubezpieczyciela. Będą one uznawane jako prywatne składki, a emerytura z nich wypłacana będzie później odpowiednio opodatkowana tylko od części zysków.

Czy urzędnicy podatkowi będą mieć później dużo pracy z obliczaniem tego, czy muszę sam zadbać o to, żeby prywatne składki były później opodatkowane jedynie od części zysków?

Na przykład, dotychczas byłem zatrudniony i wpłacałem do emerytury Riester (te składki mogłem odliczyć od podatku) i teraz wpłaciłem coś jako osoba samozatrudniona (te składki nie mogę odliczyć od podatku). Jak urząd skarbowy ma odróżniać to później?

A jeśli w tym roku zainwestuję 21 tys. euro w Rürup (czyli podatkowo uwzględnione zostaną tylko 20 tys. euro) a w przyszłym roku tylko 6 tys. euro (czyli kwota będzie poniżej limitu). Czy to nie będzie dość skomplikowane? Czy to urząd skarbowy jest odpowiedzialny za prawidłowe przechowywanie danych i późniejsze prawidłowe obliczenia?

Pozdrowienia

Filip

Cześć, odpowiedni ubezpieczyciel segreguje różne składki. Pozdrawiam,

Napisany przez flip
Cześć ponownie ;-)

Załóżmy, że inwestujesz po 7 tys. euro w ciągu roku w produkty Rürup u 3 różnych dostawców, to poszczególni dostawcy nie wiedzą, że przekroczyłeś limit. Czy dostawcy otrzymają po zakończeniu roku od urzędu skarbowego informację, że (3x7.000 euro - 20.000 euro) / 3 = 333,33 euro zostały wpłacone prywatnie i później tylko udział w zyskach będzie opodatkowany?

Dziękuję

Philip

Napisany przez EasyD
Tak, urząd skarbowy i dostawcy komunikują się między sobą. Odpowiednie dane są już początkowo zbierane w formularzu wniosku.

Napisany przez flip
Dziękuję za informacje!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata