Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ile własnych środków wpłacić do finansowania?

Napisany przez obelix
Cześć,

właśnie pada deszcz.

Chętnie poznałbym opinie, doświadczenia i dyskusje z specjalistami finansowymi na temat następnego przykładu:

Dwóch przyjaciół posiada razem kamienicę. Aktualnie jeden z przyjaciół zamierza odkupić połowę udziałów od drugiego i stać się wyłącznym właścicielem tej dotąd wolnej od obciążeń nieruchomości.

Powodem sprzedaży jest to, że drugi przyjaciel chce cieszyć się życiem na pełnych obrotach i chce mieć gotówkę. Kupujący, żonaty, 2 dorosłe, samodzielne dzieci, zastanawia się nad tym samym pomysłem i ewentualnym sprzedaniem obiektu w całości osobie trzeciej.

Wartość całkowita: 900 000 euro
Cena zakupu połowy: 450 000 euro
Przychody z czynszu netto rocznie (całkowite): 78 000 euro (miesięcznie = 6 500 euro)

Kupujący jest pracownikiem, ma 63 lata, dobre zdolności kredytowe i nienaganną historię kredytową. Jego osobista stawka podatku dochodowego wynosi około 38%.

Własny kapitał wynosi 80 000 euro. Obecnie jest on dobrze zainwestowany. Dodatkowo posiada inną, wolną od obciążeń i samodzielnie użytkowaną nieruchomość (o wartości około 250 000 euro). Kupujący woli nie używać swojego kapitału, lecz sfinansować cenę zakupu wraz z wszelkimi kosztami dodatkowymi w wysokości około 30 000 euro; łączna suma finansowania 480 000 euro. W nadchodzącym okresie emerytalnym (dobry dochód emerytalny jest zapewniony) kupujący chciałby podróżować, itp., i częściowo korzystać z oszczędności.

a) Hipoteka z okresem 10-letniego zobowiązania na oprocentowanie / spłata 2%
- Kupujący postarałby się jednocześnie oszczędzać na koncie oszczędnościowym budowlanym, aby ewentualnie spłacić resztę długu po dziesięciu latach lub - zależnie od stóp procentowych i sytuacji osobistej - swobodnie wykorzystać oszczędności budowlane.

b) Hipoteka z okresem 15-letniego zobowiązania na oprocentowanie / spłata 2%
- Kupujący postarałby się jednocześnie oszczędzać na koncie oszczędnościowym budowlanym, aby ewentualnie spłacić resztę długu po piętnastu latach lub - zależnie od stóp procentowych i sytuacji osobistej - swobodnie wykorzystać oszczędności budowlane.

c) kredyt balloonowy

Z przewidywanej modernizacji itp. powinno być zbudowane oszczędności w wysokości około 50 000 euro z przychodów z najmu. Około 800 euro miesięcznie. Niewykorzystany kapitał własny byłby dostępny w razie potrzeby.

Ta nieruchomość na wynajem może być być być być sprzedana po dziesięciu latach dzieciom po niższej cenie.

Pytania:

a) która opcja finansowania ma jakie zalety/wady lub jest preferowana?

b) czy kupujący powinien jednak użyć kapitału własnego? Częściowo?

c) sprzedać nieruchomość w całości osobie trzeciej i cieszyć się życiem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Hallo
jaka piękna sytuacja wyjściowa.
Pod względem podatkowym obie nieruchomości mogą być wykorzystane jako zabezpieczenie.
Może to być sensowne, aby uzyskać lepszy oprocentowanie.
480 000 EUR pożyczki w porównaniu do 1 150 000 EUR zabezpieczeń obu nieruchomości.

Ze względu na doskonałe dochody z najmu, nie zdecydowałbym się na zawarcie umowy oszczędnościowej, lecz raczej na zabezpieczenie kredytu na 15 lat lub nawet na 20/25 lat i dokonanie trochę większej spłaty.

Propozycja:
480 000 EUR
25 lat stałego oprocentowania
2,37% odsetki nominalne
2,40% roczne oprocentowanie rzeczywiste
Miesięczna rata 2 124 EUR
Okres kredytowania 25 lat.

Przy dochodach z najmu w wysokości 6 500 EUR można jeszcze zaoszczędzić 800 EUR na oszczędnościach i mieć wystarczająco w późniejszym wieku oprócz emerytury.

Warunki idealne :-)

Napisany przez obelix
Dziękuję za pierwszą ocenę i ofertę.

Dodatkowe oferty (Regionalne):
10 lat = 1,56% oprocentowania
15 lat = 2,17% oprocentowania
przy 2% początkowej spłacie kapitału

Należy wziąć pod uwagę wiek kupującego (63 lata)
=> Czy chce się on męczyć z tą finansowaniem/nieruchomością przez kolejne 25 lat?
Raczej nie, ale być może chciałby sprzedać tę nieruchomość po dziesięciu/piętnastu latach (taniej dzieciom lub po rynkowej cenie obcym osobom).

=> Pomimo pięknych nadwyżek z wynajmu, nie można zapomnieć o należnym podatku dochodowym.
Przykład: Nadwyżka z wynajmu po uwzględnieniu oprocentowania, kosztów i odpisów amortyzacyjnych ok. 4.500 € * 38% PIT ~ 1.700 euro
Nadwyżka po opodatkowaniu ~2.800 €
Odjęte rezerwy na modernizacje (~800 €)
na życie ~2.000 euro.

Jeśli Dom zostałby całkowicie sprzedany obcym osobom, na rachunku depozytowym byłoby 450.000 euro, a reszta życia mogłaby być bardzo przyjemnie zaplanowana.

Jednak Dom zniknąłby, co później nie byłoby uwzględnione dla dzieci.

Piękne perspektywy, bez względu na wybraną wersję. Takie rozważania sprawiają mi szczególną przyjemność, zwłaszcza w pochmurne listopadowe dni. Może mam też błędy w myśleniu?

Można jednak spokojnie spłacić z góry po 10 latach przy stałym kredycie na 25 lat, zgodnie z przepisami BGB 489, jeśli dzieci nie chcą obiektu lub jeśli obiekt ma zostać po prostu sprzedany. Oczywiście teraz 450 000 EUR na koncie to również spora kwota, z którą można wiele zrobić w kolejnych latach.

Napisany przez obelix

Można jednak spłacić kredyt o stałym okresie kredytowania 25 lat po 10 latach bez problemu zgodnie z § 489 BGB

to jasne; do tego czasu ta opcja kosztuje miesięcznie około 300 euro więcej niż 10-letnia oferta z 3% spłatą lub 500 euro więcej niż 15-letnia oferta z 2% spłatą.

Dobrowolne dodatkowe spłaty lub oszczędzanie na koncie budowlanym i zdecydowanie, czy go wykorzystać po przyznaniu/zakończeniu okresu wiązania procentu, wydają mi się nieco bardziej elastyczne.

Dla młodszego kredytobiorcy lub w sytuacji, gdy planowane jest zachowanie tego domu na stałe, wolałbym wybrać kredyt kończący się na koniec okresu. W przypadku pozostałych wariantów dodatkowe modernizacje można łatwiej przetrwać.

Napisany przez Hanomag

=> przy całym pięknym nadwyżce z najmu nie można zapomnieć o zaległym podatku dochodowym.
Przykład (miesięcznie): Nadwyżka z najmu po uwzględnieniu odsetek, kosztów i odpisów amortyzacyjnych około 4.500 € * 38% podatku dochodowego ~ 1.700 euro
Nadwyżka po opodatkowaniu ~2.800 €
minus rezerwy na modernizacje (~800 €)
na życie ~ 2.000 euro.

Przynajmniej tutaj Obelix popełnił duży błąd. Postaram się go poprawić:

Dochody z najmu 6.500 € minus
Odpisy amortyzacyjne dla obiektu z poprzednich lat 2% z około 300.000 / 12 = 500 € minus
Odpisy amortyzacyjne dla zakupu nowego 2% z 450.000 € / 12 = 750 € minus
Koszty odsetkowe około 2% z 450.000 € / 12 = 750 € minus
Szacowane koszty remontu = 800 € co daje Podatne dochody z najmu i nieruchomości 3.700 € * 38 % podatku dochodowego = ~ 1.400 €

Nadwyżka z najmu przed opodatkowaniem 6.500 € minus Odsetki (750 €) minus Remont (800 €) minus Podatek dochodowy (1.400 €)
na życie ~ 4.950 €.

Ponadto wątpię bardzo, czy podany średni podatek graniczny w wysokości 38% jest prawidłowy. Małżonek 63-letni (przyszły emeryt) musiałby w sumie mieć miesięczne dochody podlegające opodatkowaniu w wysokości 9.200 €, z czego 3.700 € pochodzi z najmu, a pozostałe 5.500 € z emerytur i dochodów z odsetek. Ponieważ przyjąłem tylko opodatkowaną część dochodów z emerytur i odsetek, kupujący miałby brutto znacznie więcej dochodów z emerytur i odsetek niż przyjęte 5.500 €. Ponieważ jest to nierealistyczne, średni podatek graniczny dla przyjętych przez mnie 3.700 € w wysokości 38 % jest również nierealistyczny.

Napisany przez obelix

Przynajmniej tutaj Obelix popełnił dużego błędu.

2% od ok. 300.000 na istniejącą własność / 12 = 500 € pomniejszone o
2% od 450.000 € za zakup / 12 = 750 € pomniejszone o

No cóż, to było krótkie skoki.

Oczywiście, na wstępie powinienem był zaznaczyć, że na istniejącą własność nie ma amortyzacji. To ma związek ze spadkiem. Nikt nie mógł tego wiedzieć! Można uwzględnić jedynie wspomnianą przez mnie amortyzację dla zakupu (450.000 €).

Tak, dochody brutto są także bez dochodów z najmu niezłe, ale 38% mogą być zbyt wysokie na starość, a oczekiwane renty podlegają różnej opodatkowaniu. W sumie należy uwzględnić jednak pewnie stawkę podatkową wynoszącą co najmniej 30%. Musiałbym sprawdzić w tabeli podatkowej.

Na przyszłe koszty remontu powinien być tworzony fundusz rezerwowy (800 euro miesięcznie). Ten fundusz rezerwowy nie może jeszcze być uwzględniany podatkowo, ale 800 euro zmniejszają miesięczny wolny nadwyżkę do wykorzystania.

Oprócz podatków, odsetek i rezerw, składka od spłaty kapitału (2%) również zmniejsza ostatecznie dostępne do wydania wolne dochody, czyli to, co kupujący ma gotówką w kieszeni.

Dziękuję za wspólne zastanowienie się i dyskusję!

Napisany przez Hanomag

Oto było krótko skoczony.

Oczywiście powinienem był podać na wstępie, że na stary majątek nie ma odpisów amortyzacyjnych. Ma to związek z dziedziczeniem.

Odpisy amortyzacyjne mogą zostać przejęte i kontynuowane przez spadkobiercę jako następcę prawnego. Jednak jeśli chatka ma więcej niż 50 lat, to już została umorzona i na pewno nie jest warta 900 000 euro.

Cytat od obelix

Tak, dochody brutto są także niezłe bez dochodów z wynajmu, ale stawka 38% może być za wysoka w wieku emerytalnym, a oczekiwane emerytury są opodatkowane różnie. Ogólnie należy jednak uwzględnić stawkę podatkową wynoszącą co najmniej 30%.

Dochody brutto nie mogą być tak wysokie, aby pasowały do 38 lub nawet 30% dla żonatego emeryta. W emeryturach z pewnością są stare emerytury, które podlegają opodatkowaniu tylko niewielkim udziałem w zyskach. Są one zatem wielokrotnie wyższe od swojego udziału podlegającego opodatkowaniu. A dochody z odsetek z 80 000 euro są wolne od podatku, jeśli nie są wyższe niż 2%.

Konkluzja: Stawka podatku graniczna jest fantastyczna, ponieważ - patrząc realistycznie - dochody emerytalne nie mogą być aż tak wysokie.

Cytat od obelix

Musiałbym zajrzeć do tabeli podatkowej.

Spojrzałem.

Cytat od obelix

Na przyszłe koszty remontu powinno zostać utworzone zabezpieczenie (800 euro miesięcznie). To zabezpieczenie nie może jeszcze być uwzględnione podatkowo, ale 800 euro zmniejszają miesięczny dostępny nadwyżka.

Jeśli już prowadzę prognozę na przyszłość, to mogę od razu założyć, że to zabezpieczenie jest traktowane jako inwestycja. Ponieważ koszty remontu nadejdą, nawet jeśli na początku nie będą wynosić od razu 800 euro.

Cytat od obelix

Oprócz podatków, odsetek i zabezpieczeń, kwota spłaty kapitału (2%) również zmniejsza ostatecznie dostępny dochód, czyli to, co kupujący ma gotówką w kieszeni do wydania.

Obliczałem - jak i Ty - bez spłaty kapitału. Nawet jeśli odliczysz 2% spłaty kapitału w wysokości 750 euro miesięcznie, to według moich obliczeń kupującemu zostaje około 4 000 euro do życia. I nawet nie uwzględniono mniejszej stawki podatku niż 38%.

Ja na miejscu wątpiącego kupca, w zależności od lokalizacji i stanu, zdecydowałbym się na zakup. Dzięki otrzymywanemu czystemu czynszowi może spędzać spokojną starość i nie musi obawiać się, że jego 530 000 euro na koncie znikną z powodu braku zysków z odsetek i inflacji. Ponadto sam odziedziczył przynajmniej swoją połowę i ma moralny obowiązek przekazać to swoim dzieciom.

Kapitał własny z powodu obecnie niskich oprocentowań kredytów trzymałbym w rezerwie. Długi nie szkodzą, jeśli jest się płynnym finansowo. Być może dzieci czasem będą potrzebowały wsparcia, albo emeryt ucieknie z młodą Tajlandką. Kto wie.

Napisany przez obelix

AFA może być przejęta i kontynuowana przez spadkobiercę jako następcę prawnego.

Bardzo miło, dziękuję!!!

Mam inne zdanie, ale chętnie się poprawię. Dotychczasowa połowa nabywcy pochodzi z dziedziczenia. Dotychczas nie można było zastosować amortyzacji. Nie została zapłacona cena zakupu i pomiętam modernizacje itp., ponieważ w przeszłości w dużej mierze były one pokrywane przez najemców (patrz niżej).

Cytat z Hanomag

Jednakże jeśli domek ma więcej niż 50 lat, to znaczy, że jest już umorzony i z pewnością nie jest wart 900.000 €

ten domek ma więcej niż 50 lat, ale ze względu na regularnie przeprowadzane modernizacje i remonty (najczęściej przez najemców takich jak banki, duże sklepy), jest w dobrym stanie i znajduje się w absolutnie najlepszej lokalizacji. Świadczą o tym także udokumentowane dochody z najmu rocznie.

Cytat z Hanomag

Dochód brutto nie może być tak wysoki, aby pasował do 38 lub 30% dla emeryta żonatego. Na pewno znajdują się wśród emerytów stare emerytury, które podlegają opodatkowaniu tylko niewielkim udziałem w zyskach. Te zyski są wtedy wielokrotnie wyższe niż ich opodatkowany udział. A dochody z odsetek z kwoty 80.000 € są wolne od podatku, chyba że przekroczyłyby 2%.

nie chcę wchodzić w każdy szczegół.
Kupujący nadal pracuje na etacie.

Po osiągnięciu wieku emerytalnego: Obok renty ustawowej (maksymalnej) płynie również renta firmowa, która przewyższa rentę ustawową. Oprocentowanie posiadanych kapitałów własnych jest znacznie wyższe niż 2% (na pewno). Nadwyżka odsetek nad kwotą wolną od podatku (małżeńska 1.600 euro) podlega opodatkowaniu 25% podatkiem kapitałowym. Nie widzę tu związku z podatkiem dochodowym, chyba że stawka podatkowa byłaby niższa niż 25%. (?)

Cytat z Hanomag

Jeśli już prognozuję przyszłość, mogę od razu założyć rezerwę jako inwestycję.

nie patrzyłem na to w ten sposób. Spodziewane koszty modernizacji być może zostaną zrealizowane w ciągu następnych 3-8 lat (będą musiały zostać zrealizowane)?

Cytat z Hanomag

Kto to wie.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za interesujące i inspirujące informacje. Lubię takie gry myślowe, które mają również realne podstawy! W moim otoczeniu (zarówno prywatnym, jak i zawodowym) niewielu jest w stanie nawiązać ogólny związek i włączyć się w rozważania i opcje... albo po prostu nie chce. Dlatego uważam taką platformę za dobrą, nawet jeśli inni mogą ocenić to inaczej.

Napisany przez Hanomag

Widzę to inaczej, ale z przyjemnością poprawię się. Dotychczasowa własna połowa kupującego pochodziła z spadku. Dotąd nie udało się uwzględnić odpisów amortyzacyjnych. Nie została zapłacona żadna cena zakupu, a modernizacje itp. pomijam, ponieważ w przeszłości w dużej części były ponoszone przez lokatorów (patrz niżej).

Żądane korekty cytat z porad podatkowych Akademickiego Stowarzyszenia Pracowniczego:

4.3.7 Odziedziczona nieruchomość

Jeśli odziedziczysz nieruchomość, zazwyczaj nie poniesiesz kosztów nabycia. Jako jedyny spadkobierca przejmuje się pozycję prawną spadkodawcy i kontynuuje jego amortyzację.

Jeśli powiększysz nieruchomość lub przeprowadzisz rozległe prace remontowe, możesz ponieść własne koszty produkcji, które będziesz musiał odpisywać. Dotąd organy podatkowe i sądy były rygorystycznie przekonane, że przy bezpłatnym nabyciu nie może być własnych kosztów nabycia.

Pierwszy raz od tej oceny odchylał się Sąd Finansowy Federalny w 2013 roku i postanowił następująco: Jeśli do masy spadkowej należy wynajęta nieruchomość, możesz uwzględnić koszty związane z wpisaniem do księgi wieczystej, doradztwem i rozwiązaniem wspólnoty spadkowej jako koszty nabycia przy przychodach z najmu i dzierżawy. Warunek: Koszty te zostały poniesione w celu uzyskania dochodów z najmu także w przyszłości (orzeczenie Sądu Finansowego Federalnego z dnia 9.07.2013 r., IX R 43/11, BFH/NV 2013, s. 1853).

Cytat od obelix

Jeszcze raz serdeczne podziękowania za interesujące i inspirujące informacje.

Jestem zadowolony, że pozytywnie postrzegasz moje wpisy i korzystasz z nich. Inni często odbierają takie inspiracje jako pouczenie i reagują z oburzeniem. Prawdopodobnie wynika to również z faktu, że zawsze chętnie nazywam rzeczy po imieniu.

Napisany przez obelix

2% odpisy na zakup w wysokości 450 000 € / 12 = 750 € pomniejszone o

właśnie natknąłem się na ten wpis.

Z mojej wiedzy wynika, że wartość nieruchomości nie jest uwzględniana przy obliczaniu odpisów amortyzacyjnych. (?)

Według mapy wartości gruntów, (całkowita) wynosi około 290 000 euro.

=> Cena zakupu 450 000 euro minus 145 000 euro (1/2 z 290 000 euro) Wartość dla odpisów amortyzacyjnych = 305 000 euro * 2% = 7 100 euro rocznie.

W tym przykładowym obliczeniu pomińę koszty poboczne zakupu.

Cytat z Hanomag

Doch nie może być tak, że dochody brutto dla małżonka emeryta pasują do 38 czy nawet 30 %.

Teraz jeszcze raz zerknąłem i poobliczałem:
Na podstawie dostępnych danych (dochody) uważam, że 30% stanowi dolną granicę. Ale to tylko margines uwagi.

Cytat z Hanomag

Dobrze, że pozytywnie oceniasz moje wpisy i czerpiesz z nich korzyści. Inni często odbierają takie sugestie jako pouczenie i reagują oburzeni. Być może wynika to z faktu, że zawsze lubię nazywać rzeczy po imieniu.

W tym właśnie tkwi sens forum. Jako pytający, chcę czerpać z tego korzyści.

Napisany przez Hanomag

właśnie natknąłem się na ten post.

Moim zdaniem wartość nieruchomości nie jest uwzględniana przy obliczaniu odpisów amortyzacyjnych. (?)

Na podstawie mapy wartości gruntów, wartość ta wynosi (łącznie) około 290 000 euro.

=> Cena zakupu 450 000 euro minus 145 000 euro (1/2 z 290 000 euro) wartość dla odpisów amortyzacyjnych = 305 000 euro * 2% = 7 100 euro rocznie.

Ok, sam się nad tym zastanowiłem, ponieważ po prostu przez nadmierną pewność siebie zapomniałem.

Cytat od Hanomaga

Dochód brutto nie może być tak wysoki, żeby odpowiadał dla małżonka otrzymującego rentę 38 lub 30%.

Cytat od obelixa

Teraz jeszcze raz sprawdziłem i policzyłem:
Na podstawie dostępnych danych (dochody) widzę 30% jako dolną granicę.

Znasz prawdziwe dochody. Po prostu nie mogę sobie wyobrazić, że ktoś otrzymujący rentę państwową oraz rentę z zakładu pracy może generować takie przychody. Być może przyjąłeś tu jako podstawę nie średnią stawkę podatkową dla całego dochodu z najmu, ale stawkę podatku granicznego? Zobacz tutaj.

Amortyzacja w dzierżawie i wynajmie dotyczy tylko budynków, nie gruntów.
Zazwyczaj wynosi 2% wartości budynku rocznie.

Napisany przez obelix

Nie mogę po prostu uwierzyć, że ktoś może generować tyle dochodów ze stanowej renty plus renty firmowej.

co w tym takiego niezwykłego? Zwłaszcza jeśli uwzględnia się dochody z wynajmu podlegające opodatkowaniu.

Napisany przez Hanomag

Co w tym ma być nadzwyczajnego? Zwłaszcza gdy uwzględnia się dochody z wynajmu podlegające opodatkowaniu.

Przeliczyłem jeszcze raz z zaktualizowanymi danymi i muszę Cię potwierdzić:

Dochody z wynajmu 6.500 € pomniejszone o
Amortyzację dla nabytego nieruchomości 2% z 305.000 € / 12 = 508 € pomniejszone o
Koszty odsetek około 2% z 480.000 € / 12 = 800 € pomniejszone o
Szacunkowe koszty remontu = 400 € dają Dochody podlegające opodatkowaniu z V + V 4.792 € * 30% podatek dochodowy = ~ 1.435€

Nadwyżka z wynajmu przed opodatkowaniem 6.500 € pomniejszone o Odsetki (800 €) pomniejszone o Fundusz remontowy (800 €) pomniejszone o Spłatę (800 €) pomniejszone o Podatek dochodowy (1.435 €)

na życie ~ 2.665 € plus Dochody z emerytury, można mimo zakupu nadal całkiem dobrze podróżować, zwłaszcza mając rezerwę gotówkową powyżej 80.000 €

Obliczenie dochodów z emerytury:

Wspólna podstawa opodatkowania dla emerytury + danych z wynajmu = 82.000 € daje według taryfy podziałowej = 18.606 €
Podstawa opodatkowania dla emerytury bez danych z wynajmu = 24.500 € daje według taryfy podziałowej = 1.386 €
---------------------------------------------------------------------------
Podstawa opodatkowania wyłącznie z danych o wynajmie = 57.500 € * 29,95% = 17.220 / 12 = 1.435 € Podatek dochodowy od wynajmu

Dochody z emerytury podlegające opodatkowaniu powyżej 24.500 € przynoszą w zależności od rodzaju emerytury, kwoty wolnej od podatku oraz uwzględnienia kosztów zabezpieczenia społecznego (np. składki na ubezpieczenie zdrowotne itp.) bardzo realistyczne roczne bruttoemerytury.

Obelix ma 63 lata i przed nim dobre życie. Albo przyjaciel Obelixa :-)
Ale w życiu nic nie przychodzi bez wysiłku.

Napisany przez obelix

do życia ~ ... € plus dochody z emerytury, można mimo zakupu nadal dobrze podróżować, zwłaszcza mając rezerwę gotówkową w wysokości .... €

Dziękuję za - oczekiwaną - korektę. Jak wspomniałem, pomijam aspekt podatkowy w moich obliczeniach dotyczących gromadzenia rezerw. W chwili obecnej nie są potrzebne żadne remonty, więc można to traktować jako czyste oszczędzanie.
Również dokładne konsekwencje podatkowe przyszłych emerytur nie są jasne ani łatwe do obliczenia z góry. Ogólnie spodziewam się stawki podatkowej raczej powyżej 30%, jednak dla obecnego przykładowego obliczenia i dyskusji nie jest istotna każda pojedyncza procentowa różnica.

Kluczowe pytanie:

Ile kapitału własnego należy zainwestować w finansowanie, to nieco zaginęło w naszych dyskusjach, chociaż tendencja (= brak kapitału własnego) wydaje się oczywista.

jest to absolutnie subiektywna ocena osobista.

Napisany przez Hanomag

W dyskusjach nieco zatraciło się, ile kapitału własnego powinno być zaangażowane w finansowanie, chociaż tendencja (= brak kapitału własnego) wydaje się być jasna.

To rzeczywiście należy ocenić indywidualnie. Na przykład ja, pomimo wysokiego zadłużenia, zawsze przywiązywałem wagę do relatywnie wysokiej rezerwy gotówkowej. Do tego należą wszystkie środki, które można szybko wykorzystać, na przykład akcje, które w tej chwili sprawiają mi wiele radości.

Ponieważ kupujący przyjaciel zastanawiał się nad sprzedażą swojego udziału, poleciłbym mu kontynuowanie inwestowania w dobrze oprocentowaną rezerwę gotówkową i finansowanie wszystkiego. Oczywiście zależy też to od tego, ile oprocentowania dostaje za 80 000 € i ile musi zapłacić za pożyczkę. Każda umowa kredytowa powinna zawierać możliwość dokonywania dodatkowych spłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata