- ndz gru 07, 2014 6:50 pm
Cześć,Potrzebuję pilnie Waszej pomocy, ponieważ właśnie dostałem krótkoterminową obietnicę zakupu naszej wymarzonej działki.Chodzi o działkę o powierzchni 570 m2 bez związania z deweloperem za 102 000 €.Wliczając podatek od nieruchomości i opłaty notarialne, szacuję łączne koszty na około 110 000 €, które musiałbym wkrótce przesłać.Posiadając spłacony apartament, nie jesteśmy pod ogromną presją czasową, bo i tak musielibyśmy go wystawić na sprzedaż przed rozpoczęciem budowy domu.Jednak w ciągu 2 lat musielibyśmy zagospodarować działkę.Myślę, że Dom, który chcemy zbudować, kosztowałby około 200 000 €, ale nie jesteśmy jeszcze w pełni zgodni co do tej kwoty...Mój plan zakłada aktualnie jedynie zakup działki, najlepiej z własnych środków.Dostępne środki własne to:40 000 € na koncie oszczędnościowym+ około 40 000 € saldo na umowie BHW DispoMaxx z 2003 roku (co miesiąc wpływa tam 500 € + 2% oprocentowanie rocznie).Brakujące 30 tysięcy chciałbym pożyczyć gdzieś osobno i spłacić po sprzedaży mieszkania.Wartość mieszkania o powierzchni 82 m2 wynosi około 70-80 tys. €, więc po jej sprzedaży musiałbym pożyczyć tylko około 150 000 € na Dom.Planuję spłacić to w pełnym terminie w ciągu 15 lat i przy obecnym oprocentowaniu, miesięczna rata kredytu wynosiłaby około 1000 €, co uważam za wykonalne...A może teraz już negocjować umowę z bankiem i rozpocząć budowę wiosną?Czy zgodziliby się na nadpłatę po sprzedaży mieszkania?Czy opłaca się podawać działkę jako wkład własny czy tylko gotówka jest korzystniejsza?W zasadzie szkoda mi rozwiązać umowę z BHW przy takim oprocentowaniu...Rozważałem także umowę kredytu na 10 lat i zaciągnięcie kredytu mieszkaniowego Riester na resztę.Jestem bardzo ciekawy Waszej opinii...