Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Phonak

Napisany przez Dany1

Ten klocek musi leżeć ciężko w żołądku Phonakowi, chociaż według plotek teraz Phonak awansował na pozycję numer 1 na rynku aparatów słuchowych. niedawno mieliśmy szybkie rekomendacje kursowe z celem 80 CHF, które prawie zostały zrealizowane.

Z przyczyn czysto technicznych opuściłem Phonak na głębokich poziomach 70. Guru także oczekuje pewnej fazie obciążenia kursowego. Będę nadal obserwował sytuację Phonaka, ale nie spieszy mi się z zakupami. Najpierw zobaczymy, jak nowe konglomerat fuzjonuje i jak się bilansuje. Prawdopodobnie pojawią się duże odpisy?

Być może także zwolnienia, wcześniej mówiliśmy o zwolnieniach. Chciałbym jednak pogratulować Phonakowi, że szwajcarska firma ponownie pochlania firmę zagraniczną, zazwyczaj przecież dzieje się odwrotnie.

Napisany przez Simona
Tak, ja też tak sądzę. A jeśli zbliżające się zwiększenie kapitału zostało przeze mnie pominięte, to ponownie kupię Phonak. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat

Tak, ja też tak sądzę. A jeśli nadchodzące zwiększenie kapitału jest czymś, co zostało zapomniane, to też wrócę do zakupów Phonak.

Jeszcze trochę potrwa. Ale przecież wszyscy wiecznie się starzejemy. Automatycznie przypomina się firmy takie jak Straumann, Synthes, Phonak... To już prawie zastępuje alert e-mail dla inwestorów. :lol:
A jeśli jest się zainwestowanym, to z rocznym sprawozdaniem otrzymuje się zawsze zaproszenie na konsultację słuchową. Jako akcjonariusz, oczywiście również jest się potencjalnym klientem premium. Prawie perpetuum mobile.

Napisany przez Dany1

[Ale wszyscy się starzejemy. Automatycznie przypominają nam o firmach takich jak Straumann, Synthes, Phonak... Prawie zastępuje to alert e-mailowy dla inwestorów. :lol:
A jeśli jesteś inwestorem, to otrzymujesz zaproszenie na konsultację słuchową wraz z raportem rocznym. Jako akcjonariusz jesteś oczywiście potencjalnym klientem premium. Prawie jak perpetuum mobile.

grrrrr, dzięki za przypomnienie :mrgreen:
Beat, czy wiesz, czy w modelu luksusowym Phonak można podłączyć i-poda?? jeśli nie, to wkrótce będę mieć problem...

Napisany przez ADMCI4
[cytat=Dany1">
Chciałbym tutaj pogratulować Phonakowi, miło jest zauważyć, że szwajcarska firma po raz kolejny pochłania firmę z zagranicy, zazwyczaj jest przeciwnie.
[/cytat]
a więc cieszmy się tą lokalną dumą narodową. Być może niedługo przestaniemy nazywać wszystkich Europejczyków od razu obcokrajowcami i będziemy zadowoleni, gdy firmy przynajmniej są sprzedawane Europejczykom, a nie od razu Chinom.

Napisany przez beat

grrrrr, dzięki, że mi przypomniałeś :mrgreen:
Beat, czy wiesz, czy można podłączyć iPoda do luksusowego modelu Phonak?? jeśli nie, to będę miał kiedyś problem...

Jeszcze to nie możliwe. To właśnie o to chodzi! Jeśli można teraz nawiązać połączenie np. między telefonem a słuchawkami dzięki technologii Bluetooth, to przestanie dzwonić w dziale finansowym.

Wszystko to przede wszystkim problem zasilania. Nie chcę przecież codziennie wymieniać baterii. Akumulatory na razie nie są rozwiązaniem z powodu przegrzewania uszu. Ale to uda się rozwiązać w ciągu kilku lat. Tam może zacząć się ważna kwestia wielkości.

Kiedy to się stanie, Dany wystąpi z najlżejszą wątpliwością dotyczącą słuchu, aby móc kupić taki sprzęt - biały oczywiście. Oprócz tego, że zawsze ma super dźwięk w życiu codziennym, dostosowany do jego potrzeb, nie musi już bawić się w przełączanie między iPodem a telefonem komórkowym. Gdy telefon zadzwoni, zostanie to wyświetlone - tak jak w telefonie z radiem - a po odłożeniu z powrotem wyłączone. ale oczywiście działa też z telefonem stacjonarnym, Skype, BabyWatch itp. Możliwość włączenia filtru teściowej. Nie będziemy już potrzebować zatyczek do uszu na koncertach. Głośność zostanie zoptymalizowana. Nagle stanowimy, że okulary nie są już chodzikiem, a stylem życia.

To prowadzi nie tylko do szybszego wzrostu rynku, ale także znacznie obniży granicę wieku użytkowników, co oznacza kolejne potencjalne zwiększenie rynku.

Wszystko to zależy przede wszystkim od tego, czy uda się zbudować oszczędne urządzenie i zwiększyć wydajność baterii. Powinno się udać. :lol:

Napisany przez Dany1
Drogi Beat,

Koniecznie powinieneś skontaktować się z firmami Apple i Phonak i udostępnić im swoje pomysły i życiowe doświadczenia. Właśnie dzisiaj przeczytałem, ile zarabiają najlepsi menedżerowie... Beat, tam jest więcej do zdobycia niż na giełdach...

Już samo to, o czym wspomniałeś, czyli filtr teściowej, ahhh, smakowity jest, taki gadżet to mus dla każdego mężczyzny. Biorąc pod uwagę, jak często obecnie produkuje się pomijając potrzeby konsumentów... to taki filtr byłby znowu prawdziwą i wartościową nowością.

Napisany przez beat
Wczoraj Phonak zareagował wzrostem kursu w czerwonym rynku po silnym spadku w ostatnich dniach. Trochę mnie to zaskoczyło. Kiedy po zamknięciu sesji dowiedziałem się o nowej linii Savia Art, wszystko stało się jasne. https://www.phonak.com/de/company/med...fter=38837&i=6 15.11. będą ogłaszane wyniki, które prawdopodobnie będą bardzo dobre. Czy kurs może tam dalej rosnąć, czy też najpierw spadniemy dalej, aby potem znów wzrosnąć? Jestem jeszcze niezdecydowany. Słyszałem, że hedge fundy są aktywne. Chcą głównie obracać w obie strony. Po ogłoszeniu wyników pewnie trzeba będzie coś sprzedać.

Napisany przez beat
Dzisiaj wydaje się, że Phonak przełamał opór na poziomie 80, od kwietnia zatrzymujący wzrosty cen akcji.

Wygląda na to, że trzeba pilnie przemyśleć tę sytuację. Tym razem może być konieczne pilne wyjście, tak jak niedawno w przypadku Geberit. 15 listopada będą prezentowane świetne wyniki finansowe i prognozy.

Napisany przez ADMCI4
Być może pojawią się pierwsze wskazówki, że cena zakupu była bardzo wysoka i teraz nadszedł czas na pierwsze odpisy.

Napisany przez beat
Tak czy inaczej, sytuacja zapowiada się fundamentalnie trudna. Nie wolno zapominać o opcji zwiększenia kapitału, która zazwyczaj nie działa na korzyść kursu.

Pod względem faktów, już byłem poza rynkiem. Ale jak w przypadku bardzo dużej liczby akcji, obecnie można nadal podróżować na czerwonej strefie...

Phonak zyskał już w tym roku 43%. Chciwość chce jeszcze więcej.

Również tutaj: długoterminowo i tak trzeba je mieć!

Napisany przez beat
Zapytaj mnie, co się dzieje. Hedżyści muszą się zakryć? Ale chyba powinni już mieć to zrobione. Super liczby w przyszłą środę? Czy mogą być takie dobre? Czy ludzie cieszą się na podwyższony kapitał zakładowy? Raczej nie. Czy przejęcie wybucha? W takim przypadku wycena byłaby mimo wszystko bardzo wysoka. Na razie pozostaję w środku, ale prawdopodobnie wkrótce z zabezpieczeniem. Irracjonalne...

Napisany przez 2cybercrash
W księdze zleceń Swissquotes wygląda na masowe sztuczne podbicie, prawdopodobnie tzw. short squeeze. Pojawiają się również doniesienia o emisjach callów ZKB. Kursy są podawane bez znaku +-, co oznacza fikcyjne transakcje banków inwestycyjnych. Inni inwestorzy są wypychani z rynku lub wykupywani/sprzedawani.

Podobne fikcje handlowe można zauważyć również w księdze zleceń firmy Bucher.

Prawdopodobnie brak presji ze strony sprzedaży, dlatego wszystko toczy się gładko przy niewielkich obrotach. Emiterzy opcji call prawdopodobnie zarabiają. Takie działania powinny być przeanalizowane przez nadzór giełdowy SWX. Zasada jest taka, że emiterzy opcji call wprowadzają własne instrumenty pochodne na drogę zysku! Być może z wykorzystaniem funduszy emerytalnych, które później mogą być ujawnione jako straty?

Napisany przez beat
Kiedy nie można znaleźć wyjaśnienia, często dochodzi do takiej gry. Co mnie jednak jeszcze zaniepokoiło, to dość wysokie obroty w ostatnich dniach.

W przypadku Buchera może być coś więcej niż się wydaje. Cena akcji często wzrastała, by z powrotem spaść. Zawsze warto skorzystać z zysków. Dzięki temu można ponownie dokonać zakupów wsparcia na niższym poziomie.

Jednak wszystko jest nieco trudne do oszacowania, ponieważ na rynku panuje nieco poprawiona atmosfera.

Napisany przez ADMCI4
1,3 mln transakcji dziś - i ponad 5% wyższe ceny! Jak gdyby jutro nie było już żadnych akcji Phonak do kupienia...
Zaczynam się tego coraz bardziej obawiać!!!
Felice

Napisany przez beat
Oczekiwania zostały wyraźnie przekroczone przez zestawienie H1 06/07.

https://www.phonak.com/de/company/inv...semiannual.htm

Perspektywy raczej słoneczne, przysłonięte niepewnościami związanymi z przejęciem ReSound i KE.
Może to prowadzić do realizacji zysków.

Napisany przez beat
Przez Josiane Kremer

STAEFA, Szwajcaria, 15 listopada (Reuters) - Szwajcarski producent aparatów słuchowych Phonak AG zgłosił wzrost zysku netto w pierwszej połowie o 32 procent i przewidział dalszy silny wzrost, ponieważ młodsi ludzie cierpią na uszkodzenia słuchu spowodowane odtwarzaczami MP3 i inną głośną muzyką.

Z powodu ekspozycji na hałas, zwłaszcza wśród młodych, obserwujemy tworzenie się bańki utraty słuchu w przyszłości, powiedział w środę dyrektor generalny Phonak, Valentin Chapero.

@Dany1: Widzisz, zajmują się problemem iPod.

Być może Phonak wprowadzi połączenie z iPodem jako profilaktykę pod hasłem dla bezpiecznej przyjemności słuchania. W ten sposób mogą także sprzedawać aparaty słuchowe tym, którzy jeszcze ich nie potrzebują. Wtedy będą mieli też niższy próg, jeśli naprawdę będą ich potrzebować. :wink:

Napisany przez beat
Nadal mam duży udział Phonaka. Powoli nie mogę już uzasadniać kursu. Stówka jest na celowniku. I to wszystko z drogim przejęciem i dodatkowym emisją akcji na horyzoncie. Miałem również problemy z argumentacją dotyczącą Geberita i sprzedałem (zdecydowanie za wcześnie). Nadal będę w tym, ale w styczniu czas na pożegnanie do emisji akcji. Gdy przyjęta strategia odpuści, wielu oceni swoje oceny. Czy znowu się zestarzałem i nie zniosę już szaleńczych wahnięć kursu?

Zastanowiłem się nieco historycznie, Phonak kiedyś był hitem z ekwiwalentem dzisiejszego poziomu około 60+ i wskaźnikiem PE na poziomie około 40. W czasie recesji kurs spadł jakimś cudem do 15. Obecnie trzymam się z dala od Phonak, kilka transakcji z zadowalającym procentem zysku udawało się wielokrotnie. Teraz wskaźnik PE przekracza 30, kurs 100 kusi, ale nie mnie. Pomimo szybkich prognoz, wykres trochę wychodzi poza kontrolę? To nie jest rekomendacja.

Dziś 11.1. lekki spadek kursu Phonak, pomimo szacunku do obecnych poziomów, ryzykuję połowę pozycji na poziomie 96.2 w razie gdyby emitenci opcji banków chcieli szybko podbić wartość powyżej 100 (cel kursowy 120 UBS??).

Środki pochodzą z Tecan, który wciąż jest przyjaznie rozwijany nawet powyżej 80.

Napisany przez beat
Ktoś rzucił kamień. Celowe czy po prostu nieporządnie? Spadek o -13,7%. Być może zbliża się czas ponownego poławiania stop lossów, jak rok temu. Niestety, nic nie złowiono. Chciałbym raczej jeszcze coś pozbyć, jeśli kiedyś zechcą się zbliżyć do 100.

Być może jeszcze raz jako przykład dla fanów zabezpieczenia SL?

Dobra obserwacja, moja lista zakupów została zaznaczona na czerwono z komunikatem stop trading, nie było żadnych aktualnych komunikatów. Natychmiast po rozpoczęciu handlu złożyłem zlecenie zakupu 92 sztuk z limitem i otrzymałem jego wykonanie. Dziwna i niesympatyczna transakcja, na dość cienkim rynku. W księdze zleceń widoczne są sprzedaże kilkuset sztuk przy kursach 83/85/87/88, ale handel był zablokowany!

Napisany przez beat
Dziwna sprawa. Początkowo ruch był lekko w dół do popołudnia, potem nagle gwałtowny wzrost i wzrost obrotów i wolumenu? Jeszcze nie do końca rozumiem tę zasadę.

Nie wiem dokładnie, kiedy będą podane wyniki. Cele kursowe od dawna oscylują w okolicach 100+, ale 100 okazało się być potężnym oporem.

Lepiej zapiąć jeden lub dwa pakietów, ponieważ jest dość spokojnie, a Phonak jest wciąż raczej uczciwie wyceniony wśród akcji medycznych.

Przykładem jest wzrost kursu Straumanna po nieco lepszych prognozach.

Uwaga: około godziny 16:00 znów możliwe było handlowanie po kursie 95+. W prawdziwym stylu Phyrraniah udało się zrobić daytrade z zyskiem netto wynoszącym 2,25%. Jednak jest to rzadko spotykane. Muszę spróbować zrekompensować katastrofę związaną z Novastar!

Napisany przez beat
Numery pojawiają się 15.05.2007

Stu jest z granitu. Myślę, że nadchodzące PWiO trochę to spowolni. Mój pomysł to sprzedać coś przed PWiO, aby wziąć w niej udział gotówką.
Nie brałem udziału w kilku PWiO i zawsze źle na tym wychodziłem.
Mam trochę trudności z wyceną, ponieważ jeszcze nie potrafię dokładnie ocenić ReSound. Długoterminowo są one jednak obowiązkowe dla inwestorów, ponieważ praktycznie mają monopol i wszystkich uwielbiających baby boom i posiadaczy iPodów.
W związku z PWiO niosą one pewne ryzyko jako inwestycja.

Nadal nie rozumiem historii intraday. Teraz (16:00) o dziwo został kupiony pakiet wart około 2,5 mln.

Napisany przez beat

Sto dwójka to granit.

Powoli PHBN wyczerpało możliwości, aby powstrzymać dwójkę.

Nadal nie jestem pewien, co byłoby naprawdę lepsze, fuzja czy nie. Ale zdziwienie nad powodem zaniepokojenia Niemców w Phonaku to czysta retoryka. Nie trzeba zbyt wiele znać się na prawie, aby dojść do tego wniosku. Pozostaje nam poczekać jeszcze trzy tygodnie i zobaczyć, co dalej...

Przypuszczam, że zgoda zostanie wydana. Niemcy będą jeszcze negocjować kilka bonusów.

Zachowaj małą pozycję, jeśli cena spadnie poniżej 100. Transakcje są łatwo zawierane w słabym wsparciu tuż poniżej 90 [url]franków Szwajcarskich[/url]. Bardzo silne wsparcie w okolicach 70/75.

Napisany przez beat
Tak więc na pierwszy rzut oka wygląda na to, że w piątek fuzja z Resund zostanie zablokowana. Kurs dziękuje za oddech ulgi.
Nie będę również smutny, jeśli oferta nowych akcji i przejęcie zostaną wycofane. Myślę, że Phonak i tak będzie rozwijać się. A kurs może przekroczyć 100...
Nie muszę już robić zakupów, ale chyba powinienem sprawdzić stan mojego portfela pod kątem strat z zastoju.

Napisany przez beat
Zdziwiony zauważyłem, że PHBN skoczył na 100 CHF. Jeszcze nie ustaliłem przyczyny. Istnieje kilka możliwości, ale nie chcę wypisywać całego łańcucha spekulacji. Najpierw trzeba poczekać...

Aktualizacja:
Tajemnica została rozwiązana. Teraz ML zapakowało to, co zdrowy rozsądek już jasno wskazywał, do badania, aby miało to wpływ na kurs:

PHONAK (100 CHF, +5,9%): Pozytywne badanie spółki prowadzi do zakupów zabezpieczających

Pozytywne badanie spółki przeprowadzone przez Merrill Lyncha w poniedziałek rano prowadzi do oceny spółki Phonak AG przez wysokie obroty handlowe. W ramach badania amerykański broker zauważa, że producent aparatów słuchowych nie jest zależny od przejęcia GN ReSound, aby odnieść długoterminowy sukces. Dlatego papierom przypisano nowe docelowe ceny na poziomie 115 CHF na liście EUROPE 1. Traderzy informują następnie o częściowo panicznych zakupach zabezpieczających. Środowiska rynkowe, które zakładały, że w związku z podejrzeniem o zwiększenie kapitału w związku z przejęciem GN ReSound, ceny spadną, zostały zaskoczone biegiem tytułu. Według traderów, sytuacja może się nawet jeszcze bardziej zaostrzyć po wybiciu psychologicznie istotnej granicy 100 CHF.

Znowu stoi dokładnie na 100. Teraz zamknę swoją małą transakcję z dobrym 2% marżą, aby wreszcie zyskać wystarczającą energię. Albo kupić na niższych cenach, albo powyżej 100. Dotyczy to traderów. Inwestorzy po prostu zostawiają to, aż w końcu będzie emisja akcji, zatwierdzona fuzja itp., aż w końcu obecne ceny staną się historią?

Napisany przez ADMCI4
Dzisiejsza korekta jest najlepszym, co mogło przydarzyć się tytułowi. Wszystkie wskaźniki techniczne rosną: MACD, RSI i średnia ruchoma. Moim zdaniem są to najważniejsze i najbardziej wymowne wskaźniki. Dziś wziąłem 30k PHOBI Calls po 0,34 za sztukę; oczekuję sprzedaży w przedziale od 0,55 do 0,57 w ciągu najbliższych 4 tygodni.

Napisany przez Marktinsider
Wskaźniki wyglądają naprawdę dobrze. Nawet wykres można całkiem uzasadnione zinterpretować tak, jakby stały się kolejne wzrosty. Ale fundamentalnie nie ma już powodów do jeszcze wyższej wyceny. Najniższa cena na dzień 12.03.2003 wynosiła 9,06 CHF, a cena zamknięcia z dnia 04.05.2007 wynosi 104,80 CHF. Każdy może sam obliczyć wydajność w %, miłej zabawy.

Obecnie widzimy skrajną przesadę w przypadku Phonak. Ostatni wzrost mógł być ostatnim (od 89,50 CHF dnia 12.04.2007 do 108,00 CHF dnia 27.04.2007). Uważam, że wskaźnik KGV na poziomie 27,50 oraz kapitalizacja rynkowa 7 miliardów CHF nie są uzasadnione.

Aktualną kwestią dotyczącą Phonak jest przejęcie duńskiego producenta aparatów słuchowych ReSound. W tym kontekście Phonak wydaje się być przegranym: w przypadku udanego przejęcia Phonak stanie się praktycznie monopolistą w sprzedaży aparatów słuchowych w Europie i będzie uważnie obserwowany ze wszystkich stron. Urząd antymonopolowy również będzie uważnie przyglądał się Phonakowi. Ponadto przejęcia generują duże koszty, które powinny być lepiej zainwestowane w innowacje, badania i rozwój itp. Koszty restrukturyzacji prawdopodobnie negatywnie wpłyną na wynik po przejęciu. Jednak nawet, a może nawet przede wszystkim w przypadku nieudanego przejęcia akcjonariusze mogą zareagować z rozczarowaniem.

Ponadto ceny aparatów słuchowych Phonak są zdecydowanie zbyt wysokie. Kilka miesięcy temu przeczytałem w czasopiśmie konsumenckim, że Phonak sprzedaje swoje produkty w Szwajcarii zdecydowanie za drogo. Różnice cen wynoszą około 40% w porównaniu z sąsiednimi krajami (nie jestem pewien). Jest to skrajnie niemoralne, pobieranie wysokich cen i generowanie zysków kosztem osób niepełnosprawnych i ostatecznie kosztem systemu ubezpieczeń społecznych. Osoby z uszkodzeniami słuchu nie płacą za swoje aparaty słuchowe, to ubezpieczenie społeczne pokrywa koszty. Dlatego właśnie Phonak może ustalać tak wysokie ceny aparatów słuchowych: i tak zostaną one opłacone! Mogę sobie wyobrazić, że w najbliższej przyszłości zostanie wywierana presja cenowa, z dowolnej strony!

Na koniec: W ciągu ostatnich lat wielu ludzi mogło bardzo dobrze zarobić na akcjach Phonak. Ale ponieważ nikt nie może żyć z zysków z książek, spodziewam się, że wkrótce akcjonariusze zaczną realizować swoje ładne zyski. Z odpowiednimi konsekwencjami dla kursu PHBN.

Dla mnie zakup opcji put jest logiczną konsekwencją. Jestem tak pewien jak dawno już nie byłem. Moja decyzja padła na opcję put PHBPP. Moim zdaniem oferuje on idealne wartości (emitent, czas do wygaśnięcia, cenę wykonania i dźwignię). Bardzo możliwe, wręcz prawdopodobne, że do końca lipca (20.07.2007) cena Phonak spadnie do 96,00 CHF. Przypominam: w połowie kwietnia kurs PHBN wynosił poniżej 90 CHF...

Miłej niedzieli
Pozdrowienia!

od insidersa rynkowego

Możemy tylko życzyć temu rynkowemu krzykaczowi, żeby tak szybko jak to możliwe stał się inwalidą IV z możliwie wszystkimi szkodami, jakie można sobie wyobrazić, więc będzie wiedział, ile IV płaci! Co za absurdalny gaduła!

Ten pisarz plasuje się na mojej skali sympatii mocno na minusie!

W Phonak niektóre duże banki, szczególnie D-Bank, mają istotny wpływ na kurs. Na tej akcji spoczywa mnóstwo obciążeń związanych z opcjami! Powodzenia w prognozowaniu!

Sugerowana strategia inwestycyjna oparta o zakup zdefiniowanego putu może być uznana za trafną w odpowiednim czasie.

Napisany przez beat
Czy teraz powinienem obstawiać put na krótką metę, czy nie, nie jestem w stanie ani chętny oceniać. W przypadku Phonaka jestem zaangażowany jako inwestor długoterminowy i dobrze się czuję.

Co jest ciekawe - znowu na dłuższą metę - to krok Fielmanna w segmencie aparatów słuchowych. Znany jest sukces w sektorze okularów.

Od lat branża aparatów słuchowych stara się pozycjonować swoje produkty także jako modowe dodatki, aby pozbyć się wizerunku niepełnosprawności. Segment okularów miał ten sam problem, być może pamiętacie. Fielmann nie był bez wpływu na rozwiązanie tego problemu.

Więc gdy odbiorę moje wiosenne okulary od Fielmanna i szybko wykonam test słuchu... Cóż, zrobię to znacznie chętniej niż wkroczę do specjalistycznego sklepu z przesiąkniętym stęchłym zapachem. Czy to spowoduje impuls w remontach? Phonak ma 47% udziału w obrocie w Europie. Jeśli nagle aparat słuchowy przestaje być niemodny, wzrost obrotów nie wyniesie 10%, ale pięciokrotnie. Pamiętajmy o pokoleniu Baby Boomer...

Napisany przez Simona
:P Byłoby idealnie, gdyby Fielmann mógł od razu zamontować kamery w nowych okularach wiosennych. Taki innowacyjny krok z pewnością doceniłby nie tylko pokolenie babybomerów. Niektórzy nawet mogliby zrezygnować z aparatu fotograficznego w telefonie. Czy już coś w tej sprawie się dzieje? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Z dobrymi liczbami PHBN zaczyna się stopniowo rozprzestrzeniać w moim depo. Dlatego z powodów wagowych sprzedałem pierwszą porcję z roku 2002. Ostatni zakup miał miejsce 15.07.02 roku po cenie 18.50 za sztukę. W portfelu są jeszcze starsze pozycje z wyższym cenowo EP 40.-.

Perspektywy wydają się być obiecujące zarówno z ReSound, jak i bez.

Czym można również potwierdzić, że komentarz użytkownika Marktsieder z góry
jest bzdurą. Jak zwykle, po tak katastrofalnych błędach, nie ma już
żadnych komentarzy do przeczytania!

Jeszcze raz dziękujemy beat za uważne raportowanie.

Napisany przez Simona
@beat: Gratuluję wygranej i cierpliwości. Z zainteresowaniem śledziłam.
Jak teraz nowo nazywa się Phonak i od kiedy? Coś ze S....?

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat

Jak teraz nazywa się Phonak i od kiedy? Coś z S....?

Sonova, od 1 sierpnia 07, symbol giełdowy SOON

Jak zawsze trzeba się przyzwyczaić. Ale przynajmniej brzmi płynnie i odnosi się do produktu.
Zobaczymy, jaki będzie logo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata