Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Analiza Micronas

Napisany przez speedskater
Hmm. Co dokładnie zostało teraz powiedziane, czego jeszcze nie wiedziałeś?
Sytuacja na rynku jest trudna. Sprzedaż podczas MŚ słaba. Wysokie zapasy. Aha! Jak zaskakujące! Mimo to akcje spadają do 26.20. Pakiet, który wcześniej został zrywany w 28.XX, teraz został z powrotem odebrany. Co sprawiło mi radość, to 20% wzrost sprzedaży telewizorów płaskich. Wierzę w średnioterminową przyszłość przedsiębiorstwa. Myślę też, że kara jest trochę przesadzona!

Napisany przez Globalist

Hmm. Was wurde jetzt genau gesagt was man nicht schon wusste?!

Wyprzedaż na linii Micronas.
Wyszedłbym, dopóki akcje notowane są powyżej 20.

DJ Micronas/Q3: Reingewinn 7,3 Mio CHF - ostrzeżenie dotyczące zysków i przychodów na Q4 (AF)
17.10.06 14:17:00- AWGB

Zurych (AWP) - Producent półprzewodników Micronas w trzecim kwartale
2006 roku osiągnął znaczny zysk wbrew własnym i prognozom rynkowym.
Jednocześnie firma zapowiedziała spadek przychodów oraz duże straty netto
na czwarte kwartał oraz cały rok. Za to odpowiedzialne są konieczne korekty w
zapasach z powodu słabego biznesu związanego z mistrzostwami
świata w piłce nożnej w Niemczech.

Micronas w trzecim kwartale zwiększył przychody o 17,4% w stosunku do
poprzedniego kwartału, osiągając 222,9 mln CHF. Wartość zamówień wyniosła 173,0 mln CHF
a bilans zamówień na koniec kwartału wynosił 187,9 (H1: 235,1) mln CHF,
jak poinformowała firma we wtorek.

Zysk operacyjny na poziomie EBIT wyniósł 9,6 mln CHF, po stracie w wysokości 15,5 mln CHF w drugim kwartale oraz zysku 27,4 mln CHF w tym samym kwartale poprzedniego roku. Zysk netto wyniósł 7,3 mln CHF. Wskazana przez Micronas marginalna marża wyniosła 33,2%, w porównaniu do 30,4% w pierwszym półroczu.

Firma przewyższyła własne oczekiwania dotyczące kwartału podczas publikowania wyników półrocznych. Oczekiwany wzrost przychodów o 13-15% w porównaniu do drugiego kwartału oraz wynikiem netto został osiągnięty. Z kolei cel wzrostu przychodów o 10% na cały rok został wycofany przez Micronas już w lipcu ubiegłego roku.
Micronas pobił również konsensus AWP odnośnie przychodów i zysków. Z kolei rozczarowaniem był wynik zamówień, który średnio analitycy szacowali na 222,9 mln CHF.

W pierwszych dziewięciu miesiącach roku obrotowego, firma osiągnęła łączny przychód w wysokości 634,2 mln CHF, zamówienia w wysokości 589,3
mln CHF, stratę operacyjną EBIT w wysokości 5,6 mln CHF oraz zysk netto w wysokości 0,8 mln CHF. Marża brutto wynosiła 31,4%.

Według Micronas sytuacja na rynku poprawiła się w trzecim kwartale. W segmencie konsumenckim przychody wzrosły o 23%. Biznes charakteryzował się wysokimi globalnymi wskaźnikami wzrostu popytu na urządzenia
wyświetlające płaskie ekrany, a jako lider rynkowy
Micronas był w stanie skorzystać z dynamicznej sytuacji rynkowej. Jednakże ciągła
presja cenowa oraz duże zapasy klientów z powodu
niespełnienia oczekiwań związanych z mistrzostwami w piłce nożnej negatywnie
wpłynęły na sytuację dochodową.

W obszarze motoryzacyjnym przychody i wyniki finansowe poprawiły się w porównaniu do drugiego
kwartału. Jednak wskaźnik wzrostu w porównaniu do
drugiego kwartału wyniósł zaledwie 2% z powodu rozpoczęcia korekty zapasów różnych klientów.

Micronas przewiduje spadek przychodów na cały rok 2006 o 5%
do około 800 mln CHF. Ponadto przewiduje się stratę operacyjną w wysokości 30-35 mln
CHF oraz stratę netto pomiędzy 15 a 20 mln CHF. Przy marży brutto na poziomie około 31%, jak wyjaśnił CEO Wolfgang Kalsbach podczas
telekonferencji. Strata wynika z nadchodzących korekt w
zapasach.

Perspektywy Micronas na kolejny rok nie są zbyt optymistyczne: ,
powiedział Kalsbach. Jednakże do 2008 roku marża brutto mogłaby wrócić
w zakres analityków od 38 do 40%. A co do
przychodu, CEO widzi wzrost w zakresie długoterminowego celu
10% w roku 2007 jako możliwy.

Ponowne ostrzeżenie o zyskach zostało źle przyjęte wśród analityków
i skrytykowane. Do godziny 14.00 w lekko negatywnym rynku ogólnym (-0,7%) akcje spadły o 7,1% do 26,20 CHF.

Napisany przez David

Wyprzedaż na całej linii Micronas.
Wychodziłbym, póki akcje notowane są powyżej 20.

Dlaczego taka negatywna, czy spodziewałeś się, że wszystko nagle będzie w porządku za 3 miesiące :?:

Można też spojrzeć na to z drugiej strony i zapytać, dlaczego kurs wzrósł o nawet 20% od wyników półrocznych 18.07.2006? Czyżby iskrą była nadzieja czy tylko plotki ?

Kto pamięta, gdzie kurs był 18.07.2006? Dokładnie, około 25.00

Analiza kursu
Jeśli kurs utrzyma się powyżej 25, widzę odbicie techniczne, w przeciwnym razie może iść w kierunku 22.

Dziś wieczorem przeczytałem różne komunikaty prasowe na temat Micronas (www.finanznachrichten.de) i jedno szczególnie mi się rzuciło w oczy: https://www.cash.ch/news/story/450/100810/40/40 , to praktycznie było jedyne oświadczenie, które nie było negatywne.

To jest złoto dla Micronas
Popyt na ekrany płaskie jest duży
Sytuacja rynkowa poprawiła się w trzecim kwartale. W segmencie konsumenckim sprzedaż wzrosła o 23%. Biznes był kształtowany przez wysokie tempo wzrostu popytu na urządzenia z ekranami płaskimi na całym świecie. W porównaniu z poprzednim kwartałem sprzedaż ekranów płaskich i kineskopowych wzrosła o ponad 20%. Ciągłe duże naciski cenowe oraz wysokie zapasy klientów ze względu na niespełnione oczekiwania związane z Mistrzostwami Świata w Piłce Nożnej obciążały jednak sytuację dochodową.

Napisany przez Globalist
Do czego służy techniczna odbudowa, jeśli fundamenty nie są odpowiednie? Intraday trading może i tak. Ale kto to w ogóle robi?

Co daje odbicie techniczne, jeśli fundamenty nie są właściwe?

Hmm, ale nawet fundamentalnie już 3 miesiące temu było nie tak. Więc co nowego?

Napisany przez Globalist

Hmm, ale fundamentalnie już 3 miesiące temu to nie pasowało. Więc co nowego?

Tak naprawdę to nic nowego. Ostrzegałem już 3 miesiące temu.

Napisany przez David

Czy odnoszący się naprawdę się liczy, jeśli fundamenty nie są w porządku?

Muszę przyznać, że masz rację, ale tak jest już od pewnego czasu.

Czy czytałeś Transparency na temat Micronas? (Tekst, nie tylko liczby) https://www.micronas.com/investor/index.html Porównując to z poprzednimi kwartałami, czy nie uważasz, że im już było gorzej?

Micronas to tytuł dla bardzo krótkoterminowych graczy lub dla inwestorów długoterminowych. Ale żadna z tych grup moim zdaniem nie miała dziś powodu do wyjścia.
Powody:
Krótkoterminowi weszli dzisiaj
Długoterminowi nadal czekają na boom na rynku telewizorów płaskich.

Napisany przez ADMCI4
Czarne liczby: Micronas odzyskuje swoją siłę.
Telewizory płaskie powodują wzrost popytu.

(micronas.com)
Zurich (pte/17.10.2006/17:18) - Szwajcarski producent układów scalonych Micronas https://www.micronas.com odnotował zysk w wysokości 7,3 mln [url]franków Szwajcarskich[/url] (4,6 mln euro) w trzecim kwartale zakończonego roku, co przyniosło firmie z powrotem zysk po pierwszej połowie roku z ubiegłego roku, która była stratna. Obserwowano wzrost 17,4 procent przy obrocie w wysokości 222,9 mln [url]franków Szwajcarskich[/url] (140,2 mln euro). Pomimo nieco poprawionej sytuacji rynkowej rok 2006 nadal będzie trudny dla Micronas. Na podstawie dostępnych nam informacji spodziewamy się spadku obrotów w 2006 roku o około pięć procent w porównaniu do roku poprzedniego, powiedziała Susy Krucker, rzeczniczka prasowa Micronas, na prośbę pressetext.

Zarówno sektor motoryzacyjny, jak i dział konsumencki odnotowały wzrost obrotów w porównaniu z poprzednim kwartałem. Micronas twierdzi, że również skorzystał z wysokich wskaźników wzrostu sprzedaży telewizorów płaskich na całym świecie. W porównaniu z poprzednim kwartałem produkty Micronas dla telewizorów płaskich i monitorów tradycyjnych zanotowały wzrost o ponad 20 procent. Długoterminowo wzrost grupy Micronas ma się ustabilizować na poziomie dziesięciu do piętnastu procent - zgodnie z informacjami od Krucker.

Nadal duże naciski cenowe i wysokie zapasy u klientów, spowodowane niespełnieniem oczekiwań podczas Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej, aktualnie wpływają na sytuację wynikową. Do tej pory Micronas odnotował zysk w wysokości zaledwie 0,8 mln [url]franków Szwajcarskich[/url] (503.000 euro) w pierwszych dziewięciu miesiącach bieżącego roku obrotowego. W tym samym okresie poprzedniego roku przedsiębiorstwo mogło jednak osiągnąć zyski na poziomie 39,9 mln [url]franków Szwajcarskich[/url] (25,1 mln euro).

Również prognozy na ostatni kwartał roku wyglądają ponuro. W czwartym kwartale 2006 roku spodziewamy się marży brutto na poziomie około 30 procent i straty netto w wysokości 15 do 20 mln [url]franków Szwajcarskich[/url], powiedziała Krucker. Po zakończeniu pierwszego kwartału tego roku przedsiębiorstwo obniżyło już prognozy roczne pod koniec kwietnia i zamiast oczekiwanego 15 procent wzrostu obrotu, zapowiedziało 10 procent (pressetext informował: https://www.pressetext.at/pte.mc?pte=060425037 ). Na ten moment Micronas prognozował zysk w wysokości dziesięciu do dwudziestu mln [url]franków Szwajcarskich[/url] (6,4 do 12,8 mln euro). (Koniec)

Napisany przez Globalist
Tak szczerze, spodziewałem się dziś raczej technicznej poprawki, na którą wielu liczyło. Ale kiedy UBS wysuwa nowy cel cenowy na poziomie 20, to już jest prawdziwy cios. To prawie bezczelne.

Być może pomylili cel kursu z oczekiwanym momentem wejścia! :roll:

Znowu wyszedłem z transzą. 25.80 Absolutnie nie ufam temu. Kilka razy już w to się głupio wplątałem. Myślę, że na razie może być trochę burzliwo. Ale może się też zdarzyć, że pewne instytucje wolą niższe ceny i hop, 22 złote jest możliwe!

Napisany przez David
Akcjonariusze firmy Micronas nie mieli w tym roku zbyt wiele powodów do śmiechu, a dzisiaj po południu jeszcze bardziej się to pogłębiło, ponieważ cena akcji spadła około godziny 16:00 na nowe roczne minimum (24,65). Mam jednak dla Państwa pozytywną wiadomość, bowiem do końca sesji giełdowej cena akcji powróciła z powrotem do poziomu 25.

Analiza kursu
O ile cena zamknięcia może utrzymać się powyżej 24,70 (stare roczne minimum z 18.07.2006), dla mnie to sygnał pozytywny.

Napisany przez Globalist
Wskaźniki RSI i MACD jednoznacznie wskazują na sprzedaż. Celem cenowym w krótkim lub długim terminie jest 20 do maksymalnie 22 franków.
Ponadto Micronas ma słabe podstawy i ciągle jest wyraźnie osłabione.
Ale być może niektórzy zdecydują się na krótką intradayową jazdę, jednak lepiej poczekać, aż pozytywny momentum powróci.
Wysokie ryzyko. W obecnie dobrej kondycji giełdy lepiej postawić na prawdziwych sprinterów niż na ospałe konie SEZN. :wink: :wink:

Napisany przez David
Tutaj są wskaźniki z STOCKS:
Ocena:
RSL 66,6 negatywny
KUV 1,0 neutralny
KBV 0,8 kupno
KCV 5,4 kupno
KGV06 122 negatywny
KGV07 19,7 neutralny

@Globalist
Czy jesteś zainwestowany w SEZN? Jeśli tak, jaka jest Twoja strategia na nadchodzącą środę 25.10.2006?

Napisany przez Globalist

@Globalist
Czy jesteś zainwestowany w SEZN? Jeśli tak, jaka jest Twoja strategia na nadchodzącą środę 25.10.2006 :?:

Nie, obecnie nie.
Chociaż kilka razy krótkoterminowo i skutecznie nimi handlowałem, to niestety przegapiłem długoterminowe wejście. :wink:
Uważam jednak, że ich produkty są naprawdę interesujące, zwłaszcza z ogromnym potencjałem. Myślę, że akcje w takim otoczeniu rynkowym będą sprawiać wiele radości.

Oto dane dotyczące SEZN
- WMR Equity Rating: Overperform
Niezależna zgoda: Kupić (źródło JCF Group)
Ostatnie zmiany w prognozach EPS: pozytywne
- P/E: 2006 26,83
- P/E: 2007 14,8
- Ebit w mln CHF
2006 (E) 27 (+117,78%)
2007 (E) 39 (+44,42%)
- Przepływy pieniężne na akcję w CHF
2006 (E) 2,39 (+99,46%)
2007 (E) 3,01 (+25,77%)

Widać już tutaj samo techniczne potencjał, niedostatek w porównaniu z SPI

Napisany przez David
Tak, SEZ to dobra odpowiedź na Micronasa. Zazwyczaj te dwie akcje idą w górę i w dół razem, ponieważ działają w podobnym segmencie, ale Micronas teraz został w tyle. Dziś kolejne nowe roczne minimum (24.20). Zobaczymy, może 24.00 okaże się wsparciem. Z pewnością zostaję przy tej decyzji.

Napisany przez David
Teraz minął tydzień z dwoma nowymi minimami rocznymi, a akcje odzyskały się do 25,20 do piątkowego wieczoru. Byłem dość zaskoczony, że wolumen nie zmniejszył się znacząco.

Przegląd wykresu miesięcznego:

Moim zdaniem najgorsze powinno już być za nami, ale jeśli wsparcie na poziomie 24,20 nie utrzyma się, nie widzę zbyt wielu pozytywów.

Przegląd wykresu z piątku:

Przebieg piątku pokazuje, że znów pojawiło się kilku kupców, którzy w poprzednich dniach się wycofali.

Przegląd ratingów za 42 tydzień (dane z 3Q):

Absolutnie nie jestem fanem ratingów, ale muszę je czasami sprawdzać. Od dłuższego czasu śledzę Micronas i porównuję kurs z ratingami, muszę powiedzieć, że większość banków zawsze trochę przesadza (przy buy & sell). Ale kto tego nie robi?

Jeśli obecny poziom będzie utrzymany, nie widzę powodu do dalszego spadku, ale co poprawiłoby nastrój inwestorów, to pozytywna wiadomość.

Co inni myślą o tej zmienności kursu Micronas?

Napisany przez David
Dziś ogromne zainteresowanie zakupem akcji Micronas; czy cena akcji zostanie teraz trochę podniesiona?

Napisany przez Globalist

W dzisiejszym dniu ogromne zainteresowanie kupnem akcji Micronas; czy teraz cena akcji będzie ponownie nieco wzrosła?

Wiele funduszy chce przed końcem roku jeszcze pozbyć się akcji Micronas, dlatego cena akcji jest sztucznie podnoszona, aby uzyskać wysoką cenę.
Jak duże jest rzeczywiste zainteresowanie kupnem MASN, widać, gdy cały rynek rośnie obficie, a kurs MASN NIE idzie za tym trendem.
Zainteresowanie kupnem jest więc bliskie ZERA.

Napisany przez Dany1

Cytat autorstwa Davida

Dzisiaj ogromne zainteresowanie zakupem Micronas; czy teraz cena akcji zostanie trochę podniesiona?

Wiele funduszy chce jeszcze przed końcem roku rozładować Micronas. dlatego cena akcji jest sztucznie podnoszona, aby uzyskać wysoką cenę.
Jak duże jest rzeczywiste zainteresowanie zakupem MASN, widać, gdy rynek ogólny rośnie obficie, a kurs MASN NIE współgra.
Zainteresowanie zakupem jest więc bliskie ZERA.

A jak można sztucznie podnosić cenę akcji?

Napisany przez Globalist

A jak można sztucznie podnieść cenę akcji?

To proste. To jest praktykowane codziennie na rynku, aby przyciągnąć kupujących.
Zanim sprzedasz duży pakiet, wyrzucasz kilka tysięcy, aby przyciągnąć szukających okazji. Gdy stado (naiwni inwestorzy) się załapie, kładziesz na rynek resztę stukilową na wyższą cenę. Bardzo dobrze obserwowane w MASN. Stąd też zawsze wielki spadek kursów lemingów później i Ciekawe dlaczego? oraz plotki na forach o crashu
8)

Napisany przez David
Zdanie Dany1
I jak sztucznie podnosi się cenę akcji?

To proste. Praktykuje się to codziennie na rynku, aby przyciągnąć kupujących. Zanim sprzedasz duży pakiet, wyrzucasz kilka tysięcy, aby przyciągnąć krwiożercze psy. Gdy tłum (naiwni inwestorzy) się zainteresuje, wkładasz resztę stu tysięcy na rynek po wyższej cenie. Można to dobrze obserwować na MASN. Stąd też zawsze duża zmiana cen po tych kursach na lemingi i Wonder why oraz plotkowanie na temat kryzysu w forach. 8)

@Globalist
Czy wierzysz w tę bajkę? Jeśli byłoby to takie proste, jak mówisz, to znalazłbym kilku podobnie myślących (banki/przemysłowcy) i grałbym w tę grę przez cały rok, wtedy akcje nie byłyby już ryzykiem, a tylko kwestią finansową.

Czy wciąż wierzysz w 20-22 u Micronas?

Napisany przez David
Chciałbym tylko zauważyć, że byki wygrały wyścig już po raz trzeci z rzędu, a akcje ponownie oddaliły się o 8% od tegorocznego dołka. Obroty również ponownie wzrosły. Zobaczymy, czy ten wzrost kursu można utrzymać, czy to tylko sztuczna bańka, jak twierdzi Globalist.Trzymajmy się kciuków...

Napisany przez Globalist

Czy wierzysz w tę bajkę? Gdyby to było takie proste, jak mówisz, znalazłbym sobie kilku podobnie myślących (banki/przemysłowców) i grałbym w tę grę przez cały rok, wtedy akcje nie byłyby już ryzykiem, a tylko kwestią pieniędzy.

To nie jest bajka, lecz całkowicie normalne codzienne zajęcie. Oczywiście nie jest to takie proste, a ryzyko zawsze pozostaje.

Napisany przez David

To nie jest bajka, ale zwykły biznes codzienny. Oczywiście nie jest to takie proste, ryzyko zawsze istnieje.

Zastanawiam się, czy to ryzyko można kontrolować. Na pewno potrzebne jest dobre zarządzanie ryzykiem :lol:

Aktualna hossa na pewno mi się podoba, ale myślę, że spadną one znowu; ale na pewno nie do 22. Przynajmniej mamy podobne zdanie co do trendu (@Globalist). :wink:

Napisany przez Globalist

Obecna hossa na pewno mi się podoba, ale myślę, że znowu spadną; ale w żadnym wypadku do 22. Przynajmniej zgadzamy się co do trendu (@Globalist). :wink:

No, do 22 nie jest daleko... Dzisiaj akcje zostały zdegradowane przez Goldmann Sachs do sprzedaj z celem kursu 21 CHF.

Złoty raczej spóźnił się. W związku z tym niedługo z dołu zobaczymy 20. w zależności od pogody. :lol:

Napisany przez David
Akcje zostały dziś zdegradowane z kup na sprzedaj przez Goldmann Sachs z celem osiągnięcia ceny 21 CHF. Co się potem wydarzyło: - Ponownie zapanował duży strach - Wolumen był trzykrotnie wyższy niż w poprzednich dniach - Różne większe sprzedaże - Spadek kursu o 3% To już niesamowite, co może wywołać jedno ocenienie ratingowe Zobaczymy, jak daleko tym razem pójdzie w kierunku południa ...!

Inne duże banki ustawiły oceny znacznie wcześniej na tak niskim poziomie! Chcieliby oni po prostu zainwestować w poziomie 23-24! ?
Ale nie sądzę, że spadnie ono znacznie poniżej 25.

Napisany przez David

Inne duże banki wcześniej już tak głęboko oceniły ratingi! Chcieliby wejść przy 23-24! :lol:
Chyba jednak nie spadnie niżej niż 25.

Ja również nie sądzę, że spadną aż tak głęboko. Ale na giełdzie wszystko jest możliwe... No cóż, Micronas trochę się podźwignęła po wczorajszym dołku, więc teraz powoli znów będzie iść w górę.

Napisany przez Globalist
Akcja nadal słabnie. Żadnych chętnych na horyzoncie. Tylko banki i fundusze wyprowadzają Micronas na sprzedaż. Spodziewam się niedługo nowego rocznego minimum. :?

Coraz głębiej w szerokim trendzie spadkowym.

Napisany przez David
Cześć Globalist
Jak zawsze, nigdy nie zgadzamy się i obaj z uzasadnieniem :roll:
Informacyjnie, jeśli akcje będą w stanie utrzymać obecny poziom, to nie potrwa już długo, a obecny trend spadkowy będzie minął.

Napisany przez Globalist
Obawiam się, że muszę cię rozczarować. Negatywny trend nie odchodzi tak łatwo jak wycieraczka. Dlaczego nagle miałby się stać pozytywny, przy TYCH perspektywach MASN.
Wręcz przeciwnie, obawiam się, że do końca roku znów będzie wiele obniżek do około 20.-. Fundusze niedługo zaczną prace nad swoją wizualizacją, a wtedy takie błędne zakupy nie mają miejsca w portfelu inwestycyjnym. Po prostu nie prezentują się dobrze w broszurach reklamowych. :?

Napisany przez David

Obawiam się, że muszę cię rozczarować. Negatywny trend nie minie po prostu jak wycieraczka. Dlaczego miałby nagle nastąpić pozytywny zwrot przy TYCH WIDOKACH na MASN.
Wręcz przeciwnie, obawiam się, że do końca roku ponownie dojdzie do spadków nawet do 20.-. Fundusze wkrótce rozpoczną korektę portfela, a takie błędne zakupy po prostu nie mają miejsca w jego składzie. Po prostu nie prezentują się dobrze w broszurze reklamowej. :?

Szacunek dla Ciebie, Globalist, do tej pory masz rację

Jednak jestem nadal optymistą i nie sądzę, że w tym roku jeszcze raz osiągniemy nowe minimum roczne. Będę trzymał swoje akcje w depozycie i poczekam na lepszy przyszły rok. :wink:
Być może będzie lepiej.

Napisany przez Globalist

Jestem jednak nadal optymistą i nie sądzę, że w tym roku będzie kolejny roczny dołek. Będę trzymał moje akcje na koncie i poczekam na lepszy przyszły rok. :wink:
Być może będzie lepiej.

Nóż, David... W końcu wszystko zawsze staje się lepsze. Pytanie tylko kiedy i za jaką cenę :lol:

Radziłbym sprzedać Masn, bo trzymając akcje w portfelu przegapisz szansę gdzie indziej. Możesz zarobić na czymś innym. Teraz jest dobra pora, a za rok zawsze możesz wrócić do Masn z lepszą ceną wejścia.

Napisany przez David

Naja David... Irgendwann wird alles immer wieder besser. Die Frage ist eben nur wann und zu welchem Preis :lol:

Ich würde Masn verkaufen, denn in der Zeitspanne in der du die Aktien hälst, verpasst du anderswo etwas. Mit Anderem kannst du etwas verdienen. Die Zeit dafür ist jetzt gut und in einem Jahr kannst du zu Masn wechseln und erst noch mit einem besseren Einstiegspreis rechnen.

Die Idee ist schon i.O. (verkaufen und woanders investieren) was mache ich aber, wenn es auch dort nicht besser läuft, weshalb auch immer? Es gibt keine Garantie, dass es woanders besser läuft.

Ich habe mir angewöhnt nicht im (Minus) zu verkaufen. Wenn ich im Minus bin, bleibe ich dabei und warte auf bessere Zeiten. Wenn ein Trendwechsel zu sehen ist, versuche ich, mit dem Gewinn oder anderen positiven Aktien nachzukaufen, um den EP zu drücken.

Nachteile dieser Strategie:
-Eine Investition könnte länger dauern als angenommen.
-Wenn eine Aktie über 30% fällt, muss man sich beim Nachkauf sicher sein, dass es wieder nach oben geht, denn sonst ist man doppelt bestraft.

Vorteile dieser Strategie:
-Der sichere Gewinn steigt ständig.
-Der Gewinn wird nicht durch schlechte Verkäufe wieder nach unten gedrückt.
-Keine überflüssigen Kauf- oder Verkaufsaufträge.

Napisany przez Globalist

Pomysł w sumie jest ok (sprzedawać i zainwestować gdzie indziej), ale co zrobić, jeśli tam też nie będzie lepiej, z jakiegoś powodu? Nie ma gwarancji, że w innym miejscu będzie lepiej.

Przyzwyczaiłem się do tego, że nie sprzedaję na minusie. Jeśli jestem na minusie, trzymam się tego i czekam na lepsze czasy. Jeśli widzę zmianę trendu, staram się dokupić akcje z zyskiem lub innymi pozytywnymi akcjami, aby obniżyć cenę zakupu.

Wady tej strategii:
- Inwestycja może trwać dłużej niż zakładano.
- Jeśli akcja spadnie o ponad 30%, trzeba mieć pewność przy dokupnie, że cena ponownie wzrośnie, ponieważ w innym przypadku jest się karany podwójnie.

Zalety tej strategii:
- Stały zysk ciągle rośnie.
- Zysk nie jest ponownie obniżany przez złe sprzedaże.
- Brak zbędnych zleceń kupna lub sprzedaży.

No cóż, David...
To prawda, bardzo ważne jest to, co kupujesz. Załóżmy, że szukasz zastępstwa dla Micronas. Sprzedajesz MASN i inwestujesz kapitał na przykład w SEZN. Podobna branża i praktycznie to samo zachowanie sektora. Ale szanse na większy zysk są zdecydowanie większe. Ponieważ SEZN idzie w innym kierunku. Jeśli rynek półprzewodników się zawali, MASN na pewno zostanie jeszcze mocniej dotknięty niż konkurencja, ponieważ zawsze przeważają przyczyny fundamentalne.
Nie wierz, że kurs MASN już teraz nie spadnie, bo akcja wygląda tania. Bo tania nie znaczy tanio. Bo według obecnego zestawienia liczb MASN JEST WCIĄŻ za drogi.

Co do twojej strategii, David. W zasadzie masz rację. Tylko zapominasz o najważniejszym czynniku, a mianowicie o czasie.
Akcje są w gruncie rzeczy rodzajem opcji. Czyli będą dobrze działać tylko wtedy, gdy gospodarka będzie dobrze działać. Tak właśnie jest teraz. Jesteśmy prawie na szczycie. Jeszcze przez 1-2 lata będzie tak dalej. Pewne akcje będą nadal kwitnąć. Kupuj te, które teraz są zielone, i zauważ, że to, co teraz nie kwitnie, na pewno później nie przyniesie owoców w schłodzeniu.

Napisany przez David
W sobotę w gazecie Finanz & Wirtschaft pojawił się artykuł o Micronas; czy mógłby mi ktoś powiedzieć, o co w nim chodziło? Niestety na stronie internetowej Micronas nie ma nic nowego. Dzięki & Pozdrowienia

nei :lol:

Napisany przez ADMCI4
w USA zauważalny wzrost zakupów świątecznych telewizorów LCD.. więc może to być dobry impuls (według cashdaily)..

zobaczymy

Napisany przez David
Możliwe jest wiele, a nadzieja umiera jako ostatnia :roll:

Kiedy dzisiaj przeglądałem reklamy, zobaczyłem ulotkę reklamową InterDiscount w formacie A2 z 3 podwójnymi stronami telewizorów LCD, czyżby nie było to przesadą.

Jeśli sprzedaż będzie tak dobra jak reklama, to prędzej czy później Micronasowi też powinno iść lepiej :lol:

Życzę miłego wieczoru

Napisany przez Globalist
No cóż, jeśli wie się, ile mikroukładów Micronas jest zamontowanych w najnowszej technologii telewizorów i ile one kosztują, to szybko można dojść do kilkuset milionów dodatkowych sprzedanych urządzeń, które trzeba byłoby sprzedać, aby MASN mógł ponownie zanotować wzrost przychodów. W tym kontekście Interdiscount na pewno dobrze robi, dodając kilka dodatkowych wielkoformatowych stron reklamowych. Lepszym pomysłem byłoby też kolejne fantastyczne wydarzenie promocyjne. (Gottfriedstutz)
1 frank za gazetę Blick plus telewizor LCD.
:lol:

Napisany przez David
@Globalist

No cóż, nie spodziewałem się, że kiedykolwiek zgadzisz się ze mną, dlatego zrezygnuję z pisania długiej powieści. Ale dzięki za Twój wkład. :wink:

Napisany przez Globalist

@Globalist

No cóż, nie sądziłem, że kiedykolwiek zgadzasz się ze mną, dlatego zrezygnuję z wielkiej powieści. Ale dziękuję za Twój wkład. :wink:

Cóż, tu nie ma potrzeby dla powieści. Nie chcemy upiększać tego, czego nie ma.
Fakty: Akcja zmierza ku swojej uczciwej wartości - niestety jest poniżej 20.-

Napisany przez Dany1

Teraz nie ma potrzeby pisania powieści. Nie chcemy upiększać rzeczywistości.
Fakt: Akcja zmierza do swojej uczciwej wartości - niestety poniżej 20.

Cześć Globalist

Czy mógłbyś mi krótko wyjaśnić, jak dokładnie obliczyć uczciwą wartość firmy Micronas, nie trzeba robić z tego powieści, po prostu zwięźle i trafnie.

Napisany przez 2cybercrash
Muszę zauważyć, że Globalist jest dosyć aktywny podczas pisania postów, ale pod względem treści głównie powtarza plotki medialne. Nigdy nie otrzymałem od Globalista żadnych praktycznych wskazówek. Niemniej jednak nie chcę tym go deprecjonować, po prostu stwierdzam fakty. Mimo to chciałbym podziękować za posty Globalistowi.

Napisany przez aktienfreund
W Finanzen und Wirtschaft z dnia 9.12.06 na stronie 15 można przeczytać opinie na temat sytuacji na giełdzie, między innymi następujące:

...Zalecamy inwestorom zredukowanie swoich pozycji w Givaudan, Swatch, Baloise i Lonza oraz zaangażowanie się w Richemont, Roche, Micronas. Bank Julius Bär...

Czy ta bank ma lepszą wiedzę? Może to sygnał do zakupu.

Pozdrowienia, przyjacielu akcji

Napisany przez Dany1

W Finansach i Ekonomii z 9.12.06 na stronie 15 można przeczytać opinie na temat sytuacji na giełdzie, między innymi następujące:

... Polecamy inwestorom zredukowanie pozycji w Givaudan, Swatch, Baloise i Lonza, oraz zainwestowanie w Richemont, Roche, Micronas. Bank Julius Bär...

Czy ta bank wie coś więcej? Może to sygnał do zakupu.

Pozdrowienia, aktienfreund

Może faktycznie próbują nas związać z niedźwiedziem...
Osobiście nie widzę powodu do likwidacji pozycji w Givaudan lub Swatch, i w tej chwili nie mam ochoty na Roche... ale może wszystko potoczy się inaczej...

@Globalist
Trochę wyżej jest jeszcze jedno nieodpowiedziane pytanie, szanowny Globalisto. Twoja odpowiedź mogłaby ułatwić mi ocenę Micronas. Z góry dziękuję

Napisany przez Globalist
Przepraszam Dany, przeoczyłem to.

Twoje pytanie jest tak naprawdę dość proste do odpowiedzi. Moje zdanie opiera się na kilku istotnych czynnikach:

Moim zdaniem EPS w 2007 roku spadnie do -0,50 CHF. Dział Automotive jest wyceniany średnio na 16 CHF (Peera). To, co obciąża Micronas, to spadające ceny w segmencie urządzeń LCD i plazmowych. To również znacząco obciąża dostawców! Ze względu na duże zaangażowanie firmy na rynku telewizyjnym (76% przychodów koncernu), sprzedaż urządzeń o określonych cechach będzie nadal decydująca.
Wzrost nowych technologii urządzeń spowoduje zacieńczoną konkurencję i może wywrzeć presję na marże brutto Micronas. Bezpośrednią konkurencją są tu tylko takie ciężkie orły jak Phillips czy Samsung.

Perspektywy na rok 2007 nadal uważam za słabe, ponieważ istnieją wątpliwości, czy Micronas może osiągnąć dodatnią wartość dodaną w tej dziedzinie. Dlatego wyższa wycena jest raczej mało prawdopodobna. Dodatkowo pierwsza połowa roku jest zdecydowanie słabsza.

Najnowsze oceny analityków bez uzasadnienia:
Goldman Sachs: Sprzedaż (Neutralnie) CHF21 (CHF35)

Napisany przez Dany1

Przepraszam, Dany, że Cię przeoczyłem.

Twoje pytanie jest właściwie dość proste do odpowiedzi. Moje zdanie opiera się na kilku decydujących czynnikach:

Moim zdaniem zysk na akcję (EPS) spadnie w 2007 roku do -0,50 CHF. Dział Automotive jest średnio wyceniany na 16 CHF (Peer). To, co sprawia, że Micronas ma problem, to spadające ceny w segmencie urządzeń LCD i plazmowych. To również poważnie dotyka dostawców!
Z powodu wysokiego zaangażowania firmy na rynku telewizyjnym (76% przychodów koncernu), sprzedaż urządzeń będzie nadal decydująca dla cech tych urządzeń w przyszłości.
Rozwój nowej technologii sprzętu spowoduje zaostrzenie konkurencji i może wywierać presję na marże brutto Micronasa. Bezpośrednią konkurencją są tu tylko pewni dużych graczy, jak np. Philips czy Samsung.

Nadal widzę słabą prognozę na 2007 rok, ponieważ wątpliwości istnieją, czy Micronas jest w stanie osiągnąć wartość dodaną w tym segmencie. Dlatego wyższa wycena jest raczej mało prawdopodobna. Dodatkowo pierwsza połowa roku jest wyraźnie słabsza.

Najnowsze oceny analityków bez uzasadnienia:
Goldman Sachs: Sprzedaj (Neutralnie) CHF21 (CHF35)

Tak więc jest to faktycznie tylko Twoje zdanie i ocena oraz ocena naszych wrogów z Goldsack... dla mnie to nie wystarcza, moje akcje pozostają w depozycie. Co sądzę o takich ocenach, możesz przeczytać pod Kudelski

Napisany przez 2cybercrash
Chciałbym delikatnie zauważyć, że cała globalna branża chipów, począwszy od liderów branży, Intel, Texas, AMD, poprzez graczy z niszy takich jak D-Mühlbauer czy Mikron lub Micronas (których zawsze mylę) słabo sobie poradziła w 2006 roku, i że dla tej branży nie ma litości. Dokładnie takich słabych graczy trzymam w depozycie na 2007 rok!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata