Wczoraj pracownik AWD powiedział, że firma teraz nazywa się Swiss Life i poinformował, że Skandia od zeszłego roku chce skupić się tylko na dużych klientach, a małych ubezpieczonych nie można już zarządzać tak, jak było to wcześniej praktykowane.
Firma teraz nazywa się Swiss Life Select - stary wizerunek w nowej odsłonie.
Skandia wycofuje się z pozyskiwania nowych klientów w Niemczech, ale nadal zarządza posiadanymi klientami.
Cytat autorstwa Hedi
Moje ubezpieczenia emerytalne również nie były zarządzane, musiałam sama zająć się funduszami w nich zawartymi.
doradca sugeruje teraz, żebym sprzedała ubezpieczenia emerytalne planowane do 2024 roku i wpłaciła wartość wykupu na konwencjonalne
ubezpieczenie emerytalne.
Moje pytanko teraz: Czy to jest najlepsze rozwiązanie?
Nie, o Boże NIE! Jeśli nawet zrozumieli Państwo, że muszą samodzielnie zajmować się swoimi funduszami, to wszystko jest w najlepszym porządku.
Cytat autorstwa Hedi
Fundusze działają dalej, nawet jeśli Skandia nie zwraca już na nie tyle uwagi - czy wszystkie kursy nagle spadną, ponieważ Skandia wycofuje się z obsługi małych klientów? (Chodzi między innymi o fundusze c-kwadrat arts i templeton growth, a także o własny fundusz Skandii).
Nie, żaden fundusz nie spadnie z tego powodu. Ponadto można w dowolnym momencie zmienić fundusze.
Cytat autorstwa Hedi
Czy właśnie w przypadku ubezpieczeń emerytalnych z funduszami nie należy je pozostawić na przyszłość?
Straty związane z księgowymi można przeczekać.
Cytat autorstwa Hedi
Czy muszę opodatkować składki, ponieważ rozwiązuję ubezpieczenia emerytalne po 9 latach?
Aby uzyskać korzystniejsze rozwiązanie podatkowe,
ubezpieczenie musi być przynajmniej przez 12 lat i do wieku 62 lat (wcześniejsze regulacje dla starszych umów również co najmniej 12 lat).
Cytat autorstwa Hedi
W każdym razie sprawdziłam i zauważyłam, że jeśli teraz sprzedam ubezpieczenia emerytalne za wartość wykupu, (a wartość wykupu wcale nie jest taka jak podana, ponieważ pobierane są opłaty, itp.), to ponoszę znaczne straty. Czy ktoś boryka się z tymi samymi problemami lub rozmawiał z doradcą AWD na ten temat?
Doradcy AWD to przedstawiciele ubezpieczeniowi, którzy zarabiają tylko przy nowych polisach. Przypuszczam, że porady w Państwa przypadku zawsze będą dość podobne.
Cytat autorstwa Hedi
Wydaje mi się, że Skandia chce pozbyć się małych klientów i teraz doradcy są zachęcani do namawiania nas do konieczności sprzedaży ubezpieczeń emerytalnych. Ale wtedy ponownie płacę prowizję doradcy przez kolejne 5 lat i ponoszę straty. Jestem bardzo niepewna, co powinnam zrobić.
Nie muszą Państwo nic robić.