Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pytanie dotyczące prowadzenia konta osobistego?

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

dostałem kredyt w rachunku bieżącym od mojego banku Sparda.

Zarobki: 1100€ netto.

kredyt: 2500€ (ustala się ostatecznie po piątym wpływie wynagrodzenia)

Teraz moje pytanie:

Czy bank nie patrzy niechętnie na to, gdy korzystam nieco z mojego limitu?

Czy powinienem zawsze utrzymywać saldo dodatnie na koniec miesiąca, jeśli w przyszłości chciałbym wziąć kredyt lub coś podobnego?

Dziękuję za waszą pomoc

Marc00

Napisany przez brainy
Bank ma nic przeciwko temu, że zawsze przekraczasz limit, bo dzięki temu zarabia bardzo dobrze.

Przy normalnym prowadzeniu konta nie zarabia nic.

Napisany przez 2Escorpio
To zależy od każdego banku.

Z jednej strony bank zarabia dużo pieniędzy za pomocą debetu, z drugiej strony stałe zadłużenie (korzystanie z debetu) nie jest dobre dla wewnętrznego wyniku banku.

Otrzymujemy powiadomienie, jeśli klient jest przez dłuższy czas niż 90 dni w debecie/zadłużeniu. Jednak to zostaje zignorowane, jeśli klient ma przynajmniej jedno zaksięgowanie (zazwyczaj dwa razy w dzień roboczy) na plusie.

Po otrzymaniu powiadomienia nic się nie dzieje, o ile nadal pojawia się odpowiedni dochód. Niemniej jednak, z czasem obniża to wewnętrzny wynik wiarygodności kredytowej (nie ma to nic wspólnego ze wskaźnikiem w Biurze Informacji Kredytowej).

Należy jednak nie zwracać zbyt dużej uwagi na wewnętrzny wynik banku... Ważne są właściwie Biuro Informacji Kredytowej, wskaźnik w Biurze Informacji Kredytowej (ewentualnie inne informacje dotyczące wiarygodności kredytowej) oraz dochód. Wewnętrzny wynik to raczej narzędzie decyzyjne, gdy pozostałe czynniki są niepewne.

Napisany przez Marc00
Cześć,

dzięki za szybką pomoc Escorpio.

Pflanze2007

Napisany przez 2titan1981
Zasadniczo nigdy nie korzystam z debetu. Niemniej jednak powinien być on tak wysoki, jak to możliwe. Ponieważ odsetki byłyby marzeniem dla każdego inwestora, który je od banku otrzyma... Bankowi zależy więc, abyś korzystał z debetu i spłacał go z odsetkami....

Napisany przez Marc00
Tak więc nie ma nic złego w tym, że czasami korzystam z debetu, ale nie powinienem być na minusie przez miesiące lub nawet dłużej?

Czy ujemny stan konta wpływa na wysokość odsetek kredytu, jeśli chcę wziąć go w moim banku?

Czy mogę sprawdzić mój wewnętrzny wynik w moim banku, aby zobaczyć, jak stoję?

Dziękuję jeszcze raz za pomoc

Pflanze2007

Napisany przez 2titan1981
Nie jest to na pewno straszne korzystanie czasami z debetu, jest po prostu bardzo drogie. Jeśli jesteś czasami na minusie i szybko go spłacisz, nie będzie to miało żadnego wpływu na odsetki, jeśli kiedyś będziesz potrzebować kredytu. Wewnętrzny system oceny banku na pewno pozostanie wewnętrzny, w przeciwnym razie nie byłoby to już wewnętrzny system oceny banku.

Napisany przez 2Escorpio
Znając tę ocenę, nie miałoby to żadnego znaczenia.
W większości banków jest to tylko kilka liczb, ocen lub liter.
To nie jest więc ocena od 0% do 100%, jak w przypadku Schufa. Dlatego analiza dla końcowego klienta nie jest możliwa.

Napisany przez Fynn84
No cóż, więc zorganizowałeś sobie debet prawdopodobnie na wypadek nagłych sytuacji, prawda?

Nie musisz się martwić, że korzystasz z debetu, przecież właśnie po to on jest. Sprawa zaczyna się robić niebezpieczna tylko wtedy, gdy jesteś zadłużony na maksa (w twoim przypadku obecnie 2,5 tys. €) i w najgorszym przypadku będziesz musiał zaciągnąć natychmiastowy kredyt lub coś w tym rodzaju. To jest naprawdę drogie i ostatecznie jest to także cel banku.

Co najmniej tak mi kiedyś powiedziano/pouczono. Oczywiście zależy to również od tego, na jakiego pracownika banku lub doradcę trafisz.

Podsumowanie:

Skorzystaj z debetu, ale miej kontrolę, jeśli jesteś osobą, która generalnie żyje skromnie i chce być przygotowana na wszelki wypadek, nie powinno się nic złego stać.

Pozdrowienia
Fynn84

Napisany przez Michael1981
Przeczytałem teraz, że Wielka Koalicja chce narzucić bankom obowiązek wyświetlania wysokości odsetek od przekroczenia stanu konta na swoich stronach internetowych. Dotychczas ich wysokość raczej była ukrywana... Może to pomoże

Napisany przez 6Bankkaufmann
Co to by zmieniło?
Ci, którzy przekraczają limit debetowy lub go nadużywają, będą to nadal robić.

Napisany przez Fynn84
Oprocentowanie debetu zostaje i tak podane i uwzględnione, najpóźniej przy zawieraniu umowy dotyczącej debetu, którą się podpisuje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata