- pt lut 13, 2015 10:01 am
Cześć wszystkim,
właśnie próbuję zgłębić temat Riester. Niestety, gdy sytuacje stają się bardziej skomplikowane, informacje stają się trochę niejasne. Wyszukiwałem informacji i trafiłem na to forum, więc pomyślałem, że spróbuję tutaj. Ponieważ sprawa jest dość długa, z góry dziękuję za przeczytanie!
Tło:
Właśnie kupiliśmy Dom (cena zakupu 210 000 €). Następnie trzeba będzie przeprowadzić remont o podobnej skali.
Dom jest opłacany w trzech częściach:
1. 32 000 € pożyczka pośrednia
2. 50 000 € program mieszkaniowy KFW
3. 128 000 € klasyczny plan oszczędnościowy na budowę
Podczas remontu zostaną użyte między innymi dwa kredyty KFW
1. 50 000 € KfW 151 - energetyczna modernizacja
2. 50 000 € KfW 159 - dostosowanie dla osób starszych
Reszta pokryta jest z kapitału własnego. Całkowita kwota wynosi około
400 000 € plus
Na podstawie historii posiadamy dwa plany oszczędnościowe Riester o wartości
150 000 €. Obecnie zdeponowano na nich 38 000 €. Chcielibyśmy teraz część
tych 38 000 € wypłacić i użyć ich do spłacenia pożyczki pośredniej oraz pozostałą
część przeznaczyć na remont. Plany oszczędnościowe Riester będziemy nadal
zasilali, aby za 10 lat móc spłacić kredyty KFW.
Pytania:
1. Elementy Riester formalnie zastępują elementy remontu. Jednak Riester może być
wykorzystany tylko na zakup. Ponieważ suma wszy
szystkich części Riester (38 000 € wypłata i 150 000 € plan oszczędnościowy Riester) jest mniejsza niż cena zakupu 210 000 €, czy nadal byłoby to dopuszczalne?
2. Jeśli za 10 lat oprocentowanie będzie na tym samym poziomie co dzisiaj, wypłacilibyśmy kapitał Riester i zlikwidowali/bylibyśmy zwolnieni z opłat związanych z Riester. Czy byłoby to możliwe?
Z góry dziękuję
właśnie próbuję zgłębić temat Riester. Niestety, gdy sytuacje stają się bardziej skomplikowane, informacje stają się trochę niejasne. Wyszukiwałem informacji i trafiłem na to forum, więc pomyślałem, że spróbuję tutaj. Ponieważ sprawa jest dość długa, z góry dziękuję za przeczytanie!
Tło:
Właśnie kupiliśmy Dom (cena zakupu 210 000 €). Następnie trzeba będzie przeprowadzić remont o podobnej skali.
Dom jest opłacany w trzech częściach:
1. 32 000 € pożyczka pośrednia
2. 50 000 € program mieszkaniowy KFW
3. 128 000 € klasyczny plan oszczędnościowy na budowę
Podczas remontu zostaną użyte między innymi dwa kredyty KFW
1. 50 000 € KfW 151 - energetyczna modernizacja
2. 50 000 € KfW 159 - dostosowanie dla osób starszych
Reszta pokryta jest z kapitału własnego. Całkowita kwota wynosi około
400 000 € plus
Na podstawie historii posiadamy dwa plany oszczędnościowe Riester o wartości
150 000 €. Obecnie zdeponowano na nich 38 000 €. Chcielibyśmy teraz część
tych 38 000 € wypłacić i użyć ich do spłacenia pożyczki pośredniej oraz pozostałą
część przeznaczyć na remont. Plany oszczędnościowe Riester będziemy nadal
zasilali, aby za 10 lat móc spłacić kredyty KFW.
Pytania:
1. Elementy Riester formalnie zastępują elementy remontu. Jednak Riester może być
wykorzystany tylko na zakup. Ponieważ suma wszy
szystkich części Riester (38 000 € wypłata i 150 000 € plan oszczędnościowy Riester) jest mniejsza niż cena zakupu 210 000 €, czy nadal byłoby to dopuszczalne?
2. Jeśli za 10 lat oprocentowanie będzie na tym samym poziomie co dzisiaj, wypłacilibyśmy kapitał Riester i zlikwidowali/bylibyśmy zwolnieni z opłat związanych z Riester. Czy byłoby to możliwe?
Z góry dziękuję