Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Analiza Micronas

Napisany przez Globalist
Czy Danny się przestraszył?
To nie tylko moje zdanie, Danny. Ale przynajmniej jest to uzasadnione. :wink:

Nawiasem mówiąc, to, co zostało podane w ocenie, nie ma z tym bezpośredniego związku. Pokazuje jedynie, że inni również się zastanawiają. :P

Napisany przez David
Micronas postawił dziś kilka czarnych świec w cieniu i opuścił kanał w górę. To scenariusz należy oczywiście ocenić pozytywnie. Wolumen zaskakująco wzrósł, co może mieć związek z raportem w Finanz & Wirtschaft. Jak już zauważył Cybercrash, cała branża chipów jest w tyle, jestem pewien, że i ona chce zrobić krok naprzód.

Napisany przez Dany1

Przestraszony Dany?
Nie tylko moja opinia, Dany. Ale przynajmniej jest uzasadniona. :wink:

Nawiasem mówiąc, to, co zostało wymienione w ratingu, nie ma z tym bezpośredniego związku. Pokazują tylko, że inni również się zastanawiają. :P

nic mnie nie przeraża, po prostu denerwują mnie twoje przeklęte migacze...

Co jest uzasadnione, Globalist? To są twoje domysły...i występują akurat wtedy, gdy akcje są na najniższym poziomie. Gdybyś napisał to przy kursie 45, dzisiaj dostałbyś ode mnie brawa...

Napisany przez Globalist

Co to znaczy uzasadniony globalista? To twoje domysły... i pojawiają się akurat wtedy, gdy akcje są na swoim najniższym poziomie. Gdybyś napisał to przy cenie 45, dziś miałbyś ode mnie brawa...

Nie, Dany, to nieprawda.
Moje uzasadnienie to ja! Odprowadzone z konkretnych przemyśleń dotyczących akcji.
(znane również jako badania akcyjne)
Nawiasem mówiąc, nie odważyłbym się napisać, że cena akcji osiągnęła dno. Byłaby to jedynie tania domysł.

Napisany przez David
Również dziś zainteresowanie skupione było głównie na Micronas. Przy jeszcze większym wolumenie akcje wzrosły o 5,48%. Teraz istotny opór zbliża się coraz bardziej - konieczne jest osiągnięcie poziomu 28,10 dla kontynuacji rali, w przeciwnym razie wszystko pójdzie na marne i zostaniemy w bocznym trendzie między 24 a 28.

Napisany przez Dany1
Również dzisiaj zainteresowanie skupione było głównie na Micronas. Przy jeszcze większym wolumenie akcje wzrosły o 5,48%. Teraz istotny opór zbliża się coraz bardziej - konieczne jest osiągnięcie poziomu 28.10 dla dalszego wzrostu, w przeciwnym razie wszystko pójdzie na marne i pozostaniemy w bocznym trendzie między 24 a 28.
Wszystko pójdzie na marne? Wczoraj plus 4,7%, dzisiaj plus 5,5% - mały posiłek dla każdego inwestora i kolekcjonera zniżek! Nawet ci, którzy wpadli na dzikie wino, teraz mogą wyjść z mniejszą stratą. Tak, uważam, że Micronas ma wiele do zaoferowania!

Napisany przez 2cybercrash
Najlepsze podziękowania dla Davida za jego biegłą relację i interesującą dokumentację wykresów. Wzmianka o silnym wsparciu 25 CHF zasługuje na pochwałę. Złota torba na górze z celem kursu 21 CHF to absolutna bzdura w tym momencie! Prawda, Globaliście?

Napisany przez Globalist
Momentum zmieniło się w przypadku Masn zgodnie z danymi i jest odpowiedzialne za atak na nowe dołki roczne.

Napisany przez Dany1

Punkt zwrotny nastąpił zgodnie z figurami Masn i jest odpowiedzialny za atak na nowe minimum roczne.

Naprawdę piękne zdanie... naprawdę...

Napisany przez Dany1

Cytat Globalista

Momentum zmieniło się według liczb Masn i jest odpowiedzialne za atak na nowe minimum roczne.

Naprawdę piękne zdanie... naprawdę...

Czy możesz mi to jeszcze wyjaśnić po niemiecku i jasno? Czy u Masn na pewno trwa wojna, czy to ktoś atakuje kogoś innego? Aktualnie mam mało czasu na giełdę i widzę tylko rosnące ceny...

Napisany przez Globalist
Naja Dany
Czy naprawdę chcesz wiedzieć, czy po prostu potrzebujesz materiału do narzekania? :?

Napisany przez Dany1
Cześć Globalisto

Masz w 50% rację z Twoją domysłą...tak Globalisto, chciałbym otrzymać od Ciebie zawartość! Zawartość w postaci wyjaśnień, przykładów, wykresów i wszystkiego, co jeszcze jest dostępne. Ta zawartość byłaby jak mięso na kości, prawda? Tutaj nie chodzi o samozachwyt...Ktoś, kto tylko pobieżnie śledzi Micronas, naprawdę nie jest w stanie zrozumieć twoich rozwlekłych wypowiedzi, przepraszam
i to nie jest narzekanie, ale stwierdzenie faktyczne, zawsze tylko rzeczowe...

Napisany przez Globalist
Cześć Dany.
Reinen Stoff, przedstawiłem ci już kilka odpowiedzi z przodu. (Napisane: 10.12.2006, 22:23 Nie muszę tego powtarzać, co nie? Musisz tylko czytać, rozumieć....i jeśli chcesz (możesz) również przedstawiać kilka DOBRYCH przeciwstawnych argumentów.

Tutaj jeszcze:
Wycinek o gotówce bez komentarza i skopiowany.
Micronas:
Od początku roku akcje producenta układów scalonych Micronas straciły 40 procent wartości. Dzięki temu należą do jednych z najgorszych performerów na szwajcarskim rynku akcji. Powodem spadku są brakujące pozytywne aspekty. Według Ulricha Kaisera, analityka Credit Suisse, problemy Micronas są domowe i nie mają nic wspólnego z brakiem popytu. Podczas gdy zurychskie przedsiębiorstwo nie miało praktycznie konkurencji w dziedzinie układów scalonych do telewizorów kineskopowych, istnieje duża liczba producentów układów składanych do ekranów płaskich. To sprawia, że Micronas ma problemy: Micronas produkuje dobre układy, ale odbiorcy nie są skłonni płacić więcej za lepsze układy. mówi Kaiser. Presja cenowa wynosi więc również 15%.
Akcja bez potencjału. Cele cenowe są niższe od obecnej ceny.
Promyk nadziei to duże ekrany płaskie, które wymagają dobre układy składane. Jednakże takie układy są wciąż bardzo drogie, dlatego rynek jest mały.
Cele cenowe dla Micronas częściowo są niższe od obecnej ceny około 26 CHF. Odbudowa od początku grudnia jest przypisywana przez analityków programowi wykupu akcji. Jednakże: Krótkoterminowo brakuje katalizatorów dla akcji Micronas mówi Kaiser.

Napisany przez David
Micronas został złapany przez hossę w 2007 roku i od ostatnich 30 dni oddalił się o 12% od najniższego poziomu rocznego. Dzisiaj akcje zbliżyły się ponownie do szczytu z 06.11.06 (27.45). Jeśli zostanie on przełamany, dojdziemy do oporu 28.70.

Zobacz wykres z 12.12.2006.

Kurs zaczyna rosnąć z powodu różnych plotek. No cóż, 12% mówi już wiele... i być może już niedługo pojawią się nowe informacje na temat Micronas.

Wszystkim czytającym życzymy szczęśliwego nowego roku! :lol:

Napisany przez Dany1

Micronas został złapany przez łuk w 2007 roku i oddalił się o 12% od tegorocznego minimum w ciągu ostatnich 30 dni. Dziś akcja znów zbliżyła się do wysokiego poziomu z 06.11.06 (27,45). Jeśli zostanie on złamany, dotrzemy do oporu 28,70

Patrz na wykres z 12.12.2006

Istnieją różne plotki na temat wzrostu kursu. Cóż, 12% mówią same za siebie...i być może Micronas już niedługo wróci ze swoimi informacjami.

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich czytających to... :lol:

życzę ci również i dziękuję za wszystkie twoje komentarze i wykresy.
Ach tak...ktoś kiedyś napisał, że Micronas można było kupić za 20 ch. szwajcarskich pod koniec 06 roku...ale złe wierzgacze nie nadeszły... :mrgreen:

Napisany przez ADMCI4
@Dany1

Jestem akcjonariuszem Micronasa (EP 30,00) i wierzę w wzrost tej spółki.
Jednak krótkoterminowy cel w wysokości 22 nie byłby nierzeczywisty. Kiedy już się zacznie..............................

Oczywiście cieszę się z tendencji wzrostowej. Teraz musi się tylko utrzymać (wszyscy czekają na wyniki roczne).

Napisany przez Globalist
Takie scenariusze nadziei pojawiały się w Micronas ostatnio wielokrotnie, za każdym razem kończąc się nowym rocznym minimum. Tym razem również nie będzie inaczej. :?
Przepraszam, jeśli ranię w ten sposób niektórych akcjonariuszy, ale fundamentalnie nic się nie zmieniło w firmie.

Napisany przez ADMCI4

Takie scenariusze nadziei pojawiały się ostatnio często w Micronas i za każdym razem kończyły się nowym rocznym minimum. Tym razem nie będzie inaczej. :?
Przepraszam, jeśli wbijam szpilę w serce niektórym akcjonariuszom, ale nic fundamentalnego nie zmieniło się w firmie.

JESZCZE nie... Mogło się jednak zdarzyć, że świąteczne zakupy dały impuls.

Raczej nie będzie już gorzej.... ale zawsze warto mieć nadzieję

Napisany przez David
Dzisiaj został przełamany bardzo ważny opór. W dniu 17.10.06 był czarnym dniem dla Micronas, ponieważ ogłoszono wyniki za 3 kwartał, a kurs spadł z 28,20 do zaledwie 25,55. Następnie poszedł od jednego rocznego minimum do drugiego. W międzyczasie pojawiły się 2 artykuły prasowe (Finanz und Wirtschaft i Cash), które trochę podniosły kurs. Niestety sam Micronas nie ma zbyt wiele nowości; albo raczej niczego. Co do ostatnich 4 dni, trzeba zauważyć, że wolumen stale rośnie.

Aby utrzymać ten poziom, konieczne jest konieczne utrzymanie poziomu 28,10, aby wsparcie ponownie nie zostało odwołane.

Niestety trzeba także podkreślić, że od połowy grudnia kurs znacząco wzrósł, dlatego na pewno pojawią się większe realizacje zysków, gdy kurs pokaże lekką słabość.

Napisany przez Globalist
Długoterminowe wskaźniki wykresu wskazują wciąż na spadek u Micronas.

Wskaźniki wykresów? Gdzie? Jakie?

Widzę tutaj powolny zwrot, co nie musi oznaczać wiele, Intel także to miał, ale pewne minimalne wartości zostały ustanowione przez jakiś czas.

Ogólnie rzecz biorąc, David dokonał godnej uwagi i trafnej oceny, gratulacje.

Napisany przez Adrian
Drogi Globalisto:1. Nie widzę, o które wskaźniki chodzi2. To jest już raczej średnioterminowe, ponieważ wykres pochodzi z 06 roku3. Sam na szybko przejrzałem sytuację techniczną na wykresie i zupełnie nie zgadzam się z Twoim zdaniem!

Napisany przez ADMCI4
technika analizy wykresów nie mówi nic prawdziwego.

Przepraszam, ale zawsze można ją interpretować jak się chce. PRAWDZIWE powody, dlaczego ktoś kupuje Micronas, mają niewiele wspólnego z analizą wykresów, a bardziej z manipulacją instytucji itp...

Moje zdanie, możecie mnie poprawić według własnego uznania. Mimo to pozostaję przy swoim zdaniu....

Napisany przez David

chart technika nie mówi nic prawdziwego.

Przepraszam, ale zawsze można to interpretować, jak się chce. PRAWDZIWE powody, dla których ktoś kupuje Micronasa, mają niewiele wspólnego z techniką wykresów, a raczej z podejmowaniem decyzji przez instytucje itp...

Siema jodellady
Nikt tu nie powiedział, że musisz wierzyć w to, co jest tutaj pisane; każdy może wierzyć w co chce, czy to jest prawda czy fałsz. Jeśli sądzisz, że kilka instytucji po prostu kupuje Micronasa, no cóż, uwierz w to. Nie mam z tym problemu.

Mimo wszystko, zamieszczam mój wykres:

Moim zdaniem dzisiejszy przebieg dnia był bardzo pozytywny, akcje zdołały odwrócić trend z minusa (4%) około południa na plus (1,2%).
Powody szybkiego spadku kursu:
- różni inwestorzy indywidualni zaczęli się bać
- Automatyczne sprzedaże (stop loss na około 28,50) zostały uruchomione.

Napisany przez ADMCI4
Podążam za jodellady...

Oczywiście każdy może myśleć i uważać za słuszne, co chce. W końcu żyjemy w społeczeństwie wolnomyślicieli.

Nie chcę też negować wszystkiego, co dotyczy list przebojów, nie znam się na tym. Ale czy nie można interpretować każdego wykresu tak, jak się chce i tak, jak chce się go zinterpretować... Przynajmniej tak jest w przypadku innych statystyk.

Ważniejsze jest zatem, jak działa psychologia uczestników rynku...

Bardzo prosto... Czy większość wierzy, że cena akcji X rośnie, czy wierzy, że cena spada... Czy ta wiara pochodzi z wykresów, informacji prasowych i wiadomości, raportów rocznych czy wskaźników, nie ma znaczenia... Decydujące jest to, w co wierzymy odnośnie przyszłości... A przyszłości nie można odczytać z przeszłości.

Napisany przez Springer

I przyszłość nie da się odczytać z przeszłości.

Ale można, mianowicie wtedy, gdy wszyscy bazują na analizie wykresów, tyle teorii.

Czy to nie jest interesująca perspektywa? Co więc, jeśli inwestorzy na danej akcji xy coraz bardziej polegają na analizie wykresów? Mówię, że wtedy można strzyżenie zarezerwować, gdzie kurs ma tendencję do poruszania się.

jak w przypadku wszystkich powyższych oświadczeń, teraz jest to po prostu moja własna opinia

Napisany przez ADMCI4

Całkiem proste... Czy wielka część wierzy, że akcje X rosną, czy raczej, że spadają... Bez znaczenia, czy ta wiara pochodzi z wykresów, informacji o firmie i aktualności, sprawozdań finansowych czy danych liczbowych... Decydujące jest to, w co wierzymy na przyszłość... A przyszłości nie da się odczytać z przeszłości.

Dokładnie mój punkt widzenia.....

Właściwie nie chciałem odchodzić od całego tematu. Mimo to nadal jestem zainwestowany w Micronas i wierzę w cenę do maks. około 33 CHF. O wyższej cenie zdecyduje tylko wynik roczny.

W każdym razie jestem ciekawy, ponieważ trzymam te akcje już prawie rok i zostałem rozczarowany kilkakrotnie.

Napisany przez Globalist

Czy to nie jest interesujący punkt widzenia? Co więc, jeśli spekulanci w przypadku akcji xy coraz częściej bazują na analizie technicznej? Mówię, że wtedy można oszacować za pomocą wykresów, w którą stronę kurs ma tendencję.

Jak w przypadku wszystkich powyższych stwierdzeń, to jest teraz po prostu moja własna opinia.

Tak, to prawda. Ale nie wszyscy muszą polegać na analizie technicznej. Każdy, kto ma niewiele pojęcia o akcjach (a jest tego większość), najpierw zerknie na wykres. Jeśli wygląda negatywnie, 80% transakcji jest już z góry ustalonych.
Psychologia giełdy. :idea:

Napisany przez ADMCI4
Tylko należy pamiętać, że duża liczba tych, którzy nie mają zbyt dużej wiedzy o giełdzie, niekoniecznie ma duży udział w kapitale, który jest handlowany na giełdzie... Dlatego porównanie może być trochę krzywe.

Springer...
Interesujący punkt widzenia, zgadza się... Tylko czy rozkazujesz maklerom giełdowym, że wolno im teraz patrzeć tylko na wykres... I że nie wolno im już uwzględniać nawet intuicji?

Zrezygnowałem z moich Micronas przed ostatnią korektą... Brakuje mi przekonania, że ta firma idzie w dobrym kierunku... Bez wykresów i prognoz... po prostu intuicja :lol:

Napisany przez David
Interesująca dyskusja.

Na co zwracają uwagę inni akcjonariusze przed zakupem/sprzedażą?
-Wskaźniki finansowe?
-Oceny?
-Gospodarka światowa
-Posty na forum
-Zwycięzcy / Przegrani
-Na własne przeczucie
-itp...

Na pewno jest ich wiele innych!

Jestem na giełdzie dopiero od 3 lat i jak wszyscy inni, nie jestem doskonały. Ale mogę powiedzieć wszystkim jedno:
Absolutnie nie ma znaczenia, jaką strategię się obrana, trzeba jej tylko przestrzegać i nie irytować się, gdy inna akcja radzi sobie lepiej. Nie zawsze można być we właściwym miejscu we właściwym czasie. Najważniejsze na koniec, przed kupnem akcji należy być pewnym w 100%; czy wzrośnie ona następnego dnia czy nie. Jeśli zaczynasz się martwić i wątpić już przy 5% straty, to znaczy, że nie byłeś przekonany w 100%.

Moja strategia:
-75% Analiza wykresu; 25% Wiadomości
-Szanse są większe przy zakupach na dołkach rocznych, niż na szczytach rocznych
-Każda negatywna informacja ma też coś pozytywnego
-Nie ufaj żadnemu guru, ufaj tylko sobie, bo guru nie zwróci ci pieniędzy

Napisany przez Globalist
Dziś wystąpiła dość wyraźna presja sprzedaży. Stosunek Bid/Ask 1:10

Napisany przez Springer

Springer...
Interesujący punkt widzenia, zgadza się... Tylko czy rozkazujesz giełdowcom, aby skupiali się tylko na wykresie... I nie mogli uwzględniać nawet intuicji?

Nie do końca tak:
Napisałem, że głównie na analizę techniczną, nie tylko... pierwsze było teoretyczne rozważanie :wink:

Jeśli dziś wieczorem mam czas, to założę temat na temat Technik & Tools, byłoby interesujące kontynuować dyskusję :idea:

Ale powinniśmy porozmawiać o Micronas. Dzięki Davidowi mam tu wszystko, czego potrzebuję do obserwacji Micronasa, Dzięki. Tytuł pozostaje na WL., to jeden z tych tytułów, które nagle mogłyby nabrać tempa...

Napisany przez ADMCI4
Co się dzisiaj dzieje z akcją?? Realizacja zysków?

Napisany przez svx_biker

co się dzieje dziś z akcjami?? realizacja zysków?

Jak w przypadku innych tytułów, drzewa MASN nie rosną aż do nieba. Tytuł był dość przekupiony i teraz może dobrze konsolidować się w zakresie od 27,20 do 27,50. Z takimi silnymi odchyleniami należy zawsze liczyć się w przypadku tytułów takich jak Micronas.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za twój wykres i wyjaśnienie!

Mam nadzieję, że będzie ona rosnąć dalej, to by było super. Zawsze pojawiają się analitycy, którzy przepowiadają, że Micronas będzie akcją wzrostową roku 2007.

Zobaczymy, co z tego wyniknie.

Napisany przez David
Na dzisiejsze wzrosty widzę 2 powody:
1. Dane z SEZ
2. Następne sprawozdanie

Przykładowa zawartość portfela Micronas Semiconductor Holding AG (WKN 910.354)!
2007-01-16 11:32:00

Analitycy Smallcap-Investor dodali akcje Micronas Semiconductor Holding AG do swojego przykładowego portfela i skomentowali to w swoim wydaniu z 15.01.2007 w następujący sposób:

Dodajemy akcje Micronas Semiconductor do naszego przykładowego portfela Smallcap-Investor.

Firma jest jednym z wiodących producentów mikroczipów i czujników. Obszar sprzedaży można ogólnie podzielić na elektronikę użytkową (czyli telewizory, wideo i podzespoły radiowe) oraz elektronikę do samochodów. W ubiegłym roku finansowym działalność przedsiębiorstwa była kształtowana przez względnie słaby rynek telewizyjny. Producenci telewizorów oczekiwali zwiększenia sprzedaży przed mistrzostwami świata w piłce nożnej i odpowiednio zapasowali się wcześniej. Jednak sprzedaż nie osiągnęła zakładanych poziomów, co spowodowało wzrost zapasów po mistrzostwach. W rezultacie w kolejnych kwartałach zamówienia komponentów u Micronasa spadły, co obciążyło rok obrotowy. To samo zdarzyło się niemal równocześnie w sektorze motoryzacyjnym. W konsekwencji spadła również wartość akcji. W ciągu ostatnich dwóch lat maksymalna cena wynosiła prawie 60 CHF, obecnie jednak notowania akcji oscylują poniżej 28 CHF.

Zatem kapitalizacja rynkowa przedsiębiorstwa zmniejszyła się do około 850 mln CHF. Firma posiada jednak środki pieniężne w wysokości 211 mln CHF. Całkowita wartość kapitału własnego wynosi 925 mln CHF. Obecnie akcje są więc bardzo nisko wyceniane i są doskonałym celem dla funduszy hedgingowych. Wysoka płynność była również wykorzystywana w ostatnich kwartałach do wykupywania własnych akcji na rynku. Sytuacja techniczna uległa również zauważalnej poprawie. Wykres pokazuje istnienie tzw. Rounding Bottom, co oznacza, że droga do wzrostu jest otwarta.

Spodziewamy się, że w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy notowania akcji ponownie znacząco wzrosną, i nie byłoby dla nas niespodzianką, gdyby akcje mogły ponownie osiągnąć swoje dotychczasowe szczyty w okolicach 70 CHF. Dlatego też dzisiaj kupujemy w Zurychu 800 sztuk po 28,20 CHF ważne tylko tego dnia. Notowania akcji mają również miejsce we Frankfurcie, ale zdecydowanie mniejsze obroty.

Na kolejne udane inwestycje
Link: https://www.be24.at/blog/entry/2737

Załączam również wykres:
Wykres w piątek przerwał wsparcie na poziomie 28,10 w dół, ale udało się je już odzyskać w poniedziałek. Kanał nie został przerwany w piątek, dlatego uważam to raczej za pozytywne.

Napisany przez ADMCI4
To naprawdę świetny raport!!!!!

Dziękuję bardzo.

Nie sądzę, żeby teraz Micronas skoczył na 70 CHF. Jednakże jest on często określany przez wielu analityków jako AKCJA roku 2007. Ja przewiduję do końca roku 40 CHF.

Jesteśmy niecierpliwi na punkcie wyników!

8 lutego 2007
Prezentacja analityków dotycząca roku finansowego 2006
8 lutego 2007
Konferencja prasowa dotycząca roku finansowego 2006
8 lutego 2007
Data kwalifikacyjna (zamknięcie rejestru akcji)
2 marca 2007
Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, Zurych
24 kwietnia 2007
Publikacja wyników za trzy miesiące

Rzut oka na ich stronę internetową zawsze sprawia przyjemność. Kilka razy już się tam zatraciłem, ponieważ mają tam jeszcze innowacyjne filmy itp. (przynajmniej było tak kilka miesięcy temu).

Napisany przez David
Z 70Fr. też nie wierzę, firma ma jeszcze wiele do zaoferowania. Ale można odczytać tę wiadomość w pozytywnym świetle, bo jeszcze kilka miesięcy temu nikt by nie odważył się tego powiedzieć. Tak czy inaczej, jutro nadejdzie dzień prawdy, zgodnie z moimi świecami. 2 opory na poziomach 29,35 / 29,50. Jeśli jutro zostanie osiągnięty kurs zamknięcia na poziomie 29,50, uważam to za bardzo pozytywny sygnał. Jeśli jutro kurs zmieni się na minusowy, oczekuję ponownego wsparcia na poziomie 28,10. Jeśli dodatkowo spojrzymy na kanał, to akcja powinna nadal rosnąć. Wolumen maleje, co oznacza, że przestrzeń na rozwój jest coraz mniejsza, zobaczymy co jeszcze przyniesie ten tydzień.

Napisany przez David
Micronas dziś ledwo nie przekroczył granicy 30 zł. Został złamany mały i duży opór. Następny cel: 30,20/30,55/34,10 jako cel docelowy.

Wszyscy inwestorzy teraz mogą mieć nadzieję, że wyniki w lutym będą dość dobre, w przeciwnym razie Dobranoc.

Napisany przez ADMCI4
Stopniowo zaczynam się martwić, do jakich kursów się zgłaszamy. Dotychczas nie było żadnych zauważalnych podwyżek kursów, a mimo to wielu spekuluje na temat dobrych wyników. Mimo że akcje są nadal bardzo tanie, mam nadzieję, że nie doświadczą poważniejszego spadku! Mam nadzieję, że wyniki będą wystarczające.

Napisany przez svx_biker

Powoli zaczynam się obawiać, w jakie kursy się wdajemy.

Spójrz teraz na wykres tygodniowy na 1 rok. Tytuł właśnie wyłamał się z trendu spadkowego, a już masz strach??

Z drugiej strony, przy odwracaniu na szczycie często zbyt długo trzyma się za jednym tytułem, z myślą: To już wróci ...

Napisany przez ADMCI4
Od roku jestem akcjonariuszem tej firmy i doświadczyłem już wielu rozczarowań.

To wzrost jest właściwie nieuzasadniony. Czyste spekulacje. Od dawna nie otrzymaliśmy żadnych nowości od samego Micronasu!

Dlatego podziwiam ten wzrost, oczywiście mam nadzieję, że akcje będą dalej rosnąć (to nie zależy ode mnie)

Napisany przez Dany1

jestem akcjonariuszem tej firmy od roku i doświadczyłem już wielu rozczarowań.

Ten wzrost jest właściwie nieuzasadniony. Czysta spekulacja. Od dawna nie otrzymaliśmy żadnych nowości od samej Micronas!

Dlatego szanuję ten wzrost, mam nadzieję, że akcje będą nadal rosły (to nie zasługa mnie)

??? i teraz jesteś rozczarowany, bo akcja rośnie nieuzasadnione czy co?
Zawsze istnieje jakiś powód, nawet jeśli tylko dlatego, że na dywaniku pojawia się więcej kupujących niż sprzedających.

Napisany przez aktienfreund
Zauważ:

Dzisiaj rano akcje po raz pierwszy od dłuższego czasu przekroczyły granicę 30 CHF w górę. Zwiększa się optymizm. :wink:

Pozdrowienia, przyjacielu akcji

Wśród wielu informacji dotyczących wykresów chciałbym zauważyć, że można zauważyć formację U, co oznacza pewną stabilizację kursu. Niemniej jednak, pomimo tej formacji, kursy mogą ponownie spaść w dół w zależności od sytuacji na rynku i kontroli kursów przez siły rynkowe.

Napisany przez David
Droga Pani Jodellady

Dzisiaj potwierdziły się Pani obawy.

Wczorajsza długa czerwona świeca dała sygnał ostrzegawczy, a dzisiejsza rozpoczęła spadek na głębsze poziomy. Otwarcie tego ranka już spadło poniżej pierwszego wsparcia i do godziny 17:30 kurs prawie przebił drugie wsparcie. Luka cenowa między wczoraj a dzisiaj wzmacnia sygnał, że może nastąpić kolejna zniżka. Teraz pytanie brzmi, czy kurs będzie w stanie utrzymać się na tym poziomie jutro, czy też drugie wsparcie będzie narażone na atak.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dawid,

Dzięki za analizę. Bardzo jestem ciekawy jutrzejszego dnia.

Sektor technologiczny ostatnio nieco cierpi, co skłania do zadania pytania, dlaczego akurat micronas miałby się PRZECIWIĆ temu trendowi. Szczególnie ta firma, która miała problemy z rentownością marż.

My akcjonariusze Micronas możemy tylko mieć nadzieję, że papier będzie się dobrze rozwijał (naprawdę na to zasługuje, po jednym z najgorszych występów w 2006 roku).

Miłego wieczoru

Napisany przez Dany1
tak, tak, tyle świec, że nie widać już choinki... Sprawdźcie też rankingi banków... Niemiecka instytucja w zeszłym tygodniu zaleciła sprzedaż z celem 22 CHF, a w tym tygodniu idiota bank z radością przyjął sygnał i obniżył Micronas do poziomu redukcji z celem cenowym 26 CHF.

Napisany przez svx_biker
Na cele kursów banków patrzę z rezerwą - chociaż oczywiście czasami wpływają one przynajmniej krótkoterminowo na rynek.

Pamiętajcie: Banki mają przede wszystkim interes w tym, aby handel (kupno i sprzedaż) się odbywał. Tylko w ten sposób zarabiają swoje pieniądze! Dlatego oceny ratingowe są często zmieniane :lol:

W rezultacie często cele kursów są w tyle za samym kursem. Po dłuższym wzroście banki przechodzą z rekomendacji Sprzedaj na Neutralny, jak ostatnio zrobił to UBS w przypadku OC Oerlikon.

Podsumowując: Lepiej samodzielnie rozważać i ustalać cele.
1. Wejście możliwie blisko stop-lossa.
2. Przesuwać stop-lossy w miarę wzrostu kursu.
3. Realizować przynajmniej część z osobistego celu kursowego!

Napisany przez David

Na cele kursowe banków patrzę bardzo pobłażliwie - chociaż oczywiście czasami mogą one krótkoterminowo wpływać na rynek.

Podzielam to stanowisko, krótkoterminowo oceny mogą mieć duży wpływ, ale po 2-4 dniach sytuacja już się zmienia.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata