Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Apple i inne.

Napisany przez Karat
Dlaczego zawsze tak podstępnie i zupełnie nie na miejscu te aluzje???

Uważam, że wpisy mfabiana to najlepsze rzeczy, jakie można przeczytać na forum. To jednak nie znaczy, że zawsze zgadzam się ze wszystkim lub nawet to wdrażam. Ale to są wpisy z mięsem na kości! To oznacza, zawsze z uzasadnieniami i faktami, na których można opierać swoją własną ocenę. To bardzo cenzę.

Karat

Napisany przez richard100
Cześć Karat,
Jak mówi przysłowie: Jak krzyczy się w las, tak odbija się echo.
Trzeba się z tym liczyć:
:lol:
Napisał Fabian:
Byłbym szczególnie zainteresowany argumentami od Ciebie, Rich, które wykraczają poza ogólne frazesy i cytaty Mao.

Ale teraz przestańmy tego i poświęćmy uwagę faktom rynkowym. W końcu nie chcemy stać się forum pieniężnym. :lol:
Pozdrowienia Rich

[
Cybercrash pisze:
Na pewno nie wybuchnie tak szybko, można przecież dokupić i cieszyć się dywidendą, nawet przy nieco podwyższonym poziomie kursu nadal jest interesujące?

Tak, właściwie rozczarowujące jest to, że kurs nie wzrósł z tak wysoką ceną ropy. Kurs powinien być już na poziomie 28€. :wink:
Jak mówi Cybercrash, powolny, bardzo powolny, z tendencją do spadku.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez 2cybercrash
Herr Karat wysłał mi mail, w którym zapewniał, że obecnie nie posiada żadnych pozycji akcyjnych? Pozwalam temu po prostu zostać. Pozwalam sobie samemu wyrobić sobie opinię na temat fachowej wiedzy na temat akcji, jaką przynoszą użytkowniczki i użytkownicy. Do tej pory rzadko musiałem zmieniać moje oceny personalne/psychogramy. Jeśli się mylę, chętnie przyznam się do błędu. Ponadto uważam, że podział na sekcje i dziedziny specjalistyczne na tej platformie jest doskonały. Dotychczas poszczególni eksperci i autorytety tutaj praktycznie się nie zderzyli. Cieszę się też, że nie ma tutaj guru ani początkujących guru. Mam nadzieję na dalszą wymianę myśli przynoszącą korzyści dla czytających i piszących oraz serdecznie dziękuję wszystkim pracowitym użytkowniczkom i użytkownikom.

Napisany przez Karat
Cześć Cybercrash

Pośrednio moje zaangażowanie w akcje jest dla mnie stosunkowo duże ze względu na moje bariery finansowe.

Moim zdaniem w tej chwili nie muszę gonić za akcjami, z których większość znajduje się na wieloletnich szczytach. W tym roku na pewno będą jeszcze znacznie tańsze okazje zakupowe. Wtedy będę się raczej pakować w torby na zakupy w Migrosie!

Złoto i surowce są również na mojej liście zakupów! Ale tutaj też będą dostępne jeszcze korzystniejsze warunki. Nie muszę przecież najpierw uczestniczyć w tej bessie!

Nawiasem mówiąc, PAN jest w niebie.

Karat

W ostatnich dniach nieustannie pojawiają się informacje o atakach na rurociągi naftowe i instalacje Shell w Nigerii. Pracownicy Shell są porywani lub masakrowani. Jednak od dłuższego już czasu to jest częścią codzienności w tym pięknym regionie.

Cześć Karat! Nie uważam Twojej teorii dotyczącej CELÓW za złą. Kto naprawdę wierzy, że nadejdzie korekta z następującym wzrostem, ten może spać spokojnie. Ale tak czy inaczej, nikt nie wie, co przyniesie przyszłość. Po tym, jak wczoraj sprzedałem swoje pozostałe ROG za 199, dziś zaangażowałem się w inwestycję ROG zgodną z teorią CELU. Wal. Nr. 2396486. Pozdrawiam, Rich

Cel zakupu osiągnięty poniżej 40 $. Nadal się wstrzymuję...
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Tak więc, dosyć dyskusji na temat mojej osoby. Tematem wątku nadal pozostają dolary amerykańskie i wciąż oczekuję kontrargumentów, które... cóż, wyrażę to w ten sposób: muszą być solidne.
Przedstawiłem moją opinię i starałem się uzasadnić ją możliwie obszernie, ale jednocześnie prosto, dlaczego widzę sprawy tak, jak je widzę. Nikt nie musi zgadzać się z moim zdaniem, ale jeśli ktoś ma inne zdanie i potrafi je uzasadnić, to zachęcam do tego.
Proszę o zachowanie merytorycznego tonu. Osobiste ataki przynoszą tylko krótkotrwałą satysfakcję autorowi. Być może Salamander może założyć własny wątek rozrywkowy, gdzie można się emocjonalnie odstresować, a tutaj dyskusja toczy się twardo, ale sprawiedliwie, argumenty kontra kontrargumenty.

Więc. Po tym odstępstwie wracamy do tematu. Szukamy uzasadnień dlaczego w przyszłości popyt na dolara ma wzrosnąć, a jego cena wzrosnąć.

Napisany przez webmaster

Może Salamander może otworzyć wątek rozrywkowy, w którym można rozładować emocjonalny stres...

...Forum dla redukcji frustracji prowadzone jest na forum Cash

Napisany przez ADMCI4
Może zadałam pytanie zbyt skomplikowanie. Zacytuję wise-mana z forum SCN:

Kapitalizacja rynkowa złota wynosi około 200 miliardów USD
Reszta to jakieś 16 bilionów

Co się stanie, jeśli tylko część rynku inwestycyjnego zainwestuje w metal?

dolar czy złoto? Która waluta zyska na wartości w najbliższych latach?

Ja obstawiam złoto. Kto obstaje za dolara? I z jakim uzasadnieniem?

Napisany przez ADMCI4
Marcusfabian pyta: dolar czy złoto? Kto zyska na wartości w najbliższych latach? Ja stawiam na złoto. Kto jest za dolarem? I dlaczego?
Amerykanie chętnie trzymają dolary i aktywa w dolarach, ponieważ nie dostrzegają poważnej inflacji. Widzą dobrą stopę zwrotu z nieruchomości i akcji w USA. Ich wydatki są głównie oparte na dolarach.
Nie jestem Amerykaninem i uważam, że kurs dolara będzie spadał. Nie ponoszę wydatków w dolarach i z zasady unikam tej waluty.
Nie kupiłem złota. Jest wiele rzeczy, których nie kupiłem. Nawet nie wiem, jaka jest obecna cena złota w CHF i jak powinna się rozwijać. Cena złota wyrażona w dolarach mnie nie interesuje.
Lancelot

Dzisiaj kupione za $39.75
Powinna to być dobra cena. Z potencjałem wzrostowym. Dobra stopa dywidendy.
Być może jeszcze trochę spadnie, kto wie.
Kupione wtedy we wrześniu za $39.87 i sprzedane w listopadzie za $42.56
To było szczęśliwe na czasie. Znowu tak...
Pozdrowienia, Rich

W przypadku Dupont widzę podobne konsekwencje rekordowych cen ropy naftowej jak w przypadku CIBA i Clariant. Dupont jest silny w tworzywach polimerowych, materiałem bazowym jest nafta naftowa. Problemem są marże, muszą zwiększyć ceny swoich produktów, niższy dolar byłby korzystny dla eksportu, ale obecnie nie jest tak głęboko. Kurs może się jednak rozwijać. Trzeba dać mu szansę. Nie jestem przekonany do DD.

Złamane wysokoobrotowe opcje są dla mnie mało przekonujące, na przykład dzisiaj rózne wartości chipów są napędzane wysokimi wskaźnikami cena/zysk, podczas gdy Intel z wskaźnikiem cena/zysk = 18 prawdopodobnie ze względu na łagodne perspektywy stoi w miejscu. Po zamknięciu giełdy dzisiaj AMD przedstawi wyniki, dotychczas zawsze je zawyżał, z strasznym wskaźnikiem cena/zysk około 40 do 50.

Dziś interesujące jest to, że Versisign powoli zaczął się pociąć od swojego punktu zerowego, spodziewam się, że w końcu coś eksploduje w przypadku Priceline. Wskażnik cena/zysk wynosi 5. Można wziąć pod uwagę Yahoo, obecnie ma już praktyczny wskaźnik cena/zysku około 30, ale trochę słabą perspektywę.

Na granatowo notują również Clorox, Procter Gamble, Zimmer aktualnie przepełniony, United Tech. lepszy niż GE, Honeywell lepszy niż GE, granatowo GM

Napisany przez ADMCI4
Czy dzisiejszy wzrost kursu nie jest trochę zbyt duży :?: Co myślicie, co dalej się wydarzy :?: :wink:

Napisany przez kandinski
Nie bezpodstawnie... patrz temat CS/Winterthur...

Napisany przez beta
Pixar & Disney

Obecnie wszędzie w mediach czytamy: Disney ma kupić Pixara.
https://boerse.ard.de/content.jsp?key=dokument_143676

To już nie nowość:
https://forum.cash.ch/~Board3/read?111944,7

Jak dotąd wszystko dobrze. Cena akcji Pixara (PIXR) w ciągu ostatnich tygodni i miesięcy systematycznie rosła, podczas gdy konkurent Dreamworks Animation (DWA) stał w miejscu.

Mogę wyobrazić sobie, że teraz jest już koniec wzrostów. Kto wie, jak będą wyglądać te umowy między Pixar a Disneyem.... Steve Jobs, dyrektor generalny Apple i Pixara, to twardy negocjator i wielokrotnie pokazał, że wie, jak negocjować! Chociaż jego pasją jest Apple Computer, Pixar działał pobocznie, a firmie tej w przeszłości poświęcał niewiele uwagi.

Jest możliwe, że Pixar zostanie sprzedany za nieco mniej $, ale Disney zobowiąże się dostarczać treści dla Apple. Potrzebują ich, aby rozwijać dalej swój sklep muzyczny i wideo iTunes, aby karmić swój Video iPod.

Duży zwycięzca (oprócz samego Stevea Jobsa) może okazać się Apple. Twierdzę, że Jobs wykorzysta Pixara, aby dalej rozwijać Apple (na razie to tylko plotki). A gdy to okaże się dla analityków, to AAPL wkrótce powinien dalej rosnąć....

Naprawdę zajebiste porozumienie :-) :-) :-)

A tutaj dane sprzedażowe Q1:

https://www.fscklog.com/2006/01/macs_liefern_nu.html
https://www.fscklog.com/2006/01/details_zu_appl.html

Pozdrowienia

PS: Aktualnie ma przewagę:
https://www.mactechnews.de/?id=12144

Niespodziewanie dolar amerykański przekroczył wsparcie na poziomie 1,27 CHF w dół wraz z atakiem hedgingowym na rynku amerykańskim. W rezultacie zagraniczny kapitał ponownie jest blokowany na niskich poziomach, zgodnie z bezwzględną strategią silnej gospodarki USA! W gruncie rzeczy warunki do wzrostu amerykańskich rynków są również stawiane, ponieważ inwestorzy amerykańscy nie są zadowoleni z ciągłych ataków hedgingowych na spadki. Nadal trwa ostrzeżenie przed zyskiem w USA, brak ostrzeżeń może wywołać pozytywne skutki. Euforia jednak wyszła z mody.

https://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10000006&sid=aB5oIkMqDTRs&refer=home

Kurs powinien dziś wzrosnąć. Zobaczymy.
Pozdrowienia Rich

To, co naprawdę osiąga ta potężna gospodarka USA, jest bardzo dobrze widoczne na przykładzie Forda: planowane jest zamknięcie 14 fabryk i likwidacja 30000 miejsc pracy. Czy w ogóle coś pozostanie? Ile fabryk, ile miejsc pracy zostało?

Pozostaje tylko pytanie, co musiałoby się stać w przypadku GM?

Dzisiejszym zdeptanym kursom amerykańskich samochodów pomaga dziś niewiele.

Obecnie GM +5% bije Google, czy sprzedawcy na krótko są teraz grilowani?

W zgniecionych bananach (CQB) dzisiaj także wyciągana jest odrobina miazgi +3%.

Niezwykle przychylnie przejawia się Seagate (STX), dostawca napędów dla Apple.

W wielu obszarach nadal trwa tendencja do spadków, Intel, Pricelin, Verisign, Symantec ...

Napisany przez ADMCI4

Unerwartet spadł dolar amerykański

Naprawdę? :roll:

Napisany przez Marktinsider

Nawet jeśli nie jestem zwolennikiem akcji telekomunikacyjnych, DTE jest dla mnie interesującą inwestycją. Nie jestem zwolennikiem akcji telekomunikacyjnych, ponieważ w wielu krajach jest otwierana ostatnia mili, konkurencja rośnie, marże maleją, Internetowy telefon (VoIP) staje się coraz popularniejszy, a istnieją narzędzia takie jak Skype. Ponadto uważam, że komunikacja pisemna (listy, faxy, e-maile i SMS-y) jest lepsza:
- Zdania mogą być lepiej udokumentowane
- Wyrażenie i dłuższe przechowywanie są możliwe
- Tłumaczenie na inne języki jest łatwe za pomocą narzędzi
- Wiele osób z uszkodzeniami słuchu nie może dzwonić

Niemniej jednak uważam DTE za interesującą inwestycję długoterminową, głównie ze względu na wysoki dywidendowy. Fundamentalnie DTE jest w miarę niedrogo wycenione. Z perspektywy analizy technicznej, wygląda na to, że DTE spadnie do najbliższego wsparcia (13,00 euro). Tam miało miejsce podwójne dno w zeszłym roku. Jednak trudno jest osiągnąć kursy powyżej 17,00 euro.

Podsumowując: Dodaj ten tytuł do listy obserwowanych i kupuj przy 13,00 euro.

Pozdrowienia
Marktinsider

Pozwalam sobie zacytować mój wpis z 20.12.2005 o godzinie 18:55, ponieważ kurs akcji niemieckiej Telekomunikacji spadł do 13,00 euro (najniższa cena dzienna: 12,93 euro / cena zamknięcia: 12,96 euro):

Dochodowość dywidendy wzrasta, podczas gdy kurs coraz bardziej spada. Czy dzisiaj widzieliśmy wyprzedaż? Czy można teraz oczekiwać odbicia cen? Nie jestem jasnowidzem, ale długoterminowo inwestycja w akcje DTE jest dość pewna. Jednakże nie zamierzam wchodzić na rynek. Po sprzedaży moich akcji planuję zrobić sobie dłuższą przerwę na giełdzie i mam nadzieję, że uda mi się jej dotrzymać.

Pozdrowienia
Marktinsider

Tutaj raport od Lucent. Również niezbyt optymistyczny.
Kursy po godzinach bez zmian.
Pozdrowienia Rich

AKTUALIZACJA WSJ: Lucent odnotowuje stratę w 1. kwartale po obciążeniu prawnych

Autorstwa Sary Silver, z WALL STREET JOURNAL

NOWY JORK -(Dow Jones)- Lucent Technologies Inc. (LU) odnotował 104 milionową stratę w pierwszym kwartale fiskalnym, swoją pierwszą kwartalną stratę od rozpoczęcia procesu zmian w 2003 roku, po poniesieniu dużego obciążenia prawnego.

Producent sprzętu z siedzibą w Murray Hill w stanie New Jersey, poinformował również o gwałtownym spadku sprzedaży. Jego przychody za kwartał zakończony 31 grudnia wyniosły 2,05 miliarda dolarów, w porównaniu z 2,43 miliarda dolarów w tym samym okresie zeszłego roku.

Przedstawiciele firmy powiedzieli, że oczekiwany wzrost popytu ze strony operatorów telekomunikacyjnych nie pojawił się pod koniec zeszłego roku. Nie zaobserwowaliśmy związanego z tym zwiększonego nakładu kapitału, który mieliśmy w poprzednich latach, powiedział dyrektor generalny Pat Russo w wywiadzie.

Lucent oświadczył, że zmuszony był dokonać obciążenia w wysokości 278 milionów dolarów na zysk z powodu decyzji sądu upadłościowego przeciwko Lucent za sprzedaż sprzętu telekomunikacyjnego dla zlikwidowanego już Winstar Communications Inc. w celu osiągnięcia celów sprzedażowych. Sąd orzekł, że Lucent wywierał nacisk na Winstar poprzez hojne umowy finansowania ze strony dostawców. Lucent złożył apelację od wyroku.

Firma zgłosiła stratę w pierwszym kwartale w wysokości 104 milionów dolarów, czyli 2 centy za akcję, w porównaniu z zyskiem 174 milionów dolarów, czyli 4 centy za akcję, w analogicznej kwartale roku ubiegłego i zyskiem 372 milionów dolarów, czyli 7 centów za akcję w poprzednim kwartale.

Akcje Lucenta były notowane na poziomie 2,50 dolarów w handlu przedpołudniowym na Giełdzie Nowojorskiej, bez zmian w porównaniu z zamknięciem w poniedziałek. Firma ostrzegła wcześniej w tym miesiącu o niedoborze przychodów i już poinformowała inwestorów, że planuje poniesienie obciążenia prawego w wysokości około 300 milionów dolarów.

Oczywiście jesteśmy rozczarowani przychodami w tym kwartale, ale jesteśmy zadowoleni z pracy, którą wykonaliśmy w zarządzaniu kosztami i utrzymaniu solidnych marż brutto, powiedział Russo.

Sprzedaż spadła we wszystkich czterech podziałach w porównaniu z poprzednim kwartałem, od 16% w sprzęcie sieci multimedialnych do 9% w usługach wdrażania i utrzymania sieci, które firma uważa za jedno z najbardziej obiecujących źródeł przychodów.

Sprzedaż w Stanach Zjednoczonych spadła o 11%, a sprzedaż międzynarodowa zmniejszyła się o 23%, między innymi z powodu opóźnień w Chinach w wydawaniu licencji na budowę sieci telekomunikacyjnych trzeciej generacji zdolnych do przesyłania głosu, danych i wideo.

Analitycy byli ostrożni co do perspektyw firmy. Nadal jesteśmy neutralni co do akcji, ponieważ oceniamy firmę na podstawie wzrostu przychodów i możliwości generacji gotówki, a żadne z tych aspektów nie jest dla nas ekscytującym przedstawieniem, powiedział Nikos Theodosopoulos, analityk telekomunikacyjny z UBS Warburg.

Lucent zużył 550 milionów dolarów gotówki w okresie kwartalnym na premie motywacyjne i kapitał obrotowy, pozostawiając na bilansie 4,38 miliarda dolarów na dzień 31 grudnia. Średni czas potrzebny do uzyskania płatności również wydłużył się z 52 na 64 dni, zauważył Theodosopoulos

Napisany przez beat
Teraz Disney przejął Pixar za 7,4 mld dolarów. Około 50% z tej kwoty zostanie wypłacone w postaci akcji Disneya dla Stevena Jobsa. Ponadto będzie on zasiadał w radzie nadzorczej Disneya. To nie powinno wpłynąć negatywnie na Apple...

Napisany przez beta
Tutaj jeszcze jeden godny przeczytania tekst....:
https://www.mac-tv.de/Detail_Artikel_jump.lasso?JumpID=32514

Znowu dobre wieści z DT.Deutsche Telekom zanotowała znaczący wzrost liczby klientów26.01.2006 08:46:38, AWP Basic GermanBONN (AWP International) - Deutsche Telekom znacząco zwiększyła liczbę klientów w minionym kwartale. Tylko liczba klientów telefonii komórkowej wzrosła na poziomie koncernu o 3,6 miliona do 86,6 miliona, poinformował największy koncern telekomunikacyjny w Europie w czwartek w Bonn. Największym motorem wzrostu był T-Mobile USA, którego liczba klientów wzrosła o około 1,4 miliona do 21,7 miliona.W Niemczech T-Mobile pozyskało 810 000 nowych użytkowników. Wraz z nadejściem nowego roku z sieci komórkowej lidera rynkowego korzystało 29,5 miliona osób. Telekom odnotował również znaczący wzrost w działalności DSL. Spółka zyskała 762 000 klientów szerokopasmowych na poziomie koncernu, z czego 660 000 w Niemczech. Na koniec grudnia było więc 7,9 miliona klientów DSL w Niemczech.Dział usług biznesowych T-Systems odnotował przychód z zamówień w wysokości 13,6 miliarda euro w minionym roku. Klienci to między innymi spółka-córka poczty DHL.

Zobaczmy, co dzisiaj zrobi z tym giełda. Nie ma jeszcze mowy o obniżce dywidendy.
pozdrowienia rich

ROUNDUP: GM z stratą w 4. kwartale i 2005 roku - znacznie poniżej oczekiwań
26.01.2006 14:59:30, dpa-AFX Internet

DETROIT (dpa-AFX) - Największy na świecie producent samochodów, General Motors Co. (GM)
zanotował stratę w ostatnim kwartale roku 2005
oraz w całym roku głęboko zapadł w długi wynikając z jądrem.
GM wyraźnie nie spełnił oczekiwań analityków.

W ogólnym rozrachunku w czwartym kwartale, przed specjalnymi wpisami, wystąpiła
skorygowana strata (EPS) w wysokości 2,09 dolara na akcję, ogłosiła firma w czwartek w
Detroit. Analitycy średnio oczekiwali straty w tych trzech miesiącach wynoszącej tylko 0,16 dolara. W ostatnim kwartale 2004 roku General
Motors wypracował zysk w wysokości 1,28 dolara na akcję.

Obroty w czwartym kwartale 2005 roku wyniosły 51,2 miliarda dolarów,
co stanowiło zbliżoną wartość do ubiegłorocznej (51,4 mld dolarów).

ZNACZNIE WYŻSZA STRATA NIŻ SPRECYZOWANO

Za cały rok 2005 GM ogłosił stratę w wysokości 3,4 miliarda
dolarów przed specjalnymi wpisami lub 5,99 dolara na akcję po zysku w roku 2004
na poziomie 3,6 miliarda dolarów lub 6,37 dolara na akcję. Analitycy średnio spodziewali się straty na poziomie 4,19 dolara.

"Rok 2005 był jednym z najtrudniejszych w historii General
Motors" - powiedział dyrektor wykonawczy Rick Wagoner zgodnie z komunikatem prasowym.
Głównie działalność w Ameryce Północnej wypadła słabo. Ponadto złożyło się na to
znacząco złożenie wniosku o upadłość przez dawną spółkę zależną Delphi tamtej korporacji.

DZIAŁALNOŚĆ SAMOCHODOWA W AMERYCE PÓŁNOCNEJ

Największe straty GM zanotował w swojej działalności samochodowej w Ameryce Północnej, gdzie pojawiła się strata 5,6 miliarda dolarów. W Europie korporacja mogła
dzięki m.in. rosnącym liczbom sprzedaży oraz skutecznemu restrukturyzowaniu prawie
zmniejszyć stratę do 375 milionów dolarów. Przeciwko temu staniały zyski w regionie Azji i Pacyfiku
oraz w Ameryce Łacińskiej, więc strata w całej działalności samochodowej wyniosła
5,3 miliarda dolarów.

Rentownie działalność prowadziła ponownie firma finansowa GMAC, której zyski
jednakże nieznacznie spadły z 2,9 do 2,8 miliarda dolarów.

"Obecnie podejmujemy kilka kluczowych działań, aby poprawić nasze wyniki w latach 2006 i 2007, skupiając się głównie na słabości w Ameryce Północnej" - powiedział Wagoner. We wrześniu ubiegłego
roku GM ogłosił redukcję 30 000 miejsc pracy w Ameryce Północnej do 2008 roku
oraz zamknięcie dziewięciu zakładów.

Lawina strat bilansowych w GM przypomina trochę branżę telekomunikacyjną z 2000 roku, gdzie nagle z niczego pojawiły się miliardowe zyski zamienione w miliardowe straty. GM ma dobre powody, by nie mieć ani czerwonego centa na koncie, ponieważ każdy cent zostałby od razu wyrwany przez X wierzycieli. Zobowiązania emerytalne, dostawcy. Tak naprawdę nie jest konstruktorem samochodów, a bankiem Leasingowym, gdzie pieniądze zarabia się dopiero wtedy, gdy samochody zostaną już zezłomowane. Jestem również zaskoczony, że dywidenda nadal pozostaje na swoim miejscu! Zgodnie z amerykańską zasadą księgowości, tak ogromna strata może być ujęta z zaliczką, dzięki czemu w następnym rozliczeniu nagle pojawi się nadwyżka. (Czy Ford tak zrobił?). Przychody są przenoszone do rezerw lub jako nowe saldo i księgowane jako strata lub odpis. Nic nie jest niemożliwe. Niech żyje amerykańska sztuka bilansowa, przynajmniej dopóki nie zbankrutują.

Z tymi złymi wiadomościami straty kursów są w granicach normy. Kursy otrząsają się z dziennej utraty. Może być 2 przyczyny:
1. Tytuł jest wyrzygany... Przepraszam za wyrażenie.
2. Obecnie dobre otoczenie giełdowe.
Pozdrowienia, Rich

Ups... muszę się poprawić. Po krótkim odbiciu znowu idziemy w dół. Może się tak szybko zmienić. ?
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Więc jeśli dobrze rozumiem (w przeciwnym razie proszę mnie poprawić):

GM to koncern finansowy, który osiąga swoje dochody z Leasingu, kredytów i inwestycji finansowych. Ponadto GM działa w branży nieruchomości.

Coś jeszcze zapomniałem?

O tak, oprócz tego GM amatorsko produkuje także samochody. Ale jest to działalność stratna, ponieważ tysiące pracowników regularnie oczekuje wynagrodzenia, a co gorsza, kilkadziesiąt tysięcy pracowników (emerytów) oczekuje swojej emerytury.

Zysk brutto pokrywa w przybliżeniu odsetki od długu. Poprawne? Zgadzam się z cybercrash: to zagadka, skąd GM zamierza wypłacać dywidendę.

Niemniej jednak, interesujący tytuł spekulacyjny. Czy rząd USA kiedykolwiek pozwoli GM zbankrutować? Tak jak Szwajcaria zrobiła to z Swissairem?

Napisany przez ADMCI4
Marcus pyta:
Czy rząd USA kiedykolwiek dopuści do upadku GM?

Rozdział 11 oznacza niekoniecznie upadek.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby podzielenie spółki, z amerykańskim producentem samochodów działającym samodzielnie, ale bez zobowiązań wobec funduszy emerytalnych i opieki zdrowotnej. Te zobowiązania mogłyby zostać przejęte przez rząd. Akcjonariusze wyszliby z pustymi rękami, GMAC i zagraniczne oddziały zostałyby sprzedane lub zorganizowane jako samodzielne jednostki.

Czy chcemy teraz podzielić coś z dywidendy dla akcjonariuszy jako ostatniego grosza?

Wariant: wykonuje się podział opisany powyżej, ale bez rozdziału 11, więc zarząd i akcjonariusze nie są zagrożeni. Tylko pracownicy, emeryci i podatnicy ponoszą straty. Czy to możliwe?

Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Propozycja rosyjska nie jest wystarczająca dla potrzeb energetycznych Iranu, powiedział Larijani reporterom po powrocie z Chin.

Ponadto, kryzys naftowy utrzymuje się.

Tymczasem, General Motors planuje w 2006 roku wprowadzić na rynek nowe serie SUV-ów i pickupów... hmm.

Ale jestem solidarny z KK. Ostatnio zwiększył swój udział do 9,9% poprzez zakup 12 milionów akcji GM.

A propos dywidendy - czy pozostaje to otwarte, prawda? W jakiś sposób akcjonariusze powinni otrzymać coś zanim nadejdzie kryzys finansowy, aby zmniejszyć swoje straty kapitałowe. Jeśli dywidenda zostanie skrócona, potrwa bardzo długo, zanim zostanie przywrócona.

Jeśli zyski z przeszłości nie zostały jeszcze wypłacone akcjonariuszom, należy to zrobić teraz, w przeciwnym razie stracą oni wiarę.

Jako akcjonariusz, to jest mój punkt widzenia.

Lancelot

Napisany przez speedskater

Wariant: robimy podział opisany powyżej, ale bez rozdziału 11, aby zarządzający i akcjonariusze nie byli zagrożeni. W ten sposób tracą tylko pracownicy, emeryci i podatnicy. Czy to możliwe?

Myślę, że w Ameryce to możliwe! Kto wie, gdzie Bush-Clan ulokował swoje pieniądze, ale na pewno myślę, że także w GM! Poza tym, George W. nie ma nic do zrobienia z sprawami robotników. Tak więc, moim zdaniem, to by było możliwe!

Napisany przez ADMCI4
dywidenda jest obecnie na pewno kusząca. Ale jeszcze nie ma presji na zakup. Jest zbyt wiele niejasności (rozwiązanie problemów z PK, redukcja zatrudnienia z ew. strajkami). Ponadto chciałbym poczekać i oszacować konsekwencje samochodów z Chin.

Napisany przez ADMCI4
Peitschi pisze:
zakup jeszcze się nie narzuca. Jest zbyt wiele niejasności.

Gdy niejasności zostaną wyjaśnione, możesz przejąć moje akcje. Są już o ponad 10% w plusie. Nie kupuję więcej.

Właściwie nie chodzi bezpośrednio o niejasności, ale o to, czy akcja w ogóle będzie miała wartość. Nie obchodzi mnie, jak problemy zostaną rozwiązane. Jak tylko zacznie się jakiekolwiek rozwiązanie, kurs rośnie. W tej chwili nawet nie zaczęto. Przynajmniej nie publicznie. Ale zapewne za zamkniętymi drzwiami planowano, mam nadzieję.

Lancelot

Napisany przez beta
Nie mogłem się oprzeć... od dłuższego czasu ponownie wracam do AAPL. 72,25$.

Dla miłośników P/E: Spadło z około 50 do 38 :wink:
(zawsze chciałem napisać P/E 8) )

Jestem pewien, że Steve Jobs (CEO Apple) wykorzysta swoją nową pozycję w Disneyu dla dobra Applea

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Szlachetny Rycerzu: mam nadzieję, że masz rację co do swoich przypuszczeń. Mnie zarządzanie do tej pory nie przekonało. Zwłaszcza robi na mnie wrażenie, że kroczą z jednego fałszywego kroku w następny.

Napisany przez beta
To jest interesujący raport na temat umowy Pxar.
https://www.macguardians.de/fullstory.php?p=4101&c=1&bereich=2

Pozdrowienia

Przeanalizuj pierwsze liczby Q dzisiaj. Na pierwszy rzut oka nie wygląda to zbyt dobrze. Zobaczymy, co giełda zrobi z nimi o 15:30. Pozdrowienia, Rich

Niemniej jednak cena akcji Royal Dutch (RDSA) dzisiaj osiągnęła szacowny poziom 28€. Pojawiają się doniesienia z Nigerii, że porwani pracownicy branży naftowej zostali uwolnieni przez rebeliantów, ale pokój nie nastał jeszcze w tej pięknej okolicy. Możliwe, że kurs wzrósł również dzięki silnym wynikom Exxon Mobil.

Napisany przez beta

Nie mogłem się powstrzymać... po dłuższej przerwie wracam do handlu AAPL. Kupiłem po 72,25$.

Dla miłośników P/E ratio: Spadło z około 50 do 38 :wink:
(zawsze chciałem napisać P/E 8) )

Jestem pewien, że Steve Jobs (CEO Apple) wykorzysta swoją nową rolę w Disneyu dla dobra Applea

Pozdrawiam

Transakcja zakończona na 76$. Bank of America obniżył cel cenowy z 85$ do 82$, .....nieważne, co tym chcieli osiągnąć 8)

Z powodu braku czasu w końcu umieszczam ten post w puli pozostałych wiadomości... zostawiam to, piję herbatę.
Do widzenia

Świetnie złapane, gratulacje! Amgen prawie się nie zmienił, czy jeszcze trochę zwleka z odzyskiem?

Napisany przez Dany1

Z powodu braku czasu wrzucam teraz ten post w rozgniecione banany...puszczam, piję herbatę.
Cześć

Dobra robota, Beta
ale teraz masz tylko żarcie dla małp zamiast dobrych jabłek
Gdzie jest teraz cel kursu?

Napisany przez Dany1
Wpisano 12.9.05 do DuPonta po cenie 40,10 USD. W międzyczasie cena przez dłuższy czas oscylowała w okolicach 43 USD...teraz znowu poniżej 40 USD...grrr. Kupiłem DD z celem kursu 49 USD...Oczywiście huragany mocno spowolniły DD, ale w końcu powinno to iść znowu na północ. Dywidenda prawie 4% pociesza mnie za słaby wynik...jak długo jeszcze? Być może przejść do Dow Jones? Dow ma wskaźnik ceny do zysku (PE) wynoszący około 8,2.

Cześć Dany,
Na tym niskim poziomie nie sprzedaję. Po prostu przetrwajmy... :lol:
Lepiej czasy nadejdą. Wysoka cena ropy nie jest jeszcze wyryta w kamieniu. Nadzieja nie jest zakazana.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Cześć Dany Cel kursu? ? ? Nie mam pojęcia. Myślę, że stopniowo wycenione są wszystkie złe wieści... Powodzie, porozumienia w sprawie cen, cła importowe.... Ale nie spieszy mi się tutaj. Po prostu trzymam $ na parkingu i mam skromne oczekiwania...przepraszam, Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
Jestem ciekawy, czy obecny wzrost jest trwały. W jakiś sposób kilku handlowców walutami zostało złapanych z niekorzystnej strony przez zapowiedź ewentualnego podwyższenia stóp procentowych.

Byłoby miło, gdyby dziś można było tanio wejść na rynek. Ale rynek raczej tego nie zrobi.
Pozdrowienia Rich

https://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10000006&sid=ahTx.uEBNOKQ&refer=home

Świeże dane są rekordowe, a kurs jak zwykle gwałtownie spada. Potem znowu skandal i można zdobyć po 25€. Obecnie mam trochę ponad kurs zakupu. Nie sprzedaję, nie kupuję, do wczoraj było dobrze. Spółki naftowe będą nadal interesujące, Royal Dutch (RDSA) ma negatywny kurs! Porównaj z Amerada Hess lub Suncor i innymi.

Cześć Lancelot! Co się dzieje z funtem? Wkrótce zobaczymy kurs 2.30. Przeczytałem tydzień temu w FuW, że Funt ma spaść. Chyba się pomylił. Pozdrawiam, rich
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata