Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Temat: Dividium Capital Ltd.

Napisany przez forsum
Cześć Onki,

jak już wspomniałem... firma Intinvest powinna dawno zostać rozwiązana... przecież w 100% przeszła do firmy Dividium Capital... Zapytaj Finma, dlaczego istnieje postępowanie upadłościowe przeciwko firmie, która teoretycznie nie istnieje od marca tego roku? Może dostaniesz zrozumiałą odpowiedź...

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez fruehling
Witajcie wszyscy, którzy czytacie to forum. Istnieją dalsze dowody na to, że DC to oszukańcza firma, która rozpowszechnia kłamstwa (nie tylko za pośrednictwem tuby DC forsum): Josef Blashchak (który niedawno z przyjemnością przyjął nazwisko swojej żony) pisze na stronie internetowej DC (link: https://www.dividium.com/?L=0#24/DE/Firmen-%20und%20Gr%C3%BCnderportrait/) Jego kariera jako Stock Exchange Trader [uwaga: nowomodne pojęcia biznesowe zawsze dobrze się sprawdzają w piramidach finansowych] rozpoczęła się na drugiej ścieżce zawodowej [uwaga: pierwsza była przestępcza] z edukacją w 1994 roku w Chicago (USA) w International Banking Management School. I teraz proszę trzymać się: NIE ISTNIEJE żadna International Banking Management School NA ŚWIECIE, I TEŻ NIE w Chicago!!! Oszuści z DC są tak bezczelni, że publikują swoje sfałszowane życiorysy. No cóż, nie spodziewałem się niczego innego. Cytat kontynuuje się: To zdobyta tam wiedza przypadła na żyzną glebę talentu [uwaga: talent do oszustwa]... @forsum: Dlaczego ciągle nazywasz mnie papugą? Jedyną osobą tutaj, która ciągle powtarza to samo (!), jesteś TY! To powtarzanie składa się z zdań, takich jak "Powinieneś lepiej zbadać" lub "Gdybyś wykonał lekcje domową" itp. Jedyną osobą, która w ogóle nie odpowiada na pytania, nie podejmuje żadnych propozycji dyskusji i W OGÓLE NIE ROZWIJA TEMATU, jesteś TY! Ale to może mieć dobre powody! Bo podejrzewam, że jesteś opłacany przez DC za swoje brednie, które codziennie w nieskończenie nudnych powtórzeniach wygłaszasz... (łącznie z licznymi sprzecznościami. Można to obrócić, jak się chce, prawda?) I, na obciążenie podatników: tak, Pan Blashchak ma w tej dziedzinie doświadczenie! @onki: Obawiam się, że forsum po prostu nie ma aż tyle wiedzy... można to wywnioskować z ich niekończących się, bezwartościowych postów. Uwaga: oszuści z DC już wprowadzają najnowsze możliwości inwestycyjne - oczywiście znowu owiane tajemniczą otoczką poufności - do ludzi. To, co zawsze trzeba widzieć w piramidach finansowych: ludzie są wyzyskiwani i życia są niszczone. Widzieliśmy to już przy wielu oszukańczych inwestycjach. Ludzie tracą swoje oszczędności emerytalne, a dzieci utracone są z możliwości dobrej edukacji. W porównaniu z DC, Madoff był praktycznie socjalny... przynajmniej brał też od zamożnych... Pozdrowienia, Wiosna

Napisany przez sbs
@forsum:

Cytuję Pana:
Pozwórcy, którzy nie byli zainwestowani i mają zupełnie inne motywy, będą oczywiście jeszcze przez pewien czas obciążać podatników.

To jest bezczelność ponad miarę: Prezydent DC - Pan Blashchak - został skazany przez niemiecki sąd na karę pozbawienia wolności za oszustwo związane z odpadami. Odpady, których nie wyeliminował drogą oszustwa, musiały zostać kosztownie usunięte ZA KOSZT PODATNIKA. Tutaj czynisz sprawcę ofiarą!

Dzięki swojemu schematowi piramidy finansowej (przepraszam, ale to właśnie jest piramida finansowa!) wyzyskujesz naiwnych małych inwestorów, którzy nie mają potrzebnej wiedzy fachowej do oceny Twoich bajek. I robisz to w sposób bardzo podły - wypłacasz zyski pozorne, aby zachęcić inwestorów do dalszych (coraz wyższych) inwestycji. Ale uwaga dla wszystkich inwestorów: W przypadku piramidy finansowej pieniądze znikają dopiero wtedy, gdy system się zawali. Wszystkie wcześniej wypłacone zyski (to może działać przez wiele lat) stanowią jedynie wkłady innych inwestorów.

Jeszcze jeden mały przysmak, że twórcy DC nie pochodzą z sektora finansowego lub nie są wystarczająco kompetentni. Na stronie News na temat DC stoi:
Dlatego główny akcjonariusz firmy zabezpiecza wkłady kapitałowe wszystkich inwestorów, w tym uzyskane zyski.

Jak możecie zobaczyć w rejestrze handlowym, Dividium Capital jest Limited (Ltd.). Limited jest porównywalna z GmbH w Niemczech. I GmbH, tak samo jak Limited, nie ma akcjonariuszy, a ma wspólników. Tutaj po raz kolejny widać, że panowie prowadzący burdel, brat więzienny i kierowca ciężarówki chyba jednak nie są z branży. Takie proste błędy nie zdarzają się żadnemu ekspertowi.

Napisany przez forsum
Cześć Wiosno,

czy rozmawiałeś już kiedyś osobiście z H.B. czy też prowadziłeś z nim jakieś interesy? Czy wiesz, jakie projekty budowlane kierował w przeszłości?

W obszarze edukacyjnym zalecam dodatkową (ponowną) analizę, ponieważ mogłeś przeoczyć coś istotnego...

Ponieważ jako klient dysponuję niekwestionowanym dowodem na twoje oskarżenia, radzę ci poszukać pozytywnych argumentów... jestem przekonany, że je znajdziesz, jeśli tylko zechcesz... i ponownie podkreślam... H.B. jest współzałożycielem firmy DC... w tle pracują renomowani specjaliści, którzy do tej pory nie zostali przytoczeni... Pozory mylą... i to bardzo... dlatego moja rada... lepiej poczekać jeszcze kilka dni, niż zwiększać (zupełnie niepotrzebne) zamieszanie. Obecna krytyka i tak wkrótce ulegnie metamorfozie...

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez CFO
Forsum, daj sobie spokój! Aktualnie jest nas 4 przeciwko i 1 za DC na tym forum. Choć nie jest to reprezentatywne, to odzwierciedla jak małe wsparcie ma bełkot DC.

Więc: określ swoje poglądy i nie kładź zbyt dużej nadziei w zapowiedzi!

@onki, sbs, frühling, wyloguję się i jestem pewien, że cała ta gadanina jeszcze długo zostanie z nami.

Słodkich snów pełnych złota i nadmiernych zysków dla wszystkich

Napisany przez forsum
Cześć SBS,

również Tobie chciałbym przekazać radę, żebyś nie wierzył we wszystko, co pisze w gazecie. Gdybym tu podał swoje dane, na pewno pojawiłby się ktoś, kto napisałby... aha, ten... tak, ten nie został skazany, ale mimo to musiał odpowiadać jako dyrektor generalny spółki za doradcę zarządu, który popełnił kilka pomyłek i ostatecznie został na dłuższy czas urlopowany za pieniądze państwa. Czasami zdarzają się rzeczy w ukryciu, o których nie sądzilibyśmy, że to możliwe... Jeśli od czasu do czasu oglądasz program Stern-TV, wiesz o co mi chodzi...

Coś, o czym zapomniałem... Skąd masz bardzo interesującą informację, że H.B. jest teraz prezesem firmy? Naprawdę wiesz więcej niż ja.... Dzięki za informację...

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez CFO
@forsum
J. Blashchak
Prezydent

tak jest napisane na stronie internetowej Dividium - portret założyciela i firmy (możliwe, że nawet nie powinienem by to przeglądać)
Dalej w tekście jest napisane: Josef Blashchak (1957) to jeden z właścicieli i główny udziałowiec międzynarodowej grupy inwestycyjnej Dividium Capital Group Ltd. na Wyspie Man. W swojej roli prezydenta grupy, jest odpowiedzialny za strategię inwestycyjną.

Do przeczytania na:

Dividium Capital: Strona główna

(Przy okazji, za pomocą powyższego linku można ominąć głupią stronę startową z zapytaniem)

Mam podejrzenia, że nie znasz zbyt dobrze tej strony internetowej.

Jeszcze jedno, odnośnie Twojej wypowiedzi na temat błędów dyrektora. Brzmi to znowu jak: Moje zaangażowanie było ok, tylko inni spaprali. W takich sytuacjach ważne jest rozwijanie zdrowego podejrzliwości (cokolwiek by to znaczyło). Nawet w przypadku pozornie uczciwych dyrektorów z dobrą reputacją, warto od czasu do czasu przeprowadzić kontrolę. Z takim podejściem nieźle mi się dotychczas układało, ale również zdobyłem swoje doświadczenia w tej kwestii.

Dlatego: Sam skład założycieli i dyrektorów DC powoduje, że na początku sygnalizatory zapalają się na żółto, a potem na czerwono.

Ale za kilka dni dowiemy się, jak znów zapalą się na zielono. Do tego czasu:

Trzymaj się

Napisany przez sbs
Do @forsum: Czy kiedykolwiek odwiedziłeś stronę internetową DC? Raczej nie..moje cytaty pochodzą wszystkie z tej samej strony - jak już napisałem, na stronie jest napisane, że H. Blaschak jest prezesem DC.

Oprócz tego, że DC prowadzi piramidę finansową, stosuje również oszustwa poprzez prezentację fałszywych faktów: mówi się o głównym akcjonariuszu, chociaż spółka z ograniczoną odpowiedzialnością nie wydaje akcji. W życiorysie pana Blashchaka podana jest miejsce edukacji, które nie istnieje w Chicago. Naprawdę oburzające jest, kiedy ktoś taki mówi o moralności i etyce. Wydaje mi się, że nie macie żadnego honoru, czyż nie?

Przy okazji, DC nie powstało z International Invest. Data ta jest dostępna w rejestrze handlowym! Chociaż może to być prawdą w odniesieniu do pracowników itp. Prawnie DC nie powstało z International Invest, a sami wiecie, że w przypadku sporów sądowych istotny jest jedynie aspekt prawny!

Napisany przez forsum
Cześć CFO,

czy rzeczywiście dokładnie przyjrzałeś się stronie internetowej.

Jeśli nie, mam prośbę. Sprawdź proszę jeszcze raz, kto jest prezydentem w DC. Znajdziesz tę informację w stopce.

To zawsze te drobnostki, które krytycy często pomijają...

Oczywiście w zasadzie nie ma nic do zarzucenia Twoim przemyśleniom dotyczącym ostrożności i początkowego kwestionowania. Zakładam, że to jest oczywiste przed dokonaniem inwestycji.
Dlatego przy nowej decyzji mam również specjalistycznego prawnika zajmującego się inwestycjami tego rodzaju przy sobie. Bardzo wiele się od niego nauczyłem podczas wieloletniej współpracy. W sektorze budowlanym, w którym działałem, miałem do czynienia ciągle z pieniędzmi oraz pewnymi ryzykami dotyczącymi nie tylko personelu, dlatego podzielam Twoje podejście do kontroli w każdym przypadku.
Jeśli chodzi o DC, mogę oczywiście pisać tylko o mojej własnej inwestycji i możemy wierzyć lub nie informacjom, które otrzymujemy. Jednak jeśli są one poparte zrozumiałymi faktami, to nie ma powodów do wątpliwości... czyż nie?

To, że DC prezentuje się szerokiej publiczności poprzez wydarzenie i zaprasza do udziału prasę... DC od samego początku był wspierany przez renomowaną grupę doradczą specjalizującą się w bankowości w Anglii, co bez wątpienia jest jasnym sygnałem, że nie zamierzała się chować.
Mam nadzieję, że potrafisz za mną pójść.... Kto, w imię wszystkiego, prezentowałby się w ten sposób publiczności, gdyby naprawdę miał coś na sumieniu lub chciałby wprowadzać w błąd klientów?

Mogę wskazać Ci nie tylko jedno przedsiębiorstwo w Szwajcarii, które obiecuje znacznie większe zyski niż DC i jednocześnie gwarantuje 100% zabezpieczenie kapitału. Na temat tych firm, w tym banków, tutaj się nie czyta, i mają ku temu ważne powody. Ponieważ mam inwestycje między innymi w kilku tego typu instytucjach, znamy zbyt dobrze oświadczenia o poufności. Istnieją zrozumiałe powody, dlaczego ten proces jest konieczny. Często nie otrzymywaliśmy żadnych informacji z góry, dopóki nie podpisaliśmy odpowiedniego oświadczenia. Jednak po poznaniu faktycznych stopni zwrotu, można zrozumieć, dlaczego nie powinny one być ujawniane publicznie... i te stopy zwrotu są faktycznie osiągane!

Dlatego nie ma nic przeciwko rzeczowej krytyce, którą szukałem w tym forum. Jednak zupełnie nie zgadzam się z rozpowszechnianiem plotek, które, zakładając naszą wiedzę, są pompowane w sposób nieuzasadniony, nie robiąc wysiłku, aby spojrzeć nieco dokładniej. Oczywiście szkoda, że w tej fazie zaangażowanych jest tak niewielu partnerów i klientów. Ponieważ od czasu do czasu otrzymuję informacje zwrotne, znam również pewne powody, dlaczego tak się dzieje... Razem z Onki SBS Schneemann i innymi... zastanówcie się, czy to, co tutaj częściowo celebrujecie, faktycznie należy do kategorii krytyki...

Serdeczne pozdrowienia

Forsum

Napisany przez ADMCI4
@fruehling,CFO,sbs und onki: Kontynuujcie tak, jak dotychczas, ale trzymajcie ciśnienie krwi tam, gdzie jest jego miejsce, czyli na dole. Każde podekscytowanie jest daremne, przyjmijmy to sportowo. Wykonaliśmy nasze zadanie domowe i udowodniliśmy to wystarczająco - inaczej niż forsum, który czasem pisze tak, a czasem tak, bez względu na straty i sprzeczności. Ostatnio forsum osmieszył się w swoim wpisie (wczoraj o 22.29), pisząc, że jako były klient może jednak ocenić, że DC nie jest systemem piramidy. Rzadko się tak śmiałem.

Wszyscy wiemy, że właśnie klienci NIGDY nie podejrzewają, że zostali wciągnięci do systemu piramidy - chyba że są źli i decydują się na udział tylko dlatego, że wierzą, iż sprawa potrwa wystarczająco długo, aby mogli wyjść bez strat. Klient, który podejrzewa, że oferowany udział może być systemem piramidy, jako rozsądnie myśląca osoba trzymałby się z daleka.

Szczególnie do forsum: Zapytajcie ropokilka tysięcy inwestorów Phoenix, Amis lub Evantus itp., czy podejrzewali, że biorą udział w systemie piramidy i najprawdopodobniej stracą swoje oszczędności. Nikt tego oczywiście nie potwierdzi, ponieważ nie zakładali tego. Oczywiście, znowu przychodzisz z przewagą informacyjną nad nami, ponieważ masz bezpośrednią łączność z wewnętrznym kręgiem DC. I oczywiście obiecali Ci, że wszystko jest uczciwe. W świetle WYRZEK FAKTÓW, musiałbyś - zakładając, że faktycznie jesteś tylko inwestorem, za jakiego się podajesz - zmienić zdanie i nieustannie powtarzać, że osoby o złej wierze powinny zrekompensować rzekome straty.

Tymczasem wiemy, że Pan Blashchak twierdzi, że zdobył swoją wiedzę w dziedzinie inwestycji w akademii bankowej, która w rzeczywistości nie istnieje. Kolejny dowód potwierdzający podejrzenia dotyczące modelu oszustwa. Ponieważ tej instytucji nie ma, pozostaje tylko wniosek, że Blashchak nigdy nie ukończył takiej drugiej drogi edukacji. W przeciwnym razie nie musiałby kłamać. Mimo to jest prezesem firmy inwestycyjnej i odpowiada tam za strategię inwestycyjną, przynajmniej tak wynika z informacji na stronie internetowej DC. To kwestia, którą powinieneś się zająć, ale to Cię nie rusza. Więc pozostańmy przy jednym z Twoich ulubionych argumentów, że nie powinniśmy wierzyć we wszystko, co pisze w gazetach. A co z niekwestionowanymi faktami dotyczącymi skazanego, właściciela burdelu i byłego kierowcy ciężarówki? Och, rozumiem, my niewierzący powinniśmy wreszcie zacząć szukać pozytywnych argumentów. Przepraszam, ale jest obecnie zbyt wiele negatywnych spraw.

I proszę: Oszczędźcie nam (również powtarzanej) uwagi, że żaden inwestor nie jest zmuszany do inwestowania w DC. Metody sprzedaży są inne, małe ludziska są przekonywane absurdalnymi argumentami, aż zrozumieją, że DC - i tylko DC - jest rozwiązaniem ich problemów finansowych i że dobrobyt w końcu nadejdzie.

Śnieżynko

Napisany przez ADMCI4
Drodzy współpisarze na forum, dotychczas mało uwzględnianym tematem jest dlaczego działalność całej Grupy DC uległa zatrzymaniu, mimo że rzekomo jedynie niezależny oddział w Szwajcarii został zablokowany przez Finma uzasadnionie lub nieuzasadnione. Jak Finma może zablokować konta bankowe grupy firm z siedzibą w Douglas, na Wyspie Man, które mają oddziały w Anglii, Dubaju i Hongkongu? Jak w związku z tym mogą zostać zatrzymane działania handlowe w Londynie? Dlaczego wypłaty dla inwestorów uległy zatrzymaniu, którzy rzekomo nie zawarli umów z niezależnym oddziałem? Może ktoś może dostarczyć fakty na ten temat. (proszę nie spekulować)

Spojrzenie na rejestr firmy na Wyspie Man ujawnia jednak interesujące informacje. Fundusz Specjalistów DC jest w likwidacji, Zarejestrowany Agent odszedł, Rejestrator zagroził usunięciem firmy do dnia 05.10.2009, nazwa została zmieniona przez Rejestratora.

W przypadku pozostałych 4 spółek Dividium Capital zarejestrowanych na Wyspie Man, Zarejestrowani Agenci ogłosili swoją rezygnację dnia 10.07.2009. Odpowiednie dokumenty można uzyskać na stronie internetowej sądu rejestrowego. Czy są jakieś fakty na ten temat, które ktoś może podać? (proszę nie spekulować)

Link do rejestru to:

Companies Registry Public View

następnie kliknąć Nowe wyszukiwanie i wpisać Dividium Capital
pojawi się lista 5 spółek DC, które można wywołać klikając każdą z osobna, na dole można wyświetlić listę dokumentów powiązanych z daną firmą, tych dokumentów można uzyskać za opłatą, której zdecydowałem się nie wydać.

@ Forsum: Czy możesz podać informacje i fakty na ten temat?

@ wszyscy: Proszę nie odpowiadać spekulacjami itp., już wypowiedziano wystarczająco dużo.

Napisany przez ADMCI4
Również mam pytanie do forsum:

Piszesz w poście nr 405, że International Invest powinna w rzeczywistości zostać już dawno rozwiązana, ponieważ w całości została wchłonięta przez DC. Dlaczego więc International Invest nadal ma zostać rozwiązana, zlikwidowana czy nawet postawiona w stan upadłości? Proszę mi to wyjaśnić na przykładzie niemieckiego prawa przekształceń. Po prostu nie rozumiem.

Schneemann

Napisany przez CFO
@forsum To dokładnie to, co budzi wątpliwości co do powagi DC. W profilu firmy i założyciela wymieniony jest Josef Blashchak jako prezes (co by to nie znaczyło), w impressum wymieniony jest tylko Achim Volk. Czy DC przeprowadza test uwagi? Czy buduje swoją stronę internetową w taki sposób, że nie działa funkcja kopiuj/wklej, aby w tym forum można było pokazać jeszcze więcej sprzeczności? Faktem jest, że DC do tej pory nie potrafiła przedstawić faktów, dlaczego model biznesowy działa. Ta tajemniczość powoduje, że poszukuje się poszlak, a ostatecznie również wchodzi się w spekulacje. Czy to jest nielegalne? Szerzenie pomówień? Sądzę, że nie, gdy czytam o UBS i o złej prasie zarówno w Szwajcarii, jak i w USA. Czy UBS pozywa za szerzenie pomówień, chociaż w obiegu są najbardziej dzikie spekulacje? Tak więc nawet przy zebranych przez nas faktach, poszlakach zawsze będzie miejsce na spekulacje. Wypowiedzi gościa są bardzo interesujące i wskazują na.... (ale oczywiście, bez przypuszczeń) Więc Szwajcaria, Niemcy, Anglia zostały już zbadane, teraz pewnie (przypuszczenie) ruszamy w kierunku byłych państw GUS i Rosji. Dlatego polecam protagonistom DC, aby zorganizowali sobie porządna ochronę osobistą. W tych krajach nie wszystko reguluje się za pomocą ustawodawcy. Oszukani często nie mają takiej samej cierpliwości jak na Zachodzie Europy. Zdarza się, że powietrze wokół szyi staje się trochę rzadsze, albo zawartość ołowiu znacząco wzrasta, jeśli rozumiecie, co mam na myśli... Przez moich słowackich przyjaciół - również pracujących w dziedzinie finansów - zabezpieczyłem preemptive warning dotyczący DC i wysłałem im link do tego forum. Wszyscy świetnie mówią po niemiecku i rosyjsku.

Napisany przez Common Sense
@forsum

Cytaty z postów 408 i 413: „H.B. jest współzałożycielem firmy DC... w tle pracują renomowani specjaliści, którzy dotąd nie byli cytowani... Pozory mylą... i to ogromnie...” „DC był zresztą od samego początku towarzyszony przez renomowaną grupę konsultingową specjalizującą się w bankowości w Anglii, co zresztą stanowi jasny sygnał, że nie zamierzano się chować. „

No cóż, rzeczywiście, powiedział Pan coś prawdziwego, bo pozory naprawdę mylą ogromnie. I faktycznie, w przypadku Dividium i International Invest są inne postacie, które przyczyniają się do tego, aby Blashchak i Co. mogli wydobyć ludziom pieniądze z kieszeni. Jest mowa na przykład o Janosie Palko-Seitzingerze i jego firmie CompanyLive. CompanyLive pomogła Dividium albo International Invest osiedlić się w Londynie. Tą samą usługę CompanyLive świadczyła także dla neonazisty i zaprzeczającego Holokaustowi Jürgena Riegera. Jego nielegalna w Niemczech fundacja Wilhelm Tietjen-Stiftung für Fertilisation nadal mieści się pod tym samym adresem co CompanyLive Seitzingera i International Invest Blashchaka (co można łatwo sprawdzić za pomocą linku z wpisu 398 do brytyjskiego rejestru handlowego Company House).

Pod każdym kamieniem, który się odwraca w przypadku Dividium, znajduje się więcej nieprzyjemności.

C. Sense

Napisany przez CFO
W poście nr 83 z dnia 15.4. wskazałem na Palko-Seitzingera. Tematem dyskusji stron zwolenników było raczej: Niech pan udowodni..., można też zepsuć coś w wyniku nadmiernego rozmawiania... itd.
Organizowanie wydarzenia nie dowodzi jeszcze, że organizacja jest czysta, Madoff też miał liczne publiczne wystąpienia.

Napisany przez forsum
Kochana wspólnoto czytelników,

naturalnie istnieją inni krytycy, którzy próbują obalić przedsiębiorstwo, bowiem świat bankowości jest duży, a wiedza osób zaangażowanych niewielka... przynajmniej tak się wydaje. Dlatego zalecam poczekanie na kilka istotnych pozycji. Na pewno stanie się naprawdę interesujące, gdy pewne fakty będą znane... Jednakże zakładam, że pojawią się również inwestorzy, którzy postawią poważne zarzuty krytykom, gdyż według mnie nieprzynoszone zyski są również stratą. Niemniej jednak można mi odmówić kompetencji. To, co dzieje się na moim koncie, nie zostanie przez to jeszcze wkrótce opublikowane... Ponadto jestem przekonany, że praktycznie w każdym przedsiębiorstwie znajdzie się osoba z przeszłością... Jednakże nie zgodzę się z tym poglądem... Raz źle, zawsze źle... Fakty wkrótce wyraźnie przemówią, co najmniej większość krytyków powinna zamilknąć, o ile pozostało im jeszcze trochę godności. Dziwne jest, że żaden poszkodowany inwestor się nie zgłasza, nie sądzisz?

W tym forum dominują głównie krytycy... bardzo prawdopodobnie byli pośrednicy, którzy nie otrzymali swoich wynagrodzeń z powodu niezgodnego postępowania. Kto inny miałby pomysł, by poświęcać swój czas na pisaniu postów. Chętnie zainwestowałbym ponownie w DC, ponieważ najnowsza oferta jest praktycznie genialna. Być może są również zainteresowani, którzy podzielają moje zdanie...

Serdeczne pozdrowienia

Forsum

Napisany przez ADMCI4
@forsum: Wydaje się, że nadal nie chcesz zrozumieć, że działalność gospodarcza - przynajmniej w Szwajcarii - została zakończona przez FinMa, ponieważ DC prowadził działalność bez zezwolenia, która wymaga zgody. Winę za opisywane przez Ciebie nieszczęście nie ponoszą krytycy, może w końcu to sobie uświadomisz.

Może warto zastanowić się nad swoimi roszczeniami o odszkodowanie i wziąć pod lupę szefów korporacji DC, bo to właśnie oni uważali, że mogą lekceważyć ustawowo wymagane zezwolenie. Problem polega na tym, że z twojego punktu widzenia ci kolesie są niewinni. Wygląda na to, że nic nie da się zrobić dla Ciebie...

Schneemann

Napisany przez CFO
@Forsum

Drodzy Czytelnicy, brzmi to prawie jak przemówienie z Kościoła Syjonu. Jednak tutaj nie będziemy się wdawać w spekulacje.

Jeśli inwestorzy występują przeciwko Finma ze względu na utracone zyski, na przykład, akcjonariusz UBS mógłby wystąpić przeciwko USA, których urząd skarbowy poprzez swoje żądania powoduje ogromne straty bankowi i tym samym znacząco obniża wartość akcji.

Jak już wielokrotnie wspomniano, jesteśmy ciekawi faktów, które się rozwiną, tak szybko jak to miało miejsce w kwietniu.

Krytycy ucichną, gdy pokażą szacunek. Czyli jeśli krytykujący zawsze krytykują, to czy są bez szacunku? Jeśli tak, to CFO już teraz może zostać umieszczony na liście krytyków bez szacunku.

Emerytowani pośrednicy wprowadzają jedynie spekulacje, a nie fakty. Dlaczego wielu inwestorów nie zgłasza się, czekając na swoje pieniądze? Albo dlatego, że nie zadeklarowali swoich pieniędzy, albo obawiają się kary za udział w schemacie piramidy finansowej. To tłumaczenie Smutasa zostało podane już wcześniej.

Twój zaxydialny film promocyjny Chciałbym ponownie zainwestować w DC, ponieważ najnowsza oferta jest niemalże genialna zdradza wiele. Dlaczego niemalże? Co tu jest nie tak?
Po takim oświadczeniu omijałbym szerokim łukiem każdą ofertę od DC.

Z burzowymi pozdrowieniami (odnosząc się do pogody)

CFO

PS: Jeśli firma otrzymałaby od Josefa Blashchaka licencję na instytucję finansową, byłoby to tak, jakby mianować kleptomanem detektywem w domu towarowym

Napisany przez fruehling
hallo forsum,

ihre psycho-tricks sind echt hervorragend. DC hat ihnen bestimmt eine schulung gegönnt, mit dem titel:

wie beeinflusse ich unbedarfte leute und bewege sie zum investieren in ein schneeballsystem

lektion 1: wir verumglimpfen Banken, damit unsere eigene unzulänglichkeit nicht auffällt
lektion 2: wir verunglimpfen kritiker, in der hoffnung sie mundtot zu machen
lektion 3: kritiker werden niedergequatscht
lektion 4: wir drehen und wenden auch unsere eigenen aussagen, bis der kunde investiert
lektion 5: wir verdrehen die tatsachen, bis zum schluss die täter zu opfern werden
lektion 6: wir erzeugen mitleid (es muss doch vergebung für herrn blashchak geben)
lektion 7: wir tun so, als wären wir religiös, was eine weisse moralische weste erzeugen soll
lektion 8: wir ignorieren auf jeden fall ALLE fakten!
lektion 9: wer uns nicht glaubt, den diffamieren wir und lassen ihn als total dumm dastehen
lektion 10: wenn uns keine argumente mehr einfallen (wir müssen ja ständig welche erfinden), zeigen wir überheblichkeit und arroganz
lektion 11: wir machen kritiker grundsätzlich lächerlich
lektion 12: wenn punkt 11 nicht gut ankommt, zeigen wir unerwartet verständnis
lektion 13: wir verdrehen hol- und bringschuld - der kunde soll beweisen, welche investionen DC macht
lektion 14: wir machen die leute glauben, dass sie etwas ganz besonderes seinen
lektion 15: sie machen die leute glauben, dass sie zum kreis der wenigen auserwählten gehören, die dieses super angebot von DC bekommen
lektion 16: lektion 15 rechtfertigt auch die geheimniskrämerei - nicht jeder darf ja von diesem megaangebot erfahren
lektion 17: wir verwirren den kunden soweit mit der david-strategie, bis er sich als goliath fühlt und NOCH MEHR geld in die superneuesten angebote (also auf die privatkonten von blashchak und co.) steckt
...

man merkt, dass sie gerade urlaub haben. sie haben somit den ganzen tag zeit, immer schnell auf jeden beitrag nonsens zu schreiben, einfach nur damit ihr name immer als aktuellster im forum steht. und dabei wollten sie sich doch erst vor wenigen tagen für längere zeit aus dem forum verabschieden
doch auch das gehört alles zur DC strategie. lektion 25: steter tropfen höhlt den stein.

zitat forsum von heute:
Es gibt hier im Forum überwiegend Kritiker... sehr wahrscheinlich ehemalige Vermittler, welche ihre Vergütungen aufgrund von vertragswidrigem Verhalten nicht erhalten haben. Wer sonst würde auf die Idee kommen und seine Zeit für das Schreiben von Beiträgen einbringen.

das ist wirklich eine super behauptung, doch ich bin kein ehemaliger vermittler. ich habe meine gründe bereits zu genüge kundgetan, mich hier zu äussern. dagegen ist es viel wahrscheinlicher - auch im hinblick auf ihren aktionismus und die vehemenz ihrer beiträge - dass sie von DC eingekauft sind. wahrscheinlich sind sie die scharfzüngige vertrieblerin auf den DC vermittlungsveranstaltungen in frauenfeld, die kritisches hinterfragen sofort abgebügelt hat. oder sie sind doch einfach petra scherm, die sich ja dummerweise mit ihrem namen zu DC geäußert hat

viele grüsse,

frühling

Napisany przez forsum
Cześć Wiosno, Znowu jesteś bardzo szybka z twymi twierdzeniami... Jeśli zechciałabym przekonać inwestorów na forum do inwestycji, nie miałabym z tego korzyści. Poza tym firma, co najmniej obecnie, nie oferuje już inwestycji na bazie pierwotnego systemu. Jeśli jednak dysponujesz 1 M, możesz być w stanie dokonać naprawdę opłacalnej inwestycji za pośrednictwem DC. Co do mojego czasu na wakacje, masz oczywiście rację. Wykorzystałam ten czas, aby przyjrzeć się niektórym kwestiom pobieżnie. Jednak nie muszę już trudzić się komentowaniem wszystkich krytycznych wpisów, ponieważ to DC wkrótce przejmie tę rolę. Jako potencjalny recydywista, jestem jedynie zainteresowany dodatkowymi informacjami i uważam dyskusję za bardzo interesującą. Jednakże, patrząc na informacje, jakie mamy dotyczące wpisów tutaj na forum, istnieje istotna rozbieżność. No cóż... zobaczymy, co DC opublikuje w ciągu najbliższych dni... Pozdrowienia Forsum

Napisany przez ADMCI4
@ forsum

W moim dzisiejszym wpisie zapytałem, dlaczego działalność handlowa DC Group w Londynie została wstrzymana tylko dlatego, że Finma zablokowała oddział w Frauenfeld. Niejasne jest również, dlaczego DC Group na Wyspie Man pokazuje oznaki rozpadu tylko dlatego, że szwajcarskie biura, które miały być już rozwiązane, złapały katar.

Pomimo zadania bezpośrednich pytań, nie udzieliłeś dotąd odpowiedzi. Czy mogę prosić o wyjaśnienie?

Napisany przez fruehling
Cześć forsum,

widzisz, i znów otwiera się przepaść niejasności. Według moich informacji inwestycja nie powinna zaczynać się dopiero od 1 mln! Albo ja, albo ty jesteśmy źle poinformowani (oprócz tego, gdzie jest znowu strategia david z 1 mln? A może ty też jesteś takim davidem, który ma milion na koncie?

Prawie nie komentujesz wpisów i nie odpowiadasz na pytania. Ale to chyba część strategii DC. Zresztą długo czekamy na klarowne informacje. Ale to należy do lekcji 18: prowadzimy taktykę okłamywania (co z kolei ma związek z lekcją 16)

Lekcja 19: udajemy bardzo miłych i serdecznych (i podpisujemy się z bardzo osobistymi serdecznymi pozdrowieniami)

Pozdrowienia,

Wiosna

Napisany przez CFO
@forsum

Czy celowo wybrałeś swój pseudonim czy to zbieg okoliczności, że może być on kojarzony z firmą oszustów:

Fil Forsum Investments Ltd. - Fil Forsum Investments Ltd.: Faule Bankgeschäfte - Meldung - Stiftung Warentest - test.de

Cytat z artykułu:

Wcześniej inwestorzy muszą podpisać oświadczenie intencyjne. Potwierdzają w nim, że ani firma, ani pośrednik nie zachęcali ich do inwestycji, i że sami z własnej woli zwrócili się do Fil Forsum Investments Ltd. w celu uczestnictwa w „rzetelnej prywatnej inwestycji zabezpieczonej w banku o wysokim zysku”. Wygląda na to, że Fil Forsum Investments Ltd. chce w ten sposób uniknąć odpowiedzialności za fałszywe obietnice.

Cóż za zbieg okoliczności.........

Ale nie chcemy snuć domysłów i zaczekajmy, jaka objawi się nam iluminacja na temat inwestycji w wysokość miliona euro, kwoty, którą większość oszukanych inwestorów DC ma w kieszeni.

Napisany przez forsum
Wiosno, witaj,

krytykowano mnie za użycie określenia prawie genialna inwestycja. Faktycznie istnieją warianty inwestycyjne oferujące znacznie powyżejprzeciętne stopy zwrotu pod warunkiem, że całe środki są w pełni zabezpieczone na własnym koncie bankowym. Słowo prawie użyłem głównie dlatego, że jest to możliwe dopiero od 1 mln euro. Istnieją jednak banki, które oferują formę zabezpieczenia już od 500 tys. euro, a stopy zwrotu są jeszcze wyższe. Mam nadzieję, że teraz moje wyjaśnienia są jasne dla wszystkich. Wiele razy wspomniałem, że nie ujawnię poufnych informacji na forum publicznym i nie zmienię tego... także z uwagi na Państwa... Odpowiedziałem zawsze na odpowiednie Wiadomości prywatne...

CFO Moja Pseudonim może mieć związek z wieloma rzeczami, ale na pewno nie ze wskazaną przez Państwa opcją odnoszącą się do byłej lub aktualnej firmy. Ponadto od wielu lat mieszkam wiele kilometrów od Niemiec. Nazwa ta wynika jedynie z sytuacji związanej z moim imieniem... mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę.

Poszkodowani inwestorzy - powinniście dobrze o tym pamiętać - przynajmniej w odniesieniu do zainwestowanego kapitału w DC, nie będą mieli możliwości. Proszę trochę jeszcze zaczekać lub dowiedzieć się, dlaczego w normalnych warunkach, przy odpowiednim kapitale bazowym, który powinien być dostępny dla inwestora, co najmniej dla DC zadłużonego, już nie jest to możliwe. Do końca sierpnia wszystkie wątpliwości powinny zostać rozwiane...

Pozdrawiam
Forsum

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ mój wczorajszy post nie został opublikowany, spróbuję ponownie:

@ Forsum
Wczoraj w swoich postach nie odpowiedziałeś na mój post ani na moje pytania dotyczące informacji z rejestru handlowego Wyspy Man, dlatego ponownie zadaję proste pytania bezpośrednio do Ciebie:

Dlaczego grupa DC na Wyspie Man wykazuje oznaki likwidacji?

Dlaczego działalność handlowa w Londynie zamarła tylko dlatego, że w Szwajcarii zablokowano działający w zależności filię przez Finma?

Jak fundusze niezależnych firm spoza Szwajcarii mogą być blokowane na kontach zagranicznych w Wielkiej Brytanii, ZEA i Hongkongu przez działania Finma, prowadząc do braku wypłat dla inwestorów i wierzycieli?

Czy możliwe jest, że DC faktycznie skończyły się środki i od kwietnia trzeba czekać na nowe finansowanie dla firmy lub jej następców?

Napisany przez ADMCI4
@fruehling
Zauważyli Państwo coś? forsum wprowadził nas do lekcji 26:
Od teraz możliwie tylko duże pieniądze (od 1 mln złotych)

@forsum:
Znowu te głupoty, ponieważ najpierw w Państwa wpisie piszą, że DC wpadła na niemal genialny inwestycję powyżej 1 mln €. Kiedy zwracam uwagę na to niemal, mówią Państwo teraz, że pełne zabezpieczenie jest możliwe dopiero od 1 mln, ale jednocześnie wyjaśniają, że istnieją banki (definiowane jako licencjonowane instytucje kredytowe), które oferują coś takiego już od 500 tys. €. I to nie koniec, inwestycja bankowa z niższym limitem ma być nawet bardziej opłacalna niż super oferta DC. Czy zaczynają Państwo już reklamować w przeciwieństwie do DC instytucje o renomie? Przecież to Państwo tutaj jest gorącym wielbicielem cudownego, etycznego i moralnie bez zarzutu pomysłu na pomnażanie pieniędzy, wymyślonego przez najlepiej poinformowanych inwestorów. Nie mogą Państwo po prostu stwierdzić tutaj, że banki działają już przy mniejszych kwotach inwestycyjnych i lepszych stopach zwrotu.

To trudne do zrozumienia. Nawet bałwanowi teraz robi się zimno

Napisany przez onki
Cześć Forsum,

zanim zaczniecie tu promować nowe modele inwestycji DC od 1M€, 0,5M€ lub nawet tylko 0,0001M€, warto zauważyć, że przynajmniej mi znany inwestor nie odzyskał swoich (znacznych) wpłaconych środków od DC.

Państwa obietnica, że WSZYSCY inwestorzy odzyskają swoje środki do końca miesiąca, nie będzie dotrzymana.
I proszę pana Forsum, nie próbuj ratować się weekendem, mówiąc że wypłata zostanie dokonana w poniedziałek....

Wszelkie dalsze dyskusje na ten temat są zatem zbędne. DC może mi dostarczyć nawet dokumenty potwierdzone przez samego papieża - jeśli obiecane zwroty pieniędzy powierzonych jako depozyt nie zostaną dokonane, to ważniejsze niż wszystko inne.

Napisany przez forsum
Cześć Onki, Chciałem zwrócić uwagę, że odpowiadam na prywatne wiadomości... Otrzymałem potwierdzenie od wielu osób, których znam osobiście, że otrzymały środki. Jednak faktycznie są także tacy, którzy jeszcze czekają... Według informacji od DC środki powinny być dostępne do końca tego miesiąca... Pozdrowienia Forsum

Napisany przez onki
Cześć Forsum,

uważam, że fakt, iż DC promuje nowe modele inwestycji odnośnie Ciebie i jednocześnie nie wypłacił jeszcze inwestorom z poprzedniego modelu, jest sprawą, która może zainteresować kilka osób - dlatego powinniśmy powstrzymać dyskusję na prywatne wiadomości w tym kontekście. Nie sądzisz?

Napisany przez forsum
Cześć Onki,

nie dziwi mnie dalej, że z łatwością przekręcasz jasne i jednoznaczne fakty według własnego widzimisię. Myślę, że dostajesz zapłatę za szerzenie plotek i raczej nie udowodnisz mi przeciwnego....

Punkt 1) Kto powiedział Ci, że sprzedaję produkty o wartości powyżej 1 mln? (Mój komentarz był... są nawet lepsze inwestycje...)

Punkt 2) Skąd masz informację, że DC oferuje inwestycje od 500 tys. EUR? (Mój komentarz... są banki, które oferują zabezpieczone inwestycje o tej skali, nawet z wyższymi zyskami)

Chciałbym cię ponownie poprosić, aby nie przekręcać jasnych faktów według swoich zachcianek!!!

Czy może przestałaś/łeś czytać?

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez imaisi
Gratulacje Forsum, tak trzymaj

Napisany przez finpap
Hej Forsum,

w ostatnich tygodniach z przyjemnością śledziłem ożywioną wymianę zdań. Wierzę, że wystarczająco dużo zostało już powiedziane. Teraz czas na działania.

Ponieważ wyraźnie dysponuje Pan dobrymi relacjami z Dividium, być może mógłby Pan zasięgnąć informacji, dlaczego nadal nie otrzymałem swoich pieniędzy, dlaczego ciągle mnie odsuwano i kiedy mogę spodziewać się wpłaty na moje konto.

Mój numer depozytowy to: 3766.

Zgodnie z Pańskimi słowami, które pokrywają się z informacją, którą otrzymałem telefonicznie od Dividium, powinienem otrzymać swoje pieniądze do końca lipca.

Muszę dodać, że jakiś czas temu wszyscy inwestorzy zostali poinformowani e-mailem, że w celu wypłaty kapitału powinni odesłać odpowiedni dokument do Dividium. Tego samego dnia odpowiedziałem zarówno e-mailem, jak i tradycyjną pocztą, prosząc o wypłatę kapitału.

Więc byłem jednym z pierwszych, którzy odpowiedzieli bezpośrednio po otrzymaniu wiadomości e-mail, tego samego dnia. I tydzień później, po zapytaniu Dividium, poinformowali mnie, że zarówno mój e-mail, jak i list dotarły. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby dokonać wypłaty. Ponadto wypłaty będą dokonywane w kolejności według daty otrzymania dokumentów.

Jako jeden z pierwszych inwestorów, którzy złożyli wniosek o wypłatę, powinienem być jednym z pierwszych, którzy odzyskają swój kapitał.

DO DZISIAJ nic nie zostało zaksięgowane.

Mamy więc dokładnie tydzień czasu do końca lipca.

Czas ucieka...

Jeśli do końca lipca, czyli do piątku 31.07.09, moje pieniądze nie znajdą się na moim koncie, zrezygnuję definitywnie z mojego kapitału.

Ponadto w takim wypadku na tym forum na pewno poinformuję wszystkich, że nie otrzymałem mojego kapitału. Wtedy będziemy wszyscy mieć jasność i wtedy, drogi Forsumie, jeśli nie otrzymam swoich pieniędzy, lepiej nie udzielaj żadnych komentarzy, że wszyscy odzyskamy nasze pieniądze.

Nie będę akceptował żadnych dalszych obietnic lub wymówek ze strony Dividium, termin końca lipca został mi uczyniony obligatoryjnie, również przez Pana, właśnie tego zostanie Pan teraz oceniony.

Jeszcze raz mój numer depozytowy: 3766.

Jeśli JA nie otrzymam moich pieniędzy, jestem pewien, że ŻADEN inwestor nie odzyska swoich pieniędzy. Nie inwestowałem tam zbyt dużych kwot, więc wypłata nie powinna stanowić problemu.

Jeśli do wyznaczonego terminu nie odbiorę swoich pieniędzy, mimo ustnego zapewnienia do końca lipca, proszę zrezygnuj zaś w tym forum z twierdzenia, że wszyscy inwestorzy odzyskają swoje pieniądze.

NIKT W TYM FORUM JUŻ W TO NIE UWIERZY!

Oczywiście z przyjemnością będę informował tutaj pozytywnie, jeśli ostatecznie otrzymam swoje pieniądze, choć nie przewiduję takiego scenariusza.

Z poważaniem,

frank

Napisany przez forsum
Cześć frank,

jeśli śledziłeś ostatnie komentarze uważnie, powinieneś zauważyć, że niektórzy inwestorzy otrzymali środki. Omówiono również powody, dlaczego nie wszyscy otrzymali środki. Jeśli wyślesz mi wiadomość prywatną, udostępnię Ci odpowiednie źródło informacji.

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez onki

Cześć Onki,

Czyżbyś zapomniał jak czytać?

Cześć Panie Forsum,

W odniesieniu do Twojego postu 434 chciałbym tylko powiedzieć, że wyraźnie sam musisz nie być biegły w powołanej wyżej działalności.

Mój przez Ciebie skrytykowany post pozostawia tylko jedną możliwą interpretację, która brzmi:

Nie obchodzi mnie, czy Dividium sprzedaje inwestycje od 1M€, 0,5M€ czy nawet tylko 1 cent, przez kogoś innego. Dopóki inwestorzy posiadający stare inwestycje DC mają niespłacone zobowiązania, nie ma sensu dyskutować tutaj o nowych inwestycjach w DC - niezależnie od jakichkolwiek świadectw czy innych proroctw, DC jest po prostu NIESZCZERA.

Napisany przez onki
Chciałbym ponownie poprosić WSZYSTKICH poszkodowanych na tym forum, aby zignorowali powtarzające się prośby Forsuma, aby skontaktowali się z nim w formie wiadomości prywatnych.

Proszę nie zapominać, że do tej pory sami nie doszliście do zadowalającego rozwiązania z DC - inny klient DC również nie będzie w stanie Wam pomóc.

Proszę kontynuować dyskusję tutaj, na publicznym forum, aby Wasze informacje były dostępne również innym cierpiącym.

Dziękuję!

Napisany przez forsum
Dziękuję Ci Onki,

interesujące jest to, że inwestorzy, którzy otrzymali środki zazwyczaj w krótkim czasie, lub teraz wiedzą, jaka jest przyczyna opóźnienia i dlatego nie wypowiadają się już negatywnie. Jasne jest, że jeśli odpowiedni pośrednik nie jest poinformowany, to nie będzie w stanie przekazać odpowiednich informacji, co skutkuje zirytowaną reakcją inwestora.

Ale mam jeszcze jedno pytanie... Czy jesteś także inwestorem? Jaki jest powód twojego tak zdecydowanego stanowiska przeciwko firmie.

Czyżbyś nie otrzymał swojego wynagrodzenia? Dlaczego tak? Czy nie dotrzymałeś ustaleń? Czy może jesteś tym pośrednikiem, który gwarantował swoim inwestorom 2-3% tygodniowo?

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez onki
Cześć Panie Forsum,

Więc chcesz twierdzić, że niewykonane wypłaty wynikają z fałszywej komunikacji pomiędzy klientami, pośrednikami i DC, i że tutaj - zauważ jako KLIENT DC - możesz pomóc lepiej niż DC ?!!? Cóż, powiedzmy sobie to wprost: Po prostu w to nie wierzę. Chociaż powtarzam się, ale: po prostu próbujesz usunąć dyskusję z forum - i nic więcej.

Moje powody do napisania tutaj już podałem... naprawdę nie musimy za każdym razem rozgrzewać tego samego w każdym poście!

Napisany przez imaisi
W Rosji sytuacja dla firm udzielających pożyczek konsumenckich może również stać się trudna.....
Automatyczne tłumaczenie:

W piątek Rosyjska Gazeta opublikowała nową federalną ustawę O kredytowej współpracy. Ustawa ta wejdzie w życie 4 sierpnia. Jak zauważa gazeta, dotyczy ona co najmniej miliona Rosjan korzystających z usług 800 kredytowych spółdzielni konsumenckich, które działają w kraju od początku lat 90. XX wieku.
Do tej pory nikt nie zna dokładnej liczby spółdzielni kredytowych w Rosji ani rozmiaru ich działalności na tym spontanicznym rynku finansowym. Spółdzielnia może być zarejestrowana w dowolnym urzędzie skarbowym. Działalność tych organizacji w kraju była regulowana i kontrolowana. Według przybliżonych szacunków roczny obrót spółdzielni z każdym rokiem rośnie i obecnie wynosi od 10 do 30 miliardów rubli.
Ustawa wprowadza zmiany w funkcjonowaniu kredytowych spółdzielni konsumenckich, których członkami są osoby fizyczne. Osoby poszkodowane mogą oczekiwać rekompensaty za poniesione szkody, podobnie jak inwestorzy bankowi.
Nowa ustawa zawiera wymagania dotyczące wielkości funduszu rezerwowego i stóp odsetkowych, które spółdzielnie muszą przestrzegać. Wielkość funduszu rezerwowego nie powinna być mniejsza niż 5% kwoty pozyskanej przez spółdzielnię. To decyduje o tym, czy organizacja jest bezpieczna czy nie.
Jednak najważniejszą nowością, zdaniem ekspertów, jest to, że działalność kredytowych spółdzielni obywatelskich będzie od teraz kontrolowana przez samoregulowane organizacje (tzw. СРО), które nie mogą istnieć bez członkostwa w nich. Każdy członek СРО musi roczne uzupełniać skarbonkę samoregulowanej organizacji o dwa procent średniorocznych aktywów w przypadku bankructwa. W sytuacji upadku jednej ze spółdzielni, szkody poniesione przez inwestorów zostaną już zwrócone przez sam ŚRO.
To podejście jest do pewnego stopnia podobne do systemu ubezpieczania wpłat, obowiązującego dzisiaj w sferze bankowej, zauważa РГ, gdy w przypadku bankructwa banku państwo wypłaca klientom aż do 700 tysięcy rubli z tytułu wpłaty. O wysokości rekompensaty w СРО decydują spółdzielnie kredytowe.
Zgodnie z ustawą, w kraju zostanie również powołany upoważniony państwowy organ nadzorczy, który będzie kontrolować zarówno działalność spółdzielni, jak i ich СРО. To wszystko ma na celu, zgodnie z zamierzeniem autorów ustawy, uniknięcie w niedalekiej przyszłości powstawania piramid finansowych na tym rynku finansowym.
Do chwili obecnej w ciągu blisko pół roku 2009 roku w Rosji działalność zakończyło 7 kredytowych spółdzielni obywatelskich, które działały według zasady piramidy finansowej. Szkody spowodowane przez ich działalność u przekroczyły już 32 miliardy rubli.
Ostatni głośny przypadek miał miejsce w Kusbass. W Kemerowie aresztowano dyrektora największego międzyregionalnego związku finansowego Gurjanin Aleksandra Istomina. Zarzuca się mu defraudację funduszy na ogromną skalę 12 tysiącom obywateli. Według wstępnych informacji, oszczędności sięgają 490 milionów rubli.

Napisany przez fruehling
Witajcie wszystkim,

mógłby ktoś wytłumaczyć nam wszystkim powody, dlaczego DC nie wypłaca? Mogę dodać coś na ten temat:

tak jak już słusznie powiedział gość, interwencja finma nie ma absolutnie nic wspólnego z siedzibą DC na Wyspie Man. finma w ogóle nie może blokować zagranicznych kont. Konta DC (oraz prywatne konta blashchak ) nie znajdują się w Szwajcarii! Mam dla was jeszcze jedną informację z pierwszej ręki: zarówno mój depozyt, jak i wypłata były realizowane z / na koncie DC w Banku HSBC w Londynie!!! Zarzucana blokada finma jest po prostu kłamstwem. DC kłamie!

Wiecie, dlaczego DC nie wypłaca, w zasadzie nie ma znaczenia. FAKTEM jest, że DC nie wypłaca! - wasze twierdzenie, że rzekomo zyski przez cały czas były widoczne na waszym własnym koncie bankowym (!) w ogóle nie pasuje. Skoro zyski faktycznie byłyby tam - jaki powód mógłby sprawić, że DC nie wypłaca???

Wiosna

Napisany przez forsum
Cześć Bałwanie,

z pewnego źródła wiem, że FINMA stara się wszystkimi dostępnymi środkami doprowadzić firmę DC do bankructwa. Choć motywy są trudne do uwierzenia, niestety są prawdziwe.
FINMA wielokrotnie uniemożliwiała wypłatę środków z różnych, bagatelnych powodów, co sprawia, że niektórzy inwestorzy wciąż czekają na zwrot środków. Podobno DC ma zapłacić karę konwencjonalną do 100 000 [url]franków Szwajcarskich[/url] za każdą nieautoryzowaną wypłatę. Oczywiście wszystkie umowy dystrybucyjne zostały zawarte zgodnie z prawem szwajcarskim.
Jednakże zakładam, że DC znalazło z pewnością odpowiednie rozwiązanie, aby chronić środki inwestycyjne przed FINMA.
Ponieważ zgłębiłem tę sprawę nieco bardziej szczegółowo, mogę napisać tylko w niektórych kwestiach... Naprawdę trudno uwierzyć, co jest rozumiane jako ochrona inwestorów w Szwajcarii. Dopiero co mogłem śledzić rozległą dyskusję na temat działań FINMA. Wynika z niej, że dla większości inwestorów będą to bardzo korzystne wieści, aczkolwiek jestem pewien, że dla niektórych krytyków będzie to powód do rozpowszechniania nowych plotek.
Jednakże do końca września tego roku, moim zdaniem, sytuacja stanie się jasna, co przynajmniej dotychczasowym inwestorom DC pozwoli na niemalże transparentne przedstawienie sposobu wykorzystania środków oraz aktualnej wartości firmy. Ponadto osoby odpowiedzialne za rzekome stawianie zarzutów DC o prowadzenie piramidy finansowej zostaną nazwane. Chciałbym jasno zaznaczyć, że zasada piramidy finansowej polega na tym, że aktualne wpłaty jednego uczestnika są rozdzielane wśród innych uczestników według wcześniej ustalonego klucza podziału. Jeśli nie ma nowych uczestników, ci ostatni otrzymują niewiele lub wcale. Oznacza to, że uczestnicy zaangażowani od samego początku otrzymująl bądź otrzymali najwięcej. Nie jest to piramida finansowa, jeśli klient albo pośrednik poleca produkt finansowy i ustalona prowizja dystrybucyjna jest podzielana między pośredników, zwłaszcza że w DC wypłacano wynagrodzenie tylko w przypadku osiągnięcia zysków. Nie podlega żadnej dyskusji, że DC uczestniczyło środkami inwestycyjnymi w kilku projektach. Jest również niepodważalne, że DC korzystało z specjalnego oprogramowania do tradingu, które znacznie minimalizowało straty. Takie postanowienie znalazło się również w moich umowach inwestycyjnych.

Młoda firma, która w krótkim czasie uczestniczyła w licznych innowacyjnych projektach i miała zająć atrakcyjną pozycję nie tylko na rynku finansowym dzięki nowatorskiemu konceptowi, powinna być wspierana przez zainwestowanych inwestorów na wszystkie możliwe sposoby. Jednakże taka firma może stać się zagrożeniem dla istniejącej konkurencji, gdy np. istnieje ryzyko, że ze względu na DC środki klientów, jak miało to miejsce, opuszczają nie tylko UBS, ale także Szwajcarię.

Chciałbym tylko zasugerować zastanowienie się, co oznaczałoby dla rozwijającej się firmy pojawienie się plotek, że coś jest nie tak. To zaledwie plotki...

Czy nadal chcielibyście współpracować z firmą, która ma coś na sumieniu? Czy nadal zainwestowalibyście tam swoje pieniądze?
Fundusze w DC były dostępne praktycznie codziennie. Co zrobiłaby przeciętnie myśląca osoba, gdyby dowiedziała się, że DC prowadzi piramidę finansową? Co zrobiliby partnerzy/pracownicy/innowacyjni partnerzy/banki/operatorzy kopalni czy inne firmy współpracujące, gdyby przeczytali w gazecie, że w firmie zaszły nieprawidłowości lub że brakuje kompetencji, być może z powodu braku wrażliwości reportera lub być może z jego celową intencją?

Co zrobilibyście, gdybyście się dowiedzieli, że UBS prowadzi gigantyczną piramidę finansową? Jeszcze raz dla klarowności, UBS pobiera środki a następnie wypłaca tę samą kwotę kilka minut później innym klientom... ale zazwyczaj nikogo to nie rusza... czyż nie? Wszystko jest odnotowywane księgowo. Kto zarzuca DC, że niby nie prowadzi prawidłowej księgowości?

Jakie skutki ma w rzeczywistości działanie niektórych osób, które zasiewają nieufność poprzez celowe plotki? Co będzie, jeśli okaże się, że wszystkie plotki były jedynie plotkami? Oczywiście zakładając, że dana firma w ogóle będzie miała możliwość na to udowodnienia. Poprzez superczasowy nakaz system prawny jest praktycznie wyłączony z działania dla danej firmy i wszystkie dokumenty mogą zostać sfałszowane lub zniszczone przez zlecone instytuty bez możliwości kontroli. Kim jest FINMA? Jakie interesy reprezentuje FINMA? Tymi pytaniami chcę zaledwie sugerować, że pewne rzeczy mogą być zupełnie inaczej, niż twierdzą krytycy DC...

Jednak teraz na pewien czas wycofuję się, ponieważ będę w podróży przez kilka dni.

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez ADMCI4
Uważam, że powinniśmy unikać tego rodzaju wpisów, które nie pomogą w żadnym wypadku DC uchodzić w lepszym świetle. W odpowiedzi na Twój post chciałbym odwołać się do poprzedniego wpisu fruehlinga, do którego nie mam nic więcej do dodania. Nie ma żadnego uzasadnienia dla tego, dlaczego DC nie zwraca funduszy klientów. fruehling słusznie zauważa, że pieniądze klientów mogą być przechowywane na kontach, do których FinMa nie ma dostępu. To zgadza się z twoimi własnymi oświadczeniami. Więc kogo próbujesz oszukać podając takie nonsensy na temat rzekomo niezgodnych z prawem działań FinMa? To typowy bełkot, którego po prostu słyszałem już zbyt wiele razy. Wydaje się, że dla niektórych ludzi nadzór bankowy to bandycki związek, któremu nie chce się pozwolić na sukces Davidom wśród spółek inwestycyjnych, ponieważ są sterowani przez złe banki. I znowu stosujesz typową taktykę spiskową, rozsiewasz plotki o różnych rzeczach, których podobno dowiedziałeś się, a których naiwni i głupi krytycy nie byliby w stanie nawet sobie wyobrazić. I jeśli rzeczywiście chcesz prowadzić dyskusję o rzekomo nielegalnych działaniach, dlaczego nie nazywasz konkretnie winnych, więc moglibyście ewentualnie udowodnić swoje teorie spiskowe na temat przestępczych działań FinMa pod pozorem ochrony inwestorów. Ponieważ to ty jesteś źródłem teorii spiskowych, pozostajesz kompletnie bez twardych faktów - co zresztą można stwierdzić we wszystkich Twoich wpisach. Niestety, my krytycy nie jesteśmy na tyle łatwowierni, by dać się oszukać. Nie przestaniemy podawać ci do wiadomości niedoskonałości Twoich wpisów na tacy. Zgadzam się z tobą tylko w jednym punkcie: jestem przekonany, że tajni sponsorzy DC zapewnili, że środki klientów są chronione przed FinMa - tak samo jak przed dostępem inwestorów. Proszę, nie wracaj znowu do tematu złej FinMa, która jest winna opóźnieniom w wypłacie. Ponieważ jeden z pierwszych wpisów na tym forum mówił o tym, że DC potrzebowało miesięcy na wypłatę kwoty inwestycji wynoszącej zaledwie 1000 euro, nota bene przed interwencją FinMa, gdy DC mogło nadal prowadzić swoje biznesy bez przeszkód. Zauważ, że nie mówimy tu o 100 tysiącach euro, lecz o zaledwie 1000. Schneemann

Napisany przez ADMCI4
@ Forsum:

Także z pewnego źródła wiem, że rzekomo istnieje zagrożenie bankructwa DC, ponieważ nie ma wystarczających środków do zwrotu pieniędzy inwestorom i innych zobowiązań, które DC pozyskało. W przeciwnym razie DC mogłoby zdecydować się na wypłatę za pomocą spółek z Isle of Man i ich międzynarodowych kont bankowych, gdyby takie środki były dostępne. Ponieważ nie są dostępne, od miesięcy trwają działania mające na celu pozyskanie świeżego kapitału. Jeśli starzy inwestorzy mogą zostać z tego zaspokojeni, to dobrze - mam nadzieję, że nie kosztem nowych inwestorów (pozdrawia kulawiznę).

Jeszcze raz w celu sprostowania przyczyny i skutku: to nie Finma jest przyczyną ewentualnego zagrożenia bankructwem. Przyczyną jest niewystarczające zabezpieczenie kapitałowe dla zaspokojenia roszczeń osób trzecich w przypadku groźącej zwrotu, ponieważ środki te mogą być albo zainwestowane i nie mogą być szybko uwolnione, albo po prostu zostały wydane. Finma jest tutaj jedynie skutkiem lub wzmocnieniem.

@ wszystkich
Faktycznie, nie wszystko, co dzieje się pod pozorem ochrony inwestorów ze strony władz publicznych, jest w rzeczywistości w interesie inwestorów. Istnieje wystarczająco dużo przykładów, gdzie z powodu działania strażników inwestycji kapitał został bezsensownie zniszczony - w imię... paragrafów.

Napisany przez forsum
Cześć Wiosno,

ponieważ w DC istniało kilka możliwości inwestycyjnych, w których część środków była handlowana na własnym koncie, a pozostała na innej platformie transakcyjnej, istnieją oczywiście pewne różnice. Na własnym koncie Finma nie może skonfiskować niczego, może jedynie zatrzymać działanie. Jednakże poprzez swoje działania i rozpowszechnianie plotek Finma może doprowadzić do takiego osłabienia zaufania do firmy, że ważni partnerzy kooperacyjni i banki mogą przedwcześnie zakończyć współpracę oraz inwestorzy mogą wcześniej wypłacić zainwestowane kapitały. Jak mi doniesiono, w rzadkich przypadkach nie było ustalonych okresów trwania, więc praktycznie każdy inwestor mógł w każdej chwili odzyskać swoje środki. Każdy może wyobrazić sobie, co oznacza to dla projektu znajdującego się w fazie finansowania.

Większość inwestorów brała udział w kilku innowacyjnych projektach, zgodnie z tym, co było opisane w umowie inwestycyjnej. Dlatego również zyski były zwolnione z podatku dochodowego przez pierwszy rok. Zabezpieczyliśmy się jednak na różne sposoby, aby nawet w najgorszym przypadku zawsze można było pozyskać wystarczający kapitał do wypłaty depozytów w określonym czasie. Dzięki temu firma była dobrze przygotowana na większe ryzyko finansowe lub potencjalne sytuacje spowodowane przemocą państwową. Otrzymaliśmy te informacje ze źródła zaufanego... Nie jest to gwarancja kapitałowa, ale uwierzyliśmy, że dokumentowane fakty dotyczące zabezpieczeń i planów na przyszłość były wystarczające, aby skorzystać z tej inwestycji. Dlatego uważam, że pomimo wszelkich niepokojów, DC znajdzie sposób, nawet w najgorszym scenariuszu, aby wynagrodzić inwestorów ponadprzeciętną stopą zwrotu.

W branży finansowej istnieje wiele rzeczy, do których zwykły obywatel ma ograniczony dostęp. Osoby, które nie zajmują się tym tematem ani nie mają dostępu do wewnętrznych informacji, powinny zawsze być czujne przed dokonaniem inwestycji. Istnieje jednak wiele innych godnych zaufania firm inwestycyjnych zarejestrowanych przez Bafin, które od lat odnoszą sukces na rynku, a mimo to są mało znane. Być może głównie dlatego, że pozyskują swoje klientów wyłącznie za pośrednictwem poleceń. Jednak osoby, które publicznie promują takie źródło, często muszą liczyć się z poważnymi konsekwencjami. Zwroty w dwucyfrowym procencie miesięcznie przy stosunkowo niewielkich kwotach inwestycji, które czasem nawet są zarządzane na własnym koncie klienta, nie są rzadkością. Wiele godziwych instytucji bankowych nadal próbuje nas przekonać, że takie stopy zwrotu są możliwe tylko przy najwyższym ryzyku...

Jako osoba inwestująca między innymi w tego rodzaju inwestycje, trochę mnie zaskoczyło, jak otwarcie DC promuje swoje inwestycje. Jednak ingerencję Finmy w DC uważam za zorganizowaną działalność mającą na celu wyparcie z rynku niechcianego, zbyt dużego konkurenta. Sposoby prawne w Szwajcarii są podobne, a przynajmniej moim zdaniem, dla kogoś bez szwajcarskiego paszportu, do działań państwa łamiącego prawo. Dlatego sądzę, że zarzuty stawiane DC zostały z dużym prawdopodobieństwem zainicjowane. Mam nadzieję, że Finma będzie musiała w przyszłości ponieść odpowiedzialność za szkody, jakie wyrządza z powodu własnych interesów w imię rzekomej ochrony inwestorów. Jestem jednak pewien, że w końcu nastąpi moment, gdy uda się dotrzeć do odpowiedzialnych osób, ponieważ nie zawsze wszystko jest takie, jak próbuje się nam wmówić. To niestety dotyczy również wielu innych spraw...

Zobaczymy, co się wydarzy, gdy wrócę. Życzę wszystkim inwestorom szczęścia w wyborze inwestycji.

Pozdrawiam serdecznie,
Forsum

Napisany przez fruehling
Więc po tej wypowiedzi Forsuma, która jest kolejnym przykładem bezczelności, muszę teraz złamać włócznię za szwajcarskie i niemieckie państwo.

Teraz dla wszystkich tych, którzy czują się oszukani przez wspomniane wyżej państwa: siedzicie tu, w zachodniej Europie, jak larwy w masle, i narzekacie, jakbyśmy mieszkali tutaj w republikach bananowych! Polecam wszystkim im wybrać się do Afryki, niektórych państw Ameryki Południowej lub do Afganistanu. WTEDY zobaczą, jak wyglądają państwa bezprawia z korupcją, politycznymi morderstwami i wyzyskiem małych ludzi!!!

Więc szwajcarskie i niemieckie systemy prawne oparte na konstytucji są doskonałe, a Forsum swoimi twierdzeniami po prostu je znieważa i depta!! Nawet ludziom, którzy nie należą do elity, wciąż idzie znacznie lepiej niż 90% populacji świata! Należy zawsze pamiętać o tym w czasach mentalności wyzyskiwaczy. Twierdzenie, że szwajcarskie państwo jest zazdrosne o DC i chce zniszczyć DC, ponieważ ten ostatni opracował super nową strategię inwestycyjną, jest kwintesencją absurdu!!

Wiosna

Napisany przez forsum
Cześć Wiosno,

właśnie dostałem prywatną wiadomość, dlatego odpowiadam ponownie na Twój post... Znowu nie trafiłeś z przypuszczeniem, gdzie siedzę. Śmiało spekuluj dalej. Nie znajduję się w Europie Zachodniej, ale tam, gdzie ludzie nadal częściowo polegają na pomocy z zewnątrz.
Ponadto odbieram Tobie wszelką kompetencję w dziedzinie finansów, ponieważ zdaje się, że nie rozumiesz tła (to jest mój wrażenie po Twoich komentarzach). Dlatego patrzysz na rzeczy przez różowe okulary i wierzysz ślepo w to, co Cię nauczyli, bo zakładasz, że instytucje robią wszystko dobrze.
Gdybyś naprawdę wiedział, co Finma zrobiła, aby wyeliminować DC z rynku, opadłyby Ci ręce i jestem absolutnie pewny... później podważyłbyś cały system prawny.
Przypominam stare znane przysłowie. Pieniądz rządzi światem.

Pozdrowienia

Forsum

Napisany przez ADMCI4
@admin
dlaczego moje posty są publikowane dopiero po ponownym zapytaniu? Post z wczorajszego wieczoru nadal nie jest dostępny online.

Napisany przez paularot
Cześć wszystkim członkom forum,

również zainwestowałem w Dc, ale gdy przyszedł czas na wypłatę kwoty z mojego depozytu, zrobiło się całkowicie cicho.
Kilka razy dzwoniłem, niestety nie mogli mi podać żadnego powodu opóźnienia wypłaty.
Zamiast tego dostawałem tylko wymówki i obietnice, że pieniądze zostaną wypłacone w przyszłym tygodniu lub pieniądze zostaną wypłacone pod koniec lipca itp. itd.
Muszę przyznać rację Schneemannowi, bo nie wierzę, że jakikolwiek inwestor odzyska swoje pieniądze.
Jestem bardzo rozczarowany, mogłem po prostu schować pieniądze pod poduszkę...

Pozdrowienia

Napisany przez paularot
Wczoraj przeczytałem, czy Achim Volk mieszka teraz w Niemczech, czy nie. Tak, mieszka w Niemczech.

Napisany przez sbs
@forsum: To, co Pan pisze, jest po prostu nieprawdą. W Szwajcarii, podobnie jak w RFN, istnieje możliwość zaskarżenia każdego aktu administracyjnego publicznego. DC również złożyło pozew przeciwko działaniom FINMA. Tylko DC przegrało sprawę w sądzie przeciwko FINMA. Wyrok jest publicznie dostępny - link do niego został już zamieszczony na forum. Osoba czytająca wyrok widzi, że FINMA dobrze wykonywa swoje zadanie i rozpoznaje, że DC posiada silną energetykę przestępczą. Mogę tylko zalecić wszystkim prywatnym inwestorom, aby trzymali się z dala od DC. Dividium Capital prowadzi piramidę finansową i wprowadza swoich inwestorów w błąd, podszywając się pod fałszywe fakty (podróbione CV, nieprawdziwe informacje, takie jak depozyt złota, rzekomi główni akcjonariusze, chociaż nie istnieją w przypadku Ltd., itp.) Pan Blashchak został już skazany prawomocnie przez niemiecki sąd za przestępstwa gospodarcze. Warto zastanowić się, czy ludziom, którzy już wcześniej oszukiwali w swoim życiu, teraz bardziej można uwierzyć, niż szwajcarskiemu państwu, które wcale nie jest pałacem niesprawiedliwości!! Nawiasem mówiąc, irytuje mnie osobiście powiedzenie, że każdy zasługuje na drugą szansę: na tym świecie są ludzie, którzy nawet nie mieli pierwszej szansy (np. Trzeci Świat) - należy najpierw dać im pierwszą szansę, zanim zdeklarowany przestępca jak pan Blashchak otrzyma swoją drugą (trzecią, czwartą, itd.) szansę. Uważam, że jest skandaliczne, że drobni inwestorzy są oszukiwani o swoje ciężko zarobione pieniądze, aby kierownictwo DC mogło spędzić piękne emerytalne lata na Majorce.

Napisany przez fruehling
Również do Ciebie, drogi użytkowniku forsum, odmawiam wszelkiej kompetencji w dziedzinie finansów. Nie wierzę również, że faktycznie posiadasz wartościowe informacje z pierwszej ręki, ponieważ w przeciwnym razie mógłbyś je opublikować tutaj na forum, co nie miało miejsca. Zamiast tego twierdzisz, że będziesz odpowiadać na wszystkie pytania, jeśli ktoś tylko wyśle Ci prywatną wiadomość. Co powstrzymuje kogoś od opublikowania Twojej prywatnej odpowiedzi tutaj jako postu? Wszyscy poruszamy się tutaj pod pseudonimami, więc nie znasz rzeczywistych tożsamości innych osób, nawet jeśli ktoś przesyła Ci wiadomości prywatne. To tylko jedno z możliwych działań. Jestem pewien, że gdybyś rzeczywiście rozpowszechniał ważne informacje za pośrednictwem prywatnych wiadomości, ktoś z pewnością byłby o tym wspomniał itp. Ale wierzę, że również Ty rozpowszechniasz tam tylko gadaninę i znów zaczynasz podkręcać ludzi (przeciwko bankom, przeciwko państwu, przeciwko krytykom itp.) i wprowadzać ich w błąd, aż w końcu znowu im uwierzą i zasilą kieszenie panu Blashchakowi.Niestety, wygląda na to, że Twoja psychomanipulacja działa na niektórych ludzi. Powtórzę jeszcze raz: tacy ludzie, którzy stoją za DC, to banda przestępcza, która nawet musi fałszować swoje życiorysy, to właśnie OSZUSTWO! (patrz wcześniejsze wpisy). Twierdząc, że kierowcy ciężarówek, właściciele burdeli i przestępcy posiadają kompetencje do prowadzenia międzynarodowego konsorcjum finansowego, dyskredytujesz uczciwe zawody, które wymagają długotrwałego wykształcenia lub studiów!!!Uważam, że cała sprawa związana z DC staje się teraz niezwykle żałosna! Szefowie muszą fałszować swoje życiorysy, a zatrudniają osobę typu forsum, która wyraźnie dostała instrukcje, aby nie odpowiadać na konkretne pytania (co zresztą już kilkakrotnie miało miejsce tutaj na forum). A następnie obwiniać państwo, które rzekomo chce zniszczyć DC - w dużym stopniu finansowo zupełnie nieistotne - co za żart! Jedyną rzeczą, która tu jest niszczona przez DC, są inwestorzy!PozdrowieniaFrühling
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 41

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata