Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Temat: Dividium Capital Ltd.

Napisany przez peterm
Ja mogę się tylko zgodzić z oceną CFO.

Ponadto należy rozważyć następujące punkty:

1. JB nie jest uprawniony do podejmowania działań w imieniu żadnego z upadłych oddziałów Dividium. Nie może więc zlecać firm windykacyjnych w imieniu Dividium. Może to zrobić jedynie syndyk masy upadłościowej lub ktoś, kto posiada odpowiednią pełnomocnictwo.
Pytanie: Czy ktoś widział takie pełnomocnictwo na nazwisko Josefa Blaschchaka?
2. Moim zdaniem najpierw potrzebny jest prawomocny wyrok sądowy, zanim będzie można dochodzić jakiejkolwiek roszczeń dotyczących rzekomo zatajonych pieniędzy.
Pytanie: Czy ktoś widział taki wyrok?
3. To pismo jest - dokładniej mówiąc - niczym innym jak listem polecającym dla agencji windykacyjnej. Potencjalny klient - nota bene bez żadnego konkretnego dowodu na to, na coś mógłby opierać swoje roszczenia wobec osób, które z różnych powodów znajdują się na czarnych listach - ma zatrudnić agencję windykacyjną.
Pytanie: Co robić z niechcianą reklamą?
4. Dodatkowo ta firma windykacyjna żąda 10% zaliczki od gwarancji kaucyjnych.
Pytanie: Dlaczego, skoro jednocześnie piszą, że papiery wartościowe zostały już zabezpieczone i są dostępne?
Pytanie: Na to pytanie chyba odpada w tym miejscu.

Z poważaniem
Peter

PS: To pismo może nie jest całkowicie kłamliwe. Następujący fragment uważam za całkowicie prawdziwy:

Jak ustaliliśmy po obszernych dochodzeniach i teraz również w ramach współpracy w trakcie zlecenia z DC i JB, brakuje gotówki na natychmiastowy (nawet częściowy) zwrot.

Jednak większość doszła do tego samego wniosku nawet bez obszernych dochodzeń.

Napisany przez CFO
... Poza tym można jeszcze przeczytać oryginalną historię na stronie internetowej Eintreiber po hiszpańsku. Na wszelki wypadek skopiowałem ją poniżej.

Oczywiste, że nie możemy zadawać tutaj pytania o Gretchenfrage (Powiedz, jak sobie radzisz z ustawodawstwem?). Odpowiedź jest trudna, gdy zawarło się pakt z diabłem (=JB).

Dla większości osób nie wchodzi w grę - nota bene nielegalne - egzekwowanie roszczeń. Jak pięknie napisano na stronie internetowej nowego partnera JB:

Obejmiemy działania od wartości roszczenia w wysokości USD 400.000 lub równoważności. Skontaktuj się z nami bez zobowiązań. Ocenimy Twój przypadek i chętnie przedstawimy Ci ofertę.

Wielu z 1700 oszukanych przez Dividium raczej nie wpłaciło takiej kwoty.

Z wyrazami szacunku CFO

PS: Na blogu znalazłem następujące wpisy (17.03.11 - dishto):

Ja także jestem ofiarą i naprawdę chcę go złapać. Czy są jakieś nagrody pieniężne dla osoby, która go znajdzie? Jeśli są, może będę mógł podróżować, by go odnaleźć. Zgaduję, że teraz wiem, gdzie się ukrywa, mam pewien pomysł, gdzie go znaleźć!

i

Czy za schwytanie go lub odnalezienie są przewidziane JAKIEŚ NAGRODY pieniężne?

Jak widać, JB jest poszukiwanym człowiekiem

Napisany przez DEASA
Klarstellung betr. Dividium

Szanowni Czytelnicy Forum Finansowego,

Chcielibyśmy poinformować Państwa z pierwszej ręki o naszym mandacie przeciwko Dividium:

1. Już dawno temu zostaliśmy przez licznych inwestorów Dividium zlecony, aby odzyskać zainwestowane pieniądze. Ci klienci zapłacili nam za to zlecenie. Dało nam to dużo czasu, wysiłku i pieniędzy, aby doprowadzić osobiście Pana Blashchaka do stołu i nawiązać współpracę w interesie klientów. Dlatego też jasne powinno być, dlaczego figurowaliśmy na Czarnej Liście Dividium. Nie ma mowy o cudownej przemianie, co najwyżej o postępie. Prawie każde rozwiązanie w naszym biznesie sprowadza się ostatecznie do osiągnięcia pewnej formy współpracy z dłużnikiem.

2. W tym momencie zaproponowaliśmy pozostałym inwestorom Dividium dołączenie do tego mandatu. Reakcje na to są głównie pozytywne. Zrozumiałe są również krytyczne pytania w obliczu tej specyficznej sytuacji. Udzielimy inwestorom jasnych informacji w przejrzysty sposób i z przyjemnością również tutaj się wypowiemy.

3. Pragniemy podkreślić, że Dividium jest naszym dłużnikiem, z którym się rozprawiamy. Nie mamy nic wspólnego z decyzjami inwestorów, którzy zdecydowali się inwestować w Dividium, ani z praktykami tej firmy, ani też nie możemy ponosić za nie odpowiedzialności, podobnie jak za liczne niewykonane obietnice. Byliśmy, jesteśmy i nie będziemy Dividium.

4. Krótko o naszej firmie: Debt Enforcement Agency S.A. (DEASA) to światowe zrzeszenie wiodących ekspertów od windykacji, część z nich działa już od 20 lat w tej branży. Nasza siedziba główna, z której koordynowane są działania na całym świecie, znajduje się w Santo Domingo, głównie dlatego, że nasz dyrektor generalny ma tam swoją siedzibę i nadzoruje działalność windykacyjną dla Ameryki Środkowej. Poszczególne mandaty klientów są zarządzane lokalnie przez kierownika obszaru. Za administracyjną windykację odpowiedzialna jest odpowiednia spółka akcyjna ze Szwajcarii.

5. Co do aluzji autora forum dotyczących mnie jako kierownika obszaru odpowiedzialnego za ten sprawę, należy powiedzieć: Ten, kto działając w branży windykacyjnej odnosi sukcesy dla swoich klientów, naturalnie nie zyskuje tylko przyjaciół i dla innych może pracować zbyt dobrze. Poza tym omawiana sprawa miała miejsce 17 lat temu i zakończyła się ostatecznie uniewinnieniem. Ponadto nie widać, jaki miałaby być związek z sprawą Dividium? DEASA - jak we wszystkich sprawach, które obsługuje - pracowała tutaj niekwestionowanie intensywnie i wszechstronnie i już osiągnęła pewien znaczący pośredni sukces. Żaden klient DEASA nie może uzasadnienie narzekać na brak zaangażowania w swojej sprawie.

6. Nasza firma specjalizuje się w odzyskiwaniu roszczeń, którym nie można sprostać drogą prawno-sądową - z różnych powodów. Dotyczy to także sprawy Dividium. Stwierdzenie, że z konkursowego podziału majątku nie wynikłoby istotne kwoty, jest prawidłowe. Nie jest również prawdą, że najpierw trzeba mieć prawomocny wyrok, zanim można odzyskać roszczenia. Tutaj są mylone prawo cywilne i prawo karne. Zadaniem organów ścigania i wymiaru sprawiedliwości nie jest przede wszystkim odzyskiwanie pieniędzy, a egzekwowanie prawa. Do uzyskania ostatecznie prawomocnych wyroków, jeśli w ogóle, może minąć wiele lat. W obliczu takich perspektyw nasi klienci generalnie i zrozumiale szukają innej, bardziej bezpośredniej drogi.

7. Debt Enforcement Agency S.A. działa w ramach prawa. W szczególności nigdy nie grozimy życiu i zdrowiu dłużników. Istnieje wiele inteligentnych sposobów i środków. Stwierdzenie, że chodzi o "niejednokrotnie nielegalne dochodzenie roszczeń", jest błędne. Niemniej jednak często potencjalni dłużnicy próbują sugerować niejako prewencyjnie i z własnej ochrony domniemaną "nielegalność".

8. Teraz odnośnie do specyficznej sytuacji z mandatem przeciwko Dividium: W wyniku śledztwa stwierdziliśmy, że środki pieniężne Pana Blashchaka (JB) lub Dividium (DC) zostały całkowicie wyczerpane. Posiadamy autentyczne (ponieważ pozyskane samodzielnie) dokumenty potwierdzające ten fakt.

9. Według oświadczeń JB i DC istnieje różnego rodzaju papiery wartościowe. Część tych papierów, w szczególności obligacje, mamy już w posiadaniu. Nominalna wartość tych papierów byłaby wystarczająca, aby pokryć szkodę. Niemniej jednak trudno jest ustalić wartość tych obligacji, ponieważ są one handlowane na rynku wtórnym, tak zwanym szarym rynku kapitałowym. Nie ma notowań giełdowych. Dlatego też znalezienie kupca jest również czasochłonne i wymaga czasu. Z różnych powodów JB i DC nie są już w stanie tego zrobić.

10. Celem jest również odzyskanie pieniędzy z kont DC, które zostały sfałszowane, oraz odzyskanie kredytów udzielonych przez DC oraz odblokowanie zablokowanych środków na kontach. Znamy przybliżoną wartość lub nominały tych aktywów czy roszczeń. W tym kontekście przerejestrujemy również przepływ pieniędzy (wpływy i zwłaszcza wypływy) z DC. Ponieważ jednak nie jesteśmy w stanie obecnie oszacować przychodów ze sprzedaży ani sukcesu windykacji w stosunku do stron trzecich, nie możemy obecnie podać ogólnej kwoty, która będzie gotowa do podziału.

11. Po odjęciu umówionej prowizji od sukcesu płatności przejdą na naszych klientów. Nikt faktycznie nie jest w stanie przewidzieć, czy i w jakiej wysokości pojawi się dochód. Niemniej możesz być pewien, że generalnie i już we własnym interesie akceptujemy tylko te przypadki, w których istnieje uzasadniona szansa na odzyskanie środków. Jednakże nie możemy wyraźnie udzielić gwarancji.

12. Nie wszyscy zrozumieli nasze warunki: Klienci płacą przy zleceniu 10% zainwestowanych przez nich pieniędzy w formie kaucji. Kaucja zostanie zwrócona proporcjonalnie do odzyskanego pieniądza lub zostanie odliczona od prowizji sukcesu w wysokości 35%. Jeśli odzyskamy całe pieniądze, otrzymają Państwo całą kaucję z powrotem; wtedy całkowite koszty będą wynosić 35%. Jeśli odzyskamy na przykład tylko połowę pieniędzy, otrzymają Państwo połowę swojej kaucji z powrotem. A jeśli nie odzyskamy nic, kaucja przepada na naszą korzyść, ponieważ mimo wszystko ponieśliśmy swoje koszty. Ważne jest, że wszystkie nasze mandaty są realizowane bezterminowo i w żadnym wypadku nie generują dodatkowych kosztów.

13. Nie mamy dostępu do istniejących pieniędzy, które moglibyśmy po prostu odliczyć od naszych kosztów lub zlecić DC lub JB. Jesteśmy świadomi tego: boli, gdy po nieudanym inwestowaniu trzeba zapłacić kolejny raz, aby odzyskać swoją kapitał. Zrozumieją Państwo jednak, że jako firma komercyjna nie możemy pracować za darmo. Z tego powodu również propozycja niektórych klientów nie jest wykonalna i nie odpowiada naszej praktyce biznesowej, która polega na pracy na zasadzie sukcesu. Niektóre z propozycji wprowadzenia dodatkowej prowizji sukcesu również nie uważamy za poważne i z zasady się na nie nie zgadzamy. Że niektórzy klienci ze względów likwidacyjnych nie mogą nas zatrudnić, rozumiemy i żałujemy tego faktu. Twierdzenie, że jest to prosty sposób dodatkowego zarabiania na już poszkodowanych nie jest zgodne z prawdą. Nikt nie jest zobowiązany nas zatrudnić.

14. Dotychczas nie mamy dowodów na działalność handlową i związane z nią zyski lub dokumentację. Dlatego polecamy naszym klientom ograniczenie do faktycznie wpłaconej kwoty na ustalenie podstawy. Jeśli dalsze badania wykażą inny obraz, będziemy naturalnie egzekwować z tego tytulu roszczenia.

15. Generalnie istnieje zainteresowanie, abyśmy mogli działać dla wszystkich inwestorów. Byłoby to korzystne dla wszystkich stron. Oczywiście inwestorzy mają również wolność próbowania odzyskania swoich środków samodzielnie lub poprzez inną firmę, a także drogą sądową. Powtarzamy: Inwestorzy nie są zobowiązani do zatrudniania nas.

16. Żałujemy, że napisane są anonimowe wpisy. Brak uzasadnienia nie jest zrozumiały. Mile widziane byłoby prowadzenie otwartej dyskusji. Czy nie sądzicie, że to również leży w interesie czytelników?

Dziękujemy za zapoznanie się z tymi faktami.

Z poważaniem

Debt Enforcement Agency S.A.

Daniel Schmidhauser
Kierownik obszaru

Napisany przez CFO
Szanowny Panie Schmidhauser,

najpierw bardzo dziękuję za szczegółowe i otwarte wyjaśnienie, dlaczego DEASA pomaga w pozyskiwaniu funduszy dla oszukanych w przypadku Dividium. Dlaczego Schneemann, CFO i inni uczestnicy forum krytycznie nastawieni do Dividium piszą anonimowo, można wywnioskować z groźb, które wyszły ze strony zwolenników Dividium i samego Dividium (około 1000 wątków wcześniej). Jeśli istnieje jakiekolwiek prawne podstawy przeciwko krytykom, to sądzę, że prawo się zajmie, jestem pewien. Zanim przystąpisz do rozległych badań w sprawie CFO, chciałbym jeszcze raz podkreślić: nigdy nie byłem wcześniej zatrudniony w International Invest Ltd ani w Dividium, ani nie zainwestowałem w to ani jednego grosza. Administrator może to potwierdzić.

Twoje intencje zwrócenia pieniędzy są zdecydowanie godne pochwały, ale tak fantazyjnej historii jak ta o Dividium dawno nie słyszałem. Pośrednio wspierasz zwracanie pieniędzy z systemu oszustwa (chętnie powtarzam), z systemu piramidy finansowej. Jeśli teraz ktoś w sposób nielegalny wykradnie pieniądze z nielegalnego systemu - Dividium nigdy nie posiadało licencji na handel papierami wartościowymi - to nawet pozyskiwanie funduszy porusza się w szarej strefie.

Jeśli JB rzeczywiście zdołał oszukać Cię swoimi dziwacznymi opowieściami, to szacunek za taką bezczelność! (Warto dodać, że istnieje interesujące podobieństwo do filmu Hollywood Złap mnie, jeśli potrafisz z Leonardo DiCaprio i Tomem Hanksem).

Życzę Ci w każdym razie dużego sukcesu w odzyskiwaniu roszczeń. Polecam Ci przejrzenie wszystkich zamieszczonych wpisów.

Do osób oszukanych: Wpis DEASA jest tak szczery, że wystarczy go uważnie przeczytać. Możecie zaoszczędzić mnóstwo czasu, pieniędzy i dodatkowych kłopotów.

Czas pokaże, czy JB zostanie zrehabilitowany. Ja osobiście straciłem już wiarę.

Z poważaniem, CFO

P.S. Przypuszczam, że jeśli JB zlecił zadanie odzyskania roszczeń w wysokości powiedzmy 5 milionów euro, wpłacił zaliczkę w wysokości 500 000 euro.

Napisany przez onki
@Deasa: Nie chcę (jeszcze) oceniać Państwa fundamentalnej wiarygodności, ale mam prośbę: Czy moglibyście wyjaśnić czytelnikom forum, w jaki sposób zamierzacie uzyskać dostęp do aktywów czy to w postaci DC, international invest czy innych konstrukcji o nazwie Dividium - niezależnie od tego, czy są to obligacje, kredyty czy cokolwiek innego. Aby to uczynić, musielibyście być co najmniej pełnomocnikiem handlowym dla wszystkich wymienionych firm. Czy możecie udowodnić swoją tożsamość w tej roli? Jeśli tak, poproszę o odpowiednią legitymację. Jeśli mówicie dalej o chęci odzyskania aktywów - jakiegokolwiek rodzaju - z JB dla wierzycieli z DC, każdy może sam wyciągnąć wnioski odnośnie legalności takiego postępowania. Wytoczenie sprawy JB osobiście na podstawie formy prawnej DC, która zapewne nie została przypadkowo wybrana, na razie nie wydaje się możliwe. Co do oceny tego, na ile JB osobiście oddaje swoje prywatne aktywa należące do oszukanych klientów DC bez żadnej presji, każdy musi sam posiąść swoje zdanie. Czy jesteście w stanie sobie wyobrazić, co myślą klienci, którzy są uwikłani w tę historię od dłuższego czasu?

Napisany przez Jurnalist
W ramach mojej pracy jako dziennikarka w Moskwie proszę o informacje na temat firmy Dividium, a w szczególności o jej założycielu, panu Blashchaku. Potrzebuję tych informacji, aby zapobiec dalszym szkodom, jakie mogą wynikać od pana Blashchaka. Bardzo proszę, aby wasz dyrektor finansowy zajął się tą sprawą. (Bardzo dziękuję!) P.S. Będę również wdzięczna wszystkim, którzy dostarczą mi dokładne informacje na temat Dividium i Blashchaka, które zamierzam wykorzystać w mojej działalności dziennikarskiej. Z poważaniem, Dziennikarka

Napisany przez Jennifer
Jeśli chodzi o DEASA, zgadzam się z CFO w pełni. Oczywiste jest, że tutaj próbuje się oszukać jak najwięcej oszukanych inwestorów, oferując kuszące zachęty. Nikt nie musi wydawać DEASA zlecenia, ale gdy widzi się słomiany zapał, chce się go złapać. To po prostu ludzka natura. Istnieje przedstawiciel firmy DEASA, który występuje pod nazwiskiem Gass Edgar. Na tym przykładzie widać bardzo wyraźnie oszustwo. Znany mi inwestor w DC zainwestował kiedyś 20 000 euro. Według informacji DEASA chcą oni pobrać 10% opłat z góry. Mój znajomy jednak nie miał tych 10%, na co pan Gass zapytał go, ile ma. Mój znajomy powiedział, że jeśli uda mu się zebrać wszystko, mógłby zapłacić jeszcze 400 euro. Wtedy pan Gass powiedział: OK, więc po prostu zapłaćcie te 400 euro! Gdy ktoś wyszuka nazwisko Gassa w Google, znowu pojawiają się ostrzeżenia, więc trzymajcie się z dala od tej historii, nie wyrzucajcie dobrych pieniędzy za złe. Jeśli macie adres szczura JB, podajcie go nam. Załatwimy to szybko i bezboleśnie, oszczędzając w ten sposób wiele kosztów organom i DEASA. W której dziurze ukrył się JB i Volk A.? Pytanie, które może być jeszcze bardziej interesujące dla wszystkich, to to, jeśli szwajcarskie władze (FINMA) już zainicjowały likwidację DC, a DEASA ma teraz fundusze (jeśli takowe zostaną znalezione lub jeśli te bezwartościowe udziały w postaci obligacji itp. można zmienić na gotówkę), to muszą one być przekazane władzom masy upadłościowej. DEASA nie może po prostu decydować, kto dostaje pieniądze i kto nie. Sądzę, że DEASA czeka tu na problem, o którym jeszcze nic nie wie.

Napisany przez schneemann
W pełni zgadzam się z Jennifer. Jak można twierdzić, że działa się w granicach prawa, jednocześnie twierdząc, że zwróci się oszukanym inwestorom ich pieniądze (oczywiście po odjęciu wysokiej prowizji)? Jeśli jeszcze coś zostanie, to będzie to masy upadłościowe, które należy przekazać syndykowi.

Ponadto człowiek z DEASA jest w błędzie, twierdząc, że środki zabezpieczające nie należą do obowiązków organów ścigania. Doświadczeń pana Schmidhausera nie będę na tym etapie oceniał. Ale na pewno nie słyszał on o pomocy w odzyskiwaniu środków ze strony prokuratury.

Jednak to, co jest mi bardzo dobrze znane, to fakt, że w przypadkach oszustw, takich jak DC, zawsze pojawiają się ludzie oferujący swoje usługi za gotówkę w związku z odzyskaniem straconych wkładów. I zawsze oczywiście wymagają one przedpłaty. A propos, w Niemczech jest wiele firm windykacyjnych, dlaczego więc akurat zatrudnić jedną z Dominikany?

Świadomie nie wyrażam tutaj żadnych zaleceń.

Schneemann

Napisany przez Betrogener
Dziękuję Jennifer i Schneemann za ostatnie wpisy. Na takie naiwne próby rzekomych poborców długów już nawet nie reaguję. To zwykli przybłędzy, którzy chcą jeszcze bardziej wykorzystać oszukanych. Mój zarządca majątkiem całkowicie poświęcił się teraz interesowi w zarządzaniu długami - pasuje to idealnie. Po moim procesie postawiłem sobie za zadanie doprowadzić wszystkich tych bezwstydnych oszustów do opłakanej sytuacji. Wtedy ujawnię też konkretnych sprawców. Mam nadzieję, że mogę liczyć przynajmniej na wasze wsparcie moralne.

Już nie mogę się doczekać mojego procesu 16.05. przeciwko zarządcy majątkiem i mam nadzieję, że po tym będę mógł również dać nadzieję wszystkim poszkodowanym poprzez odpowiedni wyrok.

Dziękuję.

Wasz Poszkodowany

Napisany przez CFO
Moja rekomendacja dotycząca oferty również można wyczytać z komentarzy.

@Betrogener
Jesteśmy wszyscy ciekawi wyroku, dlatego chciałbym serdecznie podziękować

@Jurnalist
Myślę, że w prawie 1600 komentarzach zostało już powiedziane praktycznie wszystko, co trzeba było powiedzieć o JB - że JB to oszust i został już skazany prawomocnie.
Ponadto byłoby z pewnością bardziej interesujące zbierać informacje od oszukanych, byłych pracowników, pośredników itp. Oni mogą znacznie lepiej udzielić informacji niż ja.
Jeśli jednak chcą Państwo bardzo pewnych informacji na temat JB, proszę zwrócić się z zaufaniem do DEASA. Oni spotkali się z JB i potrafią doskonale udzielić informacji.

Powodzenia w Państwa artykule i badaniach

pozdrowienia CFO

Napisany przez Jennifer
Gra gryzie mózgi, tak to jest i tak też zostanie.

Zawody takie jak zarządcy majątku, bankierzy inwestycyjni, doradcy majątkowi i bankowi, ubezpieczyciele, że nie wspomnę o fantastycznych kasach oszczędnościowych, nie są potrzebne. Chcą tylko to, co najlepsze dla Was, czyli Wasze pieniądze!
Im wyższy zwrot zostaje zadeklarowany, czy to prawda czy nie, tym bardziej ludzie praktycznie rzucają im się do nóg.

Jeśli ktoś chce wiedzieć, że jego pieniądze są całkowicie bezpieczne, nigdy nie powinien oddawać ich z ręki. Ponieważ w momencie gdy oddaje je gdziekolwiek, nie są już w jego dyspozycji. Najwięksi przestępcy są w bankach, ale nie są pociągani do odpowiedzialności, bo noszą garnitur. (Sarkazm musi też być czasem)

Zawsze znajdą się tacy, którzy będą chcieli wyprowadzać czyjeś pieniądze na spacer, jak to zrobili panowie JB i Volk. A ci ostatni nie dostali wystarczająco dużo w kieszeni! Zawsze będą znajdować ludzi (klientów), którzy oddadzą swoje pieniądze bez zastanowienia.

Potem, gdy wszystko pójdzie źle, łkanie będzie wielkie. Ale nie chcąc nikogo obrazić, chcę powiedzieć jedno:
Sam straciłem ogromną sumę pieniędzy z opisanych właśnie powodów, ale nie przy ptakach JB i Volk. Zdałem sobie sprawę, że do oszustwa zawsze potrzebne są dwie osoby, jedna która oszukuje i jedna chcąca być oszukaną. (Grający czysto, rozum większości osób wyłącza się przy chciwości, także i ja byłem raz takim).

Oczywiście byłam długo zła na ludzi, ale TO JA!! oddałam im swoje pieniądze, nie zostali w żaden sposób wymuszeni, nie, TO JA!! wykonując nawet SAM swoje przelewy. W gruncie rzeczy, jeśli mam być szczera, to jestem zła na siebie.

Można tu ciągnąć tę dyskusję w nieskończoność i wyrażać swoje niezadowolenie, ale w ostatecznym rozrachunku pochłania to tylko ogromną energię. To, co mi się podoba w tym forum, to ostrzeżenia wydawane tutaj. Cała ta inna gadanina jak u FORSUM jest zbędna, tacy ludzie są chorzy, ślepi albo po prostu głupi. On czy Ona po prostu został poddany praniu mózgu.

JB i Volk w końcu pójdą za kratki na wiele lat, pieniądze zostaną stracone. Tak, wiem, trudno się z tym pogodzić i zawsze myśli się o zemście, nawet o tym, jak najlepiej pozbyć się przestępców. Ale bądźcie pewni, niebo niczego nie zapomina!

Jestem pod wrażeniem postów i poglądów CFO, Schneemanna i kilku innych, super, ale nie pozwólcie sobie zbytnio zatracić się w takim obłędzie.
Pozdrowienia
Jennifer

@ Jennifer: Chciałbym wyrazić tu moje uznanie, ponieważ jesteś pierwszą osobą, która w tak konsekwentny sposób przyznaje się do swojej własnej odpowiedzialności za szkodę. Nie zmienia to jednak w najmniejszym stopniu (głównej) winy sprawców tzw. DC (tak również rozstrzygają sądy, które w większości przypadków odrzucają współwinę pokrzywdzonego). Jeśli zawarcie udziału było wynikiem doradztwa inwestycyjnego (nie tylko pośrednictwa inwestycyjnego), wówczas współwina jest całkowicie wykluczona, ponieważ - jak orzekł BGH - stanowiłoby to sprzeczność z istotą umowy doradczej. W przypadku osoby oszukanej, jeśli założyć pozytywne zakończenie postępowania, ośmielam się przewidzieć, że żadne obniżenie roszczeń z powodu współwiny nie będzie brane pod uwagę. Zarządzanie majątkiem i doradztwo inwestycyjne nie mogą być oddzielone.

@ Pokrzywdzony: Bądź pewny, że masz nasze pełne wsparcie moralne. Osobiście byłbym wdzięczny, gdybyś mógł mi w odpowiednim czasie przesłać w prywatnej wiadomości nazwę sądu okręgowego, numer sprawy sądowej i datę wyroku. Wtedy uzyskałbym skan wyroku.

Pozdrawiam, Schneemann

Napisany przez peterm
@DEASA,

Dziękuję za wyczerpujące wystąpienie.

Piszesz:

3. Na wstępie należy stwierdzić, że Dividium jest naszym dłużnikiem, przeciwko któremu podejmujemy działania. Nie mamy nic wspólnego z decyzjami inwestorów o zainwestowaniu w Dividium ani z praktykami tej firmy, za które nie ponosimy żadnej odpowiedzialności, podobnie jak za liczne niewykonane zapowiedzi. Nie byliśmy, nie jesteśmy i nie będziemy Dividium.

W przeciwieństwie do tego piszesz w swoim liście do inwestorów Dividium:

[...] Steuerberatungskanzlei DC und Rechtsanwaltskanzlei JB hat uns mittlerweile mit einem Rückabwicklungsmandat beauftragt. Dies hat sich insbesondere in den vergangenen Monaten in Dubai und Hongkong bei persönlichen Besuchen ergeben. [...],

co sugeruje dokładnie przeciwną sytuację. To, co zostało przedstawione w liście do inwestorów DC, budzi we mnie wielkie nieufność. W związku z tym oczywiste jest, że postanowiłem sprawdzić osoby zaangażowane w tę sprawę w internecie.

Po ponownej lekturze listu zauważyłem, że chodzi o roszczenia wobec Dividium Capital Group. Z mojej wiedzy wynika, że jest to filia z Hongkongu, o której nie mam informacji, czy jeszcze istnieje, ani kto może dochodzić roszczeń w jej imieniu.

Dla mojego znajomego sprawa jest już rozwiązana, ponieważ ewentualne roszczenia może kierować tylko do upadłej filii z siedzibą na Wyspie Man. Moim zdaniem skuteczniej jest działać bezpośrednio przeciwko pośrednikowi. Jest on bowiem znany i dostępny.

Z poważaniem

Dziękuję Jennifer, dziękuję Bałwanku,

z przyjemnością przyjdę spełnić to życzenie po głównym terminie. Jennifer, muszę ci jeszcze wyjaśnić, że mój zarządca majątku był rzekomo moim przyjacielem, a wtedy, z powodu mojej choroby nowotworowej, miałem tylko 40% szans na przeżycie. Chciałem po prostu powierzyć również zarządzanie moją prywatną emeryturą na rzecz mojej żony - zwłaszcza że nie wiedziałem, jak długo jeszcze będę żył. W przypadku dwóch innych podejrzanych i nieodpowiednich inwestycji przez zarządcę majątku, pieniądze są teraz według dzisiejszych informacji również stracone. W swoich trzech przypadkach wielokrotnie pisałem do zarządcy, wyrażając moje obawy. On również pisał mi zawsze to samo, uspokajając mnie i odrzucając wszystkie moje obawy - miałem mu po prostu zaufać, przecież jesteśmy przyjaciółmi.

Chodziło więc nie o wielkie inwestycje, a o comiesięczne wypłaty z prywatnej emerytury. W tamtej sytuacji chętnie ufam tej osobie, ponieważ logicznie miałem inne zmartwienia. Dziś nie rozumiem siebie - ale prawdopodobnie sytuacja w dużym stopniu przyczyniła się do mojego zaćmienia.

Oszukany

Napisany przez CFO
Wygląda na to, że po pośrednim bum ze strony JB w postaci ogłoszenia rozwiązania transakcji, wszystko znów wydaje się rozpływać w powietrzu. Nie było niczego innego do oczekiwania, jakoby JB odpalił marną fajerwerkową rakietę poprzez DEASA, która jednak nie wywarła żadnego efektu (oprócz tego, że ponownie zaczęto pisać na forum).
Tragiczne jest to, że dla Forsuma wszystko poszło zbyt szybko. Zanim mógł opowiedzieć swoją historię wszystko będzie dobrze, intencje JB zostały już ponownie zdemaskowane.
Czekamy na kolejny bum, który może być zabawny dla osób niezainteresowanych, ale całkowicie bezużyteczny dla dotkniętych, ponieważ pieniądze z takich fantastycznych opowieści, jakie opowiada JB, nie wrócą.

Pozdrowienia CFO

PS: Być może przeczytamy tutaj fragment historii J(o)urnalistki z Moskwy

Napisany przez Jennifer
Jak to bywa w życiu, przed dwoma dniami spotkałam człowieka, który kiedyś zorganizował prasę (Thurgauer Zeitung, pan Herger). Pierwszy raport wtedy brzmiał: Pracownicy oburzeni na Dividium. Ten człowiek poinformował również prokuraturę w Frauenfeld i wstrzymał tajnego współpracownika na tej ogromnej imprezie. Poniżej kilka szczegółów, które były dość interesujące.
Był jednym z pierwszych pracowników, a potem pierwszym, który szybko podjął decyzję o odejściu.

Gdybym wiedział, gdzie się ukrywa Kopenhaga, wysłałbym jej ogromny bukiet kwiatów jako podziękowanie. Ta stara wygadała się podczas spotkania w listopadzie 09 i opowiedziała kompletną bzdurę. Tego samego dnia wysłałem wypowiedzenia do wszystkich klientów. Zawsze mam przygotowany formularz wypowiedzenia od klientów. Dzięki temu mogłem wycofać klientów od przestępców na czas, za co powinienem podziękować Kopenhadze.

Kim była Kopenhaga?
Ta Kopenhaga jest tak głupia i bezmyślna, jak noc jest ciemna. Chciałbym się z nią przespać, bo mówią, że głupota dobrze pieprzy, na pewno byłaby to wspaniała noc. Miała okropny kwaczący głos, taki, przy którym trzeba wewnętrznie zatykać uszy. Była wcześniej poduszką dla Volk A., który ją wciągnął do interesu (International Invest). Była odpowiedzialna za sprzedaż. Lepiej powiedziano, że musiano ją czymś zająć. JB nie był głupi i wiedział, że kobieta w gruncie rzeczy nie miała wartości dla Dividium. Ale przyniosła pieniądze, dzięki którym JB w ogóle mógł się rozpocząć. Z punktu widzenia firmy byłoby lepiej, gdyby Madame zamiatała garaże i zajmowała się autami, bo po prostu nie miała na więcej talentu. Volk A. był w gruncie rzeczy tak samo zmieszany, uważał się za wszechwiedzącego. Gdy prowadził seminaria, wszyscy obecni dostali dreszcze. JB nazwałem go Przegrodzik, gdy poznałem jego historię i dowiedziałem się, że już kiedyś musiał spędzić przymusowy urlop ze stertyłkowanym powietrzem, nowa nazwa wydała mi się miła i trafna.

Jego zdaniem, gdy zapytałam czy ludzie odzyskają swoje pieniądze, był: Ludzie, którzy mimo ostrzeżeń nadal wkładali pieniądze w Dividium, nie odzyskają swoich pieniędzy. Nawet jeśli teraz zaangażowane jest biuro windykacyjne. Może ułamek, ale nigdy całość. Myślę, że teraz w tę bezsensowną akcję zostanie włożono wiele dobrych pieniędzy. DEASA powinna przekazać tych typów władzom, myślę, że to także zaoszczędzi im dużo kłopotów.

Opowiedział mi jeszcze wiele rzeczy, które tam się wydarzyły. Wkrótce znów spotkam się z moim rozmówcą.

Pozdrawiam
Jennifer

@ Jennifer:

Nie malowałem tego w tak kolorowych barwach, ale nie jestem zaskoczony twoim plotkowaniem.

Dla mnie sprawa była jasna, gdy miałem w rękach dokumenty emisyjne, które sprawiają wrażenie, że zostały wydrukowane w jakimś zaułku na drukarce igłowej (była to z pewnością drukarka igłowa). Może w tym zaułku również oddychano filtrowanym powietrzem.

Zabawne pozdrowienia od
Bałwanka

Napisany przez CFO
To również podejrzanie cicho wokół alternatywnego pozyskiwania pieniędzy, tj. ich zwrotu. Strony internetowe z czarnymi listami przestały działać. Rumunia nie daje już o sobie znać, a dziennikarz zakończył swoje dochodzenie.

Podzielam także zdanie schneemanna. Działalność miała na celu: najpierw wzbogacenie osobiste JB, a jeśli zostanie coś więcej, wzbogacenie osobiste pośredników.

Jasne jest, gdzie trzeba domagać się zwrotu pieniędzy.

Pozdrawiam, CFO

Napisany przez Jennifer
@ CFO

Niewielu pośredników otrzymało prowizję. Większość otrzymała tylko groszowe sumy, żeby pozostać zainteresowanymi. Zdecydowana większość pieniędzy została w rękach JB, to jest z pewnością prawda, reszta została podzielona między Kopenhagę, Lud A..

Mój rozmówca z zeszłego tygodnia pokazał mi dokument od RA Losinger z Zurychu, który napisał, że prowizje są przechowywane na koncie powierniczym do wyjaśnienia pewnych okoliczności. Po dalszych pytaniach okazało się jednak, że takie konto powiernicze nigdy nie istniało, było to tylko gorące powietrze.

Ludzie, którzy mieli wówczas dostęp do kont firmowych, to do nich trzeba się zwrócić. Na przykład wspomnę imię Shu C., Bell. Mogli oni nie wypłacać pieniędzy, ale musieli opłacać rachunki. To było bardzo proste, na przykład zwrócić się do firmy Hej, mamy fakturę na 25 000 €, ale przekażemy ci 125 000 €, które potem odpowiednio między nami podzielimy. Nie sądzę, że JB zorientował się w tym procesie, ale w ten sposób mogły również zniknąć nielegalnie pieniądze, co pozwala dzisiejszym osobom żyć dość dobrze.

Wiadomo też, że partnerką życiową była Rosjanka, dlatego JB przekazał darowiznę w wysokości 300 000 € !! na rzecz cerkwi prawosławnej, którą też można odzyskać. Warto się nad tym zastanowić, nie sądzę, że mały pośrednik był właściwym podejściem. Nie chcę ich bronić, ale przecież także oni nic nie dostali.

Pozdrowienia
Jennifer

O.K. Jennifer, to prawda, że pośrednicy również nie otrzymali nic. Ale nie mogę ich żałować, ponieważ liczyli na wysokie zyski i zaniedbali swoje obowiązki w zakresie kontroli wiarygodności.

Czy to jest poprawne? W moim przypadku patrzę na to jeszcze surowszym okiem, szczególnie jeśli chodzi o zarządzanie majątkiem.

Gdzie byśmy się znaleźli, gdyby inwestor nie miał możliwości pociągnięcia pośrednika czy zarządcę do odpowiedzialności w takich sytuacjach? Oni to nie robili bezinteresownie, ale liczyli na duży zysk. To było ich ryzyko biznesowe, zwłaszcza że lekkomyślnie poprowadzili inwestorów w przyszłe problemy. Każdy musi ponosić ryzyko, które niesie za sobą wybrany zawód. A tym bardziej, jeśli nie wykonuje się tego zawodu odpowiedzialnie.

Proszę się nad tym zastanowić.

Pozdrowienia

Oszukany - jak wskazuje sama nazwa.

Napisany przez CFO
@Jennifer
Zgadzam się z Oburzonym. Jednak fakt, że pośrednik również nie zobaczył pieniędzy, nie zwalnia go z odpowiedzialności za swoje działania. Zdecydowanie rozważyłbym podjęcie działań prawnych przeciwko pośrednikowi (chyba że jest on krewnym), ponieważ taki pośrednik może w przyszłości ponownie zdobyć pieniądze, a wtedy można kontynuować swoje roszczenie. W przypadku pozwu pośrednik odpowiada nieograniczenie i swoim prywatnym majątkiem.
W przypadku pozwu przeciwko Dividium, podlegać mogą tylko kapitał społeczny i aktywa. Obydwa są w przypadku Dividium praktycznie nieistniejące.

Pozdrawiam CFO

*Na przykład, gdyby to był zięć, który nam wcisnął tę inwestycję, wtedy bym pozwał

Napisany przez Jurnalist
Szanowny CFO!
Sehr geehrter CFO, dziękuję za szybką odpowiedź.

Niestety nie jestem w stanie zwracać się do Pana po imieniu, ponieważ go nie znam. Pracuję z Panem Blashchak & Dividium od ponad roku. Jesienią Pan Blashchak bezproblemowo udzielił mi potrzebnych informacji w tej sprawie.
Sugerował Pan skontaktowanie się z DEASA, co już zrobiłam, i muszę powiedzieć, że wszystko zostało załatwione z moją pełną satysfakcją. Ponadto wielu klientów wyraża swoją satysfakcję z tej firmy na stronie DEASA. Istnieje także możliwość sprawdzenia raportów i referencji.
Zwracam się osobiście do Pana, ponieważ sam opublikował Pan prawie 400 wpisów na temat Pana Blashchak & Dividium, co jest znacznie więcej niż informacje dostępne z innych źródeł.

Będę szczęśliwa, mogąc Pana osobiście poznać. Z najlepszymi życzeniami i szacunkiem,
Dziennikarz

Napisany przez ProperSoul
Czy jestem zbyt zuchwały sugerując, że Dividium/ JB realizuje nową strategię tutaj na forum?

Twierdzę po prostu, że DEASA i Jurnalist są naszym nowym forum. Posty przedstawiają JB jako człowieka życzliwego, czego nie sposób uwierzyć po tym wszystkim, co forsum tu wielokrotnie zapowiadał i z czym związany był Dividium.

Być może powinniśmy poinformować Szwajcarów, że są dwie osoby tutaj na forum, które wyraźnie miały lub mają osobisty kontakt z JB. Na pewno zainteresuje ich ta wiedza. Zwłaszcza, że JB mógłby zostać tam, gdzie naprawdę powinien.

Na razie

Napisany przez CFO
@Jurnalist Spotkanie byłoby możliwe, ale jak zauważył Proper Soul, organy, tj. likwidatorzy Dividium, byliby tak samo zainteresowani informacjami first-hand dotyczącymi JB i DEASA, jak ja. Spotkanie, w którym mogliby uczestniczyć również organy i/lub likwidatorzy, mógłbym zorganizować, proszę podać mi swoje współrzędne drogą prywatną. Jesteśmy zaciekawieni dalszymi propozycjami współpracy. Pozdrowienia, CFO PS: Jako J(o)urnalistka w Moskwie piszesz doskonale po niemiecku - brawo. Również styl pisania wydaje mi się jakoś znajomy. Skądż to może być? Nie wpadam!

Napisany przez Jennifer
Jest więcej ludzi, którzy mają bezpośredni kontakt, przejmuję sobie przezwisko „Gitterseppe” dla JB.

Jest tam ten człowiek uświadomiony Weber z Sttgt. – lub obszaru Augsburga, który szaleje za Gitterseppe, a z drugiej strony Mario Emmrich na Majorce, który również bez wątpienia utrzymuje kontakt z tym bratem. Ta informacja jest jednak znana władzom szwajcarskim.

Prośba do dziennikarza:
Oszczędź nam twojej obecności tutaj w tym elitarnym gronie, chyba że masz coś konstruktywnego do przekazania. Można by pomyśleć, że to Gitterseppe sam stoi za tym.

Drodzy CFO i Jennifer,

Myślałem, że ta paczka uważa nas wszystkich za kompletnych idiotów. Bardziej prymitywnie już być nie może.

Wasz zdradzony

Napisany przez forsum

Istnieje więcej osób, które mają bezpośredni kontakt, przejmuję przydomek JB „Gitterseppe“.

Wiadomo o tym mózgu-wylanych panie Weber ze Sttgt. – lub regionu Augsburg, który jest zachwycony Gitterseppe i drugi to pan Emmrich Mario na Majorce, który również z pewnością ma kontakt z tym bratem. Ta informacja jest jednak znana władzom CH.

Prośba do dziennikarza:
Oszczędź nam swojej obecności tutaj, w tym elitarnym gronie, jeśli nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia. Można by pomyśleć, że Gitterseppe sam za tym stoi.

Jak to było... Nieznajomość nie zwalnia z kary. Jednak jeśli celowo rozpowszechniasz fałszywe informacje i przyjmujesz z aprobatą, że oprócz swojego brata, któremu chcesz zaszkodzić, pociągasz za sobą także zupełnie niezainteresowanych, to żarty się skończyły!!!

Chociaż dotychczas nie wydawało się to prawdopodobne... ale nie potrwa już długo, zanim prawda ujrzy światło dzienne .... i naprawdę nie chciałbym być w skórze oszustów, którzy spowodowali ten chaos...

Och, ale pięknie, wyraźnie zamykasz oczy przed faktami, albo po prostu chcesz to zrobić. Ja przynajmniej nie dożyję w tym życiu poprawy. Moją jedyną nadzieją jest dopadnięcie tego nieudolnego zarządcy majątku. Tenże także wierzył w złote certyfikaty jako stu procentowe zabezpieczenie oraz w cały ten bzdurny bełkot.

W tym kontekście mam nadzieję, że twierdzenie: Niewiedza nie uchroni przed karą okaże się prawdziwe

Napisany przez forsum

Ach, jak szkoda, że wyraźnie zamykasz oczy na fakty lub po prostu nie chcesz ich dostrzec. Ja natomiast już w tym życiu nie doczekam się poprawy. Moją jedyną nadzieją jest dopadnięcie tego niekompetentnego zarządcy majątku. Tenże wierzył w certyfikaty złota jako stuprocentowe zabezpieczenie i w całą tę bzdurę.

W tym kontekście mam nadzieję, że twierdzenie: Nieznajomość prawa szkodzi jest prawdziwe

To zależy od punktu widzenia, z jakiego można spojrzeć na sprawę. Rozumiem wszystkich, którzy być może mogą patrzeć tylko w prawo lub w lewo, ponieważ być może nie mają odpowiednich możliwości, by spojrzeć na rzeczy z góry. Chociaż w tym forum nadal publikuje się wiele bzdur z powodu braku informacji, nadal uważam, że może nawet uda się każdemu inwestorowi chociaż odzyskać swój kapitał... Aby zrozumieć, dlaczego doszło do tego smutnego stanu rzeczy, potrzeba więcej informacji. Z luźno interpretowanymi komentarzami, które mają swoje źródło w plotkach, naprawdę nikomu nie jest pomagane! Miejmy nadzieję, że spekulacje wkrótce się skończą...

Napisany przez CFO
@forsum

cytuję

.... i naprawdę nie chciałbym być w skórze łotrów, którzy spowodowali ten chaos...

łatwo zmieniony mogę zaakceptować to zdanie bez zastrzeżeń. Brzmi ono tak:

.... i naprawdę nie chciałbym być w skórze tego łotra, który spowodował ten chaos...

Pozostawiam każdemu (oczywiście również kobiecie) własnej fantazji, jakim dwoma literami (jako propozycja np. JBs) chce zastąpić słowo łotr.

Pozdrowienia CFO

(Dzisiaj naprawdę trzeba mieć okulary przeciwsłoneczne)

Napisany przez CFO
... ponieważ jesteśmy wszyscy razem: Cześć dla wszystkich oszustów i oszukanych..... oraz niezainteresowanych

forsum, mówisz głupoty. Niezależnie od tego, czy patrzę z prawej, lewej, góry czy dołu: faktem jest, że pilnie potrzebuję tych pieniędzy od ponad dwóch lat. Zaufałem nieudolnemu oszustowi. To są fakty. Czy naprawdę oczekujesz, że w mojej sytuacji będę miał zrozumienie czy nawet współczucie dla takich oszustów jak JB czy mój doradca finansowy? - Oni wszyscy z pewnością żyją lepiej niż ja w mojej sytuacji. Czy naprawdę wierzysz, że któremukolwiek z nich zależy na nas, oszukanych - oni chcą tylko wydostać swoją skórę, nic więcej. Twoje gadanie mnie już strasznie wkurza - to w ogóle nie jest śmieszne.

Do wszystkich innych oszukanych: Moje odpowiednie krajowe, a potem wyższe sąd krajowe skazało Frankfurter Sparkasse za sprawę Lehman. Zanim najwyższy sąd niemiecki mógł rozpatrzyć apelację Sparkasse, ta wycofała swoją apelację. To świadczy o tym, że sądy w ostatnim czasie stają się coraz bardziej przyjazne inwestorom. To powinno dać nam wszystkim nadzieję i nową siłę. Ludzie jak JB i jego obrońcy muszą po prostu zniknąć ze sceny.

Czy zgadzacie się ze mną? - oczywiście, forsum jest wykluczony.

Napisany przez Jennifer
@forsum Hallo Forsum, dziś jednak naprawdę strzelasz z komentarzami jak z armaty. Powiedz mi, tylko dla mnie jako środka ostrożności, co jesz albo jakie narkotyki bierzesz? Żaden myślący w sposób normalny człowiek nie mógłby pisać takiego nonsensu jak ty, a do tego tak dużo. Co to ma znaczyć …że poza swoim bratem, któremu chcesz zaszkodzić, wciągasz także osoby zupełnie niezaangażowane? Mój mąż uważa, że możesz być bratem z ludu A., czy ma rację? Czy przypadkiem nie nosisz okularów spawalniczych? Zmień je na zwykłe, być może wtedy zobaczysz rzeczywistość. Widocznie nie słyszałeś komunikatu, że DEASA nie znalazła gotówki, tylko bezwartościowe lub trudne do zbycia obligacje. Jak ten przestępca ma kiedykolwiek wypłacić klientów? JB zwany Krateczkiem powinien się zgłosić do władz, wtedy ten cyrk wreszcie się skończy. To nie ma sensu i nie jest zabawne z tobą, drogi Forsum. Proszę powiedz wszystkim ładnie Adieu i więcej nie zaglądaj tutaj na forum, myślę, że zrobiłbyś wielką przysługę wielu, a może wszystkim. Pozdrowienia Twoja Jennifer

Napisany przez forsum
@forsum ich zitiere .... und ich möchte wirklich nicht in der Haut der Gauner stecken, welche dieses Chaos angerichtet haben... leicht abgeändert kann ich diesen Satz uneingeschränkt akzeptieren. Er lautet so: .... und ich möchte wirklich nicht in der Haut des Gauners stecken, welcher dieses Chaos angerichtet hat... Ich überlasse es jedermanns (natürlich auch -fraus) eigener Fantasie, mit welchen zwei Buchstaben (als Vorschlag z.B. JBs) er Gauners ersetzen will. MFG CFO (Heut brauchts die Sonnenbrille wirklich) Sie liegen mit Ihrer Behauptung meilenweit daneben!!!

Napisany przez forsum

@forsum

Cześć Forsum, dzisiaj twoje komentarze naprawdę straciły grunt pod nogami. Powiedz mi, tylko dla mnie jako środka ostrożności, co jesz, albo co bierzesz? Żaden myślący normalnie człowiek nie może pisać tyle bzdur jak ty.

Co to ma być z „…że poza swoim bratem, któremu chcesz zaszkodzić, wciągasz jeszcze zupełnie niezwiązane osoby w wir,…“. Mój mąż sądzi, że możesz być bratem Ludu A., czy ma rację?

Czy może nosisz okulary spawalnicze? Zamień je na normalne, może wtedy zobaczysz rzeczywistość.

Pewnie nie usłyszałeś komunikatu, że DEASA znalazła niegotówkę, lecz tylko bezwartościowe, albo trudno zbywalne obligacje. Jak ten przestępca ma wypłacić klientów? JB zwany Gitterseppe powinien się zgłosić do władz, to skończy wreszcie zabawę.

Ta cała sytuacja z tobą, drogi Forsumie, nie ma sensu, to nie sprawia przyjemności. Powiedz proszę wszystkim miłego pożegnania i nie zaglądaj więcej tutaj na forum, myślę, że zrobiłbyś wielką przysługę wielu, jeśli nie wszystkim.

Pozdrawiam
Twoja Jennifer

Przykro mi, ale być może byłoby dobrze, gdybyś się najpierw porządnie poinformował! Czyżbyś przypadkiem wykopał swoje urocze uwagi z piaskownicy?

Napisany przez forsum

forsum, Mówisz głupoty. Niezależnie od punktu widzenia - z góry, z dołu, z prawej czy z lewej strony - faktem jest, że od ponad dwóch lat pilnie potrzebuję tych pieniędzy. Zaufałem nieudacznikowi i oszustowi. To są fakty. Czy oczekujesz, żebym w mojej sytuacji nadal miał zrozumienie czy nawet współczucie dla takich oszustów jak JB czy mój doradca finansowy? - Oni na pewno żyją lepiej ode mnie w mojej sytuacji. Naprawdę wierzysz, że któremukolwiek z nich zależy na nas, oszukanych - chcą tylko się wykraść z opresji, nic więcej. Twoje bełkotanie zaczyna mnie strasznie irytować - to w ogóle nie jest śmieszne.

Do wszystkich innych oszukanych: Moji miejscy sędziowi odwoławczy a potem najwyższy sąd krajowy skazał Frankfurcką Kasę Oszczędnościową za Lehman Brothers. Zanim najwyższy sąd niemiecki mógł rozpatrzyć apelację banku, ten wycofał swoje odwołanie. To świadczy o tym, że sądy w ostatnim czasie coraz bardziej sprzyjają inwestorom. To powinno dać nam wszystkim nową nadzieję. Ludzie tacy jak JB i jego obrońcy muszą po prostu zniknąć z horyzontu.

Czy zgadzasz się ze mną? - forsum oczywiście wykluczony.

Po prostu poczekaj, aż będziesz mógł spojrzeć na rzeczy z innej perspektywy. Jestem całkowicie pewny, że wtedy się ze mną zgodzisz...

Tak czy inaczej, znamy już cierpliwe oczekiwanie i ciągłe wyznaczanie nowych terminów. Nie chciałbym żyć 100 lat. Z innej perspektywy widzę rzeczy chyba dopiero, gdy 16.05. wygram przed sądem okręgowym sprawę przeciwko zarządcy majątku. Ostatnie 2 lata, w moim wieku, i tak nie da mi już wiele pieniędzy, zwłaszcza po przebytym raku, skoro nie jestem już w najlepszym zdrowiu. Proszę, przestańcie rozpowszechniać takie bzdury. J.B. był i jest bezwzględnym przestępcą - co wszyscy jego zwolennicy mogą sobie również wywnioskować. Jestem głupi, że po raz kolejny dałem się wciągnąć w wasze plotki. Obiecuję, że to jest ostatni raz - i tak nic nie zmieni.

Napisany przez CFO
@forsum
Nic nie twierdziłem, po prostu zmieniłem zdanie. Wyraźnie wynika to z twojej fantazji, jeśli dostrzegasz w tym twierdzenie. Powiedziałem, że lepiej mi się żyje z tym zmienionym zdaniem.

Co do twoich - niemal biblijnych - zapowiedzi: Obiecałeś już wiele zwrotów. Ilość spełnionych obietnic = 0!

Każdy tutaj w forum może teraz dokonać własnej oceny dotyczącej wiarygodności twojego stwierdzenia, że zwroty będą miały miejsce. Być może taki rodzaj wypowiedzi jest powszechny w Rumunii, ale nie pasuje do naszej kultury.

Moja ocena: Wiarygodność = 0.

To idealnie pasuje do sposobu prowadzenia biznesu przez Dividium. Filozofia firmy i zatem główny zamiar JB są jasno widoczne. Zbieranie zysków i wypłacanie ich z powyższą wiarygodnością.

DEASA również powinna zapamiętać tę taktykę.

Pozdrawiam CFO

PS: Jak do tej pory, moje oceny nie były zbyt mylące. W maju 2009 przewidziałem, że jako inwestor najprawdopodobniej nie zobaczysz już swoich pieniędzy.

Napisany przez forsum

Tak czy inaczej, znamy już tę strategię czekania i ciągłego podawania nowych terminów. Nie chciałbym żyć 100 lat.

Z innej perspektywy dostrzegę sprawy dopiero, gdy wygram proces przeciwko zarządcy majątku przed sądem krajowym 16.05.

W moim wieku ostatnie 2 lata nawet nie wiele zmienią, zwłaszcza że po walce z rakiem nie jestem najzdrowszy. Proszę przestańcie rozgłaszać takie bzdury. J.B. był i jest bezwzględnym przestępcą - co jego wszyscy rzecznicy mogą sobie wziąć do serca.

Jestem głupi, że znowu dałem się wciągnąć w wasze gadanie. Obiecuję, że to już ostatni raz - i tak to nic nie zmieni.

Niemniej jednak, jest bardzo prawdopodobne, że wcześniej zmienisz zdanie... rozumiem bardzo dobrze twoją reakcję i w tej bardzo tragicznej sytuacji nie jesteś sam... ale rzeczywistość nie jest taka, jak się przedstawia, zwłaszcza nie tak, jak próbuje nam wmówić to forum... widząc reakcje, stwierdzam, że praktycznie nikt nie jest na bieżąco... ale to nic, to się niedługo zmieni...

Napisany przez forsum

@forsum
Nie twierdziłem niczego, tylko zmieniłem zdanie. Wyraźnie wynika z Twojej wyobraźni, jeśli dostrzegasz w tym jakieś twierdzenie. Powiedziałem, że mogę żyć z tym zmienionym zdaniem.

Co do Twoich - niemal biblijnych - zapowiedzi: Obiecałeś już wiele zwrotów. Spełnione obietnice = 0!

Każdy tutaj na forum może teraz dokonać własnej oceny dotyczącej wiarygodności Twoich zapewnień o dokonywaniu zwrotów. Może tego typu oświadczenia są powszechne w Rumunii, ale nie pasują do naszej kultury.

Moja ocena: Wiarygodność = 0.

To doskonale pasuje do praktyk biznesowych Dividium. Filozofia przedsiębiorstwa i zatem pierwotne intencje JB są jasno widoczne. Wprowadzić pieniądze do kieszeni i oddawać z wyżej wspomnianą wiarygodnością.

Takie postępowanie powinno zapamiętać sobie także DEASA.

Pozd. CFO

PS: Jak dotąd moje oceny nie były aż tak błędne. W maju 2009 przewidziałem, że jako inwestor możesz bardzo prawdopodobnie nie zobaczyć więcej pieniędzy.

Jeśli miałbyś uprzejmość poczekać, aż zostaną Ci ujawnione okoliczności, które odpowiadają za niespełnione obietnice...
Jestem pewny, że nawet Ty wtedy przechodzisz pewną metamorfozę...

Napisany przez peterm

Z interpretacjami opartymi na plotkach naprawdę nikt nie skorzysta! Miejmy nadzieję, że spekulacje wkrótce się skończą...

Wyjątkowo muszę zgodzić się z forsumem. Zauważam, że komentarze w tym forum coraz bardziej przybierają formę polowania na czarownice. Zaczęło się od twierdzenia Verlorene Zeit(?) dotyczącego tożsamości Forsuma, które wyraźnie zostało zaakceptowane jako fakt bez dalszej weryfikacji, i teraz ciągnie się dalej przez wypowiedzi dotyczące DEASA.

Osobiście uważam, że wyjaśnienia mężczyzny z DEASA są całkiem rzeczowe w tonie i zawierają więcej informacji niż dziesięć postów forsuma.

Myślę, że powinniśmy wrócić tutaj do większej obiektywności i krytycznego myślenia.

Aby to jasno określić: nadal uważam, że Dividium i jego oddziały są oszukańczym konstruktem. Co do DEASA, mogę sobie wyobrazić, że jest to stosunkowo poważna firma (o ile to możliwe w tej branży). Jednak co najmniej 90% inwestorów w Dividium to małe inwestorzy i są to zdecydowanie nie ci klienci, których DEASA ma na myśli.

Pozdrowienia
Peter

Napisany przez CFO
@forsum
Nie liczyłem ich więcej - Twoich zapowiedzi. Faktem jest, że do tej pory żadna z nich się nie spełniła i z dużym prawdopodobieństwem tak pozostanie.
Więc nie ma ostatecznie żadnej metamorfozy (oprócz motyli w brzuchu).

@peterm
Po pierwsze, należy zadać pytanie, kto rozpoczął polowanie na czarownice. Kto zaczął czarne listy, Czarnego Rycerza, Zorro itp.? Kto sieje wiatr, zbiera burzę.
Wpis DEASA może być merytoryczny, ale informacja między wierszami jest o wiele ważniejsza. Wynika z niej, że z praktycznych powodów praktycznie nic nie można już uzyskać. Zastanawiam się więc, jaki sens ma taka akcja.
Jedynym wyjaśnieniem wydaje się być fakt, że DEASA pobiera 10% zaliczki, co wyjaśnia, dlaczego ta organizacja tak się stara. Chętnie dowiedziałbym się, czy spośród kwoty wymienionych na stronie internetowej dłużników JB wpłaciło 10% ogólnej sumy. To nie byłby mały pięciocyfrowy przekaz.

Nie mam absolutnie litości dla JB. On jest odpowiedzialny za cały bałagan. Nawet dzisiaj na swoim koncie Linkedin stoi właściciel przedsiębiorstwa firmy Spółka Inwestycyjna. Właściciel firmy ZAWSZE odpowiada za działania i czyny przedsiębiorstwa. Mówiąc inni zrobili.... udowadnia, że ma bardzo zły styl. Pokazuje on styl, z jakim jesteśmy od niego przyzwyczajeni.

Więc to jeszcze pozostaje do ustalenia, kto organizuje (organizował) polowanie na czarownice.

Pozdrawiam CFO

A co do forsum, warto dodać tylko tyle: po Englerze przyszedł Blashchak - jaki upadek

Napisany przez forsum

@forsum
Nie mam już ich policzonych - twoich zapowiedzi. Faktem jest, że do tej pory żadna z nich się nie spełniła i z dużym prawdopodobieństwem tak pozostanie.
Więc żadnej metamorfozy (co najwyżej motyle w brzuchu ).

@peterm
Po pierwsze należałoby zadać pytanie, kto rozpoczął polowanie na czarownice. Kto zaczął czarne listy, Czarnego Rycerza, zorro itd.? Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę.
Wpis DEASA może być obiektywny, ale informacja pomiędzy wierszami jest znacznie ważniejsza. Wynika z niej, że z różnych powodów praktycznie nie ma już nic do zdobycia. Zastanawia mnie więc, jaki sens ma taka akcja.
Jedynie fakt, że DEASA pobiera 10% zaliczki, wydaje mi się logicznym wytłumaczeniem, dlaczego ta organizacja tak się stara. Jestem ciekaw, czy z kwoty dłużników wymienionych na stronie internetowej JB zostało wpłacone 10% ogólnej sumy. Byłby to niemały pięciocyfrowy zaliczek.

Nie mam żadnych współczucia dla JB. On ponosi odpowiedzialność za cały bałagan. Nawet dzisiaj w jego koncie Linkedin nadal stoi "Właściciel firmy inwestycyjnej". Właściciel przedsiębiorstwa ZAWSZE ponosi odpowiedzialność za działania firmy. Z kimś innym... dowodzi, że ma bardzo zły styl. Pokazuje styl, którego się po nim spodziewano.

Więc pozostaje jeszcze do wyjaśnienia, kto tu urządzał (urządził) polowanie na czarownice.

Pozdrawiam CFO

A co do forsum, mogę tylko powiedzieć tyle: po Englerze przyszedł Blashchak - jaki spadek

Czekaj... to zajmie trochę czasu, ale informacje przyjdą!

Oczywiście zawsze odpowiedzialny jest główny zarządca przedsiębiorstwa, nie ma wątpliwości. Jeśli jednak w firmie mają miejsce czynności przestępcze i oskarżenia są kierowane przeciwko głowemu firmy, które nawet przy powierzchownej analizie powinny zostać ujawnione jako fałszywe, można być trochę sceptycznym, gdy te oskarżenia najpierw są nawet potwierdzane przez organy, zgadza się?
Ogólny koncept firmy Dividium został przedstawiony mi przez właścicieli firm w świetnej formie, dlatego sprzeciwiam się wielu rzeczom, które praktycznie w tym forum traktowane są jako fakt. Kto na przykład twierdzi, że nieoznaczona inwestycja z kwotami minimalnymi od 1000 € była oferowana całkowicie bez ryzyka i z oprocentowaniem 3 % miesięcznie, nie mówi prawdy. Nic nie było gwarantowane. Wręcz przeciwnie. Nawet poinformowano nas, że wysokim zyskom mogą towarzyszyć odpowiednie straty. Później poinformowano mnie, że JB chce użyć swoje prawa do wydobycia/ licencję wydobywczą dla obszaru z resztkami złota jako zabezpieczenie, jeśli jakaś transakcja miałaby się zawalić. Ogólny koncept DC, który najprawdopodobniej jest znany tylko nielicznym, miałoby na pewno zrobić zamieszanie w niektórych obszarach rynku. Pomysł był genialny, ale realizacja zakończyła się, jak wiadomo, katastrofą. Bez wykwalifikowanego personelu taka działalność niestety nie może zostać zrealizowana. Co gorsza, jest faktem, że do firmy przyjęto osoby, które miały zupełnie inne intencje. Niestety, kierownictwo firmy zauważyło to dopiero, gdy było już za późno, z powodów dla mnie zrozumiałych.

W handlu forex istnieje kilku bardzo dobrych traderów, którzy generują doskonałe wyniki, często w dwucyfrowym zakresie procentowym miesięcznie. Niektórzy z nich, od kiedy śledzę inwestycje, mimo kilku transakcji na minusie, nie osiągnęli jeszcze ujemnego wyniku miesięcznego. Jednak nikt nie wpadłby na pomysł twierdzenia, że w tym rodzaju inwestycji nie ma ryzyka...

Miałem tylko tyle do czynienia z Panem Englerem, że przejrzałem inwestycję i uznałem ją za zbyt ryzykowną. Chętnie bym się dowiedział, dlaczego w ogóle łączysz mnie z tą sprawą, skoro poza pośrednikiem, który mi polecił tę inwestycję, praktycznie nikt nie wie, że miałem na biurku dokumentację... Czy wtedy być może był Pan pośrednikiem, który polecił mi tę inwestycję?

Napisany przez peterm

Najpierw trzeba zadać pytanie, kto rozpoczął łowy na czarownice. Kto zaczął czarne listy, Czarny Rycerz, Zorro itp.?

Hmm, tak naprawdę nie. Niezależnie od tego, kto zaczął, nie chcę zejść na poziom wspomnianych typów.

Cytat od CFO

Z JB nie mam w ogóle współczucia.

Niech nas nie źle zrozumieją. Patrząc na listę klientów Divdium, widzę, że całe rodziny straciły pieniądze, więc nie mam żadnego współczucia dla JB.

Napisany przez CFO
@peterm
Czasami nie pozostaje nic innego, jak odpowiedzieć tą samą bronią - aby w zasadzie trzymać lustro przed twarzą tego zgrai oszustów. Wszystko to biorę raczej sportowo.

@forsum
Wraz ze wzrostem trwania kryzysu Dividium Twoja wyobraźnia staje się coraz bardziej rozbudowana. Pozostawmy otwarte, skąd to wiem. Może od moich rumuńskich przyjaciół?

Dla JB idealnym zawodem byłby piekarz. Jako piekarz mógłby nadal piec - przyznaję, że trochę mniejsze - bułki i nadal zajmować się gorącym powietrzem.
Dużą różnicą byłoby to, że jego produkt zyskiwałby na objętości w trakcie procesu - w przeciwieństwie do jego obecnej działalności.

Pozdrowienia CFO

Muszę jeszcze raz odnieść się do bzdur forsuma:

Czy nie potwierdził mi kilka tygodni temu na tym forum, że przy przekształceniu na Hongkong reklamowano zabezpieczenie zysku 300% poprzez złote certyfikaty? Mój zarządca majątkiem powiedział mi wtedy z przekonaniem, że mogę w każdej chwili obejrzeć zapasy złota w Hiszpanii - JB miał mu to zaoferować - co można na to powiedzieć??!!

Teraz nagle czytam, że nigdy nie było niczego obiecanego - jak można samemu tak zaprzeczać?

To jest tak jak z moim zarządcą majątkiem. W przypadku części mojego inwestowania na szczęście mam jeszcze listy od niego, w których stwierdza, że gra w Champions League „bez typowego ryzyka” zalecanymi inwestycjami. Częściowo inwestycje są zabezpieczone (mianowicie złotem - prawdopodobnie chodzi o JB). Teraz tłumaczy to razem ze swoim prawnikiem w taki sposób Ostrzegłem inwestora przed wysoko spekulacyjną inwestycją - to nie jest dla niego. Chyba nie byłem na lekcji niemieckiego.

Tutaj często czuję się podobnie jak w przypadku forsuma. Wszyscy są tacy sami, kiedy dziecko wpadnie do studni.

Napisany przez MAW
@forsum
Cytat z twojego wpisu #1594 sprzed wczoraj: Kto na przykład twierdzi, że nieograniczona lokata z minimalnymi kwotami od 1000 € oferowana była całkowicie bez ryzyka i z oprocentowaniem 3% miesięcznie, po prostu nie mówi prawdy. Nic nie było gwarantowane. Wręcz przeciwnie. Powiedziano nam nawet, że wysokim zyskom mogą towarzyszyć odpowiednie straty.

Miło, że u Ciebie było dokładnie na odwrót. W moim przypadku nie było żadnych wskazówek, pomimo wielokrotnych pytań, o jakiekolwiek ryzyko. Wręcz przeciwnie! Wszelkie straty zostały zlekceważone! Możliwe są tylko zerowe wyniki podczas handlu. Ale teraz nie będę ponownie poruszać tych starych, już 100 razy opowiadanych anegdot na ten temat z forum. Pozwólmy po prostu prawnikom wykonywać swoją pracę! Młyny mielą powoli, ale niezawodnie......

Napisany przez forsum

Muszę jeszcze raz zająć się głupotami forsum:

Czy nie potwierdził mi kilka tygodni temu na tym forum, że w przypadku konwersji na Hongkong reklamowano zabezpieczenie złotymi certyfikatami z gwarantowanym zyskiem 300%? Mój doradca finansowy również powiedział mi wówczas przekonującym tonem, że mogę w każdej chwili zobaczyć zapasy złota w Hiszpanii - JB miał mu to zaoferować - co można powiedzieć na to??!!

Teraz nagle czytam, że nic nie zostało obiecane - jak można tak samemu sobie zaprzeczać?

To jest takie samo jak z moim doradcą finansowym. W przypadku części moich inwestycji, na szczęście mam jeszcze listy od niego, w których pisze, że gra w Champions League bez zwykłego ryzyka z jego zalecanymi inwestycjami. Niekiedy inwestycje te są zabezpieczone hipotecznie (czyli zabezpieczone złotem - musi to być tylko JB). Razem z jego prawnikiem tłumaczy teraz to tak Ostrzegałem inwestora przed bardzo spekulacyjną inwestycją - to nie było dla niego. Chyba jakoś przegapiłem lekcje niemieckiego.

W takich momentach często czuję się podobnie jak w przypadku forsum. Wszyscy są tacy sami, gdy dziecko upadnie do studni.

Czy możemy powoli dostrzec, że przybyliśmy do domu wariatów, czy też mówimy o tym samym temacie. Przy całym zrozumieniu, proszę pozostawić kontekst tam, gdzie powinien być! Sprawa, o której wspomniałeś, pojawiła się, pamiętasz, długo po tym, jak dziecko upadło do studni i sądzę, że wkrótce dowiemy się, o co chodzi z tym rzekomo fałszywym certyfikatem. Tutaj również są niestety stwierdzenia, które są nieprawdziwe, a tła, dlaczego sprawa nie potoczyła się tak, jak planowano, są niemal niepojęte!

Chciałbym wrócić jeszcze raz do początku katastrofy. Być może któryś z inteligentniejszych pisarzy tutaj zauważył, że celowo pomówiono Dividium, albo może naprawdę wierzysz, że gazeta Thurgauer Zeitung nie dostała wskazówki, do kogo w firmie Dividium powinna się zwrócić z prośbą o wywiad. Skąd miałby pan Kopenhaga, który przeniósł się z zupełnie innej branży, wiedzieć na przykład, co to są sprzedaże na krótko? Czy został zatrudniony jako trader? Zapytajcie szefa Daimlera, jak naprawić uszczelkę głowicy cylindra. Czy w firmie nie zwraca się do specjalistów? Sam poznałem jednego tradera w firmie Dividium i mogłem obserwować jego prace. Dlaczego reporter nie zwrócił się do niego i odmówił rozmowy? Mogę napisać. Reporter dostał jasny komunikat, (już teraz wiadomo od kogo) do kogo ma zwrócić się z pytaniami! JB był w tym czasie również w domu. Dlaczego nie został zapytany? Jak już kilkakrotnie zasygnalizowano, wkrótce wszystkie tła staną się jasne, a niektórzy prawdopodobnie nie uwierzą w oczy... także jeśli to nie zmieni faktu, że wiele osób zupełnie niewinnych doznało poważnych strat. Dlatego osobiście interesuje mnie, kto ostatecznie stoi za atakiem na Dividium & Co i kto w ostatecznym rozrachunku będzie ponosił odpowiedzialność.

Napisany przez ProperSoul

Oczywiście za zawsze odpowiedzialny jest szef przedsiębiorstwa, o tym chyba nie trzeba dyskutować. Jeśli jednak w przedsiębiorstwie dochodzi do działań przestępczych i zostają wysunięte oskarżenia przeciwko szefowi firmy, które już na wstępie powinny zostać uznane za fake po grubym przeglądzie, można być zdecydowanie sceptycznym, kiedy te oskarżenia zostają początkowo potwierdzone przez organy, nie sądzisz?

Poza tym, że to trochę bełkot: Dokładnie z tego powodu istnieją procedury odwoławcze w sądzie. JB po prostu powinien stanąć na wysokości zadania i UDOWODNIĆ, że nic złego nie zrobił. Każdy może dużo twierdzić, gdy dzień jest długi. JB powinien w końcu stanąć do odpowiedzialności za bałagan, jaki miał miejsce pod jego dachem. A jeśli jest właścicielem i dyrektorem zarządzającym, to musi za to ponieść konsekwencje. Jest właścicielem. Nie ma w tym niczego do dyskusji. ON powinien to zauważyć.

Wszystko inne jest nieistotne.

To jest ten sam temat, który dotyczył początkowo tych samych pieniędzy. Chodziło jedynie o zaproponowaną zmianę - prawdopodobnie aby zyskać czas. W rezultacie moje straty nie zmieniły się. Mój zarządca zalecił mi tę zmianę i bronił gwarantowanych zysków przez wiele miesięcy.

Fajnie, że mamy przynajmniej jedną inteligentną osobę na tym forum. Wszyscy dużo się od niego nauczyliśmy - czyż nie?
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 41

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata