Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: KOLUMNA

Napisany przez ADMCI4
Być może dzisiaj RUKN dostanie pewnego przyspieszenia, ponieważ kolejna potencjalna utrata pieniędzy została na razie odłożona. Zurych (AWP) - Francuski ubezpieczyciel Scor składa ofertę zakupu firmy Scottish Re. Uważany jest za jednego z najbardziej prawdopodobnych kandydatów do przejęcia swojego rywala. Według źródeł dobrze poinformowanych z branży ubezpieczeniowej, spodziewana jest decyzja jeszcze w tym tygodniu - informuje Financial Times Deutschland (FTD, wydanie z 25.10.06).Konkurenci Hannover Rück, Reinsurance Group of America oraz amerykańska grupa finansowa Wachovia również wyrazili zainteresowanie Scottish Re. Entuzjazm w Hannoverze jednak nieco osłabł po analizie komponentów Scottish Re. Swiss Re, znana ze swojego dużego apetytu na przejmowanie firm ubezpieczeniowych na życie, ostatecznie zrezygnowała.Scottish Re ma swoją siedzibę na Kajmanach i niespodziewanie odnotowała dużą stratę w wysokości 122 mln USD w drugim kwartale. Ubezpieczyciel ten podjął duże akwizycje, mając niewiele kapitału własnego i polegając na finansowaniu z zagranicy.Teraz ten rozwój sytuacji się zemścił, a agencje ratingowe znacznie obniżyły swoje prognozy. Z netto składkami w wysokości 1,94 mld USD w 2005 r., Scottish Re zajmowała 16. miejsce na rynku reasekuracji.

Napisany przez ADMCI4
Właśnie zauważyłem, że przy 105 jest dość dużo gotowego do sprzedaży. W ciągu następnych dni będę uważnie obserwował sytuację. Jeśli cena zbliży się tylko nieznacznie do tego poziomu, spróbuję sprzedać w okolicach 104,50-105 i liczę na nieco niższe ceny wejścia. Jeśli jednak cena 105 zostanie szybko przekroczona, pozostanę przy obecnej sytuacji.

Napisany przez ADMCI4
W Zurychu odbędzie się warsztat na temat zmiany zasad bilansowania dnia 20.11. Swiss Re planuje tam głównie zaprezentować skutki przejścia na stanowisko US-GAAP. Zazwyczaj takie zmiany prowadzą do znacznego wzrostu kapitału własnego. Dlatego informacje te byłyby raczej pozytywne dla ceny akcji.

Napisany przez ADMCI4
poniżej znajduje się ocena wegelins:

Według FT, Resolution Life, brytyjski ubezpieczyciel na życie, wyraził zainteresowanie. Firma jest w kontakcie z kilkoma stronami. Rozmowy znajdują się na wczesnym etapie. Zurich FS (ZURN) również jest podawany jako zainteresowany. Utrzymują się plotki o przejęciach wśród szwajcarskich ubezpieczycieli (RUKN od ogłoszenia, że planuje dalszą ekspansję w brytyjskim biznesie Admin Re; dla ZURN regularnie pojawiają się zainteresowani M&A). Tytuł RUKN powinien pozostać atrakcyjny dzięki optymalnemu roku szkód i prawie bez malejących składek w 2007 roku (według zarządzających) oraz poniżejprzeciętnym wynikom w 2006 roku (+9,7%). Przekroczenie strefy oporu w okolicach CHF107/108 wydaje się więc tylko kwestią czasu...

Napisany przez ADMCI4
pozytywne oczekiwania spełniły się dziś. Jestem ciekaw, czy teraz po południu Anglicy będą nadal kupować jak szaleni i przede wszystkim czy jutro pojawią się nowe rekomendacje zakupu.

Napisany przez ADMCI4
Zrobiłem sobie trud i dokładnie przeanalizowałem cały materiał liczbowy, porównując go z notowanymi europejskimi konkurentami. Teraz stwierdzam, że Swiss Re obecnie ma rabat wynoszący 35% w porównaniu do mediany. Tylko jeden z przedostatnich ma jeszcze rabat w wysokości 20%. To całkiem sporo. Jeśli to będzie trwać, niedługo prywatne firmy inwestycyjne zwrócą uwagę na Swiss Re i przejmą firmę, zdejmując ją z giełdy i notując ją na nowo po kilku miesiącach, ale już wtedy po znacznie wyższej cenie.HSBC nadal ma cel cenowy na poziomie 125 franków w prezentacjach! Czy to zbieg okoliczności, czy może jest to pierwszy bank, który odkrył ten rabat?

Napisany przez ADMCI4
czy zobaczymy wkrótce kursy na poziomie 120 lub wyżej, nie wiem. Jednak przejęcie przez prywatną firmę inwestycyjną wiąże się z dużą ilością kapitału (obecna kapitalizacja rynkowa to około 33 miliardy franków, więc prawdopodobnie nie byłoby to takie łatwe do zrealizowania, pomimo doskonałego przykładu z Herz).

Mimo to jestem zdziwiony, że pomimo dobrych wieści z dnia inwestora, kursy są obecnie znacznie niższe. Swiss Re dzięki zmianie zasad bilansowych nagle zyskał dodatkowe 1,4 miliarda franków kapitału własnego, czyli około 4 franków na akcję. Ta kwota nie jest konieczna ze względu na przepisy nadzorcze, bo w przeciwnym razie nie byłaby ona w kapitale własnym. Ponadto Swiss Re ogłosił, że możliwe jest rozwiązanie istniejących rezerw na szkody. Jest całkiem możliwe, że akcjonariusze mogą skorzystać dodatkowo z kolejnych 4 franków na akcję. Wartość księgowa na akcję wynosi około 75 franków. Tak więc istnieje pewna granica w dół. Być może inwestorzy byli po prostu rozczarowani, ponieważ nie ma konkretnych planów odnośnie specjalnych dywidend. Jednak średnioterminowo z pewnością możliwe są wyższe kursy.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj sprzedałem moje ubezpieczenie od wzajemnej reasekuracji. Od jakiegoś czasu mamy łagodną fazę pogodową. Większe trzęsienia ziemi i opady deszczu nie dotarły do gęsto zaludnionych obszarów. Dodatkowo w środkowej Europie jest zbyt sucho na tę porę roku. Dlatego nie zdziwię się, jeśli po tych pięknych dniach kwietniowych nadejdą jeszcze deszczowe tygodnie maja.

Napisany przez ADMCI4
Pytanie: Jeśli dzisiaj kupię akcje Swiss Re (RUKN), ponieważ są sprzedawane bez dywidendy, i będę trzymał akcje przez ponad rok, czy zostanę pozbawiony następnej wypłaty dywidendy? Czy to ma wpływ na mnie jako posiadacza akcji? Dziękuję za wiadomość.

Napisany przez richard100

pytanie: jeśli dzisiaj kupię akcje Swiss Re (RUKN), ponieważ jest handlowana bez dywidendy, a będę ją trzymał przez ponad rok, czy zostanę pozbawiony następnego wypłacenia dywidendy? Czy to ma jakiś wpływ na mnie jako posiadacza akcji? Dziękuję za wiadomość.

Jeśli kupisz dzisiaj akcje i je zatrzymasz, to na pewno otrzymasz następną dywidendę. Ex. oznacza, że dywidenda jest wypłacana dzisiaj wszystkim tym, którzy wczoraj mieli jeszcze akcje w portfelu. W przeciwieństwie do obligacji, można mieć akcje jeden dzień w portfelu i odebrać dywidendę. To wszystko zależy od czasu. Tylko przy Ex Div. cena spada o kwotę dywidendy.......
zazwyczaj przynajmniej. Jest to również trochę zależne od ogólnej sytuacji na rynku. W gorącej fazie rynku Ex Div. szybko jest zapomniane, a cena systematycznie rośnie.
Pozdrawiam, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata