Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena nieruchomości przez bank

Napisany przez Stoppage81
Zapp73 pisze:
No cóż, szukaj więc w Kodeksie cywilnym, co tam jest napisane na temat budowy. To w żadnym wypadku nie zastępuje braku planu zagospodarowania przestrzennego. To, o czym myślisz - ale po raz drugi mylisz, chociaż już to poprawiłem - to Kodeks budowlany. Ale nie jest to skrócone jako BGB, ale jako BauGB. To obowiązuje, gdy nie ma ani planu zagospodarowania przestrzennego, ani ustawa o zabudowie terenu, ani innych źródeł prawa.

Nie znasz różnicy między BGB a BauGB, ale chcesz tu grać twardziela.

Sam zauważasz, prawda?

Bzdura. Nie każdy budynek na starej posiadłości wiejskiej lub w obszarze wiejskim jest budynkiem nielegalnym. Jeśli istnieje pozwolenie na budowę, można budować to, co zostało zatwierdzone. Koniec odbioru.

Ok, właśnie zobaczyłem po raz pierwszy deklarację podatkową od poprzedniego właściciela i napisał:

Powierzchnia mieszkalna: 106m2
Powierzchnia użytkowa: 109m2

Kiedy kupiliśmy nieruchomość, w ogłoszeniu było napisane:

Powierzchnia mieszkalna: ok. 135m2
Liczba pięter: 1,5

Zapp73 pisze:
Wyślij e-mail z Twoim pytaniem i informacjami dotyczącymi [Gemarkung, Flur, Flurstück] do:

katasteramt-aur(at)lgln.niedersachsen.de
Lub zadzwoń pod numer: 04941/176-523

https://www.lgln.niedersachsen.de/st...ch-127278.html

Napisz, że poszukujesz informacji historycznych lub przekaż im odpowiedź z urzędu budowlanego.
Jeśli sam nie będziesz w stanie sobie poradzić, wyślij mi prywatną wiadomość w przyszłym tygodniu, a wtedy załatwię dla Ciebie odpowiednie dokumenty.

Odpowiedź:

Dziękuję za zapytanie. Niestety muszę Cię poinformować, że nie prowadzimy dokumentacji dotyczącej planów budynków i zezwoleń na działkę. Proszę skontaktować się z urzędem budowlanym powiatu Leer.

Zapytałem także w urzędzie budowlanym w Leer, a oni odpowiedzieli mi, że potrzebują nazwiska właściciela budynku:

Być może starsi sąsiedzi wiedzą.

To informacja ważna, ponieważ akta budowlane były wówczas przechowywane według nazwisk właścicieli budynków.

Nie wiem, jak mogę znaleźć właściciela budynku, więc możliwe, że nigdy nie otrzymam tych dokumentów.

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
Ok, właśnie zobaczyłem pierwszy raz deklarację podatkową od podatku gruntowego i poprzedni właściciel napisał:

Powierzchnia mieszkalna: 106m2
Powierzchnia użytkowa: 109m2

Gdy kupiliśmy nieruchomość, w ofercie było napisane:

Powierzchnia mieszkalna: około 135m2
Liczba kondygnacji: 1,5

W takim przypadku można zastanowić się, czy nie warto dochodzić roszczeń przeciwko sprzedającemu.

Jednak musicie udowodnić celowe wprowadzenie w błąd. Sprzedający musiałby mieć bardzo dobry powód, dlaczego w ofercie i w informacjach dotyczących podatku gruntowego znajdują się różne wartości.

W celu sprawdzenia i egzekwowania roszczeń powinniście skonsultować się z prawnikiem, którego będziecie musieli wynająć już na etapie wniesienia pozwu ze względu na wartość sporu.

[cytat=ostrożny]
Musicie jednak udowodnić podstęp.
[/cytat]
Jaka jest obrona? Nie wiedziałem? Jestem stary? Pośrednik odkrył błąd, a sprzedawca go nie poprawił?

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
Co to jest obrona? Nie wiedziałem? Jestem stary? Pośrednik odkrył błąd, a sprzedawca go nie poprawił?

Czy powinienem teraz napisać publicznie wskazówki dla sprzedawcy?

Jeśli chcesz to sprawdzić, udaj się do adwokata. On wam powie, jak ocenia szanse na sukces i jakie ryzyko finansowe na was czyha.

wary pisze:
W celu sprawdzenia i egzekwowania powinniście skonsultować się z prawnikiem, którego potrzebujecie już przy wniesieniu pozwu ze względu na wartość sporu.

Tak, w porządku, to jest następny krok. Dziękuję

Napisany przez wary

Ja, okej, to następny krok. Dzięki

Dobrze. I w ten sposób temat zostaje lepiej zamknięty. Internet to wioska i tak wiele nieruchomości w Rhauderfehn z tymi danymi nie jest codziennie sprzedawanych.

Chcę powiedzieć: wszystko, co jest tutaj napisane, potencjalnie może być czytane przez sprzedawcę i dostosowywane do niego.

Napisany przez Zapp73
Stoppage81 pisze:
Twoja odpowiedź:

Nie wiem, jak mogę sprawdzić inwestora, więc może nigdy nie otrzymam tych dokumentów.

Zadajesz złe pytania lub udzielasz im niewłaściwych lub niepełnych informacji. KA może - jeśli się zapyta - szukać historycznych działek i właścicieli. Podobnie jest w przypadku urzędu księgi wieczystej.

Jednak nie mam zamiaru bawić się w tę grę na forum. Wyślij mi prywatną wiadomość z Twoimi danymi osobowymi i udziel mi pełnomocnictwa, abym mógł działać w Twoim imieniu. Zrobię to za darmo, ale muszę udowodnić moje uzasadnione zainteresowanie, jeśli uzyskam dostęp do danych. albo udziel pełnomocnictwa jakiemuś pośrednikowi lub radcy prawnemu, aby ten mógł na miejscu uzyskać informacje.

Te dane istnieją. Więc można się do nich dostać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata