Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Apple i inne.

Napisany przez richard100
Cześć Dany
Obejrzałem sobie wykres 5-letni i 8-letni.
Moim zdaniem są one nadal na wysokim poziomie.
Czy teraz jest ponownie kwestionowana separacja.?
Dzięki za wskazówkę. Będę obserwować.
Pozdrawiam, Rich

Dziś wziąłem jeszcze małą porcję. Kurs 25.70€ Nie jestem pewien, czy cena ropy dalej spadnie, czy wzrośnie. Ale dobra akcja w tej cenie i takim wskaźniku P/E poniżej 9, przy stopie zwrotu z dywidendy 4%. Niewiele może pójść źle. Wypłata dywidendy co kwartał. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ManfredBali
Na pewno masz rację.

Mały zawrót głowy:
Rosyjska mafia utrudnia życie RD.
Ponoć z troski o środowisko naturalne i z pewnością na korzyść własnych firm (Gazprom itp.)

Napisany przez beat
Trochę zaskakujące jest to, że Microsoft nie obniża cen swojego odtwarzacza Zune poniżej poziomu Apple. (Prawdopodobnie musieliby zbyt wiele dopłacać, ponieważ marże są oczywiście mniejsze niż w przypadku iPoda). Ponieważ Zune tak naprawdę nie przynosi żadnych rzeczywistych argumentów zakupu, nie stało się z nim nic z obawianej groźby. Może jedynie próbować wypchnąć z rynku mniejszych konkurentów. Apple dziękuje. Po obniżeniu przez Citigroup ratingu Apple... Powiedział też, że brak dodatkowych premier nowych produktów przed końcem roku może wywierać presję na akcje w krótkim okresie. Prawdopodobnie teraz powinien pojawić się zakup przed ogłoszeniem wyników (18.10.). Powolne tempo wydawania nowych produktów wydaje się więc sensowne... Nie ma sensu ciągle wymieniać produktów, które sprzedają się jak ciepłe bułeczki.

Dopóki inwestycja w USD przynosi większe odsetki niż inwestycja w EUR lub CHF, dolar amerykański będzie miał silne wsparcie. Zgromadzone odsetki będą inwestowane i pozostaną w USD. To również wspiera USD. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Hans
...a Amerykanie mają walutę $, którą nie muszą wymieniać na całym świecie......a cały świat potrzebuje dolarów, aby kupić OIL...

...wiem, że Irańczycy chcą sprzedawać OIL w euro....

Napisany przez ADMCI4
Mój opcja put na USD została teraz zaksięgowana jako bezwartościowa. Przez krótki czas była ona lekko zyskowna, ale moja chciwość była większa. Moja negatywna ocena dolara amerykańskiego nie zmieniła się dotąd. Pomimo dobrych perspektyw na miękkie lądowanie lub nawet nową fazę boomu, ponieważ już spadły stopy procentowe i cena ropy, dolar nadal jest dla mnie za drogi. Nadal zamierzam finansować wszystkie inwestycje w USD za pomocą kredytu. Nadal jestem przekonany, że Stany Zjednoczone finansują koszty wojny poprzez zwykłą inflację.

jestem wciąż przekonany, że USA sfinansują swoje koszty wojny poprzez zwykłą inflację.

Mogę się również zgodzić, że duża część kosztów wojny będzie finansowana z irackiej ropy... :wink:
Pozdrowienia, Rich

Można powiedzieć cokolwiek... :wink: Ale jedyną akcją w moim PF, która dziś rośnie, jest właśnie RD... :lol: Pozdrowienia, Rich

Można powiedzieć, co się chce... :wink: Pozdrowienia Rich

Wiem, zawsze krytykuję RD :cry:

Ale nie mogę sobie odmówić:
ENI: +0,67%
RD: +0,94%
FP: +1,14%

Ale to nie decydujący centymetr! :wink:

(Nie mam nic mądrzejszego do roboty i czekam na okazje zakupu)

Wiem, zawsze krytykuję RD :cry:

Ale nie mogę przestać:

Nie było to osobiście skierowane. Po prostu obstawiam wzrost cen ropy. Po prostu cieszę się, że tym razem rachunek znowu się zgadza. Mogło to się skończyć inaczej, jak zawsze.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Mam nadzieję, że link działa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
https://www.fscklog.com/2006/10/apples_q4_2006_.html
Pozdrowienia

Napisany przez Dany1

Mam nadzieję, że link działa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
https://www.fscklog.com/2006/10/apples_q4_2006_.html
Pozdrowienia

Cześć Beta, gratulacje!! +6% w transakcjach po godzinach... żadnego kryzysu, impreza trwa dalej

Napisany przez beat
Przychód 4.84miliardów$
Zysk na akcję 62centy
Macs 1.61milionów +30%
iPods 8.729milionów +35%

Czy jesteśmy zadowoleni?
Ja tak. Oprócz imponującego wzrostu sprzedaży Mac i iPod, cieszy także lekki wzrost marży! Inwestycja w Apple sprawia radość. I zapowiedź Jobsa na 2007 rok również budzi nadzieję: Looking forward, 2007 is likely to be one of the most exciting new product years in Apples history.€

Linki do pięknej prezentacji wyników fscklog dostarczają jak zawsze beta.

Sezon świąteczny?
Wszystkie komputery teraz działają na Intelu. Z nowym systemem OSX na wiosnę i jednocześnie odpowiednimi aktualizacjami Adobe, itp. można teraz pełni korzystać.
iPod nie ma poważnej konkurencji. Teraz eliminują się nawzajem w drugim szeregu. Nawet babcia powoli jest gotowa na iPod.

Co jest pewne?
XServe dopiero teraz jest dostępny w wersji Intel. Po ominięciu opóźnienia w dostawach, może nastać mały złoty deszcz.
Nowy, kultowy OSX, który znokautuje Vistę. Wiosną
iTV, które może stać się hitem, ale nie musi. Również wiosną
Następca chipsetu 945 dla Meroma. Prawdopodobnie jako cichy update. Ale nie bez znaczenia. Również wiosną

Oczekiwane na styczeń lub wiosnę:
iPhone
Video iPod (z min. 120GB dyskiem na beta)

Zamykamy kolejny rok AAPL. Wszystko poszło tak, jak myślałem - i jak komunikowałem - oprócz kursu. Poszedł niżej niż oczekiwałem i nie podniósł się tak wysoko. Podział akcji w tym roku także przewidywałem. Przez zbyt wcześnie następujące po zakupie dodatkowe zakupy, wynik był mikry w porównaniu z poprzednimi latami AAPL. Rok kalendarzowy jeszcze się nie skończył...
Mimochodem, mijało 3.10. moje 6. rocznica jako stały posiadacz AAPL. W 2000 roku kurs wynosił 1.74$.

Niech sezon świąteczny mnie otoczy pełną inwestycją. W styczniu jeszcze raz sprawdzę sprawy.
Teraz sieci w Macach i iPodach są idealnie skonfigurowane. Jeśli dojdzie do iPhonea i iTV, to nadejdą diamentowe czasy. Nie można także zapominać o Google, MySpace, gdzie iPod ma wielu przyjaciół. Myślę, że Guru Jobs przykłada do całej sprawy Web 2.0 bardzo dużą wagę. Może nagle wystartować lawina. Z wszystkimi szansami i ryzykami.

@beta: twoja inwestycja w APPLW musiała być udana

Napisany przez beta

@beta: Twoje APPLW musiały się opłacić

Tja, tylko gdy już je zrealizuję....i mam pewne trudności z takimi rzeczami.... :?:

W każdym razie liczby wyglądają dobrze. W pierwszej kolejności cieszą mnie sprzedaże Maców.
https://www.fscklog.com/2006/10/details_und_gra.html

Apropos, czy to prawda, że Apple dysponuje 10 miliardami dolarów gotówki?? Czy jakoś źle się zorientowałem?? To byłaby szaleństwo, mając na uwadze, co było kilka lat temu.....Czarne zera były wtedy już dużymi sukcesami! :lol:

Ale uwaga: To są wstępne dane. Gdy patrzę na AAPL na Ameritrade, to obok nazwy widnieje:
AAPL APPLE COMPUTER INC Status Alert: Zaległość w płatnościach

Pozdrowienia

Napisany przez beat

Czy to prawda, że Apple ma w portfelu 10 mld $ gotówki?? Czy coś mi umknęło?? To byłoby szaleństwo, biorąc pod uwagę to, co było kilka lat temu... Czarne zera były wtedy już dużym sukcesem! :lol:
Pozdrowienia

Tak, to jest prawda. Dlatego uważam, że Apple mogłoby przynajmniej odkupić akcje w okolicach rocznego minimum. Niezależnie czy jako inwestycję czy do przeznaczenia na inne cele.
Kiedyś, gdy cena akcji wynosiła około 6$ po korekcie na podział, odpowiadało to gotówce na akcję. Ale nawet wtedy były już miliardy. Sony powinno wchłonąć Apple...

To niesamowite, że zyskują tak szybko o 30%. Spróbuj powiedzieć to Dellowi.

Cytat beta

Uwaga: Dane są wstępne. Gdy patrzę na AAPL na Ameritrade, przy nazwie jest napisane:
AAPL APPLE COMPUTER INC COM Status Alert: Delinquent

To sprawia, że jest mi trochę niedobrze. Już musieli wysłać praktycznie Jobsa na pustynię, a teraz ta niepewność. Czy ktoś wie, kiedy powinny zostać opublikowane skorygowane dane?
Oczywiście, to ryzyko spadkowe. Jeśli jednak nie będzie zbyt poważne, uwolni potencjał wzrostowy.

Napisany przez 2cybercrash
$ żegna się z 1,27 CHF/$ w kierunku 1,26, co może dać pewne wsparcie dla metali szlachetnych: złoto blisko 600 dolarów za uncję, srebro blisko 12 dolarów za uncję, pallad możliwe, że powrót powyżej 300 dolarów za uncję. Kopalnie mają problem z utrzymaniem produkcji na poziomie z opcjami, transakcje pozostają zablokowane, czy lepiej poczekać do listopada?

Napisany przez beta

Czy ktoś wie, kiedy powinny pojawić się skorygowane liczby?

Wygląda na to, że jest ona ignorowana, także ja także nic nie znalazłem.... prawdopodobnie sami nie wiedzą :lol:

Tutaj jest kilka wykresów.....są może nie rewolucyjne, ale ładnie wykonane.
https://www.mactechnews.de/?id=14753
Pozdrowienia

Napisany przez Simona
Tak. Wszystko to jeszcze nadchodzi. Ci, którzy są wewnątrz i potrafią trochę poczekać, powinni być zadowoleni pod koniec roku, prognozy w tej sprawie są dobre.

Pozdrawiam,
Simona

Podczas czytania raportu dotyczącego wyników 3Q na Bloombergu obawiałem się już najgorszego. No cóż, w takim razie przygotujmy się na dokonanie dodatkowych zakupów. :cry:
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzisiaj rano kurs akcji wzrósł o ponad 3% (Dlaczego właściwie mówi się die Börse zamiast der Börse? Cóż, jakoś to ma sens. :wink:
Pozdrowienia, Rich
Shell oświadcza, że zyski netto spadły o 34% z powodu rosnących kosztów (Aktualizacja2)
Przez Stephen Voss i Fred Pals
26 października (Bloomberg) -- Royal Dutch Shell Plc, druga co do wielkości firma naftowa w Europie, poinformowała, że zyski netto w trzecim kwartale spadły o 34%, gdyż utrata wydobycia w Nigerii ograniczyła wzrost produkcji, a koszty wzrosły.
Zyski netto spadły do 5,94 miliarda dolarów z 9 miliardów dolarów rok wcześniej, kiedy zyski wzrosły dzięki sprzedaży rurociągu w Holandii - powiedział Shell, mający siedzibę w Hadze, dzisiaj w oświadczeniu. Zysk, pomijając jednorazowe pozycje i zmiany wartości zapasów, wyniósł 7,03 miliarda dolarów, przewyższając prognozę 5,6 miliarda dolarów przewidzianą w badaniu Bloomberg dotyczącym 10 analityków.
To bardzo dobre wyniki dla Shella - powiedział Peter Hitchens, analityk naftowy w Teather & Greenwood Ltd. w Londynie, który zaleca redukowanie udziałów.
Przemoc zbrojna w Nigerii w tym roku doprowadziła do zamknięcia studni i stacji pomp, co skłoniło Shella w lipcu do obniżenia prognozy wydobycia na 2006 rok. Dyrektor wykonawczy Jeroen van der Veer zwiększył wydatki na eksplorację, ponieważ niektóre projekty są nękane przekroczeniami kosztów i potencjalnymi opóźnieniami, w tym 22 miliardowy projekt we wschodniej Rosji.
Akcje Shella na giełdzie w Londynie wzrosły o 4,2% w tym roku. Dzisiaj skoczyły o 3,1% do 1,844 pensów. Natomiast akcje BP Plc, największej firmy naftowej w Europie, spadły o 0,1% w 2006 roku.
Spośród 35 analityków śledzących akcje Shella, 20 zaleca zakup, 9 zaleca utrzymywanie, a 6 zaleca sprzedaż.
Eksploracja, Odkup akcji
Zyski netto Shella w analogicznym okresie rok wcześniej pomógł zysk w wysokości 1,77 miliarda dolarów ze sprzedaży rurociągu. Było to najwyższe kwartalne zyski w historii firmy.
Shell ma wyższy wskaźnik wydatków inwestycyjnych niż BP i wydaje mniej na odkup akcji, starając się zwiększyć wydobycie ropy naftowej i zrekompensować zmniejszenie szacunków rezerw w 2004 roku.
Ceny ropy na giełdzie w Nowym Jorku w ostatnim kwartale były o 12% wyższe niż rok wcześniej. W porównaniu z drugim kwartałem spadły o 0,2%.

Dzisiaj trzymają się całkiem dobrze, ponieważ ex Div. 25 centów.
Przy wypłatach kwartalnych akcje zwykle nie reagują tak silnie na wypłaty dywidendy. (Zaleta)
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat

Przy wypłatach kwartalnych akcje nie reagują tak bardzo na wypłaty dywidendy. (Zaleta)
Pozdrowienia Rich

Cześć Rich
W takim razie GoldCorp byłby dla Ciebie odpowiedni, płacą dywidendę miesięcznie!

https://www.goldcorp.com/stock_warran...ment_schedule/

Napisany przez Mustang98
Cześć razem BP wypłaci dywidendę 4 grudnia. Masz do wyboru dywidendę w gotówce lub w akcjach. Zawsze wybieram dywidendę w akcjach, ale tym razem przegapiłem termin :cry: Współczynnik emisji akcji wynosiłby 116:1 Teraz bank wpisze mi dywidendę w gotówce. Mam pytanie: Jak wyglądają podatki w Anglii od dywidendy? Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Wszystkie RD sprzedane po 27,83 euro. Zysk netto 5%. Ostatni dywidendę otrzymamy mimo że ex-Dividend jest 1.11.
Czekam na ponowny zakup przy cenie 26 euro.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Próba ucieczki w górę nie powiodła się wczoraj. Za niecały miesiąc banki zaczną poprawiać swoje wyniki. Ponieważ niemiecki indeks wciąż znajduje się w minusie, wydaje się, że lepiej będzie zamknąć letnią sesję.

I masz absolutną rację.

Po tym, jak DT nadal ma problemy:
Kolejne odejście klientów około 500 000, itp.
spowoduje kontynuację spadku.

Niestety znowu przegapiłem moment wyjścia przy +0,50%,
po tym, jak przez cały rok goniłem straty.
Żadne pozytywne wieści nie nadeszły.
Ani presja ze strony dużego inwestora.

Teraz (aktualnie -3,11%) pozostanie pewnie w moim portfelu.

Moje 3 nadzieje:
- wzrośnie ponownie do marca (dobrze wygląda dywidenda)
- duży inwestor wywrze presję (zmiana w zarządzie)
- DT zostanie przejęte.

Cześć Manfred,
Nadeszła jakaś wiadomość. Miejmy nadzieję, że kurs będzie nadal rosnąć. Nadzieja umiera ostatnia.
Nigdy bym nie pomyślał, że Blackstone zaryzykuje tak ryzykowne zadłużenie się Lombardkredytem. To nie jest moja działka.
Pozdrowienia, Rich

Financial Times Deutschland
Inwestor z USA, Blackstone boryka się z kompromisami
Wtorek, 14 listopada 2006, 06:45

Inwestorzy nigdy nie byli z tego zadowoleni, mówią źródła finansowe. Wydaje się aroganckie, że z tak małym udziałem i z zaledwie jednym na dwadzieścia stanowisk w radzie nadzorczej chciano przeprowadzić restrukturyzację dużego koncernu. Partner europejskiego inwestora finansowego Apax niedawno wręcz skrytykował taki sposób postępowania jako wyraz naiwności.

Faktycznie od kwietnia, kiedy Blackstone wkroczył do gry, nie zdołał zapobiec spadkowi wartości akcji - przynajmniej na początku. Jednak wymuszona rezygnacja z funkcji szefa Telekomu, Kai-Uwe Rickiego, świadczy o tym, że Blackstone i ich partner specjalizujący się w telekomunikacji, Lawrence Guffey, mają znacznie więcej do powiedzenia, niż wskazywałby na to ten niewielki pakiet.

Według informacji z FTD, państwo jako główny właściciel, posiadający niemal 32% udziałów, zawarło sojusz z amerykańskim hełmakiem i udzieliło mu wsparcia. Obu nierównych partnerów w walce o Rickiego wspierało to samo podejście: Guffey przejął rolę katalizatora i otwarcie podnosił krytyczne kwestie, bardziej niż przedstawiciele państwa, którzy muszą brać pod uwagę kwestie polityczne - mówią źródła finansowe.

Od września, gdy Guffey po raz pierwszy wziął udział w posiedzeniu rady nadzorczej Telekomu, w ciężkim korporacyjnym kotle Telekomu rozpoczął się proces zmian. Według źródeł finansowych, Blackstone i tak nie jest zadowolony z tempa tych zmian. Inwestor jest ciągle zaskoczony, ile interesów trzeba uwzględnić.

Obermann nie był pierwszym wyborem

Tak samo jak Rene Obermann, następca Rickiego, nie był pierwszym wyborem amerykańskiej firmy. Guffey wolałby na stanowisko szefa Telekomu kogoś z międzynarodowym doświadczeniem. Jednak jak twierdzą źródła finansowe, Blackstone jest teraz zadowolony z wyboru Obermanna, który skutecznie zarządzał działem telefonii komórkowej. Amerykanie zdobyli doświadczenie: trzeba zadowolić wszystkich uczestników i zawierać kompromisy - mówi bankier z terytorium Blackstonea. Jak się dowiedziano, do tego kompromisu należy również podobno to, że szefem rady nadzorczej Telekomu pozostaje Klaus Zumwinkel.

Związek Rickea i szefa Blackstonea, Stevea Schwarzmana, nie był od samego początku miłością. Minister finansów Peer Steinbrück za plecami Rickiego wiosną zaaranżował sprzedaż pakietu Blackstoneowi, stawiając szefa Telekomu przed faktem dokonanym. Na spotkaniu, które Telekom zorganizował dla Blackstonea przed transakcją, Rickie nawet przeprosił, donoszą źródła związane z sytuacją.

Od tego czasu Schwarzman musiał przyglądać się dalszemu spadkowi kursu akcji Telekomu. Blackstone sfinansowało 2,68 mld euro za 4,5% pakiet głównie kredytem Deutsche Bank (Xetra: DBK.DE - Nachrichten) - i czasami straciło cały wkład własny w wysokości 400 mln euro. W poniedziałek papier zamknął się na poziomie 13,48 euro, ledwo poniżej ceny wejścia wynoszącej 14 euro. Blackstone zarobiło 72 centy dywidendy na akcję. Jednak większość tej gotówki przepada na spłatę odsetek kredytowych.

Cześć Rich,

Tak, spodziewałem się tego, ale stało się szybciej niż myślałem.
Trzymam akcje do momentu, aż cena zbliży się do dywidendy, a potem sprzedam.

Mam nadzieję, że to stanie się w ciągu najbliższych tygodni, jeśli nadal istnieje nadzieja.

DT to słaba firma, nawet nowe kierownictwo prawdopodobnie niewiele zmieni.
Utrata klientów, spory z związkami zawodowymi itp. pozostawiają niewiele miejsca na manewr.
Dywidenda prawdopodobnie jest już tylko jednorazowo zabezpieczona.
Według mojej wiedzy około 72% dochodu musi być przeznaczone na dywidendę! (Odczytałem to).

Trzeci scenariusz: przejęcie, na to nie zamierzam się decydować, choć jest możliwe.

Napisany przez beta
Więc to było w jakiś sposób zdarzenie non event wczoraj (albo jak to tam się mówi). Trochę nic nowego. Osoba z zewnątrz byłaby naprawdę lepszym wyborem.

Problem pozostaje bez zmian: Ostra konkurencja i zaangażowanie rządu federalnego ze wszystkimi swoimi urzędnikami. Jak się ich pozbyć? Nie można ich po prostu wyrzucić na ulicę, jak to zazwyczaj robi się w przypadku zwykłych pracowników. W przypadku Swisscom ta brzytwa działała przez pewien czas, redukcja miejsc pracy kosztem ubezpieczeń społecznych. Jednak w krajach niemieckojęzycznych silne związki zawodowe prawdopodobnie będą działać o wiele szybciej i to naprawdę na miejscu.

Nowy chce najpierw skupić się na świątecznych zakupach, na pełnych obrotach. Następnie priorytetem ma być zadowolenie klienta i obsługa klienta... cóż.

Więc nie ma jeszcze żadnej koncepcji. Wszystko pozostaje bez zmian. Wygląda na to, że rząd i związki zawodowe wyznaczają drogę. Obermann wydaje mi się być tylko pajacem.

Moim zdaniem nic się nie zmieniło. Droga dla DT pozostaje wyboista.

Pozdrowienia

PS: Nie mam żadnych inwestycji, ale zawsze otwarty na krótkoterminowe transakcje

Cześć Beta, Ty oraz pełna para? Ten żargon wydaje mi się znajomy. :wink: Tak, Obermann wydaje się być pajacem/lalką słomianą. Niezależnie od sukcesu, Ricke był osobowością i uparty (wobec Blackstonea). Co z tym latem? (były CEO DT), który teraz jako szara eminencja i doradca Blackstonea ciągnie za sznurki. Czy zatem Obermann jest pożądany przez Blackstonea/Sommera? Być może tak. Jedno jest pewne. To Shark-Duo nie zadowoli się jałmużną. W tym przypadku stawka jest zbyt wysoka. To znowu otwiera pole do fantazji i manipulacji kursami PS: Jeszcze raz dzięki za wskazówkę dotyczącą iPoda (przywrócenie). Wszystko świetnie zadziałało.

Napisany przez beta
Profesjonalista powiedział dziś: Kup! Pozdrowienia

Napisany przez beat
Trzymać akcje co najmniej przez 2 lata.

Czy to oznacza, że tylko dla inwestorów gotowych do przeczekania?

Napisany przez beta
Post został usunięty przez moderatora

Mogę sobie wyobrazić, że RD zanurkują jutro. Zobaczymy. Jestem gotowy kupić za 26€ ? Pozdrowienia, Rich

To właśnie rynki amerykańskie potrafią inscenizować gwałtowne spadki kursów wartości energetycznych. Stąd też pochodzą silne ruchy przeciwników. Można było to wczoraj pięknie obserwować w ciągu kilku godzin! Dlatego postanowiłem dla odmiany zainwestować w ryzykowny rynek amerykański i wejść w ten bagno.

Napisany przez Dany1
Frech twierdzi: Poniżej 47 zostawiam i po prostu czekam. This time I dont want to miss the exit, price now almost $ 48.--

$ osiągnęła po raz pierwszy odzyskała 1,21 CHF/$, wychodząc z kanału trendu w dół. Czy przetestuje 1,2$? Prawdopodobnie amerykańskie rynki muszą wywołać zaklęcia świątecznego rynku Dziękczynienia. Cena złota rośnie, a cena ropy pozostaje na razie raczej korzystna. Obcokrajowcy znowu ponoszą straty walutowe na $. A może to po prostu CHF zyskuje na wartości? Bo tutaj stopy procentowe powinny wzrosnąć trochę w grudniu?

Napisany przez beta
€ w górę, $ w dół. Stany Zjednoczone będą prawdopodobnie musiały niedługo obniżyć stopy procentowe, co przyspieszy upadek $. Stopy procentowe w krajach euro wzrosną. Dziś wartości euro zorientowane na eksport znajdują się pod dużą presją. Co zrobić? Skupić się na amerykańskich tytułach związanych z eksportem, czy może od razu przeskoczyć i połączyć tanie wakacje z zakupami?? Ja powiem tak: $ niedługo poniżej 1.2$, ....długoterminowy trend zniżkowy.... Pozdrowienia

To niezła okazja do spekulacji.
Za to można zarobić pieniądze. Jeśli to tak pójdzie dalej? Następnym celem zakupu jest 26 euro.
Pozdrowienia, Rich

faktycznie 25.5 lub nawet 24.5, w zależności od $ i cen ropy? Nie wartość dla spekulantów, lecz idealny trader z dobrze utrzymanymi widełkami, kiedyś już tak było.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj czytałem w nzz, że w latach 00, 02, 03, 04 i 05 dolar amerykański tracił również na wartości w grudniu, jeśli już w listopadzie wykazywał słabość.

Logo, faza Dziękczynienia w USA jest zawsze ważnym wskaźnikiem gospodarczym USA. Aby $ toczył się w handlu detalicznym (obcy również powinni dzięki korzystnemu $ generować przychody), kurs $ musi spaść w tej fazie. Cena złota rośnie.

Podobno również europejscy hurtownicy w tym czasie wypełniają swoje magazyny amerykańskimi produktami.

Napisany przez beta
Absolutnie tak. To czysta manipulacja. Strefa euro jest przez to hamowana. To żałosne, że wielka supermoc gospodarcza USA (ahhhhh ha ha) może teraz utrzymać się na powierzchni tylko poprzez takie metody. Jednak dolar coraz bardziej traci na znaczeniu. Dlatego można śmiało zapytać, jak długo to jeszcze będzie działać. :twisted:

Pozdrowienia

Napisany przez beta
W Apple wszystko wydaje się być w porządku......Teraz bankierzy chcą szybko zobaczyć te 100$. :mrgreen:
https://www.macworld.co.uk/news/index.cfm?newsID=16608
MacBooki sprzedają się jak świeże bułeczki, a Zune Microsoftu, rzekomy zabójca iPoda, okazuje się totalną klapą (na razie).
Pozdrowienia

PS: Więc jeśli ktoś nie wie, co kupić; AAPL.

Napisany przez beat

PS: Kto wie, co kupić; AAPL.

Można również ładnie zapakować AAPL i położyć pod choinkę. :wink:

Czy Amazon sprzedaje coś innego oprócz iPodów?
https://biz.yahoo.com/bizj/061127/1382030.html?.v=1

Wydaje się, że niektóre Zune znalazły nabywców
https://money.cnn.com/2006/11/29/tech...ce=yahoo_quote

PS: Około jednej trzeciej mojego tegorocznego zbioru jabłek zostanie przekazane jako darowizna Amerykanom przy przeliczaniu na $/Fr. Chciałbym również być tak dotowany.

Napisany przez beta
Na stronie amazon.com Zune zajmuje 65. miejsce wśród najlepiej sprzedających się produktów (elektronika).......Ok, ok, bądźmy fair, ......ähhhhhhh, nie, jednak nie :-)
https://www.amazon.com/gp/bestsellers/electronics/ref=pd_ts_e_nav/105-0493626-583 5658
Pozdrowienia

Napisany przez Simona
Niedawno słyszałam coś o stock split w nadchodzącej wiośnie (?) :?:

Czy to plotka czy prawda? Czy ktoś wie?

Czy ktoś szacuje, że wyniki za Q1 06/07 zostaną opublikowane w styczniu 07?

https://www.apple.com/investor/

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat

Ostatnio słyszałem coś o dzieleniu akcji w nadchodzącej wiosnie (?) :?:

Gdzie to usłyszałeś? Apple ma tendencję do dzielenia akcji, gdy ich wartość zbliża się do trzycyfrowej. Więcej informacji wkrótce.

Q1 17.01.

Napisany przez Simona
Gdzie? Musiało być gdzieś w okolicach Zurychu.
Czy zagrożenie mogłoby się już pojawić? - W każdym razie dziękuję za informację.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Zamiast zabezpieczenia przed PF, pewnie trzeba by było zabezpieczyć dolara amerykańskiego.
Z produktami związanymi z złotem i srebrem idzie to całkiem nieźle. Ale niestety ma się też inne zobowiązania w dziedzinie $.
Czy jest jakaś sensowna strategia?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!