- pn gru 04, 2023 3:13 pm
Makler był tutaj. Jutro przyślą swoje sprawozdanie wyceny. Ale jest jasne, że nie otrzymamy wystarczającej kwoty, aby spłacić bank.
Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości
Stoppage81 pisze:
Spotkam się później z pośrednikiem. Są członkami lokalnej kasy oszczędnościowej, w której mamy również nasz kredyt.
Pytania, które chcę zadać:
Oto, co odpowie im kasa oszczędnościowa:
- Czy oferują wyłączne zlecenie dla pośrednika?
Nie
- Jeśli sprzedajemy prywatnie, czy nadal płacimy pośrednikowi?
Tak
- Jak wysokie są opłaty pośrednictwa i czy są negocjowalne?
3% dla kupującego/3% dla sprzedającego, niepodlegające negocjacji!
- Czy mają portal ofert. Zakładam, że będą starali się go promować?
kasa oszczędnościowa będzie wymagać ustalonej ceny zakupu
Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
noelmaxim pisze: Uważam za zupełnie bez sensu i niebezpieczne korzystanie z banku finansującego jako pośrednika! Przecież wysłałem im 4 ekspertyzy i raport rynkowy, proszę mi teraz powiedzieć, co ustalił Banku Sparkasse.Czy możesz to wyjaśnić? Powiedzieli mi, że oferują umowę Allena dla pośredników, która zazwyczaj trwa 6 miesięcy.
noelmaxim pisze:
Bank Sparkasse zażąda stałej ceny zakupu.
noelmaxim pisze:
Nie zgodzi się na licytację. Chce zaoferować nieruchomość w stałej cenie.
noelmaxim pisze:
Interesy łączą się, finansujący bank i pośrednik nieruchomości, wszystko w jednym domu.
Zdecydowanie odradzam, aby finansujący bank interesował się tym, jak przebiega sprzedaż domu, zwłaszcza gdy pojawiają się trudności - bez względu na ich rodzaj i formę - finansujący bank zawsze jest informowany, bez względu na to, czy im odpowiada czy tego chcą, czy to jest dla nich korzystne.
Stoppage81 pisze:
Czy to dlatego, że chcą uzupełnić wartość kredytu ceną sprzedaży?
Jeśli ktoś składa ofertę poniżej żądanej ceny, decyzję czy ją akceptować zapewne podejmuje sprzedawca, czyż nie?
noelmaxim pisze:
Bank nie ma absolutnie prawa do wtrącania się w ustalanie ceny sprzedaży, a w zasadzie nie powinna być zaangażowana w ten proces.
Nawet jeśli cena sprzedaży nie pokryje pozostałego zadłużenia, bank nie może odrzucić sprzedaży i zgodnie z § 490 BGB musi skasować pożyczkę, nawet jeśli dochód nie pokrywa zobowiązania.
Oczywiście konieczne jest znalezienie wewnętrznego rozwiązania (bank oferuje kredyt na różnicę) lub zewnętrznego (kredyt na pozostałe zadłużenie).
Stoppage81 pisze:
Czy bank może kontynuować kredyt po tej samej stopie procentowej i pozwolić nam spłacić go w ciągu kilku lat, jeśli kredyt nie zostanie spłacony z sprzedaży?
noelmaxim pisze:
Pod tym samym oprocentowaniem nie, ponieważ nie ma już żadnego zabezpieczenia.
BenniG pisze:
Bank nie musi udzielić Ci nowego kredytu.
Czy sprzedasz swoje akcje, weźmiesz kredyt w innej banku czy wykorzystasz swoje przekroczenie stanu konta, to Twoja decyzja.
Jeśli nie będziesz w stanie spłacić pieniędzy z poprzedniego kredytu bankowi, może to być drogie dla Ciebie....
noelmaxim pisze:
Przepraszam, ale nie mogę podpisać oceny Sparkasse, i znowu potwierdza się to, co zawsze doświadczałem i co od samego początku ogłaszałem tutaj w tym wątku.
noelmaxim pisze:
Punkt 1) Jak już wspominałem wielokrotnie, nie powiedziałbym nic bankowi.
Punkt 2) Jesteśmy już pierwszym maklerem, który zdaje się na coś zupełnie innego - nawet z naleganiem.
Punkt 3) Rynek procentowy się załamuje, od dwóch ostatnich tygodni stopy procentowe spadły o 0,6-0,7 % i dalej spadają, patrz na kontrakty terminowe na obligacje, dzienne obniżki, co przekłada się na wzrost popytu na nieruchomości mieszkalne!
noelmaxim pisze:
Jeśli nie sprzedają, nie mogą spłacić kredytu hipotecznego bez zgody banku!
Stoppage81 pisze:
No cóż, Sparkasse była i obejrzała Dom. Powiedzieli, że jest wart 160.000 €. Myślę, że byliśmy naprawdę głupi, że kupiliśmy ten bezwartościowy Dom.
Stoppage81 pisze:
Nasz adres to 28 € m2
pisze:
Oha... w takim razie wydaliście możliwe, że znacznie za dużo, czyli 350 000 €.
250 000 € za kompletnie zniszczony Dom wiejski o powierzchni 135 m2 jest już trudne.
Stoppage81 pisze:
Tak, a w eksperckim raporcie było podane 135m2, ale nie było planu mieszkania na piętrze, więc istnieje możliwość, że to był nielegalny budynek. Nie wiem, czy możemy pozwać sprzedawcę/maklera za ten błąd.
wary pisze:
Tylko jeśli udowodnicie swoją wiedzę.
Stoppage81 pisze:
Powinno być jakieś potwierdzenie z urzędu budowlanego, czy zostało to poprawnie wykonane, czy nie, prawda?
wary pisze:
Pytanie: Co sprawia, że sądzisz, iż brakuje wymaganej zgody?
Stoppage81 pisze:
Grundriss, który otrzymaliśmy, miał tylko parter. Dla piętra nie było planu.
wary pisze:
W najgorszym przypadku dokładnie ten urząd ds. budownictwa będzie działał...
Stoppage81 pisze:
Czy myślisz, że mogliby zażądać usunięcia drugiego piętra w istocie?
pisze:
Wtedy w rzeczywistym sensie nie jest to teren budowlany i nie jest tak oceniany.
StGe1973 pisze:
Czy dla tego kraju istnieje plan zagospodarowania przestrzennego? Czy możesz zaplanować i zbudować swoją wymarzoną nieruchomość w ramach tego planu?
Jeśli na obie te pytania odpowiedziałeś tak, to jest to teren budowlany. W przypadku resztkowej farmy musisz odpowiedzieć nie, a wtedy nie jest to teren budowlany (pod względem wartości).
StGe1973 pisze:
Czy dla tego kraju istnieje plan zagospodarowania przestrzennego? Czy możesz zaplanować i zbudować swoją wymarzoną nieruchomość w ramach tego planu?
Jeśli oba pytania odpowiedziałeś tak, to jest to teren budowlany. W przypadku starego gospodarstwa musisz na nie odpowiedzieć nie, co oznacza, że nie jest to teren budowlany (pod względem wartości).
Zapp73 pisze:
@stoppage81: Nie daj się wpłynąć zdaniom użytkownika STGE1973, ten kompletnie nie ma pojęcia.
W latach 2005/06 odbywałem staż w sądzie ds. szacowania w Aurich, więc wiem, jak sytuacja wygląda na miejscu i znam kilka lokalnych szczegółów z własnego doświadczenia.
Znam osobiście kierownika działu wyceny, bo wtedy między innymi odpowiadał za nasze szkolenie. Wraz z nim odwiedzaliśmy kilka obiektów do ekspertyzy.
Oczywiście Twoja nieruchomość będzie traktowana jako działka budowlana, możesz to potwierdzić w każdej chwili u uprawnionych osób.
StGe1973 pisze:
No cóż, sprawa z półwiedzą to trudna sprawa... często osoby wyciągają wnioski o innych na podstawie siebie...
Śródmieście to Kodeks Cywilny Planu Zagospodarowania Przestrzennego, powinieneś to przeczytać w Kodeksie Cywilnym, jeśli kiedyś chciałbyś zbudować nieruchomość. Miasto może, ale nie musi tutaj stworzyć planu zagospodarowania przestrzennego. Jeśli miasto tego nie zrobi = Kodeks Cywilny.
StGe1973 pisze:
Jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, zawsze obowiązuje BGB...
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]
Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]
Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata