Kto zastanawia się nad tym, czy oprocentowanie
lokaty wynosi teraz 2,0 czy 1,65%, gdy inflacja wynosi około 10%? Ja na pewno nie.
lokata terminowa ma tylko zalety związane z zarządzaniem, żadne zalety inwestycyjne. Może być dla Ciebie interesujący poniższy tekst:
Bardzo dziękuję za wskazówkę, bardzo dobry artykuł. Jednakże wszystko to są tylko modele statystyczne. Gdy kupuję produkty spożywcze i napoje na co dzień, znam ceny. I na pewno nie wzrosły one średnio o 10% w zeszłym roku!
Ale chodziło mi również o zupełnie coś innego. Uważam, że sposób, w jaki RaboBank się zachowuje, jest trochę nieodpowiedni. Na początku wielkie wejście, najbezpieczniejszy bank na świecie, najwyższe oprocentowanie, brak przyciągających ofert, mieliśmy stabilne i wysokie oprocentowanie (wtedy 2,7%)! A teraz? Nawet nie doszedłem jeszcze do 90 dni oczekiwania na swoje pieniądze z RaboSpar90, ponieważ między nami ciągle pojawiają się obniżki oprocentowania. Jest to zgodne z polityką oprocentowania ECB, więc jest to zrozumiałe. Jednakże bankierzy z RaboBank powinni o tym wiedzieć już jesienią zeszłego roku. Takie zachowanie sprawia wrażenie, że chcą jak najszybciej wydoić pieniądze od oszczędzających, aby stopniowo, poprzez obniżki oprocentowania, osiągnąć średnią stopę procentową.
Jak już wspomniałem, wszystko jest legalne z punktu widzenia prawnego i zrozumiałe ekonomicznie. Jednakże to jeszcze bardziej niszczy już silnie nadwątlone zaufanie do banków!