Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ascom

Napisany przez David
Interesujące wiadomości na stronie internetowej Ascom:

Potwierdzenie na stronie internetowej.

16/01/2007 - Ujawnienie udziałów
Na podstawie art. 20 ustawy giełdowej Ascom Holding AG otrzymała następujące zgłoszenie:
Akcjonariusz:
Trident European Fund, P.O. Box 309, Ugland House, George Town, Grand Cayman, Wyspy Kajmanie
reprezentowany jako doradca inwestycyjny przez JOHCM Alternative Investments LLP, Ryder Court, 14 Ryder Street, Londyn SW1Y 6QB
Udział w prawie głosu: poniżej 5%
Ascom Holding AG

https://www.ascom.ch/news_ch.htm?reference=82240.000000&checkSum=2F24147DA4CCC2047FCF9BE5A97FA463

Napisany przez Simona

Tak, ale co to teraz oznacza? Pozostaje w dalszym ciagu? Pozostaje w dalszym ciagu?
Osobiście uważam, że Rajd wcale się nie skończył. Do 22Fr.?
Pozdrowienia, Rich

Moje zostało zakończone dzisiaj rano. Moje tytuły zostały chętnie przyjęte.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez richard100
Cześć Simona,
Ja też wychodzę. To był jeden z moich najlepszych handli. Z dodatkowym dywidendami 5 franków i zyskiem z kursu.... :lol: To wygląda całkiem nieźle.
Jeszcze raz dzięki dla Dany za radę.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez David
Nun, cieszyłem się dziś wieczorem około godziny 17:15, gdy zobaczyłem, że jesteś powyżej 22 franków.

Wielki wolumen się utrzymuje, a plotki krążą; co jednak się wydarzy, tego nie wiadomo.
Zatrzymuję swoje akcje i czekam z ich sprzedażą, aż do ewentualnej oferty albo aż kurs osłabnie.

Napisany przez David
20 procentowy udział - Tettamanti się wycofuje

Austriackie spółka inwestycyjna Victory przejęła 20,1 procentowy udział w koncernie technologicznym Ascom z Berna. Udział składa się z 15,1 procent akcji oraz 5 procent opcji Call, jak poinformowała austriacka spółka inwestycyjna Victory Industriebeteiligung AG w środowy wieczór w Wiedniu.

(ap) W krótkim komunikacie Victory oznajmiła, że chce rozszerzyć portfolio przemysłowe poprzez to zaangażowanie. Wcześniej ticzyński finansista Tito Tettamanti ogłosił, że sprzedał swój 9 procentowy udział w Ascom, i to «szwajcarskiej grupie przemysłowej».

Zdrowo działający dostawca usług telekomunikacyjnych Ascom w ostatnich dniach zwrócił na siebie uwagę wysokimi obrotami i znacznymi wzrostami kursu na giełdzie. W środę tytuł zakończył notowania na szwajcarskiej giełdzie SWX na poziomie 22,6 franka.

Oznaczało to wzrost kursu o 13% w porównaniu z poprzednim dniem. Od zeszłego piątku tytuł wzrósł o ponad 30%. Austriacka spółka inwestycyjna Victory już kontroluje koncern technologiczny OC Oerlikon, który przejął producenta maszyn Saurer.

Zapomniany link: https://www.nzz.ch/2007/01/17/wi/newzzEX1ZYABP-12.html

Napisany przez David
Sprzedałem moje akcje wczoraj z powrotem po cenie 24.20. Taka wydajność dawno nie miała miejsca; 18% w ciągu 2 dni. Moim zdaniem teraz potrzebny jest wzrost kursu, wiadomości już są dostępne; co dokładnie zrobić z 20,1% udziałów w Ascom, kto to wie.

Napisany przez 2cybercrash
Z mojego punktu widzenia jest mądre zapewnienie sobie szacownych zysków. Wartość P/E wynosi teraz ponad 30, pomimo wszystkich dobrych prognoz i mało sensownych fantazji dotyczących przejęć (poza zyskami dla portfela finansowych rekina Peczika i innych). Ponoć ma być zaangażowany również finansowy potentat pan Vekselberg, rosyjski miliarder z branży naftowej, pan Tettamanti już coś zarobił), czy to nie jest lekko zbyt obfite?

Napisany przez Dany1

Sprzedałem moje akcje sprzed dwóch dni z powrotem po 24,20. Taka wydajność było dawno, dawno temu; 18% w 2 dni. Moim zdaniem teraz kurs potrzebuje odrobiny odpoczynku, wiadomości są już na zewnątrz; co dokładnie planuje się zrobić z 20,1% udziałów w Ascom, no kto to wie.

18% w dwa dni to nie jest zły wynik, można już trochę to zabezpieczyć. Wskoczyłem już przed hojnym zwrotem NW i zostanę teraz jeszcze trochę. Ach tak, ci faceci nie chcą nic zrobić z 20,1% akcji, na pewno chcą 100% ... albo nawet więcej ... :mrgreen: Wita Unaxis i Saurer. Musisz teraz trochę przyglądać się realizowanym wolumenom...

Napisany przez ADMCI4
Jestem nadal w grze. Jestem ciekaw, dokąd to wszystko zmierza. Jeśli to nadal ta stara gra Saurera, to powinny być jeszcze jakieś szanse na awans?

7

Napisany przez David
Cześć Dany1

Sprawa związana z wolumenem jest dobrym pomysłem; mówi się w świecie giełdowym: Wolumen powinien być obserwowany

Oczywiście, co zrobić z 20,1% akcji, gdy można mieć 100%, zgadzam się z Tobą, ale przed następną fazą zakupową może nastąpić przerwa, w przeciwnym razie ta gra może być bardzo kosztowna. Jeśli kurs może się wybronić przez kilka dni (zniżyć), może się zdarzyć, że pewni traderzy skorzystają z okazji i wtedy druga runda zakupów może być nieco tańsza.

Napisany przez svx_biker
Na trzymiesięcznym wykresie z okresem 3 lat dobrze widać, że przebieg kursu w tym miesiącu przybrał skrajne formy. Zdecydowanie zalecam tutaj zabezpieczenie choć części zysku i ewentualnie późniejsze ponowne zakupy w niższej cenie.

Napisany przez ADMCI4
... teraz ja również zakończyłem temat Ascom. Pełne zwrotu nominalnej wartości, hojna dywidenda za 2006 rok - i również ładny zysk z tytułów - serce, czego chcieć więcej ...!!

Drodzy uczestnicy forum: Dziękuję za wszystkie dobre argumenty w tym wątku, które skłoniły mnie w zeszłą wiosnę do zatrzymania tytułów!
Felice

Napisany przez ADMCI4
Więc też pozostałem. Mógłbym wykorzystać spadek kursu do sprzedaży i ponownego zakupu poprzez sprytną manipulację. Ale jak mówi przysłowie... Przemieszczanie się w kółko wypłukuje portfele.

Myślę także, że koniec jeszcze nie nadszedł. Chłopaki z sąsiedniego kraju z rosyjskim kolegą zapewne chcą posiadać jeszcze więcej akcji w firmie.

Kupiłem od razu po spłacie wartości nominalnej. Dzięki temu zyskałem nieco większy zysk z kursu, ale nie otrzymałem spłaty.

Gdzie według Was kończy się ta historia? Decydujące będzie chyba to, kiedy grupa Hasler stanie się chętna do sprzedaży, prawda?

Napisany przez Dany1

Gdzie, waszym zdaniem, jest granica możliwości? Decydujące chyba będzie, kiedy grupa Haslera będzie chętna do sprzedaży, prawda?

Victory ma teraz 20,1% udziałów. W tej tygodniu gdzieś przeczytałem (w Teletekście?), że również Deutsche Bank posiada około 10% udziałów. Dla kogo mogła je kupić? ;-)
Gdy Victory posiada więcej niż 33% udziałów, musi złożyć ofertę akcjonariuszom. Na początek niezbyt wysoką, aby inwestorzy z rynku amatorskiego zadrżeli i sprzedali... Na razie nie jesteśmy jeszcze tak daleko, a może wszystko potoczy się inaczej, ale ja nie kieruję się wykresami, lecz intuicją, nie bez powodu narodziłem się z małym brzuchem na Boże Narodzenie... :mrgreen:

Napisany przez David
Dzisiaj wieczorem tuż przed zamknięciem, ponownie umieściłem paczkę w depozycie o wartości 23.10. Powody ponownego wejścia były następujące:
- Po dużej straty w piątek, kurs bez problemu zdołał się odbić.
- Intuicja
- Widzę wsparcie w wysokości 23.00 (tylko wykres dzienny)

Napisany przez Adrian
Wsparcie objawia się tym, że kilkakrotnie zatrzymało ruch, zazwyczaj nie tylko w ciągu dnia. Jeśli to ma być wsparcie, to ja jestem osioł. ;-)

I tylko z powodu przeczucia nigdy nie kupiłbym czegoś. Ale każdy ma swoje powody. Inwestowanie po takim wzroście w Ascom świadczy o odwadze albo...

Z poważaniem

Adrian

Odwaga czy lekkomyślność? Taktycznie błąd.
Albo się trzymasz i zachowujesz nerwy, albo wyrzucasz i nie podnosisz rzeczy znowu. Nie należy wystawiać na próbę swojego szczęścia. Co stało się z nurkiem w otworze opisanym przez Schillera?

Napisany przez Adrian
Miło, że skończyłeś moje zdanie.

Napisany przez David
Daję wam obu rację i przyznaję się do tego błędu taktycznego. To można nazwać lekkomyślnością, ale przynajmniej jest to moja lekkomyślność. Oczywiście nie musiałem tego w ogóle pisać, wtedy mógłbym sobie zaoszczędzić tego tekstu, ale moim zdaniem albo pisze się wszystko, albo się tego nie robi, czy to było taktycznie doskonałe, czy nie.

@Adrian
Co do wspomnianej pomocy:
Luka w wykresie zazwyczaj wskazuje drogę, a dolny koniec jest brany jako wsparcie, bez względu na to, czy było to już przetestowane czy nie. Jeśli spojrzeć na dzisiejszy wykres (1 minuta - 30 minut), ta luka zawsze jest obecna, dlatego jest to wsparcie. Należy jednak podkreślić, że nie jest ono szczególnie duże, jak zauważyłeś, nigdy nie zostało przetestowane.

Pozdrowienia od Osła

Napisany przez Adrian
Drogi Dawid,

bardzo się cieszę, że się do tego przyznajesz.

Co do wykresu: Nadal uważam, że użycie słowa wsparcie w tym kontekście jest śmieszne, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że to wsparcie było jednym z powodów dokonania zakupu. Słowo lekkomyślność jest tu całkowicie uzasadnione.

Adrian

Napisany przez David
Tutaj mój dodatek do wczoraj:

Patrząc na pierwszy wykres, widać lukę między 17/18.01.07, nazywa się ją Candlesticks - Rising Window. Gdy taka luka się pojawi, jest traktowana jednocześnie jako wsparcie/opór; te luki są uważane za sygnały kontynuacji trendu.

Wyjaśnienie luki:
Dolna linia to wsparcie
Górna linia to opór

19.01.07 cena spadła bardzo mocno z powodu realizacji zysków i wsparcie zostało złamane, dlatego wyszedłem (24.20). Ku mojemu zdziwieniu, opór został odzyskany już w poniedziałek. Dlatego hossa trwała nadal.

Dzisiejszy wykres pokazuje bardzo duże zakupy po otwarciu, ale brak było późniejszych zakupów, więc cena szybko wróciła do poziomu z dnia poprzedniego. Teraz jesteśmy z powrotem przy wspomnianym wsparciu. Granica 23 została skutecznie przetestowana po południu i ponownie poszła w stronę 24.

Można teraz dyskutować, czy to szczęście, lekkomyślność, czy analiza techniczna.

Napisany przez Dany1
Przypadki zdarzają się... nie wierzę... Deutsche Bank ma zawsze swoje palce we wszystkim... gdy coś jest mieszane.

DB do pierwszego...
OC Oerlikon: Victory teraz posiada 49,01%, Deutsche Bank teraz 20,608%

Zurych (AWP) - Spółka inwestycyjna Victory miała 49,01% udziałów w OC Oerlikon Corporation AG na dzień 15 stycznia 2007 r. Wartość ta składała się z 4824863 akcji o imiennym charakterze (34,12%) i 73848550 opcji typu Call (14,89%), jak podał Oerlikon we wtorkowy wieczór.

W oddzielnym komunikacie firma informuje o nowym poziomie zaangażowania Deutsche Bank. Teraz Deutsche Bank posiada 20,608% udziałów w OC Oerlikon: 285494 akcje o imiennym charakterze (2,019%), 2426230 opcji typu Call (17,156%) oraz 202730 opcji typu Short Put (1,433%).

DB do drugiego...
Ascom: Deutsche Bank teraz posiada 13,381%

Zurych (AWP) - Deutsche Bank zwiększyła swoje zaangażowanie w Ascom Holding AG z 8,972% do 13,381%. Nowe zaangażowanie składa się z 1651523 akcji o imiennym charakterze i 3165513 opcji typu Call - podaje Ascom w komunikacie z wtorkowego wieczoru.

tz/jb

23.01.2007 19:34

Napisany przez David
Znalazłem coś jeszcze dotyczącego opcji kupna:

ASCDX DB C 03/08 /Z (ASCDX)
5 17:37:03 1.01 3700000 Off-Ex = 3,737 mln.
4 17:01:03 1.03 8000 -
3 15:52:27 1 100000
2 15:03:48 1.01 100000
1 14:20:20 1 2500 +

Napisany przez ADMCI4
Więc chyba jednak coś jeszcze tam drzemie... Myślę, że po prostu potrzebna jest trochę więcej nerwów i cierpliwości, aby nie grać w gry spółki przejmującej 1:1. Handel wyraźnie się uspokoił... Czy to cisza przed burzą?

Napisany przez David
Tutaj znaleziono kolejne wiadomości:

Fundacja Hasler sprzedała głównie swój udział w wysokości około 7,5% w spółce Ascom Holding AG. Potwierdził to przewodniczący rady nadzorczej fundacji Max Gsell w rozmowie z AWP w czwartek.

Ascom: Fundacja Hasler sprzedała główną część swojego udziału

Fundacja Hasler zachowała jeszcze niewielki udział w akcjach Ascom.

Kupcem była bank Bellevue, który przekazał akcje kilku instytucjonalnym inwestorom. Gsell powiedział, że nie zna ostatecznych nabywców, ale ma pisemne potwierdzenie, że nabywcy nie są Austriakami.

Victory nie jest wśród nabywców
Austriackie przedsiębiorstwo inwestycyjne Victory należące do Ronnyego Pecika i Georga Stumpfa, które niedawno nabyło udział w wysokości ponad 20% w Ascom, nie jest jednym z nabywców. Według Gsella rosyjski inwestor Wiktor Wekselberg również nie należy do nabywców.

Fundacja Hasler zachowuje niewielki udział w akcjach
Fundacja Hasler nadal posiada niewielki udział w akcjach Ascom, dodał Gsell. Nadal wystawiono opcje na akcje Ascom; w zależności od wykonania fundacja zachowuje `kilka dziesiąt tysięcy` akcji lub `kilka set tysięcy` akcji. Rada fundacji postanowiła już około półtora roku temu, jak powiedział Gsell, sprzedać udział w Ascom najpóźniej do końca 2010 r. (awp/mc/ar)

Źródło: https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=27900&z=3

Napisany przez ADMCI4
Widzę, że Ascom znów nie jest tutaj tematem. Brak zainteresowania, ponieważ wszyscy sprzedali swoje tytuły? Szkoda.

Nadal czekam na ofertę...

Napisany przez David
Cześć Sven,

Temat jest nadal aktualny, kupiłem jeszcze raz i musiałem trochę to przełknąć, moja popularność spadła z 8 do 4. ? Nie ma wiele do powiedzenia, gdy tylko wolumen spadnie lub zacznie być widoczne większe sprzedaże, od razu się wycofam. Kiedy nadejdzie ten moment, kto wie.

Jeśli dzisiejszy dzień odzwierciedla się na wykresie, zauważamy, że wielu inwestorów indywidualnych mała inwestorów zaczęła się bać po południu i sprzedała swoje akcje. (Tak jak ja kilka dni temu) Wieczorem o 17:00 nagle pojawiła się ochota na zakupy. Nie mam pojęcia, co dalej. Nie sądzę jednak, aby przekroczyły 30.

Na forum Cash mówi się o 50 CHF, byłoby fajnie, ale jest to mocno przesadzone.

Napisany przez Dany1
Bank Bär obudził się z zimowego snu i zastrzegł sobie 8% akcji... Jeśli tak dalej pójdzie z komunikatami, to więcej niż 100% musi być w obiegu. :mrgreen: poza tym nie ma nic nowego, każdy jest sam na siebie i musi w końcu wyjść - najlepiej późno, ale nie za późno.

Napisany przez Dany1
Vontobel nie chce być uważany za pełnego idioty i w tajemnicy zdobył około 10% udziałów. Jak to dokładnie działa? Czy inteligentny Pecik jeździ po każdym banku i zamawia tam 10-15% akcji Ascom? Dla wszystkich, których tak udałoby mu się zdobyć, nie musiałby już składać oferty...

Zürich (AWP) - Bank Vontobel AG posiada teraz 3698889 akcji zwykłych Ascom Holding AG, co daje udział w głosach na poziomie 10,275%. Jak poinformowała Ascom zgodnie z obowiązkiem ujawniania informacji w środę.

ern (AWP) - W przypadku koncernu technologicznego zależnego od Ascom Holding AG prawdopodobnie nastąpi zmiana kierunku polityki dywidendowej: Nie zamierzamy przeprowadzać więcej wypłat dywidendy - powiedział Ronny Pecik dla Handelszeitung (wyciąg z wydania z 31.01). Uwolnione środki finansowe mają być wykorzystane do organicznego wzrostu; zwłaszcza działalność biznesowa w Rosji ma być szybko rozbudowana.

Oficjalnie Austriacy Pecik i Georg Stumpf posiadają 20,1% akcji Ascom poprzez swoją spółkę inwestycyjną Victory. Jednakże w rzeczywistości udział ten prawdopodobnie wzrósł do 25 do 30%, spekuluje HaZ.

To jest bardzo znane powiedzenie:

Gdzie kręcą się rekiny finansowe, tam możesz bez obaw brodzić w płytkiej wodzie.

Jednakże, ponieważ to powiedzenie się nie rymuje, wolę szybko udać się na bezpieczny brzeg, gdy taka trójkątna płetwa pojawi się w mojej okolicy.

Dodatkowo: Redakcji udało się wreszcie, za pomocą wszelkich finansowo-poetyckich zasobów, dokończyć rym w całej swojej literackiej okazałości.

Tam, gdzie kręcą się rekiny finansowe
nie powinieneś majstrować w płytkiej wodzie

Napisany przez David
Cześć Cybercrash

Czasami zdecydowanie lepiej czekać na brzegu..., czy tak będzie także w przypadku Ascom, nie mogę ci prawdziwie powiedzieć.

To, co mnie obecnie najbardziej przekonuje, aby pozostać w inwestycji, to:
Kilku dużych inwestorów chwyta między 8% a 20% wszystkich akcji, niektórzy z nich dołączyli raczej późno niż wcześnie. Ale żeby jeszcze coś zarobić, kurs musiałby wzrosnąć trochę, w przeciwnym wypadku byłaby to ogromna strata, a kto chciałby tego. Dlatego uważam, że jeszcze dojdzie do poziomu 30.-. Horyzont czasowy 30-60 dni.

Pod względem analizy technicznej na pewno niewiele można dodać, w zależności od komunikatu medialnego, kurs idzie albo stromo w górę, albo w dół.

Coś jeszcze interesującego znalezione:

01-02-2007 11:24 FOKUS AKCJI/Ascom: Wyniki biznesowe z pozytywnym oddźwiękiem

Zurych (AWP) - Akcje Ascom Holding AG należą w czwartek do największych zwycięzców na SPI. Koncern technologiczny tego ranka opublikował wyniki dotyczące przychodów i zysku operacyjnego za rok obrotowy 2006, które są różnie oceniane przez analityków. Ascom oczekuje zysku grupowego w wysokości około 15 mln CHF za cały rok, brak jest informacji na temat możliwych celów na 2007 rok.

Do godz. 10:20 akcje Ascomu rosną przy normalnym wolumenie o 2,6% i kosztują 27,20 CHF, a rynek ogólny (SPI) notuje wzrost o 0,89% do 7306,40 punktów.

Według Ursa Diethelma z Sal. Oppenheim, wyniki prezentują mieszany obraz. Z jednej strony obroty w obydwu działach są poniżej jego oczekiwań. Natomiast zaskakuje wynik na poziomie EBIT, zwłaszcza w dziale Wireless Solutions, powiedział analityk AWP.

Pod względem zysku grupowego, zauważa się, że prawie połowa wartości opiera się na działalności organicznej, ale jak twierdzi Diethelm, większa część została osiągnięta dzięki lepszemu wynikowi finansowemu.

Pod względem rentowności wynik jest dobry, podsumował. Jednak przyjęcie zamówień nie wskazuje na zdecydowane przyspieszenie wzrostu w bieżącym roku obrotowym.

Zachowuje swoją neutralną ocenę, przede wszystkim z powodu niejasnych stosunków udziałowych i intencji nowego akcjonariusza Victory, co według niego prowadzi do zbyt wielu spekulacji.

Podobnie argumentuje Thomas Germann z Kantonalbanku w Zurychu (ZKB). Ze względu na zmiany w strukturze udziałowców i związane z nimi niepewności dotyczące przyszłości Ascomu, znaczenie wyników dla kursu akcji jest [...] drugorzędne, napisał w komentarzu.

Niemniej jednak: Wyniki sprzedaży okazały się rozczarowujące, powiedział. Germann przewiduje jednak przyspieszenie wzrostu sprzedaży w dziale Wireless Solutions na 2007 rok i ciągłe polepszenie w Security Solutions. Rozwój tych obszarów biznesowych powinien być według analityka ZKB kontynuowany.

Bardziej optymistycznie wypowiada się Panagiotis Spiliopoulos z Banku Vontobel: Wzrost dochodów może jeszcze nieco nie przekonywać ze względu na przesunięcia projektów na 2007 rok, ale perspektywy przyspieszenia w 2007 roku są obiecujące. Spiliopoulos oczekuje w najbliższych tygodniach pozytywnego przepływu informacji, co może działać jako katalizator.
Jednak również Spiliopoulos nie chce dostosować swojego celu cenowego, zanim nie otrzyma większych informacji na temat intencji nowego dużego udziałowca Victory.

Nie byłoby dobrze, gdybyście nie byli optymistyczni, w przeciwnym razie popełnilibyście błąd

Szanowny Dawidzie, zdecydowanie odradzam Ci jasny trading oparty na kartach, a zamiast tego warto ocenić działalność operacyjną i dane fundamentowe firmy Ascom, włącznie z wskaźnikami. Wtedy można powiedzieć, że akcje są nadkupione/przegrzewane. W przypadku rzeczywistych przejęć uzasadnione jest jedynie niewielkie dodatkowe opłaty za nieruchomości, budynki i aktywa materialne. Nie znam firmy Ascom.

Napisany przez Dany1

Szanowny Dawidzie, zdecydowanie zalecam nie tylko ślepo zajmować się techniką szarżowania, ale również ocenić biznes operacyjny i dane fundamentalne dotyczące Ascom, włącznie z wskaźnikami. Nazywa się to zwykle sytuacją nadkupienia/przegrzania rynku. W przypadku rzeczywistych przejęć, premia może być uzasadniona jedynie dla nieruchomości, gruntów i aktywów materialnych. Nie znam Ascom.

W przypadku takich spekulacji warto zauważyć, że wystarczy mała niepewność, aby spowodować pęknięcie bańki. Wtedy kurs może spaść nawet o 20% (lub więcej) w ciągu kilku sekund. Ta możliwość jednak istnieje, ale nie jest widoczna w żadnym wykresie. Ja osobiście teraz nie kupiłbym Ascom, ale ponieważ już je mam, po prostu pozwolę im dalej działać. Zysk wynosi ponad 80%, ale wiem, że mogę to stracić, chociażby częściowo. Trzeba to powiedzieć i każdemu musi być to jasne!

Napisany przez ADMCI4
Dokładnie Dany, masz zupełną rację. Moja pojemność własna wynosi 13 Stutz, więc na pewno zostanie trochę franków, nawet jeśli kurs zawiedzie. Ale na razie po prostu je zostawiam i obserwuję, jak reagują ci bogaci chłopcy ze Wschodu. Już od dawna nie da się uzasadnić tego kursu wydajnością firmy... panuje tutaj czysta spekulacja... Ale jeśli idzie w dobrą stronę... Dla mnie to w porządku.

Napisany przez David
Cześć wszystkim Tak, jak widzę, zostałem trochę źle zrozumiany. Nadal mam tę akcję w moim portfelu tylko ze spekulacyjnych powodów. Kupiłem Ascom trzy razy od jej wzrostu i sprzedałem ją dwa razy. Z trzecią sprzedażą jeszcze poczekam. Dzisiaj zostało przeniesionych więcej akcji niż w ciągu ostatnich 5 dni. Po spadku o 6% o 14:30 akcja podskoczyła do -1,6%. Szczegóły dzisiejszego dnia: 1. Brak transakcji OFF-Ex do 17:30 2. Dwie większe sprzedaże - pakiet 52000 i 23000.

Napisany przez ADMCI4

Witajcie wszyscy

Wydaje mi się, że niektórzy mnie źle zrozumieli. Mam tę akcję w swoim portfelu tylko spekulacyjnie. Kupiłem Ascom trzy razy od czasu jej wzrostu i sprzedałem dwa razy. Z trzecią sprzedażą jeszcze czekam.

Dzisiaj znów przeniesiono więcej akcji w górę i w dół niż w ciągu ostatnich 5 dni. Po spadku o 6% o 14:30 akcje wzrosły do -1,6%.
Specjalne zdarzenia tego dnia:
1. Brak transakcji OFF-Ex do 17:30
2. Dwie większe sprzedaże 52000 i 23000 sztuk.

Wszystkie transakcje wewnętrzne tego roku...

Ascom Holding AG
Data transakcji 06.02.2007 przez członka zarządu niewykonawczego
Rodzaj transakcji Sprzedaż 22643 sztuk w kwocie 566804.00 CHF (odpowiada 25.03 CHF / sztuka)
Typ papierów Wartości uczestnictwa
ISIN CH0011339204

Emitent Ascom Holding AG
Data transakcji 06.02.2007 przez członka zarządu wykonawczego / kierownictwo
Rodzaj transakcji Sprzedaż 6738 sztuk w kwocie 50535.00 CHF (odpowiada 7.50 CHF / sztuka)
ISIN CH0011339204
Dodatkowe informacje
dotyczące transakcji Akcje z planu opcji na akcje 2005 (Cena wykonania CHF 17.25)

Emitent Ascom Holding AG
Data transakcji 05.02.2007 przez członka zarządu niewykonawczego
Rodzaj transakcji Sprzedaż 37357 sztuk w kwocie 968537.00 CHF (odpowiada 25.93 CHF / sztuka)
ISIN CH0011339204

Emitent Ascom Holding AG
Data transakcji 02.02.2007 przez członka zarządu wykonawczego / kierownictwo
Rodzaj transakcji Sprzedaż 8112 sztuk w kwocie 79092.00 CHF (odpowiada 9.75 CHF / sztuka)
ISIN CH0011339204
Dodatkowe informacje
dotyczące transakcji Akcje z planu opcji na akcje 2005 (Cena wykonania CHF 17.25)

Chciałbym polecić znajomym pracownikom kartograficznym z ich trafnymi analizami, aby teraz także uwiecznili maszt flagowy w całej swojej świetności, podczas podnoszenia flagi, po prostu jako pamiątkę.

Napisany przez Dany1
[cybercrash cytowany=cybercrash">
Polecam teraz również pilnym analizatorom ze swoimi trafnymi analizami uchwycić maszt flagowy w całej jego okazałości z opuszczaniem flagi, po prostu jako obrazek przypominający.

here we are: Wykres z ostatnich tygodni aż do dzisiaj

Napisany przez David
Cześć Cybercrash

Może masz na myśli mnie

Oto moja ocena:
Dzisiejsza długa świeca z małym ciałem mogłaby być nazwana młotkiem, co oznaczałoby zmianę trendu. Po tych 4 czerwonych dniach może nastąpić oddech. Jeśli kurs będzie utrzymywał się na tym poziomie, 25 mogłoby służyć jako wsparcie; w przeciwnym razie spodziewam się ponownego spadku do 23&20.
Należy podkreślić, że wolumen znacznie zmalał, co oznacza, że presja na akcję również spadła.

Analiza techniczna świetnie wykonana, raz technicznie uzasadniona, raz z imponująco humorystyczną grafiką.

Dziękuję za imponujące posty, rzadko się tak śmiałem.
:wink: :lol: :wink:

Napisany przez David
Żaden problem, lubię rozśmieszać ludzi ?

Pozdrowienia i miłego wieczoru dla wszystkich.

Napisany przez David
Ascom mogło dziś przytrzymać się na poziomie 25 i opuścić tydzień z jednocyfrowym spadkiem (9%), co udało się dzięki dzisiejszemu wzrostowi o 2,5%.

Więc moja ocena wcale nie była taka zła; ale następnym razem poświęcę trochę więcej wysiłku.

Pozdrowienia dla wszystkich czytelników...

Napisany przez ADMCI4
Ascom zwalnia CEO Hadorna, ponieważ rzekomo naruszył zasady Corporate Governance i nie traktuje wszystkich akcjonariuszy równo... Tak można również powiedzieć.... *hehe* Wracam do gry dopiero przy 20.

Napisany przez Dany1
Ascom zwalnia CEO Hadorna, ponieważ miał naruszyć zasady rządzenia korporacyjnego i nie traktować wszystkich akcjonariuszy równo...

więc Hadorn chciał nieco zakłócić radę nadzorczą...w imieniu i dla Victory...teraz muszę jednak założyć, że ten Hadorn to nie jakiś przypadkowy gość, ale dokładnie wie, co robi. Jeśli zatem w ciągu następnych dni lub tygodni Victory pojawi się w Ascom, to Hadorn również powróci. Założysz się...

Napisany przez ADMCI4
Dany
Uważam również, że Hadorn wie, w jaką grę się wpakował. Myślę także, że jest to typ, który całkiem nieźle pasuje do chłopaków z Austrii.
W każdym razie zakładam, że w tej walce jeszcze przed nami jest wielkie pokazywanie muskułów. I myślę, że z powracającym Hadornem na stanowisku i ludźmi z Victory w tyle, kierunek może bardziej skierować się na północ.

Napisany przez Dany1
Znowu jest akcja... Powodem gwałtownego wzrostu kursu w poniedziałek był komunikat austriackiej spółki inwestycyjnej Victory Industriebeteiligungs AG, że jej dyrektor operacyjny Ronny Pecik weźmie udział we wtorek w Zurychu w konferencji prasowej, gdzie zabierze głos w sprawie ostatnich wydarzeń związanych z firmą Ascom Holding AG. Rada dyrektorów tej firmy zwolniła z natychmiastowym skutkiem dyrektora generalnego Rudolfa Hadorna i wydała mu wypowiedzenie. Prezes rady dyrektorów Juhani Anttila twierdził, że Hadorn próbował, w imieniu grupy akcjonariuszy, zmienić skład rady dyrektorów oraz funkcje tego gremium. Podejrzewa się, że grupą tą jest Victory.

Napisany przez ADMCI4
Ascom stoi i pada obecnie w zależności od plotek dotyczących Victory... Liczby firmy dawno już nie mają nic do tego.
Myśląc o Oerlikon, było tam też wiele zamieszania, ale kurs zawsze rósł.
Właściwie nie lubię takich gier, ale zrobię wyjątek...

Napisany przez Simona
:idea: Wydaje mi się, że pan Hadorn odzyska swoje stanowisko. Możesz więc nadal pozostać przy nas. -

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4
:lol: Simona Dokładnie też się nad tym zastanawiałem.

Napisany przez ADMCI4
Jeśli właściwie interpretuję wypowiedź tego Pana Pecika, czy jak mu tam, to Hadorn odzyska swoją pracę... Simona, trafiłaś w sedno. Poza tym, pewnie będą nabywać akcje po obecnej cenie, zanim impreza będzie mogła trwać dalej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata