Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Apple i inne.

Napisany przez Mike Spezi
Wszystkim członkom forumWESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA,spokojnych Świąt oraz zdrowego i pomyślnego Nowego Roku 2011!!MFGMIKe

Napisany przez 2Escorpio
tutaj jeszcze raz *g*

Dziękuję, również życzę tobie, twoim przyjaciołom oraz rodzinie

Napisany przez admin
Życzę Wam i Waszej rodzinie wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego nowego początku w roku 2011.

Napisany przez chuck77
Cześć wszystkim.

Mamy zbyt drogi kredyt hipoteczny na nasze mieszkanie. doradca finansowy, który został nam polecony, załatwił dla nas znacznie tańszy kredyt w innym banku. Podczas rozmowy konsultacyjnej pytaliśmy go wielokrotnie, czy istnieją jakieś ryzyka i czy zerwanie starej umowy oraz aktywacja nowej będą przebiegać płynnie. Powiedział, że nie ma problemu, po zapłaceniu niewielkiej rekompensaty za przedpłatę, uda się z tego wybrnąć. Na pewno zdawał sobie sprawę, że mamy do czynienia z laikami. Zakładaliśmy, że załatwi to wszystko dla nas zgodnie z umową.

Teraz wygląda na to, że nowy kredyt już działa, podczas gdy stary bank stawia opory i nie chce nas puścić. To może trwać tylko chwilę i wtedy jesteśmy bankrutami! Czy mogę coś zrobić przeciwko doradcy? Co w ogóle zrobić? Pomocy!!! Byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł się wypowiedzieć na ten temat.

Pozdrowienia i z góry wielkie dzięki za pomoc.

Napisany przez 6Bankkaufmann
1. Sprawdź, czy nowa umowa kredytowa ma nadal 14-dniowe prawo odstąpienia od umowy. Jeśli tak, natychmiast odwołaj umowę kredytową w nowym banku.
2. Jeśli 14-dniowy termin na odstąpienie od nowego kredytu minął, na razie nie można nic zrobić. Należy wtedy sprawdzić całą korespondencję, aby zobaczyć, czy można nawet podjąć działania przeciwko nowemu bankowi finansującemu. Nowy bank musi również przy przyznawaniu kredytu sprawdzić, czy można spłacić stary kredyt.
Niech to będzie albo e-mail, albo list od starego banku, aby można było z niego wyjść w zamian za rekompensatę.
Proszę podaj trochę więcej informacji na ten temat.

Napisany przez chuck77
Nowy kontrakt już obowiązuje! Muszę teraz zapłacić nowemu bankowi odsetki w wysokości 3% od 130000 €!!!
Zakładałem, że nowa umowa wejdzie w życie po spłaceniu starego kredytu. Byłem świadom, że może to trochę potrwać, ale nigdy nie sądziłem, że będę musiał płacić podwójnie!!!
Otrzymałem jedynie informację od starego banku, że kredyt nie może zostać spłacony ze względu na trwającą do 2021 roku umowę związanych z oprocentowaniem. Resztę załatwił nowy bank za pomocą pełnomocnictw udzielonych przeze mnie.

Okay, zrozumiałem to z tym 3% Bezi. Jednakże zazwyczaj te opłaty zaczynają się dopiero od 3 miesiąca. Po upływie 14-dniowego prawa do odstąpienia od umowy. Więc teraz chodzi o to, co zostało dotychczas przekazane na piśmie do starego banku - który zostanie zastąpiony. Istnieje ewentualnie możliwość prawną. Ale w takim wypadku należy posiadać wszystkie dane mogące być prześledzone za pomocą e-maila.

Napisany przez chuck77
Więc musiałbym poprosić nowy bank o dostarczenie wszystkich dokumentów dotyczących tej sprawy, prawda? Jak wspomniałem, to wszystko oni załatwili (lub i nie)
Byłem dość naiwny w całej tej sprawie.

Jeśli już płacisz raty, to coś się niedobrego dzieje, a tego nie można tolerować.
Ważne jest, aby można było zrozumieć, jaka jest sytuacja, i przede wszystkim, w jaki sposób można Ci pomóc.
Masz jednak rację. Poproś o wszystkie dokumenty od nowego banku, uporządkuj całą korespondencję i skonsultuj się z niezależnym doradcą, który w razie potrzeby może Ci pomóc. Przecież celem jest spłacenie starych zobowiązań wobec starego banku.

Napisany przez chuck77
Czy nowy bank ma obowiązek sprawdzić możliwość rozwiązania starego kredytu przed udzieleniem nowego kredytu?

Tak znam to przynajmniej z czasów mojej pracy w banku. Bez e-maila z działu wewnętrznego banku, który jest objęty restrukturyzacją, albo listu nowy bank nie podejmuje decyzji o refinansowaniu, jeśli od samego początku widać, że nie ma to związku z nową sprzedażą, a jest to zwykła restrukturyzacja w ramach ustalonej stopy procentowej. Właśnie z tego względu warto od samego początku nalegać na takie dokumenty potwierdzające. Teraz zdarzyło się, pytanie brzmi, co było początkowo przedstawione bankowi na piśmie. W razie wątpliwości należy zgłosić się do Bafin lub zarządu banku i zlecić analizę sprawy.

Napisany przez chuck77
Okej. Co masz na myśli mówiąc Bafin?
Przepraszam za moje głupie pytania i z góry dziękuję

Bafin - Federalny Urząd Nadzoru Finansowego.
W razie potrzeby należy napisać list do zarządu banku, opisując wszystko z dowodami i wspominając o zaangażowaniu Bafin, nie powinno się dogadywać.

Napisany przez chuck77
Wszystko jasne, właśnie złożyłem wszystkie zamówienia. Zobaczymy, jak długo to potrwa.

Napisany przez chuck77
Czy opłaca się anulować zgodę na obciążenie konta dla nowego banku lub zwrócić obciążenie?

Nie, ponieważ nie są uprawnieni. Na chwilę obecną musisz zapłacić bankowi odsetki od udostępnienia. Wniosek o odwołanie może szybko skutkować negatywnymi konsekwencjami w Schufa.

Napisany przez Hedi
Cześć!
Jestem tutaj nowy, ponieważ wczoraj miałem nieprzyjemną rozmowę i chciałbym zapytać was o radę:
W 2004 roku założyłem 2 funduszowe ubezpieczenia emerytalne w Skandia przez AWD.
Wczoraj przedstawiciel AWD, teraz firma nazywa się Swiss Life, poinformował mnie, że od zeszłego roku Skandia chce skoncentrować się tylko na dużych klientach i nie ma już możliwości takiego zarządzania małymi ubezpieczonymi, jak to było dotychczas. Jednak moje ubezpieczenia emerytalne też nie były zarządzane, musiałem sam zająć się funduszami w nich zawartymi. doradca teraz sugeruje, abym sprzedał planowane do 2024 roku ubezpieczenia emerytalne i wpłacił wartość z wykupu na konwencjonalne ubezpieczenie emerytalne.
Moje pytanie teraz brzmi: Czy to jest rozwiązanie, którego szukałem?
Czy nie ciągną dalej fundusze, nawet jeśli Skandia przestaje się nimi zajmować – czy wszystkie kursy nagle spadną, tylko dlatego, że Skandia wycofuje się z obsługi małych klientów? (Chodzi m.in. o c-quadrat arts i templeton groth, oraz o własny fundusz Skandii).
Czy nie powinno się siedzieć na funduszach w ubezpieczeniach emerytalnych?
I czy nie muszę opodatkować składek, ponieważ rozwiązuję ubezpieczenia emerytalne po 9 latach?
W każdym razie przeliczyłem sobie i zauważyłem, że jeśli teraz sprzedam ubezpieczenia emerytalne za wartość wykupu (a ta wartość wykupu nie jest taką, jak podano, ponieważ pobierane są opłaty, etc.), ponoszę znaczne straty.
Czy ktoś ma te same problemy albo rozmawiał z doradcą AWD na ten temat?
Mam wrażenie, że Skandia chce pozbyć się małych klientów i teraz zachęca doradców, aby nas przekonywali do konieczności sprzedaży ubezpieczeń emerytalnych.
Ale ja wtedy znowu przez kolejne 5 lat będę płacić prowizję doradcy i znowu poniosę straty.
Bardzo się zastanawiam, co powinienem zrobić.
Może ktoś może mi pomóc?
Dziękuję!
Pozdrowienia od Hedi

Napisany przez finance

Wczoraj pracownik AWD powiedział, że firma teraz nazywa się Swiss Life i poinformował, że Skandia od zeszłego roku chce skupić się tylko na dużych klientach, a małych ubezpieczonych nie można już zarządzać tak, jak było to wcześniej praktykowane.

Firma teraz nazywa się Swiss Life Select - stary wizerunek w nowej odsłonie.
Skandia wycofuje się z pozyskiwania nowych klientów w Niemczech, ale nadal zarządza posiadanymi klientami.

Cytat autorstwa Hedi

Moje ubezpieczenia emerytalne również nie były zarządzane, musiałam sama zająć się funduszami w nich zawartymi. doradca sugeruje teraz, żebym sprzedała ubezpieczenia emerytalne planowane do 2024 roku i wpłaciła wartość wykupu na konwencjonalne ubezpieczenie emerytalne.
Moje pytanko teraz: Czy to jest najlepsze rozwiązanie?

Nie, o Boże NIE! Jeśli nawet zrozumieli Państwo, że muszą samodzielnie zajmować się swoimi funduszami, to wszystko jest w najlepszym porządku.

Cytat autorstwa Hedi

Fundusze działają dalej, nawet jeśli Skandia nie zwraca już na nie tyle uwagi - czy wszystkie kursy nagle spadną, ponieważ Skandia wycofuje się z obsługi małych klientów? (Chodzi między innymi o fundusze c-kwadrat arts i templeton growth, a także o własny fundusz Skandii).

Nie, żaden fundusz nie spadnie z tego powodu. Ponadto można w dowolnym momencie zmienić fundusze.

Cytat autorstwa Hedi

Czy właśnie w przypadku ubezpieczeń emerytalnych z funduszami nie należy je pozostawić na przyszłość?

Straty związane z księgowymi można przeczekać.

Cytat autorstwa Hedi

Czy muszę opodatkować składki, ponieważ rozwiązuję ubezpieczenia emerytalne po 9 latach?

Aby uzyskać korzystniejsze rozwiązanie podatkowe, ubezpieczenie musi być przynajmniej przez 12 lat i do wieku 62 lat (wcześniejsze regulacje dla starszych umów również co najmniej 12 lat).

Cytat autorstwa Hedi

W każdym razie sprawdziłam i zauważyłam, że jeśli teraz sprzedam ubezpieczenia emerytalne za wartość wykupu, (a wartość wykupu wcale nie jest taka jak podana, ponieważ pobierane są opłaty, itp.), to ponoszę znaczne straty. Czy ktoś boryka się z tymi samymi problemami lub rozmawiał z doradcą AWD na ten temat?

Doradcy AWD to przedstawiciele ubezpieczeniowi, którzy zarabiają tylko przy nowych polisach. Przypuszczam, że porady w Państwa przypadku zawsze będą dość podobne.

Cytat autorstwa Hedi

Wydaje mi się, że Skandia chce pozbyć się małych klientów i teraz doradcy są zachęcani do namawiania nas do konieczności sprzedaży ubezpieczeń emerytalnych. Ale wtedy ponownie płacę prowizję doradcy przez kolejne 5 lat i ponoszę straty. Jestem bardzo niepewna, co powinnam zrobić.

Nie muszą Państwo nic robić.

Napisany przez Hedi
Cześć!
Dziękuję za bardzo pouczającą odpowiedź. Czyli moje przeczucie mnie nie zawiodło.
Świetnie.
Pozdrowienia od Hedi

Napisany przez EuroPaule

doradca twierdził teraz, że powinienem sprzedać RV-y zaplanowane do 2024 roku i wpłacić wartość odkupu do konwencjonalnego RV.

Cześć Hedi,

To nie jest doradca, ale sprzedawca. I tutaj widać, że niestety należy do negatywnego rodzaju. Wygląda na to, że chce generować nowe wpływy z prowizji poprzez anulowanie starych umów i przekierowanie ich na nowe. Oczywiście koszty tego ponosisz Ty!
Lepiej nie wpuszczaj tego typu więcej do środka, nie jest wart twojego zaufania.

Weź odpowiedzialność za swoje pieniądze i zapoznaj się z funduszami w swoich umowach. Nie zostawiałbym planów oszczędnościowych w ubezpieczeniach. Przynajmniej jeśli chodzi o fundusze akcyjne. Co to oznacza, przeczytasz w tym artykule.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Hedi
Cześć! Dziękuję Ci za link, który od razu wydrukowałem! W międzyczasie rozmawiałem także z pracownikiem Skandii, który zdecydowanie odradzał mi wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie. Uważa, że doradztwo mojego doradcy/sprzedawcy było bardzo nieodpowiedzialne. Oczywiście Skandia nie chce, żebym zrezygnował, ale pracownik był naprawdę zaniepokojony i wskazał mi, co straciłbym w przypadku rezygnacji. Powiedział także, że mógłby mi przydzielić innego doradcę/sprzedawcę, który mógłby mnie również doradzić w zakresie funduszy. To już byłby pierwszy krok do wyjścia z Swiss Life Select. W każdym razie przejrzałem wszystkie moje fundusze i sprawdziłem je, uważam, że idą dobrze. Zapytam jeszcze raz w Finanztest. Świetne forum! Dzięki! Pozdrawiam, Hedi

Napisany przez EuroPaule

W każdym razie przeszukałem wszystkie moje fundusze i sprawdziłem je, uważam że mają się dobrze. Zapytam się jeszcze raz w Finanztest.
Świetne forum! Dzięki!
Pozdrowienia, Hedi

Cześć,

Uważaj, diabeł tkwi w szczegółach! Fundusz jest zawsze tak dobry, jak rynek, na którym działa (w blogu wymienionym powyżej jest artykuł o Moim fatalnym funduszu). Lista funduszy w Finanztest też zawsze należy rozumieć względem innych funduszy.

Twój sukces inwestycyjny jest jednak ważny tylko wtedy, gdy wychodzi coś absolutnego. Musisz więc najpierw sprawdzić, czy w ogóle inwestujesz w właściwe rzeczy. Dopiero wtedy ważne jest, jak fundusze wypadają w porównaniu do swojej grupy.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Hedi
Cześć!
Dziękuję za wiadomość. Tak, przeczytałem/am raport i zajmę się tym intensywniej funduszami. Teraz zbieram informacje z różnych stron i porównuję je z wynikami w moim ZUS.
Pozdrowienia, Hedi

Napisany przez Pasyvar
Cześć, jestem Pasyvar i chciałbym się przywitać.
Mam 26 lat, pochodzę z Kolonii i uważam, że to forum jest bardzo interesujące, dlatego się tu zarejestrowałam

Napisany przez Bernhard78
Cześć cześć i serdecznie witamy

Napisany przez Angka
Czy warto mieć ubezpieczenie na życie z perspektywy uzyskania z niego wyższego zwrotu niż z lokat bankowych?

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć Angka,

Ubezpieczenie na życie nadal jest bezpieczną formą lokaty kapitału.

Jeśli zdecydujesz się na ubezpieczenie na życie jeszcze w tym roku, zabezpieczysz sobie na cały okres trwania umowy stopę gwarantowaną na poziomie 1,75 procent. Do tego dochodzi oczywiście zmienna stopa procentowa. Przede wszystkim ubezpieczenie na życie służy tobie samemu, ponieważ daje ci możliwość oszczędzania, jednocześnie umożliwiając zabezpieczenie swojej rodziny.

Zalecamy, abyś zebrał kilka ofert od różnych dostawców. Pozwoli ci to spokojnie porównać i zdecydować, która forma zabezpieczenia jest dla ciebie najlepsza.

Pozdrowienia z Norymbergi

ERGO Direct Ubezpieczenia.

Napisany przez immerfernweh
Cześć Angka,
nie jestem ekspertem ds. ubezpieczeń na życie, więc mogę opowiadać tylko na podstawie własnego doświadczenia. W ostatnich dniach udało mi się faktycznie uzyskać informacje na temat kosztów wewnętrznej obsługi ubezpieczenia. Krótko mówiąc: moje oszczędności np. za rok 2013 są oprocentowane 4,2%, a oczekiwane oprocentowanie na rok 2014 to 3,6%.
ALE! Ubezpieczyciel pobiera także opłaty za zarządzanie itp. w wysokości 4% jako opłatę manipulacyjną przez pierwsze 6 lat (jeśli skorzystałeś z dynamicznej stopy składki, okres 6 lat zaczyna się od nowa) oraz stałe koszty zarządzania w wysokości 5%.
Jak już wspomniałam, to tylko MOJE doświadczenie z MOIM ubezpieczeniem.
W moim przypadku okazało się, że posiadają kredyt hipoteczny oprocentowany na 4,8%. W NASZYM przypadku znacznie bardziej opłacalne byłoby inwestowanie w spłatę kredytu niż w ubezpieczenie na życie.
Podsumowując: jeśli nie masz działających kredytów, które możesz spłacić, dowiedz się o wewnętrznych kosztach zarządzania ubezpieczyciela. Jeśli są one niskie, może się opłacać inwestowanie w ubezpieczenie na życie. Jeśli koszty są wyższe, inna forma inwestycji może być bardziej opłacalna.

Napisany przez Angka
Kod HTML:
dowiedz się o kosztach administracyjnych ubezpieczenia.
Dobry pomysł, ale gdzie można to zrobić?

Napisany przez immerfernweh
Więc zrobiłem to w ten sposób: zadzwoniłem bezpośrednio do ubezpieczenia, poprosiłem o połączenie ze 5 osobami, aż znalazłem kogoś, kto się znał. Po prostu nalegałem i powtarzałem: Ok, rozumiem, że PANI/PAN nie może mi udzielić informacji, KTO może mi pomóc?
Osoba, która się znała, zasugerowała mi początkowo, abym sprawdził mój kontrakt, że tam wszystko jest napisane, że istnieje wiele różnych taryf. Następnie zapytałem, czy mógłby wprowadzić mój numer umowy i przejrzeć mój kontrakt. Po chwili namysłu zgodził się i dzięki moim natrętnym pytaniom delikatnie poprowadzony, doszliśmy do ostatecznego wniosku :-)

Napisany przez brainy
By odpowiedzieć na pytanie: NIE

DLACZEGO: Ubezpieczyciele odejmują swoje koszty. Jeśli zaoszczędzisz 100 EUR, otrzymasz podaną stopę zwrotu tylko od 95 EUR (lub mniej). Reszta już zniknęła.

Jeśli ta chorobliwie niska stopa procentowa się utrzymuje, to przy odzyskaniu pieniędzy możesz być na straconej pozycji, ponieważ w końcu zasoby ubezpieczycieli mogą się wyczerpać.

Jeśli pieniądze mają być oszczędzane na emeryturę i masz skłonność do łagodnej spekulacji, powinieneś utworzyć plan oszczędnościowy na szeroko zdywersyfikowany, niedrogi ETF.

Tutaj znajdziesz wybór:

https://www.justetf.com/de/etf-sparplan-aktionen.html

Wyjaśnienia:

TER to coroczna stawka kosztów, które powinny być jak najniższe

Bardzo szeroko dywersyfikowany jest np. ETF oparty na indeksie MSCI World.

Napisany przez EasyD
Jeśli szukasz bezpiecznej i długoterminowej możliwości ulokowania pieniędzy, Angka, to moim zdaniem nadal opcją jest ubezpieczenie emerytalne lub na życie.
Decyzja, czy jednak jest to dla Ciebie najlepsze rozwiązanie, jest trudna do podjęcia z daleka.

Napisany przez pipajob
Błędny wpis!

Napisany przez chivreg
Dzień dobry wszystkim,

Wysłałem wniosek o kredyt w wysokości 7500 € do banku Sigma w Liechtensteinie, wraz z wymaganymi dokumentami (ostatnie dwie wypłaty, wyciągi bankowe, umowa o pracę). W sobotę dostałem umowę kredytową wraz z instrukcją wypłaty oraz cesją wierzytelności, której podpis musi być notarialnie potwierdzony.

Moje pytanie brzmi: jeśli odeślę wszystko wypełnione, czy dojdzie do wypłaty kredytu? Czy mój wniosek został pozytywnie rozpatrzony? Podpisanie formularzy nie dostarcza nowych informacji dla banku, które mogłyby spowodować odrzucenie, ponieważ istotne informacje zostały już przesłane w moim wniosku. Czy ktoś miał już doświadczenie z bankiem Sigma?

Moje dane: 27 lat, singiel, bez dzieci, klasa podatkowa 1, dochód netto: 2400 euro, brak zobowiązań kredytowych, urzędnik na stałe, zatrudniony u pracodawcy od września 2010 roku.

Dziękuję z góry za odpowiedzi

Wygląda dobrze.
Podpisz, najlepiej listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Napisany przez hann
Ale wiesz, ile płacisz odsetek?

Napisany przez chivreg

Ale wiesz przecież, ile płacisz odsetek?

Tak, wiem. Ale to nie było moje pytanie.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata