Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłacić KfW poprzez Wohnriester

Napisany przez FritzB
Cześć wszystkim,
właśnie próbuję zgłębić temat Riester. Niestety, gdy sytuacje stają się bardziej skomplikowane, informacje stają się trochę niejasne. Wyszukiwałem informacji i trafiłem na to forum, więc pomyślałem, że spróbuję tutaj. Ponieważ sprawa jest dość długa, z góry dziękuję za przeczytanie!

Tło:
Właśnie kupiliśmy Dom (cena zakupu 210 000 €). Następnie trzeba będzie przeprowadzić remont o podobnej skali.

Dom jest opłacany w trzech częściach:
1. 32 000 € pożyczka pośrednia
2. 50 000 € program mieszkaniowy KFW
3. 128 000 € klasyczny plan oszczędnościowy na budowę

Podczas remontu zostaną użyte między innymi dwa kredyty KFW
1. 50 000 € KfW 151 - energetyczna modernizacja
2. 50 000 € KfW 159 - dostosowanie dla osób starszych

Reszta pokryta jest z kapitału własnego. Całkowita kwota wynosi około
400 000 € plus

Na podstawie historii posiadamy dwa plany oszczędnościowe Riester o wartości
150 000 €. Obecnie zdeponowano na nich 38 000 €. Chcielibyśmy teraz część
tych 38 000 € wypłacić i użyć ich do spłacenia pożyczki pośredniej oraz pozostałą
część przeznaczyć na remont. Plany oszczędnościowe Riester będziemy nadal
zasilali, aby za 10 lat móc spłacić kredyty KFW.

Pytania:
1. Elementy Riester formalnie zastępują elementy remontu. Jednak Riester może być
wykorzystany tylko na zakup. Ponieważ suma wszy

szystkich części Riester (38 000 € wypłata i 150 000 € plan oszczędnościowy Riester) jest mniejsza niż cena zakupu 210 000 €, czy nadal byłoby to dopuszczalne?
2. Jeśli za 10 lat oprocentowanie będzie na tym samym poziomie co dzisiaj, wypłacilibyśmy kapitał Riester i zlikwidowali/bylibyśmy zwolnieni z opłat związanych z Riester. Czy byłoby to możliwe?

Z góry dziękuję

Napisany przez immerfernweh
Kto na pewno może dostarczyć dalsze informacje to Centralne Biuro do spraw Dotacji Emerytalnych w Berlinie, infolinia 03381 21222324. Opróżniliśmy naszą rentę Riester zgodnie z § 92a ust. 1 Nr. 2 Ustawy o podatku dochodowym w celu spłaty długu mieszkaniowego. Oznacza to, że w ramach refinansowania wzięliśmy całą oszczędność zgromadzoną w ramach riester-renty. Była to spora bitwa papierowa i trwała około 7 miesięcy, ale udało nam się wypłacić pieniądze i zmniejszyć kwotę pożyczki. Oznacza to, że środki zgromadzone w ramach Riester można również wycofać w celu spłacenia długu.
Nie jestem pewien, jak to wygląda w przypadku umów oszczędnościowych Riester, ale na pewno Centralne Biuro do spraw Dotacji Emerytalnych w Berlinie wie!

Napisany przez uwehaensch

Jak to działa w przypadku umów budowy kapitału w ramach programu Riester, nie mogę powiedzieć, ale na pewno Zentrale Zulagenstelle für Altersvermögen wie!

Zasada działania jest w zasadzie taka sama.

Pobieranie jest dozwolone tylko wtedy, gdy jest związane z zakupem lub budową nieruchomości przeznaczonej do własnego użytku.

Przekażę Ci następujący link, tutaj można znaleźć wiele informacji w zakresie najczęściej zadawanych pytań, w razie dalszych pytań zalecam kontaktowanie się bezpośrednio z biurem wsparcia (patrz: zulagenstelle).

Deutsche Rentenversicherung - Często zadawane pytania - Dotyczące wsparcia dla nieruchomości do własnego użytku

Napisany przez Hanomag

Entnahme jest dopuszczalna tylko wtedy, gdy jest związana z zakupem lub budową nieruchomości do własnego użytku.

To dotyczyło stanu prawnego do 31.12.2013 r., a spłata długu była możliwa tylko w momencie rozpoczęcia emerytury. W międzyczasie można stosunkowo szybko - jak napisał alwaysfernweh - dokonać wypłat (całkowicie lub co najmniej 3 000 €) w celu spłaty odpowiedniej nieruchomości. Prawdopodobnie sytuacja ta będzie miała tę samą konsekwencję w przypadku BSV, ale należy to wyjaśnić.

Cytat użytkownika uwehaensch

Chciałbym podać poniższy link, gdzie moim zdaniem można wywnioskować wiele z FAQ,

od razu na górze strony, którą wywołałeś, stoi:

Odpowiedzi odnoszą się do obowiązującego do 31 grudnia 2013 roku prawa - ustawy dotyczącej domu własnościowego.

W związku z tym strona nie jest koniecznie polecana.

Cytat użytkownika uwehaensch

jeśli masz dodatkowe pytania, zalecam skontaktowanie się bezpośrednio ze stacją dotacji (patrz alwaysfernweh).

Faktycznie.

Napisany przez Matthew Pryor
W międzyczasie można względnie krótkoterminowo - jak zawsze fernweh napisał - dokonać wypłat (całkowitych lub co najmniej 3 000 €) w celu spłacenia odpowiedniego kredytu hipotecznego.

Jeśli już chcesz liczyć grosze, to rób to właściwie. Nie mogę po prostu wypłacić co najmniej 3000 €. Pozostały kapitał musi wynosić również co najmniej 3000 €. Jeśli mam 5000 € w umowie, nie mogę wypłacić 3000.

Napisany przez 3eugh
Biuro dodatków może być w stanie udzielić informacji na temat opodatkowania, ale zalecam zapoznanie się z tym artykułem - Fragment:

Aby obliczyć sumy, urząd skarbowy tworzy tzw. konto wsparcia mieszkaniowego, na którym zarejestrowane są własne wkłady, dodatki oraz raty spłaty domu, które są oprocentowane roczną stopą dwóch procent. Na tę kwotę emeryt/ka musi zapłacić podatek.

Warianty opodatkowania można znaleźć w wymienionym przypisie.

Napisany przez C. Andreas

Cześć wszystkim,
obecnie staram się zgłębić temat Riester. Niestety, informacje stają się nieco mgliste, gdy przypadki stają się bardziej skomplikowane. Szukając informacji trafiłem na to forum i pomyślałem, że spróbuję. Ponieważ sprawa jest dość skomplikowana, z góry dziękuję za przeczytanie!

Tło:
Właśnie kupiliśmy Dom (cena 210 000 €). Następnie Dom ten musi być poddany remontowi o zbliżonej skali.

Zapłaciliśmy za Dom w trzech częściach:
1. 32 000 € pożyczka pośrednia
2. 50 000 € program budowy mieszkań KFW
3. 128 000 € klasyczny kontrakt budowlany

W remont będą wliczone między innymi dwa kredyty KFW
1. 50 000 € KfW 151 - energetyczna modernizacja
2. 50 000 € KfW 159 - adaptacja dla osób starszych

Resztę pokryjemy z kapitału własnego. Całkowita kwota wynosi około
400 000 € plus

Z historii posiadamy dwa kontrakty oszczędnościowe Riester o
łącznej wartości 150 000 €. Aktualnie mają one oszczędności w wysokości 38 000 €.
Chcielibyśmy teraz wypłacić te 38 000 € i wykorzystać je do spłaty
pożyczki pośredniej oraz resztę do remontu. Kontrakty oszczędnościowe Riester będziemy dalej wpłacać i w ten sposób po 10 latach spłacimy kredyty KfW.

Pytania:
1. Elementy Riester formalnie zastępują elementy remontu. Riester może być jednak wykorzystywany tylko na zakup. Ponieważ suma wszystkich elementów Riester
(38 000 € wypłata i 150 000 € kontrakt oszczędnościowy Riester) jest poniżej
ceny zakupu 210 000 €, czy byłoby to mimo to dozwolone?
2. Jeśli stopy procentowe za 10 lat będą na tym samym poziomie co obecnie, wypłacimy kapitał Riester i anulujemy/zawiesimy umowy Riester. Czy byłoby to również możliwe?

Z góry dziękuję

Co do 1.)
mam trudności z podążaniem za Państwem. Moje pytanie: Dlaczego nie zmniejszyli Państwo sumy oszczędnościowej i nie wykorzystali swoich środków + małej części pożyczki na zakup nieruchomości? Wtedy nie potrzebowaliby Państwo pożyczki pośredniej. Ponadto pożyczka do 30 000 euro byłaby bez zabezpieczenia hipotecznego.

Ogólnie rzecz biorąc, wypłaty mogą być dokonywane tylko w celu spłaty długu na nieruchomość zamieszkaną przez siebie lub na budowę/zakup. W związku z tym nie mogą Państwo z nich remontować.

Co do 2.)
zawsze to możliwe. Nie ma Państwo obowiązku zaciągnięcia pożyczki.

Napisany przez Hanomag

Jeśli już chcesz liczyć grosiki, zrób to porządnie. Nie mogę tak po prostu wziąć co najmniej 3000€. Pozostały kapitał również musi wynosić co najmniej 3000€. Jeśli mam 5000€ w umowie, nie mogę wziąć 3000.

Kto jest zdolny, może to zrobić. Musi tylko wcześniej wpłacić 1000 €. W takim przypadku jednak wypłaca całą kwotę i umowa pozostaje w mocy. Tę opcję złożyłem niedawno. Faktycznie, to jest właściwe liczenie groszy, w czym jestem dobry. Ale pytanie brzmi, czy mogę to zrobić w przypadku umowy oszczędnościowo-budowlanej (BSV)? Czy trzeba ją zakończyć, czy też może kontynuować, podobnie jak mój plan oszczędzania w fundusze?

Jeśli ktoś naprawdę jest sprytny i nie tylko tak twierdzi, powinien wcześniej rzucić okiem na warunki umowy. Wszędzie tam znajduje się klauzula, że dodatkowe wpłaty ponad regularną składkę oszczędnościową muszą być przyjęte tylko wtedy, gdy przekraczają one maksymalną składkę podlegającą odliczeniu jako składki specjalne, uwzględniając dodatki. W takich przypadkach dodatkowe wpłaty mogą szybko zapewnić, że nie będziesz miał wystarczająco środków, a być sprytnym stanie się wtedy niemożliwe. Więc ogólnie to nikomu nie pomoże.

Ostatnio złożyłem tę wersję wniosku.

Silne.

Faktycznie, to jest prawdziwe szczegółowe liczenie groszka, a w tym jestem naprawdę dobry.

Aspekt dotyczący bycia dobrym można zakwestionować, mając na uwadze pierwsze 2 zdania twojego posta.

Ale pytanie brzmi, czy mogę to równie dobrze zastosować w przypadku konta oszczędnościowego mieszkaniowego?

Są to warunki, które należy przeczytać, jeśli się jest sprytnym. Zazwyczaj kasa kontynuuje umowę na wniosek oszczędzającego, dopóki spłata środków na rachunku oszczędnościowym mieszkaniowym się nie rozpocznie.

Napisany przez Hanomag

Kto jest naprawdę sprytny?

Na pewno nie ty.

Cytat autorstwa Matthew Pryor

i nie tylko sam tak twierdzi, ale wcześniej zerknął na warunki umowy. Wszędzie znajdziesz klauzulę mówiącą, że dodatkowe wpłaty powyżej regularnej kwoty oszczędnościowej muszą być przyjęte tylko wtedy, gdy przekraczają one maksymalną kwotę, która jest odliczalna jako specjalne wydatki pod uwzględnieniem dopłat.

Jeśli tak by było, to można by wpłacać nieograniczoną ilość. Matthew znowu nie trzymał się swoich własnych zasad: patrzenie, czytanie i rozumienie. Co mam teraz powiedzieć? Moim zdaniem źle przedstawił warunki. Z pewnością tam stoi

że dodatkowe wpłaty powyżej regularnej kwoty oszczędnościowej muszą zostać przyjęte tylko wówczas, gdy nie przekraczają one maksymalnej kwoty odliczalnej jako specjalne wydatki wraz z dopłatami.

W sytuacji dodatkowych wpłat może szybko zabraknąć środków, a bycie sprytnym staje się wtedy niemożliwe. Takie ogólniki nikomu nie pomagają.

Ponieważ od wielu lat nie interesuję się BSP, nie mam pod ręką warunków oszczędzania, ale jeśli wie się, że maksymalna kwota dopłaty wynosi 2 100 €, to trzeba otrzymać ponad 1 100 € dopłat, aby nie musieć wpłacić 1 000 €. Więc co to za nonsens? Ponadto, biorąc pod uwagę twoją błędną interpretację warunków, można by wpłacać nieograniczoną ilość.

Część dotycząca bycia dobrym może być kwestionowana w świetle pierwszych dwóch zdań twojego postu.

Zawsze lepiej niż ty.

To wszystko zawarte jest w warunkach, wystarczy je przeczytać, jeśli jest się sprytnym.

Jeśli jest się sprytnym, to się rozumie to, co się czyta i poprawnie przekazuje.

To dotyczyło stanu prawnego do 31.12.2013 roku i wtedy spłata długu była możliwa tylko przy rozpoczęciu emerytury. W międzyczasie można stosunkowo szybko - jak napisał alwaysfaraway - dokonać wypłat (całkowitych lub co najmniej 3 000 €) w celu spłaty odpowiedniej nieruchomości. Prawdopodobnie przebiegnie to w podobny sposób w przypadku BSV, ale należy to wyjaśnić

Tak jak już pisałem. Wycofanie nie jest możliwe w przypadku renowacji. Wysokość wypłat nie jest obecnie istotna, a podany link jest ogólnie pomocny dla zainteresowanego osobnika.

Cytat Hanomaga

od razu po otwarciu strony znajduje się: W takim razie strona nie jest koniecznie godna polecenia.

Ach tak, czytaliście poszczególne punkty? Prawdopodobnie nie, wy (rzekomi!) wiecznie mądrzy. W przeciwnym razie zauważylibyście, że tam jest wymienione wiele bardzo przydatnych informacji.

Napisany przez Hanomag

Tak jak napisałem.

Nie wspomniałeś o spłacie zadłużenia.

Cytat od uwehaensch

Wypłaty nie są możliwe w przypadku restrukturyzacji.

Na pewno masz na myśli: Wypłaty nie są możliwe w przypadku restrukturyzacji. Przypuszczam, że spłata długu jest bez znaczenia, czy długi pochodzą z produkcji, zakupu czy restrukturyzacji.

Cytat od uwehaensch

Ach tak, czytałeś dokładnie poszczególne punkty? Pewnie nie, ty (przypuszczalny!) Mędrcze. W przeciwnym razie zauważyłbyś, że tam jest wiele wartościowych informacji.

Nie czytałem ich. Ale jeśli istotne zmiany prawne nie są uwzględnione, nie można polecić tej strony laikowi. Natomiast specjalista, który zna nowości, może wykorzystać poprawne części.

Nie jesteś tym, na pewno.

Jesteś dla mnie wysokooktanowym retorykiem. Goethe byłby z ciebie dumny, gdyby mógł.

Gdyby tak było, moglibyśmy wpłacać nieograniczone kwoty. Matthew znowu nie zastosował się do swoich własnych zasad: zobaczyć, przeczytać i zrozumieć. Co mam teraz powiedzieć? Moim zdaniem źle podał warunki. Z pewnością tam stoi

Mój błąd. Po prostu zapomniałem jednego słowa. Zły Matthew. Powoli muszę uważać. Jeśli będę kontynuował w ten sposób jak w ostatnich dniach, to za kilka lat będę w tej sprawie na twoim poziomie.

Ponieważ BSV nie interesuje mnie od wielu lat, nie mam przygotowanych warunków oszczędnościowych, ale jeśli wie się, że maksymalna kwota wsparcia wynosi 2 100 €, to trzeba dostać ponad 1 100 € dopłat, żeby nie musieć wpłacić 1 000 €. Więc o co chodzi? Ponadto, przy twoim błędnym interpretowaniu warunków, można by wpłacić nieograniczone kwoty.

Czy nie możesz, czy nie chcesz zrozumieć? Czy mam to dla ciebie przedstawić w kolorach? Aby otrzymać dopłatę, wymagany jest wkład własny. To jest oczywiście brane pod uwagę. Czy jest jasne dla każdego, dlaczego nie dla ciebie? Sformułowanie uwzględniające dopłaty jest oczywiście konieczne, ponieważ dopłaty mogą być z natury różnie wysokie.

Jeszcze raz extra powoli, abyś zapamiętał:
Maksymalna kwota - własny wkład - dopłaty = maksymalna kwota uznana przez kasę oszczędności mieszkaniowej. Teraz powinieneś to zrozumieć?!

Nie wspomniałeś o spłacie długów.

Nie ma konieczności, ponieważ jest to logiczne. W jakim innym kontekście miałaby się znajdować spłata? No cóż, pozostawmy to. Dostałeś satysfakcję dla swojej żądzy uznania. To dobrze. Masz przyczynę do radości dla odmiany.

Przypuszczam, że w przypadku spłaty długów nie ma znaczenia, czy długi pochodzą z produkcji, zakupu czy renowacji.

Znowu źle przypuszczasz. Zakup, produkcja, spłata lub przebudowa z dostosowaniem do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Napisany przez admin
Chcemy tu uprzejmie i merytorycznie dyskutować na ten temat!
Proszę nie publikować treści obraźliwych na forum.

Należy okazywać pewien szacunek innym członkom.
Naruszenie tej zasady skutkuje natychmiastowym i trwałym
zablokowaniem konta.

Prosimy przestrzegać naszych zasad forum!

Napisany przez Hanomag

Czy możesz czy nie chcesz tego zrozumieć? Czy mam to narysować? Aby otrzymać dodatek, wymagana jest własna wpłata. Oczywiście liczy się ona również.

Teraz zrozumiałeś. Tak, oczywiście ta wpłata się liczy i prawdopodobnie będzie nawet wystarczająca, aby uzupełnić brakujące 1,000 € (kwota 5,000€ plus własna wpłata w wysokości 1,000€ minus wypłata 3,000 € = pozostała kwota = 3,000 €.

Cytat z Matthew Pryor

Czy każdy rozumie, dlaczego ty nie?

Znowu błędne założenie z twojej strony. Zrozumiałem to!!

Cytat z Matthew Pryor

Formułowanie uwzględniając dodatki jest oczywiście konieczne, ponieważ kwoty dodatków naturalnie mogą różnić się między sobą.
Jeszcze raz powoli dla ciebie:
Kwota maksymalna - własna wpłata - dodatki = maksymalna kwota dodatkowych płatności uznawanych przez kasę oszczędności mieszkaniowej. Teraz sam powinieneś to zrozumieć?!

To nie interesuje nikogo. Nigdy nie wspominałem o dodatkowych płatnościach. Na przykład w moim przypadku z wnioskiem o wypłatę zasad uprawniających do dodatków wyprzedziłem wpłaty własne na styczeń, aby wkrótce po tym otrzymać je z powrotem.

Cytat z Matthew Pryor

Nawet nie potrzebuje tego, ponieważ logiczne i spójne.

Wątpię, czy to było dla niego jasne, biorąc pod uwagę, że nie znał nowego stanu prawnego. Przecież odwołał się do starego i go chwalił.

Cytat z Matthew Pryor

Znowu źle przypuszczony. Zakup, produkcja, spłata lub dostosowanie dla osób niepełnosprawnych.

Nie znowu, ale po raz pierwszy. a twierdzenie jest po prostu błędne. Poprawnie: Zakup, produkcja i/lub dostosowanie dla osób niepełnosprawnych oraz spłata tych działań.

Napisany przez Hanomag

Kupiliśmy właśnie Dom (cena zakupu 210 000 €).

Jeśli właśnie go kupiliście, to nadal jest możliwe włączenie w cenę zakupu wypłaty w wysokości 38 000 €.

Cytat od FritzB

Pytania:
1. Komponenty Riester formalnie zastępują elementy renowacji. Riester może jednak być używany tylko do zakupu. Ponieważ suma wszystkich części Riester (wypłata w wysokości 38 000 € i 150 000 € Riester - umowa oszczędnościowa) jest niższa od ceny zakupu w wysokości 210 000 €, czy to byłoby zgodne z przepisami?

To moim zdaniem byłoby zgodne tylko wtedy, gdy pozostałe zadłużenie z zakupu za 10 lat byłoby co najmniej takie samo jak kapitał wkładany wówczas w umowy mieszkaniowe Riester.

Cytat od FritzB

2. Jeśli po 10 latach oprocentowanie będzie na takim samym poziomie jak obecnie, czy wypłacilibyśmy kapitał Riester i zlikwidowalibyśmy/zwolniliśmy umowy Riester? Czy to byłoby możliwe?

Na pewno powinniście rozważyć tę opcję.

Przykro mi, że w tym wszystkim z racji całego tego trzymania się swojego, nieco zbyt krótko tu zajrzałeś.

Nie znowu, a po raz pierwszy. Twoje stwierdzenie jest po prostu błędne. Poprawnie brzmi: zakup, produkcja i/lub adaptacja dla osób niepełnosprawnych oraz spłata tych środków.

To jest prymitywna gra, którą grasz, ale zniżam się do twojego poziomu i schodzę z drabiny w dół do ciebie. Po pierwsze, jest absurdalne, że przyznajesz swoją pomyłkę, ale zarzucasz mi fałszywe stwierdzenie. Żyjesz w dziwacznym, własnym świecie. Dla mnie istotne jest tylko to, co mówi prawo. Sprawdzimy to dokładniej, w szczególności paragraf 92a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (i ocenimy cię na podstawie twojej pedantycznej utyskiwania na słowa). Tam nie ma ani słowa o adaptacjach w kontekście spłaty takich środków, tylko o bezpośrednim finansowaniu. Słowo spłata nie pojawia się w tym kontekście. A te, które przytoczyłeś jako prace renowacyjne, także są po prostu błędne.

Nikt się tym nie interesuje. Nigdy nie wspominałem o dodatkowych opłatach.

To zrobiłeś. To pomówienie o rzeczywistości jest zdumiewające/niestosowne.

Kto jest sprytny, ten potrafi. Musi tylko wcześniej wpłacić 1000 €. Jak TY nazywasz tego rodzaju płatności, faktycznie nikogo nie obchodzi. Przytłaczającej większości pojęcie specjalnych płatności jest dobrze znane i akceptowalne. To się nie zmienia. Nawet administrator podał przykład.

Teraz to zrozumiałeś. Tak, te pieniądze oczywiście liczą się, i prawdopodobnie będą wystarczające, aby uzupełnić brakujące 1000 € (posiadane 5000 € plus własna wpłata w wysokości 1000 € minus wypłata 3000 € = pozostała kwota = 3000 €.

Na przekonujący sposób udowadniasz, że nie zrozumiałeś absolutnie niczego. Albo przekręcasz słowa, aby utrzymać swój absurdalny punkt widzenia. Poddałem ci powyżej prosty przykład, który zrozumiałby uczeń trzeciej klasy, gdyby został zaprezentowany z konkretnymi liczbami. Ale ponieważ współczuję ci, spróbujmy jeszcze raz.

Mężczyzna/Kobieta/hanomag, roczne dochody brutto 60,000 €, 1 dziecko (urodzone w 2013 r.), mężczyzna/kobieta/hanomag jest uprawniony do dodatkowych środków. Maksymalna kwota kwalifikowana do dofinansowania wynosi 2,100 €, pomniejszając dodatkowe środki (154+154+300=608), otrzymujemy kwotę własną 1,492 €. Mężczyzna/kobieta/hanomag sumiennie ją wpłaca, dodatkowe środki są wypłacane, a umowa oszczędzania i pożyczania zostaje zasilenie w tym roku kwotą 2,100 €. To jest maksymalna kwota uprawniona do dofinansowania. Teraz hanomag (ponieważ mężczyzna i kobieta są naprawdę sprytni i dowiadują się z góry) idzie do swojego banku oszczędnościowo-kredytowego i prosi o możliwość dokonania dodatkowej wpłaty w wysokości 300/1000/4000000€. Bank odrzuca to, powołując się na już wpłaconą kwotę maksymalną. Było to zbyt skomplikowane, obawiam się.

Zastanawiam się, czy był tego świadomy, biorąc pod uwagę, że nie znał nowej ustawy, tylko odnosił się do starej i ją chwalił.

Bezkompromisowe kłamstwo. Moderator powinien się tym zająć. Tylko odsyłano do strony internetowej, chwalił nie było żadnego słowa osamej ustawie, która leży u podstaw tej strony. Ale to dobry przykład, jak przekręcasz fakty i wypowiedzi innych użytkowników, aby ukazać siebie w lepszym, chociaż nie najlepszym świetle. To, co tu robisz, przekracza granicę. Nie chcę z tym mieć nic wspólnego, to niemoralne.

Napisany przez Hanomag

To gra prymitywna, którą grasz.

Jak już wielokrotnie wspomniano: Proszę, nie wnioskuj zawsze z siebie na innych.

Ponadto, nie mam zamiaru reagować na Twoje usprawiedliwienia. Każdy, kto dobrze zna tło fachowe, może sam wydać osąd.

Każdy, kto dobrze zna tło merytoryczne, może sam sobie wyrobić opinię.

Poprawne. I z tego powodu nie możesz wyrobić sobie opinii. Pozostaje tylko twoje samozadowolenie, że mimo to to robisz.

Ponadto, mam dosyć wdawania się w twoje usprawiedliwienia.

Poprawniej byłoby powiedzieć: Masz dosyć uwzględniania udowodnionych błędów i braków.

Czy on naprawdę był tego świadomy, kiedy brane pod uwagę, że nie był świadomy nowej sytuacji prawnej? W końcu odnosił się do starej i ją promował.

Jeszcze raz, całkiem powoli dla Ciebie - jest mi to znane i z pewnych powodów wybrałem ten link, której nie musicie rozumieć ani wydaje się, że potraficie zrozumieć.

Cytat od Hanomag

Na czym twoje oświadczenie jest po prostu błędne. Prawidłowo: Zakup, produkcja i/lub dostosowanie dla osób niepełnosprawnych oraz sfinansowanie tych działań.

Ale nie renowacja, zamiast przyznać się do swojej niewiedzy lub swoich tylko częściowo poprawnych oświadczeń, zasługujesz na nieznośne spory słówka, które nikogo, zwłaszcza pierwotnego pytającego, nie interesują ani nie prowadzą do niczego.

Napisany przez obelix

... nie interesują i nie przynoszą żadnej korzyści, zwłaszcza oryginalnemu pytającemu.

Za tę wypowiedź chciałbym/zachciałbym przekazać podziękowanie.

Czy OP został zniechęcony przez rozwój tej dyskusji, można tylko przypuszczać. Miałbym/podzieliłbym to zrozumienie.

Ponieważ kasy oszczędnościowe mają częściowo różne warunki dotyczące wypłaty oszczędności emerytalnych, należałoby to wyjaśnić. Finansowanie remontów za pomocą WohnRiester albo przeniesienie kredytu użytego na remont własnego mieszkania nie jest możliwe. Ostatecznie to ZfA dokonuje tego sprawdzenia (wykorzystanie oszczędności emerytalnych).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata