Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zagraniczny fundusz z kapitalizacją odsetek Doświadczenia podatkowe

Napisany przez 2titan1981
Po przeprowadzeniu pewnych badań w Internecie dotyczących nakładu pracy, jaki jest tutaj wymagany, chciałbym dowiedzieć się, kto tu osobiście podejmuje się tego wysiłku, wykonuje roczne rozliczenia podatkowe (przez kilka lat) i skutecznie unika podwójnego opodatkowania przy sprzedaży.

Jakie dokumenty wystarczyły wam do urzędu skarbowego? Jeśli już musisz przechowywać dokumenty przez te wszystkie lata, chciałbym zachować właściwe.

Jeszcze zastanawiam się, czy mam podjąć ten trud, czy lepiej zainwestować tylko w fundusze dywidendowe z zagranicy, co jednak bardzo ogranicza wybór.

Aha, sam robię swoje zeznanie podatkowe i chciałbym, aby tak pozostało.

Nikt nie ma z tym doświadczenia? Naprawdę by mnie to zdziwiło!

wow, nie sądziłem, że nikt tu nie ma doświadczenia z funduszami kapitałowymi i opodatkowaniem

Napisany przez Birgit
Wielu inwestorów unika zagranicznych funduszy kapitałowych z powodu problemów podatkowych.

Dotychczas żadnego nie sprzedałem, dlatego jeszcze nic na ten temat nie mogę powiedzieć.

Myślę, że wystarczy przechowywać zeznania podatkowe i wyciągi z funduszy.

Aby móc udowodnić, że zyski kapitałowe zostały już opodatkowane.

Birgit

Właściwie dobrze byłoby wiedzieć, co naprawdę jest uznawane. Ale wygląda na to, że tylko bardzo niewielu ma teraz zainteresowanie posiadaniem takich funduszy.

Napisany przez florianmeier
Może zacznijmy od wyjaśnienia problemu:

Thesaurierte Ausschüttungen z funduszy podlegają opodatkowaniu. Są to dywidendy, które fundusz otrzymuje, ale nie wypłaca swoim inwestorom.

W przypadku niemieckich funduszy pobierana jest zaliczka podatkowa (i odpowiednia liczba udziałów w funduszu jest pomniejszana). W przypadku funduszy zagranicznych tak się nie dzieje. Tutaj inwestor musi sam zadbać o coroczne opodatkowanie. (To jest wymienione w oświadczeniu podsumowującym roczne rozliczenie w niemieckim depozycie!)

Gdy fundusz zostaje sprzedany, dokonywane jest rozróżnienie, czy został nabyty przed 2009 r. (wprowadzenie zaliczki podatkowej) czy po tej dacie:

Sprzedaż starych aktywów jest zwolniona z opodatkowania.

Jeśli sprzedawane są nowe aktywa, w dochodzie ze sprzedaży zawarte są już opodatkowane zyski z poprzednich lat. Pomimo tego bank oblicza zaliczkę podatkową od różnicy między sprzedażą a zakupem. Inwestor musi udowodnić, że dochody z poprzednich lat zostały już opodatkowane.

Jeśli posiadasz tylko taki fundusz, z pewnością jest to łatwe do udowodnienia. Po prostu zachowaj wszystkie oświadczenia od czasu nabycia/lub od 2009 r. Najwcześniej. Jeśli masz kilka takich funduszy w depozycie, konieczne będzie duże zaangażowanie, aby wyizolować sprzedany fundusz spośród opodatkowanych dochodów z poprzednich lat.

Zaliczkę podatkową na zagraniczne fundusze thesaurirende można uniknąć, posiadając konto maklerskie na przykład w Captrader, Lynx lub IB. Są to bowiem zagraniczni brokerzy, którzy nie są zobowiązani do zatrzymania zaliczki podatkowej. Mimo to dochody pozostają opodatkowane.

Teraz, kiedy wyjaśniono pytanie, przejdźmy do odpowiedzi:

Ponieważ większość osób ma niemiecki depozyt, thesauracja jest prawidłowo opodatkowana za pomocą oświadczeń.

Podczas sprzedaży wpadają oni oczywiście w pułapkę podatkową, ponieważ nie zauważyli tego problemu.

W większości przypadków są to zdradzający małoinwestorzy bankowi, bo który poważny inwestor kupiłby takie drogie fundusze?

Czy więc zmienić na zagranicznego brokera?

Chodziło mi raczej o fundusze ETF, które kapitalizują, i nie chcę niczego marnować.

Okay, idźmy dalej.

W przypadku ETF, mało Niemców posiada je, chociaż mają DE w swoim ISIN. Większość jest więc obcokrajowcami podatkowymi, co oznacza, że mają niemieckie problemy podatkowe.

Obowiązują te same zasady, co powyżej.

Jeśli przy sprzedaży wzrostu kursu zawierają się już opodatkowane zyski z poprzednich lat, należy je ponownie odliczyć.

Obecnie trendem w przypadku ETF jest fizyczna replikacja. Te ETF-y mają ten problem podatkowy w związku z otrzymywanymi dywidendami, jeśli nie mają siedziby w Niemczech.

ETF-y kapitalizujące oparte na swapach mogą ominąć ten problem podatkowy poprzez zawarty swap. W efekcie w ramach ETF-u nie ma żadnych dochodów podlegających opodatkowaniu. W związku z tym podatek od dochodów kapitałowych jest stosowny.

Jeśli w przypadku ETF-a z fizyczną replikacją dochodzi do pożyczania papierów wartościowych, czy ETF z swapami jest tak samo bezpieczny?

Alternatywnie można sprzedać swoje ETF-y przed końcem roku i kupić ponownie na początku roku. Wtedy wszystko jest poprawnie i ostatecznie uwzględnione w zaświadczeniu podatkowym, pod warunkiem, że jest to niemiecki broker.

Myślę, że w tym momencie jest to dla mnie zbyt dużo pracy. Prawdopodobnie zdecyduję się raczej na wyszukanie funduszy dywidendowych.

To powinno być jasne, że cała sytuacja ma znaczenie tylko wtedy, gdy kwota wolna od podatku dla oszczędności została już wykorzystana. Małym oszczędzającym nic się nie stanie. Dlatego moim zdaniem jest błędem rezygnowanie z lepszych produktów. Dla małych oszczędzających obowiązuje niemiecki broker z niemieckim zleceniem zwolnienia z podatku.

Kwota ryczałtowa została już wyczerpana. Dlatego było interesujące zastanowić się, co należy zrobić i czy obecne nakłady są opłacalne. Ponieważ nie planuję ciągłego przekształcania funduszy, lecz zamierzam je trzymać dłużej. Po pracy wieczorem jednak staje się to zbyt uciążliwe, aby przystępować do tego obok normalnych obowiązków.

Napisany przez brainy
Zrozumiałe, zwłaszcza że ten problem w praktyce podatkowej nadal wydaje się nie być do końca zauważany.

Po dłuższych poszukiwaniach zaopatrzyłem się w proste pod względem podatkowym produkty. Naprawdę nie jest łatwo znaleźć coś odpowiedniego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata