Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: easycredit wypłacił 1,6 mld euro ukrytej prowizji dla banków ludowych w latach 2006-2012.

Napisany przez Vicky
easycredit twierdzi, że w latach 2006-2012 wypłacił ukryte prowizje na kwotę 1,6 mld euro do związkowych banków spółdzielczych. A w roku 2013 wypłacono 183,3 mln euro. Wszystkie te środki, o których klient nic nie wie, a mimo to płaci.

Należy również zwrócić uwagę na aspekt podatkowy. easycredit (TeamBank AG) ujmuje prowizje jako koszty i dzięki temu uzyskuje ulgę podatkową. Jednak banki spółdzielcze są organizacjami zbiorowymi i są opodatkowane znacznie niższymi stawkami, a nawet nie są opodatkowane tak jak spółki akcyjne. Trzecią stroną w umowie jest DZ-Bank, która również na tym zarabia. Tutaj następuje oficjalna uchylanie się od podatków. Ratowniczka banków patrzy lub siła grupy lobbingowej jest zbyt silna.

Piękny świat banków.

Re: easycredit wypłacił 1,6 mld euro ukrytej prowizji dla banków ludowych w latach 2006-2012.

Napisany przez brainy
Dlaczego oficjalnie popełnia się tam oszustwa podatkowe?

Jak zarabiasz ty lub twój żywiciel na utrzymanie? Czyść ktoś odejmuje ten wynagrodzenie od podatku?

Jesteśmy na tropie ogromnego skandalu!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czym jest ukryta prowizja? Wiem, co to jest zwykła prowizja. Na sprawozdaniu finansowym wspomnianej firmy z pewnością można zobaczyć także opłaty prowizyjne w rachunku zysków i strat. Ale co to jest ukryta prowizja?

Napisany przez Vicky
Ukryta prowizja jest także nazywana kick back. Oto wyjaśnienie z Wikipedii:
Kick-back to zwrot części zapłaconej kwoty w transakcji między co najmniej trzema uczestnikami, dokonywany przez jednego uczestnika na rzecz innego. Typowo osoba, która ostatecznie poniesie koszty, nie jest świadoma kick-backu. Synonimami są ukryta prowizja i - szczególnie w Szwajcarii - retrocesja. Ukrywanie płatności, zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego, stanowi zwykle naruszenie umowy, które prowadzi do odszkodowania cywilnego, podobna sytuacja panuje w Austrii i w Szwajcarii.
Jako pracownik, podatki i składki społeczne są pobierane bezpośrednio. Możliwe jest jedynie odliczenie na przykład ubezpieczeń, kosztów dojazdu etc. przy rozliczeniu rocznym podatku dochodowego.
Przedsiębiorstwa mogą odliczać prowizje jako koszty, przy czym osoba otrzymująca prowizję musi ją opodatkować. W ten sposób dający prowizję unika obciążenia podatkowego, a osoba pobierająca prowizję, będąc spółdzielnią, może nie płacić lub płacić niewiele podatków, gdyż spółdzielnia nie może osiągać zysków. Obie firmy są jednak częścią grupy przynależącej do spółki akcyjnej, DZ-Bank z Frankfurtu.

Nie uważam tego za wielką rzecz. To z pewnością jest produkowane od lat.

Napisany przez brainy
Gdzie jest ustalone, że spółdzielnia nie może osiągać zysków?

I przede wszystkim, gdzie jest napisane, że spółdzielnie praktycznie nie płacą podatków?

Czy ja też nie mogę założyć spółdzielni?

Moje lokalne banki spółdzielcze osiągają bardzo duże zyski i płacą za nie także ciężkie podatki. Wygląda na to, że robią coś nie tak. Ale też nie mają w ofercie Easy Kredit.

Napisany przez Vicky
Cześć pracowniku banku,
sprawdź to jeszcze raz! W ciągu okresu trwania kredytu nalicza się kilka tysięcy euro dodatkowych obciążeń, o których klient nic nie wie. Banki spółdzielcze muszą wszystko sprzedać za wszelką cenę. A na każdy kredyt trzeba wykupić ubezpieczenie od pozostałego zadłużenia. (Choć nie jest to zawarte w umowie), tak oczekuje tego zarząd od pracowników. I nagle rzeczywiste roczne oprocentowanie nie wynosi już np. 8%, a wtedy wynosi 15% lub nawet więcej, czasami aż do rażącego sprzeciwu. Jednak dla klienta widoczne są tylko te 8% w umowie. Nieliczni potrafią to obliczyć. Istotne jest również zaufanie klienta do swojego banku. Dodatkowo klienci banku spółdzielczego są celowo werbowani. Każdy sprzedany kredyt oznacza dla banków spółdzielczych większe prowizje. A ten, kto dużo sprzedaje, jest dobrym pracownikiem.

@Vicky, jestem również przeciwny sprzedaży Produktów Ubezpieczeniowych Z Inwestycją, jeśli Klient nie chce ich nabyć lub nie potrzebuje.

Napisany przez lotse7
do@Specjalista ds. bankowości:
Twoje wypowiedzi są moim zdaniem całkowicie irelewantne.
Według jednomyślnego poglądu prawnego Sądu Najwyższego w sprawie ujawniania ukrytych prowizji wewnętrznych obowiązują jasne zasady dla wszystkich oferowanych produktów bankowych, w tym także dla kredytów bankowych. Jeśli kredytobiorca nie zostanie poinformowany o tym przed zawarciem umowy, bank jest zobowiązany do wypłaty odszkodowania i ewentualnie może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej!
Zgodnie z Sądem Najwyższym okres przedawnienia rozpoczyna się dopiero od konkretnej świadomości, że prowizje wewnętrzne zostały wypłacone, co oznacza, że bank może być pociągnięty do odpowiedzialności nawet wiele lat później - w pełni słusznie!

Napisany przez Franz42
Krótkie pytanie, jako nowicjusz, gdzie mogę na przykład dokładnie obliczyć takie wspaniałe easycredit? Mam coś takiego i chcę to spłacić, z tego co wiem, została pobrana prowizja zespołowi bankowemu na rzecz Volksbank, ale nie została uwzględniona w umowie, czego nie wierzę, podobnie jak ubezpieczenie spłaty kredytu, które nie pojawia się w oprocentowaniu, z powodu luki prawnej...?
Proszę o wiadomość prywatną z linkiem do kalkulatora, gdzie można uwzględnić dodatkowe koszty.
Z góry dziękuję, pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata