Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez DSL_Kunde
Dziękuję. W takim razie skonsultuję to z prawnikiem.
Ma tylko cienką ramkę dookoła.

Napisany przez kreis96

Cześć together,
czy są jakieś nowości w Twojej negocjacji z DiBa?
Pozdrawiam

Cześć together,
mój prawnik napisał do ING-Diba z dwoma celami. 1. Celem jest refinansowanie na bieżące warunki rynkowe poprzez pozostały kredyt bez wywoływania odwołania. Jeśli bank nie spełni tego życzenia, to zostanie wywołane odwołanie, a następnie będzie dążono do rozwiązania. Równocześnie zbadałem oferty porównawcze w bankach w przypadku pozostania celu 2. Dla kredytów z pełnym spłaceniem kapitału pozostałego do spłaty i około 15 lat okresu kredytowania otrzymałem oferty w zakresie od 1,8% do 2,6%. Pośrednicy tacy jak Interhyp (należący do Ing), Dr. Klein (zbyt drogi) i inny są nieprzydatni. Zostali pouczeni, aby nie składać ofert lub przedkładać oferty zbyt drogie. To tyle na ten moment.

Napisany przez DSL_Kunde
Dziś byłem także w Interhyp. Nawet zwrócili mi uwagę na klauzulę odstąpienia od umowy.

Napisany przez DSL_Kunde
Cześć, co się stanie z dotychczasowymi odsetkami i spłatami w przypadku odwołania?

Napisany przez together
Cześć kreis96,
dzięki za twoją informację. Otrzymałem ofertę od ING (płacąc 70% prowizji za wczesne wyjście z umowy), którą odrzuciłem. Zaproponowałem następujące rozwiązania:
- 1: jak Ty: refinansowanie na aktualnych warunkach rynkowych po pozostałym zadłużeniu, bez powodowania odwołania.
- 2: płacenie 30% prowizji zamiast 70%.
Czekam na odpowiedź od swojego prawnika i od ING.
Pytanie: Jak zdobyłeś porównawcze oferty i czy są one wiążące?
Pozdrowienia

Napisany przez Hanomag
[cytat=together">
Otrzymałem ofertę od ING (płacąca 70% VFE), którą odrzuciłem.
[/cytat]
Czy u Ciebie i w przypadku Kreis96 VFE jest naliczane od momentu odwołania?

Napisany przez Nowitzki D.
Czy jest sensowne już teraz zbierać oferty porównawcze? Jak długo obowiązują te propozycje banków? Jestem w kontakcie z moim bankiem od 2013 roku w związku z tą sprawą. Po wielu nieudanych próbach i nawet ofertach z mojej strony i ze strony banku dotyczących obniżonej prowizji, która nie spełniała moich oczekiwań, skorzystałem także z pomocy adwokata.

Więc mój adwokat rozpoczął kontakt z moim bankiem w lutym tego roku. Teraz otrzymaliśmy termin na mediacje na luty 2015 roku we Frankfurcie. Jak widać, minęło ponad rok.

Napisany przez mai172008
Cześć, również jesteśmy tutaj nowi i chcielibyśmy wiedzieć, czy ktoś już rzeczywiście, co jednakże wątpimy, bez adwokata i sądu, zdołał wyjść ze swojego finansowania nieruchomości tylko poprzez zrezygnowanie z umowy z powodu wadliwej pouczenia o prawie do odstąpienia?

Są tutaj wpisy z 01/2014, może ci użytkownicy mogliby coś na ten temat powiedzieć i podzielić się swoimi doświadczeniami, wiedzą i poradami?

Podpisaliśmy naszą umowę w lipcu 2008 r. z DKB. Kto jeszcze jest w DKB i mógł odwołać swoją umowę?

Kto w takiej samej chwili co my podpisał umowę finansowania nieruchomości z DKB?

Dziś online na WDR mogliśmy zobaczyć raport (niestety nie możemy przesłać linku), w którym DKB zwleka i na razie odrzuca wszystkie odwołania. Ponoć każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, ale komu zostanie przyznane odwołanie, a komu nie?

Bank najprawdopodobniej liczy na to, że wysokie koszty adwokackie i procesowe będą odstraszały? Czy istnieje możliwość zbiorowego pozwu, co zmniejsza koszty? A jak wysokie są koszty przy resztkowej sumie 310 000 €? Czy zawsze są one obliczane proporcjonalnie i według wartości sporu czy są ustalane?

Napisany przez 3ducnici
@Mainochwas...

Nie ma sensu, gdy Twój temat jest umieszczany jednocześnie w obu wątkach.

1. Staje się to niejasne.

2. Nic to nie przyspiesza

Napisany przez 3ducnici

Cześć, co się stanie z dotychczas wyrejestrowanymi odsetkami i spłatą w przypadku odwołania?

Zrób sobie trud i poświęć czas, aby samodzielnie przeczytać te dwa wątki...

Jeśli masz jeszcze pytania...chętnie odpowiem...

Napisany przez kreis96
Cześć razem,

Najprostszy sposób: wybrałem najtańsze banki zgodnie z rankingiem w prasie lokalnej i umówiłem się z nimi na spotkanie. Wcześniej poinformowałem banki o moim zamiarze złożenia odwołania w moim dotychczasowym banku i że w przypadku akceptacji odwołania potrzebuję oferty refinansowania. Dotychczas otrzymuję oferty od banków bez problemu.

Napisany przez kreis96
Cześć Hanomag,
nie dostałem jeszcze odpowiedzi od banku. Myślę, że jeśli bank zaproponuje VFE, to ją odrzucimy. Ponieważ jeśli złożę wniosek o odstąpienie od umowy i nie przyjmę oferty, to po co jeszcze VFE?

Napisany przez DSL_Kunde

Poświęć chwilę i samodzielnie przeczytaj te dwa wątki...

Jeśli masz nadal jakieś pytania...chętnie...

Przeczytałem ten wątek od pierwszej strony.
Chyba przeoczyłem sprawę z odsetkami.

Napisany przez kreis96
[Cytuj=Nowitzki D.;91861]Czy w ogóle ma sens teraz zbierać oferty porównawcze?

Kiedy Twoje bank w końcu zaakceptuje twoje odwołanie, natychmiast żąda spłaty Twojego zadłużenia w ciągu 30 dni. Zanim to się stanie, chciałbym mieć pewność i za plecami tej banku, mieć inną instytucję finansową, która zgodzi się na tę grę. Ponadto chciałbym wykorzystać oferty porównawcze, aby pokazać swoją pozycję negocjacyjną wobec obecnego banku i dowiedzieć się, co aktualnie jest na rynku. Uważam, że pomocne jest wywierać presję na bank.

Napisany przez Hanomag

Cytat od Nowitzki D.

Czy w ogóle ma sens już teraz zbierać oferty porównawcze?

Ponadto może on w oparciu o różnicę w oprocentowaniu ewentualnie żądać odszkodowania.

Napisany przez kreis96

Cześć kreis96,
dzięki za informacje. Otrzymałem ofertę od ING (płacąc 70% VFE), którą odrzuciłem. Zaproponowałem następujące rzeczy:
- 1: jak w Twoim przypadku: refinansowanie na bieżące warunki rynkowe na pozostałą kwotę bez wywoływania odstąpienia od umowy.
- 2: płacenie 30% VFE zamiast 70%.

Czekam na odpowiedź od mojego prawnika oraz od ING.

Pytanie: w jaki sposób zdobyłeś oferty porównawcze i czy są one wiążące?

Pozdrowienia

Cześć together,
mam jeszcze dwie pytania:
jak długo trwają Twoje negocjacje z ING?
na jakim etapie są Twoje negocjacje: WBL zostało już odwołane czy zagrożono odwołaniem WBL?
z którego roku i miesiąca pochodzi Twoje WBL?

Napisany przez Hanomag

Zaproponowałem następujące rzeczy:
- 1: taka jak u Ciebie: refinansowanie na warunkach rynkowych przez pozostałą kwotę bez wywołania odstąpienia.
- 2: zapłacenie 30% VFE zamiast 70%.

Drugiego punktu w ogóle nie zaoferowałem. Banki są bardzo twarde, chociaż są w błędzie. Jeśli będziemy równie silni, to ostatecznie sąd powinien orzec na naszą korzyść. Niestety, w wielu przypadkach RSV nie stoi po naszej stronie.

Napisany przez Sam
Tutaj aktualizacja odemnie, gdzie obecnie się znajduję. Bardzo wdzięczny za każdą ocenę ;-)

Napisałem do firmy Vertragswertcheck i zaproponowali mi następującą ofertę:

Koszty pozasądowego porozumienia: 297€ + VAT. Jeśli DSL Bank nie zgodzi się na nasze roszczenie i nie będziemy kontynuować postępowania, to na razie koniec związany z kosztami. W przypadku konieczności wycofania się i DSL Bank ustępuje, dostaną oni 21% zaoszczędzonej prowizji za przedterminową spłatę. (Tak, nasze ubezpieczenie nie obejmuje takiego przypadku z powodu nowej budowy) Ponieważ chcemy sprzedać w przyszłym roku, otrzymałem dwie propozycje: Przełączenie kredytu na zmienny oprocentowanie bez ustalania warunków do czasu sprzedaży (w przyszłym roku) w DSL Bank. Zaleta: Elastyczność dzięki krótkiemu okresowi wypowiedzenia bez opłacania prowizji za przedterminową spłatę. Uzgodnienie z DSL Bank, że przy sprzedaży nie będzie obowiązująca prowizja za przedterminową spłatę. Pan przy telefonie powiedział mi także, że ING-DiBa jest bardzo ugodowy. DKB niedługo też tak będzie, ale DSL Bank nadal jest trochę twardszym orzechem do zgryzienia jeśli chodzi o pozasądowe ugody.

Co myślicie??

Napisany przez 3ducnici

Oto aktualizacja odemnie, gdzie właśnie jestem. Jestem wdzięczny za każdą ocenę ;-)

Kiedyś napisałem do firmy Vertragswertcheck i zaproponowali mi następującą ofertę:

Koszty ugody pozasądowej: 297€ + VAT. Jeśli Deutsche Bank nie zgodzi się na nasze żądanie i nie będę dalej postępować, to to już tyle jeśli chodzi o koszt. Jeśli będziemy musieli odwołać się do prawa i Deutsche Bank ustąpi, to firma otrzyma 21% oszczędności od VFE.
(Tak, nasze ubezpieczenie nie pokrywa takiego przypadku związanego z nowym budownictwem) Ponieważ planujemy sprzedać w przyszłym roku, dostałem dwie propozycje:Przekonaj Deutsche Bank do zmiany na zmienną stopę procentową kredytu bez ustalania, do czasu sprzedaży (przyszłego roku). Zalety: Elastyczność dzięki krótkiemu okresowi wypowiedzenia bez płacenia VFE.Ustal z Deutsche Bank, że przy sprzedaży żadne VFE nie będą wymagane.Pan z telefonu powiedział również, że IngDiba jest bardzo ugodowy. DKB będzie niedługo również w taki sam sposób postępować, ale Deutsche Bank jest jeszcze trochę twardszym orzechem do zgryzienia, jeśli chodzi o ugody pozasądowe.

Co myślicie??

Myślę, że oni również wezmą 21% oszczędności od VFE, jeśli nie będziesz musiał odwoływać się i oni ustąpią wcześniej, prawda?

Jak długo jeszcze będzie trwał kredyt? Jaka jest obecnie jego stopa procentowa? Jak wysoka będzie oszacowana oszczędność od VFE?

Napisany przez Sam

Tak, Ducnici! Bez względu na odwołanie, 21% oszczędzonej prowizji za wcześniejszą spłatę zostanie pobrane.

W odniesieniu do oprocentowania (nominalnego) i okresu kredytu:
DSL #1: 4,40% (10 lat minęło we wrześniu 2016)
DSL #2: 4,45% (10 lat minęło w sierpniu 2017)
KFW: 3,95% (poprzez DSL Bank, 10 lat minęło w grudniu 2015)
(Powyższe dziwaczne podziały całkowitej kwoty kredytu były chyba konieczne ze strony banku. Nie mam pojęcia dlaczego.)

Szacowana oszczędności prowizji za wcześniejszą spłatę powinna wynosić gdzieś między 15 a 17 tysiącami euro. Jeszcze oficjalnie nie zwróciłem się o to do mojego banku, ale istnieje wiele kalkulatorów w internecie i każdy z nich wypisuje coś innego

Napisany przez Sam
@ducnici, dostarczyłem żądane dane. Czy masz jeszcze coś do przekazania?

Napisany przez 3ducnici

@ducnici, dostarczyłem żądane dane. Czy chciałbyś mi jeszcze coś przekazać

no cóż, większość pożyczek będzie wymagalna w ciągu najbliższych dwóch lat. Pytanie brzmi, jaka jest rzeczywista oszczędność na odsetkach...

Ze względu na długi okres kredytowania, nadal rozważyłbym próbę odwołania się do adwokata. Oprocentowanie Twoich spłaconych rat może być znaczne.

A może oni tylko porównują?

A 21% (chyba plus 19% VAT) stanowiłoby około 4300 euro z 17 tysięcy. Musisz pamiętać, że albo masz tę kwotę gotówką do dyspozycji, albo dodatkowo ją pożyczasz przy refinansowaniu. To generuje odsetki, musisz to uwzględnić, to zmniejsza Twój udział...

Jeśli prawnicy są dość pewni, że odniosą sukces poza sądem, to powinno podobnie wyglądać w sądzie.

Napisany przez Sam
Dziękuję za opinię. Jak wspomniałem, na razie nie potrzebujemy dodatkowego finansowania po sprzedaży domu.

W razie wszczęcia postępowania sądowego, straty i korzyści obu stron zostałyby porównane, co określiłoby wartość sporu. To tak naprawdę proces tzw. odwrócenia transakcji, jeśli dobrze to zrozumiałem.

Napisany przez RonMcDon
Moja sprawa została dzisiaj przekazana Rzecznikowi Praw Obywatelskich. Jestem ciekawy wyniku, zwłaszcza co on ma do powiedzenia (zaczął był prezesem BGH...i jego orzeczenia dotyczące banków i ubezpieczeń (ewentualnie swoje własne) są lekceważone i ignorowane...). Mam nadzieję, że pozostanie nadal tak neutralny jak kiedyś...i mam nadzieję, że teraz nie postępuje według zasady kto płaci, ten wymaga muzyki...

Napisany przez BenT
@Ron: Który bank? DSL Bank odpowiedziała (lub rzecznik Bankowego Zrzeszenia / Związku Banków) (Dział Prawny), że procedura ombudsmana jest ogólnie niedopuszczalna i decyzja mediatora nie może w żadnym razie zobowiązać DSL Banku. Pamiętaj, że jeśli kwota, o którą chodzi, przekracza 5000 euro, to nie jest to wiążące. Oczywiście, możesz wtedy pozwać do sądu, ale szanse na sukces zależą od decyzji sądu...
Ponadto należy wziąć pod uwagę aktualny czas oczekiwania w Bankowym Zrzeszeniu, który wynosi około 6-9 miesięcy...

Napisany przez kreis96
Cześć razem,

pojawiła się nowa informacja, w pierwszym piśmie od mojego prawnika pojawiła się od razu propozycja porównawcza. 2,45% na 10 lat, prowizja za wczesną spłatę nie jest problemem. Nie jestem jeszcze zadowolony i zamierzam przyjąć przeciwną pozycję (np. pełna spłata kapitału w celu osiągnięcia zera długu. To mogę uzyskać w innych bankach poniżej 2%.
Czy u Ciebie są jakieś nowe informacje? Nie otrzymałem od Ciebie odpowiedzi.

Napisany przez RonMcDon
@BenT: Nie jest to bank, chodzi tutaj o ubezpieczenie. Związany jestem więc z innym rzecznikiem ubezpieczonych. Dzwoniłem wcześniej. W międzyczasie stało się to możliwe (czyli widocznie nie robili tego wcześniej). Istnieje tam 10 000 euro limit. Powyżej tej kwoty nie ma obowiązku przyjęcia propozycji. Masz oczywiście rację, że wynik ten może być dla mnie dobrym punktem odniesienia, zarówno dla mnie jak i dla sądu. Jeśli dobrze rozumiem, bank musi być związany z tym rzecznikiem (na stronie internetowej nie ma DSL ani Postbank. Czyżby odchodzili z powodu dużej liczby spraw??). To jednak rzecznik sam powinien ci powiedzieć, czy jest to niedozwolone. Jeśli faktycznie nie są z nimi związani, to przecież on by im nie wysłał żadnego pisma. Nie rozumiem tego wszystkiego.

Napisany przez BenT
Problem w moim przypadku polega na tym, że kwota VFE wynosi zdecydowanie ponad 5000 euro, dlatego dział prawny DSL właśnie powiedział mi, że nawet jeśli decyzja mediatora będzie pozytywna dla mnie, to nie zobowiązuje ich to w rzeczywistości.

Napisany przez likasport
Od lipca 2014 roku kancelaria Gansel walczyła ze mną przeciwko DSL-Bank. Poza nieprzyjemnym listem odmownym ze strony DSL na razie nie ma żadnych nowych informacji. Człowieku, takie sprawy mogą się przeciągać, ale prawdopodobnie zakończą się sukcesem!

Napisany przez 3ducnici
Czy niektóre odpowiedzi tutaj lepiej pasują do wątku Doświadczenia z odwołaniem w grze Widerrrufsjoker??

viewtopic.php?t=11727

Tutaj chodzi przecież tylko o to, czy WRB jest uznawane za skuteczne czy nieskuteczne.

Stopniowo robi się tu niejasno...

Napisany przez horscht
Wreszcie ruszyła moja sprawa: LG zaplanowało termin na mediacje, ew. rozprawę główną, na marzec, na wniosek mojego adwokata, po obszernych korespondencjach między pełnomocnikami procesowymi, przedwczoraj.

Jesteśmy podekscytowani!

Napisany przez Hanomag

LG, na wniosek mojego prawnika, po obszernych korespondencjach między pełnomocnikami procesowymi, przedwczoraj wyznaczył termin na mediacje, ewentualnie też na rozprawę główną, w marcu.

Kiedy przekazałeś sprawę prawnikowi?

Napisany przez horscht
We wrześniu adwokat złożył odwołanie. Pierwsza rozmowa z prawnikiem odbyła się w marcu, a ubezpieczyciel potrzebował około trzech tygodni na decyzję dotyczącą pokrycia kosztów.

Napisany przez Joker2014
Cześć społeczności, muszę teraz zająć się ofertą, a moja kancelaria prawnicza ją odwoła... Według jego słów (miał już wiele do czynienia z bankiem), bank ten zwolni mnie z umowy bez opłat za wczesne wyjście. Reszta spraw wymaga procesu sądowego. Ponieważ mogę zaoszczędzić dzięki korzyści z oprocentowania i pozostałemu okresowi o około 16000 €, to mi wystarczy. Mam teraz jedno pytanie - muszę więc w ciągu 30 dni zwrócić pozostałą kwotę oraz standardowe oprocentowanie rynkowe... Co to dokładnie oznacza? Jak długo i w jakim zakresie muszę płacić odsetki? Do momentu odwołania płacę normalnie odsetki jak dotąd...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Joker2014,

Jaką kwotę nowy bank Twoim zdaniem powinien uznać jako sumę wykupu? Czy możemy zakładać, że nowo sfinansowana suma będzie również zaakceptowana przez dotychczasowy bank w trybie zaufania, jeśli jeszcze nic nie zostało wyjaśnione? Jak to wyobraża sobie Twój prawnik? Że będzie mógł zawołać do nowego banku, jak to może się skończyć lub zawsze kończyło??

Napisany przez Joker2014
Jeśli dobrze zrozumiałem...

Nowy bank otrzymuje podaną kwotę, która jest jeszcze zaległa.
Nowy bank udziela mi zgody na tę kwotę (+- kilkaset euro)
Nowy bank przejmuje tę kwotę od starego banku i uzyskuje prawa do hipoteki.

Więc jeśli odwołanie zostanie złożone, mam 30 dni na spełnienie warunków.
Mam także pytanie odnośnie standardowej stopy procentowej, która zostanie doliczona do pozostałej kwoty.

Napisany przez Joker2014
Tak sądzę, że mogę to wyjaśnić samodzielnie...

Jeśli nieprawidłowo, proszę o informację!

Po złożeniu odstąpienia, nie będę już płacił odsetek od tego daty i nie będę musiał płacić wcześniej uzgodnionych odsetek aż do dnia spłacenia przez nowy bank, lecz raczej rynkową stopę.

Napisany przez 3ducnici
Obowiązująca stawka procentowa rynkowa zostanie zastosowana tylko w przypadku kompletnego odwołania zamiast oprocentowania UMOWY kredytowej, jeśli było ono wyższe od rynkowego...

Co do procedury... bank określa pozostałą kwotę i czy kredyt zostanie spłacony w ciągu 30 dni... no cóż, kilka dni więcej czy mniej nie robi różnicy. Po upływie 30 dni bankowi przysługiwałaby odsetki za zwłokę, mówi się o 2,5% powyżej podstawowej stopy procentowej (obecnie około -0,73%, czyli wtedy 1,77%)

Dlatego... zachować spokój! ;-)

Ja sam bym złożył odwołanie. Za to prawnik bierze pieniądze. I to nie małe. Chyba że mówi, że się tym zajmie i jest to już zawarte w ryczałcie albo opłacie za pozasądowe porozumienie. Spróbuj skorzystać z kalkulatora opłat za usługi prawne. Jako wartość sporu wpisz kwotę kredytu. Chyba że prawnik uzna za wartość sporu zaoszczędzone środki, co byłoby uczciwe...

Najpierw zapytaj, inaczej oszczędności się zmniejszą!

Ale tak naprawdę te pytania powinny być zadane w innym wątku!

Tutaj chodzi tylko o to, czy możliwe jest uznane zastosowanie nieważności WRB!

Napisany przez Joker2014
Cześć ducnici!

Masz oczywiście rację! Zboczyłam z tematu.
Ok, więc tak jak ja to zrozumiałam, chodzi o odsetki..
Teraz jestem ciekawa, co dalej..

Napisany przez 3ducnici

Więc wierzę, że mogę to wyjaśnić sam...

Po złożeniu wycofania, nie płacę już od tego dnia odsetek i nie muszę płacić od tego czasu stawki odsetkowej, którą wtedy negocjowałem do dnia spłaty przez nowy bank, ale raczej standardową...

Cytat od Joker2014

...
Okej, więc tak jak zrozumiałem, chodzi o odsetki...
...

Mmm, teraz nie jestem pewien, czy to zrozumiałeś.

?

Jeśli złożysz wycofanie i uzgodnisz z bankiem zwolnienie się z umowy kredytowej bez opłaty VFE, to jest to ugoda pozasądowa. Faktycznie, mógłbyś dostać więcej.

Tylko w przypadku kompletnego rozwiązania, czyli z oprocentowaniem wpłat, kredyt zostanie oprocentowany stawką rynkową (jeśli jest niższa od stawki umownej).

W przypadku oczekiwanego rezultatu nie powinieneś się tym przejmować. Bank powie Ci, ile pozostałej do spłaty reszty długu jest do dnia X, a ty to spłacisz poprzez refinansowanie.

Tutaj też można to dobrze przeczytać:

Rozwiązanie umowy kredytowej poprzez wycofanie - Bez odszkodowania z kredytu o stałym oprocentowaniu?

Napisany przez Joker2014
Cześć ponownie,

ale nie o to mi chodzi teraz...
Wyjaśniam kwestię odstąpienia od umowy. Czy od tego dnia do zakończenia przez nowy bank nie będą obowiązywać standardowe stopy procentowe, czy pozostaną w tym okresie te same, które zostały wcześniej uzgodnione?

Napisany przez 3ducnici

Witaj ponownie,

ja aber das meine ich jetzt nicht..
Ja, mam na myśli odstąpienie. Od tego dnia do spłaty przez nowy bank - w tym okresie nie będą stosowane normalne stawki procentowe, czy pozostanie ona taka, jak uzgodniona wcześniej?

Jeszcze raz. Oświadczasz o odstąpieniu. Jeśli odstąpienie jest ważne, przysługuje Ci prawnie pełna rekompensata. Jednakże, prawdopodobnie trzeba byłoby skorzystać z pomocy prawniczej w drodze sądowej, aby to realizować.

Stawka procentowa rynkowa będzie obliczana przez cały okres, od udzielenia pożyczki do jej spłaty.
W zamian otrzymałbyś oprocentowane wpłaty np. z 5% od bazowej stawki procentowej.

Twój zamierzony sposób postępowania, czyli spłata bez opłaty za wcześniejsze wygaśnięcie, jest formą porozumienia. To, co Ty i bank uzgodnicie w tym porozumieniu, jest Waszą sprawą...

Moim zdaniem stawki pozostaną takie same do spłaty. Proces będzie przebiegał tak, jakbyś spłacał pożyczkę u innego banku po upływie określonego czasu trwania umowy.

Jeśli masz ubezpieczenie spłaty zobowiązań, które zapewniłoby pokrycie, inna droga byłaby bardziej wyboista, ale bardziej opłacalna!

Napisany przez NaTwoim13
Nie wiem skąd niektóre osoby, w szczególności Joker i ducnici, wzięli się na pomysł, że bank można spłacić w ramach ustalonej stopnia zabezpieczenie odsetek, a nawet jeśli nie potwierdza się to z góry, że możliwe jest to wraz z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę, nie ma nowej obietnicy ze strony innego banku i nawet jeśli udałoby się znaleźć „ślepy” bank, który zaoferuje nowe finansowanie do niejasnej spłaty, to jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ stary bank wcale nie musi przyjąć pieniędzy z drogi zaufania, czego w zasadzie nie robi.

Przede wszystkim skąd miałbyś dokładną kwotę spłaty wraz z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę w trakcie aplikacji o nowe finansowanie? Zazwyczaj to właśnie bank, który zostaje spłacony w ramach ustalonej stopnia zabezpieczenie odsetek, tego nie dostarcza, a jak już wspomniano, bez tego nie ma nowej obietnicy ze strony nowego banku.

Napisany przez Joker2014
Ok, to jeszcze raz...

Ducnici, tak jak piszesz, to dotyczące planowanego postępowania, to jest poprawne.. Więc prawdopodobnie będzie przebiegać to podobnie jak w przypadku normalnej wymiany związanej z odsetkami..
RSV mam, tak... Jednak oszczędzam w ten sposób już bardzo dużo i jestem zadowolony, szczególnie z punktu widzenia szybkiego załatwienia!

Noelmaxim, wydaje mi się, że nie do końca to zrozumiała Pani..
Fakt: Właśnie złożyłem odwołanie - Bank mówi, że oferujemy Państwu wyjście z umowy bez VFE na kwotę około 135.000 €. Nowy bank informuje mnie, że jestem odwołującym się i proponuje mi umowę pożyczki na tę kwotę 135.000 €. Podpisuję ją, a nowy bank zastępuje stary bank.. Dlaczego więc stary bank miałby się sprzeciwić, gdy oferta pochodzi od niego? Proszę mnie oświecić..

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Joker,

zupełnie przeoczyłem, że bank już Ci to zaproponował, przepraszam. W przeciwnym razie trzeba by to jeszcze raz opisać dla nieświadomych, że to wszystko nie jest takie proste i trzeba przestrzegać zasad gry.

Chciałbym teraz jednak wiedzieć, jaki bank był tak szlachetny i hojny.

Napisany przez DSL_Kunde

Od lipca 2014 roku kancelaria Gansel walczy ze mną przeciwko DSL-Bank. Poza jednym złym listem od strony DSL, jak dotąd nie ma nic nowego do zgłoszenia. Człowiek, co za maraton, ale przypuszczalnie zakończy się sukcesem!

Jestem również w DSL.
Jak Gansel rozlicza? Moje ubezpieczenie prawne płaci tylko w przypadku samodzielnie zamieszkałych nieruchomości ?
Moje jest wynajmowane.

Napisany przez Sam
Zdecydowałem się sprzedać Dom najpierw, zapłacić VFE z zastrzeżeniem i dopiero potem dochodzić swoich praw. W ten sposób będzie wygodniej walczyć.

Po zapytaniu w ciągu ostatnich dni u dużych pośredników o pożyczkę opartą na zmiennej stopie procentowej, otrzymałem raczej negatywną informację, co oznaczało, że chciałem odstąpić od umowy i potrzebna będzie pożyczka zmienna jako mostek (jeśli konieczny) do czasu sprzedaży. Tylko z okresem oprocentowania stałego proponowano mi pożyczkę. Nie potrafię oszacować, czy cała sytuacja byłaby inna, gdybym nie wspomniał o możliwości odstąpienia od umowy, albo czy sprzedaż domu w przyszłym roku była powodem... nie mam pojęcia.

Może jest w tym coś, że banki łączą siły przeciwko osobom odstępującym od umów.

Napisany przez 3ducnici
@Sam, skąd pochodzisz?

Napisany przez Sam
Main Taunus Kreis

Zapytano w PSD Bank, Commerzbank, Deutsche Bank i Gladbacher Bank (jeszcze nigdy o niej nie słyszeliśmy, ale powinni mieć świetne warunki!?!)

Napisany przez 3ducnici

Main Taunus Kreis

Zapytano u PSD Bank, Commerzbank, Deutsche Bank i Banku Gladbacher (jeszcze nie słyszeliśmy ale podobno mają świetne warunki!?!)

Spróbuj szczęścia w Sparda... Mamy tutaj dobre doświadczenia...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata