Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące refinansowania.

Napisany przez lolania
Cześć, niestety nie mam pojęcia na ten temat i próbuję dowiedzieć się o nim samodzielnie. Znalazłem stronę internetową o nazwie anschlussfinanzierungen.com.

Przeczytałem trochę na tej stronie i natrafiłem na pojęcie Forward-Darlehen, które jest wymienione jako trzecia opcja w kwestii refinansowania.

Oto cytat:

Forward-Darlehen to trzecia opcja, której nie można całkowicie lekceważyć. Forward-Darlehen jest zawsze interesujący, gdy poziom oprocentowania jest niski przed terminem refinansowania. Dzięki Forward-Darlehen, kredytobiorca już teraz zobowiązuje się do warunków, na jakich bank udzielający kredytu zatwierdzi refinansowanie... Źródło

Przeczytałem tekst i to co nastąpiło, ale nie do końca to zrozumiałem... Chciałbym, aby ktoś wytłumaczył mi to w nieco prostszych słowach. Byłbym wdzięczny, gdyby to było możliwe tutaj. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko jest dobrze napisane i tak dalej, ale jak już wspomniałem, nie mam zielonego pojęcia na ten temat i widzę tutaj wiele pomocnych odpowiedzi, dlatego pomyślałem, że pójdę drogą najmniejszego oporu.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
w przypadku kredytu przekazywanego można już zabezpieczyć nowe finansowanie przed zakończeniem obecnej umowy finansowania budowlanego (okres spłaty odsetek), które następnie dokładnie łączy się z poprzednim finansowaniem.
Zaletą jest, że obecnie bardzo korzystne warunki odsetkowe mogą być zabezpieczone aż do 60 miesięcy przed zakończeniem obowiązującej umowy finansowania. Niemniej jednak dla każdego miesiąca do rzeczywistej refinansacji obowiązują niewielkie dopłaty odsetkowe.
Z tego powodu zdecydowanie warto rozważyć tę możliwość.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@lolania, kiedy dokładnie kończy się dla Ciebie okres wiążący oprocentowanie Twojego kredytu?

Napisany przez NaTwoim13
Zysk buduje się na obecnym poziomie odsetek. Co miesiąc, gdy pożyczka nie jest jeszcze potrzebna lub wypłacona - staje się taka dopiero, gdy inna pożyczka może/musi zostać spłacona - dodaje się do dzisiejszej stopy procentowej 0,02%, przy czym w ciągu 6 miesięcy z pozostałych miesięcy do wypłacenia tego dodatkowego obciążenia nie jest nakładane.

Jeśli więc pożyczka ma być spłacona w ciągu 24 miesięcy, to trzeba dodać do obecnej generowanej stopy procentowej (która odnosi się m.in. do stopnia obciążenia) dodatek w wysokości 0,36% na 18 miesięcy.

Koszt byłby w jednym z obecnie najtańszych dostawców forwardsowych na 10 lat stałych i stopie obciążenia 80% w wysokości nominalnej 1,75%. Doliczając dodatek w wysokości 0,36%, warunki w wysokości nominalnie około 2% są realistyczne, co jest korzystne dla pożyczki, której nie potrzebuję jeszcze przez 24 miesiące, za którą do tego czasu nie muszę płacić ani jednego grosza miesięcznie ani nie ma obciążenia do wypłaty, a okres obowiązywania oprocentowania zaczyna się dopiero wraz z wypłatą pożyczki za rok.

Myślę, że warto chociaż zastanowić się nad tym, biorąc pod uwagę obecnie historycznie niskie stopy procentowe i powody ich istnienia, które na pewno będą musiały zostać skorygowane w przyszłości, a w niedalekiej przyszłości podejście do tego przez bank centralny będzie musiało ulec zmianie. Już to zostało zapowiedziane, jeśli polityka zerowych lub ujemnych stóp procentowych wobec banków nie przyniesie sukcesu, ponieważ amunicja zaczyna się już kończyć.

Ale nikt nie jest w stanie przewidzieć, dokąd zmierzają, pozostaje jedynie zastanowić się nad obecnymi stopami procentowymi i powodami ich istnienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata