Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: NFI

Napisany przez 2cybercrash
Prawdopodobnie teraz podejrzewam, że złe emotikony z naszej magicznej skrzyni na forum mają magiczny wpływ na NFI? Może znowu je użyć, ale tylko jeśli naprawdę jest to konieczne!

Napisany przez Dany1

Teraz podejrzewam, że złoczyńskie uśmieszki z naszej magicznej skrzyni forum
mają magiczne działanie na NFI? Może znowu je użyć,
ale tylko jeśli jest naprawdę konieczne!

...a gdy zajdzie taka potrzeba, możemy użyć zupełnie innych środków...

Rzekomo przesłuchanie nadzoru bankowego na temat praktyk amerykańskich banków hipotecznych. Fenomenalne, co się tutaj dzieje!

Napisany przez richard100

Słyszałem, że wymiar sprawiedliwości banków zajmuje się praktykami amerykańskich banków hipotecznych. To niesamowite, co tu się dzieje!

Czy to jest powód:

New Century Financial ogłasza poprawę wyników za okresy poprzednie; Spodziewane jest straty netto w IV kwartale, redukcja zysków netto w poprzednich okresach - Aktualizacja

(RTTNews) - Środowy wieczór, New Century Financial Corp. (NEW), fundusz inwestycyjny nieruchomości, ogłosił, że poprawi swoje skonsolidowane wyniki finansowe za kwartały zakończone 31 marca, 30 czerwca i 30 września 2006 r., aby skorygować błędy, jakie odkryła firma w zastosowaniu ogólnie przyjętych zasad rachunkowości dotyczących rezerwy na straty związane z odkupieniem kredytów. Firma powiedziała, że po dokonaniu poprawek spodziewa się redukcji zysków netto za pierwsze trzy kwartały 2006 r. mimo trwającego przeglądu skutków prawnych, rachunkowych i podatkowych poprawek. Ponadto firma ogłosiła przełożenie publikacji wyników za czwarty kwartał i cały rok 2006, pierwotnie zaplanowanej na 8 lutego 2007 r., na nieokreśloną przyszłą datę. Firma dodała, że wyniki za czwarty kwartał zostaną opublikowane po złożeniu poprawionych kwartalnych raportów na Formularzu 10-Q za poprzednie kwartały i spodziewa się, że wynik za czwarty kwartał będzie stratą netto.

Firma z Irvine w Kalifornii ujawniła, że tworzy rezerwę na straty z tytułu odkupywania kredytów sprzedanych, która stanowi rezerwę na wydatki i straty, które mogą wystąpić z powodu ewentualnego odkupienia kredytów wynikającego z wcześniejszych niewypłat przez podstawowych kredytobiorców lub naruszeń związanych z reprywatyzacją zobowiązań w związku z odsprzedanymi kredytami. Firma oświadczyła, że przy odkupieniu kredytów dodaje je do swojego bilansu jako kredyty hipoteczne przeznaczone do sprzedaży w ich szacowanych wartościach godziwych i zmniejsza rezerwę na odkupienia o kwotę, o jaką ceny odkupu przewyższają wartości godziwe.

W drugim i trzecim kwartale 2006 r. firma zauważyła, że jej zasady rachunkowości błędnie zastosowały Standard Sprawozdawczości Finansowej lub SFAS nr 140 - Rachunkowość transakcji i obsługi aktywów finansowych oraz umorzenia zobowiązań. W szczególności firma stwierdziła, że nie uwzględniła oczekiwanej zniżki przy zbyciu kredytów podczas szacowania rezerwy na straty w związku z odkupieniem kredytów. Firma powiedziała, że w każdym z pierwszych trzech kwartałów 2006 r. jej metodologia szacowania liczby roszczeń o odkupienie do uwzględnienia w obliczeniach rezerwy na odkupienia niepoprawnie nieuwzględniała wzrastającej liczby roszczeń o odkupienie, która wynikała z zwiększającego się tempa wniosków o odkupienia w 2006 r., skomplikowana przez zwiększenie czasu pomiędzy sprzedażami całkowitych kredytów oraz otrzymaniem i obsłużeniem wniosku o odkupienie.

Firma powiedziała, że ww. korekty były z reguły niematerialne i dodała, że na koniec 2006 r. dysponowała gotówką i płynnością przekraczającą 350 milionów dolarów.

New Century Financial powiedziała, że po dokonaniu poprawek spodziewa się redukcji zysków netto za pierwsze trzy kwartały 2006 r. mimo trwającego przeglądu skutków prawnych, rachunkowych i podatkowych poprawek. Ponadto firma stwierdziła, że z powodu oczekujących poprawek wcześniej złożone skonsolidowane sprawozdania finansowe za trzy kwartały zakończone 31 marca, 30 czerwca i 30 września 2006 r., jak również wszelkie komunikaty prasowe dotyczące wyników za te okresy, nie można już polegać na nich.

Firma planuje złożyć poprawione kwartalne raporty na Formularzu 10-Q za okresy zakończone 31 marca, 30 czerwca i 30 września 2006 r. tak szybko, jak to będzie możliwe, z przewidywaną datą złożenia do 1 marca 2007 r. Firma powiedziała również, że spodziewa się, że błędy prowadzące do tych poprawek stanowią istotne wady w kontroli wewnętrznej nad sprawozdawczością finansową za rok zakończony 31 grudnia 2006 r. Niemniej jednak firma ujawniła, że podjęła istotne kroki w celu naprawy tych wad i przewiduje naprawienie ich tak szybko, jak to będzie możliwe.

Firma oświadczyła, że jej pierwotnie zaplanowane ogłoszenie wyników za czwarty kwartał i cały rok 2006 na 8 lutego 2007 r. zostało przełożone na nieokreśloną przyszłą datę, dodała również, że wyniki za czwarty kwartał zostaną opublikowane po złożeniu poprawionych kwartalnych raportów na Formularzu 10-Q za okresy zakończone 31 marca, 30 czerwca i 30 września 2006 r.

Firma powiedziała, że wzrastający trend w branży wcześniejszych niewypłat i w związku z tym odkupień kredytów nasilił się w czwartym kwartale. Ponadto firma ujawniła, że nadal obserwuje wzrostowego trendu swojego doświadczenia z wcześniejszymi niewypłatami w czwartym kwartale i dodała, że liczba odkupionych kredytów i roszczenia o odkupienie utrzymują się na wysokim poziomie. Ponadto firma podała, że w oparciu o wstępne dane rynkowe obecnie spodziewa się wprowadzenia korekty wartości godziwej jej pozostałych aktywów na skutek zrewidowanych założeń dotyczących wcześniejszych spłat, strat i stóp upustu dotyczących kredytów zabezpieczających te pozostałe aktywa. Firma powiedziała również, że choć wciąż ustala wielkość tych korekt w wynikach za czwarty kwartał 2006 r., spodziewa się, że łączny wpływ ww. czynników spowoduje stratę netto za czwarty kwartał. NEW zakończyło środową sesję handlową po 30,16 USD, zyskując 0,13 USD czyli 0,43%. W sesji pozasesyjnej kurs akcji spadł o 4,70 USD czyli 15,58% i zamknął się na poziomie 25,46 USD.

Tak samo brzmiało to kilka miesięcy temu w przypadku IMH. Fałszywe prognozy, później zapisane straty, potem skargi od wprowadzonych w błąd akcjonariuszy itp. To jest praktyka w USA dotycząca pozyskiwania kapitału! Dywidendy są przynętą, aby przyciągnąć inwestorów, teraz pojawiają się podejrzane historie, aby szybko się pozbyli swoich inwestycji! IMH nigdy nie posuwał się naprzód, ale płacił dywidendy. Decydujące będzie również, w jaki sposób NFI wyznaczy swoją dywidendę. Obcięcie? Zobaczymy. W przypadku gwałtownego spadku kursu bez żadnego komunikatu, mogły się również pojawić transakcje wewnętrzne. To nieuczciwa praktyka! Metody mafijne. Zachowaj nerwy, pomyśl o GM!

Po 1 tygodniu kursów wkoło, w końcu zaczynają napływać doniesienia o śmrodzie. Pozew przeciwko NFI przez akcjonariuszy z powodu kreatywnych praktyk bilansowych, symulowania znaczącego wzrostu. Dokładnie tak samo jak w przypadku IMH. Czy również teraz opublikują straty? Obniżą dywidendę? itp? Jak bardzo są niemoralni i zdezelowani? Teraz chyba zaczyna się panika!

Po raz pierwszy można również przeczytać, że NFI finansuje ryzyka, które nie są monitorowane przez państwo. Dziwną cechą są niejasne informacje i bilanse, którym nie można ufać.

Interesujące, że te historie ujrzały światło dzienne dokładnie w momencie, gdy rynek hipoteczny w USA zaczyna się powoli obracać. Stopy procentowe są na niskim poziomie.

Ocenialiśmy jakość tego papieru inwestycyjnego całkowicie błędnie!! Nie kupować ponownie.

Strona internetowa Novastar (Kansas) nie wygląda nawet tak niegodziwie. W każdym razie dłużnicy muszą mieć odpowiednie dochody. Wydaje się być zakorzeniona w szerokim społeczeństwie. Ważne jest, aby nieprzejrzyste duże projekty nie były zadłużone ani nieprzewlekle problemy. Dotychczas wypłacane były dywidendy zgodnie z zapowiedziami.

Jakość tego papieru została źle oszacowana!!
Nie kupuj ponownie.

Zawsze trudno jest oszacować, co się dzieje.
Zgadzam się z Tobą, nie kupuję więcej.
W żadnym wypadku nie sprzedaję w panice. Amerykanie mają skłonność do panikowania.
Po prostu nie mogę sobie wyobrazić, że nagle wszystkie kredyty właścicieli domów mają być złe.
W jakiś sposób przypomina mi to panikę związaną z CO2 obecnie. Atmosfera zagłady... :lol:
Jestem i pozostanę optymistą :wink: (Chociaż, nawet jeśli to są tylko straty papierowe..... boli to już.. :wink:
Pozdrowienia Rich

To było niedawno, kiedy GM zrzucił swoje długi
i gdzie są teraz? Co za rzeź na poziomie 15$
, Indianie przepełnieni żądzą krwi.

REITS prawdopodobnie także są łupem hedge fundów
i po prostu jeszcze nigdzie nie stoją.

Mimo wszystkich pesymistycznych komentarzy, trwaj przy tym. Na stronie NFI widzę pewną powagę, chcą pomóc małym ludziom spełniać swoje marzenia, trzeba tylko udowodnić stałe dochody. Przecież oni nie stoją nagle na ulicy, prawda?

Nawet na Motley Fool można wyczuć potencjalną, szacowną szansę na zysk z tych papierów wartościowych. Trzymaj nerwy.

Napisany przez Dany1
To może być tak, że coś pomijamy albo nie chcemy zobaczyć..

HSBC rozbija się w USA
autorstwa Titusa Kroderta (Londyn)
Brytyjskiemu gigantowi bankowemu HSBC grozi katastrofa w dziale obsługi klientów prywatnych w USA. Amerykanie stają się coraz bardziej niedbali w zwrocie kredytów budowlanych.

Największy bank w Europie, dumny ze swojej konserwatywnej kultury ryzyka, w nietypowym kroku w nocy z środy na czwartek ogłosił, że w związku z niewypłacalnością kredytów jego amerykańskiej spółki-córki Household International, musi zwiększyć rezerwy o kolejne 1,76 mld $.

To już trzeci raz w ciągu kilku miesięcy, kiedy HSBC ostrzega przed pogorszeniem jakości kredytów. W całym koncernie w 2006 roku kredyty w wysokości 10,6 mld $ zostały niewypłacone. Kwota przewyższa wcześniejsze szacunki o 20 procent i jest wyższa niż ostatnio zgłoszony półroczny zysk w wysokości 8,7 mld $. Pytanie, które teraz leży na wierzchu to: Czy to wszystko?, powiedział Mike Tripitt z firmy maklerskiej Oriel Securities. Akcje HSBC spadły w czwartek o 1,7 procenta. Koncern natychmiast wyciągnął wnioski: dyrektor generalny Michael Geoghegan zmienia kierownictwo w USA.

Największe problemy dla Brytyjczyków w USA stanowią kredyty budowlane - wygasający na tamtym rynku boom nieruchomości odbija się negatywnie na działalności dostawców. Poziom niespłaconych kredytów budowlanych jest na rekordowym poziomie. Około jednej piątej udzielonych kwot przypada na kredyty budowlane dla klientów ryzykownych, którym udziela się kredytów oprocentowanych o 2-3 punkty procentowe wyżej niż zwykle.

Na tego rodzaju klientów - głównie o niskich dochodach lub wysoko zadłużonych - jest specjalizowana spółka-córka HSBC. Krytycy twierdzą, że HSBC powinien żądać od klientów znacznie wyższych oprocentowań. Problemy w USA stanowią poważny punkt na minus, ocenił Merrill Lynch. Zysk netto banku może być niższy o 10 procent. HSBC przedstawi wyniki finansowe za zakończony rok 5 marca.

Rekordowe niewypłacalności w kredytach budowlanych

Także w Wielkiej Brytanii HSBC cierpi z powodu coraz gorszej dyscypliny płatniczej swoich klientów kredytowych. Dzienne liczba prywatnych bankructw wzrasta, ponieważ brytyjskie gospodarstwa domowe są silnie zadłużone. Powodem wzrastającej liczby bankructw jest także w 2004 roku wprowadzona nowa procedura upadłościowa dla osób fizycznych, zgodnie z którą niewypłacalność musi zostać uznana za rozwiązane prawnie już po jednym roku, a nie po trzech latach jak wcześniej. Banki i dłużnicy najczęściej zgadzają się na spłatę tylko niewielkiego udziału długu w ciągu pięciu lat. Reszta pozostaje w bankach jako zaległe zadłużenie. Również Lloyds TSB i Barclays zgłaszają znacznie wzrastające niewypłacalności kredytów.

Problemy rzucają także cień na emerytowanego przewodniczącego Johna Bonda
Problemy rzucają także cień na emerytowanego przewodniczącego Johna Bonda

HSBC nie wyklucza, że w 2007 roku może zanotować większe odpisy niż w 2006 roku. Rodzą się sugestie, że instytut przepłacił za przejęcie banku amerykańskiego cztery lata temu. Brytyjczycy kupili specjalizowanego w klientach o niskiej zdolności kredytowej bank za 15,5 mld $. Krytyka analityków pod adresem wysokiej ceny w stosunku do ryzyka nigdy nie milkła.

Problemy rzucają także cień na już emerytowanego, od dawna szanowanego przewodniczącego Johna Bonda, jednego z najbardziej uznanych menedżerów branży finansowej na świecie. To on zainicjował przejęcie Household - i określił ryzyko jako kontrolowane.

Napisany przez ADMCI4
To może być tak, że coś przeoczyliśmy lub nie chcemy tego zobaczyć.

Faktem jest, że zyskaliśmy całkiem sporo dzięki wysokim dywidendom. Jednak były one źle obliczone, co kiedyś musiało się skończyć.

Ale uwaga! Chodzi teraz o rezerwy, które musiały zostać zabezpieczone w sposób konserwatywny i nie zostały. Zastanawiam się dlaczego - ponownie wynagrodzenia dla zarządu?

HSBC może przetrwać, ale największym zagrożeniem dla REITS jest brak płynności. Jeśli REIT musiałby odkupywać wiele kredytów hipotecznych i nie znalazłaby wystarczająco liczby źródeł finansowania, to dobranoc.

Pozdrowienia, Lancelot

Nie mogę się pozbyć wrażenia, że kursy amerykańskich REITS zostały zepchnięte na dno za wszelką cenę wraz ze wzrostem stóp procentowych i teraz akcjonariusze mają być wyrzuceni, gdy kurs osiągnie możliwie najniższy poziom, aby ryzyko mogło być łatwo zniesione, przez co amerykańskie banki indiańskie otrzymają kapitał? Akcjonariusz ma rzekomo oddać swoje pieniądze. Kursy są teraz tak niskie, że dokumenty można wrzucić do jeziora. Ja je zatem balsamizowałem. Ale jeśli ktoś nie może spać, niech sprzeda swoje akcje, co nie?

Czy nie tak było w przeszłości z VW, gdzie byłem nieustannie spinany, aby wreszcie pozbyć się akcji, i to właśnie w najniższych cenach. Przynajmniej w ciągu roku od czasu sprzedaży osiągnąłem zwrot ponad początkowy kapitał i żałowałem, że nie pozostawiłem ich. Zwrot wynosił około 300%!

Patrząc na to, co się teraz dzieje z AMD, z cena początkową 40$, mogę śmiało powiedzieć, że nadal odbywają się skalpowania i tortury u amerykańskich Indian. Kto nie ma nerwów, niech nie wchodzi na ten szalony rynek.

Napisany przez Dany1
Ja Cybercrash bardzo dobrze pamiętam Volkswagen i w przeciwieństwie do tamtych czasów stałem się trochę ostrożniejszy w swoich ocenach. Oczywiście przychodzą mi do głowy także inne firmy... Pomyśl tylko o Card Guard i Jomed. Z zasady diversyfikacji, od razu miałem obie te spółki w swoim PF. Pierwszą sprzedałem z dużą stratą a drugą ostatecznie zatopiono. :twisted: Inni tutaj wciąż mają Card Guard w PF i czekają na poprawę...

Zazwyczaj jestem fanem tych spółek REIT, ale nie chciałbym, żeby na końcu pozostał tylko wspólny płatowy przewód pokarmowy albo wymiotowany REIT. :mrgreen:

Napisany przez ADMCI4
Byłem na przedłużonym weekendzie w Paryżu, a tu taka niespodzianka, gdy zajrzałem na chwilę do mojego portfela na lotnisku: : x

Teraz muszę kupić całość pakietu NFI. Nie jestem jeszcze pewny, czy powinienem już teraz zdecydować się na zakup, czy poczekać, aż cena spadnie do około 14 USD.

W przypadku NEW poczekam jeszcze 1-2 dni, a potem kupię całą pulę na kredyt

To może być dokładnie problem dotyczący tych wartości, nie nędzne kredyty hipoteczne, ale łatwowierni spekulanci hazardujący na kredyt? Banki wiedzą, kto może mieć trudności finansowe i dalej obniżają kursy, aż do zera i tak długo, jak to konieczne.

Dla mnie zasada brzmi: zamrozić, przestać patrzeć, w żadnym wypadku nie dokupować. Kto nie może spać, powinien lepiej się pożegnać, wówczas będzie czyste konto. To może trwać przez wiele tygodni/miesięcy/lat tak głęboko zakotwiczone!

Decydujące są ustalenia dotyczące dywidend, dotychczas wypłacane były rzetelnie! I zostały zredukowane jedynie nieznacznie (IMH).

Napisany przez ADMCI4
NEW ma wszechczasowy minimalny poziom w wysokości 2 USD... To już samo przeciwko tobie przemawia. Ponadto, insajderzy sprzedają jak szaleni... Poszczególni eksperci mówią o bankructwie... W tej chwili rozważam raczej otwarcie krótkiej pozycji, w NFI i NEW... Ale niedługo minimum zostanie osiągnięte, a wtedy wzrośnie szybciej, niż wielu by chciało. Mogę się mylić, ale kto nie ryzykuje, ten nigdy nie będzie bogaty.

A w ostateczności zasada Richa nadal obowiązuje... Nie ma tylko REITS w portfelu, ale również inne, które mam nadzieję wyciągną węgle z ognia.

Zobaczymy. Te straty właśnie pochłonęły mi całą występność uranu w 2007 roku, *nerwy*.

W dniu 20.2. nadejdzie godzina prawdy.
Pozdrowienia, Rich

NovaStar ogłasza publikację wyników finansowych za czwarty kwartał 2006 roku i konferencję telefoniczną dotyczącą wyników.
KANSAS CITY, Mo.--(BUSINESS WIRE)--13 lutego 2007--NovaStar Financial, Inc. (NYSE: NFI), kredytodawca hipoteczny i inwestor portfelowy w dziedzinie nieruchomości mieszkaniowych, opublikuje wyniki finansowe za czwarty kwartał 2006 roku 20 lutego 2007 roku. Konferencja telefoniczna poświęcona wynikom za czwarty kwartał odbędzie się 20 lutego 2007 roku o godzinie 16:00 czasu centralnego (17:00 czasu wschodniego).

Aby wziąć udział w konferencji telefonicznej, proszę zadzwonić pod numer 1-877-704-5381 około 15 minut przed planowanym rozpoczęciem połączenia. Jeśli nie możesz wziąć udziału w wydarzeniu na żywo, dostępny będzie nagranie do 27 lutego 2007 roku pod numerem 1-888-203-1112. Kod potwierdzenia dla powtórki to 5093421.

Połączenie będzie również dostępne na stronie internetowej NovaStara - www.novastarmortgage.com. Kopię slajdów prezentacji zostanie opublikowana około godziny przed rozpoczęciem konferencji telefonicznej dotyczącej wyników.

Napisany przez Dany1
Kwiaty i narcyzy, NFI idzie na pstrąga... na ten moment to jedyne, co jeszcze się rymuje. Po godzinach spadł poniżej 12 $.

Napisany przez ADMCI4
Ojej.... :shock:

NFI zaskoczył posiadaczy akcji stratą w wysokości 14,4 mln dolarów lub 39 centów/akcję. Muszą wypłacić 90% przychodów, więc firma może się odbudować tylko poprzez wykazanie strat! Od 2007 do 2011 roku prawdopodobnie nie będą mogli wykazać zysków (ale mają jeszcze spore rezerwy??). Następnie chcą zrzucić swój status jako Trust Inwestycji w Nieruchomości i to dlatego, że nie będą musieli już wypłacać dywidendy, stąd dramatyczny spadek kursu akcji o 40%? (Co będzie dalej, Novastar-******?). Zdziwienie budziły wykresy z intensywnymi zielonymi zleceniami kupna bez śladu koloru czerwonego? To tajemnica, której bardzo bym się chciał uniknąć. Brak dodatkowych zakupów, dopóki nie osiągnie się 0, był chyba słuszną decyzją.

Pytanie: wyrzucić do jeziora, zezłomować, odpisać? Nie potrafię ocenić tego klubu niszczącego kapitał. Zabawne jest również oświadczenie, że rzekomo niewypłacone ryzyka zostały pokryte??

Jeszcze jedna mała wskazówka na marginesie, Deutsche Bank również ma w to palce. Dlatego po prostu pozwalam temu spadać do zera?

I to wszystko w oryginalnej wersji angielskiej, na wypadek mojego błędnego zrozumienia?

SAN FRANCISCO (MarketWatch) -- Ceny akcji NovaStar Financial spadły o prawie 40% w środę po tym, jak kredytodawca subprime ogłosił, że rozważa zmianę swojego statusu Trust Inwestycji w Nieruchomości po ogłoszeniu straty netto w czwartym kwartale.

Akcje NovaStar spadły do 52-tygodniowego minimum na poziomie 10,35 USD na początku sesji i ostatnio wynosiły 11,09 USD, spadając o 6,47 USD, czyli o 37%.

Wtorkiem wieczorem NovaStar (NFI: novastar finl inc com
News, wykres, profil, więcej
Ostatnio: 10,70-6,86-39,07%
10: 59 rano 21 lutego 2007 r.
Opóźnione dane kwotowaniaDodaj do portfela
Analityk
Utwórz alertInsider
Omów
Finanse
Sponsorowane przez:
NFI10.70, -6.86, -39.1%), zgłosił stratę netto dostępną dla akcjonariuszy zwykłych w wysokości 14,4 miliona dolarów, czyli 39 centów na akcję, w czwartym kwartale. Rok wcześniej firma wygenerowała zysk netto dostępny dla akcjonariuszy zwykłych w wysokości 26,4 mln dolarów, czyli 84 centy na akcję.
Problemy z kredytami hipotecznymi pochodzącymi z 2006 roku obniżyły czwartkowe wyniki o 17,4 mln dolarów, czyli o 47 centów na akcję. Przydziały na straty z tytułu kredytów, które NovaStar była zmuszona odkupić, obniżyły wynik o 13,4 mln dolarów, czyli o 36 centów na akcję. Więcej przydziałów na straty z paczki wcześniejszych kredytów hipotecznych z 2006 roku, które spółka sekurytyzowała, kosztowały ją kolejne 10,3 mln dolarów, czyli 28 centów na akcję, jak poinformował NovaStar.
kredyty subprime są oferowane osobom poszukującym kredytów hipotecznych, które nie spełniają najbardziej restrykcyjnych standardów kredytowych. Firmy specjalizujące się w tego rodzaju kredytach, takie jak NovaStar, ucierpiały, gdy ceny nieruchomości przestały rosnąć, a stopy procentowe wzrosły z rekordowo niskich poziomów. Zobacz pełną historię.
Trusty Inwestycji w Nieruchomości musza wypłacić co najmniej 90% swojego dochodu podatkowego jako dywidendę. Dyrektor finansowy NovaStar, Greg Metz, powiedział, że spółka spodziewa się, że w latach 2007-2011 zanotuje niewielkie, jeśli w ogóle jakiekolwiek, dochody podatkowe, więc zarząd obecnie ocenia, czy dla akcjonariuszy będzie lepiej, aby spółka zachowała swój status REIT po 2007 r., mając na uwadze aktywa, dochody i inne ograniczenia związane z REIT, w ramach których musi działać spółka.
Pożyczkodawca powiedział, że na koniec 2006 roku dysponował 154 mln dolarów w gotówce i dostępnych środkach płynnych.
Nasze obecne rezerwy są wystarczające, aby pokryć ryzyko odkupienia wszystkich dotychczas sprzedanych kredytów - powiedział w oświadczeniu Scott Hartman, dyrektor generalny.
NovaStar zaostrzył wytyczne dotyczące udzielania kredytów hipotecznych w odpowiedzi na spowolnienie na rynku nieruchomości, Lance Anderson, dyrektor operacyjny, poinformował analityków podczas telekonferencji we wtorek.
Kredytobiorcy muszą teraz mieć wyższe wyniki kredytowe FICO i więcej dochodu do dyspozycji, a NovaStar zmniejszył programy dla pierwszych nabywców nieruchomości. Firma teraz większą uwagę poświęca sprawdzaniu istotnych informacji o kredytobiorcach i stała się bardziej krytyczna wobec wycen, wyjaśnił.
To, co zdarzyło się w 2006 roku, na rynku nieruchomości mieliśmy gwałtowny spadek, co sprawiło, że wytyczne, które mieliśmy, przestały być odpowiednie - powiedział Anderson.
Produkcja kredytów hipotecznych w pierwszej połowie 2007 roku będzie prawdopodobnie niższa ze względu na nowe wytyczne, ale odbije się to, gdyż spółka będzie udzielać lepszych jakościowo kredytów - dodał.
Alistair Barr jest reporterem MarketWatch w San Francisco.

Pytanie: wrzucić do jeziora, zezłomować, odpisać? Nie mogę ocenić tego klubu niszczenia kapitału. Śmieszne jest nawet oświadczenie, że rzekomo niespłacone ryzyka są zabezpieczone?? Postanowię zaksięgować tytuły na 0 i zostać na pokładzie. Wtedy będę mógł być tylko pozytywnie zaskoczony. ? Najbardziej denerwuje mnie to, że chcą wycofać swój status REITS. To prawdopodobnie główny powód spadku kursu. Oto komentarz Bloomberga: w jakiś sposób łatwiejszy do zrozumienia. https://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aMzX2JO41kAQ&refer=home

Przynajmniej zbierają się jakieś informacje, zaskakujące, jak bardzo zaskakujące to wszystko jest? Oczywiście nikt nie mógł tego przewidzieć, jak zwykle. Czy tez są tu lichwiarze pobierający 2 do 3% ponad przeciętną branżową? Interesujące są 2 rekomendacje utrzymuj, interesujące są pozytywne wyniki finansowe z poprzedniego kwartału, a potem nagle duże odpisy! Trochę przypomina branżę telekomunikacyjną w roku 2000? Wygląda na to, że tu nie będzie rosnąć trawa tak szybko, być może nastąpi kolejna akcja w postaci przejęcia przez bank kosztem akcjonariuszy? IMH również przeprowadził podobną strategię, ale wtedy terminowo ogłosili zmniejszoną dywidendę. Obciążające były różne pozwu akcjonariuszy, które są już w toku w przypadku NFI, dlatego chyba też atak na kurs?

Napisany przez ADMCI4
Teraz dokonałem zaksięgowania 3/4 mojej pozycji. Chociaż jest to ryzykowne. Ale z pozycji na poziomach 36, 30 i 19 USD można zrobić dobrą transakcję przy 10 dolarach. Albo to rynek przewieje, albo akcje się odbiją. Kolejnym celem zakupu dla ostatniej transzy jest 5 USD, potem rezygnuję

W dalszej części znalazłem to:
Jeśli dobrze rozumiem, zysk w przyszłości będzie mniej więcej taki sam jak w 2006 roku, zmieni się tylko sposób obliczeń.

NovaStar Financial, Inc. Doprecyzowuje oświadczenia medialne: Spółka oczekuje możliwości zgłoszenia zyskowności zgodnie z zasadami GAAP w przyszłych latach
KANSAS CITY, Mo.--(BUSINESS WIRE)--21 lutego 2007 r.--NovaStar Financial, Inc. (NYSE: NFI), kredytodawca mieszkaniowy i zarządca portfela kredytów hipotecznych, dziś zareagowała na błędne informacje w mediach dotyczące oczekiwań spółki co do dochodu podlegającego opodatkowaniu w przyszłości. Niektóre doniesienia błędnie podawały, że spółka nie spodziewa się generowania zysków w okresie od 2007 do 2011 roku.

Scott Hartman, Dyrektor Generalny, skomentował: Niektóre wiadomości błędnie twierdzą, że NovaStar nie spodziewa się raportowania zysków w najbliższych kilku latach. W naszym komunikacie dotyczącym wyników finansowych i konferencji telefonicznej we wtorek stwierdziliśmy, że oczekujemy niewielkich lub żadnych dochodów podlegających opodatkowaniu w okresie od 2007 do 2011 roku. Dochód podlegający opodatkowaniu wiąże się z obliczeniem rozliczeń podatkowych złożonych zgodnie z wymaganiami IRS dla Trustów Inwestycyjnych w Nieruchomości. Ta kwota różni się znacząco od dochodu netto zgodnie z Ogólnie Akceptowanymi Zasadami Rachunkowości, znane jako zyski GAAP.

Jesteśmy zdania, że w przyszłych kilku latach NovaStar będzie generalnie zyskowna zgodnie z zasadami GAAP, tak jak w 2006 roku. Z czasem GAAP zazwyczaj odzwierciedla ekonomikę naszego biznesu. Ze względu na strukturę REIT i zasady rachunkowości dla sekurytyzacji, dochód podlegający opodatkowaniu przewyższał zyski GAAP w ostatnich latach, a oczekujemy, że dochody podlegające opodatkowaniu będą niższe niż zyski GAAP w najbliższych latach. Nasze wypowiedzi dotyczące lat 2007-2011 odnosiły się do dochodu podlegającego opodatkowaniu jako części dyskusji na temat potencjalnej zmiany statusu REIT NovaStara

Mam teraz jeszcze zwiększoną moją 3/4 pozycję. Nawet jeśli to ryzykowne. Ale z pozycjami w wysokości 36, 30 i 19 USD można jeszcze dobrze dokupić przy 10. Albo wszystko stracę, albo się odbiją. Następnym celem zakupu dla ostatniej paczki jest 5 USD, potem zrezygnuję.

Cześć, Cupra,
Tak właśnie trzeba to zrobić. :wink:
Kupować w nastroju apokalipsy. W ten sposób dzisiaj można jeszcze zarobić pieniądze, albo przynajmniej coraz częściej.
Tym razem jednak nie dokupuję. Nie mam już dolarów i jestem już za bardzo, zbyt mocno zainwestowany. Jeśli się odwróci, tym lepiej.
Mogę sprzedać swoje FRO z zyskiem. Ale ta akcja zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Tankowce pływają obecnie na spokojnych wodach... na razie. Kolejna niespodzianka nadchodzi już niedługo...??
Wszystkiego najlepszego dla Ciebie. (Również w Twoim własnym interesie :lol: )
Pozdrowienia, Rich

A Bloomberg również częściowo zmienił swoje zdanie: Nie byłbym zaskoczony, gdyby pojawiło się jutro odwrócenie tendencji:

Portfel REIT firmy będzie dalej przynosił zyski zgodnie z powszechnie przyjętymi zasadami rachunkowości - podkreślił dyrektor generalny Scott Hartman w oświadczeniu wydanym dzisiaj. Jesteśmy przekonani, że NovaStar będzie generalnie zyskowny zgodnie z zasadami rachunkowości GAAP przez kolejne kilka lat.

NovaStar Financial, Inc. Poprawia OŚwiadczenia Dla Mediów: Spółka Oczekuje Na Zyskowność Zgodnie Z GAPP W Nadchodzących Latach
KANSAS CITY, Mo.--(BUSINESS WIRE)--21 lutego 2007 r.--NovaStar Financial, Inc. (NYSE: NFI), kredytodawca mieszkaniowy i menedżer portfela hipotecznego, dziś odpowiedział na nieścisłości w mediach dotyczące oczekiwań spółki dotyczących dochodów podatkowych w przyszłości. Niektóre doniesienia błędnie stwierdzały, że spółka nie spodziewa się być zyskowna w okresie od 2007 do 2011 r.

Dyrektor generalny Scott Hartman skomentował: Niektóre newsy błędnie twierdzą, że NovaStar nie spodziewa się raportować zysków w najbliższych kilku latach. W naszym oświadczeniu o zyskach oraz na konferencji prasowej we wtorek stwierdziliśmy, że spodziewamy się uzyskać mało, jeśli w ogóle, dochodu podatkowego w okresie od 2007 do 2011 r. Dochód podatkowy obejmuje obliczenia na potrzeby zeznań podatkowych złożonych zgodnie z wymaganiami IRS dla Real Estate Investment Trusts. Ta kwota znacznie różni się od dochodu netto z zasad ogólnie przyjętych rachunkowości, znanych jako zyski GAAP.

Jesteśmy przekonani, że NovaStar generalnie będzie zyskowny zgodnie z zasadami rachunkowości GAAP przez kolejne kilka lat, tak jak było w 2006 r. Z czasem GAAP zwykle odzwierciedla ekonomię naszego biznesu. Ze względu na strukturę REIT i zasady rachunkowości dla sekurytyzacji, dochód podatkowy przewyższał zyski GAAP w ostatnich latach, i oczekujemy, że dochód podatkowy będzie mniejszy od zysków GAAP przez kolejne kilka lat. Nasze komentarze dotyczące lat 2007-2011 odnoszą się do dochodu podatkowego, jako część naszej dyskusji na temat potencjalnej zmiany statusu REIT NovaStars

Napisany przez ADMCI4
Rich, tak właściwie powinno się to zrobić. Ale tak naprawdę nie powinno się kupować już przy 30 *lol*
Poza tym jestem bardzo ciekawy, czy dzisiaj znów dostanę takiego łomotu, jak wtedy na NEW, gdzie przez 3 dni było pełne obciążenie, zanim sytuacja się uspokoiła. Zobaczymy...

Ale jak dotąd 2007 r. zdecydowanie nie jest moim rokiem. :?

Dowiedziałem się od Telecom-Werten, że nie można żartować z finansowej magii, czyli amortyzacji (Ericsson, Nortel, Alcatel, Lucent ..). Tutaj działa masowo fundusz hedgingowy, dlatego nie chcę blokować więcej kapitału, zostanie zamrożony. Muszę najpierw zobaczyć lepszą alternatywę, a takowej nie widzę w krainie nieograniczonych sztuczek Indianie.

Napisany przez Dany1

Nauczyłem się na przykładzie firm telekomunikacyjnych, że nie należy lekceważyć finansowego hokus-pokusa, czyli amortyzacji (Ericsson, Nortel, Alcatel, Lucent..). Tutaj działają masowo fundusze hedgingowe, dlatego nie chcę blokować kolejnego kapitału, zostanie zamrożony. Najpierw musiałbym zobaczyć lepszą alternatywę, a nie widzę jej w krainie nieograniczonych sztuczek Indian.

Tak Cybercrash, teraz mamy nadzieję, że z otrom gburowatym indianinem stanie się silnik VW...

Napisany przez ADMCI4
Zakup był zdecydowanie beznadziejnym pomysłem. Ale jednocześnie skróciłem NEW, więc przynajmniej straty się równoważą.

Przeanalizowałem już wiele fazy crashu poszczególnych wartości.
W przypadku REITS dzieją się dość dziwne rzeczy!
Jednak nie mam dostępu do książki zleceń i muszę
wnioskować pośrednio.

Nigdy nie widzę czerwonych słupków sprzedaży, ale tylko
transakcje zarejestrowane jako zakupy na coraz niższych poziomach.
Już tutaj informowano o masowych i niezabezpieczonych
orgiach krótkiej sprzedaży, prawdopodobnie inscenizowanych przez własne kierownictwo firm wraz z instytucjami bankowymi.
Nawet w sprawozdaniach finansowych czyta się o
niezrozumiałych instrumentach pochodnych i transakcjach opcji!
Tutaj mam tylko status obserwatora. Nie ma żadnych
technicznych odzysków, co zawsze jest standardem po
2 do 3 dniach spadku cen!

Inne banki hipoteczne zostały już dawno wyeliminowane,
dlaczego dopiero teraz się pojawiają, skoro stopy procentowe już nie rosną?
Wiele pytań, brak odpowiedzi.

Cały rynek indiański po raz pierwszy od wielu
miesięcy znowu poddany jest poważnej fali spadkowej.
Czy to może być porównywalne do maja 2006 roku?

Znudzenie, znudzenie, znudzenie. ?
Na koniec zostaną jeszcze tanio wykupione.
To dla mnie nauczka. W przyszłości będę unikać rynku amerykańskiego. Gotówka amerykańska z dywidend zostanie wymieniona na franki szwajcarskie.
U mnie nie ma panikowych wyprzedaży. ?
Było podobnie w przypadku Swissaira... aż do samego końca. ?
Zazwyczaj idzie dobrze. Rzadko się mylę. Przeszedłem okres kryzysu 2000-2003... na szczęście. Ale wtedy często byłem blisko poddania się.
Pozdrowienia Rich

Napisany przez ADMCI4
W roku 2000 wdarłem się na giełdę, na szczęście, więc znam obie strony medalu (np. miałem Jomed) *lol*. No cóż, fajne jest to, że na tym poziomie przy NFI, tak naprawdę jedyną możliwością jest wzrost. A jeśli nie, to pozostaje stracić pozostałe 20%. Jak już wspomniałem, kolejne zakupy będą za 5 USD. Wtedy przestanę *lol*

REITS reagują dziś nieco pozytywnie na nowe dane z rynku nieruchomości w USA, w przeciwieństwie do rynku ogólnego. Należy rozważyć scenariusz short squeeze?

Frustracja, frustracja, frustracja. ?
Zostaną w końcu wykupione tanio. To dla mnie nauka. W przyszłości uniknę rynku amerykańskiego. Amerykańska gotówka z dywidend zostanie wymieniona na franki szwajcarskie.
To było jasne moje błędne oszacowanie. Dziś amerykańskie tytuły wyciągnęły mnie z obszaru straty tytułów europejskich. Niech żyje dywersyfikacja.
Zobaczymy, co zrobi SMI jutro. Szablony ze Stanów Zjednoczonych są ustawione. ?
Pozdrowienia Rich

Wygląda na to, że BRECHREITS wciąż nie wylały się w pełni, teraz wychylają jeszcze żołądek? Ciekawe metody tortur stosowane przez czerwonoskórych tubylców tego pięknego kontynentu. Czy teraz wypłacają dywidendy, czy tylko wymiociny?

Napisany przez beat

Czy teraz wypłacają dywidendę czy tylko się wypluwają?

Według Yahoo dywidenda wynosi 103.5%

Jeśli chodzi o mnie, mogą wypłacać dywidendę, albo się zwinąć i skompostować. Po prostu powinni ruszyć do przodu, zanim zaszkodzą rynkowi jeszcze bardziej. Amerykanie kochają rozwiązywać problemy. Pierwszy krok: NEW opuszcza NYSE.

Ponieważ teraz wiele się dzieje w branży budowlanej, pojawia się pytanie, czy mamy do czynienia z przesadą czy nowymi możliwościami. Ci, którzy zajmują się Reits, mogą mieć coś do przekazania.
Mam na oku Toll Brothers, którzy oferują domy w segmencie luksusowym i obecnie też mają trudności. W przypadku odbicia mogliby szybko zyskać 50% albo nawet więcej. Potrzebne są sygnały wskazujące na dno.

Napisany przez Dany1

pięknego kontynentu.

Czy teraz jeszcze wypłacają dywidendę czy tylko wyrzygują?

stare indiańskie przysłowie...

Czy chodzi o plucie czy też wymiotowanie, po pierwsze rozmawiaj z Amerykanami...

A także, jeśli czytam, że nagle 2 miliony właścicieli domów nie mogą już opłacić swoich odsetek, to wydaje mi się to podejrzane. Wszystko to po tym, jak większość REITS wypłaciła obfite dywidendy zaledwie 3 miesiące temu. Mogę to wyjaśnić tylko działaniami przestępczymi. Ale czy od razu w przypadku kilku REITS? Na razie ucierpiało NEW. Pozostałe również ucierpiały znacząco pod względem kursów.
Wyobraź sobie: nagle tysiące właścicieli domów w Szwajcarii nagle stają się niewypłacalni. Po prostu nie mogę sobie tego wyobrazić.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat

Wyobraź sobie: nagle tysiące właścicieli domków w Szwajcarii nagle stają się niewypłacalne. Po prostu sobie tego nie wyobrażam.

Mieliśmy to również w Szwajcarii. To jeszcze niedawno była kryzys nieruchomościowy.

Oni nie mieli nagle 2 mln niewypłacalności. Subprimeowcy zawsze mieli bardzo wysoki poziom niewypłacalności. To normalne w sektorze wysokiego ryzyka. Dlatego pobierali zbyt wysokie odsetki i wypłacali wysokie dywidendy. Dodatkowo korzystali z efektu dźwigni finansowej, ponieważ nie finansowali sami hipotek, a pobierali tylko marżę. Teraz dźwignia po prostu się odwróciła i nagle tracą grunt pod nogami. Subprimeowcy to rodzaj opcji, które oczywiście działają w obie strony. Teraz po prostu mamy nadzieję, że ta choroba nie przeniesie się zbyt mocno na normalnych udzielających kredytów hipotecznych, bo wtedy może być krucho.

https://money.cnn.com/2007/03/13/real...ion=2007031312

To, co jednak mnie zaskakuje, to niezwykle wysoki poziom niewypłacalności subprimeowców, nawet w dobrych czasach. Nawet w porównaniu z nami na poziomie małych kredytów, wygląda to lepiej.

Napisany przez Dany1
Czy nasze kochane szwajcarskie banki są w jakiś sposób zaangażowane? Zazwyczaj są zawsze w to zamieszane, zwłaszcza w USA.

Napisany przez beat
Tak, tak, jesteś również dotknięty, tylko nie tak bardzo.

Skoro już przy tym jesteśmy. Podpisujemy tę securitizację przy naszych kredytach hipotecznych, która daje bankowi prawo do przekazywania praw i obowiązków jakimkolwiek innym bankom...

Więc teraz moja hipoteka jest u japońskiego banku, a mój bank incasuje różnicę...

Napisany przez beat
Tutaj znajdziesz link do wyjaśnienia żargonu związanego z rynkiem subprime. To dobrze świadczy o powadze branży.

https://money.cnn.com/2007/03/13/real...ion=2007031316

Jeśli moja znajomość angielskiego wystarcza, rozumiem: wszystko nie jest takie złe, jak się sądziło.... :mrgreen:
NFI dzisiaj ponownie wzrost o 22%
Pozdrowienia Rich

.S. Akcje rosną, gdy banki i deweloperzy pomagają wywołać odbicie

Autor: Nick Baker

14 marca (Bloomberg) - Amerykańskie banki i deweloperzy budowlani doprowadziły do drugiego wzrostu akcji w tym tygodniu po tym, jak Lehman Brothers Holdings Inc. powiedział, że złe kredyty hipoteczne nie ograniczą zysków, co pomogło zniwelować 136-punktową niemoc na Dow Jones Industrial Average.

Countrywide Financial Corp., największy amerykański kredytodawca hipoteczny, odnotował pierwszy wzrost w ciągu pięciu dni, gdy inwestorzy nabrali pewności, że zaległości w spłacie kredytów hipotecznych stanowią mniejsze ryzyko dla systemu finansowego niż wcześniej sądzono. Wszystkie 16 deweloperów domów w indeksach Standard & Poors 500 zyskały.

Ocena Lehmana zmniejszyła spadek jego akcji i pomogła złagodzić obawy, że narastające niewypłacalności wśród najryzykowniejszych kredytobiorców spowolnią wzrost gospodarczy. Firmy energetyczne i technologiczne również pomogły Dow i S&P 500 odzyskać dzisiaj straty z wcześniejszych spadków o ponad 1 procent po wzroście cen ropy i awansie Qualcomm Inc. przez JPMorgan.

Napisany przez ADMCI4
Interesujący link dotyczący firm nieruchomości. Zauważ, ile z nich upadło ostatnio! https://www.ml-implode.com/#ailing

Sprzedałem cały mój pakiet NFI. Odnotowano stratę, zapłacono lekcje. Pomyłka na całej linii. Amerykański styl życia jest dla nas Szwajcarów trudny do zrozumienia. ? Powód sprzedaży: 1. Prawdopodobnie nie będzie już żadnych dywidend w najbliższych latach. 2. Od 1.1.2008 r. NFI zostanie przekształcone z spółki REITS w zwykłą spółkę akcyjną. IMH pozostaje w PF. Pozdrowienia, Rich

Dziękuję za wiadomość i konsekwentne działania, szacunek.
Ponieważ mam tylko małe podwójne opakowanie i i tak uważam targ indian w Chinatown za ryzykowny targ warzywny, zostawię moje paczuszki. Rynek nieruchomości w USA jest jak mafia, tam się kombinuje i oszukuje, czasem notuje się straty, czasem zyski, czasem wypłaca dywidendy, czasem investorom strach nażyna. Upięcie na palu, skalpowanie, to przecież wszystko nie tak dawno było?

Zachowam moje smutne stosiki papierów i w razie potrzeby wyrzucę je w ognisku? Gdzie są lepsze alternatywy?

Spójrzmy na GE lub Amgen, również wiele innych wartości dochodowych jest poniżej wszelkiej krytyki......

To zrobił się nieco cichy szum wokół zdezelowanego Novastara z wszystkimi swoimi kurczami amortyzacyjnymi w bilansie, zmianami statusu, wstrzymaniem wypłaty dywidendy itp.

W każdym razie kurs w ciszy zbliżył się do poziomu 10$. Nie zamierzam dawać rekomendacji. Prognozy tym bardziej. To gra w pokera, które spadną, a które jeszcze trochę pozostaną, które chwieją się, a które wybuchną?

Trzymaj te same 2 pozycje. Nie śledź aktualności. Kurs już.

Przynajmniej kurs powoli powrócił do klifu 10$, już nikogo to chyba specjalnie nie interesuje? Czy wszyscy odlecieli. A co z tym Cuprą, który śmiałuch z niewielkim wahaniem rzucił się pod opadający nóż z żartami? Nic już nie słychać? Po prostu tchórzliwie się wycofał, typowe. Mam nadzieję, że nie zbankrutował?

Cześć Cybercrash,
jestem już od jakiegoś czasu poza rynkiem. Realizowałem straty. Miałem już całkowitą stratę z NEW. Nie chciałem cierpieć kolejnej porażki... :wink:
Kupiłem akcje $ FRO. W każdym razie, straty były dotkliwe, ale udało mi się je częściowo zredukować dzięki transakcji z FRO.
Nadal mam IMH. Zamierzam je zachować. Mam większe zaufanie do nich.
Tak, swoją drogą, głównym powodem sprzedaży NFI było to, że na koniec roku nie będą już uznawane za REIT. Przeczytałem także, że nie można się spodziewać dywidendy w najbliższych kilku latach.
To ryzyko związane z akcjami, to część biznesu.
Moja druga całkowita strata. Po Swissair teraz NEW.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash, sprzedałem nfi i byłem czasowo krótki. Teraz znowu jestem długi. NEW sprzedałem i jestem krótki, o czym również komunikowałem. Była to udana transakcja. Ogólnie jednak straciłem około 3 tygodni wakacji w REITS. Odzyskam to dopiero, gdy NFI spadnie znowu do 13 USD.

Cześć Cupra, miło mi znowu coś od Ciebie usłyszeć.
Oczywiście, nie zawsze można tylko handlować akcjami i zawsze wygrywać,
kilka odpisów i strat czasem się zdarza.
Ale przy sprytnym podejściu, powinno dać się to znieść.
Cieszę się, że wszystko udało Ci się sprawnie obrócić na krótką/długą metę.

Chcę też śledzić, co się stanie z tymi EX-Reits,
gdyby jednak kiedyś przyszedł obniżkę stóp procentowych przez amerykańskiego medycznego czarodzieja US-FED.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata