Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: pożyczka dla młodego przedsiębiorcy z wizją.

Napisany przez 2titan1981
Masz dwie ręce i możesz zarobić 520€. Poręczyciel ma dochodliwe dochody wynoszące ponad 1300€ netto. Dlaczego poręczyciel nie odda pieniędzy, wtedy również dostanie kredyt. Jeśli jesteś tak pewny siebie i masz poręczyciela, który jest wiarygodny, po prostu pozwól mu wejść do Twojego biznesu. Wtedy masz wszystko, czego pragniesz. Założę się, że to też nie zadziała, ponieważ poręczyciel też nie dostanie kredytu. Istnieje także możliwość oddawania krwi i płytek krwi za pieniądze, dzięki czemu można sobie coś dorobić.

Napisany przez 2utopus
Verkaufger pisze:
Wieczór,

czy ktoś chciałby pracować razem ze mną i zainwestować? 6000€ po 15% oprocentowania itp. na 12 miesięcy. Oznacza to, że jako inwestor otrzymasz 1,200€ odsetek od pożyczki.

Być może powinieneś najpierw nauczyć się procentów?

A jeśli chcesz spłacić 6000€ w ciągu 12 miesięcy, oznaczałoby to średnio 500€ miesięcznie - a odsetki dochodzą jeszcze na wierzch (oczywiście nie wyniosą 1200€ - a ponieważ spłacałbyś co miesiąc, średnie zadłużenie wynosiłoby 3000€ - czyli średnio 37,50€ odsetek miesięcznie - odsetki + spłata wynosiłyby więc 537,50€ miesięcznie.)

Jednakże jako że ani ty, ani twoja przyjaciółka nie macie dochodu podlegającego egzekucji, moglibyście po prostu złożyć wniosek o upadłość konsumencką i po kilku latach długi zostałyby spłacone, a pożyczkodawca musiałby pokryć dodatkowe koszty sądowe/ prawnicze itp.

Również interesujące, że płatności na ubezpieczenia nie są brane pod uwagę, jeśli opłaca się je z góry na 6 miesięcy... a zresztą każdy powinien mieć ubezpieczenie OC - również nie kosztuje dużo.
Składki na ubezpieczenie zdrowotne (15%) od 500€ wynosiłoby około 75€.

Napisany przez Verkaufger
W takim razie mogę wziąć trochę mniej, aby dopasować się do kredytu i mojego dochodu, dochodu mojej dziewczyny oraz dodatkowych 100 € od moich rodziców co miesiąc. Wszystko to można omówić, jeśli ktoś ma zainteresowanie i chciałby mi pomóc, otrzymując również odsetki i spłaty. Możemy wszystko omówić, jeśli istnieje rzeczywiste zainteresowanie. Oczywiście jestem gotowy na niemal wszystko. Oczywiście, jeśli nie jest to zgodne z moim dochodem lub sytuacją finansową, to co innego. Mam około 400 € wolnych w M

Miesiąc pożyczki wyniesie ode mnie 200€, ode mojej dziewczyny 100€, a od moich rodziców 100€, ewentualnie więcej dołoży moja dziewczyna

Napisany przez Andreas-H
A także diskusja wydaje się interesująca. Młody przedsiębiorca z wizją, czy też marzenie o szybkim zarobieniu pieniędzy z pomocą innych, którzy powinni ponosić ryzyko całkowitej utraty.
A może warto zastanowić się nad drugą pracą? Generowanie zysku w wysokości 500 euro miesięcznie poprzez kupowanie i sprzedawanie rzeczy (czyli około 16 lub 17 euro dziennie) prawdopodobnie nie zajmuje cały dzień. Przy tych kwotach widzę to jako małe hobby/zamiłowanie. To nie jest firma. Wszystko jest daleko poniżej progu egzekucji, więc pieniądze można lepiej rozdać niż liczyć na to, że wrócą...

W razie wątpliwości, podzielam zdanie jednego z naszych byłych kanclerzy:

Ten, kto ma wizje, powinien pójść do lekarza.

Bardzo szkoda, że widzisz to w ten sposób. Wszyscy zaczynali od małych rzeczy, czy to Apple, Samsung, czy niemieckie firmy. Zarobienie 500€ miesięcznie jako małe przedsiębiorstwo nie jest łatwe, powiedział mi to kiedyś księgowy, do którego poszedłem na pierwszą konsultację 4-5 miesięcy temu.

Szukam kogoś, kto nie pisze głupot ani nie chce mnie zniechęcać, ale jest normalnym człowiekiem, który może pomóc.

Napisany przez ZehWeh
Tak samo dobrze można by było, gdyby rodzice lub dziewczyna wzięli kredyt w banku, czyż nie są oni również godni kredytu?

Tak swoją drogą, TE pisze losowo do odwiedzających wątek, wystarczy spojrzeć na temat i otrzymuje się PW, w którym prosi o pieniądze.

Napisany przez Andreas-H

Tak samo dobrze rodzice lub dziewczyna mogliby wziąć [url]kredyt[/url] w banku, albo czy oni również nie są godni kredytowej?

Przypadek TE, notabene, losowo pisze do odwiedzających wątek, wystarczy spojrzeć na temat i dostajesz PW, w którym prosi o pieniądze.

No cóż, ja jeszcze nie dostałem :-)

Wskazówka: Pozostaw działalność na 3 miesiące i mógłbyś zdobyć pieniądze z pełnoetatowej pracy.

Podejrzewam mocno, że za słowem młody przedsiębiorca kryje się osoba, która nie jest jeszcze w pełni zdolna do czynności prawnych. Więc zdecydowanie poniżej 18 roku życia.

Napisany przez 2utopus
Mój córka (17 lat) ma pracę dorywczą (lodziarnia) i zarabia 14€/h - aby zarobić 500€ miesięcznie, musi pracować około 8 godzin tygodniowo.

Napisany przez Sephir0th
Verkaufger pisze:
Szukam kogoś, kto nie pisze bzdur ani nie chce mnie zepchnąć na dno, tylko normalną osobę, która może pomóc.

Wygląda na to, że ciągle tego nie rozumiesz. Przy dochodach znacznie poniżej limitu egzekucji, zarówno twojego, jak i twojego poręczyciela, oraz braku jakichkolwiek zbywalnych zabezpieczeń, po prostu nie ma zdolności kredytowej. Z tymi danymi ramowymi nie znajdziesz tutaj inwestora, ponieważ bardzo prawdopodobny jest całkowity zanik. Tak zawarty przez ciebie podkreślany pisemny kontrakt nie jest warty papieru, na którym został napisany, bez takich zabezpieczeń i możliwości egzekucji.

Ponadto te 500€ czystego zysku mogłeś zdobyć również poprzez pracę dorywczą, prawdopodobnie nawet z mniejszym nakładem czasu i przede wszystkim ryzyka. Dokładnie tego rodzaju dźwignią jest sensowny sposób na uzyskanie potrzebnego zwiększenia kapitału w sposób rzetelny.

Napisany przez Andreas-H

500€ czystego zysku można było spokojnie uzyskać również pracując na pół etatu, prawdopodobnie nawet z mniejszym nakładem czasu i przede wszystkim mniejszym ryzykiem.

Tak, ryzyko nie wynika tylko ze słabych zabezpieczeń. Jeśli handlowiec, który osiąga tylko 500,- czystego zysku, raz w swojej działalności wciągnie się w spór sądowy, którego [url]ubezpieczenie[/url] prawne nie pokryje, (zakładając, że w ogóle je ma...[]), to koniec. Te platformy handlowe mają wszędzie swoje siedziby, powodzenia w przeżyciu finansowo takiej sytuacji mając dochód 6000€ rocznie PA :-)

Napisany przez shyloKing
Start nie jest problemem, zacząłem nawet od prostych 100. Problemem jest to, że nie może zaoferować niczego, co faktycznie uzasadniałoby kredyt. Z jednej strony zarabia za mało, z drugiej ma najlepsze warunki do zarabiania dużo więcej samodzielnie, ale potrzebny jest do tego plan etapowy. Mam wrażenie, że go nie ma. Dobrze, nieistotne, czy jest nieletni, istotne jest tylko to, że prośba o kredyt nie ma pokrycia w rzeczywistości. Musi sam podejść do tego i stopniowo podnosić swoje umiejętności. Praca nie jest dla każdego; ja też nigdy nie miałem z nią zbyt wiele do czynienia. W końcu sam się utrzymuje i eksperymentuje, aby zdobyć doświadczenie. Dla początkującego nie należy stawiać zbyt wygórowanych standardów teraz. Myślę, że może to zrobić sam, zajmie to trochę czasu, ale jest wykonalne. Może uwzględni wskazówki i poradę dotyczącą ulepszania. Ostatecznie wszystko zależy od niego, więcej nie możemy zrobić.

To nie wyrzucone pieniądze, a zysk 500€ jako działalność gospodarcza poniżej roku to bardzo dobry wynik. Zobacz online. Bardzo smutne, że nikt nie może pomóc i wszystko tutaj poszło na marne

Napisany przez 2tneub
Verkaufger pisze:
To nie jest pieniądz wyrzucony w błoto, a zysk w wysokości 500 € jako mała działalność gospodarcza poniżej roku jest bardzo dobry. Zobacz online. Bardzo szkoda, że nikt nie potrafi pomóc i wszystko poszło na marne tutaj

Niestety, nadal tego nie rozumie:
500 € zysku nie jest dobrym wynikiem, jeśli wkładasz tak wiele czasu i
inwestor prawdopodobnie musiałby wziąć 50% odsetek przy twoim ryzyku. Ale to byłoby lichwą.

Znajdź pracę, roznosząc gazetę rano, wtedy będziesz miał cały dzień na biznes.

Jeśli różne strony oraz księgowy to powiedzą. Nie chcę brzmieć głupio, ale typowi użytkownicy forum, którzy tkwią w normalnej pracy 9-5 i chcą mi coś opowiedzieć. Przekręt o 500€ z dodatkowym sprzedażą w pierwszych miesiącach to super. Pomyśl tylko, ile trzeba wyszukać, aby osiągnąć zysk, a nie tylko obrót na poziomie 500€. Opłaty itp. A ten gość tego nie zrozumiał... O mój Boże, dlatego w Niemczech nic nie wychodzi, w USA ktoś już by mi pomógł, nawet bank oficjalnie jest gotów na współpracę. Byłem tam już 5 razy na wakacjach i spotkałem start-upy, rozmawiałem z nimi.

Jeśli twoja praca przynosi tyle zysków, dlaczego żaden bank nie współpracuje, jeśli wszystko idzie tak dobrze. Jeszcze jedno, nie zarabiasz 500 € zysku, zysk to to, co pozostaje po odjęciu wszystkich kosztów (również na utrzymanie), a twoje dochody są wtedy ujemne.....

Dlaczego więc nie wyjedziesz do Stanów Zjednoczonych? Bo tam rzekomo jest łatwiej.

Aha, ale tam trzeba mieć wizę inwestorską i co najmniej 100 000 dolarów gotówki. Lub mieć tam pracę, przy której nie będziesz obciążał innych. Uważam, że w Stanach Zjednoczonych jest naprawdę lepiej. Tam mogą wejść tylko ci, którzy mają dobry pomysł, są finansowo niezależni i skłonni do pracy.....

Dlaczego inni mieliby ci udzielić kredytu? Dlaczego nie pójdziesz do pracy i nie będziesz rozwijał biznesu sobie? Wtedy w ogóle nie potrzebujesz kredytu. Jeśli twój biznes ruszy, nie będziesz musiał pracować od 9 do 17, a jeśli nie, nie będziesz obciążać innych (swoich rodziców). To byłby przełomowy pomysł, abyś bardzo szybko mógł rozwijać swoją działalność marzeń.

Rozumiem już. Nikt nie pomaga, wszyscy wiedzą wszystko lepiej, jak zawsze, typowe niemieckie.

Napisany przez IckeAusM
Nunja... Nie jest tak, że każdy wie lepiej, cię nie cieszą lub coś w tym stylu. Warunki ekonomiczne i (nieistniejące) majątku po prostu nie wystarczają do zabezpieczenia pożyczki na taką kwotę. Do tego dochodzą momenty niepewności, jakie niesie ze sobą twój biznes. Wtedy oczywiste jest, że nikt nie krzyczy i nie mówi: HIIIIIEEEER!

Jako mały przedsiębiorca sam i mający wiele marzeń w przeszłości, mogę to w przybliżeniu zrozumieć. Jednak mogę tylko się zgodzić z poprzednikami, że powinieneś naprawdę robić ten mały biznes tylko dorywczo, a twoim głównym źródłem dochodu powinna być stała praca na pełen etat lub na niepełny etat. Wtedy możesz sobie zbudować całą tę przyjemność dorywczo, niezależnie od nikogo i wtedy zawsze możesz jeszcze bardziej naciskać! Co konkretnie stoi na przeszkodzie, żebyś podjął pracę?

Wbrew niektórym opiniom tutaj, uważam jednak, że zysk w wysokości 500€ po odliczeniu wszystkich wydatków jest porządny - przynajmniej dopóki obroty nie wyimaginują!

Jest przynajmniej powód, dlaczego banki nie biorą w tym udziału i dlaczego nie przyznają ci wyższej pożyczki. Dlaczego miałby więc zrobić to prywatny człowiek? Jeśli chodzi o zabezpieczenia, które podałeś: Bez znaczenia, czy jest poręczyciel, czy mamy poprawną umowę pożyczki czy cokolwiek innego - jako wierzyciel możesz to wszystko włożyć gdzieś indziej! W dzisiejszych czasach nic prostszego niż zadłużenie się i po prostu nie spełnianie zobowiązań!

Mała anegdota z mojego życia:

Kiedyś pożyczyłem komuś 2.000€. Był to były kolega i przyjaciel (jak się kiedyś myślało), który miał pracę i chodziliśmy ze sobą osiem lat. Wszystko było dokładnie zapisane w umowie pożyczki. Po trzech ratach spłaty było koniec. Pozasądowa próba, wezwanie do zapłaty, tytuł egzekucyjny... Ponieważ ze względu na brak współpracy dłużnika można było mówić o przywłaszczeniu, złożono zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Prokuratura jednak umorzyła postępowanie, a zażalenie do Prokuratury Generalnej nic w tym nie zmieniło.

Przyglądając się portalowi egzekucyjnemu landów, wyszło na jaw, że już PRZED zawarciem umowy pożyczki złożył oświadczenie majątkowe z powodu innego wierzyciela, co oznacza, że może mu się zarzucić nawet rażące niedbalstwo, jeśli nie nawet zamiar i oszustwo. Nikogo to jednak nie interesowało! Podsumowując historię: Minęło już trzy lata, nadal nie widziałem żadnych pieniędzy, próba dochodzenia swoich roszczeń kosztowała mnie sporo, a teraz mam tytuł dłużnika, którym mogę sobie wytrzeć d... i on robi długie nosy.

Tak właśnie to wygląda w praktyce!

A ów człowiek na papierze miał się lepiej niż obecnie ty. Zanim będziesz liczył na jałmużnę od innych i zbyt szybko chciał za dużo, weź swoje szczęście we własne ręce. Szukaj pracy, piecz chleb zawodowo i jednocześnie dawaj z siebie wszystko, wtedy będziesz mógł z dumą patrzeć na to, co sam i bez niczyjej pomocy osiągnąłeś.

Kiedyś chciałem tak rozszerzyć działalność, żeby pracowały dla mnie inni, myślałem o spółce z o.o. z ograniczoną odpowiedzialnością, o biurach do wynajęcia i wreszcie oberwałem w twarz. Pożyczki nie byłyby problemem - przynajmniej tak sądzę. Ale potem wszystko poszło inaczej: Windows XP został wycięty, Windows 7 i 8 stały się tak przyjazne dla użytkownika, że nic już nie można było zrobić źle, samodzielne montowanie komputera i odpowiednie samouczki były na fali, samokonfigurujące się routery sprawiały, że instalacja DSL stawała się zbędna, a dobre zlecenia od Della czy Microsoftu były i są coraz częściej zgarniane przez pod-pod-podmioty. Dobrze, że wtedy zrezygnowałem, bo pewnie skończyłbym z osobistym bankructwem, bo zlecenia wtedy niemal natychmiast spadły.

Oczywiście, były to dla mnie inne kwoty, ale nawet z pożyczką 6.000€ bez żadnych zabezpieczeń możesz sprawić sobie spore kłopoty... Traktuj to jako dobrze wymówioną radę!

Powodzenia!

Napisany przez 2tneub
IckeAusM pisze:
Pomimo pewnych opinii tutaj, uważam, że zysk w wysokości 500 € po odliczeniu wszystkich wydatków jest porządny - przynajmniej dopóki obroty nie wybuchną!

To dobre oświadczenie.

Jednakże ja trochę inaczej to widzę.

Jeśli napisałby, że pracuje tylko 1 godzinę dziennie średnio, to byłoby porządnie. Ale jak wynika z jego wypowiedzi, tak nie jest. Jeśli jednak chodzi o spacerowanie po pchlich targach, nawiązywanie kontaktów, wystawianie przedmiotów, pakowanie kartonów, wystawianie faktur, prowadzenie księgowości i odwożenie ich na pocztę i potrzebuje na to więcej niż 2 godziny dziennie, to jest to daleko poniżej płacy minimalnej. Jak on chce to osiągnąć, jeśli nagle mógłby sprzedać 6-krotnie więcej dzięki świeżym pieniądzom i większemu zapasowi towaru.
Dodatkowo zapewne czekają jeszcze pewne koszty, które dotychczas nie pojawiły się i nie zostały uwzględnione w planach (np. koszty związane z prowadzeniem działalności, składki do IHK, składki do GEZ itp.).
Inne koszty powinny być również uwzględnione proporcjonalnie, ale obecnie są pewnie zaniedbane.
Przychodzą mi na myśl na przykład takie rzeczy jak powierzchnia magazynowa w pokoju dziecięcym, prywatny komputer PC, prywatne połączenie telefoniczne, prywatna kamera czy też darmowe korzystanie z samochodu taty. Jeśli byśmy uwzględnili te wszystkie czynniki proporcjonalnie, to z 500 € prawdopodobnie nie zostałoby wiele.

Moja teściowa jest dokładnie takim przypadkiem. Ma mały sklep z drewnianą sztuką z Erzgebirge w swoim domu. Nie ma stałych godzin otwarcia, ludzie dzwonią wcześniej.
Każdy, kto przychodzi po zakupy, dostaje kawałek ciasta i filiżankę kawy i rozmawia się przez godzinę. Oc
zywiście są również rabaty, bo się znamy.
Podróże samochodem osobowym do odbioru towaru nie są wliczone. Oczywiście również nie uwzględnia się proporcjonalnych kosztów domu. Tak można sobie ładnie obliczyć.
Dokładnie to samo robi TE z tymi 500 €

Napisany przez ZehWeh
Zgadzam się, istnieje różnica między tym, czy robimy coś hobbystycznie dla zabawy i ewentualnie dodatkowych zarobków, czy też chcemy na tym naprawdę zarabiać na życie i zabezpieczyć przyszłość (emeryturę itp.).

Zawód, którym się interesujesz, moim zdaniem nie ma przyszłości. Już teraz w tej dziedzinie występuje duża automatyzacja, wszyscy, których znam, robią to dorywczo dla dodatkowego zarobku. Za kilka lat pierwsze SI będą już działać, a jedyną potrzebą będzie ktoś, kto dostarczy produkty pod drzwi i odebrać je z powrotem.

Napisany przez 2utopus
Na pewno istnieje już kilka przykładów, gdzie tylko należy załatwić papierkową robotę - a wysyłka następuje bezpośrednio z Chin lub za pośrednictwem Amazonii. -> Oczywiście trzeba wtedy zapłacić odpowiednie opłaty, ale nie trzeba włożyć w to wiele pracy - do pewnego stopnia Duże Gracze to obserwują - i w końcu pojawia się odpowiednia oferta, z którą mała firma nie jest już w stanie konkurować.

Napisany przez IckeAusM
tneub pisze:
Jeśli napisałby, że pracuje tylko 1 godzinę dziennie średnio, to byłoby to w porządku. Ale to, co wynika z jego wypowiedzi, wygląda na to, że nie jest tak. Jeśli jednak chodzi po pchlich targach, nawiązuje kontakty, wystawia artykuły, pakuje skrzynie, wystawia faktury, zajmuje się księgowością i zabiera je na pocztę i potrzebuje na to więcej niż 2 godziny dziennie, to jest to daleko poniżej poziomu płacy minimalnej.

(...)

Przypuszczalnie istnieją jeszcze pewne koszty, które dotąd nie zostały poniesione i nie są uwzględnione w planie. (np. przygotowanie końcowe, składka do IHK, opłata za GEZ itp.).
Pozostałe koszty muszą być uwzględnione proporcjonalnie, obecnie na pewno są traktowane jako eeh-da.

To rzeczywiście także ma swoje znaczenie. Kwota 500 € jest już bardzo wygórowana, jeśli zakładamy, że odliczył już swoje koszty operacyjne, a rzeczywisty nakład pracy pozostaje nieuwzględniony.

Przypomina mi to pewne zlecenie sprzed lat, gdy małe i średnie przedsiębiorstwo zamówiło u mnie trzy komputery, a wtedy moja była żona stwierdziła, że około 400 €, które wtedy pozostały jako dochód netto z zlecenia, wydaje się dość dużą kwotą. Jednakże to zlecenie nie składało się tylko z zamawiania części, montażu, instalacji systemu Windows i dostawy. Z uwagi na specjalne wymagania, czas poświęcony na badania i korespondencję, oraz koszty podróży pokrywają jedynie koszty pojazdu, a nie mojego czasu prowadzenia, tak więc po uwzględnieniu kosztów podróży w wysokości ~40€/h, nie było to już tak wiele, jak się wydawało.

Oczywiście, nadal bardzo dobry dochód, ale tylko wtedy, gdy nie trzeba z niego koniecznie żyć! I o to właśnie chodzi! Jak już napisał ZehWeh:

Cytat ZehWeh

Zgadzam się, to jest różnica czy robi się coś rekreacyjnie z przyjemności i ewentualnie dla dodatkowego zarobku, czy naprawdę chce się z tego żyć i utrzymywać swoje oszczędności (na emeryturę itp.).

I to musi zdecydować sam założyciel wątku - Czy to rekreacyjnie dla zabawy i by zarobić trochę grosza, czy bo naprawdę chce na tym zarabiać. Na tym nie da się utrzymać. Nie ma pieniędzy, nie dostanie ich również z powodu wcześniejszych wypowiedzi wszystkich uczestników forum, i na pewno nie od prywatnej osoby!

Więc pozostaje mu tylko szukać pracy, czy to w niepełnym wymiarze godzin, czy też w pełnym, aby utrzymać się i dodatkowo, Z UMARLAKIEM, prowadzić i rozwijać swoją działalność. To jest jedyny słuszny sposób! Zastanawiam się jedynie, co go powstrzymuje przed szukaniem pracy. A jeśli nie dostanie jej, bez względu na przyczynę, zawsze pozostaje praca za 520 € - dla tego często nie trzeba mieć żadnego wykształcenia lub kwalifikacji, jeśli to jest powodem.

On ma 25 lat, nie chce standardowej pracy 9-5, mieszka z rodzicami, korzysta z samochodu rodziców, ma dziewczynę, która pracuje na część etatu. Ale to nie oznacza, że ma zapał. Dla mnie zapał jest niezbędny do prowadzenia własnej działalności. Jeśli chcesz coś osiągnąć, musisz być gotowy pracować jako samozatrudniony nie tylko od 9 do 5, od poniedziałku do piątku, 210 dni w roku, ale całą dobę, przez 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Wyobraź sobie, że dziewczyna zaszłaby w ciążę i on musiałby płacić alimenty. W takim przypadku każdy wierzyciel kredytu wyszedłby na przegranej pozycji, niezależnie od rzekomych zabezpieczeń kredytobiorcy. Oczywiście należy dawać ludziom szansę, ale gdy patrzę na to z tej perspektywy, znam przynajmniej 30 innych osób, które naprawdę żywią zamiłowanie do prowadzenia własnego biznesu i by się za to zabrały, nawet jeśli oznaczałoby to ciężką pracę przez pierwsze lata... Tego tutaj nie widzę, a raczej rzadko widzę u tych, którzy szukają kredytu prywatnego. Z ogłoszeniami lokalnymi zauważyłem, że można sprzedawać rzeczy pobocznie jako hobby i na tym zarabiać, ale nie jest to konkurencyjne wobec mojej standardowej pracy 9-5.... Dzięki temu zapewniam sobie pieniądze na życie, rodzinę, itp., a to drugie jest dodatkowym źródłem dochodu na kawową kasę/hobby, z której kupuję rzeczy związane z moim prawdziwym hobby.... Tak w dłuższej perspektywie można opustoszyć piwnicę i strych. Zaskakujące, ile tam można pozbyć się rzeczy.....

Napisany przez Sephir0th
Verkaufger pisze:
Nie chcę brzmieć głupio, ale typowi użytkownicy forum, którzy utknęli w zwykłej pracy 9-5 i chcą mi coś opowiedzieć. Zarabianie 500 € czystego zysku z dodatkowej sprzedaży w pierwszych miesiącach jest super. Pomyśl, ile trzeba wykonać kroków, aby osiągnąć zysk, a nie tylko obroty w wysokości 500 €. Opłaty, itp.

Dokładnie o to chodzi. Masz tutaj do czynienia z ludźmi, dla których na podstawie ich doświadczenia jest jasne, że zarobienie 500 € zysku miesięcznie nie usprawiedliwia włożonego wysiłku ani nie wystarcza na życie czy prowadzenie działalności na dłuższą metę. Masz do czynienia także z osobami, które niezależnie od siebie, dzięki swoim doświadczeniom w finansach, zaznaczyły, że aktualne dochody są poniżej granicy egzekucyjnej, a twierdzone zabezpieczenia nie są właściwymi zabezpieczeniami i dlatego finansowanie nie jest możliwe. To nie ma nic wspólnego z brakiem zrozumienia dla pomysłu biznesowego.

Z tych doświadczeń można teraz skorzystać i zaakceptować wskazówki, albo obrazić się i odwrócić. Które z podejść bardziej pomoże, musi być ocenione samodzielnie.

Napisany przez ZehWeh
Mam również znajomych, którzy mieli bardzo podobną sytuację. Zaczęli jako młodzi przedsiębiorcy i miesięcznie zarabiali około 1000 euro. Mogłoby to być dobre, gdyby nie fakt, że znajomy osoba osiadła w strefie komfortu swojej matki, która pokrywała praktycznie wszystkie koszty (czynsz, jedzenie, prąd itp.). Wszystko szło dobrze przez 15 lat, aż niedawno matka zmarła. Nagłe uderzenie rzeczywistości było bardzo bolesne, gdy zdał sobie sprawę, że teraz musi pokrywać wszystkie koszty sam. Jego mała firma nagle przestała być dochodowa (tak naprawdę nigdy nie była) i teraz, mając nieco ponad 40 lat, pracuje bez wykształcenia za minimalną płacę. Pomimo radzenia mu, aby zabezpieczył się poprzez zdobycie drugiej umiejętności na przykład poprzez wykształcenie, regularnie lekceważył te sugestie.

Napisany przez Andreas-H
Verkaufger pisze:
Nie chcę zabrzmieć głupio, ale typowi ludzie z forum, którzy utknęli w normalnej pracy 9-5 i chcą mi coś powiedzieć. Wprowadzenie czystego zysku w wysokości 500 euro poprzez sprzedaż na wczesnym etapie jest super.

Ale tak, przepraszam, to brzmi głupio. Bardzo głupio. Nawet przy przekonującym konceptcie, twoje zachowanie tutaj zrujnowałoby każdą szansę na zdobycie kapitału.
Na liście NO-GO są teraz tak długie pozycje, które znacząco przekraczają zakres mojego dzisiejszego czasu wolnego...

Napisany przez ZehWeh
Jakby znali te osoby tutaj... kilku typowo niemieckich pracowników 9-5 tutaj zdołało jednak już osiągnąć majątek sześciocyfrowy

Napisany przez shyloKing
Jednak faktem jest, że nie można porównywać mentalności między osobami unikającymi ryzyka a ryzykownymi przedsiębiorcami, ponieważ leżą u podstaw różne oczekiwania, także jeśli chodzi o przewidywane koszty utrzymania i style życia. Jego początek przypomina wiele przypadków osób korzystających z zasiłku H4, które zmierzają w kierunku samodzielności, chociaż taki jest przynajmniej mój wrażenie. To, że na początku nie musi ponosić dużych kosztów, jest zaletą, ale nie rozumiem dlaczego chce sobie narzucić dodatkowe koszty. Nie jest też jasne, czy kiedykolwiek miał do czynienia z taką ilością gotówki i czy ma odpowiednią dyscyplinę, aby nie spalić jej w pośpiechu. Technicznie ma wszystko, aby samodzielnie awansować. Wydaje się, że brakuje mu trochę pewności siebie, co sprawiłoby, że jeszcze bardziej nie zainwestowałbym w niego pieniędzy. Mimo to życzę mu powodzenia, ponieważ obecnie więcej przedsiębiorców się poddaje, niż dołącza nowych. A to przy pełnym gazie w kierunku przemysłu 5.0 (wysoka automatyzacja) i coraz wyższych wymagań zawodowych. To może jeszcze naprawdę potrząsnąć.^^

Napisany przez StGe1973
shyloKing pisze:
To jednak prawda, że nie można porównać mentalności między ludźmi z branż o zróżnicowanym podejściu do ryzyka i odważnych samoróbkami, ponieważ leżą u podstaw różne oczekiwania, takie jak planowane koszty utrzymania i style życia.

Uważam to za bajkę. Gdyby wszyscy pracownicy byli tacy, żadne przedsiębiorstwo nie miałoby szansy przetrwać. Każda firma potrzebuje na szczeblach kierowniczych osób, które są zatrudnione, ale myślą i działają jak przedsiębiorcy. Przynajmniej skuteczne firmy...

W odniesieniu do tej sytuacji:
Również polecam Ci prowadzenie tego jako dodatkowej działalności i poszukiwanie stałego zatrudnienia dla swojego dochodu. Ogólnie rzecz biorąc, jako mały gracz zawsze będziesz musiał stawić czoła dwóm podstawowym problemom:
1. Rentowność obrotu z dzisiaj znacząco zmniejszy się w czasie wzrostu, ponieważ będziesz musiał ponosić wiele kosztów. Wzrost wymaga dużo działań marketingowych (koszty), a koszty administracyjne rosną znacząco.
2. Rynki z dużymi wskaźnikami wzrostu są już zajęte przez duże podmioty.

Dlatego będziesz zawsze mógł istnieć tylko na niszach, jak to robisz teraz, zarządzając m.in. nadwyżkami. Możesz tam osiągać dobre transakcje z wysokimi marżami i cieszyć się dodatkowym dochodem.

Jeśli nisza stanie się mainstreamem, zainteresuje to duże podmioty, które kupują jednak z zupełnie innymi marżami, niż jesteś w stanie to zrobić. Wtedy będziesz musiał znaleźć inną niszę.

Jeśli koniecznie chcesz, aby to było twoje główne źródło dochodu i chcesz to rozwinąć, pieniądze nie są twoim największym problemem. Konieczne są dwie fundamentalne rzeczy:

1. Unikalna cecha, czyli musisz być dla mnie jako klienta interesujący pomimo obecności większych podmiotów, ponieważ masz x, y lub z, czego inni nie mają. Dlatego decyduję się (i wielu innych klientów) na zakup u Ciebie.

2. Twoja unikalna cecha musi mieć potencjał szybkiego wzrostu, czyli musi być łatwa do skalowania. Przykładem cechy nieskalowalnej w szybki sposób jest np. oferowanie własnoręcznie plecionych wieńców. Co prawda masz unikalną cechę (ponieważ duże podmioty produkują maszynowo), ale osiągnięcie dużych ilości wymaga wręcz ogromnych kosztów (liczne plecionkarki). Doskonale skalowalna jest np. oprogramowanie. 90% kosztów to rozwój, ale jeśli go już opracujesz, to praktycznie nie gra roli kosztowo, czy działa na jednym PC czy na tysiącach.

Dlatego zanim wdrożysz duże plany i bierzesz kredyty, zastanów się naprawdę szczegółowo nad tymi dwoma kwestiami: Czy masz unikalną cechę i czy jest łatwo skalowalna (z niskimi kosztami)?

Jeśli możesz odpowiedzieć twierdząco na obie te pytania, powinieneś rozważyć rozwinięcie biznesu.

Jeśli musisz odpowiedzieć negatywnie na choć jedno z nich (i tak ma wiele osób), to pozostań przy dodatkowym dochodzie i poszukaj stałego zatrudnienia jako główne źródło dochodu.

Napisany przez 2utopus
ZehWeh pisze:
Niemniej jednak niektórzy z typowych niemieckich pracowników 9-5 już osiągnęli majątek sześciocyfrowy lub nawet siedmiocyfrowy

Przy czym sześciocyfrowy majątek jest osiągalny już przy dość niewielkich nieruchomościach ... a przy domach jednorodzinnych z ogrodem nawet możliwy jest majątek siedmiocyfrowy.

I nigdy nie wiadomo, ile z tego ewentualnie zostało odziedziczone - a ile rzeczywiście ciężko zarobione ...
gdzie faktem jest, że bogactwa nie zdobędziemy szybko wyłącznie pracując samodzielnie - jednak zazwyczaj odziedziczymy je:

-Po dziedziczeniu
-Pracy innych osób (pracodawcy)
-Szczęściu/Spekulacji (Lotto/giełda/...)

Lub długoterminowo poprzez oszczędzanie/życie skromnie/długoterminowe inwestycje.

Według mojego doświadczenia, spośród osób rozpoczynających własny biznes, stosunkowo wielu zauważyło po mniej niż 5 latach, że to jednak nie jest dla nich (lub bank to za nich zauważył) - pewien odsetek może żyć z tego bardziej źle niż dobrze - a tylko niewielki odsetek odniesie naprawdę sukces.

Napisany przez ZehWeh
Jak to było? 90% wszystkich startupów zawodzi w ciągu pierwszych 2 lat? 95% po 5 latach?

No cóż, wygląda na to, że TE już oczywiście się wycofał z tematu.

Napisany przez Marc2512
Mam nadzieję, że nie przyjął oferty DVAG, bo wtedy teraz ma jeszcze 5 funduszy inwestycyjnych na karku.

Napisany przez tfh
StGe1973 pisze:
Idealnie skalowalne jest na przykład oprogramowanie. 90% kosztów to rozwój, ale gdy już je opracujesz, to kosztowo prawie nie ma znaczenia, czy działa ono na 1 komputerze czy na tysiącach.

Uwaga, wielu już się na tym przejechało, ponieważ nie uwzględnili, że dostawcy odpowiednich usług (dostawcy danych, chmura, infrastruktura serwerowa, licencje oprogramowania...) chętnie kuszą darmowymi lub tanimi subskrypcjami. W rezultacie koszty mogą szybko wzrosnąć, gdy liczba użytkowników rośnie. Klasyczny scenariusz programowania raz a zarabianie na tym wiecznie jest teraz prawie niemożliwy albo nieistotny.

Napisany przez StGe1973
tfh pisze:
Uwaga, wielu już się przejechało, ponieważ nie zwrócili uwagi, że dostawcy odpowiednich usług (dostawcy danych, chmura, infrastruktura serwerowa, licencje oprogramowania...) chętnie kuszą darmowymi lub tanimi subskrypcjami. Szybko okazuje się, że mogą one być bardzo drogie, gdy liczba użytkowników rośnie. Klasyczny przypadek programowania raz, a potem zarabiania na nim wiecznie, jest prawie niemożliwy lub nieistotny.

Nie chodzi o to, czy skalowanie jest bezkosztowe, ale o następujące pytanie: Czy moja rentowność ze wzrostem wzrasta czy maleje?

Typowe przykłady bardzo słabej skalowalności to np. produkcja ręczna lub czysty handel produktami. Skalowanie powoduje, że rentowność na sztukę praktycznie się nie zmienia lub zmienia się minimalnie, ale koszty ogólne, takie jak koszty administracyjne, wzrastają znacząco. W rezultacie maleje ogólna rentowność, a przedsiębiorstwo nie ma szans konkurować z dużymi graczami.

Dobra skalowalność jest zazwyczaj (prawie) zawsze możliwa w przypadku nowych produktów, rozwoju itp., czyli skalowalność poprzez produkcję maszynową znacząco zwiększa rentowność na sztukę, silniej niż wzrastają koszty, np. koszty administracyjne.

Sprawa polega na tym, że osoba, która ma czysty handel, zawiedzie w swoim marzeniu o wielkim biznesie, ponieważ w czystym handlu skalowalność nie jest możliwa. Pozostaje tylko droga, którą poszedł Amazon, z ogromnym nakładem kapitału i wzrostem za wszelką cenę, aby stać się dużym graczem. Jednak 99% przedsiębiorstw zawodzi w tym, ponieważ tylko niewielu, jak Amazon, mogą przez wiele lat generować straty i nadal pozyskiwać nowe środki od inwestorów. Z taką pozycją na rynku, na przykład Amazon może osiągnąć skalowalność poprzez większe ilości poprzez obniżanie cen zakupów. Ale osiągnięcie tej pozycji na rynku jest bardzo, bardzo kosztowne.

Napisany przez tfh
StGe1973 pisze:
Nie chodzi o to, czy przy skalowaniu nie ma już kosztów, ale o następujące pytanie: Czy moja rentowność wzrośnie czy spadnie w wyniku skalowania?

To jest to, o czym pisałem. Weźmy na przykład zarządzanie użytkownikami lub dostawę zawartości za pośrednictwem AWS, co obecnie jest praktycznie standardem dla każdej aplikacji. Serwery do tego są często darmowe do określonej liczby np. 1000 użytkowników lub określonego ruchu, po czym pojawiają się koszty, które zmniejszają rentowność.

Napisany przez StGe1973
tfh,

diese Kosten sind aber minimal im Gegensatz zu den Kosten einer App für Entwicklung, Optimierung usw. der App, also bis diese marktfähig ist. Im Verkaufspreis rechnest du aber alle Kosten ein z.B. den Break Even bei 1020 App Nutzern, d.h. die ersten 1020 App Nutzer tragen rechnerisch die gesamten Kosten. Der 1021 Nutzer trägt dann nur noch die von dir genannten variablen Kosten.

Also mal als Beispiel: App kostet 50.000 bis zur Marktfähigkeit und du hast 1 euro variable Kosten pro Nutzer für Traffic. Preis wäre 50 euro zur Kauf (willkürlich angenommene Zahlen).

1 Nutzer bezahlt 50 euro und du hast Kosten von 500001 euro = Rendite quasi 0.

1020 Nutzer: 51000 euro Umsatz, Kosten 51020 euro = Rendite quasi 1 (Break Even).

1100 Nutzer: 55000 Umsatz, Kosten 51100 = 7,6% Rendite.

10000 Nutzer: 500.000 Umsatz, Kosten 60.000 = über 800% Rendite.

Durch diese sehr gute Skalierbarkeit kannst du trotz steigender Verwaltungskosten usw. die Umsatzrendite pro verkaufem Stück erhöhen. Im kleinen Handel beginnt man mit wenig Risiko und einer Rendite von 25%, aber diese wird immer geringer....

Napisany przez tfh
"

tfh,

diese Kosten sind aber minimal im Gegensatz zu den Kosten einer App für Entwicklung, Optimierung usw. der App, also bis diese marktfähig ist. Im Verkaufspreis rechnest du aber alle Kosten ein z.B. den Break Even bei 1020 App Nutzern, d.h. die ersten 1020 App Nutzer tragen rechnerisch die gesamten Kosten. Der 1021 Nutzer trägt dann nur noch die von dir genannten variablen Kosten.

Also mal als Beispiel: App kostet 50.000 bis zur Marktfähigkeit und du hast 1 [url]euro[/url] variable Kosten pro Nutzer für Traffic. Preis wäre 50 [url]euro[/url] zur Kauf (willkürlich angenommene Zahlen).

1 Nutzer bezahlt 50 [url]euro[/url] und du hast Kosten von 500001 [url]euro[/url] = Rendite quasi 0.

1020 Nutzer: 51000 [url]euro[/url] Umsatz, Kosten 51020 [url]euro[/url] = Rendite quasi 1 (Break Even).

1100 Nutzer: 55000 Umsatz, Kosten 51100 = 7,6% Rendite.

10000 Nutzer: 500.000 Umsatz, Kosten 60.000 = über 800% Rendite.

Durch diese sehr gute Skalierbarkeit kannst du trotz steigender Verwaltungskosten usw. die Umsatzrendite pro verkaufem Stück erhöhen. Im kleinen Handel beginnt man mit wenig Risiko und einer Rendite von 25%, aber diese wird immer geringer....

Die Kosten pro Nutzer fallen in Deinem Modell nicht nur einmal an, sondern regelmäßig, wohingegen der Nutzer aber nur einmal für die Software bezahlt. Solche Modelle sind nicht (mehr) tragfähig, weshalb man meist Abomodelle anstrebt. Ich sage nicht, dass es nicht rentabel wäre - ansonsten würde es niemand machen. Ich will nur darauf hinweisen, dass viele diese Kosten zu Beginn übersehen und ihre (oftmals kostenlosen) Projekte dann wieder einstampfen, weil die Werbeeinnahmen nicht mehr ausreichen und ein nachträglich eingeführtes Abomodell von den Nutzern nicht angenommen wird.

Ergänzung:

Wobei wir noch gar nicht über Refactoring, Versionsverwaltung, Produktpflege, Support und Testing gesprochen haben. Eine Software ist nie fertig, sie verursacht permanent Kosten und diese steigen bei Skalierung mitunter nichtlinear an, je nachdem über was wir genau sprechen. Sehr wahrscheinlich müssen einzelne Teile bei steigenden Nutzerzahlen komplett neu entwickelt werden. Diese Nichtlinearität kann nach unten oder nach oben zeigen und teilweise ist sie nicht mal kalkulierbar, da zu viele Köche im Brei herumrühren und Abhängigkeiten zu Diensteanbietern bestehen."

Napisany przez tfh
W skrócie można to ująć jako:

Oprogramowanie jest często łatwiejsze do skalowania niż inne modele biznesowe, ale skalowalność nie jest dana automatycznie i nie należy tego sugerować. Jeśli trzeba zwiększyć skalę, to fundamenty muszą być na to przygotowane. Wzmacnianie fundamentów po fakcie jest bardzo drogim i skomplikowanym procesem, obarczonym wieloma niepewnościami. Osoba inwestująca w coś takiego powinna zdawać sobie z tego sprawę i być w stanie oszacować techniczne tło. Zlecenie zewnętrznej agencji stworzenia małej aplikacji z myślą o późniejszym skalowaniu nie zadziała, ale jest często spotykane. Dobre agencje zwracają wtedy uwagę na popełniony błąd. Innych to nie obchodzi, ważne że wygenerowali zlecenie. Jednak fundamenty nie wytrzymają takiego zwiększenia skali.

Napisany przez shyloKing
Nie lekceważ handlu używanymi towarami, gdzie wystarczająco wielu drobnych handlowców liczy w czynnikach (5-10x) zamiast procentów za transakcję. ^^

Napisany przez wary
shyloKing pisze:
Nie lekceważ handlu używanymi towarami, gdzie wystarczająca liczba małych przedsiębiorców oblicza zysk w czynnikach (5-10x) zamiast procentów na transakcję.^^

To może być prawda. Jednak takie modele biznesowe nie można po prostu z łatwością skalować.

Napisany przez shyloKing
Wewnętrzna reguła zakłada poszerzenie oferty produktowej (gry planszowe, karty do wymiany itp.) lub przejście na bardziej dochodowe (bestsellery). Rynek odsprzedaży gier jest zatłoczony młodzieżą, mimo to wiele osób ma szansę na osiągnięcie znacznego zysku. Podobna sytuacja zachodzi w przypadku butów sportowych, gdzie nawet 16-latkowie już uczestniczą. Nie należy tego całkowicie lekceważyć, zwłaszcza że jest to związane z tematem przewodnim, jak wynika z tekstu. Wszyscy wiemy, że obok kobiet, młodzież stanowi drugą co do wielkości grupę konsumentów.^^

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata