Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Serdecznie witamy.

Napisany przez Simona
Dzień dobry Lancelot! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez richard100
Chciałbym dołączyć do tego powitania.
Z zainteresowaniem śledziłem wpisy Lanceleta. Byłby kolejnym wzbogaceniem dla tego forum. :lol:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Witaj Lancelot.
Karat

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za powitalne słowo.

Jestem w trakcie likwidacji. Zdecydowałem się zwiększyć udział w barze, teraz ponad 50%, jeszcze bardziej. Dla mnie pytanie na rok 2006 brzmi: kiedy powinienem zainwestować zwolnionymi pieniędzmi z powrotem?

W obecnej trudnej sytuacji będę potrzebować Waszych opinii!

Od roku jestem niedźwiedziem. Mam nadzieję, że mój pesymizm nie będzie dla Was zbyt uciążliwy.

Lancelot

Cześć Lancelot Trzymam się mojej taktyki. Zazwyczaj sprzedaję, gdy zysk wynosi 10% lub więcej. Pozycje na czerwono pozostają w PF, tak czy inaczej. Teraz zaczyna być trochę trudniej z dokonywaniem kolejnych zakupów. Wraz ze wzrostem kursów ryzyko staje się coraz większe. ? Okazje do zakupu stają się coraz rzadsze..... Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Cześć Lancelotie, Jestem też misiem. Powinniśmy zastanowić się, czy nie powinniśmy konkurować z Dziurowiskiem dla niedźwiedzi w Bernie. Ale mam w tej chwili ten sam problem co Ty. W tej chwili nie inwestuję w akcje, ponieważ od dłuższego czasu oczekiwałem korekty. Z różnych, częściowo sterowanych powodów hossa jednak się skończyła. Jeśli zainteresowane kręgi nie są już zainteresowane hossą, a pozycjonują się na zniekształcenie, przyjdzie korekta. Nie spodziewam się jednak więcej niż 10% - 15%. To, czego teraz nadal nie wiemy, to kiedy nastąpi korekta. Ale wtedy zobaczymy. O wiele ważniejsze jest, co zrobimy, gdy korekta już będzie i wszystko będzie 15% tańsze, oraz w jakim czasie należy wtedy działać i w jaki sposób? Natychmiast z dużym zaangażowaniem czy stopniowo. Myślę, że gdy nastąpi cofnięcie, warto od razu zainwestować 1/3 - 1/2. Jeśli trend zaczyna iść w górę, jeszcze raz 1/3 - 1/2. Jeśli trend potwierdza się i wzmacnia, reszta 1/3 - 1/2. Oczywiście zawsze trzeba mieć trochę gotówki. Tutaj mówię tylko o części akcyjnej lub produktach podobnych do akcji w PF. Wówczas tytuły, które widzę: - Certyfikat Best of Asia (np. Alpha-Zerti z ABN) - Certyfikat indeksowy SMI, DAX, euro-Stoxx - Certyfikat surowcowy Roger Index - Certyfikat na złoto (jeśli również ulegnie zwrotowi) - Certyfikat na kraje BRIC - Certyfikat na EMMA (rynki wschodzące) - ETF na Biotechnologię AMEX lub certyfikat biotechnologiczny ABN Poszczególne tytuły: Altria GE Johnson & Johnson Schlumberger ABB Swiss Life Novartis Straumann/Bio NobleCare/Synthes Street ING Total Amgen UBS lub CS Coraz bardziej skłaniam się ku certyfikatom na indeksy, regiony, rynki, kosze, rynki surowców itp., ponieważ długoterminowe ryzyko inwestowania w pojedyncze tytuły jest po prostu zbyt duże. Zyski z certyfikatów mogą być mniejsze, ale jeśli się trafi na trend, to zawsze wystarczy. W tym roku to widać. W tej chwili w moim portfelu znajdują się tylko 5 barierowych certyfikatów od Banku Leu. Obecne ceny są częściowo ponad 60% powyżej bariery. W związku z tym w okresie od 4 do 12 miesięcy nie powinno być problemów, a odpowiednie odsetki będą kapać na moje konto. W porównaniu z GOAL UBS osobiście uważam, że barierowy RC Banku Leu jest lepszy. Co waszym zdaniem należy wziąć pod uwagę w razie cofnięcia w portfelu? Karat

Napisany przez ADMCI4
Rich pisze: sprzedaję głównie gdy zysk wynosi 10% i więcej

To dla mnie zdecydowanie za mało. Wymagam 30% i więcej, w innym przypadku czekam. Mam bowiem strategię wysokiego ryzyka. Dlatego mam w portfelu jeszcze 45% akcji. Jest jedno wyjątek, gdy tracę nadzieję na akcję, wtedy wolę trzymać gotówkę, np. Nokia, Oracle, Sun.

Karat pisze: .....nadejdzie korekta. Jednak nie spodziewam się większego spadku niż 10% - 15%.

Może tak być. Ale akcje, które mnie interesują, muszą spaść nawiązką, np. firmy ubezpieczeniowe, waluty dolarowe. Spodziewam się, że dolar również będzie tracić na wartości.

Jeśli firma ma wystarczająco dużo gotówki i dobrą pozycję na rynku, mogę czekać na swoje 30-50%. To nie namnaża zwrotu, ale przynajmniej zapewnia pewne bezpieczeństwo.

Lepiej poczekać lub trzymać się gotówki, niż kupić za drogo i później domagać się obniżki o 10%.

A sprzedałeś swoje akcje Merck, Rich?

Lancelot

Cześć Lancelot Tak, MRK sprzedałem już jakiś czas temu. Było mi za gorąco z wszystkimi nadchodzącymi sprawami sądowymi. Nadal mam głęboko związane interesy z PFE, ale te zostaną. ? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Witaj Anglicy :wink: , długo nic od Ciebie nie słychać, nadal mieszkasz w Bazylei czy już zamieszkujesz w domu w Sempach??

Napisany przez ADMCI4
@Dany1

Nadal jestem w Bazylei, w renomowanej szwajcarskiej firmie farmaceutycznej. Nie mogę komentować tytułu w innym przypadku.

Przeniosłem swój drugi Dom z Alzacji na jezioro Sempachersee. Remont prawie zakończony. Dzisiaj monterzy walczą z nową bramą - wygląda na to, że nie jest całkowicie prosta (?). Dlatego muszę być tutaj i pisać w biurze, z jednym okiem na ekranie komputera, a drugim na falującej wodzie. Nawet jest zimny wiatr. Jest nawet zbyt zimno dla ptaków wodnych!

W lecie miałem mało czasu ze względu na remont i sprzedaż domu. Mam nadzieję, że oba niedługo się skończą!

Nadal jestem gotowy przekazać pewne raporty analityczne na życzenie. Czasami są one przydatne do uzyskania dodatkowych informacji.

Lancelot

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata