Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy hipotecznej

Napisany przez Martin79HN
Dziś dowiedziałem się, że wiele banków posiadających sieć oddziałów samodzielnie pośredniczy w udzielaniu kredytów/pożyczek.

Na przykład Targobank, Hypovereinsbank.

Jeśli zdecydujemy się na ofertę, w jakim banku zostanie zapisana hipoteka?

Przyjmijmy (czysto fikcyjnie), że Hypovereinsbank proponuje nam hipotekę w wysokości 250 000€, 50 000€ z KFW 153, 200 000€ jako pożyczkę.

Jednak kwota 250 000€ zostanie przekazana do Ing Diba, DSL Bank lub jakiejkolwiek innej banku przez Hypovereinsbank (z czego 50 000€ to KFW 153).

Czy w takim przypadku Hypovereinsbank zapisze hipotekę w wysokości 250 000€, czy bank, który ostatecznie udzieli kredytu?

Mam nadzieję, że moje pytanie jest zrozumiałe. Chodzi mi o to, że zobowiązujemy się do banku na dłużej niż na okres wiązania oprocentowania np. 10 lat. (Ponieważ w przeciwnym wypadku usunięcie hipoteki i ponowne jej ustanowienie wiążą się z opłatami).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zawsze jest to partner umowy, który zawiera z Państwem umowę pożyczki. Innymi słowy, jest to bank, który wypłaca środki.

Napisany przez NaTwoim13
....i nie jest się związany dłużej niż czas na ustalenie oprocentowania lub do spłaty, co w końcu można zrobić.

Stara bank przekazuje zastaw nieruchomości tylko za 100-200 euro do nowego banku i nie trzeba iść ani do notariusza, ani do banku. To dzieje się za pośrednictwem powierniczego porozumienia pomiędzy bankami i ich notariuszami.

Martin79H, jeśli zaczekasz dłużej, twoje warunki będą coraz gorsze, stawki wzrosną i od twojego pierwszego postu z warunkami wzrosły o 0,2!!

Napisany przez Martin79HN
Dziękuję za informację

Nie do końca się zgadzam.
Na dzień dzisiejszy Hypovereinsbank jako pośrednik oferuje mi
następującą pożyczkę z zastawem hipotecznym:

200.000€ na 10 lat, z możliwością spłaty w ciągu 10 lat i oprocentowaniem 2,5% (wybrane) oraz do 5% dodatkowej spłaty rocznie po oprocentowaniu 1,46% efektywnie (nowy budynek, własne użytkowanie)
+ 50.000€ KFW 153 (warunki według strony internetowej KFW)

Nie mogę powiedzieć, która bank stoi za tym.
Tymczasem istnieje bardzo wiele opcji.

Dopiero gdy otrzymamy zgodę na działkę, podejmiemy działania (po 4-6 tygodniach!)

Zakupiłem za opłatą 2€ porównanie kredytów hipotecznych z i bez wsparcia Riester według badania Fundacji Warentest. Data 01.09.2014!

Dr. Klein, PSD Bank Neckar Saar, Hypovereinsbank, Interhyp należą do TOP oferentów.

Porównanie Fundacji Warentest jest wyższe niż w moim przypadku (80% obciążenia cenowego zakupu/90% wartości obciążenia), ale jest to dobre źródło informacji.

Kiedy nadejdzie odpowiedni moment, zadzwonię do 3-4 osób i ustalę szczegóły z maksymalnie 2 pośrednikami lub bankami, aby mieć pewność.

Poinformuję Was o warunkach.

Dzięki forum.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Martin, pytasz tu już z x postów. I teraz mówisz, że gdy nadejdzie odpowiedni czas, ponownie zapytasz?
Ile banków, jakie instytucje kontaktujesz w rzeczywistości? 20?
To dobrze, że się zastanawiasz, ale zbyt wiele przemyśleń może wprowadzić w chaos w dziedzinie finansowania nieruchomości...
Myślę, że osobisty doradca na miejscu może odpowiedzieć na pytania, które zadajesz tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata