Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ypsomed

Napisany przez David
Dzisiaj był ponury dzień dla wszystkich akcjonariuszy Ypsomed, akcje zamknęły się na nowym rocznym dołku.

Grafika jest niestety bardzo mała:

Górna linia: Wsparcie zostało dzisiaj złamane.

Dolna linia: Następne większe wsparcie widzę przy 78.-

Zobaczymy, jak rynek zareaguje na ten nowy roczny dołek. Prędzej czy później warto będzie wejść, ale obecnie jest to bardzo niebezpieczne.

Transakcje zarządu SWX (czwartek i piątek)

Emitent Ypsomed Holding AG

Data transakcji 10.11.2006 od członka Rady Nadzorczej

Typ transakcji Zakup 18029 akcji na łączną kwotę 1697936.93 CHF (co odpowiada 94.18 CHF / akcja)

Rodzaj papierów Wartościowych Prawa do udziałów

ISIN CH0019396990

Data transakcji 09.11.2006 od członka Rady Nadzorczej

Typ transakcji Zakup 37137 akcji na łączną kwotę 3449533.30 CHF (co odpowiada 92.89 CHF / akcja)

Rodzaj papierów Wartościowych Prawa do udziałów

ISIN CH0019396990

Napisany przez Globalist
Wygląda na to, że Głównemu Akcjonariuszowi kończą się pieniądze (czy to może cierpliwość?) :P Moneyflow pokazuje tylko niewielkie zainteresowanie. Chaikin jest negatywny. Tendencja do dalszych minimów jest względnie wysoka. Następne wsparcie: 84.-, 76.-, 55.- Strike 65.- Opór: 98.-/ 108.-

Napisany przez ADMCI4
Pieniądze odchodzą od Michała w sprawie Ypsomed. Nie udaje mu się ten sam zamach co z Disetronic. Konkurencja ma przewagę. Ypsomed quo vadis ? Pauke

Napisany przez David
Dzisiaj byki znów pracowały. Poziom 90 zł został ponownie odzyskany, a wszystko to zdecydowanym sygnałem na północ. Czy te sygnały oznaczają tylko niewielkie ożywienie, czy może jest w nich trochę więcej, dowiemy się w najbliższych dniach. Z punktu widzenia analizy technicznej bardzo ważne byłoby, żeby jutro udało się utrzymać poziom 90 zł.

@Pauke
Wydaje się, że Michałowi nie wychodzi sytuacja związana z Ypsomed. Nie udaje mu się powtórzyć sukcesu z Disetronic. Konkurencja ma przewagę. Gra nie jest jeszcze zakończona... :wink:

Napisany przez David
Kurs dzisiaj bez problemu utrzymał się powyżej ważnego poziomu 90, dlatego dodałem kilka akcji do portfela. Fakty są jasne, więc najgorsze powinno być już za nami...!!!

Stop-loss ustawiłem między 88 a 90.

Zobaczymy, jak zakończy się tydzień...

Napisany przez David
Dzisiaj ze wzrostem o 3,9% Ypsomed ponownie znalazł się wśród zwycięzców.

Analiza techniczna
Z perspektywy analizy technicznej powiedzmy, że sytuacja znów trochę się poprawiła, w porównaniu do sytuacji przed 3 dniami. We wtorek została przełamana istotna granica na poziomie 90 (bardzo negatywne), ale już w środę udało się ją odzyskać. W czwartek granica 90 została ponownie przetestowana, ale do wieczora kurs wzrósł do ponad 92. (Dla mnie oznaczało to sygnał zakupu). Dzisiaj, w piątek, odbyła się kontynuacja rajdu, zakończony praktycznie przy dziennym szczycie na poziomie 96,40, a kurs zamknięcia był na poziomie 96.

Kolejnym oporem wydaje się być poziom 100.
Następne wsparcie pozostaje na poziomie 90.

Napisany przez David
Tak jak wygląda, chyba nie tylko Michel chciałby znowu zobaczyć trochę wyższe kursy; nawet nie przyszłoby mi do głowy, że akcje tak szybko się odbiją. Moim zdaniem poziom 100.- wskaże drogę. (Oporu/Wsparcia.) Czy są jeszcze inni Risk-Traderzy, którzy dołączyli w zeszłym tygodniu?

Napisany przez speedskater
Nie odważyłem się prawie umieścić mojego wejścia tutaj.
Wszedłem przy 92.-, nieznacznie poniżej 90.- wybuchł stop loss. Potem dołączyłem z powrotem przy 87.- i wyszedłem przy 94.6. Cała sytuacja była dość irracjonalna. Ale również przyniosła mi pewne doświadczenie. Raczej już bym tego nie robił w tej formie. :lol:

Napisany przez David
Nie sądzę, że powinieneś się bać na forum, raczej na giełdzie :lol:

Moja inwestycja, o ile w ogóle można tak powiedzieć, została dokonana wyłącznie z punktu widzenia analizy technicznej.

Patrząc na wykres z ostatnich 7 dni, trzeba przyznać, że sytuacja powoli się pogarsza. Obroty również znacznie się zmniejszyły. W zależności od tego, jak będzie wyglądał dzisiejszy dzień, jutro możliwe jest zrealizowanie zysku.

Pozdrowienia, David

Napisany przez Simona

Nie odważyłem się zamieścić swojego wpisu tutaj.
Wszedłem w to po 92 zł, a stop loss zadziałał na prawie 90 zł. Później dołączyłem z powrotem przy 87 zł, a wycofałem się przy 94,60 zł. Cała sprawa była dosyć irracjonalna. Ale też zdobyłem trochę doświadczenia. Raczej nie zrobiłbym tego już w tej formie. :lol:

Nie bój się! Gdzie byśmy się znaleźli, gdyby tu trzeba było się bać? Forum służy do wzajemnej wymiany poglądów!
Powinno być też dostępne, gdy ma się pecha. W przeciwnym razie nie ma sensu. Trzymaj się!

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez speedskater
Powinno to być również tam, gdy ma się trochę pecha. W przeciwnym razie nie ma to sensu. Trzymaj się.

To raczej nie był pech, a raczej głupota! :roll: Jak pięknie zauważył David, wykres wyglądał bardzo źle. Kurs mógł równie dobrze gwałtownie spaść. Wejście było po prostu strzałem, czy idzie w górę czy w dół. Wszystko dobre, co się dobrze kończy :lol:

Napisany przez David
U mnie koniec jeszcze nie jest w zasięgu wzroku, nadal jestem na łodzi. Chociaż przez ostatnie 4 dni drżałem, myślałem o iskrze nadziei. Przedwczoraj spadek został zatrzymany na poziomie 92,5, a ceny ponownie nieznacznie wzrosły. Teraz traktuję tę wartość 92,5 jako wsparcie, jeśli ono nie utrzyma się, będę musiał zadowolić się rundą o.

Napisany przez David
Firma technologii medycznych Ypsomed poprawia swoją sytuację zamówień
10.12 11:50

BURGDORF - Kiepska firma technologii medycznej Ypsomed widzi poprawę. Dzięki lepszej sytuacji zamówień spadek przychodów nie powinien być tak duży, jak obawiano się. Na koniec przewiduje się niewielki zysk.

W pierwszej połowie roku obrotowego 2006/07 (kończącego się w marcu) Yspomed zanotował stratę w wysokości 5,3 mln franków. Firma miała trudności głównie z powodu zmniejszonych zamówień głównego klienta, Sanofi-Aventis.

Winą za to była zwłaszcza słaba popyt na długopisy do wstrzykiwań dla insuliny w USA. W Ameryce systemy wstrzykiwań nie zdążyły się tak szybko upowszechnić jak planowano - wyjaśnił dyrektor generalny Richard Fritschi w wywiadzie udzielonym NZZ am Sonntag.

Jednak teraz zaczyna się poprawa, jak powiedział dyrektor generalny od trzech miesięcy: Dostaliśmy znowu stosunkowo agresywne plany sprzedaży ze strony koncernu farmaceutycznego Sanofi-Aventis - i odpowiednio większe zamówienia.

Sanofi obecnie stymuluje sprzedaż produktów Ypsomed w krajach europejskich i w USA. Według Fritschiego rynek amerykański ma duży potencjał. Długopisy do wstrzykiwań stanowią tam zaledwie 15 procent rynku, podczas gdy w Europie jest to 85 do 90 procent.

Ypsomed osiąga ponad 50 procent swoich obrotów dzięki Sanofi-Aventis. Jednak udział ten spadł, ponieważ Ypsomed ma dzisiaj więcej klientów. Aby dalej zmniejszać tę zależność, Ypsomed planuje sprzedaż insuliny jako leku generycznego. Fritschi spodziewa się, że produkt trafi na rynek w 2009 roku.

Napisany przez Hans
..proszę zamieścić linki :wink:

https://www.nzz.ch/2006/12/10/wi/articleEQDNJ.html

Napisany przez Globalist

Medyczna firma techniczna Ypsomed z poprawioną sytuacją zlecenia
10.12 11:50

BURGDORF - Walczące z problemami medyczne przedsiębiorstwo techniczne Ypsomed widzi poprawę sytuacji. Dzięki lepszej sytuacji zleceniowej spadek przychodów nie będzie tak duży, jak się obawiano. Na koniec oczekuje się niewielkiego zysku.

Jednak teraz ukazuje się poprawa, jak powiedział dalszy szef obejmujący stanowisko od trzech miesięcy: Otrzymaliśmy teraz dość agresywne plany sprzedaży produktów farmaceutycznego koncernu Sanofi-Aventis - i odpowiednio większe zamówienia.

Sanofi obecnie stymuluje sprzedaż produktów Ypsomed w krajach europejskich i w USA. Według Fritschiego rynek amerykański ma duży potencjał. Długopisy iniekcyjne stanowią tam zaledwie 15 procent rynku, podczas gdy w Europie wynoszą 85 do 90 procent.

Nóżka Fritschiego musi prawdopodobnie uspokoić inwestorów, ponieważ Michelowi powoli kończą się środki na zakup akcji wsparcia.

Droga do poprawy jest dla każdego, kto pogrążony jest głęboko w kryzysie.
Potrzebne są fakty, zanim tłum inwestorów zacznie ponownie obniżać swoje drogie wejścia. Niestety, nie widać znaków poprawy. Wręcz przeciwnie. Moim zdaniem produkty nie są już konkurencyjne. To także powód, dlaczego w Sanofi w tej branży zaczyna się gotować i prawdopodobnie wkrótce będzie już płonąć. :wink:

Napisany przez Hans
No cóż, globalista chce tu pewnie udowodnić, że ma pojęcie o sprawie :shock:

Napisany przez David

No cóż, globalista chce chyba udowodnić, że się na tym wszystkim zna :shock:

Nie, powód jest znacznie prostszy:
Moje wpisy tutaj na forum zawsze są z zasady negowane przez globalistę, czy to się potwierdzi, czy nie.
Przykłady w przypadku Micronas, Ypsomed, ABB, Swisslog; przyzwyczaiłem się.

Napisany przez Globalist

Cytat od Hansa

Oj, globalista chyba chce udowodnić, że zna się na rzeczy :shock:

Nie, powód jest o wiele prostszy:
Moje wpisy na tym forum zawsze są kwestionowane przez globalistę, czy to się zdarzy czy nie.
Przykłady to Micronas, Ypsomed, ABB, Swisslog; człowiek przyzwyczaja się.

Dave, Hans, to nieprawda. Tu nikt nie musi nic udowadniać.
Co do ABB i Swisslog, nie zgadzam się.
Co do innych wartości, moje zdanie nie jest takie samo jak Twoje i po prostu widzę to inaczej. I do tej pory miałem rację...prawda?
Co w tym tak strasznego?

Napisany przez David
Cześć Globalisto Uważam, że dobrze, że jesteś aktywny; ale gdy coś napiszę, zajmuje Ci to około 1 godziny, a potem znów to wycofujesz. Nie mam problemu z tym, że nie chcesz nic wiedzieć ani o Micronas, ani o Ypsomed, ani o niczym innym, ale nie musisz za każdym razem ponownie to podkreślać bez dodatkowych informacji. Ale nie martw się, nie jestem urażony. :lol: , to też zupełnie niezłośliwe.

Napisany przez 2cybercrash
Ypsomed znów jest 4 razy 25 dzięki nieco bardziej przyjaznemu komunikatowi niż kiedyś. Komunikat został skopiowany z usługi informacyjnej Swissquote. Kurs 100+ może się ustabilizować, większe wahania na razie raczej nie? Trzymanie było słuszną decyzją. Dokonywanie transakcji było możliwe. Cele cenowe w wysokości 56 CHF okazały się nonsensem! W kierunku instytucji wymienionych wyżej.

06:57 MEDIA/Firma medyczna Ypsomed z poprawionym zamówieniami
Nazwa Ostatnia Zmiana
YPSOMED HLDG 100.00 6.50 (6.95%)

Burgdorf BE (AWP/sda) - Dotknięte kłopotami przedsiębiorstwo medyczne Ypsomed widzi poprawę. Dzięki lepszemu zamówieniom spadek przychodów nie powinien być aż tak duży jak się obawiano. Końcowy wynik zakłada mały zysk.

W pierwszej połowie roku obrotowego 2006/07 (do końca marca) Ypsomed odnotowało stratę w wysokości 5,3 mln CHF. Przedsiębiorstwo miało problemy głównie z redukcją zamówień głównego klienta Sanofi-Aventis.

Winę ponosiła głównie słaba sprzedaż iniekcji insulinowych w USA. W Ameryce iniekcje za pomocą piórek do insuliny nie zyskały tak szybko jak planowano nad zwykłymi strzykawkami, wyjaśnił dyrektor generalny Richard Fritschi w wywiadzie dla NZZ am Sonntag (NZZaS, wydanie 10.12.).

Jednak teraz widoczna jest poprawa, jak powiedział szef, który pełni funkcję od trzech miesięcy: Otrzymaliśmy znowu dość agresywne plany sprzedaży farmaceutycznego koncernu Sanofi-Aventis - i odpowiednio wyższe zamówienia.

Sanofi obecnie zwiększa sprzedaż produktów Ypsomed w krajach europejskich i w USA. Według Fritschiego rynek amerykański ma duży potencjał. Pióra do iniekcji stanowią tam tylko 15% rynku, podczas gdy w Europie to od 85 do 90%.

Ypsomed generuje ponad połowę swoich przychodów ze sprzedaży Sanofi-Aventis. Jednak udział ten zmniejszył się, ponieważ Ypsomed ma dziś więcej klientów. Aby dalej zmniejszać tę zależność, Ypsomed planuje sprzedawać insulinę generyczną bezpośrednio. Fritschi przewiduje, że produkt wejdzie na rynek w 2009 roku.

uh

Napisany przez David
Sprzedałem moje akcje Ypsomed w południe. Kurs 104.- to zysk 14%. Mam nadzieję, że nie będzie mi tak jak z Meyer, który lepiej byłoby sprzedać dziś zamiast w piątek :!:

Pozdrowienia & udanego początku tygodnia.

David

Napisany przez Globalist

Przed południem sprzedałem swoje akcje Ypsomedu. Kurs 104.- z zyskiem 14%. Mam nadzieję, że nie będę miał takiego pecha jak z Meyerem, który sprzedałbym lepiej dzisiaj niż w piątek. :!:

Pozdrowienia i dobrego startu w nowy tydzień.

David

Myślę, że podjąłeś mądrą decyzję. Tyle, ile dziś zarobiłeś, być może nigdy więcej nie zarobisz. :wink: :wink: :wink:

Napisany przez David
Dzięki pozytywnym doniesieniom przerwano dzisiaj opór na poziomie 99. Po tych informacjach natychmiast powróciły fantazje, prowadząc kurs powyżej 107 (najwyższy poziom dnia), a wieczorem sytuacja zaczęła się nieco uspokajać, osiągając poziom 104. Ponieważ nadal nie do końca ufam temu skokowi, zrealizowałem swój zysk. (patrz poprzedni post)

Napisany przez David
Moja sprzedaż przy 104 była evidentlyzbyt wcześnie. Zainteresowanie wciąż jest ogromne. Uważaj, wykres nie jest do końca poprawny, cena zamknięcia powinna wynosić 108.80, ta 111.50 to tylko wstępna oferta na jutro, piątek. Jeśli wolumen pozostanie wysoki, cena akcji może jeszcze wzrosnąć.

- Widzę opory na poziomach: 110,-/115,-/138,-
- Wsparcie na poziomach: 106.70/98.80/94

Zobaczymy, czy zaryzykuję kolejne wejście.

Napisany przez 2cybercrash
To po prostu akcje Michaela, drogi Dawidzie, to prawie jak w kasynie. Ale fajnie, że rejestrujesz wszystko na wykresie. Po prostu schowałem moje małe paczkowanie (EP 148). W sumie powinienem był dokupić. Nikt nie jest doskonały, też muszę to sobie wypić do głowy.

Napisany przez David
Przemyślałem jeszcze raz aby wejść na rynek i doszedłem do wniosku, że będę wchodzić dopiero powyżej 115 zł, jeśli wsparcie w ogóle utrzymałoby się. Potem droga byłaby otwarta aż do 138 zł.Informacja:W bieżącym wydaniu Facts jest trzystronicowy artykuł o firmie Ypsomed i Michelu Willym. W nim są również interesujące liczby:Liczba akcjonariuszy, przy debiucie na giełdzie w 1886 roku, wzrosła samym końcem marca z 5622 do 7686; ponadto Michel aktualnie posiada około 72% udziałów.

Napisany przez David
Znaleziono coś jeszcze:

Data transakcji 14.12.2006 przez członka rady nadzorczej niewykonawczego
Rodzaj transakcji Zbycie 12188 akcji w kwocie 1327259.80 CHF (co odpowiada 108.90 CHF / akcja) Rodzaj papierów Wartościowych Prawa do uczestnictwa
ISIN CH0019396990

Napisany przez Globalist
Michałowi skończyły się pieniądze.
Nie może już wspierać kursu. Teraz musi blefować, aby utrzymać zainteresowanie inwestorów.

DJ PRESSE/Ypsomed prowadzi negocjacje w sprawie przejęcia przez firmę handlową (Michela)
05.02.07 09:36:00- AWGB

Burgdorf (AWP) - Ypsomed Holding AG prowadzi negocjacje w sprawie przejęcia
przez firmę handlową. , oświadczył
przewodniczący rady nadzorczej Willy Michel dla (wydanie z 03.02). Nie
powinno to być duże przejęcie, a raczej uzupełnienie,
powiedział również dyrektor generalny Richard Fritschi dla (wydanie z 5.2.).

Relacje między Ypsomed a swoim głównym klientem Sanofi-Aventis
znów są w porządku. , powiedział dyrektor generalny Fritschi po spotkaniu z kierownictwem Sanofi w Paryżu
z zeszłego tygodnia do wirtschaftsblatt. Fritschi nie wykluczył, że wkrótce będą nowe zamówienia.

Napisany przez ADMCI4

Dem Michel ist das Geld ausgegangen.
Er kann den Kurs nicht mehr stützen. Jetzt muss er bluffen, um die Anleger bei Laune zu halten.

hehehe lustiger Spruch über Geld ...

Aber mich haut diese Meldung von Michel auch nicht um. Sie haben ja jetzt die Beziehungen mit Sanofi-Aventis wieder ins Lot gebracht.
Für mich immer noch ein Achtungszeichen, obwohl sie jetzt schon befriedigende Zahlen liefern werden (buchhalterisch ein paar stille Reserven auflösen?) um den Aktienpreis zu steigern..

Napisany przez Globalist
Ypsomed - UBS zbyt pesymistycznie nastawiony, zaleca redukcję pozycji, widzi cel kursu na poziomie 57.-
To zdecydowanie wywraca Michela na drugą stronę. :lol:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata