Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rabodirekt - Czy ktoś mił doświadczenia z tym?

Napisany przez Kneifzange

od jakiej kwoty rozdzieliłbyś pieniądze na trzy konta oszczędnościowe? dopiero od 10 000€?

to zawsze trudne do powiedzenia. Powiedziałbym, że 5000-10000€ na jednym koncie oszczędnościowym jest w porządku. Jeśli naprawdę jest więcej, zalecam również rozłożenie go.

Napisany przez Frankenerbe89
I co dokładnie to ma dać?

Napisany przez eichi

I co to dokładnie ma dać?

Zmniejszenie ryzyka emitenta dla bardzo ostrożnych oszczędzających

@eichi:

Czy zaleciłbyś nawet rozdzielenie kwoty 5000€?

Napisany przez Matthew Pryor
W zasadzie możesz pójść o krok dalej i zadać sobie pytanie, które kraje uważasz za bezpieczne. Stopień rozpoznawalności instytutu powinien odgrywać raczej drugorzędne znaczenie.
Istnieją firmy, które żałują swojej decyzji o reinsuransowaniu w AIG.
Co, jak trzeba przyznać, ma tylko ograniczony związek z początkowym pytaniem.

Ile masz aktywnych rachunków oszczędnościowych?

1. Ten skok cenowy o kilka euro więcej czy mniej, mnie nie interesuje.

Napisany przez eichi

@eichi:

würdest du raten sogar 5000€ zu "verteilen"?

Musisz sam określić proporcje ryzyka/wysiłku. Nigdy nie polegaj zbytnio na radach anonimowych członków forum. Jeśli nie potrafisz określić rzeczywistego ryzyka, oznacza to, że nadal za mało się znasz. Dlatego powinieneś najpierw zdobyć trochę bardziej podstawowych informacji, a potem sam będziesz w stanie odpowiedzieć na swoje pytanie (indywidualnie dla siebie).

To moim zdaniem ma niewiele sensu.

Wybieram najbezpieczniejszy bank i w ten sposób mam maksymalne bezpieczeństwo. Wolę to, niż wybór najbezpieczniejszego i drugiego najbezpieczniejszego banku, co pozwala mi uniknąć dużego upadku, ponieważ połowa pieniędzy jest przechowywana gdzie indziej. Z drugiej strony mam po prostu większe ryzyko stracenia połowy.

RaboDirect jest już bardzo bezpieczną instytucją, jak się dowiedziałem.

Chciałbym się dowiedzieć, jakiego rodzaju były Twoje zapytania? Wygląda na to, że system gwarancji depozytów w ramach UE na Cyprze właśnie został elegancko zastąpiony.

Właśnie przeprowadziłem badania w internecie.

I z tego wynika, że jeśli RaboDirect zlekceważy zabezpieczenie wkładów w 1ooT, to już jest za późno, oprócz nieruchomości i fizycznego złota.

Napisany przez ManniMoney
To naprawdę staje się śmieszne. 15 kwietnia będzie kolejne obniżenie stóp procentowych:

konto oszczędnościowe RaboTagesgeld: 1,65% (dotychczas 1,85%)
RaboSpar30: 1,75% (dotychczas 1,95%)
RaboSpar90: 1,85% (dotychczas 2,05%)

Napisany przez eichi

Powoli staje się to naprawdę śmieszne. 15 kwietnia będzie kolejne obniżenie stóp procentowych:

konto oszczędnościowe RaboTagesgeld: 1,65% (dotychczas 1,85%)
RaboSpar30: 1,75% (dotychczas 1,95%)
RaboSpar90: 1,85% (dotychczas 2,05%)

Kto jeszcze przejmuje się stopą oprocentowania konta oszczędnościowego na poziomie 2,0 lub 1,65%, gdy inflacja wynosi około 10 procent? Ja na pewno nie. konto oszczędnościowe ma tylko korzyści związane z zarządzaniem, żadne korzyści inwestycyjne. Może cię zainteresować następny tekst: Crashkurs (2): Inflation - Die Nebelkerze - Geld - Süddeutsche.de

Napisany przez eichi

Właśnie przeprowadziłem badania w internecie.

Z tego wynika, że jeśli RaboDirect zignoruje ubezpieczenie depozytów 1ooT, to już wszystko jest za późno, oprócz nieruchomości i złota fizycznego.

Więc Twoje badania nie były zbyt dobre, jeśli jako jedyną ochronę znalazłeś nieruchomości i złoto. Może warto rozważyć: firmy, maszyny, wódkę, orzechy, ziemniaki, miotły, sól, usuwacz włosów z nosa, ... wszystko, co ma wartość niezależną od nominału pieniężnego.

Kto zastanawia się nad tym, czy oprocentowanie lokaty wynosi teraz 2,0 czy 1,65%, gdy inflacja wynosi około 10%? Ja na pewno nie. lokata terminowa ma tylko zalety związane z zarządzaniem, żadne zalety inwestycyjne. Może być dla Ciebie interesujący poniższy tekst:

Bardzo dziękuję za wskazówkę, bardzo dobry artykuł. Jednakże wszystko to są tylko modele statystyczne. Gdy kupuję produkty spożywcze i napoje na co dzień, znam ceny. I na pewno nie wzrosły one średnio o 10% w zeszłym roku!

Ale chodziło mi również o zupełnie coś innego. Uważam, że sposób, w jaki RaboBank się zachowuje, jest trochę nieodpowiedni. Na początku wielkie wejście, najbezpieczniejszy bank na świecie, najwyższe oprocentowanie, brak przyciągających ofert, mieliśmy stabilne i wysokie oprocentowanie (wtedy 2,7%)! A teraz? Nawet nie doszedłem jeszcze do 90 dni oczekiwania na swoje pieniądze z RaboSpar90, ponieważ między nami ciągle pojawiają się obniżki oprocentowania. Jest to zgodne z polityką oprocentowania ECB, więc jest to zrozumiałe. Jednakże bankierzy z RaboBank powinni o tym wiedzieć już jesienią zeszłego roku. Takie zachowanie sprawia wrażenie, że chcą jak najszybciej wydoić pieniądze od oszczędzających, aby stopniowo, poprzez obniżki oprocentowania, osiągnąć średnią stopę procentową.

Jak już wspomniałem, wszystko jest legalne z punktu widzenia prawnego i zrozumiałe ekonomicznie. Jednakże to jeszcze bardziej niszczy już silnie nadwątlone zaufanie do banków!

Napisany przez eichi

Jak już wspomniałem, wszystko jest legalne zgodnie z prawem i zrozumiałe również z ekonomicznego punktu widzenia. Ale to niszczy już silnie nadwerężone zaufanie do banków jeszcze bardziej!

Tak, oczywiście zależy to od oczekiwań. Moje zaufanie się przez to nie zmieniło. Banki są tak samo uczestnikami w systemie gospodarczym jak każdy inny, dlatego nie mam szczególnego zaufania do banków, które byłoby jakoś inne - na przykład większe - niż do innych uczestników. Zaufanie jest podstawą marketingu dla prywatnych banków i towarzystw ubezpieczeniowych, więcej to w zasadzie nie jest. Oczywiście z pominięciem instytucji państwowych. Ale ja ufam bardziej żadnemu bankowi niż firmie z branży fast food. Dlaczego też? Bo ich dziedziną biznesu jest pieniądz? To sprawia, że ​​jest to jeszcze bardziej niebezpieczne

Napisany przez Hautnah
To obniżka stóp procentowych jest naprawdę szokująca. Oczywiście banki podążają za decyzjami EBC, ale Rabo faktycznie reklamowało się zawsze jako bank oferujący stało wysokie oprocentowanie.

Napisany przez Hautnah
@Eichi:
Mówisz, że konta oszczędnościowe oferują korzyści tylko z zakresu zarządzania, a nie inwestycyjne. Ale co ma zrobić osoba, która może obecnie odkładać co miesiąc, ale nie jest to zabezpieczone na dłużej niż 1,5 roku? Poza dostępem do kont oszczędnościowych czy lokat nie ma dla niej innych opcji z powodów inwestycyjnych.

Napisany przez eichi

Ta obniżka stóp procentowych jest naprawdę szokująca. Oczywiście, banki podążają za decyzjami ECB, ale Rabo faktycznie reklamowała stale wysokie oprocentowanie.

Mc Donalds reklamuje się świeżymi składnikami ;D

Napisany przez eichi

@Eichi:
Mówisz, że konta oszczędnościowe oferują nie tyle korzyści inwestycyjne, co raczej administracyjne. Ale co powinien zrobić człowiek, który obecnie może odkładać pieniądze miesięcznie, ale nie jest to zabezpieczone na więcej niż 1,5 roku? Poza korzystaniem z kont oszczędnościowych lub lokat terminowych (ze względów inwestycyjnych) nie ma dla niego innego wyboru.

Kto wie wiele, może wiele zrobić, kto zaś postrzega pieniądze jedynie jako wartość nominalną do konsumpcji (nie znając nawet słowa "wartość nominalna" i jego znaczenia), nie może zrobić wiele więcej niż opisałeś. Z dużą wiedzą można zaś zrobić naprawdę wiele, oczywiście zależnie od ryzyka. Jednak trzeba najpierw nauczyć się realistycznie oceniać to ryzyko.

Napisany przez Hautnah
Zrozumiałe. Jakie byłby jednak twój pierwszy myśl dla tej osoby?

Napisany przez eichi

zrozumiałe. a jaki byłby twój pierwszy myśl na temat tej osoby?

Nie do końca jasne są dla mnie oczekiwania tej osoby. Ile miesięcznie? 25€ czy 500€? ale być może nie dłużej niż 1,5 roku? Byłoby to więc od 450€ do 9000€, w zależności od miesięcznej stawki. Kiedy ta osoba potrzebuje pieniędzy? Jakie ma nerwy ta osoba? Ile czasu chce poświęcić na naukę finansową? Pytań nad pytaniami, a ja właśnie teraz nie mam czasu na udzielanie bezpłatnych prywatnych intensywnych warsztatów indywidualnych. Każdy, kto chce coś robić ze swoimi pieniędzmi, musi najpierw nauczyć się tego robić. Do tego należy czytanie, zrozumienie, ponowne czytanie, dyskutowanie z ludźmi. Również dlatego nie doradzam niczego. Moja osobista strategia obecnie przynosi około 5% miesięcznie, ale mogą wystąpić również trudne okresy, ale mam na to nerwy, nie panikuję i dobrze sobie z tym radzę. Czego dokładnie chcesz posłuchać? Każdy musi iść własną drogą, a ten, kto nie chce się tym zajmować, powinien po prostu tego nie robić. Ten, kto prosi o porady od innych, faktycznie popełnił już pierwszy błąd. Osoba może zapytać, jak działa lokata terminowa, jak działa akcja? Już samo pytanie, jak bezpieczne są akcje, jest nieprawidłowe. Jeśli zrozumiesz, jak działają, będziesz potrafił odpowiedzieć sobie na to pytanie. Jeśli nie, to znaczy, że czegoś nie zrozumiałeś. Mam nadzieję, że widzisz w przybliżeniu, o co mi chodzi.

Uważam, że mam już dość dobry zmysł orientacji. Czy mógłbyś mi powiedzieć, gdzie obecnie można otrzymać 5% miesięcznie? Wydaje mi się, że to ekstremalnie wysoki zysk. A może miałeś na myśli 5% rocznie? W takim razie w ciągu roku twoje bogactwo prawie się podwoiło...
Posiadam Fundusze inwestycyjne, dzięki którym w pierwszym kwartale 2013 roku osiągnąłem około 4% zysku na rok, jednak w ciągu ostatnich lat ten fundusz doświadczył znacznego spadku.
Ale według obliczeń pana Daxa, nawet z 5% odsetkami wciąż masz deprecjację pieniądza o 5% :-D

Napisany przez eichi

Odpowiadam na pytanie. Miałem na myśli, że mam dość dobre pojęcie na ten temat. Czy mógłbyś mi powiedzieć, gdzie obecnie można uzyskać 5% miesięcznie z inwestycji? To wydaje mi się dość wysokie oprocentowanie. A może miałeś na myśli 5% rocznie? W takim przypadku w ciągu roku niemal podwoiłbyś swoje bogactwo...
Mam Fundusze inwestycyjne, i na początku 2013 roku, mój zysk wyniósł dobre 4% na kwartał, co przeliczone na rok daje całkiem niezłe wyniki, chociaż ten fundusz w ostatnich latach doświadczył dość znacznego spadku.

Ale według obliczeń Pana Daxa, nawet z oprocentowaniem 5% nadal masz dewaluację pieniądza na poziomie 5% :-D

Moja strategia to mieszanka Value Investingu oraz wcześniejszego realizowania zysków przy przesadnie krótkotrwałym wzroście cen, oprócz samych danych firmowych i kierunku działalności firmy, dokładnie obserwuję również wydarzenia na świecie i uwzględniam to w moich decyzjach. Dla mnie inwestycje/ekonomia nie są pracą ani wysiłkiem, ale jednym z moich dwóch hobby, obok sportu. Ponownie: Codziennie podjąłbym decyzję dotyczącą inwestycji w taki sposób, że chciałbym ją trzymać przez dłuższy czas i byłemby w nią w pełni przekonany, nawet przez kryzysy. Czasami moje pozycje zyskują +10% tydzień po zakupie, wtedy przenoszę się do jednej z moich innych pozycji, które chciałbym trzymać przez długi czas. Jeśli wzrost kursu jest wolny, ale stabilny lub spada, pozostaję na miejscu. A gotówka jest królem. *edit* Nie przepadam za funduszami, ponieważ interesy menedżera funduszu i interesy inwestorów w funduszach stykają się tylko w niektórych miejscach.

Okej, obok studiów i pracy byłoby to dla mnie zbyt uciążliwe. Mimo to uważam to za niesamowite :-)

Napisany przez eichi

Okej, obok nauki i pracy byłoby to zbyt żmudne. Ale mimo wszystko uważam to za niesamowite :-)

Jak już wspomniałem, to jedno z moich hobby. A na hobby trzeba mieć czas. Ale w zeszłym roku było stosunkowo łatwo, nawet sam DAX osiągnął stopę zwrotu na poziomie 26,01%. - nie mam pojęcia, jak twój menedżer funduszu osiąga stopy zwrotu na poziomie 4%. Ale znowu nadejdą złe lata, wtedy także będę miał stopę zwrotu na poziomie -10% lub -20% rocznie. Ale to mi nie przeszkadza, wartości można bezpiecznie przetrwać kryzys, a to jest moja podstawowa strategia, po prostu nie czekam na każdy pozytywny wybój kursu, tylko działam trochę szybciej. Nazwałbym to strategią dwuwarstwową. Być może w przyszłości napiszę coś na ten temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata