Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Jak reagują banki na zmianę konta osobistego?

Napisany przez ADMCI4
Kochani użytkownicy...

Od ponad dwudziestu lat jestem klientem lokalnego oddziału Sparkasse. Nasza współpraca układała się dobrze, wielokrotnie udzielano mi pomocy, ale teraz doszliśmy do punktu, w którym jakoś nie możemy już iść dalej. Opłaty za prowadzenie konta osobistego są dla mnie znacznie za wysokie, a także oprocentowanie kredytu ponad 8% wydaje się przesadzone. Dlatego chciałbym poszukać tańszego banku, ale nie wiem, jak Sparkasse zareaguje na moje zamiary. Być może już dowiedzieli się o moich zapytaniach.

Kto ma doświadczenie w tej kwestii i może się nim podzielić?

Z poważaniem, Marlon

Napisany przez Heinzi34
Co powinni zrobić? Masz absolutnie wolną rękę, aby otworzyć inne konta. Być może będą one bardziej skłonne do przedstawienia Ci świetnych ofert, gdy zobaczą, że się rozglądasz.

Napisany przez Cici
Zaznaczę jednak Banku oszczędnościowego przy zmianie na zbyt wysokie koszty, być może nawet się zgodzą na ustępstwa. Przynajmniej wiedzą wtedy, dlaczego tracą klienta.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

jak już napisali dwaj przedemną... nic się nie stanie i Sparkasse też nic nie zrobi.

Wątpię jednak, czy ma sens rozmawiać z bankiem wcześniej, aby obniżył opłaty... zazwyczaj banki pozostają przy swoich standardowych opłatach. Ale próba nie zaszkodzi ;-)

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Investment
Cześć,

Na pewno nic negatywnego ci się nie przydarzy.
Jednakże zrobiłbym to samo co ty, czyli poinformowałbym Sparkasse, jeśli znalazłem tańszą ofertę.
Jeśli Sparkasse jest naprawdę tak nastawiona na klienta, jak w swojej reklamie, to na pewno zgodzi się na jakieś korzystniejsze warunki dla twojego obecnego konta osobistego. (mam nadzieję :P)

Napisany przez pebrue
Nie musisz się martwić. Oczywiście mogą Ci również zaoferować konto, ale możesz je odrzucić.

Napisany przez BenjaminS
Do tej pory zmieniłem konto bankowe 3 razy. To zazwyczaj jest nawet normalne - rynek bankowy jest bardzo konkurencyjny, gdzie banki nie wahają się wypłacać premii. Wystarczy spojrzeć na obecne promocje i agresywne reklamy w telewizji, aby wyrobić sobie dobre wrażenie.

Napisany przez 2Escorpio

Dotychczas trzy razy zmieniłem konto bankowe. To zazwyczaj jest nawet powszechne - to bardzo rozchwytywany sektor, gdzie banki nie wahają się wypłacać premii. Wystarczy spojrzeć na aktualne premie reklamowe i agresywne kampanie w telewizji, aby zrobić sobie dobrego wrażenie.

No, twój wynik w biurze informacji kredytowej będzie z tego zadowolony

Napisany przez Katakuna
Jestem również osobą, która ma stałe konto, a dodatkowo ma mniejsze konto, na którym, przyznam szczerze, przeskakuję, aby odebrać premie. W przypadku Comdirect byłem nawet wyjątkowo zadowolony i od razu tam zostałem na stałe oraz przeniosłem tam swoje akcje. W międzyczasie otworzyłem jeszcze konto w Postbanku z około 50 euro na koncie, ale oni często piszą nawet, że mogę je zrezygnować. Myślę, że oprócz niskiego salda, powodem może być również to, że jako student nie muszę płacić comiesięcznych opłat. Jeśli jesteś w swoim banku od dłuższego czasu, mogę sobie wyobrazić, że dzwonią do Ciebie i pytają dlaczego zamierzasz zmienić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ale nie powinno się otwierać konta bankowego tylko dla pieniędzy, zgarniać premie i przejść do następnego partnera bankowego. To naprawdę nie jest dobre dla własnego odcisku kredytowego (Schufa).

Napisany przez Katakuna
Nigdy szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nad tym. W jaki sposób to jest złe dla Schufy? - Dziękuję

Napisany przez 2Escorpio

Właściwie nigdy wcześniej nie zastanawiałem się nad tym. W jaki sposób to może zaszkodzić w przypadku Schufa? - Dzięki

Wyniki Schufa obniżają się w przypadku takich sztuczek... Potrzeba również wielu lat, aby wynik wrócił do swojej pierwotnej wartości.

Odbije się to w momencie, gdy będzie potrzebny kredyt lub finansowanie (np. finansowanie samochodu)... Im niższy wynik Schufa, tym wyższe oprocentowanie... To, co zdobyto dzięki premiom, zostanie zwrócone pięciokrotnie.

Jeśli zaszalało się z tymi sztuczkami, może nawet zdarzyć się, że nie otrzyma się już żadnych finansowań / kredytów.

Napisany przez Espresso

Twój wynik w Schufa spada przy takich zabawach...

Ale dlaczego wynik spada, gdy ma się konto osobiste w więcej niż jednym banku...!? Czy mógłbyś to bardziej wyjaśnić? Nie do końca to rozumiem.

Po prostu powiedz im z banku, że uważasz ich odsetki za dość wysokie i zastanawiasz się nad zmianą. Być może sami podejdą do ciebie. W przeciwnym wypadku po prostu zmień.

Napisany przez Reinhardt78
Jak oni mają zareagować - spróbują zatrzymać Cię i być może zaoferują Ci lepszą ofertę. W przeciwnym razie to naprawdę twój wolny wybór, gdzie chcesz mieć swoje konto.

Napisany przez Lottali07
Upewnij się, że zapytasz grzecznie, dlaczego chcesz zmienić usługodawcę i wymień korzyści oferty specjalnej, aby zatrzymać klienta. Nie będą mogli jednak całkowicie uniemożliwić zmiany.

Napisany przez Finanz-Guru
Wyjątkowo niezrażony. To jest codzienność...
Nie powinno być żadnych większych problemów!

Napisany przez Zaphod

Wynik Schufa spada z powodu tego rodzaju zabawek...

To również zainteresowałoby mnie ponownie. Dokładnie przez co? Przez zbyt wiele kont jednocześnie? Przez nieużywane konta? Przez zbyt częste zmiany banków? Kiedy powinno się to uwzględnić?

Napisany przez 2Escorpio

To również mnie interesuje. Co dokładnie jest tego przyczyną? Za dużo kont jednocześnie? Konta nieużywane? Za częste zmiany banków? Od kiedy powinniśmy o tym pamiętać?

Liczba kont i zmiany. Od kiedy? Przy każdym zgłoszeniu do Biura Informacji Gospodarczej.

Czy konto jest używane czy też jest na debecie, Biuro Informacji Gospodarczej nie sprawdza.

Napisany przez Zaphod

Od kiedy? Przy każdym zgłoszeniu do Biura Informacji Gospodarczej.

Nie, chodziło mi o to, od ilu kont lub zmian transakcji można by było uważać to za podejrzane lub co w pewnym sensie jest uważane za normalne.

Napisany przez 2Escorpio

Nie, mam na myśli, ile kont lub zmian jest podejrzanych lub co jest uważane za normalne.

Co oznacza podejrzane? Po każdej zmianie wynik najpierw się pogarsza i potrzebuje kilku miesięcy, aby się zregenerować lub wrócić do pierwotnego stanu.

Im częściej to robisz, tym bardziej cierpi na tym wynik i tym dłużej zajmuje mu to, aby się regenerować.

To samo dotyczy liczby konta osobistych. Możesz mieć nawet 4 konta osobiste... początkowo twój wynik ucierpi... Po 5, 6, 7 latach powinien on się zregenerować z tego efektu (jeśli w międzyczasie nic innego nie zostanie zgłoszone).

Napisany przez Zaphod
O, o to chodziło. Dzięki

Napisany przez Linda00
Ja, jakiś czas temu również zmieniłem konto bieżące (z Volksbank do banku internetowego). Nie było żadnych problemów z tym związanych. Co może zrobić bank w takiej sytuacji? Przecież każdemu przysługuje wolność wyboru banku, w którym chce założyć konto bieżące lub prowadzić je.

Mogę sobie wyobrazić, że twój obecny bank zapyta, dlaczego chcesz zrezygnować z konta lub przejść do innego banku, ale ostatecznie zależy to od ciebie, czy chcesz zmienić bank, czy nie, jeśli nie jesteś zadowolony.

Napisany przez pennyfuchser
Kto ma ci zabronić zainwestować swoje pieniądze gdzie indziej?! Nie rozumiem obaw. Twój majątek, twoja decyzja.

Napisany przez Talertreu
W niektórych bankach oszczędnościowych istnieje konto osobiste Light lub coś w tym rodzaju.
Darmowe prowadzenie konta, także dla dorosłych.

Często nie jest agresywnie promowane, ale istnieje.

Ze względu na niewielką liczbę moich postów, nie mogę jeszcze zamieszczać linków, ale spróbuj wyszukać Giroaktiv Sparkasse Münsterland Ost w Google. Na pewno istnieje coś podobnego dla innych kont.

Napisany przez MrRob
Oni są dość niewzruszeni takimi zmianami! Więc nie martw się

Napisany przez 2Escorpio

W niektórych oddziałach Spółdzielczych Kas Oszczędnościowych istnieje konto Girokonto Light lub podobne.
Darmowe prowadzenie konta, także dla dorosłych.

Często nie jest agresywnie reklamowane, ale istnieje.

Ze względu na niewielką liczbę moich postów nie mogę jeszcze zamieszczać linków, ale spróbuj poszukać Giroaktiv Sparkasse Münsterland Ost w Google. Coś takiego na pewno istnieje także dla innych kont.

To występuje tylko sporadycznie... trend w bankach stacjonarnych znów zmierza w kierunku kont płatnych.

Napisany przez Oterio
Po pierwsze, klient jest królem. A klient z wieloletnim stażem tym bardziej. Dlatego śmiało zacznij dociskać śrubę i zagroź swojemu doradcy finansowemu rezygnacją, a następnie zasugeruj, że w VR-Banku czy gdzieś indziej kosztuje to tylko xy euro. Zobaczysz, czy nie zaoferują ci lepszej oferty... Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata