- pt sty 11, 2019 11:52 am
Nowości od Stiftung Warentest
Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
noelmaxim pisze: Nie rozumiem, dlaczego nadal to publikują, zamiast skorzystać z bezpłatnej opcji skonsultowania pouczenia z prawnikiem specjalistą, jak zasugerowałem?Tak, dziękuję za ofertę. Czy prawnik specjalista naprawdę pracuje za darmo? Jeśli tak, to chętnie skorzystam. Możesz przekazać moją prośbę dalej. Dane do WRI znajdują się wyżej. Ponadto zakładałem, że na forum są różni prawnicy specjaliści, w tym sebkoch. Pozdrawiam
sebkoch pisze: @ Majetani W umowach zawartych po 11.06.2010 roku muzyka (jeśli w ogóle) zazwyczaj gra bardziej w zakresie obowiązkowych informacji. Same pouczenia często odpowiadają (prawie zawsze, z wyjątkiem okresu do początku 2011 roku) wzorowi. Dlatego sensowną ocenę można przeprowadzić tylko na podstawie kompletnego kontraktu.Wysłałem im prywatną wiadomość, wyjaśniając procedurę i wskazując na sebkocha.
MaJeTaNi pisze: Ja, wielkie dzięki za ofertę. Czy rzeczywiście specjalista prawnik pracuje za darmo? Jeśli tak, to chętnie skorzystam. W takim przypadku proszę przekazać moje zmartwienie dalej. WRI znajduje się wyżej. Ponadto zakładałem, że w tym forum są obecni różni specjalistyczni prawnicy, między innymi sebkoch. PozdrawiamPo prostu napisz do Seba, chłopcze..... Pewna forma samodzielności powinna być przecież obecna.
ducnici pisze: Saarbrückeńskie LG chce chyba skierować WRI do EuGH za pomocą wielopoziomowego odesłania... Załącznik 3509 https://rae-schieder.de/kaskadenverw...age-beim-eugh/U kolegi Gansela LG Saarbrücken jest już chyba dalej i już podjęto odpowiednią uchwałę w sprawie skierowania, chociaż wydaje mi się to odważne. Ponadto OLG Stuttgart w MFK z piątku także nie miało problemów z wielopoziomowym odesłaniem (w przypadku pożyczki niezabezpieczonej hipoteką). https://www.gansel-rechtsanwaelte.de...en-entscheiden
Adwokat pisze: Dotyczy: § 355 ust. 4 BGB a.F. – Wygaśnięcie prawa do odstąpienia po 6 miesiącach? - odnośnie wpisu Texisa nr 21426 Dziękuję za pomocne wyjaśnienia i podsumowuję następująco: Prawo do odstąpienia nie wygasło po 6 miesiącach, ponieważ nie został spełniony warunek udzielenia prawidłowej informacji o odstąpieniu zgodnie z § 355 ust. 4 zd. 3 BGB a.F. Informacja o odstąpieniu nie została udzielona prawidłowo, ponieważ w istotnym momencie model informacyjny wymagany zgodnie z § 492 ust. 2 BGB nie był jeszcze obowiązujący, a więc ustalenie początku terminu od uzyskania informacji wymaganej prawem jest uzasadnione wady udzielonej informacji o odstąpieniu Czy nie należałoby/dobrze byłoby nie uzupełnić tego argumentu powołując się na istotne wyroki Bundesgerichtshof dotyczące udzielania fałszywych informacji obowiązkowych w następujący sposób: Ustanowienie początku terminu od uzyskania fałszywej informacji obowiązkowej organu nadzorczego daje prawo umowne do odstąpienia, które nie podlega przepisom o wygaśnięciu § 355 ust. 4 zd. 1 BGB, ponieważ ta przepis dotyczy jedynie prawa ustawowego do odstąpienia. Informacja dodatkowa: Dowiedziałem się już, że odwołano się od wspomnianej decyzji LG Hamburg. Dam doniesień, gdy wyrok apelacyjny będzie dostępny.Dyskusja jest nieco skrócona. Ponieważ nawet według brzmienia § 495 ust. 2 nr 2 w brzmieniu między 11.06.2010 a 29.07.2010 informacje obowiązkowe zgodnie z § 492 ust. 2 BGB były warunkiem rozpoczęcia biegu terminu. Chociaż nie jest to wyraźnie zapisane w § 495 ust. 2 nr 2 w odpowiedniej wersji, to był to zamiar ustawodawcy, który uznał dokonanie skutecznego zawarcia umowy jako warunek rozpoczęcia biegu terminu, co wymagało również uwzględnienia wszystkich informacji obowiązkowych w umowie z zachowaniem formy pisemnej. Umowa zawarta bez podania informacji obowiązkowych nie była zatem skuteczna już na podstawie § 494 ust. 1 BGB, co może zostać wyleczone poprzez wypłatę, ale ewentualnie zgodnie z § 494 ust. 7 BGB. Ustawodawca miał jednak (niebłędne) przekonanie, że zgodnie z przepisem § 495 ust. 2 BGB a.F. również informacje obowiązkowe są niezbędne do wyznaczenia terminu. Według uzasadnienia ustawy wprowadzającej wzór informacji o odstąpieniu od 30.07.2010 miało to zostać wyjaśnione jedynie poprzez § 495 ust. 2 nr 2 b. Dlatego uwzględnienie wszystkich informacji obowiązkowych zgodnie z § 492 ust. 2 BGB a.F. w informacji o odstąpieniu nie powinno być dodatkowym pouczeniem, lecz wymaganym pouczeniem.
Texis pisze: Jak donoszą plotki, Sąd Najwyższy Niemiec (BGH) rzekomo już podjął decyzję (sprawa XI ZR 202/18), że w przypadku prolongaty nie powstaje prawo odstąpienia zgodnie z art. 495 kodeksu cywilnego (to już było znane), ale również w przypadku umowy na odległość prolongaty, zgodnie z przepisami §§ 312 ff. BGB, nie przysługuje prawo odstąpienia od prolongaty. Decyzję BGH powinien wkrótce opublikować. Jedni mogą poczuć się potwierdzeni, inni raczej nie.To prawdopodobnie oznacza, że BGH nie uznaje prolongaty za usługę finansową zgodnie z art. 312b BGB a.F. (choć można to inaczej uzasadnić). Ponadto pytanie to prawdopodobnie znajduje się także w sprawie BGH - XI ZR 62/18. Ponadto to pytanie zostało już skierowane do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej do rozstrzygnięcia, sprawy EuGH - C-639/18: https://curia.europa.eu/juris/documen...c=first&part=1
ducnici pisze: Saarbrücken LG chce przedstawić Trybunałowi sprawę WRI z kaskadowym odwołaniem do Trybunału Sprawiedliwości UE... Załącznik 3509 https://rae-schieder.de/kaskadenverw...age-beim-eugh/Teraz także wpis od Stiftung Warentest od RA Gansel
ducnici pisze: Dazu nun auch Eintrag von Stiftung Warentest von RA Ganselwięc być może brakuje mi tutaj intelektualnego przeglądu, ale dlaczego Trybunał Sprawiedliwości UE w ogóle miałby to sprawdzać w umowie kredytu hipotecznego. Chodzi o art. 10 ust. 2 lit. p dyrektywy 2008/48/WE, która wymaga m.in. jasnego i zwięzłego pouczenia o prawie odstąpienia, co zostało następnie zaimplementowane w art. 247 § 6 ust. 2 EGBGB. Niemniej jednak ta dyrektywa nie dotyczy umów kredytu hipotecznego, art. 2 ust. 2 lit. a dyrektywy. Niemiecki ustawodawca po prostu (tylko w tym zakresie sam decyduje) tak samo traktuje proste pożyczki zabezpieczone hipoteką. Trybunał Sprawiedliwości UE nie może jednak również zweryfikować zgodności z dyrektywą. W przypadku normalnych kredytów konsumenckich to w porządku, ale moim zdaniem to błędne podejście. Kto mnie oświeci?
sebkoch pisze: więc być może brakuje mi tutaj intelektualnego spojrzenia ogólnego, ale dlaczego Trybunał Sprawiedliwości UE powinien w ogóle móc to zbadać w przypadku umowy kredytu hipotecznego. Chodzi o art. 10 ust. 2 lit. p dyrektywy 2008/48/WE w sprawie kredytu konsumenckiego, gdzie wymaga się jasnego i zwięzłego pouczenia m.in. o prawie odstąpienia od umowy, co zostało zrealizowane w art. 247 § 6 ust. 2 EGBGB. Niemniej jednak ta dyrektywa nie dotyczy umów kredytu hipotecznego, art. 2 ust. 2 lit. a dyrektywy. Niemiecki ustawodawca zdecydował się jedynie (wyłącznie jego decyzja) traktować proste kredyty zabezpieczone na mocy hipoteki równo. Trybunał Sprawiedliwości UE nie może jednak potwierdzić zgodności z dyrektywami. W przypadku normalnych kredytów konsumenckich ok, ale moim zdaniem już samo podejście jest błędne. Kto mnie oświeci?Może (niestety) być to trafne. Tak samo jest już wyraźnie uzasadnione w uzasadnieniu ustawy: Zum § 503 BGB-E (umowy kredytu hipotecznego) W § 503 BGB-E zgrupowano dotychczas rozproszone przepisy dotyczące specjalnych regulacji dla kredytów konsumenckich zabezpieczonych hipotecznie. Przepis dotyczy kredytów konsumenckich, które zgodnie z artykułem 2 ust. 2 lit. a dyrektywy dotyczącej kredytu konsumenckiego nie podlegają europejskim wymaganiom. Chodzi tu o kredyty, których roszczenie o zwrot zabezpieczone jest hipotecznie (zwłaszcza hipoteką i zastawem). Ze względu na zwykle wysoką wartość kredytu i ryzyka związane z taką umową, wydaje się słuszne, aby nadal włączać te umowy głównie do zakresu ochrony przewidzianego w §§ 491 i nast. mimo że nie jest to obowiązkowe z punktu widzenia prawa europejskiego. Dotyczy to w szczególności informacji przedumownych, formy i prawa odstąpienia od umowy oraz w dużej mierze odpowiada dotychczasowemu stanowi prawnemu. https://dipbt.bundestag.de/dip21/btd/16/116/1611643.pdf
sebkoch pisze: więc być może brakuje mi tutaj intelektualnego przeglądu, ale dlaczego w ogóle Europejski Trybunał Sprawiedliwości miałby móc to sprawdzić w przypadku umowy kredytu hipotecznego. Chodzi tutaj o art. 10 ust. 2 lit p Dyrektywy 2008/48/WE dotyczącej kredytów konsumenckich, gdzie wymaga się jasnego i zwięzłego pouczenia m.in. o prawie do odstąpienia, co zostało wdrożone w art. 247 § 6 ust. 2 Kodeksu Cywilnego. Jednakże ta dyrektywa nie ma zastosowania do umów kredytu hipotecznego, o czym mówi art. 2 ust. 2 lit a tej dyrektywy. Niemiecki ustawodawca postanowił jedynie (wyłącznie jego decyzja) traktować proste pożyczki zabezpieczone hipoteką w ten sam sposób. Jednakże Europejski Trybunał Sprawiedliwości nie może tego kontrolować pod kątem zgodności z dyrektywą. W przypadku zwykłych kredytów konsumenckich okej, ale moim zdaniem to jest błąd już na starcie. Kto mnie oświeci?Sprawa jest dość skomplikowana. W tej sprawie odsyłam do artykułu Mittwocha Odstępstwa od dyrektyw - znaczenie postępowania prejudycjalnego i intencji ustawodawczej w JuS 2017, 296. Jeśli odpowiednio uzasadniono przez LG Saarbrücken (??), Europejski Trybunał Sprawiedliwości może zatem rzeczywiście zająć się merytorycznie pytaniem przedstawionym do rozwiązania. Jednakże w przypadku decyzji Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości zgodnie z LG Saarbrücken, następne instancje mogą mieć odmienne zdanie co do tego, czy niemiecki ustawodawca faktycznie (w pełni) zamierzał interpretację przepisów dotyczących prawa kredytów konsumenckich zgodnie z Dyrektywą w obszarze kredytów hipotecznych.
sebkoch pisze: Kto mnie oświeci?Tego nawet nie próbuję...:-) Jednak mogę coś w tej sprawie wyjaśnić: Sąd Okręgowy w Saarbrücken powołuje się na wyroki Trybunału Sprawiedliwości UE z dnia 17.07.1997 r., sygnatura: C-130/95, zgodnie z którymi interpretacja przepisów prawa Unii Europejskiej nadmiernie zaimplementowanych podlega właściwości Trybunału Sprawiedliwości UE.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]
Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]
Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata