Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: LBS wypowiada umowę ...

Napisany przez ADMCI4
@ all
Jeśli mam otrzymać wypowiedzenie umowy z powodu osiągnięcia sumy oszczędności w programie oszczędzania mieszkaniowego, czy nie mogę po prostu wypłacić części środków i kontynuować umowę, zwłaszcza że suma oszczędności obecnie jest niska?

Napisany przez Betroffener

@ all
jeśli mam być zwolniony z powodu osiągnięcia sumy oszczędności na hipotekę, czy nie mogę po prostu wypłacić części kwoty i kontynuować umowę? czy można to zrobić, skoro suma oszczędności na hipotekę znowu jest niska?

Oczywiście, że to nie możliwe.

Napisany przez ADMCI4
Cześć,
moja dziewczyna ma także taki stary kontrakt (Vario3 z 1998 roku, z bonusem 4% odsetek od salda), który nie został jeszcze przekroczony, ponieważ podczas studiów często nie wpłacała do niego. Aktualnie wartość kontraktu wynosi 3 800 euro, suma oszczędności wynosi 7 600 euro.
Z tego, co tu czytam, planujemy kontynuować oszczędzanie kontraktu aż do niemal osiągnięcia kwoty oszczędności, a następnie po prostu pozostawić go i poczekać, aż zostanie całkowicie wypełniony odsetkami. Czy Bausparkasse może także wypowiadać nieprzekroczon

Napisany przez Naseweis

Cześć,
moja dziewczyna ma również taki stary kontrakt (Vario3 z 1998 roku, z bonusem 4% oprocentowania salda), który nie został jeszcze przekroczony, ponieważ podczas studiów często nie dokonywała wpłat. Kontrakt obecnie wynosi 3,800 euro, suma budowlana wynosi 7,600 euro.
Zgodnie z tym, co czytam tutaj, teraz będziemy kontynuować wpłaty do kontraktu aż niemal osiągnie sumę budowlaną, a następnie zostawimy go tak, aż w końcu urośnie do pełni dzięki oprocentowaniu. Czy bausparkasse może także anulować nieprzekroczony kontrakt?

nie, mogą być anulowane tylko przekroczone kontrakty bausparverträge!

A teraz drugie pytanie, trochę na marginesie: Dla 2008 i 2009 roku nadal przysługuje nam premia mieszkaniowa. Czy będziemy nadal otrzymywać premię mieszkaniową (o ile nie przekroczymy limitu dochodów), aż suma budowlana zostanie osiągnięta, czy też istnieje na to jakiś limit czasowy? Byłoby to naprawdę opłacalne.

Premia mieszkaniowa może być wypłacana proporcjonalnie na podstawie wpłat łącznie z oprocentowaniem salda. Nie ma limitu czasowego!

Z góry dziękuję

Cześć,

Pozdrawiam, Zuchwała

Napisany przez Gonzo_lbs
Cześć Brunosh, Cześć Noelmaxim, Mam umowę oszczędnościową w LBS, typ Vario 3, rozpoczęcie okresu trwania 01.01.1997, oprocentowanie odsetek kapitałowych 2,5% i bonus 1,5%. Niestety brakuje mi warunków umowy, z których powinno wynikać, czy istnieje ograniczenie czasowe wypłaty bonusu. Wydaje się, że dotyczy to nowych umów. Zauważyłem, że w nowszych umowach od 10. lub 11. roku bonus przestaje być wypłacany. Czy ktoś może udzielić mi informacji na ten temat? Przypuszczam, że LBS może tutaj zachować się bardziej powściągliwie. Z góry dziękuję.

Napisany przez Naseweis
Cześć Gonzo_lbs,

po prostu napisz do kasy oszczędności i poproś o przesłanie odpowiednich warunków umowy.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez waldecker
Cześć,

moja mama ma umowę oszczędnościową na budowę w Schwäbisch Hall i teraz, po kilku spotkaniach w byłym banku pośredniczącym, otrzymała pisemne wypowiedzenie umowy. Umowa oszczędnościowa została oszacowana powyżej sumy budowlanej. Od 2003 (!) suma oszczędności na budowę została osiągnięta i od tego czasu nie wpłacono więcej pieniędzy, więc teraz żyje tylko z odsetek i premii.

Umowa pochodzi z 1999 roku, z taryfą F. Oferuje ona 3% odsetek od salda oraz dodatkowo 1% premii odsetek.

W regulaminie (ABB) w §4 stwierdzono, że oszczędzający na budowę zostanie zapytany, czy akceptuje przyznanie kredytu budowlanego. §5: Nieprzyjęcie przydziału: Kontynuacja umowy. §15 określa także możliwości wypowiedzenia umowy dla oszczędzającego na budowę. Nie ma żadnych informacji o wypowiedzeniu przez Schwäbisch Hall w przypadku posiadania salda.

Według mojej logiki, Schwäbisch Hall nie może wypowiedzieć umowy zgodnie z ABB.

W wypowiedzeniu grozi się zaniechaniem wypłaty odsetek i premii za trzy miesiące. Dokument został w pełni wygenerowany maszynowo, podpisy nie są ręcznie napisane, chociaż tak to wygląda, są one tylko odciskane. Czy w takim przypadku wypowiedzenie jest ważne?

Czy ktoś może udzielić mi dobrej rady?

Pozdrowienia z Waldeck

Napisany przez Betroffener

Seit 2003 (!) ist die Bausparsumme erreicht und auch nichts mehr eingezahlt worden, er lebt also nur von den Zins- und Bonusanrechnungen.

Der Vertrag ist aus 1999, Tarif F. Hier gibt es 3% Guthabenzinsen und dazu noch 1% Bonuszinsen.

In den ABB in §4 steht, dass der Bausparer befragt wird, ob er die Zuteilung annimmt. $5: Nichtannahme der Zuteilung: Vertragsfortsetzung. §15 regelt dann noch die Kündigungmöglichkeiten für den Bausparer. Von Kündigung der Bausparkasse im Fall von Guthaben ist nichts zu finden.

Meiner Logik nach kann Schäbisch Hall nach den ABB nicht kündigen.

In der Kündigung wird angedroht, in drei Monaten keine Zinsen und keinen Bonus mehr zu bezahlen. Das Papier ist vollständig maschinell erstellt, die Unterschriften nicht handschriftlich, auch wenn das so aussieht, die sind eingedruckt. Ist das dann wirksam?

Cześć,

tutaj tylko mogę opisać moje postępowanie w moim przypadku, którym leżała u podstaw porównywalna umowa (z LBS, podobna klauzula w regulaminie). Nie stanowi to porady prawnej i nie może jej zastąpić:

-Najpierw odrzuciłem wypowiedzenie z powołaniem się na klauzulę w warunkach bausparów, która przewiduje wypowiedzenie BSK tylko w przypadkach naruszenia umowy przez bauspara;

-dalej poprosiłem bausparkasse o kontynuowanie umowy zgodnie z warunkami do odwołania.

W odpowiedzi otrzymałem odmowne pismo i skontaktowałem się z biurem ds. mediacji. Ten krok początkowo nie wymaga dużo wysiłku i prawie wcale czasu. Reakcja będzie z pewnością taka, jak się można było spodziewać, a następnie można zastanowić się, czy chcesz inicjować mediację.

Co do wypowiedzenia samego w sobie:
Moj BSK wypowiedział umowę powołując się na § 488 III BGB. Po przekroczeniu limitu oszczędnościowa BSV staje się ona czystym pożyczaniem dla BSK. Ogólnie rzecz biorąc, § 488 III BGB byłby przypisany.
W zasadzie można z niego jednak zrezygnować, patrz Palandt/Weidenkaff, BGB, 69 wydanie 2010, § 488, Rn. 31.
Zrzeczenie mógłby być uznane w klauzuli, o ile w ABB nie rozróżnia się po fazie oszczędzania i okresie po niej - zależy to od konkretnej struktury ABB.

Dotycząc formy wypowiedzenia:
Tu moim zdaniem są złe karty. Wypowiedzenie zasługuje na formę w zasadzie, o ile nie ustalono inaczej (w warunkach bausproów, innych ogólnych warunkach umowy z BSK, umowie stron, itp.), patrz § 127 BGB.
Wystarcza również forma tekstowa zgodnie z § 126b BGB z repliką podpisu. W przypadku ustalonej formy pisemnej natomiast, wymaga się podpisu własnoręcznego, § 126 BGB.

Napisany przez bsh-kunde
Witaj,

oto nasze doświadczenia z wypowiedzeniami umów u kas oszczędności budowlanych.

Nasza rodzina wcześniej padła ofiarą jednostronnych wypowiedzeń umów kas oszczędności budowlanych przez Bausparkassen Debeka Bausparkasse AG i LBS Nord, niedawno otrzymaliśmy także jednostronne wypowiedzenie umowy kas oszczędności budowlanej od Bausparkasse Schwäbisch Hall AG. Wszystkie zasady sięgały do § 488, 3 BGB.

Naszym zdaniem warto pozyskać warunki ogólne ubezpieczenia na dotknięte polisy i sprawdzić je pod kątem prawidłowości. Na przykład, zauważyliśmy, że w warunkach ogólnych ubezpieczenia na polisę 1 od LBS Nord jest określone, co się dzieje, gdy oszczędności na składkę przewyższają sumę oszczędności budowlanych: zgodnie z § 2 ust. 3 aktualnie obowiązujących warunków ogólnych ubezpieczenia, nadwyżka nad sumą oszczędności budowlanych zostaje na życzenie oszczędzającego przeniesiona na inną kasę oszczędności budowlanej w LBS. Dzięki tej wiedzy uniknęliśmy skutecznie wypowiedzenia umowy.

W przypadku Debeka Bausparkasse AG, gdy zgromadzona suma sporów osiągnęła poziom umożliwiający odwołanie się do sądów wyższej instancji, zdecydowaliśmy się złożyć pozew. Posiadaliśmy dokumenty: warunki ogólne ubezpieczenia, pismo o przydzieleniu, dalsze listy od Debeka Bausparkasse AG oraz materiały reklamowe zarówno z okresu podpisania umowy, jak i potem. Po zaleceniu lokalnego sądu Debeka Bausparkasse AG zgodziła się na ugode finansową. Naszym zdaniem jednak zgodziła się na to jedynie po to, aby uniknąć negatywnego precedensu dla siebie i całej branży kas oszczędnościowych.

Obecnie rozpoczynamy podobne postępowanie wobec Bausparkasse Schwäbisch Hall AG: złożyliśmy wnioski o możliwości wzrostu i podziału polis, które przysługują nam zgodnie z warunkami ogólnymi ubezpieczenia, obietnicami agentów i zgromadzonymi materiałami reklamowymi. Te prawa określone w warunkach ogólnych ubezpieczenia wymagają zgody Bausparkasse Schwäbisch Hall AG. Mimo to prawnik Bausparkasse Schwäbisch Hall AG odrzucił oba wnioski. Ostatecznie skorzystaliśmy z prawa do przyjęcia przydzielenia za ponad dziesięć lat. W kontekście przyjęcia przydzielenia lub odmowy przyjęcia przydziału, zgodnie z warunkami ogólnymi ubezpieczenia Bausparkasse Schwäbisch Hall AG nie ma prawa do sprzeciwu, w przeciwieństwie do dwóch pierwszych wariantów.

Po dotychczasowych doświadczeniach z niezgodnymi z umową wypowiedzeniami polis oszczędności budowlanych czekamy spokojnie, co zrobi Bausparkasse Schwäbisch Hall AG z umową. Jeśli Bausparkasse Schwäbisch Hall AG będzie kontynuować nieprzyjazne nam postępowanie, będziemy informować o tym w mediach społecznościowych i w razie potrzeby złożymy pozew.

Na razie skontaktujemy się z nicora-at-moneymail.de (patrz forum ubezpieczonych punkt com, Schwäbisch Hall kündigt überbezahlte Altverträge) i sprawdzimy, czy wspólna inicjatywa dotkniętych kasą oszczędności budowlanej będzie sensowna i możliwa.

Napisany przez Floh
Cześć, może ktoś mi pomóc.
W dniu 28.6.02 zawarłem umowę oszczędnościową Vario 99/3 w LBS na kwotę 16.000,-- (oprocentowanie łącznie 4%).
Do połowy 2010 roku wpłaciłem co miesiąc 27,--.
W sierpniu 2010 roku, na zalecenie mojego opiekuna klienta w Sparkasse, wpłacono kwotę 13.200,-- na tę umowę oszczędnościową i zawarto nową umowę oszczędnościową.
Pan NN (SK) skontaktował się wcześniej z LBS lokalnie, czy ta wpłata na istniejącą umowę oszczędnościową jest możliwa bez jakichkolwiek negatywnych konsekwencji, co również zostało potwierdzone.
Na dzień 31.12.2010 r. saldo wyniosło 15933,46 zł incl. odsetek.
Zawiadomienia o przydzieleniu od LBS na początku 2011 roku zignorowałem.
Teraz, w dniu 20.9. z 31.12.2012 r., zostało mi wystawione wypowiedzenie.
Mój sprzeciw został odrzucony, powołując się na § 488 III BGB.
Nie znalazłem żadnych decyzji sądowych, a mediator LBS, z którym skontaktowałem się telefonicznie, nie dał mi nadziei.

Czy ktoś ma decyzje lub cokolwiek innego w zasięgu ręki?

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez obelix
Cześć,

gdy saldo przekracza sumę oszczędności budowlanych, LBS (która? Północ?) wypowiada umowę oszczędnościową. Wydaje się, że jest to zgodne z warunkami umowy.

Jestem trochę zaskoczony wysokimi wpłatami w 2010 roku. Niektóre kasy oszczędnościowe pozwalają jedynie na niewielkie dodatkowe wpłaty rocznie do bardziej oprocentowanych taryf (np. 2 000 euro).

Początkowo chętnie przyjęte, teraz wiele kasy oszczędnościowych narzeka na salda w bardziej oprocentowanych umowach. Klienci otrzymują np. 4%, a kasa oszczędnościowa dostaje tylko 2% od ulokowanego salda. Obecnie jest to bardzo niekorzystny interes.

Napisany przez Floh
Najpierw dziękuję,

to LBS Rheinl. -Pfalz.
Denerwuje mnie, że w 2010 r. wysoka wpłata była uważana za nieproblemową (mogłam wpłacić mniej).
Vario 3 został wtedy również reklamowany jako długoterminowa forma oszczędzania, a w warunkach samych w sobie nie znalazłem nic na temat prawa do wypowiedzenia umowy LBS w przypadku pełnej wpłaty.
Oczywiste jest, że nigdzie indziej nie mogę uzyskać 4% oprocentowania, ale równocześnie nie mogę po prostu dostosować mojej umowy kredytowej z 2008 r. do obecnych stóp procentowych kredytów.

Napisany przez obelix
Wszystko jest zrozumiałe, a rozczarowanie bardzo uzasadnione.

Porównanie do oprocentowania kredytów trochę kuleje. Spółdzielcze kasy oszczędnościowo-budowlane również refinansują się w tym samym czasie.

Kasy oszczędnościowo-budowlane się nauczyły i nowe taryfy zostały zaprojektowane w taki sposób, że zmiany warunków są możliwe.

Szczególnie w sektorze publicznoprawnym (LBS, Sparkassen) kasy oszczędnościowo-budowlane zostały wykorzystane jako sól w oku do oszczędzania. Banki społeczne systematycznie przerzucały środki oszczędnościowe, a kasy oszczędnościowo-budowlane musiały się na tym przejechać.

Prawie wszystkie kasy oszczędnościowo-budowlane toną w środkach oszczędnościowych. W okresach niskich stóp procentowych, które trwają już od kilku lat, niewielu zaczyna korzystać ze swoich kredytów budowlanych, zwłaszcza w przypadku starych umów, a jednocześnie korzysta z relatywnie dobrego oprocentowania lokat.

Napisany przez Floh
Czyli nie widzisz szans na odwrócenie wypowiedzenia, prawda?

Napisany przez Hamburgerquer
Podobny przypadek: umowa LBS OeBH Hamburg z 1991 roku. W 2000 roku suma kredytu hipotecznego została zwiększona. Opóźniona płatność od 2006 roku. We wrześniu 2012 r. wypowiedzenie zgodnie z § 433 ust. 3. Zawiadomienie o wypłacie. Złożono pisemny sprzeciw, ponieważ zgodnie z § 9 ust. 1 ABB spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa nie może wypowiedzieć umowy, dopóki zobowiązania umowne są spełniane. Ponadto zgodnie z § 2 ust. 3 ABB Środki przekraczające sumę kredytu hipotecznego najpierw są traktowane jak środki oszczędnościowe kredytu hipotecznego. Zgodnie z życzeniem oszczędzającego mogą być one zaksięgowane na istniejącym już lub nowo zawieranym koncie kredytu hipotecznego. Odpowiedź ze strony LBS: Oprócz odwołania się do wypowiedzenia zgodnie z § 433 ust. 3 BGB, powołują się na następujące orzeczenia: lg Stuttgart 27.05.2011, Az. 8 o 100/11. OLG Stuttgart 13.07.2011, Az. 9 u 90/11. LG Hannover 25.09.2009, Az. 13 o 14/09. ...
Uważam - ponieważ w moim ABB jest to zapis warunkowy - że nie ma szans na podjęcie jakichkolwiek działań przeciwko temu. Pozostaje tylko próba odzyskania opłat za zamknięcie kredytu hipotecznego. Wniosek o przydział i żądanie zwrotu.

Napisany przez hansjuergenm
LBS Berlin również wypowiedziała mi umowę kilka dni temu, ponieważ osiągnąłem limit. Gdy kilka lat temu podpisywałem umowę, doradca zapewnił mi, że nie będzie ona wypowiadana przez kasę i może być wiecznie oszczędzana. Zanotował to również w dokumentach.

Czy mam szansę skutecznie wystąpić przeciwko LBS, czy muszę pogodzić się z wypowiedzeniem? Jest to oczywiście bardzo przykre ze względu na niskie oprocentowanie lokat...

Napisany przez NaTwoim13
gdy czytam to wszystko!!

Dlaczego nie wypłacacie umów, jeśli kasa tego bardzo chce i stosuje? Pozwólcie sobie na korzystniejsze odsetki za odstąpienie od pożyczki, odbierzcie opłatę za zawarcie umowy i rozliczcie bonus z podatkiem.

Dla mnie powinno być jasne, że jeśli saldo przewyższa kwotę oszczędności w systemie budowania oszczędności, nie możecie już uzyskać żadnych korzyści, ponieważ wybralibyście najmniejszą kwotę oszczędności i oszczędzilibyście, aż nie będzie możliwe dalsze oszczędzanie. Ale jak Bausparkasse ma to opłacić? Kolektyw oszczędnościowy zostanie wtedy zniszczony, a nie będzie już Bausparkasse.

Na rynku są dostępne 2 stawki, które wciąż płacą 4% odsetek od salda, wypłacają pieniądze z poprzednich, rozliczają i to, co nie jest potrzebne, pod warunkiem nowej opłaty za zawarcie umowy jest ponownie wpłacone do nowego konta oszczędnościowego, a jeśli jednorazowa wpłata nie jest możliwa, zainwestuj w zdrowe fundusze rynku pieniężnego i wpłacaj ponownie na rachunek oszczędnościowy w ramach planu wypłat. Koniec kropka!!

Nikt nie pokona lobbystów oszczędnościowych, bo nikt nie dopuści, aby zginęli na wysoko oprocentowanych oszczędnościach.

Napisany przez fcmichael
Cześć,

jestem nowy tutaj.

Zanim zwrócę się do LBS, chciałbym się najpierw dobrze zorientować.

Być może ktoś będzie w stanie udzielić mi niezawodnej odpowiedzi.

Posiadam kontrakt oszczędnościowy LBS z 1983 roku o wartości 100 000 marek niemieckich (51129,19€) sumy oszczędności. Od tamtej pory zostało wpłacone jedynie w pierwszym roku, obecnie dzięki odsetkom zgromadzono prawie 1500,00€.
Wskaźnik wyceny wynosi 42,65
Oprocentowanie kapitału wynosi 2,5%
Oprocentowanie pożyczki wynosi gdzieś około 8% (brak dokładnej wiedzy)

To były fakty.

Od lat nie mam zamiaru korzystać z pożyczki od LBS i chciałem zrezygnować z umowy. W tej chwili trafił mi w ręce wyciąg roczny i zauważyłem oprocentowanie w wysokości 2,5%.
Teraz pomyślałem sobie, że skoro LBS przez 30 lat już wystarczająco zarobiła na prowizji (ok. 300,00€), to może umowa ma jednak w sobie coś dobrego.

Ponieważ na swoim koncie oszczędnościowym teraz otrzymuję tylko 1,6% odsetek (gdzie indziej też nie ma zbyt wiele więcej), chciałbym wpłacić kwotę około 50 000,00€ do umowy (przy różnicy oprocentowania 0,9%, zyskałbym dodatkowe 450€ odsetek)

Pytanie 1: Czy to jest możliwe bez problemu? Czy niższa suma byłaby bardziej sensowna?
Pytanie 2: Gdybym chciał odzyskać swoje pieniądze, czy lepsza byłaby rezygnacja czy też przydział?
Pytanie 3: Czy w przypadku rezygnacji naliczana jest opłata?
Pytanie 4: Czy kontrakt BSV można tak po prostu zrezygnować z LBS?

Dlatego zanim ktoś napisze, abym przeczytał regulamin, mogę powiedzieć, że zrobię to, gdy tylko znajdę chwilę, aby poszperać po zakamarkach mojego piwnicy

Dziękuję z góry za sensowną odpowiedź.

Pozdrowienia, Michael

Napisany przez obelix
Cześć,

jakie LBS, jaki plan taryfowy?

Napisany przez fcmichael
Cześć,

To jest LBS Westdeutsche Landesbausparkasse 48130 Münster, a zgodnie z wyciągiem z konta dotyczy to Taryfy 2 Uniwersalnej.

Powtórzę, że jest to umowa zawarta w listopadzie 1983 roku.

Napisany przez fcmichael
Cześć,

czy nikt naprawdę nie zna odpowiedzi na moje pytania???

Tutaj jest kilku specjalistów!

Napisany przez fcmichael
Również ludzie, ponieważ nikt tutaj nie był w stanie odpowiedzieć, podam teraz odpowiedź: można wpłacić kwotę do sumy oszczędności budowlanych (wówczas 100 000 DM) bez problemu i otrzymać 2,5% odsetek. Należy jednak uważać, aby nie przekroczyć sumy oszczędności budowlanych (łącznie z odsetkami), w przeciwnym razie umowa może zostać wypowiedziana przez LBS. Zatem będę wpłacał mniej, aby przez pewien czas cieszyć się 2,5% odsetkami. W końcu stara umowa po 30 latach się opłaciła. Być może ta informacja będzie pomocna dla innych ludzi tutaj. Pozdrawiam, Michael

Napisany przez finanzer
Czy ktoś przypadkiem ma AGB Vario 99/3 w formacie PDF do udostępnienia?

Zgodnie z warunkami umowy nie można po prostu zwiększyć kwoty oszczędności. Kosztuje to 100-200 euro, ale zapewnia wysokie oprocentowanie...

Napisany przez obelix
Cześć,

Taryfy dla istniejących klientów nie mogą być zwiększone.

Napisany przez calaidoska
- Czy kasa oszczędności mieszkaniowych może wypowiedzieć umowę w ten sposób?

Jeśli ustalona kwota została już przekroczona, umowa kredytu hipotecznego może zostać również wypowiedziana.

Napisany przez Nicora
Cześć ludzie,

mam nadzieję, że nie jest za późno, aby wszystkim Wam życzyć udanego Nowego Roku.
Mam kontakt z telewizją. Dziennikarz planuje dokumentację na temat Bausparkassen kündigen renditestarke Tarife. Szuka osoby wewnętrznej, czyli pracownika lub byłego pracownika, który - ewentualnie anonimowo - może opowiedzieć, że Bausparkasse nakazała swoim pracownikom zerwanie takich zyskownych starych umów albo ich przesunięcie. Dziennikarz zapewnił mi całkowitą poufność - na razie byłby zainteresowany rozmową telefoniczną w tle.
Więc jeśli ktoś nie chce występować przed kamerą, ale mimo to może podzielić się takimi informacjami, to pomoże sprawie.

Możesz skontaktować się bezpośrednio z nim pod adresem e-mail thomas88422@hotmail.de
lub ze mną pod adresem nicora@moneymail.de

Nicora

Napisany przez obelix

..., że kasy oszczędnościowe nakazały swoim pracownikom anulować lub przenieść takie zyskowne stare umowy.

oczywiste jest, że kasy oszczędnościowe postępują w ten sposób. Wynika to z niskiego oprocentowania. dopóki warunki kasy oszczędnościowej są spełnione lub możliwe jest jej anulowanie, .... ???

Napisany przez dreiprozent
Witam,

szukam wyroku Sądu Apelacyjnego w Stuttgarcie 9U90/11 z dnia 26.07.2011 oraz Ogólnych Warunków Umowy 7. Czy ktoś może pomóc?

Kontekst: Mam umowę z LBS z 1982 roku! Z oprocentowaniem 3%. Również mnie zwolniono, ponieważ jest ona w pełni wypełniona. Powołując się na BGB §488 oraz wyroki Sądu Apelacyjnego w Stuttgarcie: 9U90/11 z dnia 26.07.2011 i 9U151/11 z dnia 14.10.2011. Ten ostatni odnosi się w uzasadnieniu do Ogólnych Warunków Umowy 7 i luki dotyczącej możliwości wypowiedzenia umowy. Teraz zakładam, że ta luka nie istnieje w moich OWU z 82 roku, ponieważ tam wyraźnie jest napisane: Kasa oszczędności mieszkaniowej nie może wypowiedzieć umowy oszczędzania mieszkaniowego, dopóki oszczędzający spełnia swoje umowne obowiązki. (§9 (1)). Inaczej mówiąc, OGÓLNIE WARUNKI UMOWY były wtedy jeszcze jednoznaczne. Niestety nie wiem, co to jest OWU 7.

Byłbym wdzięczny za wskazówki dotyczące OWU 7 i sprawy 9U90/11.

Napisany przez tasse

- następnie złożyć bezformalny pisemny sprzeciw wobec wypowiedzenia u LBS (za potwierdzeniem odbioru) i odnieść się do Ogólnych Warunków Umowy kredytu Budowlanego dotyczących dotkniętej umowy stara bausparsumme hinausgehen, kes klar ist, dass Guthaben, die über die Bausparsumme hinausgehen, auch als Guthaben geführt werden

Cześć wszystkim,

Mam tutaj wypowiedzenie od LBS West dotyczącego Vario-3 z 1997 roku. Kwota oszczędności została osiągnięta, a w piśmie podano jako powód wypowiedzenia, że cel umowy nie może już być spełniony. W warunkach umowy w §1 jest wymieniony jedynie cel umowy jako kredyt budowlany.

Początkowo chciałem zalecić złożenie ogólnego sprzeciwu wobec wypowiedzenia, ale po zapoznaniu się z warunkami umowy i ponieważ pismo wypowiedzenia jest tak precyzyjne, być może to już nie ma sensu. Nawet nie wiedziałbym, z jakiego powodu miałbym sprzeciwić się. Czy widzicie to tak samo?

Mimo wszystko dalej uważam to za idiotyczne, biorąc pod uwagę, że w §9(1) stoi: BSK nie może wypowiedzieć BSV, dopóki oszczędzający wypełnia swoje zobowiązania umowne. No cóż, nie jestem prawnikiem i pewnie logiczniej jest nie argumentować rozumem.

Prawdopodobnie to nie będzie przemawiać przeciwko wypowiedzeniu:

U mnie jest jeszcze jedno istotne słowo: MOGĄ bycę uznawane jako Guthaben geführt werden. To prawdopodobnie jest wystarczająco dwuznaczne, by pozwolić BSK na zrobienie wszystkiego, co im odpowiada.

Mam teraz pytanie odnośnie dodatkowej odsetek. W § 6(3) stoi: Premia zostanie .. wypłacona dodatkowo przy wypłacie całej kwoty oszczędności budowlanych.

Gdzie mam teraz wątpliwości: Czy zazwyczaj należy teraz złożyć wniosek o przyznanie kredytu, aby otrzymać premię? W warunkach umowy nie ma tego wyraźnie napisane. Rozumiem to tak, że przyznanie będzie dokonane z powodu wypowiedzenia przez BSK. Oznacza to, że BSK musiałaby wypłacić Guthaben oraz premię (a także zwrócić opłatę za akceptację).

Czy to możliwe, czy całkowicie mylę się?

Dziękuję za Wasze opinie,
kubek

Napisany przez bausparfuchsine
Mam kopię anonimowego rozstrzygnięcia dotyczącego nieuzasadnionych wypowiedzeń umów oszczędnościowej w spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych. Według tego, Klaus Wangard, rzecznik banków publicznych i były sędzia Sądu Apelacyjnego, pod numerem referencyjnym 315/2013 z dnia 28.11.2013 zaproponował, że LBS Berlin-Hannover powinno zgodnie z życzeniem klienta zwiększyć dwie umowy oszczędnościowe w taryfach 1 i 4, które LBS wypowiedziała oraz że wypowiedzenia LBS są nieważne. Oszczędzający był inteligentny, najwyraźniej poszedł za propozycją Bausparfuchs (na wielu stronach wyżej / na telefon-treff.de) i zatem po otrzymaniu wypowiedzeń natychmiast poprosił o zwiększenie swoich umów oszczędnościowych - jeszcze przed wejściem w życie wypowiedzeń na 10.09.2013 r. LBS odmówiła tego tłumacząc, że nie oferuje już tych taryf. Co zrobić zatem przy wypowiedzeniu? Wysłać list polecony za potwierdzeniem odbioru do kasy oszczędnościowej i natychmiastowo złożyć wniosek o zwiększenie w celu uzyskania kredytu oszczędnościowego!!!

Napisany przez obelix
Ponieważ te stawki są zamknięte (co najmniej od dziesięciu lat), nie można ich już podnieść.

Myślę, że trzeba teraz pogodzić się z faktem. Przeterminowane umowy zostaną rozwiązane.

Cześć Obelixie, mam nadzieję, że nie jesteś pracownikiem kasy oszczędnościowo-budowlanej ani nie jesteś zlecony do realizacji pozytywnej działalności w mediach społecznościowych. Arbitraż jednoznacznie stwierdza, że kasa oszczędnościowo-budowlana powinna dokonać podwyżki w dwóch różnych rodzajach umów o oszczędzaniu budowlanym, które nie były aktywnie oferowane na rynku od kilku lat. Ombudsman pisze m.in.: Zwiększenie nie jest sprzeczne z faktem, że skarżąca (LBS) obecnie nie oferuje już umów oszczędnościowych z takimi warunkami. W nawiasie moje uzupełnienia.

Napisany przez obelix
Nie jestem pewien, co dokładnie Pan ma na myśli odnosząc się do mojej osoby, ale jestem ciekawy, czy komuś udało się uzyskać podwyżkę umowy w zamkniętym systemie banku hipotecznego. Proszę, jeśli tylko posiada Pan takie informacje, przedstawić konkretne przypadki.

Cześć Obelix,

nic do Ciebie osobiście, ale gdybyś znał strategie social-media i PR stosowane przez kasy oszczędnościowo-budowlane, z pewnością też byłbyś podejrzliwy.

!!!BRONIĄ SIĘ PRZED WYPRAWAMI, PATRZ POWYŻEJ!!!

Kasy oszczędnościowo-budowlane publikują roczne raporty dotyczące tzw. ruchów w portfelu. Chodzi w nich o to, co dokładnie działo się w danym roku obrotowym w poszczególnych taryfach (nowe umowy, podziały, wypowiedzenia itp.). Z dostępnych raportów różnych kas oszczędnościowo-budowlanych wynika, że kilka z nich, na przykład Kasa Oszczędnościowo-Budowlana Schwäbisch Hall, zanotowało w ostatnim czasie także wzrosty w starych produktach oszczędnościowo-budowlanych, które od lat nie są już aktywnie oferowane na rynku (nawet w kategorii Przyznane)!

Z powodów czasowych nie mogę udzielić odpowiedzi na dodatkowe pytania dotyczące cytowanego arbitrażu. Z podanych przeze mnie informacji każdy zainteresowany może także sam stanąć na wysokości zadania.

[..Część treści usunięta, Administratorzy..]

Dam znać o wynikach moich starań w mojej kasie oszczędnościowo-budowlanej w wyznaczonym terminie. Nawiasem mówiąc, tak, jestem optymistą do granic możliwości!!!

Napisany przez obelix

nic przeciwko tobie osobiście, ale gdybyś znał strategie social-media i PR-owe kas oszczędności mieszkaniowych, również byłbyś zasadniczo podejrzliwy.

No cóż, twoje wywody wydają mi się trochę zbyt sensacyjne (???) i strategie PR-owe różnych kas oszczędności mieszkaniowych są mi znane.

Cytat od bausparfuchsine

Kas oszczędności mieszkaniowe publikują corocznie także tzw. Bestandsbewegungen. Chodzi tutaj o to, co dokładnie działo się w poszczególnym roku obrotowym w poszczególnych taryfach (nowe umowy, podziały, wypowiedzenia itp.). Z raportów różnych kas oszczędności mieszkaniowych, które mam, wynika, że kilka kas oszczędności mieszkaniowych, na przykład Bausparkasse Schwäbisch Hall, w ostatnim czasie zanotowało także wzrosty w starych taryfach Bausparvertrag, które od lat nie były aktywne na rynku (nawet w kategorii Zugeteilt!!!).

jest mi również dobrze znane. Z kolei wiadomo, dlaczego kas oszczędności mieszkaniowych starają się z całych sił i za pomocą dostępnych środków prawnych lub umownych pozbyć się starych wysokich stóp procentowych z portfeli.

To, że wzrosty występują w kategorii Zugeteilt w taryfach zamkniętych, jest logiczne i nie stanowi niczego nadzwyczajnego.

Cytat od bausparfuchsine

Nauczycie się o wynikach moich starań w mojej kasie oszczędności mieszkaniowej w odpowiednim czasie. Zresztą, tak, jestem tam niezwykle optymistyczny!!!

bardzo dobrze! Jestem zaciekawiony, ale nie tak optymistycznie nastawiony. Oczywiście trzymam kciuki za wszystkich dotkniętych, aby te sprawy zakończyły się na ich korzyść.

Rozstrzygnięcie arbitrażowe istnieje, miejmy nadzieję, że nadal będzie dostępne pod adresem kontakt@verbraucherforum-info.de

Napisany przez obelix

Istotnie, ta decyzja arbitrażowa istnieje i mam nadzieję, że długo będzie dostępna pod adresem kontakt@verbraucherforum-info.de

Czy można ją uzyskać wyłącznie drogą e-mailową, czy też istnieje bezpośredni link?

Jeśli to możliwe, proszę o zamieszczenie tej decyzji arbitrażowej tutaj.

Napisany przez Gerold
Cześć,

mam umowę oszczędnościowo-budowlaną LBS, podpisaną w 1991 roku, gotową do przydziału, ale oszczędzono dopiero 58%.
Już w zeszłym roku LBS próbowało mnie namówić do wypowiedzenia umowy, używając słodkich słów (poprawa świątecznej premii itp.).
Teraz wpadli na pomysł, aby wypowiedzieć mi umowę zgodnie z § 489 (po 10 latach gotowości do przydziału i nie skorzystaniu z pożyczki)
Wniosek o wypowiedzenie złożyłem sprzeciw
- Cel umowy nie został jeszcze zrealizowany
-- W przypadku nadchodzących prac renowacyjnych zawsze można skorzystać z pożyczki
- W tym celu podpisałem umowę i zgromadziłem oszczędności (i w czasach, gdy rynek kapitałowy zapewniał wyższe stopy zwrotu, nie wypowiadałem umowy).

Przez lata LBS pracowało (i zarabiało) na moich pieniądzach; to, że obecnie oprocentowanie na rynku kapitałowym zbliża się do zera, nie jest winą oszczędzających.

Trzeba zastanowić się, czy zachowanie LBS nadal można uznać za wiarygodne.
- Podsumowując: sprzeciwiajcie się, zaprzeczajcie wątpliwym wypowiedzeniom umów

Pozdrowienia Gerold

Napisany przez SWR sucht
Pilne!

Witajcie drodzy Użytkownicy,

SWR poszukuje tzw. przypadku wyrzucenia, czyli sytuacji, w której spółdzielcza kasa oszczędnościowo-budowlana próbuje wyrzucić klienta z jego dobrze oprocentowanej umowy.

Temat jest dość stary, ale z okazji różnych rozpraw sądowych chcielibyśmy ponownie o nim napisać. Bardzo się cieszymy, jeśli pochodzisz z obszaru Stuttgartu i napiszesz na adres

MeinFall@swr.de.

Serdeczne pozdrowienia z Stuttgartu, Redakcja

Napisany przez Gerold
Cześć Redaktion SWR,

Niestety, nie jestem z regionu Stuttgart, lecz z Środkowej Frankonii.
Chętnie udostępnię dodatkowe informacje, jeśli to konieczne.

Pozdrawiam, Gerold

Napisany przez SWR sucht
Drogi Gernot, to świetnie, czy mógłbyś opowiedzieć nam swoją historię pod adresem MeinFall@swr.de? Możesz również podać nam swoje miejsce zamieszkania. serdeczne pozdrowienia, redakcja SWR

Napisany przez Westfale
Cześć, Redakcjo SWR,
jestem z Nadrenii Północnej-Westfalii, LBS grozi mi dzisiaj wypowiedzeniem umowy, jeśli nie zakończę mojego kontraktu z odsetkami 2,5% do 5.12.2014 roku.
Umowa nie jest jeszcze zapisana, a mimo to twierdzą, że cel oszczędzania został osiągnięty.
Pozdrawiam, Westfale

Napisany przez SWR sucht
Cześć mieszkańcu Westfalii, dziękujemy za wiadomość. Niestety w chwili obecnej nie możemy pokazać przypadku z NWR, ponieważ poszukujemy sprawy z lokalnym odniesieniem dla danego formatu telewizyjnego. Powodzenia w zmaganiach z LBS!
Pozdrowienia od redakcji SWR

Napisany przez Gerold
Cześć Westfale,

według wyroku sądowego LBS ma prawo rozwiązać umowę, gdy osiągnięty zostanie cel oszczędzania (uzgodniona suma kredytu hipotecznego), ponieważ wówczas cel umowy kredytu hipotecznego zostaje spełniony. Pytanie brzmi, ile procent sumy umowy zostało oszczędzone?

Pozdrowienia, Gerold

Napisany przez 6Bankkaufmann
W przypadku umów oszczędności budowlanych o wysokim oprocentowaniu zazwyczaj cała suma oszczędnościowa jest opłacona.
Czyli znacznie powyżej minimalnego limitu oszczędnościowego.

Napisany przez Westfale
Cześć, w mojej umowie jest wpłacone około 70%. Zwiększyłem umowę dwukrotnie w ciągu ostatnich lat zgodnie z zaleceniem doradcy LBS.

Napisany przez obelix
W międzyczasie bausparkassen mogą również wypowiadać umowy o wysokich stopach procentowych, nawet jeśli alokacja umowy miała miejsce ponad 10 lat temu i kredyt hipoteczny nie został skorzystany. Niezależnie od salda na koncie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Westfale
czy to był umowa o wysokim oprocentowaniu, którą była możliwość zwiększenia jeszcze 2 lata temu?

Napisany przez 3ducnici
Tutaj podano prawdziwe powody...

Sparkassen przeliczyły się z zakupem LBS

Niskie stopy procentowe - LBS traci prawie jedną trzecią wartości - Bayern - Sddeutsche.de

Napisany przez obelix

Tutaj wymienione są prawdziwe powody...

i co w tym nowego? To, że niski poziom stóp procentowych jest za to odpowiedzialny, jest znane od lat. Skutki stają się teraz coraz bardziej widoczne. Im dłużej trwa ta faza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata