- następnie złożyć bezformalny pisemny sprzeciw wobec wypowiedzenia u LBS (za potwierdzeniem odbioru) i odnieść się do Ogólnych Warunków Umowy
kredytu Budowlanego dotyczących dotkniętej umowy stara bausparsumme hinausgehen, kes klar ist, dass Guthaben, die über die Bausparsumme hinausgehen, auch als Guthaben geführt werden
Cześć wszystkim,
Mam tutaj wypowiedzenie od LBS West dotyczącego Vario-3 z 1997 roku. Kwota oszczędności została osiągnięta, a w piśmie podano jako powód wypowiedzenia, że cel umowy nie może już być spełniony. W warunkach umowy w §1 jest wymieniony jedynie cel umowy jako
kredyt budowlany.
Początkowo chciałem zalecić złożenie ogólnego sprzeciwu wobec wypowiedzenia, ale po zapoznaniu się z warunkami umowy i ponieważ pismo wypowiedzenia jest tak precyzyjne, być może to już nie ma sensu. Nawet nie wiedziałbym, z jakiego powodu miałbym sprzeciwić się. Czy widzicie to tak samo?
Mimo wszystko dalej uważam to za idiotyczne, biorąc pod uwagę, że w §9(1) stoi: BSK nie może wypowiedzieć BSV, dopóki oszczędzający wypełnia swoje zobowiązania umowne. No cóż, nie jestem prawnikiem i pewnie logiczniej jest nie argumentować rozumem.
Prawdopodobnie to nie będzie przemawiać przeciwko wypowiedzeniu:
U mnie jest jeszcze jedno istotne słowo: MOGĄ bycę uznawane jako Guthaben geführt werden. To prawdopodobnie jest wystarczająco dwuznaczne, by pozwolić BSK na zrobienie wszystkiego, co im odpowiada.
Mam teraz pytanie odnośnie dodatkowej odsetek. W § 6(3) stoi: Premia zostanie .. wypłacona dodatkowo przy wypłacie całej kwoty oszczędności budowlanych.
Gdzie mam teraz wątpliwości: Czy zazwyczaj należy teraz złożyć wniosek o przyznanie
kredytu, aby otrzymać premię? W warunkach umowy nie ma tego wyraźnie napisane. Rozumiem to tak, że przyznanie będzie dokonane z powodu wypowiedzenia przez BSK. Oznacza to, że BSK musiałaby wypłacić Guthaben oraz premię (a także zwrócić opłatę za akceptację).
Czy to możliwe, czy całkowicie mylę się?
Dziękuję za Wasze opinie,
kubek