Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena nieruchomości przez bank

Napisany przez Stoppage81
Makler był tutaj. Jutro przyślą swoje sprawozdanie wyceny. Ale jest jasne, że nie otrzymamy wystarczającej kwoty, aby spłacić bank.

Napisany przez NaTwoim13
Stoppage81 pisze:
Spotkam się później z pośrednikiem. Są członkami lokalnej kasy oszczędnościowej, w której mamy również nasz kredyt.

Pytania, które chcę zadać:

Oto, co odpowie im kasa oszczędnościowa:

- Czy oferują wyłączne zlecenie dla pośrednika?
Nie
- Jeśli sprzedajemy prywatnie, czy nadal płacimy pośrednikowi?
Tak
- Jak wysokie są opłaty pośrednictwa i czy są negocjowalne?
3% dla kupującego/3% dla sprzedającego, niepodlegające negocjacji!
- Czy mają portal ofert. Zakładam, że będą starali się go promować?
kasa oszczędnościowa będzie wymagać ustalonej ceny zakupu

Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Uważam za kompletnie bezsensowne i niebezpieczne wykorzystywanie banku finansującego jako pośrednika!

Wysłałem im 4 ekspertyzy i raport rynkowy, proszę mi powiedzieć, co ustaliła kasa oszczędnościowa.

noelmaxim pisze: Uważam za zupełnie bez sensu i niebezpieczne korzystanie z banku finansującego jako pośrednika! Przecież wysłałem im 4 ekspertyzy i raport rynkowy, proszę mi teraz powiedzieć, co ustalił Banku Sparkasse.
Czy możesz to wyjaśnić? Powiedzieli mi, że oferują umowę Allena dla pośredników, która zazwyczaj trwa 6 miesięcy.

noelmaxim pisze:
Bank Sparkasse zażąda stałej ceny zakupu.

Czy możesz wyjaśnić, co to oznacza?

Napisany przez NaTwoim13
Nie zgodzi się na aukcję. Chce zaoferować nieruchomość za stałą cenę.

Napisany przez NaTwoim13
Interesy łączą się, finansujący bank i pośrednik nieruchomości, wszystko w jednym domu.

Zdecydowanie odradzam, finansujący bank nie powinien interesować się tym, jak przebiega sprzedaż domu, zwłaszcza, jeśli pojawiają się jakiekolwiek trudności - obojętnie jakiego rodzaju i w jakiej formie - bank finansujący zawsze jest informowany, niezależnie od tego, czy im się to podoba czy tego chcą, czy to jest dla nich pomocne.

noelmaxim pisze:
Nie zgodzi się na licytację. Chce zaoferować nieruchomość w stałej cenie.

Czy ma to związek z chęcią pokrycia wartości kredytu ceną sprzedaży?

Jeśli ktoś złoży ofertę poniżej żądanej ceny, to decyzję o jej przyjęciu podejmie z pewnością sprzedawca, czyż nie?

noelmaxim pisze:
Interesy łączą się, finansujący bank i pośrednik nieruchomości, wszystko w jednym domu.

Zdecydowanie odradzam, aby finansujący bank interesował się tym, jak przebiega sprzedaż domu, zwłaszcza gdy pojawiają się trudności - bez względu na ich rodzaj i formę - finansujący bank zawsze jest informowany, bez względu na to, czy im odpowiada czy tego chcą, czy to jest dla nich korzystne.

Jeśli chcę skorzystać z pośrednika, powinienem znaleźć niezależną firmę.

Bank to Sparkasse w Wittmund. Nie wiem, jak blisko są powiązane bank i pośrednicy. Czy to naprawdę te same firmy?

Napisany przez NaTwoim13
Stoppage81 pisze:
Czy to dlatego, że chcą uzupełnić wartość kredytu ceną sprzedaży?

Jeśli ktoś składa ofertę poniżej żądanej ceny, decyzję czy ją akceptować zapewne podejmuje sprzedawca, czyż nie?

Bank nie ma żadnego prawa do decydowania o ustalaniu ceny sprzedaży, nie powinien nawet w nią być zaangażowany.

Nawet jeśli cena sprzedaży nie pokrywałaby pozostałego długu, bank nie może odrzucić sprzedaży, musi zgodnie z § 490 BGB przyjąć kredyt z powrotem, nawet jeśli uzyskana kwota nie pokryje pozostałego długu.

Oczywiście trzeba znaleźć rozwiązanie wewnętrzne (bank proponuje kredyt na różnicę) lub zewnętrzne (biorą kredyt na pozostały dług).

noelmaxim pisze:
Bank nie ma absolutnie prawa do wtrącania się w ustalanie ceny sprzedaży, a w zasadzie nie powinna być zaangażowana w ten proces.

Nawet jeśli cena sprzedaży nie pokryje pozostałego zadłużenia, bank nie może odrzucić sprzedaży i zgodnie z § 490 BGB musi skasować pożyczkę, nawet jeśli dochód nie pokrywa zobowiązania.

Oczywiście konieczne jest znalezienie wewnętrznego rozwiązania (bank oferuje kredyt na różnicę) lub zewnętrznego (kredyt na pozostałe zadłużenie).

Ah, to było moje kolejne pytanie. Myślałem, że z powodu negatywnej wartości kapitału (?) musimy otrzymać zgodę banku na sprzedaż.

Czy bank może kontynuować kredyt po takiej sprzedaży za taki samą stopą procentową i pozwolić nam spłacić go w ciągu kilku lat?

Napisany przez BenniG
Stoppage81 pisze:
Czy bank może kontynuować kredyt po tej samej stopie procentowej i pozwolić nam spłacić go w ciągu kilku lat, jeśli kredyt nie zostanie spłacony z sprzedaży?

Bank może to zrobić, ale raczej tego nie zrobi.
Wcześniej był to kredyt zabezpieczony hipoteką, teraz jest to kredyt konsumencki.

BenniG pisze:
Bank może to zrobić, ale prawdopodobnie tego nie zrobi.
Wcześniej było to zabezpieczone hipoteczną umową pożyczką, teraz jest to kredyt konsumencki.

Ok, więc nowa pożyczka z nowymi odsetkami.

Napisany przez NaTwoim13
Pod tym samym oprocentowaniem nie, gdyż nie ma już żadnego zabezpieczenia.

[cytat=noelmaxim]
Pod tym samym oprocentowaniem nie, ponieważ nie ma już żadnych zabezpieczeń.
[/cytat]
Tak, to jasne, dzięki.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Nie wiem, co się wydarzy. Być może wrócę i udzielę aktualizacji; inne osoby mogą znaleźć to scenariusz i informacje przydatne.

noelmaxim pisze:
Pod tym samym oprocentowaniem nie, ponieważ nie ma już żadnego zabezpieczenia.

Ostatnie pytanie: Czy bank może zmusić osobę do likwidacji innych aktywów w celu spłacenia długów? Na przykład akcji.

Napisany przez BenniG
Bank nie musi udzielić Ci nowego kredytu.
Czy chcesz sprzedać akcje, wziąć pożyczkę w innej banku czy skorzystać z debetu, to już Twoja decyzja.

Jeśli nie możesz spłacić dotychczasowej bankowi, może to być dla Ciebie drogie...

BenniG pisze:
Bank nie musi udzielić Ci nowego kredytu.
Czy sprzedasz swoje akcje, weźmiesz kredyt w innej banku czy wykorzystasz swoje przekroczenie stanu konta, to Twoja decyzja.

Jeśli nie będziesz w stanie spłacić pieniędzy z poprzedniego kredytu bankowi, może to być drogie dla Ciebie....

Bankructwo?

Napisany przez wary
Oczywiście musisz wnieść wszystkie swoje aktywa

No cóż, to była kasa oszczędnościowa i sprawdziła Dom. Powiedzieli, że wartość wynosi 160 000 €. Myślę, że byliśmy naprawdę głupi, że kupiliśmy ten bezwartościowy Dom.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale nie mogę podpisać oceny Sparkasse i znowu potwierdza się to, co zawsze doświadczałem i co również od samego początku ogłaszałem w tym wątku.

noelmaxim pisze:
Przepraszam, ale nie mogę podpisać oceny Sparkasse, i znowu potwierdza się to, co zawsze doświadczałem i co od samego początku ogłaszałem tutaj w tym wątku.

Nie sądzę, że w przypadku innego maklera byłoby inaczej.

A zakładam, że bank teraz zna prawdziwą wartość, więc niezależnie od tego co się stanie, będzie wymagał większego zabezpieczenia?

Napisany przez NaTwoim13
Punkt 1) Nie powiedziałbym nic bankowi - jak już kilkakrotnie wspomniano

Punkt 2) Jesteśmy jedynym maklerem, który zdecydowanie mówi coś innego - nawet z naciskiem.

Punkt 3) Rynek obligacji jest w fazie spadkowej, stopy procentowe w ciągu ostatnich 2 tygodni spadły o 0,6-0,7%, nadal maleją, patrz na terminowe zobowiązania, codziennie rosnie obecnie popyt na nieruchomości mieszkalne!

noelmaxim pisze:
Punkt 1) Jak już wspominałem wielokrotnie, nie powiedziałbym nic bankowi.

Punkt 2) Jesteśmy już pierwszym maklerem, który zdaje się na coś zupełnie innego - nawet z naleganiem.

Punkt 3) Rynek procentowy się załamuje, od dwóch ostatnich tygodni stopy procentowe spadły o 0,6-0,7 % i dalej spadają, patrz na kontrakty terminowe na obligacje, dzienne obniżki, co przekłada się na wzrost popytu na nieruchomości mieszkalne!

Oznacza to jednak, że opłata za wcześniejszą spłatę zwiększa się. Obecnie wynosi 40 000 €, jeśli oprocentowanie naszego kredytu hipotecznego (3,3 %) spada. Trzy tygodnie temu było to 150 €. Teraz to już 2 000 €.

Mam możliwość zlikwidowania aktywów i całkowitej spłaty kredytu hipotecznego teraz. Czy warto poczekać z jego sprzedażą, aż rynek trochę się odbierze? W ten sposób oszczędzę koszty opłaty za wcześniejszą spłatę.

Dzięki temu mam też więcej czasu, nie odczuwam takiego nacisku i nie muszę się martwić o bank.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli nie sprzedasz, nie możesz nawet spłacić kredytu hipotecznego bez zgody banku!

noelmaxim pisze:
Jeśli nie sprzedają, nie mogą spłacić kredytu hipotecznego bez zgody banku!

Nie rozumiem. Czy nie mogę po prostu zwrócić bankowi pozostałej kwoty kredytu i jednocześnie zapłacić odszkodowanie za wykupienie przedterminowe?

Dlaczego bank miałby nie zgodzić się na to?

Wystarczy, że napiszę do nich, że chcę spłacić pozostałą kwotę, oni obliczą odszkodowanie za wykupienie przedterminowe, a następnie pójdę do notariusza, który załatwi sprawy prawne.

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
No cóż, Sparkasse była i obejrzała Dom. Powiedzieli, że jest wart 160.000 €. Myślę, że byliśmy naprawdę głupi, że kupiliśmy ten bezwartościowy Dom.

Moim zdaniem tutaj coś nie gra.

Cytat użytkownika Stoppage81

2500m2 terenu budowlanego.
12000m2 terenu zielonego.

Wartość ziemi budowlanej w Rhauderfehn wynosi około 75,00 € za m2. To daje łącznie 185.000 € tylko za teren budowlany. Teren zielony około 4 euro za m2, co daje kolejne 48.000 €.

Mówimy tutaj więc o łącznej wartości działki 233.000 €.

"

Da passt meines Erachtens was nicht.

Bodenrichtwert für Bauland in Rhauderfehn ist bei etwa 75,00 €. Macht also alleine 185.000 € für das Bauland. Grünland etwa 4 [url]euro[/url] pro Quadratmeter, macht also auch nochmal 48.000 €.

Wir reden hier also alleine von 233.000 € Grundstückswert.

Unsere Adresse ist 28 € m2"

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
Nasz adres to 28 € m2

Oha... w takim razie możesz być znacznie zbyt drogi za 350 000 €.

250 000 € za kompletnie zniszczony Dom wiejski o powierzchni 135 m2 jest już trudne. Problemem nie są obniżone ceny, które wynoszą maksymalnie 10 procent.

pisze:
Oha... w takim razie wydaliście możliwe, że znacznie za dużo, czyli 350 000 €.

250 000 € za kompletnie zniszczony Dom wiejski o powierzchni 135 m2 jest już trudne.

Tak, a w ogłoszeniu było napisane 135m2, ale nie było planu piętra, więc możliwe, że to był nielegalny wzniesiony budynek. Nie wiem, czy możemy pozwać sprzedawcę/pośrednika za ten błąd.

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
Tak, a w eksperckim raporcie było podane 135m2, ale nie było planu mieszkania na piętrze, więc istnieje możliwość, że to był nielegalny budynek. Nie wiem, czy możemy pozwać sprzedawcę/maklera za ten błąd.

Dotyczy to tylko wtedy, gdy możecie udowodnić swoją wiedzę. Jeśli nie ma tego w umowie sprzedaży, nie uważa się go za ustaloną cechę, więc przypuszczalne wyłączenie gwarancji w stosunku do sprzedawcy jest skuteczne.

Musicie więc udowodnić podstępność, co jest wysoką przeszkodą.

wary pisze:
Tylko jeśli udowodnicie swoją wiedzę.

W urzędzie budowlanym powinno być potwierdzenie, czy budynek został właściwie zaprojektowany, czy nie, prawda?

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
Powinno być jakieś potwierdzenie z urzędu budowlanego, czy zostało to poprawnie wykonane, czy nie, prawda?

Pytanie zwrotne: Co sprawia, że sądzisz, iż brakuje wymaganej zgody?

wary pisze:
Pytanie: Co sprawia, że sądzisz, iż brakuje wymaganej zgody?

Plan, który otrzymaliśmy, dotyczył tylko parteru. Nie otrzymaliśmy planu piętra.

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
Grundriss, który otrzymaliśmy, miał tylko parter. Dla piętra nie było planu.

To niekoniecznie musi oznaczać coś złego, może po prostu być niedopatrzeniem. Ale warto byłoby było zapytać.

Teraz możesz to oczywiście nadrobić. Po pierwsze spróbuj u sprzedawcy, jeśli nic stamtąd nie wyjdzie (co jest możliwe), to pomocnym może być urząd budowlany. W najgorszym przypadku to właśnie urząd będzie musiał działać...

wary pisze:
W najgorszym przypadku dokładnie ten urząd ds. budownictwa będzie działał...

Mają na myśli, że mogliby żądać usunięcia zasadniczej części drugiego piętra?

Czy że powinno nastąpić wsteczne zastosowanie?

Napisany przez wary
Stoppage81 pisze:
Czy myślisz, że mogliby zażądać usunięcia drugiego piętra w istocie?

Prawdopodobnie mniej, nie sądzę, że jest to kompletna nielegalna budowa. Ale zakaz użytkowania można by rozważyć. W razie wątpliwości sugeruję uzyskanie porady prawnej (prawo budowlane publiczne).

Jeśli jest zgodne z przepisami, może być udzielone pozwolenie po fakcie, co wyklucza zakaz użytkowania. Przy powierzchni działki raczej nie powinno to być problemem, ale nie znam obiektu ani planu zagospodarowania przestrzennego (jeśli istnieje).

Napisany przez StGe1973
Myślę, że różne oceny można wytłumaczyć, przynajmniej jeśli chodzi o gospodarstwo rolne (co wydaje się być opisane w ten sposób)....

W takim przypadku właściwie nie jest to grunt budowlany i nie jest tak oceniany. Takie gospodarstwa rolne mają ochronę przed zmianami i mogą być przebudowywane. W skrajnym przypadku nawet nowy Dom, ale na fundamentach starych budynków.

Wtedy nie jest to ani ziemia uprawna, ani grunt budowlany (ponieważ nie można go zburzyć i zbudować na nowo), ale coś pomiędzy. W zależności od tego, jak się to ocenia, można uzyskać bardzo różne ceny sprzedaży.

W końcu takie obiekty, przynajmniej tutaj u nas, są bardzo trudne do sprzedaży, ponieważ istnieje tylko niewielki krąg klientów zainteresowanych. Z jednej strony pewne odosobnienie z opcją na prawie autonomiczne życie, ale czasami nawet niepodłączone do miejskiego zaopatrzenia w wodę.

Są to po prostu bardzo specjalne obiekty, ale jeśli znajdziesz właściwego kupca....

Napisany przez Zapp73
pisze:
Wtedy w rzeczywistym sensie nie jest to teren budowlany i nie jest tak oceniany.

Nie? To może wytłumacz, dlaczego na mapie BRW nawet w obszarach wiejskich podawane są wartości dla ebf, czyli terenu bez opłat za uzbrojenie i gotowego do zabudowy:
https://immobilienmarkt.niedersachse...tag=2023-01-01

Takie pozostałe gospodarstwa mają ochronę istniejących struktur i mogą być przebudowywane.

Dokładnie. I dlatego powierzchnię, która zwykle/lokalnie należy do domu mieszkalnego, również należy ocenić jako teren budowlany. Wartość już znalazł sam i podał ją jako 28 €, czyli dokładnie tak, jak w moim przykładzie.

W skrajnym przypadku nawet nowy Dom, ale na fundamentach starych budynków.

Nie w skrajnym przypadku, ale zazwyczaj możliwe.

W takim przypadku to ani teren zielony, ani teren budowlany (ponieważ nie można wyburzyć i zaplanować oraz zbudować na nowo),

Błędne. To teren budowlany.

W zależności od tego, jak to ocenimy, można dojść do różnych cen sprzedaży.

Ocena jest dość prosta. Bierze się BRW dla terenów ebf i ustawia się kubatury obiektu. Niskie wartości na metr kwadratowy odzwierciedlają ograniczenia prawne dotyczące budownictwa.

Napisany przez StGe1973
Czy dla tego obszaru istnieje plan zagospodarowania przestrzennego? Czy możesz zaprojektować i zbudować wymarzoną nieruchomość w ramach tego planu?

Jeśli oba pytania odpowiadasz tak, to jest to teren budowlany. Jeśli chodzi o gospodarstwo pozostałe, musisz odpowiedzieć nie, wtedy nie jest to teren budowlany (pod względem wartości).

StGe1973 pisze:
Czy dla tego kraju istnieje plan zagospodarowania przestrzennego? Czy możesz zaplanować i zbudować swoją wymarzoną nieruchomość w ramach tego planu?

Jeśli na obie te pytania odpowiedziałeś tak, to jest to teren budowlany. W przypadku resztkowej farmy musisz odpowiedzieć nie, a wtedy nie jest to teren budowlany (pod względem wartości).

Z dowodu działy:

Powierzchnia: 15 053 m²
Faktyczne wykorzystanie: 2 805 m² teren zabudowy mieszkaniowej (otwarty)
12 248 m² teren zielony

Napisany przez StGe1973
Oczywiście, masz powierzchnię budynków istniejących na terenie, ale to jeszcze nie czyni go terenem budowlanym. Teren budowlany oznaczałby, że kupujący mógłby zburzyć wszystko i swobodnie zaplanować i zbudować swoją nieruchomość. Dlatego ta ziemia jest warta więcej niż pole uprawne (ponieważ znajdują się na niej budynki, które można wykorzystać i przebudować), ale mniej niż teren budowlany (ponieważ nie można go dowolnie zabudować).

Dodatkowo w przypadku resztek gospodarstw wartość jest bardzo trudna do oszacowania. U nas, na przykład, resztki gospodarstw mają stosunkowo dobrze rozwiniętą infrastrukturę komunikacyjną, ale po ostatnich opadach śniegu były przez kilka dni nieosiągalne. Następnie chodzi o dostawę wody, odprowadzanie ścieków itp. Niektóre są podłączone do miejskich systemów, inne nie. W przypadku resztek gospodarstw określenie wartości jest po prostu bardzo trudne, ponieważ istnieją duże indywidualne różnice.

Ale ostatecznie oszacowanie wartości nie jest zbyt istotne, chyba że dla banku jako zabezpieczenia kredytu. Wartość zawsze jest obecną na rynku możliwą ceną, niezależnie od wcześniej ustalonej wartości. To właśnie jest dodatkowy problem w przypadku resztek gospodarstw. Tylko bardzo mała i bardzo specyficzna grupa klientów interesuje się takimi nieruchomościami, co z reguły negatywnie wpływa na cenę...

Napisany przez Zapp73
StGe1973 pisze:
Czy dla tego kraju istnieje plan zagospodarowania przestrzennego? Czy możesz zaplanować i zbudować swoją wymarzoną nieruchomość w ramach tego planu?

Jeśli oba pytania odpowiedziałeś tak, to jest to teren budowlany. W przypadku starego gospodarstwa musisz na nie odpowiedzieć nie, co oznacza, że nie jest to teren budowlany (pod względem wartości).

Teren budowlany nie jest powiązany z twoim planem zagospodarowania przestrzennego. W około jednej trzeciej śródmieścia, w którym mieszkam, nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, są tylko plany zagospodarowania przestrzennego. Mój Dom stoi w samym centrum miasta, 10 minut spacerem od kościoła/rynku, w obrębie planu zagospodarowania przestrzennego. Po drugiej stronie ulicy jest już poza planem zagospodarowania przestrzennego - całkowicie zabudowany mieszkaniami, te same nieruchomości co po mojej stronie. Cena za metr kwadratowy około 250 €.

Czy istnieje więc plan zagospodarowania przestrzennego? Nie.
Czy można tam zbudować wymarzoną nieruchomość? Tak.

Czy to teren budowlany? Zdecydowanie tak.

A więc stanowczy sprzeciw wobec Twojej bardziej niż niebezpiecznej i absolutnie przewidywalnej niewiedzy.

Napisany przez Zapp73
@stoppage81: nie daj się wprowadzić w błąd przez wypowiedzi użytkownika STGE1973, ten absolutnie nie ma pojęcia.
W latach 2005/06 odbywałem szkolenie w komisji ds. wyceny nieruchomości w Aurich, więc wiem, jak sytuacja wygląda miejscowo i znam nawet kilka lokalnych szczegółów z własnego doświadczenia.
Osobiście znam kierownika działu wyceny, ponieważ był on wtedy odpowiedzialny m.in. za nasze szkolenie. Razem z nim odwiedziłem kilka obiektów w celu oceny.

Twoja nieruchomość będzie oczywiście traktowana jako teren budowlany, co zawsze możesz potwierdzić od odpowiednich osób.

Zapp73 pisze:
@stoppage81: Nie daj się wpłynąć zdaniom użytkownika STGE1973, ten kompletnie nie ma pojęcia.
W latach 2005/06 odbywałem staż w sądzie ds. szacowania w Aurich, więc wiem, jak sytuacja wygląda na miejscu i znam kilka lokalnych szczegółów z własnego doświadczenia.
Znam osobiście kierownika działu wyceny, bo wtedy między innymi odpowiadał za nasze szkolenie. Wraz z nim odwiedzaliśmy kilka obiektów do ekspertyzy.

Oczywiście Twoja nieruchomość będzie traktowana jako działka budowlana, możesz to potwierdzić w każdej chwili u uprawnionych osób.

Wysłałem poniższą wiadomość do Urzędu Budowlanego w Leer:

Chcielibyśmy dowiedzieć się, czy Państwa urząd posiada informacje o wcześniejszych wnioskach budowlanych dotyczących naszej działki, np. jeśli poprzedni właściciel planował rozbudowę strychu, zaaranżowanie nowego pomieszczenia w stodole lub postawienie garażu albo altanki.

Chcielibyśmy również wiedzieć, czy posiadają Państwo pierwotne plany budowlane i pozwolenia dla tej działki?

Odpisali następująco:

Aby móc przetworzyć Państwa zapytanie, potrzebuję jeszcze następujące informacje od Państwa:

- Rok budowy domu (przybliżony)
- Wykonawca wtedy

Nie wiem, jak mogę dowiedzieć się, kto był pierwotnym wykonawcą, ani czy pytanie o właściwe informacje, ale mam nadzieję, że w zamian otrzymam kilka przydatnych dokumentów.

Napisany przez Zapp73
Wyślij e-mail z Twoim zapytaniem i informacjami o [obszarze, działce, numerze działki] na:

katasteramt-aur(at)lgln.niedersachsen.de
Lub zadzwoń pod numer: 04941/176-523

https://www.lgln.niedersachsen.de/st...ch-127278.html

Napisz, że szukasz informacji historycznych lub przekaż im informacje o odpowiedzi z urzędu budowlanego.
Jeśli sobie nie poradzisz, wyślij mi prywatną wiadomość w przyszłym tygodniu, a ja załatwię dla Ciebie odpowiednie dokumenty.

Napisany przez StGe1973
No cóż, sprawa z półwiedzą jest dość skomplikowana.... często ludzie wnioskują o innych na podstawie siebie...

Centrum miasta to Kodeks Cywilny dla planu zagospodarowania przestrzennego, powinieneś sprawdzić to w Kodeksie Cywilnym, jeśli kiedykolwiek chciałbyś zbudować nieruchomość. Miasto może, ale nie musi, stworzyć plan zagospodarowania przestrzennego. Jeśli miasto tego nie zrobi = Kodeks Cywilny.

Musiałem to teraz sprawdzić, bo resztki gospodarstw nie były nigdy dla mnie interesujące. Nawet zburzenie i zbudowanie na starych fundamentach nie jest prawnie dopuszczalne, ponieważ wtedy traci się ochronę istniejącej struktury. Dozwolone jest to tylko wtedy, gdy główna część budynku pozostaje nienaruszona, np. w przypadku późniejszego dodatku. Jednak wówczas sąd jest odpowiedzialny za dokładne ocenienie tej sytuacji. Każdy rodzaj rozbiórki głównego budynku jest prawnie trudny i zależy od interpretacji sądu. Wtedy wartość nieruchomości spadłaby do zera lub całość zamieniłaby się w pole uprawne.

Prawdopodobnie jedynie przebudowa jest prawnie bezpieczna, nic więcej. Dlatego właśnie to nie jest terenem budowlanym... niestety, ale ostatecznie to nie moje zmartwienie....

Napisany przez Zapp73
StGe1973 pisze:
No cóż, sprawa z półwiedzą to trudna sprawa... często osoby wyciągają wnioski o innych na podstawie siebie...

Śródmieście to Kodeks Cywilny Planu Zagospodarowania Przestrzennego, powinieneś to przeczytać w Kodeksie Cywilnym, jeśli kiedyś chciałbyś zbudować nieruchomość. Miasto może, ale nie musi tutaj stworzyć planu zagospodarowania przestrzennego. Jeśli miasto tego nie zrobi = Kodeks Cywilny.

Źle. Obowiązuje odpowiednia ordynacja budowlana danego landu, ponieważ jest to ustawa pomocnicza, stany związkowe mają prawo ustanowić odpowiednią ordynację budowlaną, z której, o ile się nie mylę, korzystają wszystkie stany związkowe. Nawet jeśli nie... nie obowiązuje Kodeks Cywilny (Bundesgesetzbuch), lecz ogólne BauGB, czyli ogólnokrajowy Kodeks Budowlany. W moim przypadku ma zastosowanie istniejąca ordynacja budowlana mojego landu, a dla autora pytania ordynacja budowlana N.

Musiałem teraz również sięgnąć po lekturę […]

Ja nie musiałem.

Resztówki nigdy mnie nie interesowały. Nawet zburzenie i zbudowanie na starych fundamentach od nowa nie jest prawnie dopuszczalne, ponieważ wtedy tracimy ochronę posiadania. Dozwolone jest jedynie w przypadku, gdy główna część budynku pozostaje nietknięta, na przykład podczas późniejszej rozbudowy. Jednak w takim przypadku decyduje sąd, aby dokładnie to ocenić. Każdy rodzaj zburzenia głównego budynku jest prawnie trudny i zależy od interpretacji sądu. Wtedy wartość całkowicie się redukuje albo wszystko zamienia się w pole uprawne.

Prawna pewność dotyczy tylko przebudowy, nic więcej. Dlatego niestety teren nie nadaje się ostatecznie pod zabudowę... ale w końcu nie jest to moim problemem....

Jedyne, co jest poprawne w tym akapicie, to że to nie Twój problem.

Napisany przez StGe1973
Młody, młody, wrzucasz tam rzeczy do jednego garnka.... to naprawdę przygodowe podejście. Przepisy budowlane landu oraz plan zagospodarowania przestrzennego miasta to zupełnie różne rzeczy. Oczywiście, przepisy budowlane landu zawsze obowiązują, ponieważ określają ogólne warunki ramowe, takie jak na przykład kwestie bezpieczeństwa. Nie mają one jednak absolutnie nic wspólnego z planem zagospodarowania przestrzennego. Ten z kolei określa na przykład, jak wysoko można budować, jaką powierzchnię można zabudować, ilość pięter itp. Jeśli takiego planu nie ma, to zawsze obowiązuje Kodeks Cywilny... przepraszam, ale to, co mówisz, to kompletna bzdura.

Jeśli chodzi o rozbiórkę starego gospodarstwa i budowę na jego fundamentach, możesz oczywiście mieć inne zdanie. Niestety, sądy wyższej instancji mają inne zdanie, co może skutkować budową niezgodną z przepisami i rozbiórką. Ale oczywiście możesz mieć inne zdanie niż orzecznictwo, musisz jednak i tak (pomimo swojego zdania) trzymać się przepisów.

Napisany przez Zapp73
StGe1973 pisze:
Jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, zawsze obowiązuje BGB...

No dobrze, teraz znajdź dokładnie w BGB, co tam jest na temat budownictwa. To wcale nie zastępuje braku planu zagospodarowania przestrzennego. To, o czym myślisz - ale po raz drugi mylisz, chociaż już to poprawiłem - to Kodeks Budowlany. Ale nie jest skracane jako BGB, tylko jako BauGB. To obowiązuje, gdy nie ma ani planu zagospodarowania przestrzennego, ani LBauO, ani innych źródeł prawa.

Przepraszam, ale to, co tu wygadujesz, jest naprawdę niepoważne.

Nie znasz różnicy między BGB a BauGB, ale chcesz tu grać twardziela.

Sam zauważasz, prawda?

Tak więc, możesz oczywiście mieć inne zdanie przy rozbiórce starej zagrody i budowie nowej na jej fundamentach. Niestety, sądy wyższe orzekają inaczej, co prowadzi do budownictwa bez zezwolenia z późniejszą rozbiórką. Ale możesz mieć inne zdanie niż orzecznictwo, tylko musisz i tak (mimo swojego odmiennej opinii) przestrzegać orzecznictwa.

Bzdura. Nie każde budownictwo na starej zagrodzie lub w obszarze wiejskim jest nielegalne. Jeśli istnieje pozwolenie na budowę, można zbudować to, co zostało zatwierdzone. Koniec komunikatu.

Napisany przez StGe1973
O tak, masz rację.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata