Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Sądowy nakaz zapłaty, ale brak wcześniejszych upomnień.

Napisany przez Sera32
Cześć drogie Forum!

Może ktoś mi pomóc w następującej sytuacji:

Chodzi o moją polisę OC. Termin płatności upływa pod koniec czerwca, a fakturę otrzymuję zawsze już w kwietniu. Co tu dużo mówić, w tym roku miałem dużo prywatnych problemów i po prostu zapomniałem o tej fakturze. Kilka dni temu dostałem wezwanie sądowe, teraz ma to wynosić ponad 200 euro. Jednak w międzyczasie NIC nie otrzymywałem, bo wtedy bym zapłacił. Możliwe, że to dlatego, że moja mama mieszka ze mną i listonosz lubi wrzucać listy do niej. Mówi, że nie pamięta, czy otrzymała coś od mojego ubezpieczenia. Być może pomyślała, że to reklama z logo ubezpieczenia, nie mogła przeczytać nazwiska adresata (jest już trochę starsza), wyrzuciła to z reklamą... wszystko możliwe. Nawet wezwanie sądowe było w jej skrzynce, ale koperta była żółta, więc trochę rzuca się w oczy, prawdopodobnie dlatego w ogóle mnie dotarło... Faktem jest, że oprócz faktury nie otrzymałem żadnych innych wezwań do zapłacenia.

Tak, to moja wina, nie powinienem zapomnieć o tym. Ale co teraz zrobić najlepiej? Po prostu zapłacić? Zaprzeczyć wszelkim dodatkowym opłatom poza głównym żądaniem? Przecież nie jestem w stanie udowodnić, że nic nie otrzymałem.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Napisany przez Daukind

Ale co teraz zrobić najlepiej?

Cytat autorstwa Sera32

Po prostu zapłacić?

Brzmi sensownie.

Napisany przez GeraldmitdemHut
Jeśli nie możesz udowodnić, to na twoim miejscu zapłaciłbym. To irytujące i zdarza się zapomnieć o czymś. Niemniej jednak i tak nie unikniesz płacenia, więc lepiej to przelać, zanim koszty jeszcze bardziej wzrosną.

Napisany przez Stefan77
Często żądania są sprzedawane firmom windykacyjnym. I czasami przesyłki z wezwaniami giną w poczcie, nikt nie jest od tego wolny. To irytujące - ale najlepiej jest zapłacić! A ja napisałbym również e-mail do obsługi klienta i przekazał, że jest bardzo niegrzeczne od razu zaangażowanie firmy windykacyjnej.

Napisany przez 2Escorpio
Liczenie będzie tutaj faktycznie najprostszym sposobem.

Warto jednak zaznaczyć, że w praktyce nakaz zapłaty nie został mu doręczony (został wrzucony do złego skrzynki pocztowej). (Nie musisz mówić, że matka przekazała mu pismo)

To samo dotyczy faktury / upomnienia od ubezpieczyciela i ewentualnie firmy windykacyjnej... Tutaj bowiem liczy się doręczenie, a nie fakt, że list został wysłany.

Pojawia się tylko pytanie, czy różnica w kwocie (koszty upomnienia) uzasadnia teraz robienie z tego wielkiej sprawy... Zwłaszcza, że aby udowodnić błędną doręczenie, trzeba by uwzględnić matkę.

Niezależnie od płatności, warto byłoby to napisać firmie ubezpieczeniowej i biuru windykacyjnemu... być może zgodzą się na ustępstwa finansowe lub wycofają wypowiedzenie polisy. (Na pewno polisa została wypowiedziana?)

Napisany przez Rue-Rue
Tak, jest to oczywiście irytujące. Ale nie ma możliwości uniknięcia zapłaty opłaty karnej - pewnie już to zrobiłeś. Zwłaszcza że nie jesteś w stanie udowodnić, że w międzyczasie nie otrzymałeś żadnego wezwania do zapłaty prywatnego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej pocztą. Twój sytuacja mieszkaniowa/rodzinna wyjaśnia dlaczego takie pismo mogło prześlizgnąć się niezauważone. Z drugiej strony uważam, że jest miejsce na drugie wezwanie. Ponieważ każdy dostawca ubezpieczenia powinien rozumieć, że pojedyncze pismo może zginąć nawet w najbardziej uporządkowanym gospodarstwie domowym, bez winy odbiorcy. Nie zawsze muszą od razu zakładać braku moralności w płaceniu, obojętności czy złośliwości ze strony ubezpieczonego. Więc powinien zostać wysłany drugi wezwanie, zanim za trzecim razem będzie można nałożyć karę. Czy większość usług budowlanych nie jest tak obsługiwana? Zawsze szybko i grzecznie płacę, dlatego nie jestem tego do końca pewna. Ale dlaczego nie miałoby to obowiązywać w przypadku ubezpieczeń (lub ogólnie w przypadku każdego rodzaju rachunku)? Płacącemu należy przecież dać pewną elastyczność.

Napisany przez Birgit
Licz, a sprawa załatwiona.

I może warto zastanowić się nad korzyściami płatnością elektroniczną.

Co się stanie, jeśli listy do ciebie okażą się trafiać do twojej mamy,

a ona może je wyrzucić, to oczywiście sprawi, że nie otrzymasz faktur.

W takim przypadku pobieranie opłat automatycznie byłoby korzystniejsze.

Kiedyś zawsze wszystko opłacałem ręcznie, dopóki nie trafiłem do szpitala na dłuższy czas, a rachunki zostały niezapłacone.

Była to ogromna udręka, aby przeprosić wszystkich odbiorców.

Dlatego wtedy zmieniłem wszystko na płatność elektroniczną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata